Ilegalni migranti u BiH
-
howdy
#14076 Re: Migranti u BiH
Šarović upozorava: Migrantska kriza u BiH prijeti da eskalira u narednih 15 dana
"Situacija će biti još gora jer trebamo pogledati šta se dešava preko granice, u Srbiji, gdje u Loznici i okolini imamo pobune i sigurno možemo očekivati novih 5.000 migranata koji će ući na našu teritoriju", rekao je predsjednik SDS-a.
Sad ce nam klosari iz inostranstva rec da ih nije 5000 nego 50
"Situacija će biti još gora jer trebamo pogledati šta se dešava preko granice, u Srbiji, gdje u Loznici i okolini imamo pobune i sigurno možemo očekivati novih 5.000 migranata koji će ući na našu teritoriju", rekao je predsjednik SDS-a.
- Maraschino
#14077 Re: Migranti u BiH
To klosari ostavi za unutar familije.
-
NediM17
#14078 Re: Migranti u BiH
@Naslovnica
Pitaj starije šta se "fasovalo" na tačkice iza onog rata '45. Nije nužno da se "fasunga" mora kupiti, platiti, nego se može i dobiti. Fasovati batine ne znači ništa drugo do "dobiti" batine, fasov'o si proljev, mog'o si fasovat' metak, geler, dakle, ne kupiti nego dobiti. E sad skontaj jesi li bio u zabludi, čovjek se uči dok je živ.
Gebira, "gibira" ima drugačije značenje, to ti dođe kao vrsta novčane nadoknade. Eto ne znam je li gazda apartmana prijavio goste da plati boravišnu taksu za vas, tj. je li platio gebiru.
https://hr.glosbe.com/de/hr/Geb%C3%BChr
I nemoj da te Dalmoši čuju da more zoveš vodom.
Pitaj starije šta se "fasovalo" na tačkice iza onog rata '45. Nije nužno da se "fasunga" mora kupiti, platiti, nego se može i dobiti. Fasovati batine ne znači ništa drugo do "dobiti" batine, fasov'o si proljev, mog'o si fasovat' metak, geler, dakle, ne kupiti nego dobiti. E sad skontaj jesi li bio u zabludi, čovjek se uči dok je živ.
Gebira, "gibira" ima drugačije značenje, to ti dođe kao vrsta novčane nadoknade. Eto ne znam je li gazda apartmana prijavio goste da plati boravišnu taksu za vas, tj. je li platio gebiru.
Last edited by NediM17 on 20/06/2020 22:08, edited 1 time in total.
-
howdy
#14079 Re: Migranti u BiH
jes se to pronašo? bice to ok.
- Maraschino
#14080 Re: Migranti u BiH
nadam se.
-
NediM17
#14081 Re: Migranti u BiH
Jebo Šarovića, stari četalj, ako si pažljivo pročitao, po njemu je glavni problem što su se migranti počeli pojavljivati u PC, a dok je bio SDS-ov ministar sigurnosti tj. Mektić nije ih bilo po PC, nego ih rudonja trp'o u kantone sa bošnjačkom većinom.howdy wrote: ↑20/06/2020 21:45 Šarović upozorava: Migrantska kriza u BiH prijeti da eskalira u narednih 15 dana
Predizborna, samo mu još nisu javili da SDSa neće bit' na mapi poslije sljedećih izbora.
- Maraschino
#14082 Re: Migranti u BiH
...i onda se zapitamo, zasto je kod nas rat bio tako brutalan da se cio svijet zgrazao nad zlocinima.
strasno sta se sve po nasim glavama mota i samo ceka priliku.
svi smo mi za dobre psihijatrije jer je i odgoj zakazao
strasno sta se sve po nasim glavama mota i samo ceka priliku.
svi smo mi za dobre psihijatrije jer je i odgoj zakazao
-
biscanka2
#14083 Re: Migranti u BiH
Ovo je jedan novinar na drstvenim mrezama postavio.U javnosti se o ovom nista ne govori.Bice da jos veci gnjev kod gradjana ne prouzrokuju.Drzava ih primila a oni umjesto da se u drustvo uklope stvaraju klanove i divljaju po zemlji.Za njih pravna drzava je ne prihvatljiva (cast pojedincima) oni to ovako rijesavaju.Strasno
-
NediM17
#14084 Re: Migranti u BiH
Ne znam šta se čudite, pa u Francuskoj je bilo gorih stvari od ovog.
