Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
BadBoy

#18801 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

winpin wrote: 12/06/2020 18:23 Nakon što sam ovih dana čitao da obična pamučna maska propušta 97% čestica, a hirurška oko 40%, sada se evo pojavila uputa od Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj se kaze:
WHO: Zaštitne maske moraju biti troslojne da bi spriječile ulazak koronavirusa

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/who- ... m1iGWlZE9E
Ne znam onda za koji smo klinac do sada glumili kerove sa brnjicama :-D
Ako:

1. Držiš distancu (cca 2 metra),
2. Nosiš bilo kakvu krpu preko usta kad moraš ići na javna mjesta (čisto da smanjiš "domet" kapljica kad pričaš, kišeš i kašlješ), i
3. Redovno pereš ruke (i ne diraš lice prljavim rukama)

Značajno si smanjio mogućnost širenja zaraze.

Šta je od ovoga tebi teško uraditi? Šta je od ovoga problem?

Ovo bi trebali raditi i u sezoni gripe, a kamoli sada.

Pazite kakve stvari pišete po forumu jer to utiče na svijest građana da se još više opuste i oslobode LIČNE ODGOVORNOSTI ZA ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI.
piupiu

#18802 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

winpin wrote: 12/06/2020 18:23 Nakon što sam ovih dana čitao da obična pamučna maska propušta 97% čestica, a hirurška oko 40%, sada se evo pojavila uputa od Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj se kaze:

Masku nosiš iz istog razloga iz kojeg stavljaš ruku ispred lica kad kišeš i kašlješ.
tap3ah75

#18803 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Sutra izlazim sa tri obične maske na licu. Jednu preko druge navučem i to je to.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#18804 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

ma ne kontaju ovi da je jos gore kad se utvrdi da neko ima koronu, ode citava fabrika ili firma u izolocaiju... eno u rudniku jedan zarazen ode citava smjena u karantin... ko ce onda djecu hranit, fOdilj i bOkir... korona zakon jos vazi i mogu sad poslati na kolektivni godisnji ili visak i idi kuci i zivi od have...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18805 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Banksy wrote: 12/06/2020 15:36

U cijeloj BiH od jutros su registrovana 42 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Mašala.

A šta će biti za 24h.
Bice hapokalipsa, ima da padaju po ulici.. :mrgreen:
Bice manje nego danas.... :mrgreen:
winpin

#18806 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

piupiu wrote: 12/06/2020 18:41

Masku nosiš iz istog razloga iz kojeg stavljaš ruku ispred lica kad kišeš i kašlješ.
Pa kad kihnes u pamucnu ili ovu obicnu masku virusi odletjese kroz nju u etar ko iz katapulta izbaceni . Jos kad vidim kakvih se sve "otrcanih" maski nosi. Bolje onda u ruku kasljati ili kihati i onda po naski rukavom se obrisati. :mrgreen:
BadBoy

#18807 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

winpin wrote: 12/06/2020 19:02
piupiu wrote: 12/06/2020 18:41

Pa kad kihnes u pamucnu ili ovu obicnu masku virusi odletjese kroz nju u etar ko iz katapulta izbaceni . Jos kad vidim kakvih se sve "otrcanih" maski nosi. Bolje onda u ruku kasljati ili kihati i onda po naski rukavom se obrisati. :mrgreen:
Nije tačno. Bilo kakva barijera ispred usta nužno smanjuje raspršivanje kapljica. Bolje išta nego ništa.

Ci-Nick

#18808 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Ove hirurške su troslojne.
Kako je sad jasno da se virus prenosi kapljično a ne aerosolno,..svaka maska štiti ljude u okolini.
A to je i svrha.
BadBoy

#18809 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Realno, treba ispravljati sve krive navode koji ljudi pišu ovdje jer se ovaj forum čita. Onda se ljudima daju pogrešne informacije tipa "maske nisu učinkovite" ili "ovo je obična gripa" ili čak gluposti poput "maska je brnjica". To direktno dovodi do smanjenja lične odgovornosti za:

1. držanje distance
2. nošenja maske
3. pranja ruku
4. smanjenja nepotrebnog kretanja.
neko_sa_strane

#18810 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Prekjučer sam krenuo u banku jer se ne javljaju na telefon i osvrnuću se na razgovor iz tramvaja koji sam slušao. U nizu sjedišta preko puta mene dvije žene i suprug jedne od njih raspravljaju o korona virusu. Lik govori da je on prebolio COVID-19, masku naravno ne nosi niti iko provjerava da li se nose. U trenutku kada sam trebao izaći na stanici čujem kako njegova supruga govori da je on još uvijek u izolaciji. Kakva je izolacija ako se voziš tramvajem i nemaš nikakvu zaštitu? O toj ljudskoj stoci koju boli ona stvar ukoliko bi nekoga zarazili pisao sam više puta i to je na žalost mentalni sklop koji obuhvata većinu naroda. Pitam se koliko takvih ljudi koji bi trebali biti u izolaciji cirkuliše gradom.
winpin

