LIBIJA

Post Reply
Kat

#7951 Re: LIBIJA

Post by Kat »

salik79 wrote: 07/07/2020 15:59
Kat wrote: 07/07/2020 01:05
salik79 wrote: 06/07/2020 18:21

Ako cemo gledati po sunetu, odnosno po vjerskom, Aja Sofija nikada nije ni smjela postati dzamija.

Dzaiz bi bilo vratiti je kome pripada. Sutra da je otvore kao dzamiju nikada ne bih u njoj klanjao.
Kakve veze ima Aja Sofija sa Libijom?

Sto se tice suneta, Turci su bas i uradili po sunetu. Carigrad je vojno osvojen i kad se nesto vojno osvoji, tvoje je pravo. Takav je bio slucaj sa osvajanjem Damaska i Emevijskom dzamijom, na cijem je mjestu bila crkva Ivan krstitelja (Jahje A.S.) Nije postala citava dzamija zato sto je Ebu Ubejda sklopio mir sa Vizantom , a borbe su se vodile oko tadasnje crkve, pa Halid ibn Valid bio plaho lju na njega, te su krscani sklodno prijasnjoj praksi dio koji su branili zadrzali kao crkvu dok je Emevije nisu kupili kompletnu.

Previse Challenger cita i slusa Imrana Huseina i njegove tlapnje o savezu muslimana i Rusije.
A vidi ovo kad se spominje neko vracanje u prvobitnu funkciju
Ima veze sa Turskom, a Turska s Libijom.

Po kojem, iliti cijem sunnetu je krscanska bogomolja, nakon sto vojno osvojis podrucje na kojem se nalazi, tvoja i da je smijes/mozes preinaciti u dzamiju? Kakve veze Ebu Ubejde i Halid ibn Velid imaju sa tim? Obojica dvadeset i kusur godina bila pod zemljom kada se to desilo.

Ako su po tebi Umejevici postupali po sunnetu, onda je i proklinjanje hazreti Alije s mimbera bilo po sunnetu, bas kao i trovanje hazreti Hasana i masakr mubarek Ehli Bejta i njihovih sljedbenika, s hazreti Husejnom na celu.
To je bilo za vrijeme Hazreti Omera, prva cetvorica halifa se zovu pravedne halife (i uz njih ide pridjev Hazreti, ne ide bas uz poslanika uz njeg ide Alejhi Selam, Sallahu alejhi ve selam itd), ali eto, i ako oni nisu poznavali sunet Muhammeda A.S ...
Ratovi imaju pravila i Muhammed A.S. je to jasno objasnio, i ako se u prije bitke prizna Islamska vlast, onda se i garantuju prava i sve sta uz to ide, zato sam spomenuo Emevijsku dzamiju u Damasku.

Ti ocito ne znas razliku izmedju prve cetvorice halifa i Emevijskog halifata, zato se i ne isplati sa tobom raspravljati.
Sije i vehabije imaju nesto zajednicko a to je iskljucivost u svojim stavovima i blago receno netolerancija prema drugim muslimanima, a narocito prema Hanefijama, Safijama i ostalim mezhebima.
rajv0sa

#7952 Re: LIBIJA

Post by rajv0sa »

Nema potrebe za etiketiranjem nikoga, nije baš korektno izjednačavati jednu sektu(vehabizam) sa jednim (džaferijskim) mezhebom. Uostalom i u današnjoj turskoj je jak pristup drugih, nesunijskih viđenja islama, i erdogan je to više puta isticao da je i to sastavni dio turskog identiteta. A što se tiče šta je sunet šta nije, uvijek treba posmatrati kroz prizmu tadašnjih dešavanja, i Kupolu na stijeni je podigao abd al-malik umejević, pa je danas ta kupola kao simbol zastupljenija u Iranu i kod šiija nego kod mnogih sunija.
90minut

#7953 Re: LIBIJA

Post by 90minut »

Šta se dešava trenutno ima li borbi na ulicama napadi dronovima?
salik79

#7954 Re: LIBIJA

Post by salik79 »

Kat wrote: 08/07/2020 01:00
Kat wrote: 07/07/2020 01:05
Kakve veze ima Aja Sofija sa Libijom?

