Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- BarbaDue
- Posts: 63359
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
#41626 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Čuj buranija i mlijeko?
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#41627 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Slike djevojcice hvala unaprijed
- AstorH
- Posts: 1895
- Joined: 08/03/2014 23:21
- Location: Dalmacija
- BarbaDue
- Posts: 63359
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
#41629 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
I neka nam @AstorH objasni šta se desilo sa onom kokom
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#41630 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
De ako nekom nije mrsko neka napise sta i kako...
U mom selu postoje dvije vrste mahuna- zute i siroke koje idu u crvenu corbu, sa mesom ili bez i to svi vole...budu "ko mozak" i zelene, uske, tvrdje koje niko bas ne voli- i te se kuhaju pa peku sa vrhnjem, sa bijelim lukom, sa komoracem...
Ima i onih olovka mahuna, smrznutih, al' to je njesto drugo i bezveze.
Koje su to "na mlijeku" i kako?
Btw. Ovo su mahune od graha trkljasa..
One druge od lezaka ne znam da se nesto jedu...one uglavnom sazriju za grah.
- AstorH
- Posts: 1895
- Joined: 08/03/2014 23:21
- Location: Dalmacija
- BarbaDue
- Posts: 63359
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
- AstorH
- Posts: 1895
- Joined: 08/03/2014 23:21
- Location: Dalmacija
#41633 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ja sto sam jeo kao mali kod babe, takorec sirotinjska hrana, ali istovremeno ukusna, ma ustvari meni je sve kod babe ukusno bilo ako cemo iskreno.pustopoljina wrote: ↑28/06/2020 10:46De ako nekom nije mrsko neka napise sta i kako...
U mom selu postoje dvije vrste mahuna- zute i siroke koje idu u crvenu corbu, sa mesom ili bez i to svi vole...budu "ko mozak" i zelene, uske, tvrdje koje niko bas ne voli- i te se kuhaju pa peku sa vrhnjem, sa bijelim lukom, sa komoracem...
Ima i onih olovka mahuna, smrznutih, al' to je njesto drugo i bezveze.
Koje su to "na mlijeku" i kako?
Btw. Ovo su mahune od graha trkljasa..
One druge od lezaka ne znam da se nesto jedu...one uglavnom sazriju za grah.
Dakle nema mahuna sa mlijekom, ja koliko znam postoje samo mahune sa kajmakom, pa neko dodaje u šerpetinu odakle kusa mlijeko pa zadrobi pokile ljebare jerBo voli čorbali, jelte.
Znaci uzmes one blijedo zute mahune ( u Fojnici npr. to zovu omune ) roknes jednu govedju kocku u kipucu vodu, vegete, ulja, i mahune, ako su domaci nemoj plao da kuva jel. Procjedis vodu i mahune grunes u serpu, onu vodu dje su se kuvale ne bacaj - valja za juhu ili za graovicu drugi dan, djes' to bacat, vegeta luksuz onda bila, al' bgmi je i bila i ostala Bogotac zacina. (ja je po dzepovima nosam)
Iz cjediljke mahune roknes u serpetinu dje si tuknuo 2 one drvene kasike masti, baci papra, bibier, kako god, i mjesaj.
U posebnu zdjelu natuci jedno po glave bijelog luka,(ja cijeli ) smrvi ga i ostavi neg odmori 10min.
Uzmi pavlaku (onda je to bio kajmak onaj pravi puno/masni ono žuto bode u oko) i to roknes u serpu dje su mahune i vrtis jedno 8min.
Onda masnocu i vodu iz te serpe ulijes u manju posudicu u koji si prije toga metnu onaj bijeli luk, dodas soli i zavontas jedno peses' puta.
Narezes ljebare, krknes u tanjur mahune sa kajmakom pobiberis i dodas luka iz one maopre zdjelice i onda smrdis i kurcis se po forumu đkao ja sadE
- Euphoria
- Posts: 10638
- Joined: 15/11/2018 23:40
- Location: Samo drsko na fin način!
#41634 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ja kupim šarenu, mladu buranija.
Ispržim luk, dodam malo ajvara, sos paradaiza i buraniju. Malo vegete, soli, bibera i lagano se dinsta. Po potrebi malo vode. Kad je fino skuhana naspem čašu ili dvije mlijeka, zavisi od količine. Kad prokuha, gotovo. To je baš ukusno.
Stavim kasnije slike kad napravim
Doručak ovako
Ispržim luk, dodam malo ajvara, sos paradaiza i buraniju. Malo vegete, soli, bibera i lagano se dinsta. Po potrebi malo vode. Kad je fino skuhana naspem čašu ili dvije mlijeka, zavisi od količine. Kad prokuha, gotovo. To je baš ukusno.
