BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
allem_77

#71351 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

TESLA_EDISON wrote: 21/06/2020 10:29

Haj malo posloži te kablove plss :D
:D

Evo sada pokušao da ih malo složim, odmah slika zastajkuje. Mada se ne vide od televizora.
dend

#71352 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

allem_77 wrote: 20/06/2020 23:05 Testiram, :D
Slika povremeno trza. A trenutno nema ništa, ni interneta ni tv kanala.
Tako mi javiše od kuće ( nisam trenutno kući)
1444 ne smijem ni nazvati, da me ne prebace ponovo na ADSL.
Tako ti je kad "majstor" samo zna opremu zamjeniti i kablove oko modema. Jesil u kuci ili u stanu ? Mozda ti negdje na spojevima ima hrđe.

I jos da te pitam, radi li ti telefon fiksni ? Sumnjam da će raditi ako ti je tako poredan splitter
addem wrote: 21/06/2020 09:57 DA li je moguce preci sa starog EXTRA S paketa na novi zato sto se dobije vise minuta i interneta? S tim da sam jos pod ugovornom obavezom a potpisao bih opet na dvije godine?
Mislim da se moze kad god hoćeš preći na "veći" paket besplatno. Ako se taj paket više ne nudi mislim da možeš. Pozovi i pitaj na 1444
allem_77

#71353 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

dend wrote: 21/06/2020 11:18
Tako ti je kad "majstor" samo zna opremu zamjeniti i kablove oko modema. Jesil u kuci ili u stanu ? Mozda ti negdje na spojevima ima hrđe.

I jos da te pitam, radi li ti telefon fiksni ? Sumnjam da će raditi ako ti je tako poredan splitter
Kuća, i radi fiksni telefon. Slika povremeno trza. Ostavio sam kao gore na fotografiji. :D I nema hrđe, pregledao sam.
alibaba_i_30_godina

#71354 Re: BHTelecom All About

Post by alibaba_i_30_godina »

allem_77 wrote: 21/06/2020 10:49
TESLA_EDISON wrote: 21/06/2020 10:29

Haj malo posloži te kablove plss :D
:D

Evo sada pokušao da ih malo složim, odmah slika zastajkuje. Mada se ne vide od televizora.
OCD kicks in. :mrgreen:
allem_77

#71355 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

alibaba_i_30_godina wrote: 21/06/2020 12:07
Ništa te nisam skontao?
zippoo87

#71356 Re: BHTelecom All About

Post by zippoo87 »

allem_77 wrote: 21/06/2020 12:14
alibaba_i_30_godina wrote: 21/06/2020 12:07
Ništa te nisam skontao?
obsessive compulsive disorder ili ti ga opsesivno kompulsivni poremecaj

primjecujes neke sitnice i detalje koji su nebitni (vecini) :D :D
Dzontra_Volta

#71357 Re: BHTelecom All About

Post by Dzontra_Volta »

dend wrote: 21/06/2020 11:18

addem wrote: 21/06/2020 09:57 DA li je moguce preci sa starog EXTRA S paketa na novi zato sto se dobije vise minuta i interneta? S tim da sam jos pod ugovornom obavezom a potpisao bih opet na dvije godine?
Mislim da se moze kad god hoćeš preći na "veći" paket besplatno. Ako se taj paket više ne nudi mislim da možeš. Pozovi i pitaj na 1444
Mislim da čovjek neće na veći paket, nego sa starog Extra S paketa na novi Extra S.
howdy

#71358 Re: BHTelecom All About

Post by howdy »

Jesu li ona dva sportska kanala mandatorna za placanje, tj onih 5 maraka poskupljenja?
dend

#71359 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

howdy wrote: 21/06/2020 19:04 Jesu li ona dva sportska kanala mandatorna za placanje, tj onih 5 maraka poskupljenja?
Da
allem_77

#71360 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

Ako bi se smanjila brzina uplad sa 2 Mbps na 1 Mbps, da li bi se automatski smanjilo i prigušenje?
Ili to nema veze sa trenutno puštenom brzinom?

