Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

azdralovic

#28526 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by azdralovic »

sve na kvadrat wrote: 10/06/2020 09:06
kakaljin wrote: 10/06/2020 08:32
Naslovnica wrote: 10/06/2020 08:27 Samo čekam da se sjete i uvedu nultu toleranciju na prekoračenje brzine, 0% tolerancije na alkohol, da postave još nebuloznih i nepotrebnih ograničenja od 30-40-50 km/h, i da dodatno uspore ionako usporen saobraćaj, itd...
Brzine komotno svugdje mogu dignuti za 20 km/h, ali da bude strogo kaznjavanje svako prekoracenje brzine pa ce se i ubrzati saobracaj i nece biti potrebe za tolikim preticanjem i voznjama ludjim.

A ovo povecanje brzine mogu komotno jer ova sva novija auta bez ikakvih problema mogu voziti ovako i da se zaustave na vrijeme
Dionica Semizovac-Olovo, ima dijelova gdje komotno ograničenje brzine može biti 90 -100km/h. Uzimam sebe za prosjek koji kada nema gužve do Kladnja spucam za 1h, nekad koja minuta manje, pa izračunajte koja je prosječna brzina bila...
Što bih patio auto, ako ima snage i uslove za to...
ja kad auto kupujem obavezno pitam vlasnika jel' ga momacki dero... necu da uzmem neku napacenu masinu sto je polako vozena...
A dugo ti treba do Kladnja, ljudi to za 45min sprase
NediM17

#28527 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Jutros neki bijeli berlingo ispred mene guzelja pretovaren. :mrgreen:
Savio se do asfalta.
Last edited by NediM17 on 10/06/2020 09:14, edited 1 time in total.
Bakir1

#28528 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

zato ce babe biti izbor broj 1 vlasnika novih a polovnih auta u BiH.
crkva, pijaca, mevlud na buni. :D
Evo nedime trenutna
Image
Ne guzeljam nidze, a oba su na parkingu :mrgreen:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#28529 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

kakaljin wrote: 10/06/2020 08:55 Moze se kompletnom dionicom voziti 20 km/h vise,
Ne moze iz vise razloga, a jedan koji je dovoljan je veliki broj ukljucenja a sporednih puteva.
vjeshalica

#28530 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

NediM17 wrote: 10/06/2020 09:13 Jutros neki bijeli berlingo ispred mene guzelja pretovaren. :mrgreen:
Savio se do asfalta.
Kakva li je stuacija sa vagama bas me zanima
Neki dan sam pomenula pretovar ali lobi prevoznicki je jeben unistise sve zivo
Naslovnica

#28531 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 10/06/2020 09:00
Naslovnica wrote: 10/06/2020 08:56
Znam da si ti uvijek na braniku policijskih snaga, ali otkud ti to da mi TOLIKO SMETA komentar?
Ne smeta mi, pogotovu ne toliko koliko se tebi možda čini, samo sam prokomentarisao, raspravljamo... :thumbup:
Svi smo svjedoci selektivnog kažnjavanja od strane policije, ostavljanja lizala na vidljivom mjestu, žmirenja na raznorazne probleme. Čast izuzecima, takvih nije malo, ali generalno, policija je daleko od profesionalizma.
Da, zakonodavac postavlja ograničenja, visinu kazni, postupke, policiji su često vezane ruke.
Što ne sprječava policiju da svakodnevno uredno (znaš i sama) postave radar u Bulozima, često u obje trake. Jbte, prođeš pola Evrope, nigdje radara tamo gdje ne bi trebao da bude, nigdje policije, dođeš u Bosnu i Hercegovinu, svakih 5km radar, fiksni, mobilni, najčešće tamo gdje ga najmanje očekuješ, na nebuloznim mjestima i tamo gdje je apsolutno bespotreban. Jer znaju da im je zicer. Ali ga zato ispred škole nikada nisam vidio. Nema tu nikakve preventive, samo nekakva represija i uzimanje para. Isto kao i sa raznoraznim inspekcijama.
Sistem ne valja, nije do visine kazni.
Eno, u Hrvatskoj i Srbiji su povisili kazne i šta se promijenilo? NIŠTA. Ljudi i dalje brzo voze, piju, ginu. Čak i više nego inače.
Ovo sa povećanjem kazni je čisti harač i ništa više. Da se razumijemo, ja sam za svojih četvrt vijeka vozačkog staža kažnjen da se može naprojati na prste dvije ruke, ne više od 10 puta. Jednom oduzimanje prednosti pješaku (nisam bio kriv ali šta da se radi), a ostalo su minorna prekoračenja brzine i jednom parking. Meni ne smeta da kazna za prekoračenje i alkohol bude 20000KM, ali mislim da povećanje kazni nije rješenje. Povećane su prošlim izmjenama zakona i šta se desilo? Očigledno ništa. Povećanje kazni se radi ne zbog sigurnosti saobraćaja nego zbog PUNjENJA BUDŽETSKIH PRIHODA. Samo to i ništa više. :thumbup:
O kombinacijama tipa "znate, to vam je mjesec vozačke, 400KM kazne, šta ćemo sada..." i uzimanju mita, da ne načinjemo tu temu...tu nije kriv ni zakonodavac ni sud. ;-)
Ocekivala sam ipak od tebe malo razumniji komentar
Ne branim niikoga meni je scejedno jer we ne nalazim u okbiru onih kojima bi 234a sjebo dodatno zivot
Ja sam svoje kazne pretezno za parliranje izvan KS uredno platila i na tome je ostajalo...
Objasnila sam ranije sto postoji odredjeni problemi na koje se niko nije osvrnuo sa konkretnim rjesenjem a bitni su
Komentar ne može biti razumniji.
Ako sam šta slagao, daj me odmah demantujte.
Meni je pun klinac kaznene politike tipa "e sada će kazna biti duplo veća", "e sada ćemo postaviti ograničenje 40 umjesto 50" i slično.
vjeshalica

