Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
sumirprimus

#19301 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

ljudi sinoc i u vezi vakcine fino objasnise tako da i ubogi puk moze neke stvari shvatit.
al avaj. ima ovih strucnjaka forumskih anonimnih sve znaju al ne smiju se potpisat :lol:
dakle medobrudno nemas nista konkretno? pretesko i za tebe jelde u dubljan krenut?
vidim ti si nacitan cojk, razumijes materiju jelde, nisi ti ubleha ko ovi seranic, hukicka, marjanovic, :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#19302 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Zar se ti nisi odjavio s foruma???
sumirprimus

#19303 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

konektovan wrote: 16/06/2020 14:24 Zar se ti nisi odjavio s foruma???
virtualni svijet, mozes sta hoces, kad mogu "strucnjaci" tako lako pljucnut po zvanicnoj struci anonimno, sto se i ja ne bi mogo odjavljivat kad hocu i kolko put hocu, pa ponovo doci... he :thumbup:

dakle imena drugovi, iko ista al konkretno kao kontraargument?kontra struke? pa ja sam naprosto razocarat a tolki strucnjaci na forumu ja mislim gugl da zastopa ne stigne sve obradit :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#19304 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

sumirprimus wrote: 16/06/2020 14:29
virtualni svijet, mozes sta hoces, kad mogu "strucnjaci" tako lako pljucnut po zvanicnoj struci anonimno, sto se i ja ne bi mogo odjavljivat kad hocu i kolko put hocu, pa ponovo doci... he :thumbup:
Realno, a i logicno, prateci svo ovo sranje oko korone od samog pocetka, moze se zakljuciti da ta "zvanicna struka" lupa k'o i mi svi ovdje na forumu..... :mrgreen: Toliko informacija, dezinformacija, spekulacija, pretpostavki.....fuj....
sumirprimus

#19305 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

PAZI JA mogu lupat, jer sam za ovaj virus laik, forum je,nemam neke teorije , al opet slusam ljude iz struke. sigurnije je.
isve ok. i ako oni nisu u pravu, ok dajte valjane kontraargumente, ali da neko iza te argumentacije stoji u RL imenom i prezimenom i da se javno suprostavi zvanicnom stavu u vezi kovida u cemu je problem?
o tom ja pricam a generalno ebe mi se i za koronu i za postotke..
red evil

#19306 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

TESLA_EDISON wrote: 16/06/2020 13:55
! / Čuvena naučnica dr. Ana Gligić: Zašto raste broj zaraženih i čeka li nas novi val?
16. 06. 2020. u 13:12:00Radiosarajevo.ba
Dr. Ana Gligić, poznata beogradska virologinja koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirala je rast broja oboljelih i smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini od posljedica zaraze koronavirusom (COVID-19).

Osamdesetšestogodišnja stručnjakinja koja je sa svojim timom napravila svjetski poduhvat izoliravši virus velikih boginja odgovara na pitanja našeg portala da li bi ponovo trebalo vratiti oštrije mjere, hoće li biti novog vala koronavirusa, da li najavljena vakcina donijeti konačno rješenje...

Razgovarao: Faruk Vele

Radiosarajevo.ba: Nakon popuštanja mjera, Bosna i Hercegovina ponovo bilježi porast broja oboljelih od COVID-19, imamo i veći broj smrtnih slučajeva. Kako komentirate ovu pojavu? Je li riječ o tzv. drugom valu?

DR. GLIGIĆ: Meni je to normalno, znate. To je bila velika epidemija, pandemija... Nas, naravno, najviše interesuje ono što se dešava na Balkanu, ali pandemija je, naravno, prisutna i u Evropi, da ne govorimo o Americi. To je normalno. To su, tzv. repovi, džepovi koji su ostali. A popuštanje mjera je sigurno doprinijelo tome. Ali se moralo popustiti! Jer ne može više ovako. Ne možete me zatvoriti, prestale su mi sve aktivnosti. Ekonomija i sve je stalo, znate.

