Nagorno Karabah
- Vitezanin
#976 Re: Nagorno Karabah
Staljin je napravio sličan bućkuriš u centralnoj Aziji crtajući granice novih republika s nizom čudnih enklava/eksklava koje su znatno doprinijele u stvaranju tenzija između naroda tu nakon raspada SSSR-a. Primjer Kirgiza i Tadžika ili Uzbeka i Tadžika, gdje su granice crtane tako da su ekonomski kriteriji, pa i demografski, totalno ignorirani.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#977 Re: Nagorno Karabah
stari princip "zavadi pa vladaj". nisu granice slucajno crtane!Vitezanin wrote: ↑16/07/2020 13:54 Staljin je napravio sličan bućkuriš u centralnoj Aziji crtajući granice novih republika s nizom čudnih enklava/eksklava koje su znatno doprinijele u stvaranju tenzija između naroda tu nakon raspada SSSR-a. Primjer Kirgiza i Tadžika ili Uzbeka i Tadžika, gdje su granice crtane tako da su ekonomski kriteriji, pa i demografski, totalno ignorirani.
- Vitezanin
#978 Re: Nagorno Karabah
Upravo, dok je SSSR bio pod čvrstom rukom ta pitanja više nisu bila spominjana, osim pitanja Karabaha, Armenci su i tijekom postojanja SSSR-a lobirali i tražili da Karabah bude dio Armenije i po tom pitanju se razlikuju od ostalih naroda koji su na sličan način razdijeljeni crtanjem granica. Kad je vladavina čvrste ruke pukla, sve je otišlo u 3 pm.parappa wrote: ↑16/07/2020 13:58stari princip "zavadi pa vladaj". nisu granice slucajno crtane!Vitezanin wrote: ↑16/07/2020 13:54 Staljin je napravio sličan bućkuriš u centralnoj Aziji crtajući granice novih republika s nizom čudnih enklava/eksklava koje su znatno doprinijele u stvaranju tenzija između naroda tu nakon raspada SSSR-a. Primjer Kirgiza i Tadžika ili Uzbeka i Tadžika, gdje su granice crtane tako da su ekonomski kriteriji, pa i demografski, totalno ignorirani.
- bunk
#979 Re: Nagorno Karabah
100 puta sam ponovio.
Jedino dobro u vezi nas u Bosni i Hercegovini i rusije je fakat da su ti smradovi i vise nego dovoljno daleko.
Jedino dobro u vezi nas u Bosni i Hercegovini i rusije je fakat da su ti smradovi i vise nego dovoljno daleko.
- geralt
- bunk
#981 Re: Nagorno Karabah
Uff nije valjda da sam morao naglasiti "geografski daleko" u kilometrima a ne u glavurdama nekih
al iopet hvala i drugu Titu sto nas nije prodao rusiji .
I hvala SAD sto jos uvijek nisu okrenule ledja od nas.I nadam se da nece nikad.
I hvala SAD sto jos uvijek nisu okrenule ledja od nas.I nadam se da nece nikad.
-
zlajaBHF
#982 Re: Nagorno Karabah
Ja sam uvijek na strani muslimana?Kikibombona wrote: ↑16/07/2020 12:38Turska je okupirala dio Kipra, dio Sirije i dio Iraka, pa ne vidim da sa tim imas problem. Nemas glavu dajem, jer je tvoje srce na strani muslimana bez obzira da li su u pravu ili ne.zlajaBHF wrote: ↑16/07/2020 12:26Ljudi su okupirali dobar dio susjedne zemlje......i slazem se da bez pomoci Rusije nebi bili u stanju to odrzati, pa ih razumijem da rade sto im Rusi kazu, ako zele zasrzati taj okupirani dio.
Sa druge strane, to sto im Rusi rade tuzno. Slaju ih u rat, zbog ruskih interesa.
Tako ce sutra Dodika ili Vucica.... Rusija polako postaje razlog nestabilnosti u evropi i bliskom istoku.
Rusija je despotska, nazadna, primitivna i zlocinacka drzava.
Armenija i Azerbejdzan su taoci dvije genocidne tvorevine: Rusija i Turska.
Gdje, u Siriji ili u Libiji?
Znaci, iz tvog odgovora mogu zakljuciti da Armenija nije okupirala dio Azerbejdzana?
Mislio sam da se stobom moze pricati u nekoj mjeri, ali sam pogrijesio
vozdra!
- Kikibombona
#983 Re: Nagorno Karabah
Da li je Turska okupirala Kipar, Siriju i Irak?