#28532 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

U smislu licnog nabacivanja da nekog branim
Rekoh da mi je svejedno
A vidis da nike niko ni predlozio 40 umjesto 50
Al tebe cijenim uvijek u diskusiji kako god.
NediM17

#28533 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Bakir1 wrote: 10/06/2020 09:14 zato ce babe biti izbor broj 1 vlasnika novih a polovnih auta u BiH.
crkva, pijaca, mevlud na buni. :D
Evo nedime trenutna
Image
Ne guzeljam nidze, a oba su na parkingu :mrgreen:
Nisam ni "sujmo", znam da tvoj juri 130 milja na sat. :thumbup:
Bakir1

#28534 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

ne more toliko, 112,5 juri on :D
sve na kvadrat

#28535 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sve na kvadrat »

azdralovic wrote: 10/06/2020 09:09
sve na kvadrat wrote: 10/06/2020 09:06

Brzine komotno svugdje mogu dignuti za 20 km/h, ali da bude strogo kaznjavanje svako prekoracenje brzine pa ce se i ubrzati saobracaj i nece biti potrebe za tolikim preticanjem i voznjama ludjim.

A ovo povecanje brzine mogu komotno jer ova sva novija auta bez ikakvih problema mogu voziti ovako i da se zaustave na vrijeme
Dionica Semizovac-Olovo, ima dijelova gdje komotno ograničenje brzine može biti 90 -100km/h. Uzimam sebe za prosjek koji kada nema gužve do Kladnja spucam za 1h, nekad koja minuta manje, pa izračunajte koja je prosječna brzina bila...
Što bih patio auto, ako ima snage i uslove za to...
ja kad auto kupujem obavezno pitam vlasnika jel' ga momacki dero... necu da uzmem neku napacenu masinu sto je polako vozena...
A dugo ti treba do Kladnja, ljudi to za 45min sprase
Treba nekad i kočnicu stisnuti 😅.
Nek se turbo vrti u visokim obrtajima, za to je i namjenjen....
NediM17

#28536 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Juce oko 17:30h i jutros oko 8h guzva na ulazu u Vogoscu, kolona pocinje na autoputu. Oba semafora u Vogosci uredno rade. :bih
P. S.
Ovi sto voze 45 minuta do Kladnja slabi su, mirzet do Tuzle za sat. :mrgreen:
sve na kvadrat

#28537 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sve na kvadrat »

NediM17 wrote: 10/06/2020 09:30 Juce oko 17:30h i jutros oko 8h guzva na ulazu u Vogoscu, kolona pocinje na autoputu. Oba semafora u Vogosci uredno rade. :bih
P. S.
Ovi sto voze 45 minuta do Kladnja slabi su, mirzet do Tuzle za sat. :mrgreen:
Vazdušnom linijom 🤣🤣
Laplace

