Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- DEMONIKA
#27126 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jer se sve zna o njoj
- DEMONIKA
#27127 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ne trebaju statistike
umirali su od kuge i od gripe, nije bilo vremena za statistiku
a evo dobio si pažnju
-
breba
#27128 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala na paznji. 
Paznja uzvracena, ako je potreba.
Paznja uzvracena, ako je potreba.
- DEMONIKA
#27129 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
mislila sam sačekati smisleno nešto
odoh spavat
spanska gripa ubila pogledaj koliko ljudi
precizno statistički
da bi ti odlučio o inteligentnoj raspravi
deba
- DEMONIKA
#27131 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
mostly
...
is the smartes thing you wrote
ty
...
is the smartes thing you wrote
ty
- geralt
#27133 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hajd se dogovori sam sa sobom o cemu se zapravo radiDozer wrote: ↑24/06/2020 23:34Pa upravo o tome se i radigeralt wrote: ↑24/06/2020 12:53 Fino zvuci teorija, ali se ne poklapa sa cinjenicama. Nijedna velika firma ni banka nije bankrotirala da ja znam. Cak se americki paket mjera najvecim dijelom fokusirao na odrzavanje velikih firmi u zivotu, a slicno je i u ostalim zemljama koje su donosile ekonomske mjere.
To je samo drugi nacin da se pokriju ogromni minusi nastali i emisijom i zaduzivanjem bez pokrica.
Ili model koji navedoh, ili ovaj drugi. U oba slucaja velike kompanije opstaju, a njihove nebuloze placaju drugi, tj. poreski obveznci, tj. gradjani.
Ali, da bi se to moglo ostvariti u tolikom obimu, potrebna je i neka diverzija kako bi se to sakrilo
I onda, u tom haosu koji stvori diverzija, drzave odjednom pumpaju desetine i stotine milijardi raznim firmama, uglavnom velikim, cime se zapravo pokrivaju njihova prethodna enormna zaduzivanja bez pokrica, a sve kako bi se, kao, sacuvala radna mjesta. Naravno, gomila radnih mjesta se u gomili slucajeva nisu sacuvala, ali je za to optuzeno "desavanje izvan nase kontrole", a ne nebulozno poslovanje i rukovodjenje firmama.
Pokusaj sve pogledati i iz jos jednog ugla - koliko je politicara zarazeno, a koliko umrlo, pogotovo medju glavonjama... Koliko sam ja upratio, taj broj za zarazene je vrlo nizak jednocifren, a za umrle cini mi se da je 0.
Politicari glavonje prirodno imuni na koronu, sta li...
Ako je cilj da se izbrisu dugovi, najjednostavnije je uraditi ovo sto si rekao u prvom postu. Drzava kaze "nema para da vas spasavamo", firma kaze "banka je bankrotirala", i idemo od nule se cistim racunima. To ne samo da se nije desilo, vec su grcevito poduzete sve moguce mjere da se ne desi.
-
Medobrundo25
#27134 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nastavlja se politicki "korona" cirkus.
Demokrate vs Republikanci

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/new- ... /200625002
- Tesla Edison
#27135 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Biće ovdje svega na globalnom nivou.Medobrundo25 wrote: ↑25/06/2020 08:18 Nastavlja se politicki "korona" cirkus.Demokrate vs Republikanci
![]()
![]()
Da hoće Trump napasti Iran da se težište vijesti prebaci na taj sukob. Ovo je više za izluditi.
-
Medobrundo25
#27136 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izluditi ce ljude u potpunosti. Totalni haos su uspostavili globalno. 
-
Nadzorna_ploca
#27137 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato djeluj lokalno 
- zubi
#27138 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
biglebovski
#27139 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nadahnjujuće...
"Moja 98-godišnja mama se oporavila od koronavirusa"
Kad je 98-godišnja Daphne Shah hitno dospjela u bolnicu s koronavirusom, njezin se sin bojao najgoreg - ali sada se vraća kući na odmor.
"Kad je otišla u ambulantu, iskreno sam sumnjao da ću je više vidjeti", rekao je Wesley Shah.
Gospođa Shah je pozitivno testirana na Covid-19 u bolnici Ninewells u Dundeeu i tu je provela pet dana prije nego što je u ponedjeljak otpuštena sa terapijom.