- @mba
#984 Re: Nagorno Karabah
otvaraju polako novi front protiv turske u azarbaidzanu, ali i to ce turci suzbiti ako bog da!
- @mba
#985 Re: Nagorno Karabah
zlajaBHF wrote: ↑16/07/2020 15:52Ja sam uvijek na strani muslimana?Kikibombona wrote: ↑16/07/2020 12:38Turska je okupirala dio Kipra, dio Sirije i dio Iraka, pa ne vidim da sa tim imas problem. Nemas glavu dajem, jer je tvoje srce na strani muslimana bez obzira da li su u pravu ili ne.zlajaBHF wrote: ↑16/07/2020 12:26Ljudi su okupirali dobar dio susjedne zemlje......i slazem se da bez pomoci Rusije nebi bili u stanju to odrzati, pa ih razumijem da rade sto im Rusi kazu, ako zele zasrzati taj okupirani dio.
Sa druge strane, to sto im Rusi rade tuzno. Slaju ih u rat, zbog ruskih interesa.
Tako ce sutra Dodika ili Vucica.... Rusija polako postaje razlog nestabilnosti u evropi i bliskom istoku.
Rusija je despotska, nazadna, primitivna i zlocinacka drzava.
Armenija i Azerbejdzan su taoci dvije genocidne tvorevine: Rusija i Turska.![]()
Gdje, u Siriji ili u Libiji?
Znaci, iz tvog odgovora mogu zakljuciti da Armenija nije okupirala dio Azerbejdzana?
Mislio sam da se stobom moze pricati u nekoj mjeri, ali sam pogrijesio
vozdra!
lik je uvjek na suprotnoj strani turaka ne bitno o cemu se radilo, jednostavno bolestan i opsjednut mrznjom protiv turaka!
- Lincoln-Burrows
#986 Re: Nagorno Karabah
Nisam ničiji advokat ali vrijeđate čovjeka i to uglavnom ad hominem,
a niko se nije usudio odgovoriti na njegovo jednostavno pitanje.
-
zlajaBHF
#987 Re: Nagorno Karabah
Hvala za osvrt na Staljina i Lenjina.geralt wrote: ↑16/07/2020 13:50Ne treba bas u svemu posmatrati male drzave kao marionete Rusije, Amerike, itd. Svi oni imaju neke svoje interese koji se mogu u manjoj ili vecoj mjeri poklapati sa interesima velikih sila.zlajaBHF wrote: ↑16/07/2020 12:26 Ljudi su okupirali dobar dio susjedne zemlje......i slazem se da bez pomoci Rusije nebi bili u stanju to odrzati, pa ih razumijem da rade sto im Rusi kazu, ako zele zasrzati taj okupirani dio.
Interesantno je da je za danasnju zbrku sa granicama na Kavkazu najodgovorniji Staljin (Gruzijac), koji je izmedju ostalog dodijelio Nagorno-Karabakh Azerbejdzanu. S druge strane Lenjin (Rus) nije htio uopste da se mijesa u Transkavkaz, i htio je ostaviti Gruziju i ostale kavkaske zemlje kao nezavisne.
Staljin je generalno volio da se petlja u lokalne odnose medju kavkaskim narodima i republikama cak i kada je imao pune ruke posla kao lider SSSR-a, i cesto se vodio svojim licnim predrasudama iz mladosti. Inace su ljudi sa Kavkaza (Staljin, Berija, braca Mikojan, Ordzokinidze) bili veoma uticajni u SSSR-u, nesrazmjerno broju stanovnika.
U ovom slucaju, vjerujem da je Rusija razlog zasto je Armenija isprovocirala incident sa Azerima.
Ne vidim razlog, kako bi Armeniji bio interes da rizikuje rat. Ova teorija koju je postavio neko ranije, djeluje sasvim realna.
-
zlajaBHF
#988 Re: Nagorno Karabah
Ne znam za ostale, ja nisam nikad.Lincoln-Burrows wrote: ↑16/07/2020 17:56 Nisam ničiji advokat ali vrijeđate čovjeka i to uglavnom ad hominem,
Njegov vid komunikacije je za kafane, ne za ozbiljne diskusije.
