To je već za tužbe.
Ali to je dio i nove pismenosti korištenja Interneta i masovnih medija, informacije treba uvijek uzimati sa dozom opreza.
Moderator: O'zone
To je već za tužbe.
Pametovanje je da se poziva na odgovorno ponašanje u cilju normalnog života bez zaraženih i umrlih? A nije pametovanje ako se govori da je ovo izmišljotina, da se ponašamo kao da se ništa ne dešava, ne trebaju nam maske, ma kakva distanca,... Zanimljivo rezonovanje. Ali zbog toga imamo novi val širenja a i imat ćemo ih jer stvarno ne učimo ništa.Rothmans wrote: ↑14/06/2020 11:34Haj ne pametujred evil wrote: ↑14/06/2020 11:23 Ne možemo se ponašati kao da se nije ništa dešavalo i da se ne dešava ništa, živimo u vremenu pandemije, nećeg neobičnog, nećeg što zahtjeva da moramo promjeniti naš način života, privremeno a možda neke stvari i trajno i to sve zbog toga da bi se mogli vratiti normalnom načinu života. Ekonomiju neće uništiti samo zato što će vlast uvesti nove mjere i tako prekinuti rad, ekonomiju će isto tako da uništi i naše neodgovorno ponašanje. Ukoliko se budemo ponašali neodgovorno, u stilu ma šta je ovo, bezveze je ovo, prenapuhano je sve to..., ekonomija će da stane jer osoba ako je bolesna ne može da radi, ne može da bude produktivna.
Moramo promjeniti način života, smanjiti kretanje, nositi maske u zatvorenom, držati fizičku distancu i ako se budemo tako ponašali neće doći do pada ekonomije i nećemo biti zatvoreni u kući već će život biti normalniji i prije ćemo se vratiti onome starom. Trenutno je na nama sve, sami moramo procjeniti gdje moramo ići i kako se moramo ponašati da očuvamo i ekonomiju i spriječimo nekontrolisano širenje virusa.![]()
Kako je već totalni raritet vidjeti masku, ljudi zalijepljeni jedni za druge, gradski prevoz donekle redukovan, pa su time autobusi krcati, u kafanama nikakvih ograničenja, ali i sve veći stav naroda "ma nema virusa", čudi me da nema i više. Planiraju se koncerti, festivali, zborovi i rezon javnosti je "evo, nadležni kažu da nema korone". Sve radi osim kina i zdravstva, ne možeš ući u ambulantu porodične medicine, ali zato u H&M-u imaš red do kabina i kasa. Samo opušteno.Radi se o 15 muških i 23 ženske osobe, od kojih su 11 mlađe, 26 srednje i jedna osoba starije životne dobi.
Prema mjestu prebivališta, 12 osoba je iz Doboja, sedam iz Кostajnice, po četiri iz Banjaluke, Zvornika i Ugljevika, tri iz Modriče i po jedna iz Prijedora, Кotor Varoša, Bratunca i Trebinja.
Najveći broj novooboljelih su kontakti pozitivnih lica na otkrivenim mjestima lokalne transmisije virusa u ovim opštinama.
Ogromna kolicina apsiptomske korone je dovezla dijaspora, koja je siri po kafanama, kaficima i svega onoga sto su zeljni tamo na zapadu gdje ne mogu priustiti, frizeraji, zubari, vulkanizeri i ostalo... U TK kantona 4-5 klatera sve uvoz.
I najgluplji insan vidi da je to čista manipulacija. Ovoliko kontradiktornosti u medijima još nije viđeno. Kako koja stranka drži koji medij, tako i izbacuju rezultate, kako kome odgovara.
Ako su i Hrvati iskreni s brojkama, jer imam nekih ljudi tamo i svi se čude i pitaju gdje su te desetine hiljada turista, jer niti koga na plažama ni u kafanama. Upita ima, dolazaka baš i ne.Ironmen wrote: ↑14/06/2020 12:18
Ogromna kolicina apsiptomske korone je dovezla dijaspora, koja je siri po kafanama, kaficima i svega onoga sto su zeljni tamo na zapadu gdje ne mogu priustiti, frizeraji, zubari, vulkanizeri i ostalo... U TK kantona 4-5 klatera sve uvoz.
EDIT: U Hrvatsku uslo 75000 turista juce 2 pozitivna samo. Kako sta ? propaganda ili spasavanje sezone i BDP vrijeme ce pokazati.
Ali kad se sagleda cijela slika nema logike.
