Da trebali su sluziti u nasu korist,sakriti istinu da bi mi mogli slobodno na more .TESLA_EDISON wrote: ↑18/06/2020 19:38Mediji su najveće zlo. Generatori propagande.ANamelessGhoul wrote: ↑18/06/2020 19:17 Slovenci vazda govnari bili. Nego i ovim medijima porucujem da ohane jebo te. Hocete li ovako izvjestavati kad za nekoliko mjeseci ili nestane skroz ili postane obicna prehlada kao sto je svaki korona virus ikad. Ohanite malo jebemu
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- sadie_forever
#19476 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
breba
#19477 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
O Crnogorcima jos razmisljamo..
-
omar little
- Laertes
#19479 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Isti sam ti tak'i, sljedeću subotu trebam tamo.Nike af1 white wrote: ↑18/06/2020 19:38 kolike su sanse da Bosna i Srbija zatvore granice između sebe ovaj vikend il sljedece sedmice kad bas covjek mora u bg ovo se desi![]()
![]()
-
megaribi1
#19480 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo od mene jedna sevdalinka, na melodiju pjesme "Svadili se orli i sokoli".
-----------------------------------------------------------
Haj svadili se gripa i korona
Haj ko zarazi više miliona
Haj reče gripa, imam četir' tipa
Svake zime svi mi znadu ime
Kada obiđem i momke i cure
Pet dana leže zbog temperature
Od me se niko i ne proba kriti
Sve ću zarazit', nekog i ubiti
Haj na to reće tad kona korona
Ja sam bila kod svijeta promila.
Tebe, gripo, niko sad ne šiša
Odkad skočih sa nekoh šišmiša
Kad Kinezi Wuhan zatvoriše
I bolnicu brzo izgradiše
Sve dvorane postadoše prazne
Sve kafane postadoše prazne
Svak' ko radi drotovi ga kazne.
Sve izgleda ko da svijet propada
Haj otkaza se i Olimpijada
Vučić reče biće puno groblje,
i Srbiju zatvori ko roblje.
U Bosni su mjere čak i strože
Starac, dijete, iz kuće ne može.
Svi pričaju o respiratorima,
A ne znaš nikog ko koronu ima.
Hoćel' više biti kao prije,
Stalno kažu čekaj hefte dvije.
Takve scene, ne vidjeh u kinu
Kad Tramp reče pijte varikinu.
A od maja idu lakše mjere,
Neko ruke, neko pare pere
Nosiš masku, a kad gledaš vijesti
Bez maski su masovni protesti.
U tramvaju samo mjesta pola,
A karantin želi Bolabola.
-----------------------------------------------------------
Haj ko zarazi više miliona
Svake zime svi mi znadu ime
Pet dana leže zbog temperature
Sve ću zarazit', nekog i ubiti
Ja sam bila kod svijeta promila.
Odkad skočih sa nekoh šišmiša
I bolnicu brzo izgradiše
Sve dvorane postadoše prazne
Sve kafane postadoše prazne
Svak' ko radi drotovi ga kazne.
Haj otkaza se i Olimpijada
i Srbiju zatvori ko roblje.
Starac, dijete, iz kuće ne može.
A ne znaš nikog ko koronu ima.
Stalno kažu čekaj hefte dvije.
Kad Tramp reče pijte varikinu.
Neko ruke, neko pare pere
Bez maski su masovni protesti.
