LIBIJA

Post Reply
Kikibombona

#6726 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Stari intervju, koji sam postavio na temi Egipat prije 5 godina, da se prisjetimo

Abdel Fatah al-Sisi: "Dilema između bivšeg predsjednika Morsija i naroda proizašla je iz ideologije i koncepta države Muslimanke Braće. Oni su krenuli uređivati zemlju na temelju obnove islamskog religijskog carstva. To je rezultiralo time da Mohamed Morsi više nije bio predsjednik svih Egipćana već je predstavljao samo svoje sljedbenike i pristaše".

Abdel Fatah al-Sisi: "Odmah prvog dana - na dan inauguracije. Počeo je svoj govor vrijeđanjem sudstva. Iskustvo Muslimanske Braće u vladanju državom bilo je jako siromašno, čak i manje od toga. Vojska se odnosila prema predsjedniku sa svim dužnim poštovanjem prema čovjeku koji je odabran od strane naroda".

Abdel Fatah al-Sisi: "Mi smo zaista željeli da on uspije. Da smo mu se mislili suprotstaviti ili mu ne dopustiti da vlada Egiptom, napravili bi to za vrijeme izbora, jer izbori su ranije bili namješteni. Nažalost, bivši predsjednik Morsi krenuo je u borbu protiv svih državnih institucija. Kada je jedan predsjednik u konfliktu sa svim državnim institucijama, ima jako male šanse da će biti uspješan predsjednik. S druge strane, pristaše je počeo pozivati iz religijskih skupina".

Abdel Fatah al-Sisi: "Oni imaju međunarodnu prisutnost u preko 60 država, Muslimanska Braća. Ideja koja ih povezuje nije nacionalizam niti patriotizam, čak ni ideja države - veže ih samo ideologija koja je totalno vezana uz koncept njihove organizacije.
The 51st State

#6727 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

I vise ne bi izbora, toliko o tome.
Smaknut je zato sto je kreno u preslagivanje kompletnog korumpiranog estamblismenta, sve ostalo je suplja prica.
Kikibombona

#6728 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote: 10/06/2020 20:14Ti si uhvatio termina i percepcije te organizacije kroz vizuru diktatoriskih rszima, sto je glupo.
Nisu se oni niscega odrekli nego sasvim normanlo i civilizovano participiraju i vrse vlast, dalle nije do ideologije pee se nego do razvijenosti demokratskih kapaciteta odredjenih zemalja. Tvoja je prica slocna srbiima za aliju oko islamske deklaracije.
Mb je prvenstveno socijalni pokret sve ostalo je zacinjeno lokalnim prilikama, za rebe je skandalozan bilo kiji politocki subjekt koji crpi ideje iz islama bez onzira na izvedbu i kontest sto tecini jednim obicnim islamofobom. Mb je nesto kao demohriscani po evropi recimo prilagodjeno arapski, drustvenim prilikama.
Aj vrati se na osnivaca MB, kada su osnovani, zasto i sta im je cilj.

Kako drzavu zamislja Muslimansko bratstvo? :D

---

To je kao da ja kazem da su komunisti u Kini nesto kao svedski socijalisti. :lol:
E tako izgleda tvoje poredjenje demokrscana i ihvanija. :D
Tragikomedija.

---

Muslimanima treba nova politika, nove ideje, sta ce im ihvanizam?
Ljudi lete svemirom, covjece... :roll:
Bez otvorenosti i slobode nema dugorocnog razvoja ni u jednom aspektu drustvenog zivota.

...