Osim toga, ne znam šta pokazuju vaše analize, ali ako je uglavnom riječ o starijim osobama, uvijek je pojačana smrtnost poslije zime, u proljeće, i tako negdje do juna mjeseca. Stariji ljudi uglavnom tada umiru. Ja ne znam da li ste to primijetili, ali ako bi se napravila analiza, vidjeli biste da je to tako. E sada, virus sigurno pomogne tim starijim ljudima, da odu prije nego je planirano tako da kažem. No, nema pravila, ovaj virus je jedna teška, teška nepoznanica...

! / Slavna virologinja Ana Gligić: Još ne znamo koliko tačno može trajati inkubacija
Radiosarajevo.ba: Da li je rješenje da se uvedu ponove neke oštrije mjere? Šta uraditi u ovoj situaciji?

DR. GLIGIĆ: Ja ne znam šta bi u ovoj situaciji uradila... Zavisi od toga kakvu analizu naprave epidemiolozi, da vide šta se to dešava, da li imaju uvid da li su to kontakti kontakata ili bustira nešto iz prirode.

Treba dobro izanalizirati da li se bolest prenosi s bolesnika na bolesnika ili ima izvora još negdje. To je sad veliko pitanje. Gledam u Pekingu su zatvorili jednu cijelu oblast oko najveće pijace. Dakle, opet je došlo iz osnovnog izvora. Nije bilo prenošenja s čovjeka na čovjeka, već opet sa pijace, kako je sve i počelo. Treba vidjeti ko su sve prenosioci toga virusa.

Radiosarajevo.ba: A nove mjere?

DR. GLIGIĆ: Ja ne bih uvodila više mjere nego bih vaspitavala stanovništvo, i to neprestano, preko sredstava javnog informisanja, da samo sebe čuva.

Svaki dan davati savjete šta da rade, kako da rade, ali oštre mjere - mislim da više ne bi trebalo da se uvode. Evo iz kog razloga. Narod je već previše pritisnut. Ko pušeni s lanca se osjećaju kad su ove mjere ukinute. To je kod nas u Beogradu promenada. To se masovno izašlo. Nevjerovatno. Nisam nikada vidjela toliko ljudi kao kad su popustile ove mjere. Prosto kao pušteni slanca.

? / Čuvena naučnica tvrdi: Neće biti drugog vala koronavirusa
Dakle, potreban je pritisak preko medija. Da više novinari vrše pritisak,da se građani sami čuvaju. Jer mjere mogu da izazovu kontraefekat. Jer znam kavo je raspoloženje među narodom. Dosta im je svega. Svako treba da se drži onoga što je propisano, a ne da se donose neki dekreti. Narod je osjetljiv na dekrete, na naredbe. Onda se javi neki inat. Neću! Samo vaspitanje i utjecaj medija je veliki.

Radiosarajevo.ba: Govori se o tzv. drugom valu. Da li nas on očekuje u septembru, oktobru, recimo?

DR. GLIGIĆ: To sam rekla u mome prvom nastupu na televiziji. Rekla sam da će se ovo pretvoriti u sezonsku bolest. To nije drugi val. Moramo se naviknuti da živimo s koronom. Moramo naviknuti da živimo s tim. To je tu. Ona će biti istrijebljena na neki način, ali ona će se pojavljivati.

Vi u Bosni imate mišju groznicu. Neprestano kaplje pokoji slučaj. Otkrivaju se samo najteži slučajevi, ostali prolaze neprimijećeno. Nakon par godina epidemija, pa opet tišina. Pojedini pojedinačni slučajevi se javljaju, prepoznaju se ili se ne prepoznaju, pa opet epidemija. Ja sam prošetala kroz cijelu Bosnu tražeći koji sve glodari nose virus. Tako je i ovo. Mora sada da se pređe na istraživanje samoga virusa i njegovih osobina, te vidjeti ko sve učestvuje u prenošenju virusa.

Radiosarajevo.ba: Ovih dana se govori o vakcini protiv COVID-19 koja će biti namijenjena za cijeli svijet. Hoće li ona donijeti to, da tako kažemo, konačno rješenje?

DR. GLIGIĆ: To je isto kao gripa. Vakcinacija bi trebalo da pomogne. Sad sve zavisi kakvu će vakcinu napraviti. Klasičnu vakcinu, živu vakcinu, mrsnu vakcinu. Ne znam za što su se opredijelili. Još nema nigdje informacija o tome. Ako naprave živu vakcinu, taj imunitet koji se dobiva je trajniji. Ako naprave mrtvu vakcinu, onda se morate maltene svake godine vakcinisati. Ona ne štiti kao živa.

