Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#10576 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

kad se trazi od "nas" da se ogradimo od navedenog teksta s Interneta o pobacaju nekako nemam potrebu jer se ne identificiram s tim i takvim misljenjima. to je kao da svakog pripadnika islamskoj vjeroispovjesti tjeras da se ogradi od radikalnih bombasa samoubojica jer podrazumijevas da je ideologija ista.

u mojoj glavi su to dvije razlicite stvari. ravnopravnost muskarca i zene (ne jednakost, nego ravnopravnost) je moja ideologija. i ako je primjenimo na zacece onda su fetusi oba spola ravnopravni i ne pavim razliku medju njima. ergo... neprimjenjiva je situacija o kojoj se govorilo, a to je da preferiram jedan fetus nad drugim na osnovu spola. nemam se od cega ogradjivati kad mi je to van pameti.

Ali mogu i duznost mi je ukazati da je to jednako diskriminacija kao i ubijanje i kasapljenje zenske djece. I osuditi iz petnih zila.
MarlboroGold

#10577 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: 10/06/2020 13:13 feminizmi nisu uzrokovali seksulanu revoluciju ;-)

seksulana revolucija je produkt oba spola :)
Hajde da se u necemo slozimo :D
Connaisseur Karlin

#10578 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

MarlboroGold wrote: 10/06/2020 13:16
Connaisseur Karlin wrote: 10/06/2020 13:13 feminizmi nisu uzrokovali seksulanu revoluciju ;-)

Hajde da se u necemo slozimo :D
:kiss:
hadzinicasa

#10579 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Hakiz wrote: 10/06/2020 13:12
wewa wrote: 10/06/2020 12:46
Škobo Habu wrote: 10/06/2020 12:42

Da. Slažem se po pitanju obrazovanja.

No, moram znati da je Jugoslavija nastala na leđima pretežito seljaštva i nešto sitno radništva. Jugoslavija se i gradila na migracijama sa sela u velike industrijske gradove. Nije imala niti jaku srednju klasu, niti joj je građanština bila jača strana.

Masovnim obrazovanjem se nije moglo nadomjestiti ono što se koncipiralo kao "tradicionalna vrijednost", pogotovo u manjim sredinama, koje su u mnogo čemu bile prepuštene same sebi.
zgodno se obojica zanemarili ulogu AFZ-a u emancipaciji zena nakon 2. svjetskog rata.

komunisti su prvo poticali a onda svjesno sputavali njegove aktivnosti, u skladu s potrebama i prioritetima.
Mogao je AFŽ biti zabranjen i moglo se reći ženama marš kući, rat je za muškarce. Ali nije.

Tako da su i AFŽ i njegova dostignuća se desila zato što su to muškarci, u svojoj velikodušnosti, dozvolili.

Dobro, možda im je trebalo i više ljudi, boraca i drugih, pa su shvatili, a i uvjerili se i kroz predratni ilegalni rad komunistiknja, da su žene i sposobne i korisne, ali nećemo sad o sitnicama je li tako :)
mislim ja kad procitam - jer su muskarci u svojoj velikodusnosti dozvolili .... dakle... Hakize ziv bio suti.
Hakiz

#10580 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote: 10/06/2020 13:17
wewa wrote: 10/06/2020 12:46
zgodno se obojica zanemarili ulogu AFZ-a u emancipaciji zena nakon 2. svjetskog rata.

komunisti su prvo poticali a onda svjesno sputavali njegove aktivnosti, u skladu s potrebama i prioritetima.
Mogao je AFŽ biti zabranjen i moglo se reći ženama marš kući, rat je za muškarce. Ali nije.

Tako da su i AFŽ i njegova dostignuća se desila zato što su to muškarci, u svojoj velikodušnosti, dozvolili.

Dobro, možda im je trebalo i više ljudi, boraca i drugih, pa su shvatili, a i uvjerili se i kroz predratni ilegalni rad komunistiknja, da su žene i sposobne i korisne, ali nećemo sad o sitnicama je li tako :)
mislim ja kad procitam - jer su muskarci u svojoj velikodusnosti dozvolili .... dakle... Hakize ziv bio suti.
:wink:
wewa

#10581 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

S4mpion wrote: 10/06/2020 13:11
wewa wrote: 10/06/2020 12:28
i SDA se identificira kao demokratska stranka, pa?

i Hrvatska je prema Ustavu sekularna država i šta od tog sekularizma vidimo?

svašta piše na tarabama.
feministkinje ovog svijeta bi možda imale više vremena i energije za utrošiti na građenje konsenzusa oko prioritetnih pitanja da ne traćimo tolike resurse objašnjavajući šta je feminizam i zašto nam je potreban onima koji se ubiše tvrdeći da je feminizam prevaziđen i nepotreban koncept.
Začetnice feminizma se u grobu okreću zbog današnjeg feminizma.