Prva ministrica Nicola Sturgeon rekla je u svom dnevnom medijskom brifingu da je slučaj gospođe Shah "nadahnjujuća i vrlo dobrodošla dobra vijest".
Wesley, sin gospođe Shah, iz St. Madoesa u Perthu i Kinrossu rekao je da želi "reći svijetu" da se vrlo stariji mogu oporaviti od Covid-19.
Rekao je: "Nikada nisu naišli na osobu od gotovo 99 godina koja se oporavila od virusa.
"NHS u Škotskoj su uvijek bili vrhovi, ali ovaj put su bili nevjerojatni."
Gospodin Shah rekao je da je njegova majka bila "relativno zdrava" do nedavnih simptoma.
Prvotno je zvao liječnika i medicinske službenike kada je njegova majka razvila kašalj i visoku temperaturu.
U početku sumnjajući na bakterijsku infekciju, propisali su joj antibiotike.
Ali kad to nije uspijelo, primljena je u bolnicu.
Njeni simptomi su uključivali kašalj, gubitak apetita i slabost.
Gospodin Shah je rekao: "U srpnju će biti 99 godina, stvarno sam želio da ona dođe do 100 da od kraljice dobije telegram.
"Mislio sam da bi bila šteta ako joj je Covid prije toga oduzeo život, jer joj tako dobro ide."
Budući da u bolnici nisu dozvoljeni posjetitelji, gospođa Shah se u početku trudila razumjeti što se događa.
Njezin sin je rekao: "Stalno je pitala osoblje u Ninewells-u" gdje je moj sin, gdje je moj sin? "
"Naravno da su joj pokušali objasniti, ali to nisu uspjevali nekoliko dana."
Gospodin Shah je telefonirao odjelu za redovna ažuriranja četiri puta dnevno i bio je prepun hvale za osoblje NHS-a.
Rekao je: "Samo želim stupiti u kontakt sa svijetom kako bih rekao, gledaj, znam da je ovo ozbiljan problem s koronavirusom.
"Moja je poruka: ako se 98-godišnja dama može riješiti, možete i vi, bez obzira na vaše godine. Ostanite pozitivni."
Gospođa Sturgeon rekla je na brifingu: "Njezin oporavak je nadahnjujuća i vrlo dobrodošla dobra vijest.
"Ali to je i podsjetnik da čak i u mračnim vremenima uvijek ima svjetla i nade. Siguran sam da svi želimo Daphne jako dobro."
"Moja 98-godišnja mama se oporavila od koronavirusa"
Kad je 98-godišnja Daphne Shah hitno dospjela u bolnicu s koronavirusom, njezin se sin bojao najgoreg - ali sada se vraća kući na odmor.
"Kad je otišla u ambulantu, iskreno sam sumnjao da ću je više vidjeti", rekao je Wesley Shah.
Gospođa Shah je pozitivno testirana na Covid-19 u bolnici Ninewells u Dundeeu i tu je provela pet dana prije nego što je u ponedjeljak otpuštena sa terapijom.
Prva ministrica Nicola Sturgeon rekla je u svom dnevnom medijskom brifingu da je slučaj gospođe Shah "nadahnjujuća i vrlo dobrodošla dobra vijest".
Wesley, sin gospođe Shah, iz St. Madoesa u Perthu i Kinrossu rekao je da želi "reći svijetu" da se vrlo stariji mogu oporaviti od Covid-19.
Rekao je: "Nikada nisu naišli na osobu od gotovo 99 godina koja se oporavila od virusa.
"NHS u Škotskoj su uvijek bili vrhovi, ali ovaj put su bili nevjerojatni."
Gospodin Shah rekao je da je njegova majka bila "relativno zdrava" do nedavnih simptoma.
Prvotno je zvao liječnika i medicinske službenike kada je njegova majka razvila kašalj i visoku temperaturu.
U početku sumnjajući na bakterijsku infekciju, propisali su joj antibiotike.
Ali kad to nije uspijelo, primljena je u bolnicu.
Njeni simptomi su uključivali kašalj, gubitak apetita i slabost.