#28538 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

kakaljin wrote: 10/06/2020 08:29
vjeshalica wrote: 10/06/2020 08:22
Naravno da je bitna
Nije svejedno ako se napijes kao dosada i dobijes 400 maraka i platis 200, sad ces platiti 500.
Ako to nije bitno onda ne znam sta bi trebalo da bude.
Ocito je da iskustvom na terenu i brojem prekrsaja povecavaju ove kazne.
Ostalo se slazem, ali opet da dodam ima joa stvari koje se nisu doyakli a mogli su. Da li sto nemaju adekvatnog mentora i struku ili je interes vrijeme ce pokazat.
Ono sto mi se svidjelo ubacivanje kazne za majmunoide sto djecu drze u krilu dok voze.
A sta je sa onima koje imaju desetine hiljada maraka kazni i prolaze bez problema, sta je sa selektivnim kaznjavanjem, i prosli zakon je bio solidan ali se zakon ne primjenjuje prema svima isto to je najveci problem, a ne velicina kazne.

Prvo se treba poceti kaznjavati svi bez ikakvog izuzetka ako napravi prekrsaj, ap tek onda ako i to ne dovede do smanjenja prekrsaja onda povecavati iznose kazni. a onome ko ne plati kaznu u roku u roku ide prinudna naplata. pa ces vidjeti kako ce se svi poceti pridrzavati propisa i nece biti onih koji ce praviti prekrsaje i onih koji namjerno usporavaju saobracaj.
Već sam pisao da bi najbolje bilo da kazne naplaćuje automatski sistem. Tekođer, kazne bi trebale biti vezane i za vlasnika i za auto, tako da vlasnik ne može ništa registrovati i nikakav dokument izvaditi dok ne izmiri sve obaveze prema budžetu, uključujući i kazne za saobraćajne prekršaje. Pa kad vlasnik ne mogne izvaditi ni rodni list ni produžiti ličnu kartu, a ni izaći preko granice, onda će paziti kome daje auto i kako vozi, a i smanjiće se prostor za razne muljaže.

Ovo su samo ideje koje bi trebalo razmotriti i razraditi, e kažem da sam u pravu.
Naslovnica

#28539 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 10/06/2020 09:23 U smislu licnog nabacivanja da nekog branim
Rekoh da mi je svejedno
A vidis da nike niko ni predlozio 40 umjesto 50
Al tebe cijenim uvijek u diskusiji kako god.
Izvini, reagovao sam na prvu, "ispižđuje" me kaznena politika
:kiss:
azdralovic

#28540 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by azdralovic »

Laplace wrote: 10/06/2020 09:40
Naravno da je bitna
Nije svejedno ako se napijes kao dosada i dobijes 400 maraka i platis 200, sad ces platiti 500.
Ostalo se slazem, ali opet da dodam ima joa stvari koje se nisu doyakli a mogli su. Da li sto nemaju adekvatnog mentora i struku ili je interes vrijeme ce pokazat.
Ono sto mi se svidjelo ubacivanje kazne za majmunoide sto djecu drze u krilu dok voze.
A sta je sa onima koje imaju desetine hiljada maraka kazni i prolaze bez problema, sta je sa selektivnim kaznjavanjem, i prosli zakon je bio solidan ali se zakon ne primjenjuje prema svima isto to je najveci problem, a ne velicina kazne.

Prvo se treba poceti kaznjavati svi bez ikakvog izuzetka ako napravi prekrsaj, ap tek onda ako i to ne dovede do smanjenja prekrsaja onda povecavati iznose kazni. a onome ko ne plati kaznu u roku u roku ide prinudna naplata. pa ces vidjeti kako ce se svi poceti pridrzavati propisa i nece biti onih koji ce praviti prekrsaje i onih koji namjerno usporavaju saobracaj.
Već sam pisao da bi najbolje bilo da kazne naplaćuje automatski sistem. Tekođer, kazne bi trebale biti vezane i za vlasnika i za auto, tako da vlasnik ne može ništa registrovati i nikakav dokument izvaditi dok ne izmiri sve obaveze prema budžetu, uključujući i kazne za saobraćajne prekršaje. Pa kad vlasnik ne mogne izvaditi ni rodni list ni produžiti ličnu kartu, a ni izaći preko granice, onda će paziti kome daje auto i kako vozi, a i smanjiće se prostor za razne muljaže.

