Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#20626 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Ne nasjedam, ali ni ne zabijam glavu u pijesak. Komentarisem ono što svi čitamo na netu, a da se gleda ovaj forum, niti jedan slučaj korone od forumaša :)

Neke stvari oko korone će se znati za nekoliko godina, nije da baš sada svi lete da objave šta im se dešavalo. Znate li vi da se na zaražene gleda kao na gubavce i kliconoše od kojih se umire odmah? Šta ti ljudi prolaze ne bih nikome poželio, pa nije ni čudno što nemamo više informacija. Gdje su ti silni članci sa oporavljenima koji nam pričaju svoja negativna, ali i pozitivna iskustva?

Neka nam se javi neko od forumaša ko radi u bolnici, da li bolnica dobija neki keš za sve korona pacijente, umrle i slično? Meni nije nevjerovatno da dobija, kako bi se probela procedura dezinfekcije i sigurnog ukopa.
Mogy87 wrote: 26/06/2020 16:23 Patolog u ladici ima koverte od milje? Daj uozbilji se. Nemoj nasjedati na ovakve price.
Ne mislim da dobiju keš, već da bolnica uplati troškove pokopnom društvu.
winpin

#20627 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

un1ted wrote: 26/06/2020 16:30

:thumbup:
dječak sa šibicama

#20628 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Cinjenica je da imamo gore stanje nego je iko ocekivao, svi smo od epidemiologa do obicnih ljudi ocekivali da virus preko ljeta "umre" odnosno manje vise nestane, uz neke djepove otpora, lokalno.

Mi sad obaramo rekorde u sred juna, juli na pragu, svaki dan sve vise oboljelih, niko vise i ne zna gdje su klasteri. Testiraju rodbinu, prijatelje, evo poznanik inace privatnik drzi jednu lokalnu firmu necu navoditi ime, testiran i pozitivan jer je nedavno bio sa Celikom u drustvu. Nije jedini, jos ih ima.

Problem je sto jesen dolazi za dva ipo mjeseca, a virus ne pokazuje tendenciju smirivanja. Ako udjemo u oktobar ili novembar ovako kako se ponasamo, nece biti dobro.

Smijali ste se u maju kad smo upozaravali na ovo sto se sada dogadja, pa smijte se i dalje.
Mogy87

#20629 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

un1ted wrote: 26/06/2020 16:30 Ne nasjedam, ali ni ne zabijam glavu u pijesak. Komentarisem ono što svi čitamo na netu, a da se gleda ovaj forum, niti jedan slučaj korone od forumaša :)

Neke stvari oko korone će se znati za nekoliko godina, nije da baš sada svi lete da objave šta im se dešavalo. Znate li vi da se na zaražene gleda kao na gubavce i kliconoše od kojih se umire odmah? Šta ti ljudi prolaze ne bih nikome poželio, pa nije ni čudno što nemamo više informacija. Gdje su ti silni članci sa oporavljenima koji nam pričaju svoja negativna, ali i pozitivna iskustva?

Neka nam se javi neko od forumaša ko radi u bolnici, da li bolnica dobija neki keš za sve korona pacijente, umrle i slično? Meni nije nevjerovatno da dobija, kako bi se probela procedura dezinfekcije i sigurnog ukopa.
Mogy87 wrote: 26/06/2020 16:23 Patolog u ladici ima koverte od milje? Daj uozbilji se. Nemoj nasjedati na ovakve price.
Mislim da si se dotakao vrlo zanimljive teme, a to je stigmatizacija zarazenih. Evo jako dobrog clanka doktorice cija je to struka. Odlicno objasnjava i zasto ljudi tako lako nasjedaju na teorije zavjera:
https://radiosarajevo.ba/metromahala/li ... AVChdIWbxA
Mogy87

#20630 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

dječak sa šibicama wrote: 26/06/2020 16:34 Cinjenica je da imamo gore stanje nego je iko ocekivao, svi smo od epidemiologa do obicnih ljudi ocekivali da virus preko ljeta "umre" odnosno manje vise nestane, uz neke djepove otpora, lokalno.

Mi sad obaramo rekorde u sred juna, juli na pragu, svaki dan sve vise oboljelih, niko vise i ne zna gdje su klasteri. Testiraju rodbinu, prijatelje, evo poznanik inace privatnik drzi jednu lokalnu firmu necu navoditi ime, testiran i pozitivan jer je nedavno bio sa Celikom u drustvu. Nije jedini, jos ih ima.

