Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#21476 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Medobrundo25 wrote: 03/07/2020 14:01
Mogy87 wrote: 03/07/2020 13:40
Medobrundo25 wrote: 03/07/2020 13:35

Znas ti i sama da sam ja u pravu, ali neka ti bude necu dalje ici vezano za individualnu brigu o zdravlju. Ne znas ti da li se u Italiji nose maske ili ne, nego pretpostavljas s obzirom na tudja iskustva ili izvjestavanja medija. A ja ti iz prve ruke govorim da u jeku empandemije , na istom tom zapadu koji je referentna tacka za sve na balkanu, korona je bila predmet ismijavanja, isto kao i maske gdje su te gledali kao svemirca sa istom na aerodromu , mislim da ti je tu sve jasno. :thumbup: ostalo je tako, nisu drzave glavni gradovi , prava slika je u ostatku. :thumbup:
Informacija za Italiju je iz prve ruke od osobe koja radi u njihovom zdravstvenom sistemu. Znam ja da to nije sluzbeni podatak i da nema tezinu "dokaza". A cinjenica da je kazna za nenosenje 400 eura je odlicna motivacija, slozices se. Naravno da znam da su u Milanu ljudi ispijali kafe u sred pandemije dok su se mrtvi brojali u stotinama. Ocigledno samo sankcije imaju efekta. Ne samo na Balkanu.
Stvar je u tome da ce ljudi uvijek imati otpor prema necemu sto je nametnuto. Pogledaj kriminal, ne trebam dalje. Nema potrebe da idem dalje, ja ostajem pri svom misljenju da ce indirektne posljedice globalno biti puno gore nego sama pandemija. Ako nista nadam se da ce nauka konacno shvatiti na koliko je niske grane pala, i da im novac nije glavna svrha postojanja. :thumbup:
Mnoge stvari koje spašavaju ljudske živote su nametnute. Od semafora do pojasa u autu, autosjedalice za dijete i slično. I trebaju biti jer očigledno kao vrsta nismo dovoljno sazreli da nam zabrane ne trebaju.
BadBoy

#21477 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Medobrundo25 wrote: 03/07/2020 14:08
Ne uskaci kao padobranac kad dvoje ljudi diskutuje. I mislim da su za tebe neke stvari previse za shvatiti :thumbup:
Hoćeš li odgovoriti na jednostavno pitanje ili ne? Ako želiš privatno diskutovati sa njom da drugi "ne uskaču" imaš privatne poruke.
Medobrundo25

#21478 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Ali_G wrote: 03/07/2020 14:03 Dzaba se raspravlja o mjerama kad se ne nose maske. Evo danas dzuma, dzamije su krcate, 90% ih je unutra bez maske.
A to treba biti relevantno za citavu drzavu? Dzamija i dzuma? :run: izvlacite zakljucke bezveze, moram vam reci grubo.
Medobrundo25

#21479 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

BadBoy wrote: 03/07/2020 14:09
Medobrundo25 wrote: 03/07/2020 14:08
Ne uskaci kao padobranac kad dvoje ljudi diskutuje. I mislim da su za tebe neke stvari previse za shvatiti :thumbup:
Hoćeš li odgovoriti na jednostavno pitanje ili ne? Ako želiš privatno diskutovati sa njom da drugi "ne uskaču" imaš privatne poruke.
Sto, jesi to ljubomoran sto joj uzimam paznju? :lol: ne, necu ti odgovoriti na pitanje, pokusaj sam dokuciti odgovor. :thumbup:
AmirBaa

#21480 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

BadBoy wrote: 03/07/2020 14:01
Medobrundo25 wrote: 03/07/2020 13:23
Pa ja o tome trubim citavo vrijeme ali nailazim na zestok otpor pojedinaca , ukkjucujuci i tebe. Evo tebe cu prvu upitati, koliko cesto i koliko dugo treniras, jogiras, ili bavis se bilo kakvom aktivnoscu? Da li pusis , pijes, jedes junk food ? Da li si ti sve uradila u dosadasnjem toku zivotu onako kako struka i teorija nalazu? Ta ista struka koju toliko cijenis ? Ja sam siguran 100% da bar 10 puta dnevno ignorises preporuke te iste struke. Da li vi stvarno mislite da uz 100% (ne moguce , i ko god misli drugacije smatram da ima ozbiljnih problema sa realnoscu) postovanje mjera ne bi dolazilo do transmisije virusa? Vjerujte da se mjere postuju u kolicini u kojoj je to realno i moguce, sve ostalo je mrtvo slovo na papiru. Ljudi su emotivna, drustvena bica i totalno je nerealno ocekivati strogo odricanje normalnog zivota preko noci. Dajte se uozbiljite i shvatite da ce se virus prenositi, da ce ljudi umirati i da se tu ne moze nista uraditi, moze se smanjiti steta koliko toliko i to je to. :thumbup:
Kakve veze ima šta ona radi inače u svom život?

