I ja sam pročitala da ti treba rezervacija i da je to to, ali nisam bila sigurna je li to u najavi ili je već na snazi.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- piupiu
- He1972
#18527 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
daddy-kool
- dječak sa šibicama
#18529 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja se nadam da nikakvog karantina nece biti, dosta nam je toga, ali to je cista racunica, ako necemo karantin moramo biti odgovorni prema sebi i okolini.
Kako nismo odgovorni..
Kako nismo odgovorni..
- zomri
#18530 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da, nadajmo se da ce biti ali jedino ona rjesava pitanje logistike do kraja godine jer svjesno idu u rizik proizvodnje unaprijed. Za ove ostale ce proizvodnja u dovoljnim kolicinama potrajati.daddy-kool wrote: ↑11/06/2020 14:34Oxfordska vakcina je dobra i vjerovatno će proći sve provjere do kraja septembra.
Biće još nekoliko drugih vakcina do kraja godine.
Dvije milijarde doza bi bilo sasvim dovoljno da se stavi pod kontrolu do potpune imunizacije.
- Banksy
#18531 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mediji unose konfuziju.
Stranim državljanima, što važi i za državljane Bosne i Hercegovine, dozvoljava se ulazak u Hrvatsku ako pokažu dokaz o rezervaciji smještaja, javlja Anadolu Agency (AA).
"Državljanin treće zemlje s reguliranim boravkom u EU može ući u Hrvatsku kada se radi o ekonomskom interesu, s time da je potrebno pokazati, naprimjer, poziv privrednog subjekta na sastanak.
U navedenu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćeni ili dogovoreni turistički obilasci Hrvatske kao i čitav drugi spektar turističkih aktivnosti", naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.
Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli govorio je o predstojećoj turističkoj sezoni, te otkrio šta će biti s granicama Hrvatske sa BiH i Srbijom.
Do kraja juna sigurno će biti otvoreno, dakle naročito hotelijeri Makarske i ovaj dio, lično su me u posljednjih dana nazvali. Insistiraju da što prije budu otvorene granice prema Bosni i Hercegovini, jer ima jako puno interesa. Mislim da ćemo i prije, negdje oko 22., 23., najkasnije 25. juna otvoriti granicu sa BiH - rekao je Capelli u razgovoru za RTL televiziju
-
Medobrundo25
#18532 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vakcina za koronu ce postojati isto kao sto ista postoji i za ebolu, HIV, SARS, MERS, H1N1 , itd itd. A ako bude postojala biti ce efikasna kao i ona za gripu/influenzu 
Last edited by Medobrundo25 on 11/06/2020 14:48, edited 1 time in total.
-
statixx
#18533 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam zasto hotelijeri insistiraju ako je vec dozvoljeno ulaziti u HR ukoliko ides u hotel.
-
daddy-kool
#18534 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato što Hrvatska ide ispod radara u odnosu na EU, otvaraju se ranije ne bi li nahvatali turista.
https://revijahak.hr/2020/06/10/koronav ... eban-rezi/U svrhu poslovnih sastanaka u Hrvatsku mogu ulaziti i građni država koje nisu u EU. Također, ako imaju hotelsku ili agencijsku rezervaciju, u Hrvatsku mogu ući i turisti. Oni moraju imati potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu koja uključuje:
potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja
ugovor o zakupu u kampu
ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma
potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma
vaucher putničke agencije i dr.
Na granicama s drugim državama hrvatski granični policijski službenici odlučuju o propuštanju građana drugih država – sukladno epidemiološkim mjerama. Strani državljani mogu pisati i na e-mail Uprave za granice ([email protected]) te pitati ispunjavaju li uvjete za ulazak u RH.
-
Horke
#18535 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da bas tako. Zauhar im je svaki turista i pustaju ljude. Ja znam da ima ljudi koji su isli i normalno prosli.
- JohnnyS
#18536 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
daddy-kool wrote: ↑11/06/2020 14:09 Otkud vam to da ćemo se svi razboliti!? U Španiji, Švedskoj i ostalim zemljama je po 5% stanovništva došlo u dodir sa virusom. Do kraja godine se može očekivati vakcina i realno je da će velika većina (preko 90%) imunizaciju završiti primanjem vakcine, a ne preležanom bolesti.
Nema šanse da se razvije vakcina do kraja godine, nema teoretske šanse. I ako se razvije tijekom sljedeće godine samo budala koja nije u rizičnoj skupini će se cijepiti neprovjerenim na vrat na nos izbačenim cjepivom. Ja nisam teoretičar zavjere, čvrsto vjerujem da je cijepljenje najveći doseg medicine, ali cjepiva moraju proći proceduru koja se ovdje zbog hitnosti preskaču. Moglo bi se dogoditi da je opasnije cjepivo od bolesti koja i nije tako smrtonosna kakvih ima.
-
Horke
#18537 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Cak i po ubrzanom postupku kraj godine je prerano. Najranije bi mogli ocekivati jesen 2021. I to ono da sve bude idealno i po skracenom postupku.