Sto se tice suneta, Turci su bas i uradili po sunetu. Carigrad je vojno osvojen i kad se nesto vojno osvoji, tvoje je pravo. Takav je bio slucaj sa osvajanjem Damaska i Emevijskom dzamijom, na cijem je mjestu bila crkva Ivan krstitelja (Jahje A.S.) Nije postala citava dzamija zato sto je Ebu Ubejda sklopio mir sa Vizantom , a borbe su se vodile oko tadasnje crkve, pa Halid ibn Valid bio plaho lju na njega, te su krscani sklodno prijasnjoj praksi dio koji su branili zadrzali kao crkvu dok je Emevije nisu kupili kompletnu.

Previse Challenger cita i slusa Imrana Huseina i njegove tlapnje o savezu muslimana i Rusije.
A vidi ovo kad se spominje neko vracanje u prvobitnu funkciju

Po kojem, iliti cijem sunnetu je krscanska bogomolja, nakon sto vojno osvojis podrucje na kojem se nalazi, tvoja i da je smijes/mozes preinaciti u dzamiju? Kakve veze Ebu Ubejde i Halid ibn Velid imaju sa tim? Obojica dvadeset i kusur godina bila pod zemljom kada se to desilo.

Ako su po tebi Umejevici postupali po sunnetu, onda je i proklinjanje hazreti Alije s mimbera bilo po sunnetu, bas kao i trovanje hazreti Hasana i masakr mubarek Ehli Bejta i njihovih sljedbenika, s hazreti Husejnom na celu.
To je bilo za vrijeme Hazreti Omera, prva cetvorica halifa se zovu pravedne halife (i uz njih ide pridjev Hazreti, ne ide bas uz poslanika uz njeg ide Alejhi Selam, Sallahu alejhi ve selam itd), ali eto, i ako oni nisu poznavali sunet Muhammeda A.S ...
Ratovi imaju pravila i Muhammed A.S. je to jasno objasnio, i ako se u prije bitke prizna Islamska vlast, onda se i garantuju prava i sve sta uz to ide, zato sam spomenuo Emevijsku dzamiju u Damasku.

Ti ocito ne znas razliku izmedju prve cetvorice halifa i Emevijskog halifata, zato se i ne isplati sa tobom raspravljati.
Sije i vehabije imaju nesto zajednicko a to je iskljucivost u svojim stavovima i blago receno netolerancija prema drugim muslimanima, a narocito prema Hanefijama, Safijama i ostalim mezhebima.
Prvo ne znam na sta si se nadovezao po pitanju epiteta hazreti, ali da te pitam - odakle ti to da uz Pejgamber s.a.v.a.v.s. ne ide hazreti?!! Ko ti je to i gdje rekao.

Kao drugo, sva cetverica pravednih halifa su bila pod zemljom kada je crkva u Damasku pretvarana u dzamiju. I ti meni velis da ja ne znam razliku izmedju Emevijskog halifata i cetverice halifa?! :-)

Kao drugo, sta ti znas o sijama Dzaferijama, a sta o vehabijama? Odakle ti ta informacija o netoleranciji, a posebno prema hanefijama, safijama, a i drugim muslimanima?!