Taman da je najveći alkoholičar na svijetu, da puši dvije kutije dnevno, da pije ono lož-ulje iz friteze i da ne izlazi iz auta, ako u trenutnom stanju globalne pandemije nosi masku, drži distancu i vodi računa o higijeni, ona daje maksimalni lični doprinos suzbijanju širenja virusa.

Zašto je relevantno da li "jogira, trenira ili se bavi bilo kakvom aktivnošću"?
"Worldwide, more than 600 000 deaths per year are caused by second-hand smoke". Dodaj tu smrti od zagadjenog zraka, vode, prirode, dobijes par miliona smrti od banalnih stvari koje nam struka preporucuje da ne radimo. Ali jbg, nema toga u medijima 20 puta dnevno :thumbup:
Izvor: https://www.who.int/gho/phe/secondhand_smoke/en/
Tesla Edison

#21481 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Stotine hiljada mrtvih u BiH, možda i milioni? Mrtve će kupiti bagerima ispred SCC-a? Nestaće mjesta na Barama i Vlakovu? Nestaće kompletna populacija u BiH? Virus će sterilisati ljudsku vrstu?

Image
Ali_G

#21482 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

@Medobrundo25
Ne moramo za drzavu. Izvedi za KS. Konkretno, dzamija na Cvili. Unutra krcato, zagusljivo, duzina zadrzavanja minimalno 30min. Mislim da je valjda svima jasno kakav je to medij za sirenje bilo kakvog virusa.
BadBoy

#21483 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Medobrundo25 wrote: 03/07/2020 14:11 Sto, jesi to ljubomoran sto joj uzimam paznju? :lol: ne, necu ti odgovoriti na pitanje, pokusaj sam dokuciti odgovor. :thumbup:
Ahahha kao što sam i mislio, ne možeš odgovoriti na pitanje jer i ti znaš da nisi u pravu. Jedno nema veze s drugim i bio je samo pokušaj skretanja sa teme poznatom "whataboutism" taktikom.
AmirBaa wrote: 03/07/2020 14:11
"Worldwide, more than 600 000 deaths per year are caused by second-hand smoke". Dodaj tu smrti od zagadjenog zraka, vode, prirode, dobijes par miliona smrti od banalnih stvari koje nam struka preporucuje da ne radimo. Ali jbg, nema toga u medijima 20 puta dnevno :thumbup:
Ali to je sve problem i mimo korone. Apsolutno treba iskorijeniti pušenje. Treba čuvati okoliš (to je pitanje koje će nas stići kroz par decenija samo tako), ali kad se o tome govori u "normalno vrijeme" onda ljudi pljuju čak i tinejdžere poput Grete Thunberg.
Mogy87