- Lincoln-Burrows
#989 Re: Nagorno Karabah
Možda je amater ali svi smo uglavnom amateri, on reagira na naivan način kao dazlajaBHF wrote: ↑16/07/2020 17:57Ne znam za ostale, ja nisam nikad.Lincoln-Burrows wrote: ↑16/07/2020 17:56 Nisam ničiji advokat ali vrijeđate čovjeka i to uglavnom ad hominem,
je svijet jedna poštena sredina, stavlja se na stranu slabijih (uglavnom) a ko ima silu
uglavnom neće nikad priznati da griješi. Kiki je za mene pošten ali naivan.
-
fplBosnia
- Vitezanin
#991 Re: Nagorno Karabah
- jeza u ledja
#992 Re: Nagorno Karabah
Da, i upravo zato je malo besmisleno pricati o agresiji ako se radi o pripajanju necega sto bi po logici trebalo pripadati Armeniji. Druga je stvar sto su oni okupirali jos neka podrucja da bi dosli do tog cilja. Mislim, tehnicki jeste agresija, al jbt kad su im granice republika iscrtane ko da se neko igro s kartama.Vitezanin wrote: ↑16/07/2020 13:54 Staljin je napravio sličan bućkuriš u centralnoj Aziji crtajući granice novih republika s nizom čudnih enklava/eksklava koje su znatno doprinijele u stvaranju tenzija između naroda tu nakon raspada SSSR-a. Primjer Kirgiza i Tadžika ili Uzbeka i Tadžika, gdje su granice crtane tako da su ekonomski kriteriji, pa i demografski, totalno ignorirani.
Ovako sa strane, znam da je lako reci, ali trebaju sjesti, dogovorit se o raspodjeli teritorija i zavrsit sa tim. Nagorno Karabah (ovo nagorno garant znaci gornji, gorski, ili nesto tako?) svakako nije neko bogato podrucje.
Isto ovako sa strane mescini Armenija najpropalitetnija zemlja na tom podrucju. Zemlja zivi od dijaspore. Gledaju u Ararat kao bozanstvo a ne mogu tamo prnut. Turci ih pobise ko stoku. Zalosno. Zemlja ovako izgleda mala i jadna, no historijski cijeli taj region od tamo pa sve do Levanta je bio pun Armenaca. Kad skroz dole u Libanu cine znacajnu brojku.
-
The 51st State
#993 Re: Nagorno Karabah
Jos samo da nisu protjerali skoro milion azera i izvrsili masovne zlocine, bio bi to cisti primjer pravde....
- Kikibombona
#994 Re: Nagorno Karabah
Armeni su dobri popusili, ali nisu jedinijeza u ledja wrote: ↑16/07/2020 19:58Da, i upravo zato je malo besmisleno pricati o agresiji ako se radi o pripajanju necega sto bi po logici trebalo pripadati Armeniji. Druga je stvar sto su oni okupirali jos neka podrucja da bi dosli do tog cilja. Mislim, tehnicki jeste agresija, al jbt kad su im granice republika iscrtane ko da se neko igro s kartama.
Ovako sa strane, znam da je lako reci, ali trebaju sjesti, dogovorit se o raspodjeli teritorija i zavrsit sa tim. Nagorno Karabah (ovo nagorno garant znaci gornji, gorski, ili nesto tako?) svakako nije neko bogato podrucje.
Isto ovako sa strane mescini Armenija najpropalitetnija zemlja na tom podrucju. Zemlja zivi od dijaspore. Gledaju u Ararat kao bozanstvo a ne mogu tamo prnut. Turci ih pobise ko stoku. Zalosno. Zemlja ovako izgleda mala i jadna, no historijski cijeli taj region od tamo pa sve do Levanta je bio pun Armenaca. Kad skroz dole u Libanu cine znacajnu brojku.

Problem je sto nisu uzeli samo Karabah, koji je etnički armenski prostor, vec su prisvojili dio teritorija na kojem su zivjeli Azeri i koji pripada drzavi Azerbejdzan. To ce nekako morati vratiti.

Nagorno znaci 'gorski'.
-
fplBosnia
-
fplBosnia
- jeza u ledja
#997 Re: Nagorno Karabah
Ako se ne varam, i jedni i drugi su pobili bruku civila, nako.The 51st State wrote: ↑16/07/2020 20:17 Jos samo da nisu protjerali skoro milion azera i izvrsili masovne zlocine, bio bi to cisti primjer pravde....
- Vitezanin
#998 Re: Nagorno Karabah
Dajte, nemojte svega vam vezati BiH na na koji način za ove konflikte i odnose Rusije i Turske.
Da se vratim malo na Karabah (pošto je to tema), Armenci ga zovu Artsakh (Arcah), Nagorno dolazi iz ruskog jezika (gornji, gorski, planinski).
