Fikret (srebrena malina) i respiratori

Locked
dr_Evil

#6326 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by dr_Evil »

Tomahawk11 wrote: 03/06/2020 12:14 Ne kontam da neko ozbiljan misli da je ovo u redu.
Zajebancija i provokacije bih mogao svariti.
Zar ti stvarno mislis da bi ljudi koji idu u dzamiju, a jos ih reis brani mogli uraditi kakav kriminal. ccc izdajico :bih:
JThomas

#6327 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by JThomas »

i iz javno dostupnih tekstova, te iz činjenice da je sve trojici odredio mjere zabrane, jasno je da sud našao da postoji osnovana sumnja za sve trojicu, a također i djelovanje i komunikacija kao grupe i opasnost od uticaja na svjedoke. samo da ne mora ići pritvor nego se svrha može postići i mjerama. naravno, to je i u normalnim državama daleko od osude, i od pravnog standarda koji se traži za osudu. ali je najviše što može i utvrditi prije presude. nema ništa između osnovane sumnje i osude u zakonu. više se ne traži ni za potvrđivanje optužnice.
high_volume

#6328 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by high_volume »

JThomas wrote: 03/06/2020 12:11 a vrijeme kad je stvarno trebalo pitati nekog prof. dr. anesteziologa "za šta ovo valja" je - prije kupovine. svoju hiljadu ne bi tako potrošili, a ne 10,5 miliona.
Ta odgovornost pripada Federalnom štabu Civilne zaštite, ne Fikretu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6329 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Tomahawk11 »

dr_Evil wrote: 03/06/2020 12:17
Tomahawk11 wrote: 03/06/2020 12:14 Ne kontam da neko ozbiljan misli da je ovo u redu.
Zajebancija i provokacije bih mogao svariti.
Zar ti stvarno mislis da bi ljudi koji idu u dzamiju, a jos ih reis brani mogli uraditi kakav kriminal. ccc izdajico :bih:
Džamijaši su najveći lopovi.
Tamo je najmanje onih koji su tu došli Bogu se moliti.
155_mm

#6330 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by 155_mm »

@@dr_Evil
taj dio za korupciju politickog vodstva naroda sa posebnim potrebama se slazem sa tobom. ali mene vise interesuje ovaj tvoj tehnicki dio.

nego cesto pominjes to "pucanje pluca" nije mi jasno na sta mislis.

ako uzmemo ono laicki da je osnovna funkcija respiratora da osigura protok zraka tj. kisika kroz pluca. znaci kad pacijen ne moze da "usisava" zrak onda ga respirator "upumpava" i ispumpava naravno.

znaci glavna velicina kojom se upravlja bi trebale biti kolicina zraka po jednom "upunpavanju" i frekvencija "upunpavanja" . to se nasteluje na osnovu gabarita pacijenta. ili? i sad se postavlja pitanje da li se velicina pluca mjenja tokom disanja i frekvencija dok se lezi u krevetu. naravno podrazumijeva se da mu zena ne lezi gola u krevetu sa pacijentom.

kolicina kisika u krvi se moze mjeriti onim sto se natakari na prst.

i sad se dalje postavlja pitanje kako dolazi do pucanja pluca. prepumpa ih uredjaj. ali za to bi trebao biti neki sigurnosni ventil koji se otvara ako pritisak u sistemu predje odredjenu vrijednost. vjerovatno bi se taj ventil trebao otvoroti i kad pacijent prdne. sto bi znacilo da je sistem dovoljno otporan na velicinu smetnje "pacijetov prdez" a mozda cak i na ulazni signal smetnje "pacijentovo kihanje"

tako da mi stvarno nije jasno o kakvom se pucanju pluca govori.

ali srecom pa imamo inzinjera na temi pa ce nam to on objasniti.
Last edited by 155_mm on 03/06/2020 12:27, edited 1 time in total.
winpin