Onako, za tebe, ako nekada posjetis Iran:
Imam Shafei St
Saqqez, Kurdistanska pokrajina, Iran
https://maps.app.goo.gl/xtyDo7w1VcRppQk17

Hanefi Ulu Camii
Razavi Khorasan Province, Mashhad, Vahdat Boulevard, No. 12, Iran
https://maps.app.goo.gl/ipHspCSCXiNrSWM8A

Eventualno, da nisi mislio na one britanske sije, poput Yassera al Habiba, onog Sirazija, ili onog "imam of peace", ili kako se vec naziva... Eh, oni jesu netolerantni, ali ne samo prema sunijama, jos su netolerantniji prema istinskim sijama, slhedbenicima casnog Ehli Bejta.
salik79

#7955 Re: LIBIJA

Post by salik79 »

Kikibombona wrote: 07/07/2020 22:04
salik79 wrote: 07/07/2020 19:11 Ono, kada rahmetli Mehmed Handzic "sije klicu medjusektaskog obracuna" :

Image

A da ne govorim o tome da su umejevici klica posijana od strane Ebu Sufijana i Hind, najvecih neprijatelja hazreti Pejgambera i njegovog casnog Ehli Bejta.
A to sto je Ali ubio Talhu i Zubjera, dvojicu od deset odabranih, to nema veze!???

To sto se Ali borio protiv supruge Muhameda, opet nema veze!???

Previse se sve to idealistički posmatra.
Kakve ti samo gluposti valjas... "Ali se borio protiv supruge Muhameda" :-)

Ono kada deklarisani kafir i (ne)deklarisani islamofob prica o Islamu i historiji Islama, a da nikada ni jednu knjigu o historiji Islama, i opcenito Islamu, u ruke uzeo nije. :roll:

Sve sto (ne)znas si pokupio na bespucima interneta.
Kikibombona

#7956 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

salik79 wrote: 08/07/2020 09:20Kakve ti samo gluposti valjas... "Ali se borio protiv supruge Muhameda" :-)

Ono kada deklarisani kafir i (ne)deklarisani islamofob prica o Islamu i historiji Islama, a da nikada ni jednu knjigu o historiji Islama, i opcenito Islamu, u ruke uzeo nije. :roll:

Sve sto (ne)znas si pokupio na bespucima interneta.
Ja sam pasionirani zaljubljenik u historiji.

Sta od napisanog nije tacno?

Da li je Alijeva vojska ubila Talhu i Zubjera?
Jeste.

Da li su oni medju 10 odabranih kojima je za zivota obecan dzenet?
Jesu.

Da li je Ali ratovao protiv Aise u Bici kod deve?
Jeste.
Hafis

#7957 Re: LIBIJA

Post by Hafis »

I zasto nije održan revanš meč Ali vs Foreman.

Usput, jest a Ali uzeo lopatom onu vecer u Kinsasi.

U koja smo doba u Libiji. Jesu li ona turad jos dole ili cekaju na degenek pa da onda idu?
HarTar

#7958 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

E, moj Tvrtko, Salko te rastavlja na proste faktore 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Dinno Su

#7959 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Turska mornarica je najavila da će izvoditi "masovne" mornaričke vježbe kraj obala Libije u 3 različite regije #Libya
Kat

#7960 Re: LIBIJA

Post by Kat »

rajv0sa wrote: 08/07/2020 04:05 Nema potrebe za etiketiranjem nikoga, nije baš korektno izjednačavati jednu sektu(vehabizam) sa jednim (džaferijskim) mezhebom. Uostalom i u današnjoj turskoj je jak pristup drugih, nesunijskih viđenja islama, i erdogan je to više puta isticao da je i to sastavni dio turskog identiteta. A što se tiče šta je sunet šta nije, uvijek treba posmatrati kroz prizmu tadašnjih dešavanja, i Kupolu na stijeni je podigao abd al-malik umejević, pa je danas ta kupola kao simbol zastupljenija u Iranu i kod šiija nego kod mnogih sunija.
I vehabije za sebe kazu da su slijede hambelijski mezheb, oni naki za sebe kazu islamska drzava, pa jesu li?
Imama Dzafera mezheb je bio nekad i kao mnogi drugi nestao je (zahirijski, evzajiski, sevrijski...)
O mezhebima
http://dzemat-oberhausen.de/?p=2130
Iran nam jeste pomogao tokom agresije, ali dobro su nam ga zavalili sa infiltritranjem siizma u Bosni.
Isto je djelovanje Saudije i Irana, jedni nas pomogli finansijski drugi vojno i uvalili nam kukavicja jaja. Ali koga to zanima....
Ovdje siitski bot forsira svoje, i uvaljuje svoju pricu kao mainstream
Kat

#7961 Re: LIBIJA

Post by Kat »

salik79 wrote: 08/07/2020 08:38
Kat wrote: 08/07/2020 01:00

Prvo ne znam na sta si se nadovezao po pitanju epiteta hazreti, ali da te pitam - odakle ti to da uz Pejgamber s.a.v.a.v.s. ne ide hazreti?!! Ko ti je to i gdje rekao.

