Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
duh_sa_sjekirom

#21576 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

Kad sve sabereš i oduzmeš, onako realno govoreći- najebalu smo...
Sociolog

#21577 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Sto niko ne istrazi, koliko je ljudi iz Srbije uslo, i otislo u Neum na more, srednja klasa i ostali koji nisu sebi mogli priustiti Grcku i Tursku..kazu u Neumu masa ljudi iz Srbije
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#21578 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Jimmy McNulty »

Zvanicni podaci Federalnog zavoda za statistiku(kome nije mrsko nek ode i nek pregleda mjesecne biltene):

Broj umrlih u aprilu i maju u zadnjih 5 godina:
2016....... 3774
2017........3446
2018.........3918
2019..........3683
2020..........3579
Preuzeto sa drugog foruma, ne znam jesu li navedeni podaci istina.
dječak sa šibicama

#21579 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Presli smo 200.

Idemo lagano na 300, gripica obicna.
SmokingMan

#21580 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

Pvi slučaj Covid-a (upala pluća) u mojoj mahali, riječ je o osobi preko 50.godina. Svi članovi, njih 8, računajući i dva malodobna djeteta, u 14. dnevnoj izolacoiji. Nadam se da će komšinica abd zdrava izaći iz bolnice. :thumbup:
splinter

#21581 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Ma virus nije baš toliko čudan. Dosta toga se može objasniti ali naravno ne baš sve.
Obzirom da je relativno nov virus u pitanju još traje to neko ispitivanje odnosa snaga našeg imunog sistema i virusa. Koliko god se nama činilo se virus poigrava s nama ne treba zaboraviti činjenicu da je naš imuni sistem jedna vrsta savršenog mehanizma koji nam pruža potrebnu zaštitu od hiljada i hiljada potencijalnih patogenih mikroorganizama.
Prije bih rekao da je trenutna situacija upravo rezultat jednog takvog "okršaja" imunog sistema i virusa. Svako ima različit način odbrane pa se to manifestuje kroz kliničku sliku i težinu bolesti. Mada se mora priznati da i ovaj virus savršeno skenira naš imuni sistem i za sad ne posustaje.
Kada su u pitanju rezultati testova, nije to baš tako kako ljudi misle. Nije sve uvijek crno bijelo. Postoji čitav niz zaraznih bolesti koje možeš dokazati tek poslije nekoliko urađenih testova i to različitim metodama. Dok sam prije u poslu dolazio više u kontakt sa potencijalnim izvorima zaraza, muku sam mučio da uradim potpuno ispravan test. Recimo jedna institucija radi po jednoj metodi druga po drugo ne priznaju rezultat međusobno itd. Govorim o situacijama kad sam morao testirati sebe svako malo jer mi ja takva bila priroda posla.
Tada su mi ti testovi postali noćna mora, jer nikad ne znam koliko ću puta ponavljati. Već sam i govorio kakvih bolesti ima ovaj Sars-cov- 2 je relativno lagan za dokazati a naravno da postoji potreba ponavljanja testiranja u nekim situacijama.
Evo sad sam ovih dana bio peh i zakačim jednu infekciju. Nije Covid al ima nekih poveznica. Jeste infekcija al nije zarazna dakle nema interhumanog prenosa. O jadu ću se zabaviti po laboratorijama i to privatnim jer jedino tu mogu dobiti koliko toliko tačan nalaz na prisustvo uzročnika. Liječenje će me doci bruku para, jbg zdravlje je nekad lutrija čista.
Last edited by splinter on 04/07/2020 13:25, edited 1 time in total.
Nadzorna_ploca

#21582 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Nije gripica nego gripa. :oops:
Mogy87

#21583 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Trafalgar Law wrote: 04/07/2020 13:15 Pvi slučaj Covid-a (upala pluća) u mojoj mahali, riječ je o osobi preko 50.godina. Svi članovi, njih 8, računajući i dva malodobna djeteta, u 14. dnevnoj izolacoiji. Nadam se da će komšinica abd zdrava izaći iz bolnice. :thumbup:
Brzo ozdravljenje komšinici želim,a da ostali prođu bez simptoma.
apsidejzi