#21484 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

splinter wrote: 03/07/2020 14:05 Vidim da se piše o sojevima virusa i njihovoj patogenosti. Kao što sam pisao prošli petak, al jbg stalno brkam ovu i onu temu o općenito o Coroni, pa je moguće da sam pisao i tamo, kada je bilo riječi o mutacijama virusa i eventualnom uticaju istih na njegovu snagu.
Uglavnom kada je u pitanju mutirani soj virusa G-614 koji je vremenom postao dominantniji u odnosu na “izvorni” Wuhamski soj D-614, ta promjenja je jasno vidljiva na Spike proteinu virusa.
Jedna tiha mutacija na 614. položaju Spike proteina (D614G) (aspartat u glicin) brzo je nadmašila druge postojeće podtipove, uključujući i izvorni soj. Utvrđeno je da D614G mutacija stvara dodatno mjesto cijepanja serinske proteaze (Elastase) u blizini S1-S2 spoja s Spike proteinom.
Identificirano je i nekoliko drugih mutacija koje dovode do poboljšanja vezanja S1 s ACE2 receptorima, tačnije promjene D614 u G614 gotovo uvijek prate tri druge mutacije : C u T mutacija na položaju 241, C u T mutacija na položaju 3.037 i C u T mutacija na položaju 14.408. aminokiseline u RNA-ovisnoj polimerazi.
Još u aprilu je ovaj soj virusa participirao sa nekih 10 % od ukupnog broja zaraženih, vremenom su se stvari promijenile pa je taj procenat dana otrpilike čak 70%.
Osim toga još jedan od razloga je zašto se bolest u odnosu na mjesto porijekla (Kina) tako eksponencionalno počela širiti u sjevernoj Americi i Evropi.
Naime SARS-CoV-2 uključuje ACE2 kao ulazni receptor i koristi ćelijsku serinsku proteazu 2 (TMPRSS2) za vezivanje S proteina. Aktivnost TMPRSS2 je bitna za širenje virusa i patogenezu u zaraženom domaćinu. Moguće je da postoje genomske karakteristike TMPRSS2 među različitim populacijama. Može se reći da je najzastupljenija upravo kod tipova ljudi bijele boje kože koji naseljavaju upravo Evropu i sjevernu Ameriku.

Sve ove pomenute promjene ne bi trebale da utiču na jačinu virusa, već je isključivo riječ o mutacijama koje imaju za posljedicu brže širenje virusa kao npr lakši ulazak u organizam domaćina. Sve su lokalizirane na S proteinu, mjestu vezivanja virusa za ACE 2 receptor epitelnih ćelija čovjeka.

Međutim, možda je virus “otišao” i korak dalje, pa su neki neočekivani procesi u njegovoj patogenezi zbunili struku.
Da li kao posljedica prethodno pomenutih mutacija ili je jednostavno evoluirao, virus je počeo da zaobilazi standardni mehanizam imunog odgovora, pokušavajući nadmudriti ćelije domaćina. Sada se virus sve više širi Filopodijama ( citoplazmatske projekcije ćelije, nešto poput grana) i velikom brzinom sa inficiranih ćelija prelazi na one zdrave. Dakle ne samo da koristi resurse poput ćelijske DNK da bi se mogao replicirati, virus sada koristi mehaničke mehanizme ćelije domaćina kako bi ga ista prebacivala do zdrave ćelije prije nego li je ubije. Pojednostavljeno, virus bukvalno kidnapuje ćeliju domaćina, razmožava se u njoj, potom je umrtvi natjerajući je da produkuje izrasline i nastavke ( filopodije ) kako bi se istima prebacio na narednu ćeliju.

I pojedini drugi virusi ( HIV, Ebola, Marburg) i bakterije ( Escherichia) koriste ovakav način širenja u organizmu, ali je fascinantna brzina kojom to radi ovaj virus. Da li je ovo normalan proces ili možda neka nova mutacija, ovoga puta na N-proteinu, umjesto na S proteinu koji je do sada bio mjesto promjena.

Na kraju možda postoji i objašnjenje po jednom obrascu. Naime SARS-CoV-2 ima ukupno nisku stopu mutacija (npr znatno nižu od virusa koji uzrokuju gripu i HIV).
Moguće je da se zapravo varijanta 614G pojavljuje kao dio skupa od četiri povezane mutacije za koje se pretpostavlja da su jednom nastale, a zatim se zajedno kretale svijetom kao dosljedni skup varijacija.
Hvala za update :thumbup:
Imaš li ti kojim slučajem mišljenje vezano za diskusiju koja se javila na temi, a odnosila se na veliki broj respiratornih infekcija koje su se javile u januaru i februaru?
Hvala unaprijed za odgovor.
Mogy87