Ovo su samo ideje koje bi trebalo razmotriti i razraditi, e kažem da sam u pravu.
ovo su obavezni dokumenti, tako da ne mogu ti uskratiti vadjenje istih zbog kazni
Laplace

#28541 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 10/06/2020 08:36
Naslovnica wrote: 10/06/2020 08:27 Samo čekam da se sjete i uvedu nultu toleranciju na prekoračenje brzine, 0% tolerancije na alkohol, da postave još nebuloznih i nepotrebnih ograničenja od 30-40-50 km/h, i da dodatno uspore ionako usporen saobraćaj, itd...

Pa jesu li ucesnici na putu iskljucivo novija auta? Imas kategorija vozila koji imaju pravo ucestvovati na putu a ne mogu ici zbog tehnicikih karakteristika brzo i ti bi na nekoga naletio 70 jer je razumnije od 50? Besmislica,nije poenta u povecanju brzine vec u cinjenici da je infrastruktura losa i broj vozila je prevelik...
Glavni si pljuvac od kako se diskusija otvorila ohani
Tehnički ispravno vozilo bi moralo biti sposobno za sigurnu vožnju brzinama do 80 km/h i da se na vrijeme zaustave u nepredviđenim situacijama.

Ironično, na nekim mjestima se ograničenja čak i smanjuju, pa ispada da su starija vozila mogla bezbjedno da voze većim brzinama nego (u prosjeku) novija vozila.

Uglavnom, već dvadesetak godina neodgovorni vozači koriste rupe u sistemu da nekažnjeno krše propise, a niko nije skontao kako da te rupe zakrpi neko samo dižu kazne.

Ne kažem da kazne ne treba dizati, naprotiv - treba i više. Kršenje zakona nije potreba nego luksuz i tako ga treba i tretirati.

Ipak, treba razlikovati 30km/h prekoračenja na autoputu i pored škole. Nije baš isto voziti 150 na ograničenju 120 i voziti 60 na ograničenju 30.
NediM17

#28542 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Vidim da ovdje neki "sujmaju" u mirzeta. :lol:
vjeshalica

#28543 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 10/06/2020 09:40
Naravno da je bitna

Zasad samo postoji kazna za vlasnika koji ustupi vozilu licu koje nema polozen VI. ;)
Prijedlogom nove izmjene ta kazna ide na 1000KM a dosad je bila msm nesto daleko manje.
Ovdje je problem sto ljudi idu u zastaru i dopusta se insyrument zastare
drug_profi

#28544 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ali bi moglo npr. preko CRK da se uveze za kreditnu (ne)sposobnost.
Pade mi na pamet i ideja da bi se recimo mogla podici cijena registracije za vozila kojima je nacinjen prekrsaj ili neplacena kazna vezati za vlasnika vozila, pa ti dalje ganjaj kome si dao auto.
I mislim da bi svakako trebalo uvesti da se za neplacene kazne koje dobace do 1000 maraka trebalo uvesti automatska kazna zatvora nakon 3 mjeseca od stvaranja obaveze. A za takve zatvorenike uvesti obavezu korisnog rada za vrijeme izdrzavanja kazne. 8h dnevno, tri obroka, krevet. Tusiranje jednom sedmicno. Pa nek skupljaju kese po parkovima i koritima rijeka i potoka.
Naslovnica

#28545 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 10/06/2020 10:05 Ali bi moglo npr. preko CRK da se uveze za kreditnu (ne)sposobnost.
Pade mi na pamet i ideja da bi se recimo mogla podici cijena registracije za vozila kojima je nacinjen prekrsaj ili neplacena kazna vezati za vlasnika vozila, pa ti dalje ganjaj kome si dao auto.
I mislim da bi svakako trebalo uvesti da se za neplacene kazne koje dobace do 1000 maraka trebalo uvesti automatska kazna zatvora nakon 3 mjeseca od stvaranja obaveze. A za takve zatvorenike uvesti obavezu korisnog rada za vrijeme izdrzavanja kazne. 8h dnevno, tri obroka, krevet. Tusiranje jednom sedmicno. Pa nek skupljaju kese po parkovima i koritima rijeka i potoka.
Drug, kod nas presuđene ubice čekaju na izdržavanje zatvorske kazne, piju proteine i dižu tekove u zatvoru, a ti bi uvodio zatvorske kazne i fizički rad za prekršaje...
Nema od toga ništa.
Bakir1