#21584 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

Casual's wrote: 04/07/2020 12:07
apsidejzi wrote: 04/07/2020 12:05 Otkud znas da je samo jedan?
Trenutno je jedan na respiratoru u Sa, 4 u RS, ali su to noviji slučajevi. Jučer/prekjučer su to objavili.
BiH nije od Vijecnice do Alipasinog. :bih: :bih: :bih:

Broj oboljelih je za citavu teritoriju BiH. Od Une do Drine, od Save do mora. Na toj teritoriji ima mnogo gradova i mnogo bolnica. Nije KCUS jedina bolnica u drzavi.
Mogy87

#21585 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

splinter wrote: 04/07/2020 13:19 Ma virus nije baš toliko čudan. Dosta toga se može objasniti ali naravno ne baš sve.
Obzirom da je relativno nov virus u pitanju još traje to neko ispitivanje odnosa snaga našeg imunog sistema i virusa. Koliko god se nama činilo se virus poigrava s nama ne treba zaboraviti činjenicu da je naš imuni sistem jedna vrsta savršenog mehanizma koji nam pruža potrebnu zaštitu od hiljada i hiljada potencijalnih patogenih mikroorganizama.
Prije bih rekao da je trenutna situacija upravo rezultat jednog takvog "okršaja" imunog sistema i virusa. Svako ima različit način odbrane pa se to manifestuje kroz kliničku sliku i težinu bolesti. Mada se mora priznati da i ovaj virus savršeno skenira naš imuni sistem i za sad ne posustaje.
Kada su u pitanju rezultati testova, nije to baš tako kako ljudi misle. Nije sve uvijek crno bijelo. Postoji čitav niz zaraznih bolesti koje možeš dokazati tek poslije nekoliko urađenih testova i to različitim metodama. Dok sam prije u poslu dolazio više u kontakt sa potencijalnim izvorima zaraza, muku sam mučio da uradim potpuno ispravan test. Recimo jedna institucija radi po jednoj metodi druga po drugo ne priznaju rezultat međusobno itd. Govorim o situacijama kad sam morao testirati sebe svako malo jer mi ja takva bila priroda posla.
Tada su mi ti testovi postali noćna mora, jer nikad ne znam koliko ću puta ponavljati. Već sam i govorio kakvih bolesti ima ovaj Sars-cov- 2 je relativno lagan za dokazati a naravno da postoji potreba ponavljanja testiranja u nekim situacijama.
Evo sad sam ovih dana bio peh i zakačim jednu infekciju. Nije Covid al ima nekih poveznica. Jeste infekcija al nije zarazna dakle nema interhumanog prenosa. O jadu ću se zabaviti po laboratorijama i to privatnim jer jedino tu mogu dobiti koliko toliko tačan nalaz na prisustvo uzročnika. Liječenje će me doci bruku para, jbg zdravlje je nekad lutrija čista.
Nadam se da vađenje nalaza neće biti previše tegobno, a da će smanjenje bilansa na tekućem računu biti jedina posljedica te avanture :)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21586 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Moze li mi neko "pametan" objasniti, laički, oporavlja li se iko od ovih zarazenih???? Gdje su brojevi oporavljenih???
I zasto se stalno potencira brojka zarazenih u svijetu 11 miliona, kad se pola oporavilo???? Terorizam medijski na djelu.... :-)
splinter

#21587 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@Mogy87
Hvala. Pa liječenje će biti dugo. Nadam se da neće biti posljedica. A pare clo pare. :thumbup:

@konektovan
Pa to je neki obrazac kod svih epidemija. Broj oboljelih i umrlih. Ali mislim da ima čak i na Klixu broj oporavljenih i na zvaničnoj WHO mora biti.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21588 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

splinter wrote: 04/07/2020 13:39 @Mogy87
Hvala. Pa liječenje će biti dugo. Nadam se da neće biti posljedica. A pare clo pare. :thumbup:

@konektovan
Pa to je neki obrazac kod svih epidemija. Broj oboljelih i umrlih. Ali mislim da ima čak i na Klixu broj oporavljenih i na zvaničnoj WHO mora biti.
Kako moze biti obrazac, ljudi koji su se vec oporavili,, negativni, i dalje ih neko stavlja svakodnevno u brojke, da izgleda valjda strasnije......apokalipsa...11 miliona, a 6 ozdravilo... :-)
moa

#21589 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by moa »