Stavim kasnije slike kad napravim
Doručak ovako
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
#41635 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Joj vegeta ok mi je njihova kuhinja al kad lazem ljuto mi oni se smiju uglavnom mjesam svega i svacega i fino se jedepizarro wrote: ↑28/06/2020 06:48oni su meni bas sposobni sa zacinima.vjesticanametli wrote: ↑27/06/2020 13:59 Idi al je droga Ovo oblikujes ko cevape....al ja natrpam u zdjelu sebi kamaru
meni extra kad ko dolazi turkinja me nauci svasta
mislim da je na balkanu vegeta dosta negativno uticala po tom pitanju
Astore koka ti je mrOk
Buraniju samo olovku s junetinom a zabe jela kad sam morala
-
- Posts: 2027
- Joined: 07/04/2010 11:05
#41636 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ja pravim sa kajmakom svijetlu ili kako u sarajevu zovu putericu. Buranija se ocisti opere I dobro ocijedi. U posudu koja moze u rernu malo putera istopim I na to stavim buraniju dinsta dok voda neispari, dodam so Biber I kajmak izmijesam poklopim I u rernu..... Nikakvo meso mi uz to netreba samo hljeba ili samuna mmmmmmpustopoljina wrote: ↑28/06/2020 10:46De ako nekom nije mrsko neka napise sta i kako...
U mom selu postoje dvije vrste mahuna- zute i siroke koje idu u crvenu corbu, sa mesom ili bez i to svi vole...budu "ko mozak" i zelene, uske, tvrdje koje niko bas ne voli- i te se kuhaju pa peku sa vrhnjem, sa bijelim lukom, sa komoracem...
Ima i onih olovka mahuna, smrznutih, al' to je njesto drugo i bezveze.
Koje su to "na mlijeku" i kako?
Btw. Ovo su mahune od graha trkljasa..
One druge od lezaka ne znam da se nesto jedu...one uglavnom sazriju za grah.
- Euphoria
- Posts: 10638
- Joined: 15/11/2018 23:40
- Location: Samo drsko na fin način!
#41637 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ovo zvuci ukusno, moram probatiimmuno wrote: ↑28/06/2020 13:15
Ja pravim sa kajmakom svijetlu ili kako u sarajevu zovu putericu. Buranija se ocisti opere I dobro ocijedi. U posudu koja moze u rernu malo putera istopim I na to stavim buraniju dinsta dok voda neispari, dodam so Biber I kajmak izmijesam poklopim I u rernu..... Nikakvo meso mi uz to netreba samo hljeba ili samuna mmmmmm
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#41638 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
I kakve su zabe? Jesu li bile ove sumske, planinske?vjesticanametli wrote: ↑28/06/2020 12:47Joj vegeta ok mi je njihova kuhinja al kad lazem ljuto mi oni se smiju uglavnom mjesam svega i svacega i fino se jedepizarro wrote: ↑28/06/2020 06:48oni su meni bas sposobni sa zacinima.vjesticanametli wrote: ↑27/06/2020 13:59 Idi al je droga Ovo oblikujes ko cevape....al ja natrpam u zdjelu sebi kamaru
meni extra kad ko dolazi turkinja me nauci svasta
mislim da je na balkanu vegeta dosta negativno uticala po tom pitanju
Astore koka ti je mrOk
Buraniju samo olovku s junetinom a zabe jela kad sam morala
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
#41639 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Vjeruj nemam pojma birala sam il zabu il jegulju pa zaba bi bolja ko piletina vala meni bi zao kad vidjeh one koscice male ne bih vise zbog zao mi
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#41640 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
vjesticanametli wrote: ↑28/06/2020 13:52 Vjeruj nemam pojma birala sam il zabu il jegulju pa zaba bi bolja ko piletina vala meni bi zao kad vidjeh one koscice male ne bih vise zbog zao mi
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#41641 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Pa ovo je bas jednostavno...plus volim biber i kajmakimmuno wrote: ↑28/06/2020 13:15Ja pravim sa kajmakom svijetlu ili kako u sarajevu zovu putericu. Buranija se ocisti opere I dobro ocijedi. U posudu koja moze u rernu malo putera istopim I na to stavim buraniju dinsta dok voda neispari, dodam so Biber I kajmak izmijesam poklopim I u rernu..... Nikakvo meso mi uz to netreba samo hljeba ili samuna mmmmmmpustopoljina wrote: ↑28/06/2020 10:46De ako nekom nije mrsko neka napise sta i kako...
U mom selu postoje dvije vrste mahuna- zute i siroke koje idu u crvenu corbu, sa mesom ili bez i to svi vole...budu "ko mozak" i zelene, uske, tvrdje koje niko bas ne voli- i te se kuhaju pa peku sa vrhnjem, sa bijelim lukom, sa komoracem...
Ima i onih olovka mahuna, smrznutih, al' to je njesto drugo i bezveze.