Koliko vidim kod mene je oko 60 u upload, što izgleda nije dobro, pa mi zbog toga slika na tv povremeno sjecka?

Image

Image
dend

#71361 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

allem_77 wrote: 22/06/2020 11:31 Ako bi se smanjila brzina uplad sa 2 Mbps na 1 Mbps, da li bi se automatski smanjilo i prigušenje?

Koliko vidim kod mene je oko 60 u upload, što izgleda nije dobro, pa mi zbog toga slika na tv povremeno sjecka?
Kao prvo jesi li postavio splitter kako treba ?
Crni kablic na jednu stranu, modem i telefon na drugu ?

To bi prvo ja uradio pa dalje bi ganjao nastavke ( izvod, vvd, uticnica minimum )

Sto ti majstor nije spojio taj PDA pa da sa njim izmjeri, ZTE modemi pokazuju uvijek bolju liniju i mjerenja, taj PDA makar je rigorozniji a vidi i greske preko njega.

Koja ti je udaljenost od centrale ?

Mozda i port nije dobar.
allem_77

#71362 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

dend wrote: 22/06/2020 13:23
allem_77 wrote: 22/06/2020 11:31 Ako bi se smanjila brzina uplad sa 2 Mbps na 1 Mbps, da li bi se automatski smanjilo i prigušenje?

To bi prvo ja uradio pa dalje bi ganjao nastavke ( izvod, vvd, uticnica minimum )

Sto ti majstor nije spojio taj PDA pa da sa njim izmjeri, ZTE modemi pokazuju uvijek bolju liniju i mjerenja, taj PDA makar je rigorozniji a vidi i greske preko njega.

Mozda i port nije dobar.
Spojio sam sada kako treba. A dogovorio sam s monterom da smanjuje brzinu, ako bude zezala televizija.
Vazdusnom linijom sam udaljen 500 m, a ovako ne znam tačno? Možda i preko 1000 m.

I nemam utičnica. Samo sam žice uvrnuo.
dend

#71363 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

allem_77 wrote: 22/06/2020 13:41
dend wrote: 22/06/2020 13:23

Mozda i port nije dobar.
Spojio sam sada kako treba. A dogovorio sam s monterom da smanjuje brzinu, ako bude zezala televizija.
Vazdusnom linijom sam udaljen 500 m, a ovako ne znam tačno? Možda i preko 1000 m.

I nemam utičnica. Samo sam žice uvrnuo.
Kontam ne bi trebalo biti problema jer je margina preko 8 i na upload i download. Probajte sa manjim profilom, mozda ti uspije.

Nemoj da ti bude kao kod mene. Svako vece televizija prekida, internet jedva. Ganjaj sedmicu dana sta je problem kad ono mobitel navece kad se stavi na punjac radi backup slika i videosnimaka ( google photos ) i pojede sav upload i nista nece.

Msm, bas mi je cudno da na 2 megabita tv ti pravi probleme, al hajd, valjda skontate kako da radi.
PajaELdin

#71364 Re: BHTelecom All About

Post by PajaELdin »

Ima li ista od ovih trazenih kanala? Sve vise razmisljam o prelasku na konkurenciju, dao mi je prijatelj svoje podatke pa koristim EON i castujem ga na TV, definitivno su svjetlosnu godinu ispred Telecoma. Ako se nista ne promjeni do septembra, definitivno ostaju bez jednog korisnika koji koriste sve od Telecoma, ukucani mi cak razmisljaju i o napustanju BH Telecom mobilne mreze, kao i gasenje fiksnog telefona. Mislim da ce dosta ljudi isto uraditi, jer konkurencija najavljuje velike promjene, a jedna od njih je ukidanje SD kanala i uvodjenje svih koji postoje u HD-u, zatim NewsMax Adria koji sigurno nece biti u ponudi Telecoma. O internetu da i ne govorim, nakon vise od 10 godina nisu mi nista ponudili vrijedno ostanka.
jarobot

#71365 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot »

IamPajaELdin wrote: 22/06/2020 17:11 Ima li ista od ovih trazenih kanala? Sve vise razmisljam o prelasku na konkurenciju, dao mi je prijatelj svoje podatke pa koristim EON i castujem ga na TV, definitivno su svjetlosnu godinu ispred Telecoma. Ako se nista ne promjeni do septembra, definitivno ostaju bez jednog korisnika koji koriste sve od Telecoma, ukucani mi cak razmisljaju i o napustanju BH Telecom mobilne mreze, kao i gasenje fiksnog telefona. Mislim da ce dosta ljudi isto uraditi, jer konkurencija najavljuje velike promjene, a jedna od njih je ukidanje SD kanala i uvodjenje svih koji postoje u HD-u, zatim NewsMax Adria koji sigurno nece biti u ponudi Telecoma. O internetu da i ne govorim, nakon vise od 10 godina nisu mi nista ponudili vrijedno ostanka.
Ma televizija i tako , ali najslabija karika BH telekomu je definitivno internet ne po kvaliteti i stabilnosti ( tu je možda naj u BiH ) nego po pristupnim brzinama , smiješno je danas nuditi 5/512 ili u Paketu Moja TV osnovnom 10/1 a i to ne mogu svi imati. sve ispod nekih 30Mb/s u down i barem 5 u up je danas u brzim servisima videostrimingu malo....a dok ne prođe optika to će biti tako . Mali broj je na VDSL ili optici ....a i VDS ako si dalje od 300-500 metara od centrale je banana toliko su stare i potrošene bakarne parice...Po meni bi puno bolje bilo da porade na internetu a tv će sam nadoći sa brojem korisnika ovako slabo-
Drugo čudno mi je da u eri smart televizora nemaju aplikaciju za smart tv ili neku drugu platformu ,dosta bi ljudi uzeli pravu Smart TV aplikaciju ( kao što je EON smart sa punom funkcijom ) smanjio bi se broj kablova i daljinskih pa neka je i naplate mada konkurencija u najjeftinijem paketu ima i smart tv aplikaciju i box plus još 5 EON apove za android ios ili windows i to sve besplatno......ali kako će to riješiti ljudi koji su još u eri Fiksnih telefona...
I nesviđa mi se naplaćivanje usluge mojaweb tv ( makar to bilo i 1,17 Km ) u kućnom stremingu ko ima moja TV i još je osakaćena . Bogati učite od konkurencije aplikacije besplatne 99% programa u njma i sve to u paketu...itd
Gore sam negdje pročitao da se radi na tom , valjda će do sudnjeg dana biti završeno ???
PajaELdin

#71366 Re: BHTelecom All About

Post by PajaELdin »