#21485 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

AmirBaa wrote: 03/07/2020 14:11
BadBoy wrote: 03/07/2020 14:01
Medobrundo25 wrote: 03/07/2020 13:23
Pa ja o tome trubim citavo vrijeme ali nailazim na zestok otpor pojedinaca , ukkjucujuci i tebe. Evo tebe cu prvu upitati, koliko cesto i koliko dugo treniras, jogiras, ili bavis se bilo kakvom aktivnoscu? Da li pusis , pijes, jedes junk food ? Da li si ti sve uradila u dosadasnjem toku zivotu onako kako struka i teorija nalazu? Ta ista struka koju toliko cijenis ? Ja sam siguran 100% da bar 10 puta dnevno ignorises preporuke te iste struke. Da li vi stvarno mislite da uz 100% (ne moguce , i ko god misli drugacije smatram da ima ozbiljnih problema sa realnoscu) postovanje mjera ne bi dolazilo do transmisije virusa? Vjerujte da se mjere postuju u kolicini u kojoj je to realno i moguce, sve ostalo je mrtvo slovo na papiru. Ljudi su emotivna, drustvena bica i totalno je nerealno ocekivati strogo odricanje normalnog zivota preko noci. Dajte se uozbiljite i shvatite da ce se virus prenositi, da ce ljudi umirati i da se tu ne moze nista uraditi, moze se smanjiti steta koliko toliko i to je to. :thumbup:
Kakve veze ima šta ona radi inače u svom život?

Taman da je najveći alkoholičar na svijetu, da puši dvije kutije dnevno, da pije ono lož-ulje iz friteze i da ne izlazi iz auta, ako u trenutnom stanju globalne pandemije nosi masku, drži distancu i vodi računa o higijeni, ona daje maksimalni lični doprinos suzbijanju širenja virusa.

Zašto je relevantno da li "jogira, trenira ili se bavi bilo kakvom aktivnošću"?
I sad treba još 500+ K smrti od korone zanemariti zbog toga? Ne razumijem logiku.
Mogy87

#21486 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ali_G wrote: 03/07/2020 14:13 @Medobrundo25
Ne moramo za drzavu. Izvedi za KS. Konkretno, dzamija na Cvili. Unutra krcato, zagusljivo, duzina zadrzavanja minimalno 30min. Mislim da je valjda svima jasno kakav je to medij za sirenje bilo kakvog virusa.
Slušala sam džumu kroz prozor u lokalnoj džamiji (razglas). Prvo što je efendija rekao je važnost mjera. Dobrih 5 munuta je pričao o virusu što s teološkog što s javnozdravstvenog aspekta :thumbup:
Ali_G

#21487 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Ko je vjernik, musliman, pa ima u Kur’anu casnom ajet u smislu kakve god dokaze da im doneses oni vjerovati nece.
Ovo sa koronom je bas to. Citam po fb profilima, prvo su u Pazaru negirali uopste virus. Pa sad kad je belaj i frka, e onda im je neko nesto pustio u vodu i slicne gluposti. I ovaj Sladojev racuna slova imena, onaj u komentarima povezuje sto je za Bg pozivni 011.
Valjda je jednostavnije povjerovati u nekakvu ludu konstrukciju nego da imamo virus
Tesla Edison

#21488 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Dr. Ana Gligić / Slavna naučnica tvrdi: Slijedi naglo opadanje koronavirusa!
03. 07. 2020. u 13:53:00Radiosarajevo.ba
Slavna beogradska virologinja dr. Ana Gligić u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentira svojevrsnu eksploziju koronavirusa na Zapadnom Balkanu, posebno u Sandžaku, odnosno jugozapadu Srbije odakle ovih dana dolaze dramatični izvještaji.

Čuvena naučnica, koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja (variola ili variola vera), iako u 86. godini, intenzivno istražuje, nadajući se da će pronaći trag koji će pomoći u suzbijanju pandemije i spasiti mnoge živote.

Piše: Faruk Vele

Problem je, veli, što se COVID-19 ponaša mimo svih dosad poznatih pravila.

"Ne znam šta se dešava. Način prenošenja, inkubacija, održavanje u spoljašnjoj sredini, sve naopako, ništa što znamo…Ne mogu protumačiti toliki broj mrtvih i oboljelih u jednom danu sa ovim izvještajima da se prenosi samo kapljično. To je nemoguće! Analizirala sam, gledala, uspoređivala s onim što znam o prirodnim žarištima koje sam istraživala u bivšoj Jugoslaviji i na drugim terenima. Ovo se ne može uporediti s bilo čime. On se [virus] ponaša kako hoće", govori dr. Gligić za Radiosarajevo.ba.

Dodaje da nas virus očito uči nečemu "što moramo sada da prihvatimo i dobro analiziramo šta se dešava".

Nauka / Potvrđeno je: Svijetom se sada širi mutirana verzija virusa
Komentirajući informacije da je globalna studija pronašla snažne dokaze da se proširio novi oblik koronavirusa, dr. Gligić veli:

"Pravilo je da ovakav virus slabi na ljudskoj populaciji. On se sada pojavio i letalitet (smrtnost) je mnogo veći nego je bio u početku! Ne ponaša se kao ostali virusi što do sada znamo. On je mutirao i sad imamo nešto novo ovdje", dodala je.