Feminizam je danas toliko potreban da jedna Amerikanka, za svoju feminističku borbu, ne može smislit' bolji razlog od potlačenih žena u Indiji, za koje je, onako realno gledajući, zaboli neka stvar.

Davno je bilo vrijeme za motanje kablova.
znas li ti ista o, recimo, zdravstvenoj zastiti zena u SAD?
Škobo Habu

#10582 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Koja spola? Heteroseksualna ili je, u suštini, označavalo priznanje i ostalih seksualnih orijentacija poput gay, lesbian, queer, trans itd?
Hakiz

#10583 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote: 10/06/2020 13:15 kad se trazi od "nas" da se ogradimo od navedenog teksta s Interneta o pobacaju nekako nemam potrebu jer se ne identificiram s tim i takvim misljenjima. to je kao da svakog pripadnika islamskoj vjeroispovjesti tjeras da se ogradi od radikalnih bombasa samoubojica jer podrazumijevas da je ideologija ista.

u mojoj glavi su to dvije razlicite stvari. ravnopravnost muskarca i zene (ne jednakost, nego ravnopravnost) je moja ideologija. i ako je primjenimo na zacece onda su fetusi oba spola ravnopravni i ne pavim razliku medju njima. ergo... neprimjenjiva je situacija o kojoj se govorilo, a to je da preferiram jedan fetus nad drugim na osnovu spola. nemam se od cega ogradjivati kad mi je to van pameti.

Ali mogu i duznost mi je ukazati da je to jednako diskriminacija kao i ubijanje i kasapljenje zenske djece. I osuditi iz petnih zila.
Ali, šta ako neko kaže "Pa i te žene su feministkinje, ko že reži da nisu" ili kad kaže "I ISIL je islam, oni sami to kažu, ko ima pravo reći da nije" šta onda. Nije da nije tako, zar ne?

U svakom pokretu, ideologiji itd imaš umjerene i radikalne, i jedni druge mogu čak i ne podnositi ali oni svi su pripadnici istog pokreta, ideologije itd.

Doduše, ja mislim da i umjereni vole što su ovi radikalni dio istog pokreta, ne vole ih možda ali im ponekada dobro dođu.
Last edited by Hakiz on 10/06/2020 13:23, edited 1 time in total.
hadzinicasa

#10584 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Hakiz wrote: 10/06/2020 13:20
hadzinicasa wrote: 10/06/2020 13:15 kad se trazi od "nas" da se ogradimo od navedenog teksta s Interneta o pobacaju nekako nemam potrebu jer se ne identificiram s tim i takvim misljenjima. to je kao da svakog pripadnika islamskoj vjeroispovjesti tjeras da se ogradi od radikalnih bombasa samoubojica jer podrazumijevas da je ideologija ista.

Ali, šta ako neko kaže "Pa i te žene su feministkinje, ko že reži da nisu" ili kad kaže "I ISIL je islam, oni sami to kažu, ko ima pravo reći da nije" šta onda. Nije da nije tako, zar ne?
nije tako.
S4mpion

#10585 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

wewa wrote: 10/06/2020 13:19
wewa wrote: 10/06/2020 12:28
i SDA se identificira kao demokratska stranka, pa?

i Hrvatska je prema Ustavu sekularna država i šta od tog sekularizma vidimo?

svašta piše na tarabama.
feministkinje ovog svijeta bi možda imale više vremena i energije za utrošiti na građenje konsenzusa oko prioritetnih pitanja da ne traćimo tolike resurse objašnjavajući šta je feminizam i zašto nam je potreban onima koji se ubiše tvrdeći da je feminizam prevaziđen i nepotreban koncept.

Feminizam je danas toliko potreban da jedna Amerikanka, za svoju feminističku borbu, ne može smislit' bolji razlog od potlačenih žena u Indiji, za koje je, onako realno gledajući, zaboli neka stvar.

Znam, nastavi.
Connaisseur Karlin

#10586 Re: Danasnji "feminizam"

Škobo Habu wrote: 10/06/2020 13:20

Koja spola? Heteroseksualna ili je, u suštini, označavalo priznanje i ostalih seksualnih orijentacija poput gay, lesbian, queer, trans itd?
postoje samo dva biloska spola, a vise seksulanih orijentacija :)
S4mpion

#10587 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Feminizam gore prolazi.