Gospodin Shah je rekao: "U srpnju će biti 99 godina, stvarno sam želio da ona dođe do 100 da od kraljice dobije telegram.
"Mislio sam da bi bila šteta ako joj je Covid prije toga oduzeo život, jer joj tako dobro ide."
Budući da u bolnici nisu dozvoljeni posjetitelji, gospođa Shah se u početku trudila razumjeti što se događa.
Njezin sin je rekao: "Stalno je pitala osoblje u Ninewells-u" gdje je moj sin, gdje je moj sin? "
"Naravno da su joj pokušali objasniti, ali to nisu uspjevali nekoliko dana."
Gospodin Shah je telefonirao odjelu za redovna ažuriranja četiri puta dnevno i bio je prepun hvale za osoblje NHS-a.
Rekao je: "Samo želim stupiti u kontakt sa svijetom kako bih rekao, gledaj, znam da je ovo ozbiljan problem s koronavirusom.
"Moja je poruka: ako se 98-godišnja dama može riješiti, možete i vi, bez obzira na vaše godine. Ostanite pozitivni."
Gospođa Sturgeon rekla je na brifingu: "Njezin oporavak je nadahnjujuća i vrlo dobrodošla dobra vijest.
"Ali to je i podsjetnik da čak i u mračnim vremenima uvijek ima svjetla i nade. Siguran sam da svi želimo Daphne jako dobro."
- Dozer
#27140 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja upravo s eBay-a narucio manji bager. Da mi se nadje za rentanje za ukope kad zagusti. ..
- Tesla Edison
#27141 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Odličan tekst. Sve rečeno, ništa ni oduzeti ni dodati
Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić gostujući u emisiji Telering na RTRS-u govorio je o borbi protiv koronavirusa, mjerama prevencije i tome kako se zaštititi dok čekamo vakcinu.
"Mnogo je govora oko vakcine, one informacije koje imam od WHO-a, jesu da za bilo koju vakcinu potrebno je 12 do 18 mjeseci. Koja će kompanija vakcinu prva ponuditi, to ćemo tek vidjeti i kakvo će dejstvo imati, a to je ključni odgovor u svemu", naglasio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gostujući u emisiji Telering.
Naglašava da će vakcina apsolutno biti dostupna i kod nas. Novac će se za to pronaći, tako da teza da će samo "bogate" zemlje moći da je koriste, daleko je od istine, poručio je Šeranić.
Virus korona prema mišljenju Šeranića neće brzo otići sa "scene".
"Sarađujem 13 godina sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, i bilo je za očekivati da nas zadesi ovako nešto, samo je bilo pitanje kada. Mislim da će za godinu - dvije virus korona biti rutina, kada budemo znali sve o njemu", poručio je Šeranić.
On se dotakao i toga kakva su saznanja o liječenju virusa.
"Znamo kako se može liječiti korona, o koktelu lijekova koji su se pokazali dobrim u datom trenutku. Vidjeli smo kako ona djeluje na različite grupe. Ko ima kakve simptome, i kako i na koji način se prenosi. Međutim, ima još mnogo nepoznanica. Uglavnom liječenje sa lakšim simptomima podrazumijeva tzv. terapiju podrške, dok u kasnijim fazama koriste se antivirotici, koji još uvijek nisu zvanično dokazani za liječenje, ali definitivno pomažu", ističe Šeranić.
Ministar zdravlja i socojalne zaštite Republike Srpske naglašava da je individualno svako različito podnosio zarazu, od onih najgorih smrtnih slučajeva, do onih koji gotovo nisu osjetili virus.
"To je velika nepoznanica za sve nas. Prvi talas još uvijek nije prošao. Mi viruskorona ne možemo iskorijeniti i on će stalno biti kod nas u zajednici. Biće perioda više ili manje zaraženih, u zavisnosti od toga kako će se građani pridržavati mjera. Ukoliko smo neodgovorni, da virus šeta od osobe do osobe, imaćemo više zaraženih. Populacija mora znati: 'On napada sve, svakoga može da zarazi, tu nema izuzetaka'",istakao je Šeranić.
Prema njegovim riječima Ministarstvo je još polovinom februara napravilo procjenu situacije, i definisalo četiri moguće faze, kroz koje smo i prošli.
