Klix
Autoceste FBiH trenutno obezbjeđuju završni dio dokumentacije za investicioni ciklus od oko 850 miliona eura, potvrđeno je za portal Klix.ba. Riječ je o 50 kilometara buduće autoceste, a sada je na potezu Vlada FBiH.
Radi se o dijelu autoceste od Ovčara preko Konjica, kroz dugački i skupi tunel Prenj, pa do iza Mostara. Dužina tog dijela autoceste A1 je 51 kilometar.
"Poslali smo i na Vladu FBiH informaciju i zahtjev za odobrenje da nastavimo pregovore sa evropskim bankama i jednim dijelom konzorcijem bh. banaka", zaključeno je iz ACFBiH.
Zanimljivo je da se dokumentacija priprema već mjesecima. Naime, direktor Autocesta Adnan Terzić je još u augustu 2019. godine kazao kako se za spomenutu sekciju autoputa očekuje doprinos Vlade FBiH.
Trenutni radovi
Kako su kazali, trenutno je na gradilištima na svim dionicama angažirano oko 1.200 radnika koji svakodnevno rade.
"Građevinski radovi na izgradnji Koridora 5C nisu stali čak ni u vrijeme pandemije koronavirusa. Zaštitne mjere primijenjene na svim gradilištima pozitivan su primjer, jer znače zadržavanje radnih mjesta u teškim vremenima. Veliki javni investicioni programi otvaraju nova radna mjesta, što je izuzetno važno, a nastavak izgradnje je potreban više nego ikad kako bi se ublažili negativni utjecaji pandemije", rekli su iz Autocesta FBiH za portal Klix.ba.
Trenutno je na Koridoru 5C aktivno osam gradilišta, a riječ je o dionicama Vranduk - Ponirak, Ponirak – Vraca (tunel Zenica), Tunel Zenica - Donja Gračanica, Klopče - Donja Gračanica, Tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići (poddionica je podijeljena na dva lota odnosno dva gradilišta). U izgradnji je trenutno 38 kilometara autoceste.
Zenička zaobilaznica
Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da su u završnoj fazi radovi na zeničkoj obilaznici ukupne dužine od 11 kilometara, a koju čine tri dionice Drivuša – Klopče (završeni radovi), Klopče – Donja Gračanica i dio Tunel Zenica – Donja Gračanica.
Pitali smo da li će zenička dionica biti u potpunosti korisna, odnosno da li postoji dio zaobilaznice koji će biti dovršen, a bez mogućnosti korištenja.
"Cijela Zenička obilaznica će biti završena I puštena u promet. Radi se o velikom zadatku, sa veoma kompleksnim i geološko vrlo složenim projektima", potvrdili su iz ACFBiH.
Ostali rokovi
Na jugu zemlje i u centralnom dijelu sredinom 2022. možemo očekivati nove funkcionalne dijelove autoceste.
S obzirom na to da se radi o objektima koji su dosta teški i zahtjevni za izvođenje - tuneli, vijadukti, mostovi (most Počitelj je dug 945 m) podrazumijevaju rokove izgradnje od 20 do 36 mjeseci.
Gradilišta koja čekaju početak radova
U ovoj godini dodijelit će se ugovori za četiri nova projekta izgradnje autoceste, kažu nam iz Autocesta Federacije BiH. Kako su rekli, to su dionice Tarčin – Ivan, Tunel Kvanj – Buna, Nemila - Vranduk i Poprikuše - Nemila
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- So What!