jarobot wrote: 22/06/2020 17:30
IamPajaELdin wrote: 22/06/2020 17:11 Ima li ista od ovih trazenih kanala? Sve vise razmisljam o prelasku na konkurenciju, dao mi je prijatelj svoje podatke pa koristim EON i castujem ga na TV, definitivno su svjetlosnu godinu ispred Telecoma. Ako se nista ne promjeni do septembra, definitivno ostaju bez jednog korisnika koji koriste sve od Telecoma, ukucani mi cak razmisljaju i o napustanju BH Telecom mobilne mreze, kao i gasenje fiksnog telefona. Mislim da ce dosta ljudi isto uraditi, jer konkurencija najavljuje velike promjene, a jedna od njih je ukidanje SD kanala i uvodjenje svih koji postoje u HD-u, zatim NewsMax Adria koji sigurno nece biti u ponudi Telecoma. O internetu da i ne govorim, nakon vise od 10 godina nisu mi nista ponudili vrijedno ostanka.
Ma televizija i tako , ali najslabija karika BH telekomu je definitivno internet ne po kvaliteti i stabilnosti ( tu je možda naj u BiH ) nego po pristupnim brzinama , smiješno je danas nuditi 5/512 ili u Paketu Moja TV osnovnom 10/1 a i to ne mogu svi imati. sve ispod nekih 30Mb/s u down i barem 5 u up je danas u brzim servisima videostrimingu malo....a dok ne prođe optika to će biti tako . Mali broj je na VDSL ili optici ....a i VDS ako si dalje od 300-500 metara od centrale je banana toliko su stare i potrošene bakarne parice...Po meni bi puno bolje bilo da porade na internetu a tv će sam nadoći sa brojem korisnika ovako slabo-
Drugo čudno mi je da u eri smart televizora nemaju aplikaciju za smart tv ili neku drugu platformu ,dosta bi ljudi uzeli pravu Smart TV aplikaciju ( kao što je EON smart sa punom funkcijom ) smanjio bi se broj kablova i daljinskih pa neka je i naplate mada konkurencija u najjeftinijem paketu ima i smart tv aplikaciju i box plus još 5 EON apove za android ios ili windows i to sve besplatno......ali kako će to riješiti ljudi koji su još u eri Fiksnih telefona...
I nesviđa mi se naplaćivanje usluge mojaweb tv ( makar to bilo i 1,17 Km ) u kućnom stremingu ko ima moja TV i još je osakaćena . Bogati učite od konkurencije aplikacije besplatne 99% programa u njma i sve to u paketu...itd
Gore sam negdje pročitao da se radi na tom , valjda će do sudnjeg dana biti završeno ???
Ma sve na mjestu drug, meni je zao stvarno sto je to sve tako, al za pare koje moja porodica daje, a to su dvije porodice jer mi je brat na spratu iznad koji koristi sve isto kao i ja je uzas jedan. Ako ne bude nekih skorojih promjena, ja odlazim sa Telecoma, a i buraz takodjer po isteku ugovora. Telecom se na zalost nije prilagodio na vrijeme tehnoloskim inovacijama koje ima konurencija, kao i citava regija, tako da ce oni postati, a vec su poprilicno operater za djuturume.
REDDEVILS

#71367 Re: BHTelecom All About

Post by REDDEVILS »

Ja potpisao novi ugovor na dvije godine, uzeo treći STB i umanjenje računa 50% četiri mjeseca 🙂
jarobot

#71368 Re: BHTelecom All About

Post by jarobot »

dend wrote: 17/06/2020 19:41
jarobot wrote: 17/06/2020 19:34 Fritz zbog lokalne mreže povzati hdd, podjeliti net , a prijesvega ima dualband kako sam vidio radi i na 5ghz i 2,4 ghz.
Kod mene je taj fritz vec nekih mjesec dana, i ima 2.4ghz i 5ghz wifi. Da znas da kad ti donesu fritzbox uzimaju onaj drugi modem.
Koliko si dugo čekao da ga dobiješ
dend

#71369 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

jarobot wrote: 22/06/2020 18:43
dend wrote: 17/06/2020 19:41
jarobot wrote: 17/06/2020 19:34 Fritz zbog lokalne mreže povzati hdd, podjeliti net , a prijesvega ima dualband kako sam vidio radi i na 5ghz i 2,4 ghz.
Kod mene je taj fritz vec nekih mjesec dana, i ima 2.4ghz i 5ghz wifi. Da znas da kad ti donesu fritzbox uzimaju onaj drugi modem.
Koliko si dugo čekao da ga dobiješ
4 dana, Tuzlanski Kanton
mc-twin

#71370 Re: BHTelecom All About

Post by mc-twin »

Cisto sumnjam da ce biti trazeni kanali.I ove hd kanale su misliim uveli zbog onog poskupljenja?Meni je istekao ugovor,koji cu produziti samo u slucaju da se promjeni nesto prvenstveno po pitanju internet brzine.Zalosno je da realno slabije i manje konkurencije nude vise i bolje.U Bh telecom-u me je sve ove godine drzao patriotizam i to sto Bh telecom podrzava kako humanitarne tako i mnoge druge evente i manifestacje i itd...
sencobih

#71371 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

De ba koliko kukate , meni ono što se ne sviđa ja odjavim, jos malo pa cete početi uz gusle kuknjavu
kakaljin