#28546 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

evo kako u praksi to funkcionise.
ja prodao neki bezvezni auto.
tada registrovan jos 11 mjeseci.
prilikom prodaje odjavio vozilo sa svoga imena i povukao policu i reklo bi se zavrsio jel de?
kada ne lezi vraze, 3 mjeseca poslije PLAVA.
kriv sam sto sam dao na upravljanje vozilo prije sticanja prava na polaganje VD.
kazna 200 KM.
nazovem PU koja je izdala nalog i tada krece igranka.
odnesem sve dokaze, dam izjavu, sacine sluzbenu zabiljesku ciju kopiju naravno nisam mogao dobiti, i kazu da ce stornirati nalog.
jesu stornirali nalog, relativno brzo i zavrsili sve sto je do njih.
ali kao i njima postavljam pitanje svima, sta ako taj auto bude u KD, hoce li policija mene traziti?
drug_profi

#28547 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote: 10/06/2020 10:09
drug_profi wrote: 10/06/2020 10:05 Ali bi moglo npr. preko CRK da se uveze za kreditnu (ne)sposobnost.
Drug, kod nas presuđene ubice čekaju na izdržavanje zatvorske kazne, piju proteine i dižu tekove u zatvoru, a ti bi uvodio zatvorske kazne i fizički rad za prekršaje...
Nema od toga ništa.
Ja bih, a ti ne bi?
Ne kazem da je realno, ali je potrebno.
I to ne bi trebala biti uopste ista ustanova. Znaci posebna ustanova gdje se lezi za neplacene prekrsajne kazne i posebni uslovi za njih, ali se kazna mora odraditi. Nemas para da platis? Evo mi cemo ti omoguciti da zaradis.
Jasno i logicno.
Laplace

#28548 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 10/06/2020 08:56
Ovo sa povećanjem kazni je čisti harač i ništa više. Da se razumijemo, ja sam za svojih četvrt vijeka vozačkog staža kažnjen da se može naprojati na prste dvije ruke, ne više od 10 puta. Jednom oduzimanje prednosti pješaku (nisam bio kriv ali šta da se radi), a ostalo su minorna prekoračenja brzine i jednom parking. Meni ne smeta da kazna za prekoračenje i alkohol bude 20000KM, ali mislim da povećanje kazni nije rješenje. Povećane su prošlim izmjenama zakona i šta se desilo? Očigledno ništa. Povećanje kazni se radi ne zbog sigurnosti saobraćaja nego zbog PUNjENJA BUDŽETSKIH PRIHODA. Samo to i ništa više. :thumbup:
O kombinacijama tipa "znate, to vam je mjesec vozačke, 400KM kazne, šta ćemo sada..." i uzimanju mita, da ne načinjemo tu temu...tu nije kriv ni zakonodavac ni sud. ;-)
Izreka koja se (vjerovatno pogrešno) pripisuje Einsteinu: “The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.”
artur morgan

#28549 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

Laplace wrote: 10/06/2020 09:50
Uglavnom, već dvadesetak godina neodgovorni vozači koriste rupe u sistemu da nekažnjeno krše propise, a niko nije skontao kako da te rupe zakrpi neko samo dižu kazne.
Već dvadesetak + godina najeklatantniji primjer svakodnevnog, bahatog i opasnog nekažnjenog kršenja propisa su vozila pod pratnjom odnosno naši političari na cesti. Ok, znam da je njima zakonom dozvoljeno da divljaju cestom ali bez obzira na to oni u faktu nekažnjeno krše propise. Pored njih primjer grubog kršenja saobraćajnih propisa često su i policijska vozila na cesti. Uglavnom, oni koji mogu nekažnjeno da krše propise, to maksimalno rade, a za njih oni koji su pisali zakon očigledno misle da zakoni fizike, ili uvjeti na cesti ne važe, oni to sve prelete. :-D
Last edited by artur morgan on 10/06/2020 10:15, edited 1 time in total.
Laplace

#28550 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

azdralovic wrote: 10/06/2020 09:02
Na autoputu vozač ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), preticati saobraćajnom trakom za prinudno zaustavljanje vozila, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge učesnike saobraćaju.
ukinuse mi jedinu radost na autoputu
:D :D :D
Post Reply