#18226 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Velikih 850 miliona eura za 50 kilometara: Autoceste traže nastavak pregovora sa bankama, na potezu Vlada FBiH
-
RJ57
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#18228 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta ces kada zasadis? Gdje ces plasirati? Ko kupuje domace pored "kvalitetnog i jeftinog" uvozog. Ovi koji zagovaraju poljoprivredu, jeste li vi ikada bilo šta zasijali, a da ne kazem probali plasirati?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#18229 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jakog poljoprivrdenog zemljista, zasijane tri ipo parcele. Ne mogu da vjerujem sta se pise... Treba cuvati pasnjake narednih 30 godina, a auto put izmjestiti po brdima.high_volume wrote: ↑08/06/2020 10:38 utoput s tarčinskom petljom ne prolazi uz poljoprivredno zemljište,
Da je i sve tacno to sto pises, gdje bi izmjestio AP, koja je to trasa i koliko troskovi idu gore?
- moon_walker_90
#18230 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne pamtim kada je proslo 7 dana a da ni slovo na ovoj temi nije napisano 
-
costacurta
#18231 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
moon_walker_90 wrote: ↑16/06/2020 14:25 Ne pamtim kada je proslo 7 dana a da ni slovo na ovoj temi nije napisano![]()
Za dvajs' godina 108 km.Autoput A1 je definiran 1997. kao dio koridora Vc, jednog od deset osnovnih koridora CEMT-a na konferenciji ministara prometa evropskih zemalja u Helsinkiju
Izgradnja je počela 2001. radovima na
dionici Jošanica - Podlugovi, u dužini od 11,5 km koja je završena 2003. godine,
Moj Reufe.
Nadam se da ću doživjeti dan kad će Terzić gubičar & co položiti račune narodu.
- So What!
#18232 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima nekih vijesti i fotografija, drugi ne postavljaju, ja ne stignem.moon_walker_90 wrote: ↑16/06/2020 14:25 Ne pamtim kada je proslo 7 dana a da ni slovo na ovoj temi nije napisano![]()
Nisam fan Terze, ali postoji cijeli džemat likova koji će morati polagati račun za ovo, počevši od Bičakčića pa nadalje ...costacurta wrote: ↑16/06/2020 16:05Za dvajs' godina 108 km.![]()
Moj Reufe.![]()
-
costacurta
#18233 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tog Brnju sam zaboravio, sad uživa u plodovima svog rada, fol voćnjaci šljivici, islam vako-nako.So What! wrote: ↑16/06/2020 17:13Ima nekih vijesti i fotografija, drugi ne postavljaju, ja ne stignem.moon_walker_90 wrote: ↑16/06/2020 14:25 Ne pamtim kada je proslo 7 dana a da ni slovo na ovoj temi nije napisano![]()
Nisam fan Terze, ali postoji cijeli džemat likova koji će morati polagati račun za ovo, počevši od Bičakčića pa nadalje ...costacurta wrote: ↑16/06/2020 16:05Za dvajs' godina 108 km.![]()
Moj Reufe.![]()
Što kažeš ima ih još, Karić, Branković itd al siguran sam da su nam ustvari HDZ i Dodik kočničari i da naši mualimi razumiju našu ogprčenost i nevjericu i da bi oni pokrenuli i izgradili autocestu na ovih "bošnjačkih 23%" ali ni to im ne daju, blokiraju račune, poturaju him kuke,
Evo jedan primjer jedan citat koji lijepo objašnjava:
Radi ilustracije objektivne cijene kilometra autoputa recimo da je autocesta „Dalmatina“ u Hrvatskoj koštala 6.7 miliona € po kilometru i to sa pretpostavljenim „ugrađivanjem“ aktera tamošnjih investicija. Dakle, sa cifrom od 19,5 miliona € po kilometru JP Autoceste FBiH sa Adnanom Terzićem, SDA i HDZ BiH na čelu zasigurno su ekstremni primjer nestručnosti, javašluka, javnog bezobrazluka i koruptivnog kriminala. Ovo je odavno stav javnog mnijenja u BiH. S druge strane, od prozvanih faktora dosad nikad nismo čuli niti jedan suvisli argument o opravdanosti cijene ili objektivan razlog za kašnjenje radova, a ponajmanje o nelogičnim trasama koje prate jedino nezajažljivi interes pojedinaca i uvezanih grupa.