Trafalgar Law wrote: 04/07/2020 13:15 Pvi slučaj Covid-a (upala pluća) u mojoj mahali, riječ je o osobi preko 50.godina. Svi članovi, njih 8, računajući i dva malodobna djeteta, u 14. dnevnoj izolacoiji. Nadam se da će komšinica abd zdrava izaći iz bolnice. :thumbup:
odakle si? :)
Mogy87

#21590 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

konektovan wrote: 04/07/2020 13:50

@konektovan
Kako moze biti obrazac, ljudi koji su se vec oporavili,, negativni, i dalje ih neko stavlja svakodnevno u brojke, da izgleda valjda strasnije......apokalipsa...11 miliona, a 6 ozdravilo... :-)
Prosle godine kad je bila epidemija morbila, na primjer, izjestaj je sadrzavao samo broj novih slucajeva. Jednom, nazalost su izvjestili i da je jedna beba preminula. Ja prvi put cujem da se u bilo kojoj epidemiji izvjestava o broju oporavljenih. To jednostavno nije uobicajena praksa.
Evo kako izgleda bilten zaraznih bolesti u KS. Imas broj novih za tu sedmicu i kumulativ, tj. ukupan broj od pocetka.
Image
Last edited by Mogy87 on 04/07/2020 13:57, edited 1 time in total.
avijon

#21591 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avijon »

@konektovan

Za Bosnu rece mi neko idu 2 negativna testa zaredom i jos se i to ceka duze jer nije prioritet kao novo zarazeni i tek onda ides u statistiku. Osim ako nisi politicar il neki guzonja onda to ide ozdravljenje u 5-7 dana. A za sirotinju mozes bit po mjesec u statistici za novozarazene dok se ne sjete testirat opet
laik1981

#21592 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 04/07/2020 13:54

@konektovan
Prosle godine kad je bila epidemija morbila, na primjer, izjestaj je sadrzavao samo broj novih slucajeva. Jednom, nazalost su izvjestili i da je jedna beba preminula. Ja prvi put cujem da se u bilo kojoj epidemiji izvjestava o broju oporavljenih. To jednostavno nije uobicajena praksa.
Pa ako nesto znaci podatak o broju aktivno zarazenih onda je podatak o broju oporavljenih bitan.. To onako generalno.. Ja mislim da su ovi dnevni brojevi kojima mi pokusavamo nesto dokazati ili osporiti totalno nebitni jer nisu ni blizu tacni.. Oni samo pokazuju broj pozitivnih i negativnih koji su testirani, a ne koliko je u stvarnosti pozitivnih..
AmirBaa

#21593 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

http://ba.n1info.com/Vijesti/a445183/Ap ... Nakas.html

Ne mogu pohvatati bas najbolje, ali koliko sam razumio u Sarajevu svi koji zahtijevaju bolnicku njegu idu u izolatorij na podhrastovima? Ili sam nesto fulio?
Mogy87

#21594 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 04/07/2020 14:00

Pa ako nesto znaci podatak o broju aktivno zarazenih onda je podatak o broju oporavljenih bitan.. To onako generalno.. Ja mislim da su ovi dnevni brojevi kojima mi pokusavamo nesto dokazati ili osporiti totalno nebitni jer nisu ni blizu tacni.. Oni samo pokazuju broj pozitivnih i negativnih koji su testirani, a ne koliko je u stvarnosti pozitivnih..
Razumijem ja sta ti zelis reci. I jeste bitan ako se prate aktivni slucajevi. Ja sam iznad dodala kako izgleda pracenje svih zaraznih bolesti vec godinama. Sve sto hocu reci je da je pracenje aktivnih nova, a ne uobicajena praksa.
SmokingMan

