Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#3126 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Nadzorna_ploca wrote: 09/07/2020 13:29 Sta je sa onom dionicom prema Aerodromu i cija je to nadleznost? Zadnji put sam prolazio u februaru, fino su napredovali prema Donjim Dubravama ali mislim da je to sve stalo.
Napravili su nešto, samo sad lokalci hoće da ih rastrgaju jer su cijelom dužinom stavili punu liniju. Da neko pređe u svoju njivu preko puta kuće bez prekršaja, mora voziti kilometar-dva do kružnog kod crkve ili kod aerodroma, pa onda nazad.

Ono je vjerovatno najgluplja investicija u puteve u tuzlanskoj regiji od rata do danas. Mještanima bespotrebno zagorčali život, srkšili pare na besmislenu treću traku u ravnici, a pošto put i dalje cijelom dužinom prati staru trasu i ide kroz naselje, nema nikakvog ubrzanja saobraćaja jer se ograničenje ne može mijenjati. Totalni idiotizam za koji bi neko trebao na robiju.
General War

#3127 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by General War »

Alfons Kauders wrote: 09/07/2020 16:56
Nadzorna_ploca wrote: 09/07/2020 13:29 Sta je sa onom dionicom prema Aerodromu i cija je to nadleznost? Zadnji put sam prolazio u februaru, fino su napredovali prema Donjim Dubravama ali mislim da je to sve stalo.
Napravili su nešto, samo sad lokalci hoće da ih rastrgaju jer su cijelom dužinom stavili punu liniju. Da neko pređe u svoju njivu preko puta kuće bez prekršaja, mora voziti kilometar-dva do kružnog kod crkve ili kod aerodroma, pa onda nazad.

Ono je vjerovatno najgluplja investicija u puteve u tuzlanskoj regiji od rata do danas. Mještanima bespotrebno zagorčali život, srkšili pare na besmislenu treću traku u ravnici, a pošto put i dalje cijelom dužinom prati staru trasu i ide kroz naselje, nema nikakvog ubrzanja saobraćaja jer se ograničenje ne može mijenjati. Totalni idiotizam za koji bi neko trebao na robiju.
umjesto sa istocne rampe da su vukli novu trasu...oni oko taraba svijetskih..em krace em sigurnije..dusa im prepravljat zaprezne puteve umjesto da urade nesto novo...
Nadzorna_ploca

#3128 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Nadzorna_ploca »

Ciljuge ostaju neiskoristeni potencijal. :mrgreen:
escobar__

#3129 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

JP Ljubo Pravdić su nas počastili 360° videom na YouTube-u.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3130 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by izvrsni direktor »

Sad ce ti neko reci, opet je bolje i taj prosireni put nego da nista ne rade. Budi sretan.
So What!

#3131 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

U nadležnosti je kantonalne direkcije taj put. I bolje da je novac na proširenje otišao na onaj plan na 2x2, Tuzla - Krojčica - Dubrave, nego na ovo polurješenje, ako ga mogu tako nazvati.
Tesla Edison

#3132 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Tesla Edison »

Ja samo ne znam koji idiot je kategorisao put Nova Bila-Kotor Varoš u regionalnu cestu. Ono nije ni konjski put a pogotovo ne regionalna cesta. Užas.
Tesla Edison

#3133 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Tesla Edison »

escobar__ wrote: 10/07/2020 12:39 JP Ljubo Pravdić su nas počastili 360° videom na YouTube-u.
Ovima što pretiču na punoj uzeti brojeve tablica i kazniti po Zakonu.
van Basten

#3134 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by van Basten »

TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 23:29 Ja samo ne znam koji idiot je kategorisao put Nova Bila-Kotor Varoš u regionalnu cestu. Ono nije ni konjski put a pogotovo ne regionalna cesta. Užas.
Tako je i meni gmaps pokazivao iz Bosanskog Petrovca put prema Korcanici kao regionalni (R407A cini mi se), nakon par km krenu nelos makadam pa onda eto i sume e kad dodje skretanje u sumi koje se ni ne vidi od siblja i trave... E hajmo nazad. Poslije provjeravao na nekoliko aplikacija pa i na papirnim kartama, fakat stoji regionalni put. A ja ne bih konja tuda smio potjerati
bosniamaj

