Nosi android mobitel već 10g ne ispusta ga iz ruku...
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Janjicar
#21901 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hoce da nas čipuju 100%
-
Mogy87
#21902 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mozda je potrebno vizualno pomagalo da uocite razliku.
Ma ja isto inhalacija nad serpom i etericnim uljima

Ma ja isto inhalacija nad serpom i etericnim uljima

- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#21903 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne mogu se sloziti s tobom. Vidio sam kako rade i cilj im nije da stvaraju paniku, vec da drze pod kontrolom pacijenta, kao i sirenje. Po meni nema nista lose da su svi u bolnickoj izolaciji, jer je dosta izvjestaja da za par sati moze doci do pogorsanja.
-
Mogy87
#21904 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ZeDo kanton ima za sada najbolje rezultate. Najmanji broj umrlih i teskih slucajeva, a nije da nisu imali masovne zaraze. Posebno im je bilo izazovno motivisati ove asimptomatske, a potvrdjene da ostanu u samoizolaciji, zato i ovakva odluka.
Jer vrlo je upitno koliko su asimptomatski, a koliko predsimptomatski. Postavio je neko od forumasa odlican clanak na tu temu ovdje.
- Tesla Edison
#21905 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Inače vrlo pametno ljude hospitalizirati "onako" a istovremeno na svim medijima kukati kako su prebukirani i sl.
-
Mogy87
#21906 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jos je bolje pustiti ih da setaju okolo i siju zarazu jer se subjektivno "osjecaju dobro". Jer ti asimptomatski su u dijelu slucajeva predsimptomatski.TESLA_EDISON wrote: ↑06/07/2020 10:48Inače vrlo pametno ljude hospitalizirati "onako" a istovremeno na svim medijima kukati kako su prebukirani i sl.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#21907 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nesto nisam pronašao info da u ZE-DO kukaju kako nemaju smještaja? Prostora su imali, ali opreme i testova nisu dobijali od Sarajeva 
- He1972
#21908 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znamo, deder pitaj konu!DearJohn wrote: ↑06/07/2020 00:43Pametan si, nema šta. Boga ti paša koliko je ljudi s običnom gripom završilo na respiratoru kad si tako pametan? De reci raji. Bi li ti, ne daj Bože, da ti zatreba respirator (a ima ih manjak) odbio jer je to "obična" gripa i ustupio mjesto nekom drugom? Nego prestani pisati ublehe i ponašati se neodgovorno već stavi masku na lice kad ideš vani, ako ne respektuješ sebe respektuj okolinu oko sebe...
- Casual's
#21909 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Samo u ZDK svaki zaraženi mora u bolnicu 15 dana
- Tesla Edison
-
Mogy87
#21911 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koji ono kanton ima najbolji omjer zarazenih/tesko oboljelih ili preminulih 
Sad se bore za prava zarazenih da pazi sad: hodaju okolo i eventualno sire zarazu
Sad se bore za prava zarazenih da pazi sad: hodaju okolo i eventualno sire zarazu
- Tesla Edison
#21912 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... lih-570798
I nedoživjelo kolaps kad hapsiš ljude bez simptoma i privodiš u bolnicu.Zdravstvo se svim silama bori i direktno i indirektno, ali mnoge stvari zavise prije svega od stanovnika, političkih odluka pa tek onda od zdravstva. Zdravstvo će ispaštati za sve posljedice, a sav naš rad idu u pravcu toga da ne doživimo kolaps zdravstvenog sistema, kazao je doktor Drljević za Oslobođenje.
-
Zijo77
#21913 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mogy, šta je tebi? Opusti se, izadji malo vani. Uvijek je bilo težih slučajeva gripe. Samo prije 50 godina nisu o tome pisale novine, a portala i foruma nije bilo na mapi. Nije bilo testova na gripu. Nije bilo N1 da na početku dnevnika tri novinara drhtavim, dramatičnim glasim saopšte uplašenoj javnosti da se još cijelih 50 osoba zarazilo strašnom gripom. Tamo negdje u tišini, sakriveni od nezainteresovanih novinara, ljudi masovno oboljevaju od dijabetisa, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Radi se o pravoj epidemiji. Idu na inzulin, ugradjuju im stentove. kako bi to izgledalo da novinar N1 na početku dnevnika saopšti da je u BiH danas 20 novih pacijenata na inzulinu. E nije interesantno kao kad unezvijerenim pogledom direktno u kameru kažeš da Covid-19 leti po zraku, lijepi se za kvake, napada podmuklo itd. A SZO traži hitno 100.000 miljardi, mamicu im njihovu....