Od arapskih nacionalistickih diktatura samo je gora vjerska diktatura - ihvanizam, selefizam itd. To je povratak na diktaturu prije diktature. :roll:
The 51st State

#6729 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Kikibombona wrote: 10/06/2020 20:28
The 51st State wrote: 10/06/2020 20:14Ti si uhvatio termina i percepcije te organizacije kroz vizuru diktatoriskih rszima, sto je glupo.
Nisu se oni niscega odrekli nego sasvim normanlo i civilizovano participiraju i vrse vlast, dalle nije do ideologije pee se nego do razvijenosti demokratskih kapaciteta odredjenih zemalja. Tvoja je prica slocna srbiima za aliju oko islamske deklaracije.
Mb je prvenstveno socijalni pokret sve ostalo je zacinjeno lokalnim prilikama, za rebe je skandalozan bilo kiji politocki subjekt koji crpi ideje iz islama bez onzira na izvedbu i kontest sto tecini jednim obicnim islamofobom. Mb je nesto kao demohriscani po evropi recimo prilagodjeno arapski, drustvenim prilikama.
Aj vrati se na osnivaca MB, kada su osnovani, zasto i sta im je cilj.

Kako drzavu zamislja Muslimansko bratstvo? :D

---

To je kao da ja kazem da su komunisti u Kini nesto kao svedski socijalisti. :lol:
E tako izgleda tvoje poredjenje demokrscana i ihvanija. :D
Tragikomedija.

---

Muslimanima treba nova politika, nove ideje, sta ce im ihvanizam?
Ljudi lete svemirom, covjece... :roll:
Bez otvorenosti i slobode nema dugorocnog razvoja ni u jednom aspektu drustvenog zivota.

...

Od arapskih nacionalistickih diktatura samo je gora vjerska diktatura - ihvanizam, selefizam itd. To je povratak na diktaturu prije diktature. :roll:

Pa to je san svakog muslimana, no to je samo ideal i sad to treba sano po sebi demonizirati? Za ignoranta je to buhu, a principu obicno teretisanje buducnosti.
Arapima treba slobode, pravde i manje petljanja od svjetskih hegemona, pa meka sami odabiraju svoj put, svaka druga prica je ksenofobicna i zlonamjerna,
aldinjo

#6730 Re: LIBIJA

Post by aldinjo »

rajv0sa wrote: 10/06/2020 18:37
aldinjo wrote: 10/06/2020 16:07
HarTar wrote: 10/06/2020 14:50 Dobro si primjetio za te komplekse manje vrijednosti, ja na to nisam obraćao pažnju, ali kada malo razmislim sa Bosancima priča normalno sarajevskim žargonom, ali čim je u društvu nekog Sandžaklije odmah govori sa sandžačkim naglaskom :D :-D :lol:
Hrvat iz Zenice kojeg su Bošnjaci hranili čitav rat.
Nemoj se previše bahatit tim otkrivanjem identiteta, tebe kao nekada jedinog navijača olimpika u Sarajevu je puno lakše prepoznat :mrgreen:
Ko se bahati otkrivanjem identiteta? Gdje ti ovdje vidiš otkrivanje bilo koga?
aldinjo

#6731 Re: LIBIJA

Post by aldinjo »

dragma wrote: 10/06/2020 19:55
HarTar wrote: 10/06/2020 14:50 Dobro si primjetio za te komplekse manje vrijednosti, ja na to nisam obraćao pažnju, ali kada malo razmislim sa Bosancima priča normalno sarajevskim žargonom, ali čim je u društvu nekog Sandžaklije odmah govori sa sandžačkim naglaskom :D :-D :lol:
Ne znam jel' @kiki Hrvat, Bošnjak, Srbin ili šta već, i pravo me zaboli za to, ali sigurno znam da se u Gornjoj Maoči ili bilo gdje u BiH nisu proizvodile ikar konzerve, lanč paketi, leća, haringe i sve ostalo s čim su nas "hranili" četri ratne godine.
Svi smo jednako bili gladni i svi smo jednako trpili sve strahote rata. Prema tome nemoj da sereš i da se gađaš tendencioznim parolama (pokupljenim po ratištima širom Njemačke) koje nemaju veze sa stvarnošću i sa stradanjem SVIH naroda u agresiji zahvaćenoj BiH.
To "tersanje" i "prosipanje" nervoze možeš provoditi gdje si naučio i gdje si navikao. Kod mene ti to "ne prolazi"! Možda vam nedostaje "deratizacija" žena i djece u Siriji pa navratite na druge teme da svoju nervozu "izbacite" negdje i prema nekome. Od sada me zaobiđi u "širokom luku" ako ikako možeš.
dragma
Vozim: Pješe