"Prva faza je bila da nema virusa, druga je bio pojedinačan unos. Treća faza se odnosila na žarišta i ona četvrta na transmisija virusa u zajednici. Kada imate virus u zajednici, imate dvije solucije. Da se posvetite ljudima unutar zajednice, što i jeste primarni cilj, ili da zatvorite granice, ali koliko su one svrsishodne kada već imate virus u zajednici, veliko je pitanje", rekao je Šeranić, pojašanjavajući da je Hrvatsko zatvaranje granica za BiH njihova procjena, jer imaju veliki porast zaraženih u posljednjih nekoliko dana.
-
biglebovski
- Tesla Edison
-
laik1981
#27144 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovaj se dokazao kao ubleha.. U stilu WHO, sa kojom, kako kaze, saradjuje 13 godina, prosipa demagogiju o svrhi zatvaranja granica ako je virus vec prisutan u zajednici, a prije tri mjeseca htio praviti granice izmedju FBiH i RS-a, kada je u FBiH biljezen veci broj zarazenih.. Svi se sada bave odlukom Hrvatske, a dok su oni prinudno zatvarali u neuslovne logore svakoga ko udje u drzavu tada su to pravdali i govorili kako je to neophodno.. Neka se nose u picku materinu zajedno sa svojim licemjerstvom.. Ne sumnjam da ce i najveci panicari sada promijeniti mantru jer im, toboze, propade ljetovanje..TESLA_EDISON wrote: ↑25/06/2020 11:25 Odličan tekst. Sve rečeno, ništa ni oduzeti ni dodati![]()
Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić gostujući u emisiji Telering na RTRS-u govorio je o borbi protiv koronavirusa, mjerama prevencije i tome kako se zaštititi dok čekamo vakcinu.
"Mnogo je govora oko vakcine, one informacije koje imam od WHO-a, jesu da za bilo koju vakcinu potrebno je 12 do 18 mjeseci. Koja će kompanija vakcinu prva ponuditi, to ćemo tek vidjeti i kakvo će dejstvo imati, a to je ključni odgovor u svemu", naglasio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gostujući u emisiji Telering.
Naglašava da će vakcina apsolutno biti dostupna i kod nas. Novac će se za to pronaći, tako da teza da će samo "bogate" zemlje moći da je koriste, daleko je od istine, poručio je Šeranić.
"Sarađujem 13 godina sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, i bilo je za očekivati da nas zadesi ovako nešto, samo je bilo pitanje kada. Mislim da će za godinu - dvije virus korona biti rutina, kada budemo znali sve o njemu", poručio je Šeranić.
"Znamo kako se može liječiti korona, o koktelu lijekova koji su se pokazali dobrim u datom trenutku. Vidjeli smo kako ona djeluje na različite grupe. Ko ima kakve simptome, i kako i na koji način se prenosi. Međutim, ima još mnogo nepoznanica. Uglavnom liječenje sa lakšim simptomima podrazumijeva tzv. terapiju podrške, dok u kasnijim fazama koriste se antivirotici, koji još uvijek nisu zvanično dokazani za liječenje, ali definitivno pomažu", ističe Šeranić.
Ministar zdravlja i socojalne zaštite Republike Srpske naglašava da je individualno svako različito podnosio zarazu, od onih najgorih smrtnih slučajeva, do onih koji gotovo nisu osjetili virus.
"To je velika nepoznanica za sve nas. Prvi talas još uvijek nije prošao. Mi viruskorona ne možemo iskorijeniti i on će stalno biti kod nas u zajednici. Biće perioda više ili manje zaraženih, u zavisnosti od toga kako će se građani pridržavati mjera. Ukoliko smo neodgovorni, da virus šeta od osobe do osobe, imaćemo više zaraženih. Populacija mora znati: 'On napada sve, svakoga može da zarazi, tu nema izuzetaka'",istakao je Šeranić.
Prema njegovim riječima Ministarstvo je još polovinom februara napravilo procjenu situacije, i definisalo četiri moguće faze, kroz koje smo i prošli.