#21595 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

Ima ih i više, asimptomičnih koji nikada nisu bili podvrgnuti testiranju, a vjerovatno je kako veći broj njih u domaćinstvu nema starijih članova prodice. I sto tako. Dsitanciranje može biti jedn od ključnih faktora da se drži ta neka normalna krivulja. Karantin društva sigurno neće doprinjeti da virus samo od sebe izlapi u zraku. On je tu, nije sezonska gripa, iako su mnogi pretpostavljali da će nestati sa dolaskom ljeta. Tako da njegovo djelovanje ili ne djelovanje/uticaj na zdravstveno stanje zajednice, zavisi od toga koliko smo društveno odgovorni. Nije zgoreg biti na 1.5/2.0 m udaljenosti, primjeniti apstinenciju od jubljena usta, seksualnih odnosa, malkice imati bolju higijenu, izbjegavati rukovanja, boravak u prostorijama gdje je prisutan veliki broj ljudi, posebno hookah barovi. Vi niste ni svijesni transmisije čestica kroz isparavanje, a prema nekim studijama klasteri čestica mogu putovati i do 16 metara, ovisno od veličine čestica, posebno čestica koje su manje od 5 mikrona, što im omogućava da putuju dalje, naravno ventilacija jako utječe na njihovu dustribuciju u prostoriji i kroz druge bliske prostorije. Ima raznoraznih aktivnosti koje možete upražnjavati sa užom grupom ljudi, planinarenje, vožnja bicikla, hodanje, i sve dok se poštuje distanca, velika je vjerovatnoća da će te ostati zdravi i vitalni. Ovo je definitivno borba na duge staze, koja se neće završiti sa pronalaskom vakcine, jer sa svakom manjom mutacijom lijek postaje sve manje činkovitiji, kao što je i slučaj sa manje bezazlenijim bolesima (primjerice Gonoreja, za koju se tvrdi da je preostalo jako malo efikasnih efkasnih), za koje su opet rađene određene modifikacije lijekova.
laik1981

#21596 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

AmirBaa wrote: 04/07/2020 14:02 http://ba.n1info.com/Vijesti/a445183/Ap ... Nakas.html

Ne mogu pohvatati bas najbolje, ali koliko sam razumio u Sarajevu svi koji zahtijevaju bolnicku njegu idu u izolatorij na podhrastovima? Ili sam nesto fulio?
Ma ovo nema veze sa covid nego sa ostalim pacijentima.. N1 je jedno medijsko zlo.. Sindikat pokusava iskoristiti situaciju za ispunjavanje svojih interesa.. Cak provlace i ideju strajka :-)
AmirBaa

#21597 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

laik1981 wrote: 04/07/2020 14:09
AmirBaa wrote: 04/07/2020 14:02 http://ba.n1info.com/Vijesti/a445183/Ap ... Nakas.html

Ma ovo nema veze sa covid nego sa ostalim pacijentima.. N1 je jedno medijsko zlo.. Sindikat pokusava iskoristiti situaciju za ispunjavanje svojih interesa.. Cak provlace i ideju strajka :-)
Zato i pitam, kakve veze onda ima opsta bolnica ako ne idu tamo zarazeni pacijenti da leze :-)
laik1981

#21598 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 04/07/2020 14:03
Razumijem ja sta ti zelis reci. I jeste bitan ako se prate aktivni slucajevi. Ja sam iznad dodala kako izgleda pracenje svih zaraznih bolesti vec godinama. Sve sto hocu reci je da je pracenje aktivnih nova, a ne uobicajena praksa.
Sve je ovo oko prenosenja informacija novo.. Nisu se u proslosti ni prenosili podaci na dnevnoj bazi za bilo koju bolest.. Ovo brojcanici na portalima su obicno oruzje za manipulaciju.. Nista ti brojcanici konkretno ne objasnjavaju niti pokazuju pravu i istiniti sliku..
laik1981

#21599 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

AmirBaa wrote: 04/07/2020 14:14
laik1981 wrote: 04/07/2020 14:09

Zato i pitam, kakve veze onda ima opsta bolnica ako ne idu tamo zarazeni pacijenti da leze :-)
Pa nema veze sa koronom, ne znam sta ti nije jasno.. Kod nas moze puci sistem i bez korone..
Mogy87

#21600 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 04/07/2020 14:14
Mogy87 wrote: 04/07/2020 14:03
Sve je ovo oko prenosenja informacija novo.. Nisu se u proslosti ni prenosili podaci na dnevnoj bazi za bilo koju bolest.. Ovo brojcanici na portalima su obicno oruzje za manipulaciju.. Nista ti brojcanici konkretno ne objasnjavaju niti pokazuju pravu i istiniti sliku..
Prosle godine za vrijeme epidemije bio je jako detaljan sedmicni izvjestaj. Po opstinama, dobnim grupama. Mnogo detaljnije nego sad. Nisu mediji bombardovali informacijama, ali je javnost bila obavijestena na sedmicnoj bazi.
Locked