Ipak, analizirajući druge prirodnožarišne infekcije, došla je do podataka koji su svojevremeno objavljeni u emitentom svjetskom časopisu. Tamo se tvrdi da se epidemija mišje groznice javila u dva vrha u razmacima od mjesec i pol do dva mjeseca.

"Upravo se on tako ponaša. Treba sačekati jedno 4-5 dana da vidimo šta dalje. Mislim da će biti snažno opadanje i da će se na neki način izgubiti, a da će ono što ostane biti žarišta koja će se moći držati pod kontrolom, odnosno da ne opterećuju toliko zdravstveni sistem. Ja tako mislim.

Ta istraživanja su se poklopila s ovim što imamo, ali ne mogu ta tvrdim sasvim precizno kada nemam sopstvena istraživanja.", konstatirala je.

Ukoliko se budemo pridržavali mjera, uvjerena je da bi prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za 20 dana!

"Bilo je i prije epidemija, katastrofa, ali nije bilo televizija da se to tako prenosi. To će sve završiti. Ja smatram će za 20 dana ovo se staviti pod kontrolu. Ali mi ne znamo šta će dalje biti, poslije toga", zaključila je dr. Gligić.

Za istraživanja su potrebne godine
Prema riječima dr. Gligić, potrebno je da se detaljno analizira virus, te da se nada da svjetske laboratorije na tome intenzivno rade.

"Da vide kako se to dešava, odakle ovo sve…. Imamo možda i neke druge prenosioce oko sebe, ali ništa ne znamo. Pojavljuju se projekti pa da se to ispita. Ali za sve treba vrijeme. I svaki ovaj virus koji sam ja istraživala, gdje znam određene zakonitosti, rađena su po nekoliko godina. Ovo je samo 2-3 mjeseca koliko je on kod nas u rukama i oko nas. Ne možete da ga uhvatiti ni za glavu ni za rep", kazala je Gligić.
Mogy87

#21489 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ali_G wrote: 03/07/2020 14:22 Ko je vjernik, musliman, pa ima u Kur’anu casnom ajet u smislu kakve god dokaze da im doneses oni vjerovati nece.
Ovo sa koronom je bas to. Citam po fb profilima, prvo su u Pazaru negirali uopste virus. Pa sad kad je belaj i frka, e onda im je neko nesto pustio u vodu i slicne gluposti. I ovaj Sladojev racuna slova imena, onaj u komentarima povezuje sto je za Bg pozivni 011.
Valjda je jednostavnije povjerovati u nekakvu ludu konstrukciju nego da imamo virus
Ima i koji status nauka i generalno ljudi od nauke imaju u Islamu i koliko je zanje važno.
Generalno imam osjećaj da je ljudima teško prihvatiti realnost, a posebno odgovornost za vlastite postupke vole prebaciti na nekog ili nešto treće. Tako se lakše ose s nedaćama koje život donosi.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#21490 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Leon16v »

Mogy87 wrote: 03/07/2020 14:19
Slušala sam džumu kroz prozor u lokalnoj džamiji (razglas). Prvo što je efendija rekao je važnost mjera. Dobrih 5 munuta je pričao o virusu što s teološkog što s javnozdravstvenog aspekta :thumbup:
Svaku džumu to napomene, ali dzaba. Pogotovo u manjim džamijama gdje se manje više vrte isti ljudi i jednom je čuo to, ali jok, opet on dođe ko svirač. Još ga ljudi gledaju, gledaju ga ljudi kad hodza baš spomene te mjere samozaštite, ali nit stida nit srama
BadBoy

#21491 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Ja sam pozitivno iznenađen Islamskom zajednicom u BiH i njihovim postupanjem u toku ove pandemije. Mislim da su povlačili dobre poteze.
Mogy87

#21492 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

BadBoy wrote: 03/07/2020 14:29
Ja sam pozitivno iznenađen Islamskom zajednicom u BiH i njihovim postupanjem u toku ove pandemije. Mislim da su povlačili dobre poteze.
Dijelim mišljenje.
splinter