#3135 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by bosniamaj »

TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 23:43 Ovima što pretiču na punoj uzeti brojeve tablica i kazniti po Zakonu.
Može li se to uopšte kod nas?
Ako snimim majmuna koji mi ugrožava život preticanjem na punoj ili preko ostrva, da ga se kazni pomoću snimka?
Kome da šaljemo?
Dope_Man

#3136 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

van Basten wrote: 11/07/2020 01:38
TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 23:29 Ja samo ne znam koji idiot je kategorisao put Nova Bila-Kotor Varoš u regionalnu cestu. Ono nije ni konjski put a pogotovo ne regionalna cesta. Užas.
Tako je i meni gmaps pokazivao iz Bosanskog Petrovca put prema Korcanici kao regionalni (R407A cini mi se), nakon par km krenu nelos makadam pa onda eto i sume e kad dodje skretanje u sumi koje se ni ne vidi od siblja i trave... E hajmo nazad. Poslije provjeravao na nekoliko aplikacija pa i na papirnim kartama, fakat stoji regionalni put. A ja ne bih konja tuda smio potjerati
Slicno mi se desilo prije dvije godine. Kontam nisam nikad isao tim putem a volim novim, plus kategorizaicija OK.. zapnem u sumi, na kraju dva sata izgubio tamo/vamo dok se nisam vratio na pocetnu tacku.

Slicna prica je i R434 preko Zelengore. Mozes samo otici testirati nekog dobrog offroadera na tom putu.
mistek

#3137 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mistek »

Vidi fakat ono preko Zelengore regionalni put :lol: Kod nas je kvalitet regionalne ceste u ogromnom rasponu. Eto ta cesta recimo je regionalna, ili onaj proboj od Fojnice do Jablanice, a recimo i Jelah-Tešanj, Visoko-Kiseljak, Duvno-Blidinje, mada su nemjerljivo bolje ceste. I to sve 1. kategorija. Hajd ova druga grupa ima smisla da su regionalni, ali prva fakat besmisleno. A ovi regionalni 2. kategorije su smijurija, pošto uđoh da vidim šta tu spada. Pa bukvalno ima staza gdje jedva traktor može proći.

I malo više na temu - prošao sam u proteklih 3-4 mjeseca baš dosta puteva kroz BiH, i baš je TK ubjedljivo najmračnije područje po tom pitanju. Kada autoput popuni dolinu Bosne, taj dio i njegove mane će biti riješeni, ali ovo za TK je stvarno vrijeme da se zapitamo. Gotovo sve općine u FBiH su sasvim prikladno konektovane sa ostatkom ili granicama. Na primjer, u HNK se do svakoga grada može doći bez sekunde patnje. Čak je meni i onaj put za Prozor vrlo ok. Doduše, eto još Neum ostaje. U ZHK nije loše, pa tamo i oni regionalni putevi imaju smisla. U K10 najlakše za održavati čini mi se. Kroz SBK fali ta brza cesta uz Lašvu, ali generalno sekunde nije zamor preko Komara ili Rostova sada. Meni su ono skroz ok putevi. U USK isto nije loše, mada ima onih bogaza kad se iz Sanskog Mosta krene ka Krupi i Otoci :) Ali TK je baš crna rupa.
I naravno RS, gdje se vazda ibretim koliko su saobraćajno iza FBiH, koliko god da je ovamo dno dna. Apsolutno osjetiš prelazak iz entiteta u entitet, i ako voziš iz Mostara u Nevesinje, i ako voziš ka Trebinju, i ako moraš u Foču, a Boga mi i ono oko Prijedora. Jedino mi je iole održavano ovo preko Romanije, prema Zvorniku, ali i tu na granici.
So What!