- atmel
#18234 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vidim da ti je propaganda oprala mozak. Ako imalo imaš pameti pogledaj u kartu BiH.costacurta wrote: ↑16/06/2020 17:30Tog Brnju sam zaboravio, sad uživa u plodovima svog rada, fol voćnjaci šljivici, islam vako-nako.So What! wrote: ↑16/06/2020 17:13Ima nekih vijesti i fotografija, drugi ne postavljaju, ja ne stignem.moon_walker_90 wrote: ↑16/06/2020 14:25 Ne pamtim kada je proslo 7 dana a da ni slovo na ovoj temi nije napisano![]()
Moj Reufe.![]()
Što kažeš ima ih još, Karić, Branković itd al siguran sam da su nam ustvari HDZ i Dodik kočničari i da naši mualimi razumiju našu ogprčenost i nevjericu i da bi oni pokrenuli i izgradili autocestu na ovih "bošnjačkih 23%" ali ni to im ne daju, blokiraju račune, poturaju him kuke,
Evo jedan primjer jedan citat koji lijepo objašnjava:
Radi ilustracije objektivne cijene kilometra autoputa recimo da je autocesta „Dalmatina“ u Hrvatskoj koštala 6.7 miliona € po kilometru i to sa pretpostavljenim „ugrađivanjem“ aktera tamošnjih investicija. Dakle, sa cifrom od 19,5 miliona € po kilometru JP Autoceste FBiH sa Adnanom Terzićem, SDA i HDZ BiH na čelu zasigurno su ekstremni primjer nestručnosti, javašluka, javnog bezobrazluka i koruptivnog kriminala. Ovo je odavno stav javnog mnijenja u BiH. S druge strane, od prozvanih faktora dosad nikad nismo čuli niti jedan suvisli argument o opravdanosti cijene ili objektivan razlog za kašnjenje radova, a ponajmanje o nelogičnim trasama koje prate jedino nezajažljivi interes pojedinaca i uvezanih grupa.
Nije više 23% secesionisti su došli čak na 18%.
-
Nadzorna_ploca
#18235 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vozio se januarom devetim do Doboja iz Bos.Gradiske.
Autoput je tiptop.
Od Doboja prema Tuzli Bogu plakati. Ono vise nije ni smijesno ni tuzno.
Autoput je tiptop.
Od Doboja prema Tuzli Bogu plakati. Ono vise nije ni smijesno ni tuzno.
- So What!
#18236 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bošnjaci su dominantni kao narod na mnogo više od 23% Bosne i Hercegovine i iako se za HDZ može reć da su kočničari, SNSD-u se ta uloga nikako ne može pripisati.costacurta wrote: ↑16/06/2020 17:30Tog Brnju sam zaboravio, sad uživa u plodovima svog rada, fol voćnjaci šljivici, islam vako-nako.
A što se tiče plejade, ja ne bih štedio nijednog federalnog premijera od rata pa na ovamo, možda neki kredit Nikšiću i to je to, zatim SDA-ovi, HDZ-ovi, SBB-ovi, SBiH zvaničnici, a bilo ih je i iz drugih sigurno. Duga je lista kletvi koja bi mogla ići na dušu ovih ljudi.
-
costacurta
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#18238 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svi ste vi (aktivni) na ovoj temi duminaši/uhljebi, a godinama ni metra autoputa.
Od kada je SDA pobijedila SDP!
Terzić ponovo jaše
+ po Zakonu

Od kada je SDA pobijedila SDP!
Terzić ponovo jaše
+ po Zakonu

-
megaribi1
#18239 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na M17 , kao i na željezničkoj pruzi, najnezgodniji dio je spuštanje Bradina-Ovčari. Video prezentacije pokazuju da se autoput kod Konjica neće spuštati, nego bi bio vijadukt iznad Podorašca koji bi ušao u tunel. No, spominje se u drugim vijestima petlja Ovčari, iz čega zaključujem da bi spuštanja ipak bilo. Zna li ko kako bi se spojile buduće dionice Tarčin-Bradina i Ovčari-Mostar sjever?