#18811 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

Busovaca prije 20 minuta. Kako to nikakve zabrane? Druga drzava? Ovdje u ZE-TZ-SA proglasava se stanje epidemije a u ostalim dijelovima FBiH stanje relaksirajuce. Nisu tu cista posla! :mrgreen:

Last edited by winpin on 12/06/2020 20:04, edited 1 time in total.
BadBoy

#18812 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

neko_sa_strane wrote: 12/06/2020 19:56 Prekjučer sam krenuo u banku jer se ne javljaju na telefon i osvrnuću se na razgovor iz tramvaja koji sam slušao. U nizu sjedišta preko puta mene dvije žene i suprug jedne od njih raspravljaju o korona virusu. Lik govori da je on prebolio COVID-19, masku naravno ne nosi niti iko provjerava da li se nose. U trenutku kada sam trebao izaći na stanici čujem kako njegova supruga govori da je on još uvijek u izolaciji. Kakva je izolacija ako se voziš tramvajem i nemaš nikakvu zaštitu? O toj ljudskoj stoci koju boli ona stvar ukoliko bi nekoga zarazili pisao sam više puta i to je na žalost mentalni sklop koji obuhvata većinu naroda. Pitam se koliko takvih ljudi koji bi trebali biti u izolaciji cirkuliše gradom.
To je to :thumbup:

I onda kad normalni i zreli ljudi, kojih hvala Bogu još uvijek ima i na ovom forumu, druga strana krene sa ad hominem napadima u stilu "paničari", "ne izlazi iz podruma", "zazidaj se".

Kad pustiš glupanima da vladaju, dobiješ ovakvu situaciju.

Treba ih ispravljati na svakom koraku, ne treba šutiti.
piupiu

#18813 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

winpin wrote: 12/06/2020 20:02 Busovaca prije 20 minuta. Kako to nikakve zabrane? Druga drzava? Ovdje u ZE-TZ-SA proglasava se stanje epidemije a u ostalim dijelovima FBiH stanje relaksirajuce. Nisu tu cista posla! :mrgreen:

A što se u Busovači dobro jede. Svi mashallah. :D

Nema tu nikakvih čistih, ni nečistih posala.

Ljudi su jednostavno drčni. Ufurani da je corona laž. Danas je članak o tome objavio Raport, čini mi se, da te glava zaboli od 'pameti' i komentara.
Last edited by piupiu on 12/06/2020 20:08, edited 1 time in total.
P308

#18814 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by P308 »

Stavis masku, malo se odmaknes od ljudi, vodis racuna o higijeni (sto bi ionako trebali raditi). Tri vrlo jednostavna savjeta kako bi svi koliko-toliko normalno funkcionisali. Ne vidim zasto je problem pridrzavati se toga :-?
JohnnyS

#18815 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

winpin wrote: 12/06/2020 20:02 Busovaca prije 20 minuta. Kako to nikakve zabrane? Druga drzava? Ovdje u ZE-TZ-SA proglasava se stanje epidemije a u ostalim dijelovima FBiH stanje relaksirajuce. Nisu tu cista posla! :mrgreen:

Ugledali se ljudi u svoj glavni grad gdje se prije nekoliko dana kolo uveliko plesalo. Samo što je to kolo onomad bilo praćeno simpatijama, a sad je Busovača problem
duh_sa_sjekirom

#18816 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

Danas sam negdje pročitao kako je ekipa mikrobiologa na čelu sa nekim poznatim stručnjakom ustanovila da ovaj tip corona virusa ima neke elemente HIV-a, čini mi se nekakav središnji segment. Ovo samo da spomenem za one koji kažu da je ovo bezopasan virus u rangu blažeg oblika gripe
Banksy

#18817 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

savjetnik premijera FBiH,

UPOZORAVA

Miraščić: Ponovno uvođenje rigidnih mjera zbog koronavirusa bilo bi prevelik udarac ekonomiji

https://faktor.ba/vijest/mirascic-ponov ... miji/86477

Država više neće uvoditi nikakve mjere, sve je sad do nas, individualno.
arnelau

#18818 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by arnelau »

Moj prijedlog za nenosenje maske kazna 500KM, rigorozno, dozvoliti ulaz u gradski prevoz samo radnicima sa radnickim kuponom ikupi pojedincnu kartu i naravno indpekcija na svakom koraku da provjerava privredne subjekte na postivanje mhera
duh_sa_sjekirom