#3138 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

mistek wrote: 11/07/2020 17:50 Vidi fakat ono preko Zelengore regionalni put :lol: Kod nas je kvalitet regionalne ceste u ogromnom rasponu. Eto ta cesta recimo je regionalna, ili onaj proboj od Fojnice do Jablanice, a recimo i Jelah-Tešanj, Visoko-Kiseljak, Duvno-Blidinje, mada su nemjerljivo bolje ceste. I to sve 1. kategorija. Hajd ova druga grupa ima smisla da su regionalni, ali prva fakat besmisleno. A ovi regionalni 2. kategorije su smijurija, pošto uđoh da vidim šta tu spada. Pa bukvalno ima staza gdje jedva traktor može proći.

I malo više na temu - prošao sam u proteklih 3-4 mjeseca baš dosta puteva kroz BiH, i baš je TK ubjedljivo najmračnije područje po tom pitanju. Kada autoput popuni dolinu Bosne, taj dio i njegove mane će biti riješeni, ali ovo za TK je stvarno vrijeme da se zapitamo. Gotovo sve općine u FBiH su sasvim prikladno konektovane sa ostatkom ili granicama. Na primjer, u HNK se do svakoga grada može doći bez sekunde patnje. Čak je meni i onaj put za Prozor vrlo ok. Doduše, eto još Neum ostaje. U ZHK nije loše, pa tamo i oni regionalni putevi imaju smisla. U K10 najlakše za održavati čini mi se. Kroz SBK fali ta brza cesta uz Lašvu, ali generalno sekunde nije zamor preko Komara ili Rostova sada. Meni su ono skroz ok putevi. U USK isto nije loše, mada ima onih bogaza kad se iz Sanskog Mosta krene ka Krupi i Otoci :) Ali TK je baš crna rupa.
I naravno RS, gdje se vazda ibretim koliko su saobraćajno iza FBiH, koliko god da je ovamo dno dna. Apsolutno osjetiš prelazak iz entiteta u entitet, i ako voziš iz Mostara u Nevesinje, i ako voziš ka Trebinju, i ako moraš u Foču, a Boga mi i ono oko Prijedora. Jedino mi je iole održavano ovo preko Romanije, prema Zvorniku, ali i tu na granici.
Uz dodatak da je M4, koji većinom i prolazi kroz RS, na potezu Jelah - Teslić - prijevoj Borija - Kotor Varoš - Čelinac- Banja Luka u jako dobrom stanju također.

Zatim regionalna ceste R413 koja se navodno priprema u prekategorizaciju za magistralnu cestu, a koja je nedavno završena i služi kao putna konekcija Kotor Varoš - Skender Vakuf/Kneževo - Vlašić - Turbe.

Ovo ostalo što si spomenuo je jako dobar osvrt na stanje cesta u BiH.

U TK je bilo baš nekih radova, koje je vodila Direkcija za ceste TK, a koji su dionice na nekim regionalnim cestama doveli u stanje magistrale, ali nažalost samo pojedine dionice.

Prijatno iznenađenje su mi bile regionalne ceste R462 i R460, Gradačac - Srnice - Gračanica, koje su pravo fina alternativa za automobile kao putna konekcija između ova dva grada.

U TK, magistralni pravci su preopterećni, ogromna količina ljudi gravitira upravo magistralnim pravcima. Nedostaju ozbiljnije inicijative za proširenjima, izgradnji novih trasa, kružnih tokova, mjestimično i usponskih traka.

U ovom kantonu je potrebna gušća mreža magistralnih cesta, ali sam kada bih počeo crtati pojma nemam odakle bih počeo. Vjerujem da se Zapadni prilaz može bez većih problema proširiti do Lukavca, a proširivanje magistrala u blizini Tuzle na ovaj format bi bio ogromno rasterećenje, a ono što je olakšavajuće jeste da za takvo nešto postoji zaista veliki prostor.

Sama veza gradova TK i gradova u ZDK je zahtijevala minimalno jedan magistralni pravac, a od svega postoji jedna jedina veza kroz Banovići Zavidovići, a Olovo je samo administrativno u ZDK, taj grad i općina su u svakom drugom smislu dio KS.
costacurta

#3139 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

So What! wrote: 12/07/2020 02:23 Ali TK je baš crna rupa.