- MorningStar
#14085 Re: Migranti u BiH
Nikada necu shvatiti, odes iz neke zemlje jer ti ne valja - sistem koji je kreniran prvenstveno kulturom i mentalitetom naroda - pa onda pravis to isto gdje si otisaobiscanka2 wrote: ↑20/06/2020 22:21Ovo je jedan novinar na drstvenim mrezama postavio.U javnosti se o ovom nista ne govori.Bice da jos veci gnjev kod gradjana ne prouzrokuju.Drzava ih primila a oni umjesto da se u drustvo uklope stvaraju klanove i divljaju po zemlji.Za njih pravna drzava je ne prihvatljiva (cast pojedincima) oni to ovako rijesavaju.Strasno
-
Naslovnica
#14086 Re: Migranti u BiH
Pitaj ljude sa TK šta kod njih znači gebira/gibira, reći će ti isto što i ja. I ja sam se time vodio. I vodiću se i dalje, ne mislim to mijenjati. Gebira zaista znači neku vrstu novčane naknade (evo gledam), ali to sam prvi put čuo ovdje, od tebe.NediM17 wrote: ↑20/06/2020 22:05 @Naslovnica
Pitaj starije šta se "fasovalo" na tačkice iza onog rata '45. Nije nužno da se "fasunga" mora kupiti, platiti, nego se može i dobiti. Fasovati batine ne znači ništa drugo do "dobiti" batine, fasov'o si proljev, mog'o si fasovat' metak, geler, dakle, ne kupiti nego dobiti. E sad skontaj jesi li bio u zabludi, čovjek se uči dok je živ.![]()
Kako god.
U našoj familiji se, pod značenjem idemo po fasungu, podrazumijeva veća nabavka.
Ne prihvatam da su fasunga i fasovati jedno te isto, ni približno. Isto kao što ne prihvatam da se po novom kaže na Ušivku, a od kada znam za sebe moji su govorili na Ušivaku. I živjeli su dovoljno blizu Ušivaku.
OdoŠmo off.
-
NediM17
#14087 Re: Migranti u BiH
Dobro, s tim Ušiv(a)kom si se vratio "on topic". Samo da znaš da se taj kamp sad' pravilno zove "UšLjivak". I migranti dobijaju redovno fasungu hrane, a rijetko fasungu batina, jedino kad se međusobno porokaju. 
-
howdy
#14088 Re: Migranti u BiH
sviđa se njima to uređenje samo nema socijaleMorningStar wrote: ↑20/06/2020 22:24Nikada necu shvatiti, odes iz neke zemlje jer ti ne valja - sistem koji je kreniran prvenstveno kulturom i mentalitetom naroda - pa onda pravis to isto gdje si otisaobiscanka2 wrote: ↑20/06/2020 22:21Ovo je jedan novinar na drstvenim mrezama postavio.U javnosti se o ovom nista ne govori.Bice da jos veci gnjev kod gradjana ne prouzrokuju.Drzava ih primila a oni umjesto da se u drustvo uklope stvaraju klanove i divljaju po zemlji.Za njih pravna drzava je ne prihvatljiva (cast pojedincima) oni to ovako rijesavaju.Strasno![]()
u EU se mogu razmahat,
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#14089 Re: Migranti u BiH
Naravno da nije isto....Naslovnica wrote: ↑20/06/2020 21:15Tako da, jope ponavljam, fasunga i fasovati nije isto.NediM17 wrote: ↑20/06/2020 20:04Možeš fasovati batine, ali i brašno,ulje, fasivali smo ih u ratu npr. A možeš, recimo, fasovat i koronu, tako da...Naslovnica wrote: ↑19/06/2020 12:08 Pa da, onda je sve jasno.![]()
Fasunga i fasovati zaista zvuče slično, ali nemaju jednako značenje.
-
NediM17
#14090 Re: Migranti u BiH
Kako će biti isto kad' je jedno imenica a drugo glagol. Imenica fasung izvedena iz glagola fasovati (dobiti, primiti). Kad "fasuješ" dobio si "fasung(u)". Fasung(a) se može sastojati iz odredjene količine batina, namirnica, golova...