Problem je sto jesen dolazi za dva ipo mjeseca, a virus ne pokazuje tendenciju smirivanja. Ako udjemo u oktobar ili novembar ovako kako se ponasamo, nece biti dobro.

Smijali ste se u maju kad smo upozaravali na ovo sto se sada dogadja, pa smijte se i dalje.
Svi koji su prizivali svedski pristup sad imaju drugu sansu: imamo taj famozni eksponencijalni rast, maske niko ne nosi niti odrzava distancu. Mhera biti nece. Bukvalno repriza za ove koji su ismijavali mjere. Jedina sreca je sto je ljetni period sto ipak ublazava i sirenje i simptome.
Last edited by Mogy87 on 26/06/2020 16:41, edited 1 time in total.
Lincoln-Burrows

#20631 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

dječak sa šibicama wrote: 26/06/2020 16:34
Mislim da na jesen kada turizam završi neće biti širenja kao sada, nema virus veze sa vremenom,
jednostavno se širi što više ljudi cirkulira. Da nije došlo do ovih migracija nebi imali zaraženih.
dječak sa šibicama

#20632 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Daj Boze, meni je korone vise pun qrac.
oldtajmer

#20633 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

VRHUNSKI hrvatski znanstvenik Ivan Đikić poslao je Indexu odgovor na tvrdnje i prozivke nekih hrvatskih znanstvenika i zdravstvenih dužnosnika koji su ustvrdili da se koronavirus promijenio i oslabio.

Đikićev odgovor objavljujemo u cijelosti.

"Ne postoji znanstveno utemeljeni podatak da je došlo do slabljenja virusa (SARS-CoV-2). To je činjenica s kojom se slažu danas intervjuirani stručnjaci kolege Gordan Lauc, Nenad Ban, Luka Čičin-Šain, Oliver Vugrek i ja. Ministar zdravstva Vili Beroš je nedavno na političkom skupu napomenuo da je virus oslabio spominjući jedan znanstveni rad kao referencu.

Osobno sam i gore spomenuti znanstvenici na temelju konkretnih podataka objasnili zašto su simptomi bolesti danas slabiji, iako virus nije oslabio, i svi se slažemo da je neophodan oprez i dodatne mjere (bez uvođenja karantene) da se spriječi širenje virusa jer opasnost i dalje postoji.

Prof. Dragan Primorac je jutros na HTV-u rekao da "imamo sve indicije da je virus slabiji”. Nije poznato koje su to znanstvene indicije? Nakon sastanka vladinog Znanstvenog savjeta Primorac mijenja mišljenje i sad i on tvrdi da se nije promijenio virus.

Zašto je u svojim javnim izjavama Dragan Primorac od jutrošnjeg “imamo sve indicije da je virus oslabio" prešao u podne na izjavu da se "virus nije promijenio", treba on osobno odgovoriti javnosti. No neprimjereno je da nakon svojih konfuznih javnih izjava, s dozom političkog dociranja, ima potrebu javno prozivati drugog znanstvenika koji je samo iznio točne informacije.

U zadnjih 5 mjeseci svakodnevno radim na primarnim izolatima CoV-2 virusa, njihovoj genetici, biokemiji i molekularnim karakteristikama te zaraznosti virusa. Naša otkrića koja su trenutačno na recenziji u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu a u isto vrijeme slobodno pristupni u pre-print formi, upravo ukazuju na razlike između SARS i SARS-CoV-2 virusa te razlikama u ozbiljnosti simptoma bolesti između SARS i covida-19. Odgovorno tvrdim da se na temelju današnjih znanstvenih podataka CoV-2 virus nije promijenio te nije postao niti slabiji niti opasniji.

U cijelom slučaju najvažnija je točna i činjenična informiranost te adekvatna primjena epidemioloških mjera i zaštite građana. Stoga ću za kraj napomenuti i izjave prof. Olivera Vugreka, genetičara s vodećeg znanstvenog Instituta Ruđer Bošković, koji je sekvencionirao 21 genom virusa izoliranih u Hrvatskoj i stoga je najbolji stručnjak u RH za to pitanje. On tvrdi da su izjave o slabljenju virusa u Hrvatskoj zasad bez znanstvenog utemeljenja i da su to predizborni spinovi. Mislim da se profesor Vili Beroš, kao ministar zdravstva u RH, treba referirati na te konkretne znanstvene podatke iz Hrvatske.