-
Mogy87
#21914 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vidi pa imamo i neki Zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti. Pa kaze:
Prijevoz, izolacija, hospitalizacija i liječenje oboljelih
Ĉlan 20. Osobe za koje se utvrdi da boluju od: meningokokne bolesti, kuge, kolere, SARS-a, legionarske bolesti, virusnih hemoragiĉnih groznica (Ebola, Lassa, Marburg), djeĉije paralize, difterije, pjegavca, trbušnog tifusa, malarije, bjesnila, tetanusa i crnog prišta, te osobe za koje se sumnja da boluju od kolere, kuge ili virusnih hemoragiĉnih groznica, mogu se prevoziti samo odgovarajućim sanitetskim prijevoznim sredstvom i uz uvjete koji onemogućavaju širenje zaraze. Sanitetska prijevozna sredstva moraju se dezinficirati poslije svakog prijevoza lica oboljelog od zaraznih bolesti iz stava 1. ovog ĉlana.
Ĉlan 21. Osobe za koje se utvrdi da su oboljele ili za koje se sumnja da boluju od zaraznih bolesti iz ĉlana 8. ovog Zakona, prema potrebi, izoliraju se i hospitaliziraju u zdravstvenim ustanovama na odjeljenjima za lijeĉenje od zaraznih bolesti. Zdravstvena ustanova obavezna je izvršiti izolaciju i hospitalizaciju osoba iz stava 1. ovog ĉlana.
www.msb.gov.ba › dokumentiDOC
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - Ministarstvo sigurnosti
Prijevoz, izolacija, hospitalizacija i liječenje oboljelih
Ĉlan 20. Osobe za koje se utvrdi da boluju od: meningokokne bolesti, kuge, kolere, SARS-a, legionarske bolesti, virusnih hemoragiĉnih groznica (Ebola, Lassa, Marburg), djeĉije paralize, difterije, pjegavca, trbušnog tifusa, malarije, bjesnila, tetanusa i crnog prišta, te osobe za koje se sumnja da boluju od kolere, kuge ili virusnih hemoragiĉnih groznica, mogu se prevoziti samo odgovarajućim sanitetskim prijevoznim sredstvom i uz uvjete koji onemogućavaju širenje zaraze. Sanitetska prijevozna sredstva moraju se dezinficirati poslije svakog prijevoza lica oboljelog od zaraznih bolesti iz stava 1. ovog ĉlana.
Ĉlan 21. Osobe za koje se utvrdi da su oboljele ili za koje se sumnja da boluju od zaraznih bolesti iz ĉlana 8. ovog Zakona, prema potrebi, izoliraju se i hospitaliziraju u zdravstvenim ustanovama na odjeljenjima za lijeĉenje od zaraznih bolesti. Zdravstvena ustanova obavezna je izvršiti izolaciju i hospitalizaciju osoba iz stava 1. ovog ĉlana.
Last edited by Mogy87 on 06/07/2020 11:15, edited 1 time in total.
-
DearJohn
#21915 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Šta se navlači drug? Mahalske priče da je neko nekom dao neku cifru da prijavi da ima koronu. Nemaš ti pojma o čemu pričaš...cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑06/07/2020 01:30Strahom i osjecajem krivice je lako manipulisati. Problem je kada realnost govori drugacije.DearJohn wrote: ↑06/07/2020 00:43Pametan si, nema šta. Boga ti paša koliko je ljudi s običnom gripom završilo na respiratoru kad si tako pametan? De reci raji. Bi li ti, ne daj Bože, da ti zatreba respirator (a ima ih manjak) odbio jer je to "obična" gripa i ustupio mjesto nekom drugom? Nego prestani pisati ublehe i ponašati se neodgovorno već stavi masku na lice kad ideš vani, ako ne respektuješ sebe respektuj okolinu oko sebe...
0 osoba je na raspiratorima u Sarajevual se zato brojevi navlace rukama i nogama. Zasto. Saznacemo nekad.