A karantin želi Bolabola.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#19481 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja trebam u utorak, i vec me puca nervoza. Imamo termin za operaciju, nalazi spremni,....bas se desava sranje u nevakat..Nike af1 white wrote: ↑18/06/2020 19:38 kolike su sanse da Bosna i Srbija zatvore granice između sebe ovaj vikend il sljedece sedmice kad bas covjek mora u bg ovo se desi![]()
![]()
-
MMM1977
#19482 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Al Tawil, privatna fensi šmensi poliklinika, pa opet ista procedura.dulekrele wrote: ↑18/06/2020 15:25Svi onkoloski bolesnici, dijaliza, zracenja i kemoterapija idu na ulaz i trijazu kroz tunel. i tu se zna stvoriti guzva ali ne koliko na kapiji kod KUM-a ili na glavnoj kapiji. Na ostala dva ulaza idu bolesnici koji ne spadaju u vec navedene. Pregledi, laboratorija itd. Uglavnom ovo kroz tunel ide. Malo se ceka ali boze moj. Dok se upisu podaci svakog bolesnika na trijazi uzima vremena.Problem je sto nisu uspostavili takav sistem da se ne popunjavaju obrasci rukom vec da se koriste podaci sa elektronske kartice. Skenira karticu i ima sve podatke o bolesniku. Poslije samo isprinta. ako ides u bolnicu dan za danom a to se zna desiti svaki put te morajau upisivati u formular i gubi se ogromno vrijeme. Takoder ljudi koji nisu u grupi koja ulazi kroz tunel stoje po 10-15 minuta dok im neko ne kaze da ne mogu na taj ulaz uci.Uglavnom UŽAS.TESLA_EDISON wrote: ↑18/06/2020 11:38Tako je.
Niko ne piše ni o redovima ispred KCUS-a gdje ljude neće da prime ni na dijalizu bez negativnog testa. Ljudi bukvalno gore umiru ispred kapije.
Sve kako bi uhljebi na KCUSU imali manje posla.
![]()
- Nike af1 white
#19483 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ja u subotu moram podici papire za posao u bg bice guravo bas da je ne zatvore al nekom logikom ne bi trebali dok im izbori ne prodju nece se Vučko igrati sa tim valjdakonektovan wrote: ↑18/06/2020 22:04Ja trebam u utorak, i vec me puca nervoza. Imamo termin za operaciju, nalazi spremni,....bas se desava sranje u nevakat..Nike af1 white wrote: ↑18/06/2020 19:38 kolike su sanse da Bosna i Srbija zatvore granice između sebe ovaj vikend il sljedece sedmice kad bas covjek mora u bg ovo se desi![]()
![]()
i sa srecom da hairli prodje
-
winpin
#19484 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
konektovan wrote: ↑18/06/2020 18:36 Hebote ko da mi trebaju i slovenci i crnogorci, i hrvati, eto mi smo niza rasa od njih svih.....![]()
Kurchine obicne, svi redom. Entitet RS uradi vise testova od jedne hrvatske, i oni ko fol nama drze predavanje.....a ovdje pojedini svrsavaju na te iste vijesti, valjda imaju njihov pasos, sta li.....magarchichi jedni maleni
..sebicno, nemoralno, neposteno, jadnokonektovan wrote: ↑18/06/2020 22:04Ja trebam u utorak, i vec me puca nervoza. Imamo termin za operaciju, nalazi spremni,....bas se desava sranje u nevakat..Nike af1 white wrote: ↑18/06/2020 19:38 kolike su sanse da Bosna i Srbija zatvore granice između sebe ovaj vikend il sljedece sedmice kad bas covjek mora u bg ovo se desi![]()
![]()
Last edited by winpin on 18/06/2020 23:27, edited 1 time in total.