To je na Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) da izabere soj, da vidi koji je toj soj prisutan na svim kontinentima, pa da kada se napravi vakcina bude distribuirana na sve strane.

Pravo da vam kažem, ovo je jedna velika ujdurma sa tom vakcinom. Vidim da Rusi prave vakcinu, Amerikanci prave, Kinezi prave vakcinu... Da li su oni u koordinaciji sa WHO, ništa se ne zna. Vakcina, naravno, može da pomogne da nam se to ne ponavlja, ali moramo se naviknuti da živimo s koronom.
Ovakvima se ne daje prostor u medijima već je on isključivo rezervisan za propagandiste koji najavljuju kataklizmu i da ćemo mrtve kupiti bagerima po cesti.
Daje im prostora, ta žena je bila 3-4 puta na N1, na jutarnjem programu Prve TV i na još par tih televizija. Ona od samog početka govori da je virus opasan i da se trebamo čuvati i svi bi trebali pratiti njene upute.
splinter

#19307 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

konektovan wrote: 16/06/2020 14:33
sumirprimus wrote: 16/06/2020 14:29
Realno, a i logicno, prateci svo ovo sranje oko korone od samog pocetka, moze se zakljuciti da ta "zvanicna struka" lupa k'o i mi svi ovdje na forumu..... :mrgreen: Toliko informacija, dezinformacija, spekulacija, pretpostavki.....fuj....
Zvanična struka ne lupa, već mediji željni bombastičnih naslova bilo da su pro et contra opcija dosta šturo prenose informacije, odnosno uzimaju stvari iz konteksta i objavljuju kako procijene da će u tom trenutko privući gledateljstvo ili čitateljstvo.
Nauka je toliko uznapredovala da su npr Kinezi dobili kompletnu sekvencu genoma virusa poslije možda mjesec dana ako ne i manje (a prije je trebalo i po nekoliko mjeseci) i zahvaljući tome mi danas imamo testove i kitove za iste, odnosno dostupni su u svijetu već od februara mjeseca, kao i mnoštvo drugih pozitivnih stvari urađenih do sada. Nema tu nekih tolikih lutanja, samo treba čitati stručne članke, a ne gledati svakog gosta kod Senada ili na N1.
JohnnyS

#19308 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Edin H. wrote: 16/06/2020 00:38
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 16/06/2020 00:28
high_volume wrote: 16/06/2020 00:05
Sezonska gripa ne ostavlja posljedice na organizmu čovjeka. Coronavirus, ne samo što ubrzava smrt ljudi bolesnih kardiovaskularnim oboljenjima, hipertenzijama, pulmološkim i sl. nego još i ostavlja trajne posljedice, koje će kad-tad uzrokovati novo oboljenje, možda i prijevremenu smrt. Dakle, značaj i opasnost coronavirusa u odnosu na sezonsku gripu je na strani coronavirusa, pa bi i zakonom trebalo obavezati ljude na vakcinaciju, nakon njenog uspješnog pronalaska.
Ako se vakcinises da bi postao imun na Koronu onda ovi blesani sto nece da se vakcinisu rizikuju svoj zivot, jer ovi sto se vakcinisu su sigurni, to je i poenta vakcine i vakcinacije - imunizacija vakcinisane osobe, zar ne ?

Ps. Vakcine se prave i testiraju izmedju pet i deset godina, cisto da imas neku smjernicu oko korona vakcine i pronalaska/sigurnosti navedene :stidljiv:
Ja bi se i ovom testnom udario da ponude :wink:

Nudili su, i to baš u Engleskoj
JohnnyS

#19309 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

sumirprimus wrote: 16/06/2020 13:45 Naravno da znam.
A znate li vi sta je covid?
Tvrdite da znate bolje od strucnjaka u ovoj oblaati? Koje su vase referecne, osim suplje po forumu?
Izvinjavam se ali biram da vjerujem strucnjacima koji se bave ovim stvarima negoli anonimnim forumasima .
Iskustvo mi kaze da je sigurnije vjerovat njima negoli vama :thumbup:
Jos nijednu stvar niste uboli, nit pogodili, samo pretpostavke, licna ubjedjenja, nahodjenja nista konkretno nit argumentima potkrijepljeno.
Samo mi nije jasno koja je svrha negiranja ociglednog?
Izvolite gospodo opovrgnite gospodju hukic, marjanovica, goletica, lera, seranica, u jednoj stvari u vezi kovida.
Vi znate ko je od ceg umro, sta primate impulse ko torabi?