Maska i distanca mi lice na dresiranje. Sta je slijedece, da skakucemo na jednoj nozi i drzimo se lijevom rukom za desno uho
Nije nemoguce, realno.
- Tesla Edison
#21916 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovdje nigdje nije spomenuta COVID prehlada.Mogy87 wrote: ↑06/07/2020 11:12 Vidi pa imamo i neki Zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti. Pa kaze:
Prijevoz, izolacija, hospitalizacija i liječenje oboljelih Ĉlan 20. Osobe za koje se utvrdi da boluju od: meningokokne bolesti, kuge, kolere, SARS-a, legionarske bolesti, virusnih hemoragiĉnih groznica (Ebola, Lassa, Marburg), djeĉije paralize, difterije, pjegavca, trbušnog tifusa, malarije, bjesnila, tetanusa i crnog prišta, te osobe za koje se sumnja da boluju od kolere, kuge ili virusnih hemoragiĉnih groznica, mogu se prevoziti samo odgovarajućim sanitetskim prijevoznim sredstvom i uz uvjete koji onemogućavaju širenje zaraze. Sanitetska prijevozna sredstva moraju se dezinficirati poslije svakog prijevoza lica oboljelog od zaraznih bolesti iz stava 1. ovog ĉlana.
Kakve veze ima SARS koji je iščezao još 2003. godine sa današnjom histerijom?
-
DearJohn
#21917 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ti si vidim prosječni Bošnjo što zna sve. Covid-19 je izmišljen da se ljudima čip ubaci. Sretan? He, Bosno moja...He1972 wrote: ↑06/07/2020 10:57Ne znamo, deder pitaj konu!DearJohn wrote: ↑06/07/2020 00:43Pametan si, nema šta. Boga ti paša koliko je ljudi s običnom gripom završilo na respiratoru kad si tako pametan? De reci raji. Bi li ti, ne daj Bože, da ti zatreba respirator (a ima ih manjak) odbio jer je to "obična" gripa i ustupio mjesto nekom drugom? Nego prestani pisati ublehe i ponašati se neodgovorno već stavi masku na lice kad ideš vani, ako ne respektuješ sebe respektuj okolinu oko sebe...
-
Mogy87
#21918 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ti mene zezas? Nakucao si ovolike postove i ne znas da je naziv virusa “Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)”TESLA_EDISON wrote: ↑06/07/2020 11:15Ovdje nigdje nije spomenuta COVID prehlada.Mogy87 wrote: ↑06/07/2020 11:12 Vidi pa imamo i neki Zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti. Pa kaze:
Prijevoz, izolacija, hospitalizacija i liječenje oboljelih Ĉlan 20. Osobe za koje se utvrdi da boluju od: meningokokne bolesti, kuge, kolere, SARS-a, legionarske bolesti, virusnih hemoragiĉnih groznica (Ebola, Lassa, Marburg), djeĉije paralize, difterije, pjegavca, trbušnog tifusa, malarije, bjesnila, tetanusa i crnog prišta, te osobe za koje se sumnja da boluju od kolere, kuge ili virusnih hemoragiĉnih groznica, mogu se prevoziti samo odgovarajućim sanitetskim prijevoznim sredstvom i uz uvjete koji onemogućavaju širenje zaraze. Sanitetska prijevozna sredstva moraju se dezinficirati poslije svakog prijevoza lica oboljelog od zaraznih bolesti iz stava 1. ovog ĉlana.
Kakve veze ima SARS koji je iščezao još 2003. godine sa današnjom histerijom?
Razlog zasto se ne zove pravim imenom, sto je po meni najveca greska u vodjenju pandemije je stigmatizacija Azijata.
- Tesla Edison
#21919 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
SARS i COVID prehlada je tebi jedno te isto?
SARS kao naziv za bolest i SARS-Cov-2 kao naziv za virus je tebi isto? Jel SARS bolest ili virus?
Izvini, nisam znao da je sa nama na forumu prof.dr.sci., mikrobiolog, genetičar i virolog. Sad mi je jasno zašto WHO tako loše vode pandemiju. Pa najbolji im ljudi na forumu umjesto u laboratoriji.
Svaka čast, moj naklon .
SARS kao naziv za bolest i SARS-Cov-2 kao naziv za virus je tebi isto? Jel SARS bolest ili virus?
