MorningStar wrote: ↑26/06/2020 23:09
Clan 8. (Iskljucenje primjene sankcija za nezakonit ulazak u BiH) Prema strancu koji [/size] dolazi direktno s teritorije na kojoj su mu zivot ili sloboda bili ugrozeni ne primjenjuju se sankcije zbog nezakonitog ulaska ili boravka u BiH, pod uslovom da se bez odgadjanja prijavi nadleznim organima i izlozi valjane razloge za nezakonit ulazak ili boravak u BiH.
Ugroženost života i slobode treba i dokazati.
Drugo, koji to migrant ("stranac") dolazi avionom u BiH, da bi bila ispoštovana odredba "direktno". Svi migranti u BiH dolaze kopnom, sa teritorija Crne Gore i Srbije, i već tamo i kroz države prije, imali su pravo i mogućnost da ostvare svoja "ljudska" prava uređena međunarodnim ugovorom.
Clan 10. (Sloboda kretanja) (1) Stranci koji su iskazali namjeru za podnosenje zahtjeva za azil, trazitelji azila, izbjeglice, lica pod supsidijarnom ili privremenom zastitom uzivaju pravo na slobodu kretanja unutar BiH i slobodan izbor mjesta boravka. (2) Prava iz stava (1) ovog clana mogu biti djelimicno ili potpuno ogranicena pod uslovima propisanim ovim ili drugim zakonom.
Po definiciji, izbjeglice su odobe kojima bi BiH bila prva država njihove države iz koje su pod određenim okolnostima morali napustiti. Npr. izbjeglice iz Sirije taj status mogu imati u Turskoj, u Izraelu, u Iraku, itd, nikako u Egiptu ili u Bugarskoj, a posebno ne u BiH.
Kroz BiH defiliraju tzv. "migranti", odnosno osobe iz raznih država koje imaju namjeru naseliti određene države Zapadne Evrope, neki čak i BiH. Migranti imaju poseban status, ali ako u BiH ulaze bez ikakvih dokumenata, ne znam odakle im status migranata. Po meni, oni su svi takvi ilegalci, osobe bez ikakvog statusa, i sve takve ilegalne sobe treba odmah procesuirati zakonima BiH. Prvo, krivično je odgovorno ilegano prelaženje granice BiH, kako za građane BiH tako i za sve druge. Drugo, dok se precizno ne utvrdi njihov identitet, nijedna osoba ilegalno zatečena u BiH ne smije boraviti u javnom prostoru. A ne još da se šetka po gradovima BiH, da prosi maramice, da se tuče s policijom, da napada nedužne građane BiH, itd.
Mislim da bi i nadležno BiH tužilaštvo konačno trebalo početi raditi svoj posao na procesuiranju svih osoba u organima i institucijama BiH koji toleriraju ilegalne osobe po BiH i puštaju ih da rade šta kome na pamet padne