Svatko tko iole prati "novonastalu situaciju" može jasno vidjeti ni da se struka baš nije proslavila. A to je veća tragedija nego kad ne pogodi neki forumaš opće prakse.
mO k3

#19310 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Tvrdite da znate bolje od strucnjaka u ovoj oblaati? Koje su vase referecne, osim suplje po forumu?
Izvinjavam se ali biram da vjerujem strucnjacima koji se bave ovim stvarima negoli anonimnim forumasima .
Jos nijednu stvar niste uboli, nit pogodili, samo pretpostavke, licna ubjedjenja, nahodjenja nista konkretno nit argumentima potkrijepljeno.
Izvolite gospodo opovrgnite gospodju hukic, marjanovica, goletica, lera, seranica, u jednoj stvari u vezi kovida.
:thumbup:
laik1981

#19311 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Pa pogodilo se da nece biti 150k mrtvih u BiH i da nece biti eksponencijalnog rasta bez restriktivnih mjera, a ono sto su panicari najavljivali je granicilo sa morbidnoscu.. Sto je najgore i danas najavljuju..
biglebovski

#19312 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

sumirprimus wrote: 16/06/2020 13:11 u 8 dana 3 mrtvih u zivinicama :skoljka:
ko gripa i dalje? :skoljka:
Sve će vas na TZ kantonu korona potamanit, za nekih 700-800 godina. Seli u ZDK, dok je vrijeme.
A što se gripe tiće, evo interesantne donacije Japanaca, hvala im...

BiH sutra dobija japanski lijek koji se koristi za tretman oboljelih od koronavirusa

Japan je donirao Avigan u količini neophodnoj za liječenje 100 pacijenata oboljelih od COVID-19 zarazne bolesti. Ovaj japanski lijek oni koristi za liječenje influenze, a pokazao se kao izuzetno djelotvoran u sprečavanju razmnožavanja SARS-COV-2 virusa.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-sut ... /200616076
laik1981

#19313 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Zamislite cuda da se lijek za gripu koristi kao lijek i za koronu..

BiH sutra dobija japanski lijek koji se koristi za tretman oboljelih od koronavirusa
http://www.klix.ba/clanak/200616076
laik1981

#19314 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Evo i jos jedan poznati lijek koji kosta euro za dnevnu terapiju a koji lijeci najteze slucajeve..

Veliko otkriće: Poznati jeftini lijek značajno smanjuje smrtnost od koronavirusa
http://www.klix.ba/clanak/200616088
Tesla Edison

#19315 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

laik1981 wrote: 16/06/2020 15:44 Evo i jos jedan poznati lijek koji kosta euro za dnevnu terapiju a koji lijeci najteze slucajeve..

Veliko otkriće: Poznati jeftini lijek značajno smanjuje smrtnost od koronavirusa
Sad kad krene prisilna hospitalizacija asimptomatskih pacijenata kako bi kupili taj lijek koji je inače stigao kao donacija. Već viđeno u Tešnju.
kox

#19316 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

TESLA_EDISON wrote: 16/06/2020 16:02
laik1981 wrote: 16/06/2020 15:44 Evo i jos jedan poznati lijek koji kosta euro za dnevnu terapiju a koji lijeci najteze slucajeve..