#21493 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@Mogy87 Pa znam da je bilo dosta respiratornih infekcija ne samo januar i februar nego čak i ranije, ali opet ništa neobično za taj period godine.
Pa čak nije nemoguće da se radilo nekom drugom CoV virusu, npr HcoV-HKU1 i HCoV-229E koji mogu izazvati slične simptome.
Lično ne vjerujem da se radilo o Sars-CoV-2, možda jedino oni slučajevi koji su se pojavili u drugoj polovini februara ili možda najviše 15-20 dana prije zvanične pojave u BiH.
Za razliku od ostalih CoV virusa, koji se obično povuku u aprilu, vidimo da sa ovim to nije slučaj, tako da je stvarno teško predviditi šta nas očekuje na jesen i zimu, ali sigurno da s razlogom treba biti oprezan.
biglebovski

#21494 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Prva linija fronte, da zlo bude još veće?

U Bijeljini zaraženo sedam ljekara: Klaster zaraze potekao s jedne utakmice i zabave

"Sve se desilo van zdravstvenih institucija i Covid-19 nije ušao u bolnicu. Uposlenici su bili na godišnjem odmoru kada su se zarazili. U bolnici su svi testirani i svi su negativni na koronavirus", kazala je direktorica bolnice u Bijeljini Milica Lovrić.

Kako piše BNTV, klaster zaraze potekao je s jedne utakmice koju su ljekari organizovali prošle nedjelje u Bijeljini. Da zlo bude još veće, nakon utakmice je održana i zabava uz muzički program u zatvorenom prostoru bez maski.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bijel ... /200703099
moa

#21495 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by moa »

Medobrundo25 wrote: 03/07/2020 14:10
Ali_G wrote: 03/07/2020 14:03 Dzaba se raspravlja o mjerama kad se ne nose maske. Evo danas dzuma, dzamije su krcate, 90% ih je unutra bez maske.
A to treba biti relevantno za citavu drzavu? Dzamija i dzuma? :run: izvlacite zakljucke bezveze, moram vam reci grubo.
jos efendija prica o distanci, maskama, situaciji u sandzaku. mah mi smo cudna sorta ljudi, mislim na balkance sve ucimo na svojim greskama i tvrdoglavosti.
Mogy87

#21496 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 03/07/2020 15:50 Prva linija fronte, da zlo bude još veće?

U Bijeljini zaraženo sedam ljekara: Klaster zaraze potekao s jedne utakmice i zabave

"Sve se desilo van zdravstvenih institucija i Covid-19 nije ušao u bolnicu. Uposlenici su bili na godišnjem odmoru kada su se zarazili. U bolnici su svi testirani i svi su negativni na koronavirus", kazala je direktorica bolnice u Bijeljini Milica Lovrić.

Kako piše BNTV, klaster zaraze potekao je s jedne utakmice koju su ljekari organizovali prošle nedjelje u Bijeljini. Da zlo bude još veće, nakon utakmice je održana i zabava uz muzički program u zatvorenom prostoru bez maski.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bijel ... /200703099
Meni je ovo za sankcionisanje. Jos direktorica bolnice kaze "imaju pravo da se druze". Pa valjda ako si odabrao taj poziv za tebe vaze neki visi standardi :twisted:
Usput jedan je forumas ovo jucer najavio.
Mogy87

#21497 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

"Mladost ima velikih problema sa COVID-19, pa je sada čak pet igrača pozitivno na koronavirus nakon novih testiranja."

https://radiosarajevo.ba/sport/nogomet/ ... QDYP04kChI
tap3ah75

#21498 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Kako Čerkez može nositi onu napravu na licu i u čemu je fol?
Što mu se nije (dok je bilo obavezno i kažnjivo) spucala kazna za nenošenje maske.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21499 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Jedam li ja dobro upratio, u Ze Do kantonu samo jedan smrtni slučaj od pocetka pandemije????
ANamelessGhoul

#21500 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ANamelessGhoul »

Mogy87 wrote: 03/07/2020 16:00 "Mladost ima velikih problema sa COVID-19, pa je sada čak pet igrača pozitivno na koronavirus nakon novih testiranja."

https://radiosarajevo.ba/sport/nogomet/ ... QDYP04kChI
Ovi su svakako bili u izolaciji, ne znam zašto bi čitav tim išao u izolaciju sada. Ak ose igrač zarazi mora se tretirat kao povrijeđen igrač i nastaviti dalje
Locked