Na kraju vjerujem da će se i kolega Beroš složiti da virus nije oslabio i da će povući svoju nesmotrenu izjavu. Doista cijenim njegov način javnog komuniciranja i vjerujem da, kao što je i prije korigirao jednu svoju netočnu izjavu o virusu, da će slično napraviti i u ovom slučaju", poručio je Đikić.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#20634 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Mogy87 wrote: 26/06/2020 16:36 Mislim da si se dotakao vrlo zanimljive teme, a to je stigmatizacija zarazenih.
Naravno, jer sam imao komšiju kojeg su svi izbjegavali, kuću mu zaobilazili na 100 metara, bez pretjerivanja. Dok nas par nismo počeli prilaziti na sigurnu udaljenost, donositi namirnice do ograde i ostavljati, pa čak i uzimati njighov novac :) svi su ih gledali kao gubavce. Sada je dobro, sada mu zavide jer je prebolovao, pa ne mora da se brine, ali šta je taj momak i njegova porodica pishološki trpila, niko ne obraća pažnju.

Pa evo i mediji, od ovih 2.000 oporavljenih, koliko imaš izjava i njihovih primjera kroz šta su prošli, pa bilo pozitivno, bilo negativno.
biglebovski

#20635 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Horcrux wrote: 26/06/2020 15:58
laik1981 wrote: 26/06/2020 15:41
Horcrux wrote: 26/06/2020 15:26

:lol:

Joj moram naci post jednog lika koji je rekao, da nakon sto je formirao svoje misljenje o covidu, on to nece mijenjati bez obzira kakvi dokazi dosli kasnije. :lol:
Nadjete clanke sa bilo kog izvora od datuma kada je ona to rekla.. Vi kacite clanke kada je to who porekla.. Cuj bajate mi informacije :-)
Pa da bajate... uzimas izjavu, a ne uzimas da je ta izjava povucena.
Vjerovatno su bajate informacije i epidemiologa, sto inostranih, sto domacih koje govore da je virus oslabio...
Osjecam se malo smjelo, iako priznajem da sam laik u ovom polju, pa cu reci da su takve izjave neosnovnane. Iako super zvuce za sire narodne mase.
Na jednom od sastanka WHO-a koji se odvijaju tri puta u tjednu za novinare u ponedjeljak, Van Kerkhove je napomenula da kad zdravstveni službenici pregledaju slučajeve za koje se u početku izvještava da su bez simptoma, "otkrivamo da mnogi imaju zaista blagu bolest." Ima nekih zaraženih ljudi koji su "uistinu asimptomatski", rekla je, ali zemlje koje vrše detaljno traženje kontakta "ne pronalaze sekundarni prijenos dalje" iz tih slučajeva. "To je vrlo rijetko", rekla je.

I onda paljba... The New York Times i ekipa...

https://www.statnews.com/2020/06/09/who ... -covid-19/
Nadzorna_ploca

#20636 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

darius_maximus wrote: 26/06/2020 16:21
Nadzorna_ploca wrote: 26/06/2020 16:16 Krivicno odgovarati :lol:
How yes no. Kao FFF trojac. :D
Što će mu onda neko odobrenje?
Ne znam. Najbolje da pitamo onog iz BL sto je onog nesretnog mladica pregledao.
Lincoln-Burrows

#20637 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Švedski model je izgleda prihvatljiv većini zbog činjenice da se virus širi samo ako se neodgovorno ponašaš,
znači nitko ti neće prenijeti virus ako ti držiš distancu i paziš na higijenu. Svaki čovjek štiti sam sebe,
što nam govori da će se virus polagano širiti samo u određenim krugovima ljudi.
winpin

#20638 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

Mogy87 wrote: 26/06/2020 16:39 . Jedina sreca je sto je ljetni period sto ipak ublazava i sirenje i simptome.
Lincoln-Burrows wrote: 26/06/2020 16:39