Koje su to "na mlijeku" i kako?
Btw. Ovo su mahune od graha trkljasa..
One druge od lezaka ne znam da se nesto jedu...one uglavnom sazriju za grah.
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#41642 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Alles klar, u principu ovo sto immuno isprica, samo sa bijelim lukom i kod babeAstorH wrote: ↑28/06/2020 11:29Ja sto sam jeo kao mali kod babe, takorec sirotinjska hrana, ali istovremeno ukusna, ma ustvari meni je sve kod babe ukusno bilo ako cemo iskreno.pustopoljina wrote: ↑28/06/2020 10:46De ako nekom nije mrsko neka napise sta i kako...
U mom selu postoje dvije vrste mahuna- zute i siroke koje idu u crvenu corbu, sa mesom ili bez i to svi vole...budu "ko mozak" i zelene, uske, tvrdje koje niko bas ne voli- i te se kuhaju pa peku sa vrhnjem, sa bijelim lukom, sa komoracem...
Ima i onih olovka mahuna, smrznutih, al' to je njesto drugo i bezveze.
Koje su to "na mlijeku" i kako?
Btw. Ovo su mahune od graha trkljasa..
One druge od lezaka ne znam da se nesto jedu...one uglavnom sazriju za grah.
Dakle nema mahuna sa mlijekom, ja koliko znam postoje samo mahune sa kajmakom, pa neko dodaje u šerpetinu odakle kusa mlijeko pa zadrobi pokile ljebare jerBo voli čorbali, jelte.
Znaci uzmes one blijedo zute mahune ( u Fojnici npr. to zovu omune ) roknes jednu govedju kocku u kipucu vodu, vegete, ulja, i mahune, ako su domaci nemoj plao da kuva jel. Procjedis vodu i mahune grunes u serpu, onu vodu dje su se kuvale ne bacaj - valja za juhu ili za graovicu drugi dan, djes' to bacat, vegeta luksuz onda bila, al' bgmi je i bila i ostala Bogotac zacina. (ja je po dzepovima nosam)
Iz cjediljke mahune roknes u serpetinu dje si tuknuo 2 one drvene kasike masti, baci papra, bibier, kako god, i mjesaj.
U posebnu zdjelu natuci jedno po glave bijelog luka,(ja cijeli ) smrvi ga i ostavi neg odmori 10min.
Uzmi pavlaku (onda je to bio kajmak onaj pravi puno/masni ono žuto bode u oko) i to roknes u serpu dje su mahune i vrtis jedno 8min.
Onda masnocu i vodu iz te serpe ulijes u manju posudicu u koji si prije toga metnu onaj bijeli luk, dodas soli i zavontas jedno peses' puta.
Narezes ljebare, krknes u tanjur mahune sa kajmakom pobiberis i dodas luka iz one maopre zdjelice i onda smrdis i kurcis se po forumu đkao ja sadE
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#41643 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
A ovo opet ono u pet deka kako ja pravim zutu...i kod nas dodaju creama ko hoce u tanjir (kiselo vrhnje, tj. Kiselu pavlaku) samo sto ne volim ni izgled ni ublazavanje kiselosti paradajza creamom. Ha slatkim, ha kiselim.Miss Moonlight wrote: ↑28/06/2020 11:34 Ja kupim šarenu, mladu buranija.
Ispržim luk, dodam malo ajvara, sos paradaiza i buraniju. Malo vegete, soli, bibera i lagano se dinsta. Po potrebi malo vode. Kad je fino skuhana naspem čašu ili dvije mlijeka, zavisi od količine. Kad prokuha, gotovo. To je baš ukusno.
Stavim kasnije slike kad napravim
Doručak ovako
Ja u stvari mahune pravim ko svaku corbu: luk crveni, bijeli,korjenastog sta imam, paradajz svjez i pelati iz konzerve/tetrapaka ili koncentrat iz tube...ajvara ili svjeze paprike ako imam...aleve paprike..volim ubaciti i par malih citavih krompira...ako imam...i onda mahune ako je to, kupus ako je kalja, samo krompir ako je klin corba sto bi did rahmetli rekao (prezirno, jel')
Prije je samo isla jos junetina, tj. Meso kao za gulas.
u to, al' to ne ide vise.
U stvari, kad sam bila mala, mislila sam da je svaka corba izvod od jahnije...doduse i danas to mislim:
Kila mesa, kila luka i koja mrkva i dinstaj dok se ne rastope boje...
Cak mislim da je mama to radila: pravila puno jahnije i to je islo u staklenke i caskom nekakva corba ili samo podgrijes i jedes jahniju...ako to nije znalo biti i baza za cilbur (cimbur) ev' ovdE me sEci.
Al' kad se vec prisjecam...meni je zakon bila zimnica od sjeckane mrkve,persuna,celera i lista persuna u ulju...kad pravis jesti, samo par kasika stavis, nema sjeckanja dosadnog..a i za kruha umociti, meni bilo njam.