#6732 Re: LIBIJA

Post by dragma »

Mojne ti samo pričati o stvarima o kojima pojma nemaš i no sikiriki, nema "tersanja". Ne znam šta su te lagala braća iz dijaspore ali meni koji sam bio tu ta priča ne leži. Slobodno nastavi sa svojim devijantnim poimanjem "vjere", to ti najbolje ide od ruke, a svaku drugu priču koja iziskuje ispravnu logiku i zdrav razum prepusti pametnijim od sebe. Jel' važi? :kiss:
Last edited by dragma on 10/06/2020 21:22, edited 1 time in total.
@mba

#6733 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Ne znam jel' @kiki Hrvat, Bošnjak, Srbin ili šta već, i pravo me zaboli za to, ali sigurno znam da se u Gornjoj Maoči ili bilo gdje u BiH nisu proizvodile ikar konzerve, lanč paketi, leća, haringe i sve ostalo s čim su nas "hranili" četri ratne godine.
Svi smo jednako bili gladni i svi smo jednako trpili sve strahote rata. Prema tome nemoj da sereš i da se gađaš tendencioznim parolama (pokupljenim po ratištima širom Njemačke) koje nemaju veze sa stvarnošću i sa stradanjem SVIH naroda u agresiji zahvaćenoj BiH.

jednom rijecju svi su bili isti u agresiji na bosnu, ako sam te skontao?
HarTar

#6734 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

I. Š. tzv. Kiki je Sandžaklija, poznajem ga lično, živi u Sarajevu.
dragma
Vozim: Pješe

#6735 Re: LIBIJA

Post by dragma »

@mba wrote: 10/06/2020 21:21

jednom rijecju svi su bili isti u agresiji na bosnu, ako sam te skontao?
Ne znam u kojem kontekstu misliš da su svi bili isti!? Mojne mi insinuacija...
Da pojednostavim, svima NAMA je bilo isto koji smo bili tu, na teritoriju pod zastavom sa ljiljanima (ako ti je tako lakše da razumiješ), svi smo, bez obzira na vjeru i naciju, jednako bili gladni i žedni, nikoga mi nismo (kao što onaj neobavješteni hairlija tvrdi) hranili nego smo svi skupa čekali pomoć izvana. Kraj priče.
HarTar

#6736 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Vidim ovdje neki navijaju za sukob između Egipta i Turske, to željeti mogu sano islamofobi i turkofobi...
Kikibombona

#6737 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote: 10/06/2020 20:38
Pa to je san svakog muslimana, no to je samo ideal i sad to treba sano po sebi demonizirati? Za ignoranta je to buhu, a principu obicno teretisanje buducnosti.
Arapima treba slobode, pravde i manje petljanja od svjetskih hegemona, pa meka sami odabiraju svoj put, svaka druga prica je ksenofobicna i zlonamjerna,
Netacno.

Primjer su Maroko i Tunis. Islamisticke stranke nemaju vecinu glasova.

U Turskoj su sekularisti vecina.

Vjerujem da je isto u Iranu samo im ne daju da kazu.
Dinno Su

#6738 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

U srijedu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarao o regionalnim pitanjima, posebice događajima u Libiji i sirijskoj vladi "Idlib".

Do toga je došlo u telefonskom razgovoru među njima, navodi se u izjavi koju je objavilo odjel za komunikacije turskog predsjedništva.