-
high_volume
#19485 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moram i ja u Njemačku i u Sloveniju ići za koji dan, poslom, ali ne mogu tražiti od ljudi njihovu saglasnost da me graničari puste, ne ide... Niti imam test niti znam gdje i kako se testirati, niti mi se zalazi u ta neka virusna leglaNike af1 white wrote: ↑18/06/2020 22:56ja u subotu moram podici papire za posao u bg bice guravo bas da je ne zatvore al nekom logikom ne bi trebali dok im izbori ne prodju nece se Vučko igrati sa tim valjdakonektovan wrote: ↑18/06/2020 22:04Ja trebam u utorak, i vec me puca nervoza. Imamo termin za operaciju, nalazi spremni,....bas se desava sranje u nevakat..Nike af1 white wrote: ↑18/06/2020 19:38 kolike su sanse da Bosna i Srbija zatvore granice između sebe ovaj vikend il sljedece sedmice kad bas covjek mora u bg ovo se desi![]()
![]()
i sa srecom da hairli prodje
Niti imamo državu da provodi propise i zakonske obaveze na zaštiti stanovništva, niti imamo ikoga ko bi to i provodio, a ne vjerujem da iko ima i želje i volej da bilo šta učini... jednostavno - katastrofa! Novalić, otkako je pritvoren, niti obavlja funkciju, niti ga ko adekvatno mijenja, niti išta. Prepušteni smo sami sebi. I predbajramko popuštanje mjera, Čerkez se protivio, evo do čega nas je dovelo lobiranje vjerskih i njihovih političkih moćnika, virus ponovo napada i ponovo nam uzrokuje ekonomsku i privrednu štetu. I ponovo nam cijeli svijet zatvara granice i ograničava kretanje
U našoj državi polako nastaje i počinje anarhija i rasulo...
-
kox
#19486 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evropski licemjeri.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#19487 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@winpin
Druze, moj komentar se odnosio na mjere koje se nama uvode a drugim, koji su gori od nas, iste takve ukidaju, kapiras?? Politicke odluke, licemjerno do bola, I jos pored toga imas neke zvanicnike, koji hladno daju izjave kako je za pogorsanje epidemioloske situacije, npr. u Hrvatskoj kriva BiH,....
Moja situacija sa Beogradom je malo drugacija, u stvari puno, jer je sve isplanirano i dogovoreno za termin i prije korone sranja u regiji. Prvi termin je ttebao biti u martu, ali je odgodjen zbog toga sto je i sama klinika prestala sa radom, pa su nas obavijestili cim su poceli sa 4adom, i dali novi termin za juni. Ovo nije ni izlet, ni more, ni ljetovanje, koje mi nije ni na pameti uopste. U pitanju je zdravlje, za sto se spremamo i planiramo vec dugo, i onda sve ove restrikcije kod putovanja, neizvjesnost da li cemo uspjeti obaviti operaciju, kako ce proteci sama ope4acija..stvara nervozu, nezamislivu, jer se svaki dan neke nove informacije pojavljuju.
Druze, moj komentar se odnosio na mjere koje se nama uvode a drugim, koji su gori od nas, iste takve ukidaju, kapiras?? Politicke odluke, licemjerno do bola, I jos pored toga imas neke zvanicnike, koji hladno daju izjave kako je za pogorsanje epidemioloske situacije, npr. u Hrvatskoj kriva BiH,....
Moja situacija sa Beogradom je malo drugacija, u stvari puno, jer je sve isplanirano i dogovoreno za termin i prije korone sranja u regiji. Prvi termin je ttebao biti u martu, ali je odgodjen zbog toga sto je i sama klinika prestala sa radom, pa su nas obavijestili cim su poceli sa 4adom, i dali novi termin za juni. Ovo nije ni izlet, ni more, ni ljetovanje, koje mi nije ni na pameti uopste. U pitanju je zdravlje, za sto se spremamo i planiramo vec dugo, i onda sve ove restrikcije kod putovanja, neizvjesnost da li cemo uspjeti obaviti operaciju, kako ce proteci sama ope4acija..stvara nervozu, nezamislivu, jer se svaki dan neke nove informacije pojavljuju.