Izvini, nisam znao da je sa nama na forumu prof.dr.sci., mikrobiolog, genetičar i virolog. Sad mi je jasno zašto WHO tako loše vode pandemiju. Pa najbolji im ljudi na forumu umjesto u laboratoriji.
Svaka čast, moj naklon .
Last edited by Tesla Edison on 06/07/2020 11:29, edited 1 time in total.
- He1972
#21920 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
DearJohn wrote: ↑06/07/2020 11:17Ti si vidim prosječni Bošnjo što zna sve. Covid-19 je izmišljen da se ljudima čip ubaci. Sretan? He, Bosno moja...He1972 wrote: ↑06/07/2020 10:57Ne znamo, deder pitaj konu!DearJohn wrote: ↑06/07/2020 00:43
Pametan si, nema šta. Boga ti paša koliko je ljudi s običnom gripom završilo na respiratoru kad si tako pametan? De reci raji. Bi li ti, ne daj Bože, da ti zatreba respirator (a ima ih manjak) odbio jer je to "obična" gripa i ustupio mjesto nekom drugom? Nego prestani pisati ublehe i ponašati se neodgovorno već stavi masku na lice kad ideš vani, ako ne respektuješ sebe respektuj okolinu oko sebe...
Ne znam kome je kona izvor informacija, još kona kojoj nije stalo da radi a plata ide, dok su nama kone izvor informacija, he Bosno moja!
- manijak1
#21921 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bezze se svađate
nećete ništa popraviti , ali možete pokvariti
.
Naime , sve nešto iz Kine , unazad deceniju , ptičja gripa , svinjska gripa , Covid 19 (jel ovo ispravno ?) , pa sad i kuga .
Kako to tumačite
Jel se pojedini laboranti zajebavaju
s poštenim svijetom ili je sve puka slučajnost
Ili Amerikanci vode specijalni rat ili su Rusi infiltrirani u kineskim istraživačkim mikrobiološkim ustanovama ?.
Naime , sve nešto iz Kine , unazad deceniju , ptičja gripa , svinjska gripa , Covid 19 (jel ovo ispravno ?) , pa sad i kuga .
Kako to tumačite
-
Mogy87
#21922 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) je sluzbeni naziv virusa. Toliko od mene u diskusiji s tobom. Zaista necu diskutovati s osobom koja ne zna/ne priznaje ni kako se virus zove.TESLA_EDISON wrote: ↑06/07/2020 11:24 SARS i COVID prehlada je tebi jedno te isto?
SARS kao naziv za bolest i SARS-Cov-2 kao naziv za virus je tebi isto? Jel SARS-Cov-2 bolest ili virus?
Svaka čast, moj naklon .
- Sanjarko
#21923 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Slabo su medicinske ustanove popunjene u Zenici. Lijekovi se salju elektronski sad i to za 3 mjeseca, svaki mjesec pojedinacno, kontrola nekih nema kojih je prije bilo, telefonski se obavljaju narudzbe za lijekove, psihijatrijski odjel poluotvoreni prazan skoro, CZMZ skoro da ni neradi itd.
Intubacija je gora i respirator, ali jb-no je i kad se na kisiku zavrsi, kad normalno starije osobe i djeca nemogu da disu, i kazem da cisto sumnjam da i kod gripe kod mnogih osoba do toga nije nekad dolazilo, kao i kod drugih nekih bolesti ili necega. I prije Korone je toga bilo. Pa mene su kao dijete i starog kao momka ozivljavali kad smo imali pencilinski sok. Samo nismo bili intubirani i nismo na respiratoru zavrsili.
Nisam ja nista poredio. Odmah sam napisao da je intubacija gora.
Intubacija je gora i respirator, ali jb-no je i kad se na kisiku zavrsi, kad normalno starije osobe i djeca nemogu da disu, i kazem da cisto sumnjam da i kod gripe kod mnogih osoba do toga nije nekad dolazilo, kao i kod drugih nekih bolesti ili necega. I prije Korone je toga bilo. Pa mene su kao dijete i starog kao momka ozivljavali kad smo imali pencilinski sok. Samo nismo bili intubirani i nismo na respiratoru zavrsili.
Nisam ja nista poredio. Odmah sam napisao da je intubacija gora.