#71372 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

Nije mi samo jasno, ako zelite vece brzine interneta imaju paketi sa vecim brzinama i uzmete onaj koji vam odgovara, ako taj paket koji zelite ne mogu da isporuce onda odes kod konkurencije koja moze da ti isporuci brzinu interneta koju zelis. Kod Bhtelecoma imas Gigabitni internet, a konkurencija jos nije osposobila najavljeni Giga grad koji je trebao prosle godine biti.
dend

#71373 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

IamPajaELdin wrote: 22/06/2020 17:55
jarobot wrote: 22/06/2020 17:30
Ma sve na mjestu drug, meni je zao stvarno sto je to sve tako, al za pare koje moja porodica daje, a to su dvije porodice jer mi je brat na spratu iznad koji koristi sve isto kao i ja je uzas jedan. Ako ne bude nekih skorojih promjena, ja odlazim sa Telecoma, a i buraz takodjer po isteku ugovora. Telecom se na zalost nije prilagodio na vrijeme tehnoloskim inovacijama koje ima konurencija, kao i citava regija, tako da ce oni postati, a vec su poprilicno operater za djuturume.
Slazem se sto se tice NetFlat brzina ( odnosno samo internet prikljucka ) ,brzine i cijene su smijesne u poredbi sa MojaTV i tako stoje vec veoma dug period. Medjutim sto se tice MojaTV brzina interneta ima tu za svakoga ali opet zavisi gdje zivi i kakvi su uslovi. Tamo gdje su telekom korisnici kojima se pusta internet brzina 10mbps ili cak nize od 5mbps ili koliko vec, konkurencije nema. Vecinom su to neka mjesta gdje niko drugi nece doci i povuci kablove i ponuditi uslugu jer znaju da nema ekonomske isplativosti.

Sto se tice tih aplikacija MojaWebTV je 1.20 i moze se koristiti bilo gdje ( internet, mreza, lokacija ) i mislim da je namjenjena ADSL korisnicima. Nju koristim kuci kao CAST uređaj na TV gdje imam chromecast.
Ima i MojaTV Multiscreen i ona bi trebala da bude kao full verzija MojaTV aplikacije ( 3.50KM ) i koja se moze skinuti na Android i CAST na smart TV međutim nisam je koristio ali poznanik jedan mi je jednim slucajem na brzaka pokazao i cini se da ima sve kanale i mogućnosti kao na STB. Opet kazem, nemam licno iskustvo, ako neko koristi neka se javi pa neka kaze, volio bi da cujem iz prve ruke kakva je.

Sto se tice cijene, MojaTV Net 1 koji koristim ( 25/2 VDSL ) je meni top. Imam taj drugi STB besplatan, prvi je uracunat u cijenu i mjesecno placam 41KM. Najjeftiniji paket kod konkurencije je oko 17KM vise mjesecno, nekih 200KM na godisnjem nivou i nisam nikako spreman toliko vise placat zbog tih nekih sitnica oko tv kanala i "kvalitete". Zasad ne osjetim potrebu za vecom brzinom interneta ( 3 clana porodice, 2TV, internet se koristi masala ) , ako zatreba opet mogu za 5KM vise dobiti 50/4 ili za 15KM 100/10 ( nema sile preko bakra ).

I jos opet skonta kod telekoma je idalje vecinom analogna telefonija. Znaci kad nestane struje, preko analognog telefona mozes pozivati :D ( iako nemam fiksnog vec 7 godina )
PajaELdin

#71374 Re: BHTelecom All About

Post by PajaELdin »

sencobih wrote: 22/06/2020 19:27 De ba koliko kukate , meni ono što se ne sviđa ja odjavim, jos malo pa cete početi uz gusle kuknjavu
Ma ne mogu se ja baviti BH Telecom pristalicama i njihovim poltronima. Ne znam da sam te pitao za misljenje druze. Napisao sam ako neko zna ovdje hoce li se ista mjenjati, ako ovako ostane cao Telecom od septembra ako Bog da.
drug_profi

#71375 Re: BHTelecom All About

Post by drug_profi »

BHT što prije mora stvoriti pretpostavke za jeftin flat preko 4G. Ima da razvali sa tim.
Locked