Kao drugo, sva cetverica pravednih halifa su bila pod zemljom kada je crkva u Damasku pretvarana u dzamiju. I ti meni velis da ja ne znam razliku izmedju Emevijskog halifata i cetverice halifa?! :-)

Kao drugo, sta ti znas o sijama Dzaferijama, a sta o vehabijama? Odakle ti ta informacija o netoleranciji, a posebno prema hanefijama, safijama, a i drugim muslimanima?!

Onako, za tebe, ako nekada posjetis Iran:
Imam Shafei St
Saqqez, Kurdistanska pokrajina, Iran
https://maps.app.goo.gl/xtyDo7w1VcRppQk17

Hanefi Ulu Camii
Razavi Khorasan Province, Mashhad, Vahdat Boulevard, No. 12, Iran
https://maps.app.goo.gl/ipHspCSCXiNrSWM8A

Eventualno, da nisi mislio na one britanske sije, poput Yassera al Habiba, onog Sirazija, ili onog "imam of peace", ili kako se vec naziva... Eh, oni jesu netolerantni, ali ne samo prema sunijama, jos su netolerantniji prema istinskim sijama, slhedbenicima casnog Ehli Bejta.
Ne znam koliko vas ovo pise ali niste dosljedni, prvo kazes da je bilo 20 godina poslije preseljenja poslanika Alejhi Selam, pa onda da su sve hazreti halife bile pod zemljom kad je crkva pretvorena u dzamiju.
Dogovorite se prije odgovora, ili samo postiras ono sto centrala proslijedi?
Svakom vjerniku vrlo dobro je poznat stav o spominjanju poslanikova imena i sta ide poslije njegovog spominjanja, hazreti se spominje ali neide bez salavata i selama. Ko je dva put krocio u mekteb zna za ovo.
Znam vrlo dobro kako su prosli suni u Iraku od tih finih Iranskih sija, ali i to je druga tema, pun je web clanaka o tome.
Iran je skontao da su Arapi talasike i kad ih handre stotinu godina britanci, ameri, cionisti hoce i oni da malo sa njima vladaju, tebi ko siji to je OK, ali sta ce biti kad rezim u Teheranu padne?
salik79

#7962 Re: LIBIJA

Post by salik79 »

Ja ti napisem:
Kakve veze Ebu Ubejde i Halid ibn Velid imaju sa tim? Obojica dvadeset i kusur godina bila pod zemljom kada se to desilo.
Ti na to odgovoris:
Ne znam koliko vas ovo pise ali niste dosljedni, prvo kazes da je bilo 20 godina poslije preseljenja poslanika Alejhi Selam, pa onda da su sve hazreti halife bile pod zemljom kad je crkva pretvorena u dzamiju.
Bas kao sto si se nadovezao na moj post u kojem niti jednom rjecju nisam spomenuo hazreti Pejgambera a.s., da bi mi kao nesto objasnjavao kako ne ide epitet hazreti uz Pejgambera a.s., nego uz ashabe....