Mislim da na jesen kada turizam završi neće biti širenja kao sada, nema virus veze sa vremenom,
jednostavno se širi što više ljudi cirkulira.
Daj usaglasite se :lol: :lol:
Lincoln-Burrows

#20639 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

biglebovski wrote: 26/06/2020 16:49
Na jednom od sastanka WHO-a koji se odvijaju tri puta u tjednu za novinare u ponedjeljak, Van Kerkhove je napomenula da kad zdravstveni službenici pregledaju slučajeve za koje se u početku izvještava da su bez simptoma, "otkrivamo da mnogi imaju zaista blagu bolest." Ima nekih zaraženih ljudi koji su "uistinu asimptomatski", rekla je, ali zemlje koje vrše detaljno traženje kontakta "ne pronalaze sekundarni prijenos dalje" iz tih slučajeva. "To je vrlo rijetko", rekla je.

To je rekla i Alemka Markotić i to je dobra vijest, manje izoliranih i manje prijenosa.
Lincoln-Burrows

#20640 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

winpin wrote: 26/06/2020 16:52
Mogy87 wrote: 26/06/2020 16:39 . Jedina sreca je sto je ljetni period sto ipak ublazava i sirenje i simptome.

Ko nam kaže, širitelj dezinformacija.
laik1981

#20641 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Horcrux wrote: 26/06/2020 15:26

:lol:

Joj moram naci post jednog lika koji je rekao, da nakon sto je formirao svoje misljenje o covidu, on to nece mijenjati bez obzira kakvi dokazi dosli kasnije. :lol:
Nadjete clanke sa bilo kog izvora od datuma kada je ona to rekla.. Vi kacite clanke kada je to who porekla.. Cuj bajate mi informacije :-)
Vjerovatno su bajate informacije i epidemiologa, sto inostranih, sto domacih koje govore da je virus oslabio...
Osjecam se malo smjelo, iako priznajem da sam laik u ovom polju, pa cu reci da su takve izjave neosnovnane. Iako super zvuce za sire narodne mase.
Na forumu mozemo biti smjeli.. Ni o cemu ne odlucujemo, niti je nase misljenje, bilo ovakvo ili onakvo, bitno.. WHO je politicko-birokratska organizacija pod cijom kontrolom je gotova sva zvanicna struka.. Uglavnom svi slusaju njihove sugestije.. Oni su od samog pocetka u masu navrata kontrirali sami sebi i totalno izgubili kredibilitet.. Ako italijanski epidemiolog kaze da je sada drugacija situacija jer su dosta blaze klinicke slike, dosta manje tezih slucajeva koji zahtijevaju hospitalizaciju, zasto je to neosnovano misljenje? Nije taj epidemiolog sam.. Ima vise takvih misljenja.. I nisu to misljenja nekih strucnjaka iz sjene nego zvanicnih strucnjaka koji su, slozicemo se, skolovani i upuceni da pricaju o tome.. S druge strane imas oprecne stavove nekih drugih strucnjaka.. Zasto svako od nas namece strucnjake cije izjave opravdavaju stavove onih koji se pozivaju na te strucnjake? Od pocetka se to radilo.. Od pocetka se cenzurisu i degradiraju dijelovi struke ciji su stavovi oprecni stavovima WHO.. Niko ovdje ne moze sa 100% sigurnoscu trvditi da je u pravu..

Sto se tice zvanicnih brojeva, njima se asolutno moze manipulisati, bar kada je nasa drzava u pitanju.. Nije dozvoljeno privatnim klinikama da rade PCR testove, sto, bar meni, dodatno budi sumnju, jer su tako osigurali punu kontrolu statistickih podataka.. Jednostavno ne vjerujem nasim ustanovama koje su pod partijskim kontrolama.. Od pocetka mute sa testovima i drze linije pod kontrolom brojem testiranja.. Treba pogledati broj testiranja kada su cifre novozarazenih padale, neposredno prije ukidanja mjera i uporediti taj broj testiranja sa brojevima iz zadnjih nekoliko dana.. Tada se manje testiralo jer je bilo potrebno prikazati manje brojeve zarazenih kako bi opravdali ukidanje restrikcija.. Politika je odlucila da restrikcije budu ukinute jer su ih ekonomski pokazatelji prepali vise od korone.. Cak je i Cerkez rekao da se struka nije konsultovala prilikom ukidanja mjera.. Zasto bih ja vjerovao takvom sistemu? Nije takav sistem samo kod nas, nego u najmanju ruku i u citavom regionu, a po meni i u vecem dijelu svijeta..