"Prva faza je bila da nema virusa, druga je bio pojedinačan unos. Treća faza se odnosila na žarišta i ona četvrta na transmisija virusa u zajednici. Kada imate virus u zajednici, imate dvije solucije. Da se posvetite ljudima unutar zajednice, što i jeste primarni cilj, ili da zatvorite granice, ali koliko su one svrsishodne kada već imate virus u zajednici, veliko je pitanje", rekao je Šeranić, pojašanjavajući da je Hrvatsko zatvaranje granica za BiH njihova procjena, jer imaju veliki porast zaraženih u posljednjih nekoliko dana.
- Tesla Edison
#27145 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa vidiš da ih je sve manje i manje.laik1981 wrote: ↑25/06/2020 11:44Ovaj se dokazao kao ubleha.. U stilu WHO, sa kojom, kako kaze, saradjuje 13 godina, prosipa demagogiju o svrhi zatvaranja granica ako je virus vec prisutan u zajednici, a prije tri mjeseca htio praviti granice izmedju FBiH i RS-a, kada je u FBiH biljezen veci broj zarazenih.. Svi se sada bave odlukom Hrvatske, a dok su oni prinudno zatvarali u neuslovne logore svakoga ko udje u drzavu tada su to pravdali i govorili kako je to neophodno.. Neka se nose u picku materinu zajedno sa svojim licemjerstvom.. Ne sumnjam da ce i najveci panicari sada promijeniti mantru jer im, toboze, propade ljetovanje..TESLA_EDISON wrote: ↑25/06/2020 11:25 Odličan tekst. Sve rečeno, ništa ni oduzeti ni dodati![]()
Abolsup - nestao
Arminvlv - nestao
Sadika - ponekad baci neku ublehu i to je to
pici - uhvatila ga sraćka
Ostali se isprovaljivali i sami nestali. Neki prizivali karantin, neki prijetili krivičnim
A što se tiče HR, kako kaže admin Raje sa Biroa, NABIJEM IH!
-
BadBoy
#27146 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa upravo ste vi pljuvali po ovom Šeraniću donedavno, a sad je dobar???
Inače, najbolji način da te ljudi slušaju na forumu je da post počneš sa "info iz prve ruke". Nakon tog uvoda, više niko ne dovodi u pitanje ono što si napisao i to se uzima kao istina 100%.
Inače, najbolji način da te ljudi slušaju na forumu je da post počneš sa "info iz prve ruke". Nakon tog uvoda, više niko ne dovodi u pitanje ono što si napisao i to se uzima kao istina 100%.
- Tesla Edison
#27147 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Info iz prve ruke:
Korona je blaža od prehlade.
-
megaribi1
#27148 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Po mom iskustvu iz prve ruke, tako je. Za ovih pola godine, od kada se počelo pričati o virusu, samo jedna osoba koju lično poznajem je imala COVID-19. I piše: malaksalost, temperatura 37,5 C, dva dana otežano disanje i škakljanje u grlu bez kašlja, dva-tri dana gubitak čula mirisa i dva-tri dana mekša stolica.
Ali, dobro bi bilo da iskustva iz prve ruke daju medicinske sestre, koje su se srele sa raznim slučajevima i bezazlenim i smrtonosnim.
- Tesla Edison
#27149 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma nema o ovome svrhe pisati. Virus je smiješan. Nikako mi ne ulazi u glavu koji vrag testiraju ljude ako nema simptoma? U Podhrastovima ne znaju šta da rade, toliko malo posla i pacijenata imaju, da su počeli asimptomatske pacijente hospitalizirati. Direktor hitne "onako" ležao gore. Čudim se da ga nisu "preventivno" i "onako" na respirator skopčali. Čisto da vide radi li.megaribi1 wrote: ↑25/06/2020 13:49Po mom iskustvu iz prve ruke, tako je. Za ovih pola godine, od kada se počelo pričati o virusu, samo jedna osoba koju lično poznajem je imala COVID-19. I piše: malaksalost, temperatura 37,5 C, dva dana otežano disanje i škakljanje u grlu bez kašlja, dva-tri dana gubitak čula mirisa i dva-tri dana mekša stolica.
Ali, dobro bi bilo da iskustva iz prve ruke daju medicinske sestre, koje su se srele sa raznim slučajevima i bezazlenim i smrtonosnim.
- Optimus09