- JohnnyS
#18538 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Usput budi rečeno, za to oxfordskom cjepivo su se pojavile informacije kako su se prvotno cijepljeni majmuni počeli razboljevati...
https://amp-index-hr.cdn.ampproject.org ... 20%251%24s
-
daddy-kool
#18539 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Čisto terminološki, vakcine (njih 8 ) je već razvijeno i nalazi se u kliničkim ispitivanjima.JohnnyS wrote: ↑11/06/2020 14:59
Nema šanse da se razvije vakcina do kraja godine, nema teoretske šanse. I ako se razvije tijekom sljedeće godine samo budala koja nije u rizičnoj skupini će se cijepiti neprovjerenim na vrat na nos izbačenim cjepivom. Ja nisam teoretičar zavjere, čvrsto vjerujem da je cijepljenje najveći doseg medicine, ali cjepiva moraju proći proceduru koja se ovdje zbog hitnosti preskaču. Moglo bi se dogoditi da je opasnije cjepivo od bolesti koja i nije tako smrtonosna kakvih ima.
Sada se testira njihova sigurnost i efikasnost, postoje dobri pokazatelji za ovu Oxfordsku da je i sigurna i da inducira dobar odgovor imunog sistema. Ništa se ne preskače i zato se čeka na sve faze testiranja na širokoj populaciji.
https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 6/fulltext
-
daddy-kool
#18540 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Količina virusa koja je data majmunima kao test uspješnosti imunog odgovora je nekoliko puta veća od maksimalne doze koja bi došla do ljudi, i opet nijedan nije razvio tešku bolest sa upalom pluća ili gore. Ukratko, taj dio testiranja je bio uspješan.JohnnyS wrote: ↑11/06/2020 15:07 Usput budi rečeno, za to oxfordskom cjepivo su se pojavile informacije kako su se prvotno cijepljeni majmuni počeli razboljevati...
- index_box
- piupiu
#18542 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A di ti prestaneš pričati o mojim sposobnostima i skoncentrišeš se na komentar? Je l' dosta bilo?
- JohnnyS
#18543 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Previše kondicionala je u tekstu da bih bio ikakav optimist. Nerealno je očekivati u sljedećih bar godinu dana, a dotad nam je živjeti i što je bitnije zarađivati. A to znači i da se odvija međunarodna trgovina i da oba roditelja rade pa da djeca mogu u vrtić i da se bolnice ne zatvaraju ako je jedan doktor pozitivan na testu. Jednostavno je tako, ne možemo biti zaključani u kuće, a ne zaboravite da i ti šiša barovi koje prozivate hrane ljude koji su zaposleni u njima, njihove obitelji, dostavljače, proizvođače pića... Spirala ekonomske propasti je veća prijetnja od virusa jer zdravstveni sustav možda ne može podnijeti navalu bolesnika, ali sigurno ne može podnijeti propast ekonomijedaddy-kool wrote: ↑11/06/2020 15:08Čisto terminološki, vakcine (njih 8 ) je već razvijeno i nalazi se u kliničkim ispitivanjima.JohnnyS wrote: ↑11/06/2020 14:59
Sada se testira njihova sigurnost i efikasnost, postoje dobri pokazatelji za ovu Oxfordsku da je i sigurna i da inducira dobar odgovor imunog sistema. Ništa se ne preskače i zato se čeka na sve faze testiranja na širokoj populaciji.
https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 6/fulltext
- index_box
#18544 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- JohnnyS
#18545 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Komentar jest senzacionalistički, kad je virus ušao "sazad" u SKB Mostar, iako su dva dana dvoje bolesnika ležali s CoVIDom na pulmologiji, zaražena je jedna jedina sestra i nitko od drugih pacijenata iako se mislilo da je jedino sigurno zgradu od deset katova napalmom politi. Ne širi se to baš tako kako se misli
- index_box
#18546 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pročitah da je neko napisao da je Bosna zemlja visokog rizika po pitanju korone
evo ne mogu vjerovati...
-
daddy-kool
#18547 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mogu djeca u obdanište, ali su izgleda dobre šanse da mogu pokupiti i virus tamo.
https://avaz.ba/kantoni/tuzlanski-kanto ... -stupinama
https://avaz.ba/kantoni/tuzlanski-kanto ... ca-u-tuzli
- JohnnyS
#18548 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
daddy-kool wrote: ↑11/06/2020 15:24Mogu djeca u obdanište, ali su izgleda dobre šanse da mogu pokupiti i virus tamo.
https://avaz.ba/kantoni/tuzlanski-kanto ... -stupinama
https://avaz.ba/kantoni/tuzlanski-kanto ... ca-u-tuzli
Pa nek pokupe, Bože moj, ko ima djecu zna da se djeca razbole u vrtiću. Nek ne idu kod bake i djeda i gotova stvar.
- CikCikCikPogodi
- piupiu
#18550 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Problem je što ti je ovo već drugi, treći ne znam koji put da se baviš mojim mozgom i sposobnostima (i ne samo mojim), što nije tema ove emisije. Niko od nas ne dolazi ovdje da ga neko verbalno zlostavlja i sere mu se po glavi, svojim ukućanima govori da ne znaju čitati, da odvaljuju iz malog mozga, itd. Šta ti daje za pravo da se nepoznatoj osobi tako obraćaš, osim elementarne nepristojnosti?
Sasvim je dovoljno upitati nekoga odakle mu neka informacija.