Broj zarazenih je po mom misljenju bar 20 puta veci od ovog zvanicnog.. Oko smrtnih slucajeva ne bih puno polemisao, ali mi je kao laiku cudno da je dovoljan samo pozitivan test da bi se neko zakacio na statistiku umrlih zbog covida.. Mudro su odbili raditi obdukcije pozitivnih vec na pocetku tako da su odmah eliminisali i samu mogucnost nekog dodatnog istrazivanja oko ovog svega.. Masa je nejasnih stvari koje niko ni ne pokusava da objasni i onda se pitamo zasto smo sumnicavi..
winpin

#20642 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

Lincoln-Burrows wrote: 26/06/2020 16:53

Ko nam kaže, širitelj dezinformacija.
Eto vas ko i ovi raznorazni strucnjaci sto narodu isprase mozak a pojma ni o cemu nemaju. :-D
Mogy87

#20643 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ustvari smo oboje u pravu, neces vjerovati.
On jer su migracije stanovnistva broj jedan nacin "uvoza" virusa, a ja jer radi visih temperatura teze prenosi (virusni naboj je opao) te su simptomi blazi (sto je vidljivo u vecini Evrope) zbog boljeg imuniteta jer se ne borimo sa sezonskim virozama.
Znam da neces nista skontati, ali eto, pokusala sam
Behem0th

#20644 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Behem0th »

Nazalost, sprjecava me manjak vremena
Rece mogy/cortado i preseli 24/7 na temu :lol: :run:
winpin

#20645 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

Mogy87 wrote: 26/06/2020 16:56

On jer su migracije stanovnistva broj jedan nacin "uvoza" virusa, a ja jer radi visih temperatura teze prenosi (virusni naboj je opao) te su simptomi blazi (sto je vidljivo u vecini Evrope) zbog boljeg imuniteta jer se ne borimo sa sezonskim virozama.
Skontao sam. Sjetio sam se Novalica. :-D
biglebovski

#20646 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Lincoln-Burrows wrote: 26/06/2020 16:52
biglebovski wrote: 26/06/2020 16:49

To je rekla i Alemka Markotić i to je dobra vijest, manje izoliranih i manje prijenosa.
Nakon pljuvačine, slijedi pojašnjenje..

Van Kerkhove je u utorak priznala da je njezina upotreba izraza "vrlo rijetka" pogrešna komunikacija. Rekla je da je to fraziranje temeljila na nalazima malog broja studija koje su pratile asimptomatske slučajeve i pratila koliko je njihovih kontakata zaraženo. Rekla je da ne želi podrazumijevati da se "asimptomatski prijenos globalno" događa rijetko, jer to još nije utvrđeno.

A evo i komentar sa istog članka:

Ovdje je važnije pitanje ako se asimptomatska osoba testira pozitivan, računa se kao potvrđeni slučaj, ali nijedno izvješće ne uključuje podatke o 1) broju asimptomatskih slučajeva ili 2) postotku slučajeva koji su asimptomatska (stopa). Velika većina ljudi izloženih COVID-u nema ili ne razvija simptome, pa je prijavljeni broj slučajeva ludo visok i dovodi u zabludu, zbog čega ljudi vjeruju da je to puno veća prijetnja i rizik za zdravlje nego što zapravo jest.

Uz to, broj smrtnosti je napuhan, jer uključuje ljude s terminalnim bolestima i drugim ozbiljnim postojećim stanjima. Svi takvi ljudi koji testiraju pozitivno i kasnije preminu prijavljeni su kao umrli od COVID-a, bez obzira na stvarni uzrok smrti.