U TK, magistralni pravci su preopterećni, ogromna količina ljudi gravitira upravo magistralnim pravcima. Nedostaju ozbiljnije inicijative za proširenjima, izgradnji novih trasa, kružnih tokova, mjestimično i usponskih traka.
Poštujem i cijen tvoj trud i rad na ovim temama jer si kompetentan da pišeš i zato bih te pitao, obzirom da brza cesta/autoput Tuzla Orašje ili Tuzla Sarajevo, nema šansi da će se izgraditi, po mom mišljenju nije ni potrebno, ali da li postoji mogućnost da se barem na određenim dionicama urade neke korekcije? Kad kreneš npr od Tz za Orašje imaš dionica na kojima se ladno može proširiti cedta sa još jednom trakom, taman da obiđeš one silne kamione, uz i niz Previle npr, kroz klisuru, prema Doboju pogotovo, uz Stupare traku za spora vozila itd. Nije to velika investicija.
Ja bih zadovoljan bio da se vozi prosječnom brzinom
70 km/h. Taman. Ovo sad je Bogu plakat.
Pa onaj mali zahvat na proširenju raskrsnice u Bjelavama je ogromno rasterećenje. A imaš toliko tih malih raskrsnica koje usporavaju saobr da je to strašno.
Dal je moguće da se od 65. god one krivine u klisuri nisu mogle regulisati i da 50 godina imaš crnu tačku? Pa koliko lupaju i izvoze kamen sa tog područja mogli su je za ovo par godina poravnati kompletnu stijenu a ne da naprave tunel, isprave krivinu ili već nešto.
Previle je uzvišenje od nekoliko desetina metara ali kiša kad padne tu je zastoj zbog tegljača, autobusa, kamiona s prikolicom traktora itd. Daj samo dodatnu traku, ima prostora, doduše ima i masa onih hajvana što izgradiše kuće uz asfalt ali ruši rođače, ko ti dade dozvolu? Em zeleni pojas em klizište, ebi mamu
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#3140 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Matijevic_Vlado »

Pa zar nema negdje iza Mehurica tabla da je u izgradnji il tako nesto :mrgreen: ? Bas me zanimalo kakav je put, hvala :mrgreen:
Tesla Edison

#3141 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Tesla Edison »

Matijevic_Vlado wrote: 12/07/2020 09:22
Pa zar nema negdje iza Mehurica tabla da je u izgradnji il tako nesto :mrgreen: ? Bas me zanimalo kakav je put, hvala :mrgreen:
Ma konj tom cestom ne može ići.

Isto cesta Olovo - Zavidovići, užas. Usko, sporo, nikakvo.
studiorum_tuzlaensis

#3142 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

Da bi uopće imala osnov za rekonstrukciju i stavljanje u plan obnova kantonalne Direkcije za ceste, mora se izvrsiti kategorizacija iz lokalne ceste u regionalnu. Ova cesta je zadnji prioritet jer od Travnika do Banjaluke postoje još 3 dobre alternative.

+ stoji lijepo znak da su radovi u pitanju. Ko vam je kriv kad koristite govnjivu googleovu navigaciju, koju je par lokalnih ljudi crtalo.
So What!

#3143 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

costacurta wrote: 12/07/2020 09:08Poštujem i cijen tvoj trud i rad na ovim temama jer si kompetentan da pišeš i zato bih te pitao, obzirom da brza cesta/autoput Tuzla Orašje ili Tuzla Sarajevo, nema šansi da će se izgraditi, po mom mišljenju nije ni potrebno, ali da li postoji mogućnost da se barem na određenim dionicama urade neke korekcije? Kad kreneš npr od Tz za Orašje imaš dionica na kojima se ladno može proširiti cedta sa još jednom trakom, taman da obiđeš one silne kamione, uz i niz Previle npr, kroz klisuru, prema Doboju pogotovo, uz Stupare traku za spora vozila itd. Nije to velika investicija.
Ja bih zadovoljan bio da se vozi prosječnom brzinom
70 km/h. Taman. Ovo sad je Bogu plakat.
Pa onaj mali zahvat na proširenju raskrsnice u Bjelavama je ogromno rasterećenje. A imaš toliko tih malih raskrsnica koje usporavaju saobr da je to strašno.
Dal je moguće da se od 65. god one krivine u klisuri nisu mogle regulisati i da 50 godina imaš crnu tačku? Pa koliko lupaju i izvoze kamen sa tog područja mogli su je za ovo par godina poravnati kompletnu stijenu a ne da naprave tunel, isprave krivinu ili već nešto.
Previle je uzvišenje od nekoliko desetina metara ali kiša kad padne tu je zastoj zbog tegljača, autobusa, kamiona s prikolicom traktora itd. Daj samo dodatnu traku, ima prostora, doduše ima i masa onih hajvana što izgradiše kuće uz asfalt ali ruši rođače, ko ti dade dozvolu? Em zeleni pojas em klizište, ebi mamu
U sklopu jednog od dva glavna projekta kojeg vode JP Ceste FBiH je i Projekat modernizacije i sanacije šteta od poplava na magistralnim cestama u FBiH.