I ti fakat ocekujes da ja sada, kao, nesto dalje trebam s tobom polemisati?! :-) :-) :-) :roll:
The 51st State

#7963 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

HarTar

#7964 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Salko, jesi li to fkt šiit?!
salik79

#7965 Re: LIBIJA

Post by salik79 »

HarTar wrote: 09/07/2020 12:39 Salko, jesi li to fkt šiit?!
Siit sam koliko je to bio, recimo, rahmetli hadzi hafiz Halid Hadzimulic.
HarTar

#7966 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

salik79 wrote: 09/07/2020 12:41
Da se razumijemo, nemam ništa protiv, imaš pravo biti šta hoćeš. Pitam iz razloga što bi onda teško mogao biti vjerodostojan što se tiče Irana.
salik79

#7967 Re: LIBIJA

Post by salik79 »

HarTar wrote: 09/07/2020 12:45
salik79 wrote: 09/07/2020 12:41
Da se razumijemo, nemam ništa protiv, imaš pravo biti šta hoćeš. Pitam iz razloga što bi onda teško mogao biti vjerodostojan što se tiče Irana.
Sta nisi razumio iz mog odgovora? Da li je, recimo, Mahmut ef. Karalic siit? sejh Midhat ef Celebic? Sejh Salih ef Ibrisevic? Hadzi hafiz Mehmed Karahodzic? Hafiz Bugari? Hafiz Aziz ef Alili? Prof. dr. Resid Hafizovic? Reis Kavazovic? I da ne nabrajam dalje, jer bi mi trebao citav dan...

Je li ti razumijes da mene proglasavaju siitom upravo oni koji su antiiranski raspolozeni, upravo da bi diskreditovali moje stavove? Bio sam i "uposlenik" Mulla Sadra, Iranskog kulturnog centra i Ibn Sina instituta.... Nema sta nisam "bio".

Usput, da te pitam, da li to sto si ti sunit umanjuje tvoju vjerodostojnost po pitanju Turske?

Sta mislis, da li je prof. dr. Sead Berberovic siit? Ili je covjek koji je, kao naucnik i intelektualac, a vjernik, praktikant, itekako upucen u ono o cemu prica?!

HarTar

#7968 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Uvaženi profesor je prije svega veliki intelektualac, što se tiče mene ili većine ovdje, mi smo rođeni i umrijet ćemo kao suniti tako da ne vidim što bi me to diskreditovalo? Konvertiti su najveći pasionirani zagovornici vjere i ideja u koju su konvertirali, valjda iz želje da se dokažu i zato nisu realni i vjerodostojni. Što se tebe tiče, shvatio sam da nisi, ali mi ne bi smetalo i da jesi šiit, imaš pravo biti šta hoćeš. Što se tiče toga za šta su te optuživali, nisam upućen, nisam redovno pratio forum. Registrovao sam se samo radi gluposti mog ex jarana Tvrtka, kojim je gušio mene, a sada guši vas...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#7969 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

salik79

#7970 Re: LIBIJA

Post by salik79 »

HarTar wrote: 09/07/2020 13:16 Uvaženi profesor je prije svega veliki intelektualac, što se tiče mene ili većine ovdje, mi smo rođeni i umrijet ćemo kao suniti tako da ne vidim što bi me to diskreditovalo? Konvertiti su najveći pasionirani zagovornici vjere i ideja u koju su konvertirali, valjda iz želje da se dokažu i zato nisu realni i vjerodostojni. Što se tebe tiče, shvatio sam da nisi, ali mi ne bi smetalo i da jesi šiit, imaš pravo biti šta hoćeš. Što se tiče toga za šta su te optuživali, nisam upućen, nisam redovno pratio forum. Registrovao sam se samo radi gluposti mog ex jarana Tvrtka, kojim je gušio mene, a sada guši vas...
Naravno, a kao takav intelektualac, a i vjernik praktikant, koji je jos uz sve to "vidio svijeta", ne govori ovo sto govori zato sto je siit, ili neciji placenik. Bas kao i prof.dr. emeritus Rusmir Mahmutcehajic, koji je zbog Irana odavno na americkoj "crnoj listi", a, recimo, skoro da nema veceg energetskog projekta u Evropi, a da se njega ne konsultuje i ne ukljucuje u reviziju (barem je tako bilo dok sam pratio njegov rad do prije par godina).

