Urbanistička saglasnost

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
eduscho
Posts: 248
Joined: 08/12/2008 19:46

#1 Urbanistička saglasnost

Post by eduscho »

Poštovani, imam komšiju preko puta moje kuće, dijeli nas makadamski put, koji želi da izmjesti svoju ogradu za 80 cm u taj, isti put. Samim tim bi mi uskratio pristup kući i garaži, kao i ostalim komšijama koji koriste pomenuti put. Navodno je on zakinut 70ineke prilikom parcelizacije zemljista?! Očekujem poziv iz opštine i izjašnjavanje o njegovom zahtjevu. Imate li savjet kako da se postavim i šta da radim, nisam nikad imao ovakva iskustva ranije.
User avatar
Haris.ba
Posts: 24842
Joined: 08/09/2005 20:08

#2 Re: Urbanistička saglasnost

Post by Haris.ba »

Nadji neku strucniju pomoc da ti pomogne izvaditi katastarski izvod u opcini i zemljisnoknjizni izvadak u sudu. Ako bas nemas nikoga, advokata. Ili ako se nema para vidjeti besplatnu pravnu pomoc.

Tvoj stav treba da bude da kuca mora imati pristup autom, ako ste vec koristili 20 godina, treba i vidjeti imate li sluznosti puta.

Pretpostavljam da je trazio urbanisticku za ogradu. Odakle to da ocekujes poziv? Ako znas da ima postupak, trazi da se umjesas u postupak, otidji u opcinu i trazi uvid u njegov zahtjev.
User avatar
purgatorio
Posts: 1065
Joined: 05/11/2012 09:45
Location: Velika Kladuša

#3 Re: Urbanistička saglasnost

Post by purgatorio »

eduscho wrote: 08/06/2020 23:47 Poštovani, imam komšiju preko puta moje kuće, dijeli nas makadamski put, koji želi da izmjesti svoju ogradu za 80 cm u taj, isti put. Samim tim bi mi uskratio pristup kući i garaži, kao i ostalim komšijama koji koriste pomenuti put. Navodno je on zakinut 70ineke prilikom parcelizacije zemljista?! Očekujem poziv iz opštine i izjašnjavanje o njegovom zahtjevu. Imate li savjet kako da se postavim i šta da radim, nisam nikad imao ovakva iskustva ranije.
Da li je put DR SV PUTEVI (javni)? Kakvo je katastarska situacija? Ako je put javni, to je izgradnja u pojasnu puta, odnosno cestovnom zemljištu.

Nadalje, u postupku ishođenja urbanističke (ili nakon urbanističke ako se postavi kao poseban uslov u istoj) investitor bi od upravitelja ceste trebao dobiti saglasnost/odobrenje za takvu izgradnju. Pošto se pretpostavljam radi o nerazvrstanoj cesti, isto se obavlja prema gradskim/općinskim propisima.

Pošto bi ti, kako kažeš, bio uskraćen put kući, da li ti posjeduješ odobrenje za priključak/prilaz na javnu cestu za date objekte, odnosno sva akta o građenju za iste?

Nisi dao dovoljno informacija da ti se adekvatno odgovori. Najkraće, pregledaj općinske/gradske propise i katastar, sve će ti se samo reći.
Amko80
Posts: 189
Joined: 20/01/2005 09:29

#4 Re: Urbanistička saglasnost

Post by Amko80 »

Ništa ti se neće samo reći, nego se ti pusti foruma i pravac advokatu koji je dobar u imovinskopravnim stvarima...
kuli1961
Posts: 2430
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#5 Re: Urbanistička saglasnost

Post by kuli1961 »

Amko80 wrote: 09/06/2020 19:25 Ništa ti se neće samo reći, nego se ti pusti foruma i pravac advokatu koji je dobar u imovinskopravnim stvarima...
Upravo tako. nista se samo nece reci-milion stvari treba prethodno utvditi, provjeriti- npr. naci broj parcele pod kojom se taj put vodi- dakle, identifikacija po katastru, zatim po starom i novom premjeru, sto znaci- utvrditi i broj parcele po zk ulosku/knjizi- moguce je razlikovanje po broju, povrsini, potom u zk,ulosku vidjeti KO je nosilac KAKVOG prava na toj parceli (putu), moze biti DS- drustvena svojina, ONI- opstenarodna imovina- sve zastarjeli upisi, ili neka fizicka lica, potom KAKO je put upisan u katastar- kao "obicna parcela" ili kao (javni) put, potom kategorizacija puta, pa onda dolazi na red upit prema upravitelju (gore spomenuto).
U FBiH, koliko mi je poznato, od 2013 vise nema postupka izdavanja urb. saglasnosti, vec- UTU, lokacijski uslovi, pa gradj.dozvola. Za ogradu ne treba gradj.dozvola.
Medjutim, koliko vidim, ovdje se ne radi o podizanju ograde, vec o promjeni velicine parcele. Za te stvari, nadlezna je Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove, pa nadlezna jedinica na nivou opcine( ili kantona?).
Promjena velicine parcele naustrb (vjerovatno ili moguce) javnog puta, a zbog "zakinuća" iz 1970-tih? Tesko da ce moci, ali sve skupa, rijec je o mnogo zeznutijoj prici nego sto je vec komentarisano. Zato, treba kontaktirati advokata koji ne samo da poznaje IP stvari, nego i oblast katastra.
eduscho
Posts: 248
Joined: 08/12/2008 19:46

#6 Re: Urbanistička saglasnost

Post by eduscho »

Postovani, hvala na iscrpnom odgovoru. Nisam fakat strucan za ove stvari i ne baratam pojmovima. Koliko sam se uspio informisati radi se o nekategorisanom putu nastalom cijepanjem parcela i kao takvog ga vodi opstina. Navodno je u nekom naknadnom premjeru 2003. utvrdjeno da je 70ih covjek zakinut za cca 10 m2, i.ima neko aerofotografiranje, ali su u medjuvremenu unazad 40ak godina izgradjene 3 kuce plus moja koje su tim makadamskim putem vezani na glavni asfaltni put. Inace.nalazimo se u centru grada nismo.na nekoj parceli van grada. Sto se tice izjasnjavanja receno mi je od radnika iz katastra da ce biti neko usmeno izjasnjavanje.
Interesuje me onako laicki receno ima li on zakonski neki prioritet ili mi koji koristimo taj put. Da li odmah trebam traziti advokata ili to mogu osporavati putem opstinskih organa.
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#7 Re: Urbanistička saglasnost

Post by Nekako s proljeća »

Ukoliko vlasnici izgrađenih objekata uz ''makadamski put'' posjeduju izdate građevinske dozvole , nemaju razloga da brinu za nesmetan prilaz do njih. I ukoliko ih ne posjeduju, pješački prilaz širine dva metra je pravo koje ne bi smjelo da se dovodi u pitanje. A za kolski prilaz je druga priča, ukoliko prolazi kroz nečije privatno vlasništvo.

Vidim u naslovu ''Urbanistička saglasnost'' koja meni pojednostavljeno rečeno ne predstavlja istovremeno i dozvolu za gradnju ili nešto drugo, već kao prvi korak na tom proceduralnom putu usklađivanja zahtjeva za urbanističku saglasnost sa regulacionim i katastarskim planovima lokalne zajednice (Općine)
.
Post Reply