U ovom tenderskom dokumentu iz 2018. godine, JP Ceste FBiH su potraživale nadzor nad ovim projektom.

"Građevinski radovi odnose se na popravak šteta uzrokovanih velikim poplavama tijekom proljeća 2014. za rekonstrukciju petnaest (15) mostova i tunela Caklovici (na magistralnoj cesti M-4), izgradnju dijela Mostarske obilaznice (Međine - Miljkovići l = 6,7km), rekonstrukciju dijelova postojeće magistralne ceste M-1.8 Granica BiH/HR - Lončari; Pelagićevo - Srebrenik; Srebrenik - Šićki Brod; M5 - Kaonik – Gromiljak; Kompletna rekonstrukcija dionice Busovača-Draga, Delfine krivine i Jehovac - Brestovsko i izgradnja spore trake na magistralnoj cesti M-18 Stupari - Vitalj i Čevljanovići – Nišići."

Nakon dvije godine od raspisivanja ovog tendera, izvedeni su radovi na većini nabrojanih dionica, neki su završeni, neki su u toku, a neki su tek počeli. Ono što je najzanimljivije u svemu jeste, kako su se odjednom ušutuli za ove dvije dionice gdje je bila predviđena izgradnja sporih traka, Stupari - Vitalj (projekat završen 2014. godine) i Čevljanovići - Nišići. Nakon toga sam shvatio, da ovaj projekat se realizuje u etapama. Do sada su realizovane dvije etape, u toku je relaizacija treće etape, a četvrta etapa bi valjda bilo izvođenje radova na ovim sporim trakama, jer je to jedino ostalo sa liste.

Prošle godine, raspisan je tender za izvođenje radova na trećoj etapi ovog projekta, a on je uključivao 6 LOT-ova.

Lot 1: M4 - Rekonstrukcija dionice Simin Han 1 - Donje Caparde (Sanacija tunela Čaklovići)

Lot 2: M1.8 - Rekonstrukcija dionica: granica BiH/HR - Lončari i Pelagićevo – Srebrenik

Lot 3: M1.8 - Rekonstrukcija dionice Srebrenik – Šićki Brod

Lot 4: M15 - Rekonstrukcija dionica: Crljeni - Zgon i Kamičak – Ključ (Rekonstrukcija mosta preko rijeke Banjice)

Lot 5: M5 - Rekonstrukcije dionica: Kaonik – Gromiljak, Busovača - Draga, Delfine krivine i Jehovac - Brestovsko

Lot 6: M16.2 - Rekonstrukcija dionice Prozor - Jablanica 1 (Rehabilitacija tunela Jasen, Ustirama)

Sve je to divno i krasno, ali kad se počne raditi i završi na vrijeme, ipak čekati ovoliko dugo na prijeku potrebne proširene dionice Čevljanovići - Nišići i Stupari - Vitalj je krajnje bezobrazno, ali eto čisto da znaš da postoji inicijativa, projekat, plan na papiru da se ove dvije dionice rade. Za ostale zaista nisam siguran.
costacurta

#3144 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

:thumbup:
E svaka čast. Hvala puno.
Ja volim Sarajevo malo je reći, svaki vikend bih na kafu da odem, al sad kad MORAM nekim poslom da odem meni se plače, moram 3 dana priprema da odradim. A ima ljudi koji se sigurno svakodnevno koriste ovom dionicom, istaknuo bih naročito dio od Đurđevika(Stupari) do Kladnja. Braćo mila :?
Mislim.....
Al hajd :(
studiorum_tuzlaensis

#3145 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Etape.... provjereno.