- Tesla Edison
#21924 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jel SARS bolest ili virus?Mogy87 wrote: ↑06/07/2020 11:30Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) je sluzbeni naziv virusa. Toliko od mene u diskusiji s tobom. Zaista necu diskutovati s osobom koja ne zna/ne priznaje ni kako se virus zove.TESLA_EDISON wrote: ↑06/07/2020 11:24 SARS i COVID prehlada je tebi jedno te isto?
SARS kao naziv za bolest i SARS-Cov-2 kao naziv za virus je tebi isto? Jel SARS-Cov-2 bolest ili virus?
Svaka čast, moj naklon .
Jel COVID bolest ili virus?
Jel SARS-Cov-2 bolest ili virus?
Jel SIDA/AIDS bolest ili virus?
Jel HIV bolest ili virus?
Kakva je razlika između virusa i bolesti?
Stručnjak tvog kalibra sa tolikim titulama bi ovo trebao izbiflati ko iz topa.
-
Mogy87
#21925 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kina je najveci zagadjivac na svijetu trenutno. Unistava stanista mnogim vrstama koje tamo zive.manijak1 wrote: ↑06/07/2020 11:30 Bezze se svađatenećete ništa popraviti , ali možete pokvariti
.
Kako to tumačiteJel se pojedini laboranti zajebavaju
s poštenim svijetom ili je sve puka slučajnost
Ili Amerikanci vode specijalni rat ili su Rusi infiltrirani u kineskim istraživačkim mikrobiološkim ustanovama ?.
Mogla je, jer je ovo već sedmi koronavirus koji se nastoji udomaćiti u ljudskoj populaciji, nastojeći nam se prilagoditi i koristiti nas kao svoj rezervoar. Naime, mi postojimo zajedno na malom plavo-smeđem planetu u golemom tamnom svemiru. Dijelimo ga s još desetak milijuna drugih vrsta. Sve one nastoje preživjeti do daljnjega. Više od 99% svih vrsta koje su ikada postojale na Zemlji nije uspjelo preživjeti do danas. Zato i virusi moraju stalno skakati na nove vrste i širiti svoje rezervoare u kojima obitavaju. Pritom moraju birati pobjedničke vrste jer samostalno se ne mogu razmnožavati. Opstanak im ovisi o preživljavanju vrste koja im je rezervoar.
Ljudi su trenutno zanimljiv potencijalni virusni rezervoar. Brzo se širimo i množimo - s oko milijardu i pol jedinki narasli smo na oko sedam i pol milijardi samo u posljednjih 130 godina. Pritom prodiremo svima u teritorij, krčimo šume, isušujemo močvare, lovimo iz razonode, smanjujemo ukupnu bioraznolikost, drugima otežavamo preživljavanje, dok nas ima sve više. Srećom po sve nas, prva četiri koronavirusa koja su se prilagodila ljudima bili su tek uzročnici običnih prehlada. Nitko ih nije smatrao ozbiljnom prijetnjom javnom zdravstvu.
Kada se u toliko kompleksnom sustavu kao što je ekosistem Zemlje nešto već dogodilo šest puta, onda nije preveliko iznenađenje da se sada događa i sedmi put. Još jedan koronavirus pokušava se ovih dana udomaćiti u ljudskoj vrsti. U ovom slučaju primarni su rezervoar, najvjerojatnije, opet bili šišmiši jer se genetski slijed ovog novog koronavirusa podudara s onime nađenim u hibernirajućih šišmiša u oko 96%. Ovoga puta, umjesto cibetke, kao prijelazni rezervoar poslužio je neki manji sisavac ili ptica.
Moguće je da se radilo o ljuskavcu jer u jednom od njih pronađen je koronavirus podudaran ovome ljudskom u 99% slijeda, iako ni to nije potpuno sigurno. Podudarnost u slijedu nije jedini važan čimbenik pri skakanju na čovjeka. Važno je i koliko je jedinki u vrsti koja služi kao prijelazni rezervoar zaraženo te koliko često ta vrsta dolazi u doticaj s ljudima. Nekad su ti čimbenici važniji pa mogu premostiti i jaz od 2% ili 3% razlike u genomu, jer ljuskavca je zabranjeno konzumirati - zaštićena je vrsta.
To ti je objasnjenje Igora Rudana jednog od najboljih svjetskih epidemiologa.