Ako ne vjeruješ meni pitaj nekog ko se sjeća ili je čuo od starijih šta se sve "fasivalo" na tzv. "tačkice" iza onog rata '45., mada smo "fasungu" "fasivali" i u ovom nedavnom ratu. To se tad moderno zvalo "dobiti humanitarnu pomoć". E sad više nema humanitarne pa se za fasungu moraju izdvojiti novčići, odnosno fasuješ po novčaniku. Ali bolje i to nego po 3.14ki.
Ako ne vjeruješ meni pitaj nekog ko se sjeća ili je čuo od starijih šta se sve "fasivalo" na tzv. "tačkice" iza onog rata '45., mada smo "fasungu" "fasivali" i u ovom nedavnom ratu. To se tad moderno zvalo "dobiti humanitarnu pomoć". E sad više nema humanitarne pa se za fasungu moraju izdvojiti novčići, odnosno fasuješ po novčaniku. Ali bolje i to nego po 3.14ki.
-
nehora
#14092 Re: Migranti u BiH
zaboravljate svi da i usk moze reci ende i krenuti odradjivati pushback...bilo bi bas fino poslati po 5 hiljada ljudi u tuzlu i sarajevo
- escobar__
-
Heller
- irac300
#14095 Re: Migranti u BiH
Kad bi ih se moglo slati u vecem broj na Poljine, Laktase i Ljuti Dolac (blizu Sirokog) problem bi se rijesio u roku 7 dana. Nijedan inzinjer ne bi vise provirio u Bosnu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
high_volume
- vjesticanametli
#14098 Re: Migranti u BiH
DZaba brisete komentare ....vecina tako misli....a ne opominjete niti kaznjavate prijav. Postove i takoooo
brao
za ovu gamad gore na snimku ionako nedostaju rijeci .... 
-
Zijo77
#14099 Re: Migranti u BiH
Šta ti misliš o ovim ilegalnim momcima? Da imaju tako visoko postavljene ciljeve? Koliko njih je tamo po Pakistanu i Bangladešu spavalo na ulici pod kartonima uz jedan ili dva obroka dnevno? Ne bi niko od njih ostao ukoliko može otići, ali ne može! Neki su pokušavali više puta i nisu uspjeli, a ja neke vidjam po Sarajevu više mjeseci. Hoću da kažem da će mnogi od njih odustati od odlaska i nastaniti se u Sarajevu. Bavit će se prosjačenjem, preprodajama, kriminalom i drogom. Neki će obnoviti terorističke ćelije i možda formirati bazu za terorističke akcije po Evropi. U Krajini već prave veliki logor i može se desiti da se nasele i istjeraju domaće stanovništvo!high_volume wrote: ↑21/06/2020 12:33Nisam siguran da bi ijedan ostao i da mu sve ovo pokloniš. Bi, da proda i opet da ide na Zapad.
-
high_volume
#14100 Re: Migranti u BiH
Nemaju oni neko zavidno ekonomsko mišljenje o BiH. Ostali bi, i svi drugi bi došli i imigrirali u BiH da BiH pruža ekonomske mogućnosti poput Zapadnih država. Ovdje ljudi rade za minimalac, preživljavaju, ljudska prava su slična u njihovim državama, pravosuđe ne štiti, itd. Srbija je ekonomski snažnija od BiH, Hrvatska naročito, pa niko neće njima, hoće u Nemačke, Austrije i dalje.Zijo77 wrote: ↑21/06/2020 12:59Šta ti misliš o ovim ilegalnim momcima? Da imaju tako visoko postavljene ciljeve? Koliko njih je tamo po Pakistanu i Bangladešu spavalo na ulici pod kartonima uz jedan ili dva obroka dnevno? Ne bi niko od njih ostao ukoliko može otići, ali ne može! Neki su pokušavali više puta i nisu uspjeli, a ja neke vidjam po Sarajevu više mjeseci. Hoću da kažem da će mnogi od njih odustati od odlaska i nastaniti se u Sarajevu. Bavit će se prosjačenjem, preprodajama, kriminalom i drogom. Neki će obnoviti terorističke ćelije i možda formirati bazu za terorističke akcije po Evropi. U Krajini već prave veliki logor i može se desiti da se nasele i istjeraju domaće stanovništvo!high_volume wrote: ↑21/06/2020 12:33Nisam siguran da bi ijedan ostao i da mu sve ovo pokloniš. Bi, da proda i opet da ide na Zapad.
O tim "terorističkim" pričama ne bih, otrcano je, a i bez ikakve osnove