Siit, sunit, potpuno nebitno, meni nista ne predstavlja, pogotovo kada iznosim svoja uvjerenja. I ne smatram "konvertitom" bilo koga ko prihvati neku drugu priznatu pravnu skolu u Islamu, bilo to sijskog, ili sunijskog pravca. A isti stav sam procitao i u intervjuu sa Sejh ul Azharom, Ahmedom el Tajebom.

Znam da si novi, ali me smori vazda iznova sve objasnjavati i dokazivati.
Challenger_

#7971 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Kao što sam pisao od prvog dana, GB, USA i Turska su na istom tragu u Libiji.
@mba

#7972 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Libija više ne prihvata Ujedinjene Arapske Emirate za pregovaračkim stolom
Tripoli
Mahmoud Mohamed Barakat

Ambassador Libije u Ujedinjenim nacijama Taher al-Sunni izjavio je kako ta zemlja više ne prihvata prisustvo Ujedinjenih Arapskih Emirata na političkim pregovorima o rješavanju libijske krize, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ujedinjeni Arapski Emirati podržavali su neuspjeli pokušaj puča u Libiji i u to nema sumnje. Ta zemlja prijeti međunarodnom miru i sigurnosti u nekoliko regija", kazao je Al-Sunni tokom sinoćnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a.

Ističući kako zvanični Abu Dhabi nije mogao opovrgnuti optužbe koje su mu stavljene na teret u izvještajima UN-a iz Libije, Al-Sunni je kazao da Libija više ne prihvata prisustvo Ujedinjenih Arapskim Emirata u libijskim političkim pregovorima.

U maju je grupa američkih medija objavila izvještaj u kojem se Ujedinjeni Arapski Emirati optužuju da "zračnim mostom", odnosno avionima, dopremaju oružje svojim saveznicima u Libiji, nelegitimnim militantnim snagama koje predvodi Khalifa Haftar.

Al-Sunni je također kazao da svaka država ima suvereno pravo da odlučuje o sigurnosnim pitanjima, kao i da odbija saradnju u slučaju stranog miješanja u unutrašnja pitanja.

"Ukoliko neko tvrdi da su sporazumi koje sklapa libijska vlada ilegalni, u tom slučaju su nevaće svi sporazumi koje smo i s vašim zemljama sklapali o sigurnosti, ekonomiji ili nafti", kazao je Al-Sunni predstavnicima članica Vijeća sigurnosti.

On je također osudio nedavne prijetnje egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija o mogućoj egipatskoj intervenciji u Libiji.
Challenger_

#7973 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Pregovori, pokušaj:
Rusija i Turska pregovaraju o prekidu sukoba u Libiji, mogu li ponoviti Idlib?

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je kako Rusija i Turska upravo razgovaraju o potencijalnom prekidu vatre u Libiji. Pritom je prozvao GNA snage iz Tripolija ističući kako iste odbijaju prekinuti sukob. "Oni računaju na vojnu pobjedu", rekao je Lavrov. Dakako, imajući u vidu da iza GNA snaga - i njihovih nedavnih velikih uspjeha na terenu - stoji Turska, teško je vjerovati da Ankara želi primirje, a Tripoli ne.

Što se pak tiče druge strane, istočnih libijskih snaga (LNA), Lavrov ističe kako je njihov lider Khalifa Haftar spreman potpisati dokument o potpunom prekidu sukoba.
Paralelno sa pregovorima, navodno...

The 51st State

#7974 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

To je vjerovatno zadnja prilika prije nego sto operacija pocne jer su u medjuvrmenu podrucja oko sirta i jufre proglasena vojnim zonama.
Challenger_

#7975 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Delegacija LNA je prije 4 sata stigla u Ankaru na pregovore, a između redova se da naslutiti da se razgovara o podjeli plijena (naftnih polja), pola-pola po turskom prijedlogu.

Pokušaj mirnog izlaza kroz trgovinu libijskim resursima.

Ipak, to ukazuje na činjenicu da Ankara, momentalno, ima upper-hand.
Post Reply