Armenci nisu jedini upravljali Karabahom kroz vijekove. Do izbijanja sranja između Azera i Armenaca krajem 80.ih, oko 20% stanovništva Karabaha u njegovim autonomnim granicama činili su Azeri iz ostatka Azerbejdžana od kojih je znatan dio naseljen u godinama nakon što je Karabah dobio autonomiju.
Međutim, Azeri su imali značajnu ulogu tu, posebno na polju kulture. Grad Šuša/Šuši, odmah iznad središta regije Stepanakerta (zvao se Kakendi za vrijeme SSSR-a) bio je središte karabaških Azera, a strateški položaj im je omogućio ostanak i kontrolu nad Stepanakertom jako dugo. Međutim, i Šuša je faktički osvojena zbog rasula u azerskoj vojsci, skoro bez borbi. Nakon što su Armenci zauzeli glavno strateško uporište karabaških Azera, sudbina im je bila zapečaćena. Još su Armenci našli ogroman broj neiskorištenog oružja u katedrali (čini mi se) koja se nalazi u centru grada.
Šuša je danas zasigurno najjadnije mjesto koje tamo možete vidjeti (ima i gorih, npr Agdam, ali tamo se ne smije ići, tj ilegalno je, mada neki uspiju: Agdam se nalazi kilometar od linije razdvajanja, dakle glava vam može letjeti u sekundi), nekada bitno mjesto za Azere je bijedni gradić koji izgleda gore od najbijednijeg provoncijskog gradića u BiH. Zamislite Bosansko Grahovo, ali još gore od toga. Tu danas živi oko 2.000 Armenaca, mahom doseljenih iz ostatka Azerbejdžana odakle su protjerani.
Bilo je interesantno vidjeti obnavljanje džamije usred grada, čak smo bili šokirani prizorom. Ipak, i to ne prolazi bez tenzija, Armenci kažu da obnavljaju perzijsku džamiju, za Azere je to azerska džamija. Kako su Armenci u Karabahu dosta rezervirani prema strancima (jak sovjetski mentalitet, i tu se razlikuju od Armenaca u samoj Armeniji koji su veoma topli i srdačni), bilo nam je iznenađenje kada su nas pustili da vidimo džamiju unutra koja je bila usred obnove. Na kraju smo ekipi kupili cigare i pive jer su nas pustili...

Najveći pojedinačni zločin za vrijeme sukoba počinili su Armenci masakrirajući na stotine azerskih civila u blizini Stepanakerta u mjestu koje se zove Kodžali. Argument im je bio odmazda za masakriranje armenskih civila u industrijskom predgrađu Bakua Sumgaitu, gdje su Armence organizirane i polu-organizirane bande tražile po stanovima i ubijali na ulicama. Dakle, i jedni i drugi bi trebali dugo dugo sjediti zajedno i prolaziti kroz zločine koje su počinili.
I spomenuti Šuši/Šuša je više puta gorio do temelja u zadnjih 120 godina, malo su ga palili Azeri malo Armenci.
Da se vratim malo na Karabah (pošto je to tema), Armenci ga zovu Artsakh (Arcah), Nagorno dolazi iz ruskog jezika (gornji, gorski, planinski).
Armenci nisu jedini upravljali Karabahom kroz vijekove. Do izbijanja sranja između Azera i Armenaca krajem 80.ih, oko 20% stanovništva Karabaha u njegovim autonomnim granicama činili su Azeri iz ostatka Azerbejdžana od kojih je znatan dio naseljen u godinama nakon što je Karabah dobio autonomiju.
Međutim, Azeri su imali značajnu ulogu tu, posebno na polju kulture. Grad Šuša/Šuši, odmah iznad središta regije Stepanakerta (zvao se Kakendi za vrijeme SSSR-a) bio je središte karabaških Azera, a strateški položaj im je omogućio ostanak i kontrolu nad Stepanakertom jako dugo. Međutim, i Šuša je faktički osvojena zbog rasula u azerskoj vojsci, skoro bez borbi. Nakon što su Armenci zauzeli glavno strateško uporište karabaških Azera, sudbina im je bila zapečaćena. Još su Armenci našli ogroman broj neiskorištenog oružja u katedrali (čini mi se) koja se nalazi u centru grada.