Para ima, ali čekamo podobne firme...
So What!

#3146 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

studiorum_tuzlaensis wrote: 12/07/2020 11:08 Etape.... provjereno.

Para ima, ali čekamo podobne firme...
Evo i usput da navedem, da je za Lot 5, posao dobio austrijski Strabag AG, a nadzor nad cijelim projektom je dobila britanska kompanija Roughton International.
studiorum_tuzlaensis

#3147 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

A ostali LOTovi?
So What!

#3148 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

studiorum_tuzlaensis wrote: 12/07/2020 11:20 A ostali LOTovi?
• Za LOT 1 nije izabran izvođač još uvijek

• Rekonstrukcija magistralne ceste M-1.8, granica BiH/ RH – Lončari i Pelagićevo - Srebrenik
Izvođač radova je JV Jata Group d.o.o. i Roading d.o.o. Srebrenik a vrijednost ugovora je 6.359.913,59 KM sa uključenim PDV-om.

• Rekonstrukcija magistralne ceste M-1.8, dionica Srebrenik – Šički Brod.
Izvođač radova je JV Jata Group d.o.o. i Roading d.o.o. Srebrenik a vrijednost ugovora je 6.171.667,08 KM sa uključenim PDV-om.

• Rekonstrukcija nakon pomjeranja magistralne ceste M-15, Kamičak – Ključ, (dionica Crljen – Zgon) i rekonstrukcija mosta preko r. Banjice na magistralnoj cesti M-15, dionica Kamičak - Ključ. Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar a vrijednost ugovora je 5.395.359,02 KM sa uključenim PDV-om.

• Završetak radova na rekonstrukciji magistralne ceste M-5, dionica Kaonik – Gromiljak (Busovača Draga, Delfine Krivine i Jehovac – Brestovsko).
Izvođač radova je Strabag AG Austrija a vrijednost ugovora je 4.062.281,04 sa uključenim PDV-om.

• Rekonstrukacija tunela Jasen na magistralnoj cesti M-16.2, dionica Prozor – Jablanica, Ustirama, na km 17+686.
Izvođač radova je JV HP Investing d.o.o. Mostar i Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo a vrijednost ugovora je 5.516.867,61 KM sa uključenim PDV-om.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3149 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

studiorum_tuzlaensis wrote: 12/07/2020 10:36 Da bi uopće imala osnov za rekonstrukciju i stavljanje u plan obnova kantonalne Direkcije za ceste, mora se izvrsiti kategorizacija iz lokalne ceste u regionalnu. Ova cesta je zadnji prioritet jer od Travnika do Banjaluke postoje još 3 dobre alternative.

+ stoji lijepo znak da su radovi u pitanju. Ko vam je kriv kad koristite govnjivu googleovu navigaciju, koju je par lokalnih ljudi crtalo.
ma kakve kategorije i kurci, kad sam vidio da je Trnovo - Grebak - Ustikolina magistralni put :lol:

Meni je loš put recimo Bos Krupa - Bos Petrovac
Kalinovik - Nevesinje preko Morina

a ovo recimo Olovo /banovići / Zavidovići meni je OK, ako ima kakve gužve ili radova, obavezno tamo, ili iz tuzle ili iz maglaja npr... gdje sve dolazim, samo mi je bitno da nema blata i mulja, i da je koliko toliko stabilan makadam :lol:

evo i ovo kod prozora, raskopali i ostavili, rastežu usrani potporni... jer je dobio još poslova po SBK a radi i ove mostove na ljubini, konkretno HP investing :skoljka:
studiorum_tuzlaensis

#3150 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ja ti pišem da je zbog nadležnosti i para prvo potrebno prekategorisati cestu, da bi mogli krenuti u bilo kakvu rekonstrukciju.

A regionalnih cesta ima svakakvih, zato što je takva priroda prefiksa regionalni. Po Zapadnoj Hercegovini više i nema regionalne ceste, sve su neke magistrale. :D
Post Reply