Očito vlada i mediji ne žele da znamo istinu o COVID-u, jer 1) kontrola straha i 2) dobre vijesti se ne prodaju; prodaju se loše vijesti.
Last edited by biglebovski on 26/06/2020 17:10, edited 1 time in total.
Mogy87

#20647 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 26/06/2020 16:53
Na forumu mozemo biti smjeli.. Ni o cemu ne odlucujemo, niti je nase misljenje, bilo ovakvo ili onakvo, bitno.. WHO je politicko-birokratska organizacija pod cijom kontrolom je gotova sva zvanicna struka.. Uglavnom svi slusaju njihove sugestije.. Oni su od samog pocetka u masu navrata kontrirali sami sebi i totalno izgubili kredibilitet.. Ako italijanski epidemiolog kaze da je sada drugacija situacija jer su dosta blaze klinicke slike, dosta manje tezih slucajeva koji zahtijevaju hospitalizaciju, zasto je to neosnovano misljenje? Nije taj epidemiolog sam.. Ima vise takvih misljenja.. I nisu to misljenja nekih strucnjaka iz sjene nego zvanicnih strucnjaka koji su, slozicemo se, skolovani i upuceni da pricaju o tome.. S druge strane imas oprecne stavove nekih drugih strucnjaka.. Zasto svako od nas namece strucnjake cije izjave opravdavaju stavove onih koji se pozivaju na te strucnjake? Od pocetka se to radilo.. Od pocetka se cenzurisu i degradiraju dijelovi struke ciji su stavovi oprecni stavovima WHO.. Niko ovdje ne moze sa 100% sigurnoscu trvditi da je u pravu..

Sto se tice zvanicnih brojeva, njima se asolutno moze manipulisati, bar kada je nasa drzava u pitanju.. Nije dozvoljeno privatnim klinikama da rade PCR testove, sto, bar meni, dodatno budi sumnju, jer su tako osigurali punu kontrolu statistickih podataka.. Jednostavno ne vjerujem nasim ustanovama koje su pod partijskim kontrolama.. Od pocetka mute sa testovima i drze linije pod kontrolom brojem testiranja.. Treba pogledati broj testiranja kada su cifre novozarazenih padale, neposredno prije ukidanja mjera i uporediti taj broj testiranja sa brojevima iz zadnjih nekoliko dana.. Tada se manje testiralo jer je bilo potrebno prikazati manje brojeve zarazenih kako bi opravdali ukidanje restrikcija.. Politika je odlucila da restrikcije budu ukinute jer su ih ekonomski pokazatelji prepali vise od korone.. Cak je i Cerkez rekao da se struka nije konsultovala prilikom ukidanja mjera.. Zasto bih ja vjerovao takvom sistemu? Nije takav sistem samo kod nas, nego u najmanju ruku i u citavom regionu, a po meni i u vecem dijelu svijeta..

Broj zarazenih je po mom misljenju bar 20 puta veci od ovog zvanicnog.. Oko smrtnih slucajeva ne bih puno polemisao, ali mi je kao laiku cudno da je dovoljan samo pozitivan test da bi se neko zakacio na statistiku umrlih zbog covida.. Mudro su odbili raditi obdukcije pozitivnih vec na pocetku tako da su odmah eliminisali i samu mogucnost nekog dodatnog istrazivanja oko ovog svega.. Masa je nejasnih stvari koje niko ni ne pokusava da objasni i onda se pitamo zasto smo sumnicavi..
Dr. Bassetti kaze da virus sada ima manji viralni naboj, ne da je mutirao. I da je situacija dobra jer ljudi NOSE MASKE I DRZE DISTANCU. To je sluzbeno misljenje struke koje svi dijele. Niko nije rekao da nije u pravu. Samo "zaboravite" ovaj dio za distancu i maske.
Mogy87

#20648 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

winpin wrote: 26/06/2020 17:00
Mogy87 wrote: 26/06/2020 16:56

Skontao sam. Sjetio sam se Novalica. :-D
Slobodno se vrati na podforum politika. Tamo svi diskutuju o Novalicu.
Mogy87

#20649 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Behem0th wrote: 26/06/2020 17:00
Nazalost, sprjecava me manjak vremena
Rece mogy/cortado i preseli 24/7 na temu :lol: :run:
Zar me ti nisi blokirao? :roll:
palermo

#20650 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

un1ted wrote: 26/06/2020 16:30 Ne nasjedam, ali ni ne zabijam glavu u pijesak. Komentarisem ono što svi čitamo na netu, a da se gleda ovaj forum, niti jedan slučaj korone od forumaša :)

kako misliš, nijedan slučaj od strane člana foruma?....Pa imao si vrlo slikovit opis toka bolesti upravo člana foruma ?
Locked