#18819 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

U sva javna mjesta zatvorenog tipa zabraniti ulazak bez maske. Inspekciju poslati na teren neka dere. Danas u Bingu momak iz obezbjeđenja napominje bračni par da stave madke kad hamša pomalo uvrijeđena pita "Zar baš moramo?"
pici

#18820 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Banksy wrote: 12/06/2020 20:34

savjetnik premijera FBiH,

UPOZORAVA

Miraščić: Ponovno uvođenje rigidnih mjera zbog koronavirusa bilo bi prevelik udarac ekonomiji

https://faktor.ba/vijest/mirascic-ponov ... miji/86477

Država više neće uvoditi nikakve mjere, sve je sad do nas, individualno.
nema potrebe uveli su korona zakon i mogu otpustiti radnika kad im se cefne... zato nek se qurce po sisa barovima i kafanama, nek jedan se koronom zarazi i predje na nekoga il mu radne kolege idu u karanten i ostaju bez posla kao i on sam i roditelji i tetke i rodjaci itd... drzava je zastitila sebe kao i privatnici, pa se qurcite...
duh_sa_sjekirom

#18821 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

pici wrote: 12/06/2020 21:09 nema potrebe uveli su korona zakon i mogu otpustiti radnika kad im se cefne... zato nek se qurce po sisa barovima i kafanama, nek jedan se koronom zarazi i predje na nekoga il mu radne kolege idu u karanten i ostaju bez posla kao i on sam i roditelji i tetke i rodjaci itd... drzava je zastitila sebe kao i privatnici, pa se qurcite...
Upravo tako, ali ne konta to bosanski oblutak. On se raspojasa i šiša baru pa malo s rajom na pivu pa se malo kurči po tržnim centrima itd.
I onda kad mu babo, brat, majka ili sestra ostanu bez posla onda jebe i državu i zakone...
pici

#18822 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

SVE SLOŽENIJA SITUACIJA
Tuzlanski krizni štab upozorava građane: Ako se ne uozbiljite pooštravamo mjere
nema potrebe qurČenje je najdraza balkanska disciplina... ko se zarazi koronom, citavu firmu zatvoriti i poslati na cekanje bez plata... trazili ste evo vam ga....
pici

#18823 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

duh_sa_sjekirom wrote: 12/06/2020 21:15
pici wrote: 12/06/2020 21:09 nema potrebe uveli su korona zakon i mogu otpustiti radnika kad im se cefne... zato nek se qurce po sisa barovima i kafanama, nek jedan se koronom zarazi i predje na nekoga il mu radne kolege idu u karanten i ostaju bez posla kao i on sam i roditelji i tetke i rodjaci itd... drzava je zastitila sebe kao i privatnici, pa se qurcite...
Upravo tako, ali ne konta to bosanski oblutak. On se raspojasa i šiša baru pa malo s rajom na pivu pa se malo kurči po tržnim centrima itd.
I onda kad mu babo, brat, majka ili sestra ostanu bez posla onda jebe i državu i zakone...
upravo tako, misle pogotovo uhljebi da ce ih drzava drzati na sisi, mogli su april i maj al toga poslije korona zakona vise nema... ima u tom zakonu, cekanje i to ne placeno pa prinudni odmor il tehnoloski visak... pa se zali bogu ocu... jedino da ti je babo u sdO il direktor firme...
Last edited by pici on 12/06/2020 21:21, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#18824 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

ANamelessGhoul wrote: 12/06/2020 17:19
dječak sa šibicama wrote: 12/06/2020 16:57 Ne mogu ni znati tacan broj zarazenih kad ona sa KCUS odbija testirati uzorke iz Opce bolnice, sad traze privatnu kliniku da odrade testove a u medjuvremenu svi uposlenici navodno zatvorenog odjela pedijatrije, idu na posao.

Jebe lud zbunjenog.

Elena radi sta hoce, a ovamo nam prosipaju pricu o broju zarazenih, za ventilatore niko ne odgovara niti ce, svi znaju da je na vrhu odgovornosti upravo ona, ali ona je nedodirljiva. I i dalje radi sta hoce, opca samovolja.
Ne idu. Naređeno im je kući da ostanu.
Idu na posao, sa preporukom da se krecu na relaciji kuca posao.

Uzorci im jos nisu testirani, jer gdja Elena odbija. Zna se i zasto, da ne idemo na tu temu.
duh_sa_sjekirom

#18825 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Mislim da bi još jedan strogi karantin definitivno uništio i ovo malo jada od naše ekonomije. Haos i sveopšta anarhija bili bi neminovni. Ljudi koji nepoštuju mjere nisu svjesni šta ustvari rade. I ne znam zašto policija i inspekcije ne pojačaju rad i nadzor? Pa samo u jednom tržnom centru mogu za sat kazniti makar 50 kretena bez maski...
Locked