- DEMONIKA
#19488 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
high_volume wrote: ↑18/06/2020 23:27Moram i ja u Njemačku i u Sloveniju ići za koji dan, poslom, ali ne mogu tražiti od ljudi njihovu saglasnost da me graničari puste, ne ide... Niti imam test niti znam gdje i kako se testirati, niti mi se zalazi u ta neka virusna leglaNike af1 white wrote: ↑18/06/2020 22:56ja u subotu moram podici papire za posao u bg bice guravo bas da je ne zatvore al nekom logikom ne bi trebali dok im izbori ne prodju nece se Vučko igrati sa tim valjdakonektovan wrote: ↑18/06/2020 22:04
Ja trebam u utorak, i vec me puca nervoza. Imamo termin za operaciju, nalazi spremni,....bas se desava sranje u nevakat..
i sa srecom da hairli prodje![]()
Niti imamo državu da provodi propise i zakonske obaveze na zaštiti stanovništva, niti imamo ikoga ko bi to i provodio, a ne vjerujem da iko ima i želje i volej da bilo šta učini... jednostavno - katastrofa! Novalić, otkako je pritvoren, niti obavlja funkciju, niti ga ko adekvatno mijenja, niti išta. Prepušteni smo sami sebi. I predbajramko popuštanje mjera, Čerkez se protivio, evo do čega nas je dovelo lobiranje vjerskih i njihovih političkih moćnika, virus ponovo napada i ponovo nam uzrokuje ekonomsku i privrednu štetu. I ponovo nam cijeli svijet zatvara granice i ograničava kretanje![]()
U našoj državi polako nastaje i počinje anarhija i rasulo...
da li znaš šta je anarhija?
kamo sreće da nam je anarhijaRiječ anarhija danas se pogrešno koristi kao sinonim za kaos i bezvlađe, što je rezultat desetljeća pogrešnog tumačenja i definiranja pojma, bilo namjerno ili zbog neznanja i neinformiranosti, ponajprije u medijima, popularnoj kulturi i svakodnevnom javnom diskursu.
virus ponovo napada
svijet ti zatvara granice jer nisi u EU, a ne zbog virusa, Italija sa onakvim stanjem je dobrodošla u EU
jebate, ima li 5% ljudi na ovom forumu da koriste logiku
-
breba
#19489 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Logika kaze da se zemlje bore da uspore prenos virusa.
Ne idu Italijani masovno u Njemacku. Ali ide istok Evrope trbuhom za kruhom.
"Stotine zaraženih na samo jednom mestu. Takvi uslovi su neodrživi", rekla je ministarka poljoprivrede Julia Kloeckner i dodala da podržava vlasti Severne Rajne-Vestafalije na čijem tlu se nalazi ogromna fabrika, koje su pokrenule istragu izvora infekcije.. ."
"... je rekao da bi infekcija mogla biti povezana s nedavnim putovanjima radnika, posebno iz Istočne Evrope, kada su granice ponovo otvorene."
"Stotine zaraženih na samo jednom mestu. Takvi uslovi su neodrživi", rekla je ministarka poljoprivrede Julia Kloeckner i dodala da podržava vlasti Severne Rajne-Vestafalije na čijem tlu se nalazi ogromna fabrika, koje su pokrenule istragu izvora infekcije.. ."
"... je rekao da bi infekcija mogla biti povezana s nedavnim putovanjima radnika, posebno iz Istočne Evrope, kada su granice ponovo otvorene."
-
high_volume
#19490 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Coronavirus je u "istočne" države ušao iz "zapadnih" država, ali nijedna istočna država nije zatvarala granice zapadnim državljanima, ne prije nego su skoro pa istovremeno sve granice polčele sa zatvaranjem. Ispadoše sada "istočne" države "gubave", BiH naročitobreba wrote: ↑19/06/2020 02:34 Logika kaze da se zemlje bore da uspore prenos virusa.