Islam je makar baziran na knjizi, ima uporište, dok je, s druge strane, feminizam sve, i ovo i ono.
Hakiz

#10588 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote: 10/06/2020 13:22

nije tako.
Tebi tako odgovara. Meni odgovara da jeste tako. A imam pravo da mislim svojom glavom. Ili ni to nije tako?
wewa

#10589 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

uzroka i povoda za emancipaciju zena je nekoliko, kako u mirnodopskim okvirima, tako i u stanju rata.

trzistu rada je trebala (jeftina) radna snaga, narocito kad su muskarci otisli u rat. u drustvima s razvijenijom pismenoscu i industrijom zene su dosle u situaciju da mogu protestovati trazeci, zahtijevajuci svoja prava. u jednom trenutku su drustva spoznala da je drustvo naprednije sto je polozaj zene bolji.

dakle, to da su muskarci 'dozvolili' je jedan provokatorski nacin da se opise (r)evolucija svijesti o potrebi ravnopravnosti. znamo se.
wewa

#10590 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

S4mpion wrote: 10/06/2020 13:22
wewa wrote: 10/06/2020 13:19

Znam, nastavi.
ako znas, onda znas i zasto je feminizam u SAD-u itekako ziv i potreban.
geralt

#10591 Re: Danasnji "feminizam"

Post by geralt »

wewa wrote: 10/06/2020 12:59 s druge, zena je ljudsko bice samo po sebi i zaista mislim da je vrijeme da steknemo empatiju prema svakoj individui i svakoj grupi cija su prava ugrozena bez da se pozivamo na licne veze.

ne moram ja biti maloljetna Afrikanka koja je dozivjela genitalno sakacenje prije ugovorenog braka da bih osjecala empatiju. ne moram biti razvedeni otac cije je roditeljsko pravo ugrozeno jer nadlezne institucije dozvoljavaju bivsoj partnerici da manipulise zajednickim djetetom, niti djecak kojem drustvo porucuje da nije 'pravi muskarac' ako se ne bavi sportom, a da bih ih htjela zastititi.
Naravno da se slazem s tobom, ali ljudska psihologija je cudo. Maksimalan broj ljudi prema kojima prosjecan covjek moze osjecati empatiju i smatrati ih jednakima sebi je oko 150 (Dunbarov broj ili "monkeysphere"). Ako ne postoji licna veza, stvari ostaju na nivou filozofske diskusije.
Škobo Habu

#10592 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Connaisseur Karlin wrote: 10/06/2020 13:24
Ali seksualna revolucija, prevashodno, ako se držimo njezini početaka u Americi, započinje od pilule za kotracepciju, preko feminističkih udruga koje ruše miti o američkoj ženi kao domaćici, provokativnim scenama sexa u filmovima, do borbe za prava seksualnih manjina.

Ferminizam je itekako imao uticaja na seksualno oslobađanje.
Hakiz

#10593 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote: 10/06/2020 13:25

uzroka i povoda za emancipaciju zena je nekoliko, kako u mirnodopskim okvirima, tako i u stanju rata.

trzistu rada je trebala (jeftina) radna snaga, narocito kad su muskarci otisli u rat. u drustvima s razvijenijom pismenoscu i industrijom zene su dosle u situaciju da mogu protestovati trazeci, zahtijevajuci svoja prava. u jednom trenutku su drustva spoznala da je drustvo naprednije sto je polozaj zene bolji.

dakle, to da su muskarci 'dozvolili' je jedan provokatorski nacin da se opise (r)evolucija svijesti o potrebi ravnopravnosti. znamo se.
Ma, nisu društva to spoznala, nego nisu imala drugo rješenje u tom trenutku.

Da ih se pitalo šta misle, ne bi se ništa promijenilo. Nego su morala promijeniti šta god da su o tome mislila.

A kako su muškarci bili vođe tih društava, to znači da je muška mudrost to dozvolila.

Bilo je kroz istoriju i društava koja su uvijek vodile žene, kao i društava koje su u jednom periodu vodile žene. Ali, na kraju je u ogromnoj većini se desilo da su muškarci prauzeli vođenje društava i najvažnije uloge u njima. A to se desilo je je to prirodno i najbolje. Da nije tako, ne bi se ni desilo.

Svaka vrsta instiktivno radi ono šta joj omogućava prosperitet.

Nego, i taj rat što si spomenula, kada zagusti moraju žene spasavati stvar.
Last edited by Hakiz on 10/06/2020 13:33, edited 2 times in total.
hadzinicasa

#10594 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Hakiz wrote: 10/06/2020 13:24

nije tako.
Tebi tako odgovara. Meni odgovara da jeste tako. A imam pravo da mislim svojom glavom. Ili ni to nije tako?
to sto su se ovuda provlacile isprazne floskule i kovanice bez ikakvog znacenja i nebuloze o ideologiji feminizma, ne znaci da je to opceprihvaceno. jer misljenje je kao strina, da prosti puk. i nadmeno postavljanje teze nema nikakve veze sa njenom ispravnoscu. jednako kao sto nije najpametniji u raspravi onaj sto vice.

elem, ne bih dalje fala.
Connaisseur Karlin

#10595 Re: Danasnji "feminizam"