Sad kad krene prisilna hospitalizacija asimptomatskih pacijenata kako bi kupili taj lijek koji je inače stigao kao donacija. Već viđeno u Tešnju.
Nije to taj japanski lijek, ovo je Deksametazon.
geralt

#19317 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Dobar je Deksametazon, djetetu su mi ga cesto davali radi disajnih problema. Mislim da imam jos nekoliko ampulica u frizideru, a imam i svoj inhalator.
Lincoln-Burrows

#19318 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

DEMONIKA wrote: 15/06/2020 20:30
"U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast."
Ma uzeta je u obzir ta zakletva ali ona malo vrijedi kada se pojavi nešto nepredviđeno, nova situacija,
džaba sve zakletve svijeta kada se s time ne možeš nositi.
aldinjo

#19319 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

A šta si uboo, pogodio? Lahko je trolati od jutra do mraka i ismijavati postove koji ti ne odgovaraju. Trol si, ali nisi jedini.
Medobrundo25

#19320 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Statistika kaže da se 19 od 20 osoba zaraženih koronavirusom oporavi bez odlaska na liječenja u bolnici. Od onih koji budu zadržani u bolnicama većina se oporavi, ali pojedini trebaju čisti kisik ili priključenje na respirator i upravo su to pacijenti kojima deksametazon pomaže, piše BBC.

:thumbup: :thumbup: nadam se da ovi panicari znaju racunati. :thumbup:
Bluemore

#19321 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

high_volume wrote: 16/06/2020 00:05
DEMONIKA wrote: 15/06/2020 23:57zašto?
Sezonska gripa ne ostavlja posljedice na organizmu čovjeka. Coronavirus, ne samo što ubrzava smrt ljudi bolesnih kardiovaskularnim oboljenjima, hipertenzijama, pulmološkim i sl. nego još i ostavlja trajne posljedice, koje će kad-tad uzrokovati novo oboljenje, možda i prijevremenu smrt. Dakle, značaj i opasnost coronavirusa u odnosu na sezonsku gripu je na strani coronavirusa, pa bi i zakonom trebalo obavezati ljude na vakcinaciju, nakon njenog uspješnog pronalaska.
:-)
Bluemore

#19322 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

CikCikCikPogodi wrote: 16/06/2020 11:29
daddy-kool wrote: 16/06/2020 11:26 Ko će ti šta reći?

Čudili smo se Trumpu i Brexitu, a sličnu situaciju imamo i kod nas upravo na ovoj temi. :roll:
Sumnje u "tzv eksperte", teorije zavjera, ha-hu youtube ideolozi, ismijavanje struke, "plaćaju porodice da kažu da su umrli od korone", "paničari", "obična gripa", "jača gripa"...

Kakav diskurs, kakvi argumenti ili činjenice, dokazi?
Tvoj nivo panike, nervoze, ludila i paranoje raste iz danu u dan. :lol:
Strah blokira razmusljanje....
winpin

#19323 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

:!: :!:

Mozete pricati sta hocete ali ovo odjednom u BiH nisu cista posla. Nekome itekako odgovara da budemo u blokadi.

Image
Edin H.

#19324 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

JohnnyS wrote: 16/06/2020 15:02
Edin H. wrote: 16/06/2020 00:38
Ja bi se i ovom testnom udario da ponude :wink:

Nudili su, i to baš u Engleskoj
Znam da su vec testirali hiljadu ljudi, pola daju placebo, vakcinu za meningitis, a pola ove testne. Ne kazu koju su ti dali. Ali iskreno nisam vidio kada su zvali ljude da se prijave. Pretpostavljam da su to mahom dobrovoljci iz Oxforda da im je lakse pratiti. Ovu vakcinu razvijaju zajedno sa Italijanima.
Malo se zezam sa njima gore :D , znaju ove testne vakcine krenuti naopako, zato moras masu nekih papira potpisati. Premda koliko mi je poznato do sada nije niko imao problema sa ovom konkretno vakcinom, ali naravno sada prate ucinkovitost. Nagovjestavaju da bi svi u UK mogli biti vakcinisani do Bozica, da bi valjda sprijecili drugi val koji bi mogao doci na jesen ili zimu.
JohnnyS

#19325 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

geralt wrote: 16/06/2020 16:28 Dobar je Deksametazon, djetetu su mi ga cesto davali radi disajnih problema. Mislim da imam jos nekoliko ampulica u frizideru, a imam i svoj inhalator.
Ne budi ko Trump pa da uzimaš nešto na svoju ruku, između ostalog u toj studiji je primjenjivan intravenski, a ne inhalacijski
Locked