Ne vjerujem da su Hrvati iskreni ni u broju pozitivnih ni u broju turista. Ali i jedno i drugo se moze razumijeti i usko je povezano. Zvanicno nemamo zarazenih ili minoran broj a napuhavanje broja turista je poslovna manipulacija da se posalje slika u svijet kako je ljetovanje u Hrvatskoj bezbjedno.banjaluka078 wrote: ↑14/06/2020 12:22
Ako su i Hrvati iskreni s brojkama, jer imam nekih ljudi tamo i svi se čude i pitaju gdje su te desetine hiljada turista, jer niti koga na plažama ni u kafanama. Upita ima, dolazaka baš i ne.
To samo pokazuje koliko je kod nas sve neprofesionalno. Umjesto da imamo jedan izvor informacija i jednog glasnogovornika, i sistem prikupljanja informacija na državnom nivou, mi ne znamo više ni ko nam daje informacije (u Federaciji), danas jedno, sutra drugo, prekosutra neko šesti. Totalni neprofesionalnizam i raspad sistema. To medijsko izvještavanje je ogledalo društva.TESLA_EDISON wrote: ↑14/06/2020 12:18I najgluplji insan vidi da je to čista manipulacija. Ovoliko kontradiktornosti u medijima još nije viđeno. Kako koja stranka drži koji medij, tako i izbacuju rezultate, kako kome odgovara.
Država nameće svoj narativ tako što svakoga ko se ne slaže sa njihovim narativom opali kaznom od 500 do 10.000 maraka. Mediji, a zna se koji su glavni, manipulišu masama proizvodnjom odgovarajućih informacija i prijetnjama svima koji ne prate taj narativ. Pogledaj šta se desilo sa ovim WHO sranjem i (ne)prenosom virusa od asimptomatskih... Kulturno-pljuvački članak u New York Timesu i objava se povlaći, WHO se izvinjava, kaže to je neka greška bila, pogrešno tumačenje... Pogledaj i kako su danas Klix i Index prenijeli članak koji si podijelio a ja preveo na drugoj temi jučer, o 70-godišnjem "čudu od djeteta" iz Seattlea a koji u originalu prikazuje kako se privatne bolnice i osiguravajuće kuće bogate na račun oboljelih od kovida tj. na račun američkih poreznih obveznika. Čitajući taj članak na Klixu ili Indexu, taj narativ se gubi i fokus se stavlja na oboljelog koji eto, na sreću neće morati platiti milion dolara a njemu krivo....daddy-kool wrote: ↑14/06/2020 11:48 Ja bih obrnuo tezu i rekao da se masama ne može upravljati više preko medija, jer nije moguće kontrolisati izvore informacija zbog Interenta i satelita. Upravo zbog toga se i raširio globalni stah od pandemije. Sve je dostupno i države ne mogu više nametati svoj narativ stanovništvu, sakrivajući informacije ili spinujući. Ko ovdje vjeruje samo jednom mediju ili se ograničava na medije sa naših prostora? Čitav svijet je naša avlija.
Hrvatska testirala 246, našli dva pozitivna.
Dobro je, nacuo sam da neki predlazu mjere al nema sanse da ista sad prodje kod naroda, pogotovo sa dolaskom lijepog vremena.
Zato i kažem, moraju se uzimati informacije sa dozom opreza, provjeriti, kritički preispitati, to je dio nove pismenosti.biglebovski wrote: ↑14/06/2020 12:43 Čitajući taj članak na Klixu ili Indexu, taj narativ se gubi i fokus se stavlja na oboljelog koji eto, na sreću neće morati platiti milion dolara a njemu krivo....
Gori su panicari nego sam Covid19. Ova izjava je najbolji pokazatelj. I faca joj je panicarska.AmirBaa wrote: ↑14/06/2020 12:42 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... io-564704
Za ovakve izjave treba kazne spucati![]()
Zbog ovakvih i "strucnjaka" iz Tuzle, ljudi su i izgubili vjeru i "struku". Ovakve bi ja samo po dzepu i suspenziju do daljneg. Otkud nekome pravo da bez ikakvih argumenata iznosi ovakve gluposti?winpin wrote: ↑14/06/2020 13:03Gori su panicari nego sam Covid19. Ova izjava je najbolji pokazatelj. I faca joj je panicarska.AmirBaa wrote: ↑14/06/2020 12:42 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... io-564704
Za ovakve izjave treba kazne spucati![]()
![]()
![]()