Škobo Habu wrote: 10/06/2020 13:28
Connaisseur Karlin wrote: 10/06/2020 13:24
Ali seksualna revolucija, prevashodno, ako se držimo njezini početaka u Americi, započinje od pilule za kotracepciju, preko feminističkih udruga koje ruše miti o američkoj ženi kao domaćici, provokativnim scenama sexa u filmovima, do borbe za prava seksualnih manjina.
ali njeni poceci nisu u Americi :) jednsotavno je nepravilno postavljati zacetak i pocetak seksualne revolucije natakav naccin :-D
Hakiz

#10596 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote: 10/06/2020 13:32
Hakiz wrote: 10/06/2020 13:24

nije tako.
to sto su se ovuda provlacile isprazne floskule i kovanice bez ikakvog znacenja i nebuloze o ideologiji feminizma, ne znaci da je to opceprihvaceno. jer misljenje je kao strina, da prosti puk. i nadmeno postavljanje teze nema nikakve veze sa njenom ispravnoscu. jednako kao sto nije najpametniji u raspravi onaj sto vice.

elem, ne bih dalje fala.
Tipčno žensko. Izbifla svoje i onda "Ne bih dalje fala".

:roll:
wewa

#10597 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Hakiz wrote: 10/06/2020 13:31 Ma, nisu društva to spoznala, nego nisu imala drugo rješenje.

Da ih se pitao šta misle, ne bi se ništa promijenilo. Nego su morala promijeniti šta god da su o tome mislila.

A kako su muškarci bili vođe tih društava, to znači da je muška mudrost to dozvolila.

Bilo je kroz istoriju i društava koja su uvijek vodile žene, kao i društava koje su u jednom periodu vodile žene. Ali, na kraju je u ogromnoj većini se desilo da su muškarci prauzeli vođenje društava i najvažnije uloge u njima. A to se desilo je je to prirodno i najbolje. Da nije tako, ne bi se ni desilo.

nedostaje ti 'u toj fazi razvoja drustva' da bismo se slozili.

jer, stepen razvoja zemalja na koje se ugledamo, razvoj drustva u cjelini, sposobnosti pojedinaca i pojedinki, ne opravdavaju vise takvu podjelu.

niti se danas porodica moze izdzavati od jedne plate, niti je opravdana podjela poslova prema rodu.
piupiu

#10598 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 10/06/2020 13:07
piupiu wrote: 10/06/2020 13:00
Hakiz wrote: 10/06/2020 12:37

Da, ali to onda znači da je feminizam interesni pokret vođen povećanjem ličnog profita, a ne pokret za prava.
Pogrešna je premisa ove rasprave. Pokret za ženska prava izrastao je i rastao zajedno sa pokretom za radnička prava.
Znaš li da, iako je i prije, čak i u antici i faraonskom Egiptu kada je se desila prva obustava koja bi se mogla zvati štrajkom, bilo obustava rada, prvi štrajk koji se tako zvanično zove je bio u Engleskoj, mislim u 18. vijeku, kada su žene koje su radile u fabrici šibica štrajkovale zbog uslova rada. Naime, fosfor u šibicama je dovodio do oboljevanja žena od bolesti koja se zvala "fosforna guša", deformisala je i grlo i disajne organe i uzrokovala na kraju smrt. A uz to fosfor je opasan zato što je zapaljiv.

Tako da su, barem u zvanično Evropi, žene prve štrajkovale, to jeste napravile prvi organizovani pravi boj za radnička prava.
Veri najs. :thumbup:

Nije čudno što su ta dva pokreta isprepletena. U Evropi u 18. i 19. vijeku medju siromašnima rade i žene i djeca, od rudnika pa nadalje (čitali smo lektiru :mrgreen:). Samo bogate žene ne rade.
S4mpion

#10599 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

wewa wrote: 10/06/2020 13:25
S4mpion wrote: 10/06/2020 13:22
Znam, nastavi.
ako znas, onda znas i zasto je feminizam u SAD-u itekako ziv i potreban.
Zapravo, baš je u SAD-u nepotreban, biće da ti nije poznata situacija u SAD-u.
Hakiz

#10600 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote: 10/06/2020 13:36
Hakiz wrote: 10/06/2020 13:31 Ma, nisu društva to spoznala, nego nisu imala drugo rješenje.

Da ih se pitao šta misle, ne bi se ništa promijenilo. Nego su morala promijeniti šta god da su o tome mislila.

nedostaje ti 'u toj fazi razvoja drustva' da bismo se slozili.

jer, stepen razvoja zemalja na koje se ugledamo, razvoj drustva u cjelini, sposobnosti pojedinaca i pojedinki, ne opravdavaju vise takvu podjelu.

niti se danas porodica moze izdzavati od jedne plate, niti je opravdana podjela poslova prema rodu.
Dodao sam rečenicu citiranom postu :)
Post Reply