-
- Posts: 16354
- Joined: 14/03/2008 21:14
#41644 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
pizarro wrote: ↑28/06/2020 06:36slatki krompir i ljubicasti luk na kokosovom ulju kratko prziti onda djumbir, bijeli luk i zacine dodati. kokosovo mlijeko ubaciti, kad prokljuca smanjiti na malu temperaturu. nakon jedno 15 minuta idu chickpeas, mladi spinat i sok od svjezeg limuna.
mozda je do slike, ali posuho mi izgledalo za curry pa zato pitam.
- pizarro
- Posts: 4193
- Joined: 11/01/2018 21:33
- Location: Ruhrgebiet
#41645 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ja sam prije nekoliko godina u austriji vidio prvi put mesnicu za konjsko meso i bio iznenadjen da tako nesto uopste postoji, iznenadjen da je ocigledno tolika potraznja da imaju i mesnice.Sanabija wrote: ↑28/06/2020 10:04Manje-više cijela Evropa jede, imaju čak i posebne mesnice sa konjetinom. A pitaj ako mozes starije ljude iz Visokog, svi ce reci da bez konjetine nema pravog sudzukaBarbaDue wrote: ↑28/06/2020 09:39Imao sam nedavno poziv da idemo na ždrebetinu i nešto mi bi nesvakidašnje pa brže bolje smislih neku obavezu samo da otkažem feštu. Vjerujem da je ukusnije ili bar približno kao janjetina ali meni nešto ne bi na prvu primamljivo jer do tada nisam znao ni da se to i jede. Druga stvar nekada davno je bila informacija da u italijani osim žaba jedu i konje, e to mi je bilo bljak.
a do tad sam zivio u ubjedjenju da se konjsko meso koristi samo za podvaljivanje u mesne preradjevine
-
- Posts: 2027
- Joined: 07/04/2010 11:05
#41646 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Gumpersdorferstrasse pferdewurstpizarro wrote: ↑28/06/2020 15:23ja sam prije nekoliko godina u austriji vidio prvi put mesnicu za konjsko meso i bio iznenadjen da tako nesto uopste postoji, iznenadjen da je ocigledno tolika potraznja da imaju i mesnice.Sanabija wrote: ↑28/06/2020 10:04Manje-više cijela Evropa jede, imaju čak i posebne mesnice sa konjetinom. A pitaj ako mozes starije ljude iz Visokog, svi ce reci da bez konjetine nema pravog sudzukaBarbaDue wrote: ↑28/06/2020 09:39
Imao sam nedavno poziv da idemo na ždrebetinu i nešto mi bi nesvakidašnje pa brže bolje smislih neku obavezu samo da otkažem feštu. Vjerujem da je ukusnije ili bar približno kao janjetina ali meni nešto ne bi na prvu primamljivo jer do tada nisam znao ni da se to i jede. Druga stvar nekada davno je bila informacija da u italijani osim žaba jedu i konje, e to mi je bilo bljak.
a do tad sam zivio u ubjedjenju da se konjsko meso koristi samo za podvaljivanje u mesne preradjevine
- Euphoria
- Posts: 10638
- Joined: 15/11/2018 23:40
- Location: Samo drsko na fin način!
-
- Posts: 538
- Joined: 06/12/2019 21:55
- Location: Sajo utovaraj istovaraj
#41648 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
jel to rigoletto
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#41649 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Italijani u većinu od svojih najboljih kobasica i salama obavezno stavljaju konjetinu ili meso od magarcapizarro wrote: ↑28/06/2020 15:23ja sam prije nekoliko godina u austriji vidio prvi put mesnicu za konjsko meso i bio iznenadjen da tako nesto uopste postoji, iznenadjen da je ocigledno tolika potraznja da imaju i mesnice.Sanabija wrote: ↑28/06/2020 10:04Manje-više cijela Evropa jede, imaju čak i posebne mesnice sa konjetinom. A pitaj ako mozes starije ljude iz Visokog, svi ce reci da bez konjetine nema pravog sudzukaBarbaDue wrote: ↑28/06/2020 09:39
Imao sam nedavno poziv da idemo na ždrebetinu i nešto mi bi nesvakidašnje pa brže bolje smislih neku obavezu samo da otkažem feštu. Vjerujem da je ukusnije ili bar približno kao janjetina ali meni nešto ne bi na prvu primamljivo jer do tada nisam znao ni da se to i jede. Druga stvar nekada davno je bila informacija da u italijani osim žaba jedu i konje, e to mi je bilo bljak.
a do tad sam zivio u ubjedjenju da se konjsko meso koristi samo za podvaljivanje u mesne preradjevine
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#41650 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
E ovako! Bravo Miss