Dvojica čelnika također su razgovarali o bilateralnim odnosima, anti-corona virusu i koracima koje treba poduzeti u razdoblju nakon pandemije.
HarTar

#6739 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Njemački amvasador na sastanku sa Mia Khalifa. Švapske hijene zajedno sa Francuskom i Rusijom protiv legitimne vlade.
HarTar

#6740 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Image Image Avioni LNA prvi put viđeni iznad Sirta, ali nisu dejstvovali na položaje GNA.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#6741 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Dinno Su

#6742 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Oliver Owcza, njemački veleposlanik u Libiji, danas je na prijestolju odao počast kralju Haftaru kako bi najavio zabrinutost zbog trenutnih neprijateljstava.
1. Morate biti posebno ludi da biste i dalje vjerovali da ste vladar pred ovako velikim porazom.
2. Njemačka se i dalje nada da ima moć.
HarTar

#6743 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Dinno Su wrote: 10/06/2020 22:44 Oliver Owcza, njemački veleposlanik u Libiji, danas je na prijestolju odao počast kralju Haftaru kako bi najavio zabrinutost zbog trenutnih neprijateljstava.
1. Morate biti posebno ludi da biste i dalje vjerovali da ste vladar pred ovako velikim porazom.
2. Njemačka se i dalje nada da ima moć.
Da je Schroder na vlasti drugačiju bi pjesmu Njemačka pjevala, ovako....
Yaseer

#6744 Re: LIBIJA

Post by Yaseer »

Mursi je bio izabran na demokratskim izborima i ne vidim razloga zasto ne bi islamske stranke mogli da vladaju. Sisi je diktator i doci ce vrijeme kad ce narod da se pobunni.
MorningStar

#6745 Re: LIBIJA

Post by MorningStar »

Yaseer wrote: 10/06/2020 23:18 Mursi je bio izabran na demokratskim izborima i ne vidim razloga zasto ne bi islamske stranke mogli da vladaju. Sisi je diktator i doci ce vrijeme kad ce narod da se pobunni.
Narod se bio pobunio i protiv Mursija (milionski protesti) - drustvo u egiptu je skoro 50-50 za muslimansko bratstvo - sekularne stranke. Vojska je sprijecila prakticno gradjanski rat i haos i Egiptu tj. spasila ga od moguceg scenarija Sirije - srecom bili su dovoljno mocni da to ucine.
Last edited by MorningStar on 10/06/2020 23:38, edited 1 time in total.
HarTar

#6746 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Yaseer wrote: 10/06/2020 23:18 Mursi je bio izabran na demokratskim izborima i ne vidim razloga zasto ne bi islamske stranke mogli da vladaju. Sisi je diktator i doci ce vrijeme kad ce narod da se pobunni.
Egiptu, to jeste Sisiju će siromaštvo i propala ekonomija doći glave. Pola Kaira živi u improviziranim kućicama po grobljima i smetljištima, nažalost.
MorningStar

#6747 Re: LIBIJA

Post by MorningStar »

HarTar wrote: 10/06/2020 23:36
Egiptu, to jeste Sisiju će siromaštvo i propala ekonomija doći glave. Pola Kaira živi u improviziranim kućicama po grobljima i smetljištima, nažalost.
Kad stancaju djecu principom “svako ima svoju nafaku” a jedina plodna i naseljiva zemlja oko nila i njegove delte ostalo pustara pretezno.
HarTar

#6748 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

MorningStar wrote: 10/06/2020 23:40
Kad stancaju djecu principom “svako ima svoju nafaku” a jedina plodna i naseljiva zemlja oko nila i njegove delte ostalo pustara pretezno.
A i to dokad, kada Etiopija ubrzo pusti u pogon veliku renesansnu branu, Egipat postaje obična pustinjska zemlja bez gotovo ikakvih resursa.
mirsek

#6749 Re: LIBIJA

Post by mirsek »

MorningStar wrote: 10/06/2020 23:24
Narod se bio pobunio i protiv Mursija (milionski protesti) - drustvo u egiptu je skoro 50-50 za muslimansko bratstvo - sekularne stranke. Vojska je sprijecila prakticno gradjanski rat i haos i Egiptu tj. spasila ga od moguceg scenarija Sirije - srecom bili su dovoljno mocni da to ucine.
Tako nekako.
mirsek

#6750 Re: LIBIJA

Post by mirsek »

Nije to od dolaska Sisija, bilo je toga i prije.
Post Reply