Šuša je danas zasigurno najjadnije mjesto koje tamo možete vidjeti (ima i gorih, npr Agdam, ali tamo se ne smije ići, tj ilegalno je, mada neki uspiju: Agdam se nalazi kilometar od linije razdvajanja, dakle glava vam može letjeti u sekundi), nekada bitno mjesto za Azere je bijedni gradić koji izgleda gore od najbijednijeg provoncijskog gradića u BiH. Zamislite Bosansko Grahovo, ali još gore od toga. Tu danas živi oko 2.000 Armenaca, mahom doseljenih iz ostatka Azerbejdžana odakle su protjerani.
Bilo je interesantno vidjeti obnavljanje džamije usred grada, čak smo bili šokirani prizorom. Ipak, i to ne prolazi bez tenzija, Armenci kažu da obnavljaju perzijsku džamiju, za Azere je to azerska džamija. Kako su Armenci u Karabahu dosta rezervirani prema strancima (jak sovjetski mentalitet, i tu se razlikuju od Armenaca u samoj Armeniji koji su veoma topli i srdačni), bilo nam je iznenađenje kada su nas pustili da vidimo džamiju unutra koja je bila usred obnove. Na kraju smo ekipi kupili cigare i pive jer su nas pustili...
Najveći pojedinačni zločin za vrijeme sukoba počinili su Armenci masakrirajući na stotine azerskih civila u blizini Stepanakerta u mjestu koje se zove Kodžali. Argument im je bio odmazda za masakriranje armenskih civila u industrijskom predgrađu Bakua Sumgaitu, gdje su Armence organizirane i polu-organizirane bande tražile po stanovima i ubijali na ulicama. Dakle, i jedni i drugi bi trebali dugo dugo sjediti zajedno i prolaziti kroz zločine koje su počinili.
I spomenuti Šuši/Šuša je više puta gorio do temelja u zadnjih 120 godina, malo su ga palili Azeri malo Armenci.
-
zlajaBHF
#999 Re: Nagorno Karabah
Armensi su uradili slicno kao sto su Srbi u Hrvatskoj i BiH, a ovdje se pise da to ustvari nije okupacija
Osim sto su zauzeli podrucje gdje su Armeni bili vecina, znaci ne jedini narod, oni su uzeli jos toliko teritorije gdje Armeni nisu bili vecina. I to vam je poznato iz naseg rata. U tom ratu su napravili mnogo vise zlocina, i sistematski su etnicki ocistili taj teritorij.
Ali citajuci postove ovdje, Armencu su bili zrtve
Osim sto su zauzeli podrucje gdje su Armeni bili vecina, znaci ne jedini narod, oni su uzeli jos toliko teritorije gdje Armeni nisu bili vecina. I to vam je poznato iz naseg rata. U tom ratu su napravili mnogo vise zlocina, i sistematski su etnicki ocistili taj teritorij.
Ali citajuci postove ovdje, Armencu su bili zrtve
-
zlajaBHF
#1000 Re: Nagorno Karabah
Ne slazem se...Da li je los ili dobar covjek, to ne znam jer ga nikad nisam upoznao.Lincoln-Burrows wrote: ↑16/07/2020 18:03Možda je amater ali svi smo uglavnom amateri, on reagira na naivan način kao dazlajaBHF wrote: ↑16/07/2020 17:57Ne znam za ostale, ja nisam nikad.Lincoln-Burrows wrote: ↑16/07/2020 17:56 Nisam ničiji advokat ali vrijeđate čovjeka i to uglavnom ad hominem,
je svijet jedna poštena sredina, stavlja se na stranu slabijih (uglavnom) a ko ima silu
uglavnom neće nikad priznati da griješi. Kiki je za mene pošten ali naivan.
Ali ne stavlja se na stranu slabih, nego na stranu onih koji ce se boriti protiv vjerskoh uticaja.
Znaci PKK-YPD u Siriji, koji su ekstremni ljevicari.
U Libiji je na strani Sisija, koji je diktator.
Okej je imati takvo misljenje, ali biti iskren. Reci da ne zelis da podrzavas politcke struje koje ce povecavati vjerski uticaj, i da zato podrzavas diktatore, jer su ti i oni bolji od ovih drugih, jer ne volis vjeru itd.....ali budi iskren, medjutim Kiki to nije.
Ja da zivim u Libiji, pa naravno da bi vise zelio civilnu vlast u vidu ovog Saraja, nego nekog vojnog diktatora ala Haftar....Pa ko nebi?
Kiki podrzava diktatora, iako bi on sam sigurno radije zivio pod ovim drugim. Za mene je to licemjerno...
Ili ne poznaje strane u Libiji, ili je licemjer. Ja mislim da je ovo drugo