I sada, zbog javašluka, drskosti i primitivizma mnogih, trpimo svi
- Tesla Edison
#19491 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ja, zbog prehlade zatvori sve, nek svi pocrkaju od gladi. Nedaj nikom bez testa od 200 KM da uđe u KCUS, nek ljudi umiru na kapiji. Samo da nas prehlada ne uhvati, gotovi smo tad.high_volume wrote: ↑19/06/2020 05:33Coronavirus je u "istočne" države ušao iz "zapadnih" država, ali nijedna istočna država nije zatvarala granice zapadnim državljanima, ne prije nego su skoro pa istovremeno sve granice polčele sa zatvaranjem. Ispadoše sada "istočne" države "gubave", BiH naročitobreba wrote: ↑19/06/2020 02:34 Logika kaze da se zemlje bore da uspore prenos virusa.
"... je rekao da bi infekcija mogla biti povezana s nedavnim putovanjima radnika, posebno iz Istočne Evrope, kada su granice ponovo otvorene."![]()
Ali, možda nas tako tretiraju s pravom, obzirom da je u nas raspad sistema, posebno u Federaciji, da su nas vlasti prepustile same sebi, da se sami štitimo od coronavirusa kako znamo i umijemo, u situaciji u kojoj veliki procenat, naročito mlađeg stanovništva, nije disciplinirano i ne prihvata odluke nadležnih tijela
![]()
I sada, zbog javašluka, drskosti i primitivizma mnogih, trpimo svi![]()
Ako se ova medijska propagandna nastavi, iduće godine u ovo vrijeme nećeš nigdje moći izaći. Ne zbog karantina već zbog kriminala i pljački iz očaja i gladi.
A vi se i dalje plašite prehlade i tražite karantin.
Milioni testova došli u humanitarnim letovima a naplaćuju ih po 200 KM. Veterina trlja ruke. Ali nije ničija do zore gorjela pa neće ni njihova.
U Sarajevu testiranje vrši Veterinarski fakultet, odnosno Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, a cijena testiranja sa uračunatim PDV-om iznosi 198,90 KM.
Sveučilišna klinička bolnica Mostar također je omogućila testiranje po cijeni od 215,20 KM.
"40, 50 tona opreme stoji trenutno, trune u magacinu negdje na carinskom terminalu na aerodromu, a vi znate da je došlo do pogoršanja situacije u TK i mi vapimo za tom opremom. Ja sam kao predsjednik Skupštine, juče smo imali sjednicu i tražimo od koordinacionog tijela da konačno podijelimo tu opremu. Ima 40 respiratora, sto hiljada testova, nekih dvije i po hiljade zaštitinih odijela", navodi Žarko Vujović, SD BiH.
Podsjećamo, Krizni štab KCUS-a juče je donio odluku da pacijenti iz drugih kantona moraju imati negativan test na Covid-19, koji ne smije biti stariji od 48 sati i bez kojeg neće biti primljeni niti na pregled niti na hospitalizaciju (od toga se izuzimaju životno ugroženi pacijenti).
- CPT
#19492 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ja bolan... reakcija je cudna ako se uzme u obzir cinjenica da je vecina novih zarazenih dosla iz exYU (konkretno BiH).... Zaraza nije posljedica medija, pogotovo u ovom slucaju.ANamelessGhoul wrote: ↑18/06/2020 19:17 Slovenci vazda govnari bili. Nego i ovim medijima porucujem da ohane jebo te. Hocete li ovako izvjestavati kad za nekoliko mjeseci ili nestane skroz ili postane obicna prehlada kao sto je svaki korona virus ikad. Ohanite malo jebemu
-
sumirprimus
#19493 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
aldinjo wrote: ↑18/06/2020 18:07Imam. Slušao poznatog makedonskog infektologa i bivšeg direktora Infektološke bolnice u Skoplju.splinter wrote: ↑18/06/2020 07:52SARS-Cov-2, odnosno Cov virus sa ovom sekvencom gena poznat od 1965.godine?
Baš me čudi me jer prema ICTV ( International Committee on Taxonomy of Viruses ) međunarodnoj organizaciji za taksonomiju i klasifikaciju virusa, SARS-Cov-2 je definisan i klasificiran 2020.godine. Al opet možda ti imaš neke podrobnije informacije.
