Citiram Komšića:
Pored Marija? Aufff. Neće moći. Ma ne znate čovjeka!
Eto, ne dade Mario
Citiram Komšića:
Ili:Porodice Foht wrote: ↑21/06/2020 22:02Meni je to shega, do jucer samarao, dijelio banove a vidi sad kakvi istupi i svadje!?Ono pozelio se vratiti medju obicnu raju, sta li?
Za prvi stan 50 kvadrata odlicno. Neka se kasnije prosiruju. Ko hoce 70 kvadrata i spreman je placati toliki kredit i ne zasluzuje subvenciju.drug_profi wrote: ↑25/06/2020 20:28 Fakticki ce subvencionirati stanove do 40 kvadrata u novogradnji i oko 50 u starim zgradama. Vjerujem da mladoj porodici koja ulazi u kredit i rjesavanje zivotnog pitanja ovo nije ciljna kvadratura jer se ipak mora misliti da ce djeca traziti svoj prostor. Dakle oni su ovo lijepo, po staroj dobroj praksi SDA, uspjeli zamotati u laznu socijalnu pomoc, a u biti malo ko ce ovaj novac sada moci dobiti.
Jasta je nego socijala. Ako kupi stan od 200 hiljada dokazuje da ima para, da ostaje i njemu ne treba subvencija.drug_profi wrote: ↑25/06/2020 23:30 I ti si kao SDA ovu subvenciju shvatila kao socijalnu pomoc.
To nije njena primarna svrha, vec da mladi strucni kadrovi imaju olaksan put da ostanu ovdje.
Ne znam koliko si upoznata, ali vec duze vrijeme cijene nekretnina u Sarajevu divljaju, evo cak ni korona ih nije oborila. Danas 100.000 i nisu neki veliki novci za stanStyling wrote: ↑26/06/2020 06:42Jasta je nego socijala. Ako kupi stan od 200 hiljada dokazuje da ima para, da ostaje i njemu ne treba subvencija.drug_profi wrote: ↑25/06/2020 23:30 I ti si kao SDA ovu subvenciju shvatila kao socijalnu pomoc.
To nije njena primarna svrha, vec da mladi strucni kadrovi imaju olaksan put da ostanu ovdje.
Ja bih inace ovakav tip subvencija skroz ukinula.
Znam jako dobro kako se krecu cijene. Za 100 000 ne Dobrinji ili Alipasinu mozes kupiti stan od 60-tak kvadrata, dok na Grbavici mozes kupiti jedno 40 kvadrata. Sve zavisi od lokacije.shbc wrote: ↑26/06/2020 07:59Ne znam koliko si upoznata, ali vec duze vrijeme cijene nekretnina u Sarajevu divljaju, evo cak ni korona ih nije oborila. Danas 100.000 i nisu neki veliki novci za stanStyling wrote: ↑26/06/2020 06:42Jasta je nego socijala. Ako kupi stan od 200 hiljada dokazuje da ima para, da ostaje i njemu ne treba subvencija.drug_profi wrote: ↑25/06/2020 23:30 I ti si kao SDA ovu subvenciju shvatila kao socijalnu pomoc.
Ja bih inace ovakav tip subvencija skroz ukinula.
Koliko sam skontao, moraš već kupiti stan, pa dobit pare kao povrat. Tako, ovo nije neka pomoć onima koji ne mogu dobiti kredit.addem wrote: ↑25/06/2020 23:37 Nadam se da ce ova vlada objaviti kolike stanove kupuju ovi sto dobiju i koliko kostaju a ne samo puke spiskove. Ako neko dobija javni novac mora transparentno da da svoje podatke da ih javnost zna. Ovo ce biti dobra mjera ukoliko mladi koji rade u realnom sektoru a imaju problem da dodju do kredita dobiju novac. Ako zavrsi na racunima budzetlija bice isto kao i prosli put puko strancko krcmljene.
Kakve veze imaju mladi stručni kadrovi sa ovim? Niko ne spominje u konkursnoj proceduri da je struka neki uslov.drug_profi wrote: ↑25/06/2020 23:30 I ti si kao SDA ovu subvenciju shvatila kao socijalnu pomoc.
Sa izuzetkom donekle Dobrinje, obicno su te cijene u naseljima koja su pogodjenija sitnim kriminalom i pruzaju losije uvjete zivota. Nije samo centar grada skup, skupo je svako naselje na potezu Bascarsija - Ilidza koje je iole mirnije i bolje za zivot (pogotovo za djecu).Styling wrote: ↑26/06/2020 08:46Znam jako dobro kako se krecu cijene. Za 100 000 ne Dobrinji ili Alipasinu mozes kupiti stan od 60-tak kvadrata, dok na Grbavici mozes kupiti jedno 40 kvadrata. Sve zavisi od lokacije.
Ja kada sam kupovala stan odredila sam sebi budzet i za te pare pokusala kupiti najbolje sto mogu. Danas mladim ljudima apetiti rastu. Svi bi stanove blize centru, po mogucnosti novogradnja, da ima minimum 65 kvadrata. Za to mora izdvojiti minimalno 200 000. Bujrum, ako hoce i mogu finansirati, ali za takve kupovine ja ne bih davala subvenciju.
Logika.Haris.ba wrote: ↑26/06/2020 08:54Koliko sam skontao, moraš već kupiti stan, pa dobit pare kao povrat. Tako, ovo nije neka pomoć onima koji ne mogu dobiti kredit.addem wrote: ↑25/06/2020 23:37 Nadam se da ce ova vlada objaviti kolike stanove kupuju ovi sto dobiju i koliko kostaju a ne samo puke spiskove. Ako neko dobija javni novac mora transparentno da da svoje podatke da ih javnost zna. Ovo ce biti dobra mjera ukoliko mladi koji rade u realnom sektoru a imaju problem da dodju do kredita dobiju novac. Ako zavrsi na racunima budzetlija bice isto kao i prosli put puko strancko krcmljene.
Čitav ovaj sistem je napravljen nakaradno. I u praksi je u biti olakšica da se lakše pregura kamatni period, ili češće da se opremi dom.
Kakve veze imaju mladi stručni kadrovi sa ovim? Niko ne spominje u konkursnoj proceduri da je struka neki uslov.drug_profi wrote: ↑25/06/2020 23:30 I ti si kao SDA ovu subvenciju shvatila kao socijalnu pomoc.
Alipašino je savršeno projektovano za život.
Nisu projektanti krivi za sastav stanovništva.drug_profi wrote: ↑26/06/2020 10:44 Alipašino, Otoka, Dobrinja, naselja koja su pravljena da ne budu geta. S tim da su na Alipašinom malo ukakili namjeru.