-
Dr Arsla
#18240 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako Ze obilaznica bude gotova do kraja godine imaćemo 120 km rađenih 20 godina. U prosjeku 6 km godišnje 
-
RJ57
#18241 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
to niko ne zna, to će ostaviti za kraj pa će o tome razmišljati kada dođe vrijeme, ako ikad dođe. ja ne da se tim dijelom ceste neću nikad provozati, nego možda neću ni saznati kako bi to trebalo izgledati, ali ako naprave ovo drugo i to je u dure.megaribi1 wrote: ↑16/06/2020 18:49 Na M17 , kao i na željezničkoj pruzi, najnezgodniji dio je spuštanje Bradina-Ovčari. Video prezentacije pokazuju da se autoput kod Konjica neće spuštati, nego bi bio vijadukt iznad Podorašca koji bi ušao u tunel. No, spominje se u drugim vijestima petlja Ovčari, iz čega zaključujem da bi spuštanja ipak bilo. Zna li ko kako bi se spojile buduće dionice Tarčin-Bradina i Ovčari-Mostar sjever?
- So What!
-
toooka
-
zux1
#18244 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vrlo dobra, informativna i iscrpna emisija o autocestama i cetama FBiH.
Za razliku od nekih tv priloga s pojedinih televizija u zadnje vrijeme, ovdje se voditelj itekako dobro pripremio i tocno zna sve pojedinosti.
I najvaznije od svega. U ime Autocesta FBiH ne govori Terzic, nego Adem Zolj, kojeg je milina slusati, u odnosu na gore pomenutog, koji ne moze zavrsiti misao od 3 recenice za 3 minute
Evo linka emisije:
https://youtu.be/Lek4U6LQ6uI
Za razliku od nekih tv priloga s pojedinih televizija u zadnje vrijeme, ovdje se voditelj itekako dobro pripremio i tocno zna sve pojedinosti.
I najvaznije od svega. U ime Autocesta FBiH ne govori Terzic, nego Adem Zolj, kojeg je milina slusati, u odnosu na gore pomenutog, koji ne moze zavrsiti misao od 3 recenice za 3 minute
Evo linka emisije:
https://youtu.be/Lek4U6LQ6uI
-
Dr Arsla
- So What!
#18246 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
...
Last edited by So What! on 17/06/2020 13:29, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#18247 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Imam jednog rodjaka koji je vako pravo pesimistican, cojk je spreman svaku tvoju ideju i nadu da ubije u 2 recenice. Vazda me nerviralo kako lik voli pesimista biti, ono u fazonu kad reürezentacija igra, mi svi razradjujemo taktike kako da pobijedimo on hladno kaze "dzaba vi tp izgubit cemo mi"....kad vidjo ovo 1997 oko autoputa, sjetio sam se kako smo tad komentarisali kako ce biti lijepo, zacas na more otici i zacas kod rodbine u austriju, kad on hladno u svom stilu, ma nece ovo oni do 2020 zavrsiti..povuko mi zivac tad bio opet...costacurta wrote: ↑16/06/2020 16:05moon_walker_90 wrote: ↑16/06/2020 14:25 Ne pamtim kada je proslo 7 dana a da ni slovo na ovoj temi nije napisano
Za dvajs' godina 108 km.Autoput A1 je definiran 1997. kao dio koridora Vc, jednog od deset osnovnih koridora CEMT-a na konferenciji ministara prometa evropskih zemalja u Helsinkiju
Izgradnja je počela 2001. radovima na
dionici Jošanica - Podlugovi, u dužini od 11,5 km koja je završena 2003. godine,![]()
Moj Reufe.![]()
- So What!
#18248 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja dionice Zvirovići - Počitelj - 05. 06. 2020.

- So What!
- So What!