L.P.
-
daddy-kool
#19494 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Na KCUS-u potvrđeno 28 novozaraženih nakon testiranja 465 uzoraka
Pozitivno je 18 osoba iz Sarajeva, 6 iz Visokog, dvije iz Bihaća te po jedna iz Žepča i Brčkog.
Pozitivno je 18 osoba iz Sarajeva, 6 iz Visokog, dvije iz Bihaća te po jedna iz Žepča i Brčkog.
-
splinter
#19495 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma nije ni bitno. Razumijem običan narod, svijet kojem ovo nije struka. Raspametiše ih mediji, lupaju gluposti. I meni sve ovo ide na k. više.sumirprimus wrote: ↑19/06/2020 08:27aldinjo wrote: ↑18/06/2020 18:07Imam. Slušao poznatog makedonskog infektologa i bivšeg direktora Infektološke bolnice u Skoplju.splinter wrote: ↑18/06/2020 07:52
SARS-Cov-2, odnosno Cov virus sa ovom sekvencom gena poznat od 1965.godine?
Baš me čudi me jer prema ICTV ( International Committee on Taxonomy of Viruses ) međunarodnoj organizaciji za taksonomiju i klasifikaciju virusa, SARS-Cov-2 je definisan i klasificiran 2020.godine. Al opet možda ti imaš neke podrobnije informacije.
L.P.nije on tebe splintere ni skonto, ruku dajem
![]()
![]()
Izvedu neki zaključak iz određenog istraživanja koje se npr radi na relativno malo uzorku i onda bukvalno bombarduju i kopiraju vijesti s portala na portal. Ja opet ponavljam svoj stav a to je da je dobro da je došlo do povećanja broja oboljelih, u stvari pozitivnih, jer će virus koliko toliko "proći" kroz populaciju u periodu kad je slabiji nego zimi. I to je interesantno, nisam siguran da je virus "oslabio", ali naš imuni sistem djeluje drukčije ljeti i zimi. U ovom periodu godine nema sezonskih viroza, gripa, prehlada, bronhitisa, pretjeranog zagađenja zraka, obdanica je duža, više sunca odnosno Uv zraka, povećana je sinteza kalciferola (vitamin D) pa imuni sistem može lakše da se nosi s ovim napasnikom.
Ali što se tiče mjera koje se poduzimaju i načina na koje se poduzimaju nadležni, jednostavno previše je kofuzno i ljudi su izhavješćeni i revoltirani s razlogom.
-
sumirprimus
#19496 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ako oslabi ljeti kako onda objasnavas brazil i te zemlje? dol nije zima da ga jbes?
- Ironmen
#19497 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Drzavni jaslari, neradnici i ostali panicari po forumu, prije par dana sam napisao ovde da me od ljudi koji su krali kurbansko meso od djece sa posebnim potrebama ne moze nista iznenaditi tako i ovo sa koronom sto se desava zadnjih dana, pa sam bio ispljuvan od vecine.

- Ironmen
#19498 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Eto sta covjek da radi bijes me prozdire zivog....
-
sumirprimus
#19499 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
pa sta je sporno, mozda je covjek fakat bio pozitivan? i procedura je da su kuci svi 15 dana pa onda ide testiranje?
jedino sporno je koliko on uopce razumije sve to..u svoj svojoj muci.
jedino sporno je koliko on uopce razumije sve to..u svoj svojoj muci.
-
daddy-kool
#19500 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kada kažu da je virus "oslabio" misli se da je mutirao na način da je manje opasan po ljude.
Nažalost za sve nas, uopšte nema dokaza za takvo nešto.
Međutim, Drosten misli da je ljeti smanjen R za 0,5 zbog dužeg boravka vani i sunca.
Nažalost za sve nas, uopšte nema dokaza za takvo nešto.
Međutim, Drosten misli da je ljeti smanjen R za 0,5 zbog dužeg boravka vani i sunca.