#6331 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by winpin »

spreca wrote: 03/06/2020 11:22

Kinezi nam mogu vratiti mozda jedan milion maraka jer to bi bila mozda neka realna cjena za te respratore i mozda i to previse, ali ko ce vratiti ostalih 9miliona i gdje suse oni sad scucurili i cekaju, a osuditi na maksimalne greske da drugima nebi padalo na pamet....ali ako bi sve osudili koji su krali onda bi nam sve vlade od opstinske pa nagore bile prazne,nebi niko ostao :mrgreen:
Nemaju Kinezi sa tim nista. Sve se u ovoj prici vrti oko Sanje Lekic i "BTL Medical Montenegro". Nije Fly Bosnia bez razloga u povratku iz Kine sletjela na podgoricki aerodrom. Na taj trag se od pocetka trebalo fokusirati ali kako dobiti bilo kakvu informaciju od jos korumpiranije drzave od BiH. Vidjeli ste samo kako su po dogovoru pustane odredjene informacije da bi se zamaglila stvar i odvela u drugom pravcu. Bilo koje priblizavanje stvarnim nalogodavcima, Sebiji u prvom redu, je bilo propraceno nevidjenom hajkom svih SDA cimbenika.

(Jedino da se obrate vidovitoj Dzemili ako i ona nije pod njihovim skutima.) :D
spreca

#6332 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by spreca »

winpin wrote: 03/06/2020 12:22
spreca wrote: 03/06/2020 11:22

Kinezi nam mogu vratiti mozda jedan milion maraka jer to bi bila mozda neka realna cjena za te respratore i mozda i to previse, ali ko ce vratiti ostalih 9miliona i gdje suse oni sad scucurili i cekaju, a osuditi na maksimalne greske da drugima nebi padalo na pamet....ali ako bi sve osudili koji su krali onda bi nam sve vlade od opstinske pa nagore bile prazne,nebi niko ostao :mrgreen:
Nemaju Kinezi sa tim nista. Sve se u ovoj prici vrti oko Sanje Lekic i "BTL Medical Montenegro". Nije Fly Bosnia bez razloga u povratku iz Kine sletjela na podgoricki aerodrom. Na taj trag se od pocetka trebalo fokusirati ali kako dobiti bilo kakvu informaciju od jos korumpiranije drzave od BiH. Vidjeli ste samo kako su po dogovoru pustane odredjene informacije da bi se zamaglila stvar i odvela u drugom pravcu. Bilo koje priblizavanje stvarnim nalogodavcima, Sebiji u prvom redu, je bilo propraceno nevidjenom hajkom svih SDA cimbenika.

(Jedino da se obrate vidovitoj Dzemili ako i ona nije pod njihovim skutima.) :D
Naravno ovdje se radi o klasicnom pranju novca i kriminalci svih nacija ujedinite se
Billy The Pljuc

#6333 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Billy The Pljuc »

Tomahawk11 wrote: 03/06/2020 11:42 Da krenemo od početka....on je otvorio novi račun iako su računi maline blokirani ranije, u februaru.
Račun striktno za sredstva iz budžeta za koja još nije bilo odobreno da se u tu svrhu uplate dotičnom gospodinu.
Dobro, jeste išaretom, ali nije ono sa potpisom i pečatom.
Nejse.
HEROJ a ne ZLOČINAC, jel te stid Tomo ove insinuacije, hoćeš da pomislimo da je naš Fikro lopov?

Naš Fikro ti je bolan ne bio još u februaru im'o VIZIJU da će mu novi računi trebati za transakcije koje se i dešavaju u aprilu, znači za nepuna dva mjeseca od pomenute vizije. Pa kako ti nije jasno da ni Nostradamus a ni baba Vanga sa sve skupa Tarabićima i da ne spominjem Milana Tarota, Aziru, Džemilu, Kleopatru, Nizamu Al Raisu i ostale k'o fol vidovnjake a ima ih na pasja preskakala NISU, i opet ponavljam NISU, bili u stanju predvidjeti događaje iz tako bliske budućnosti.

Tomo, moram istaći da sam te gotivio sve do danas, pao si mi u očima i izgorio k'o meteor, više ti neću zapratiti nijedan post a kamoli lajkati nešto, one crtane romane što ti onomad dadoh da pročitaš i poster od Brus Lija koji sam ti poklonio da mi hitno vratiš, klikere i sličice što si mi dao da popunim album životinjsko carstvo sam ti već posl'o nazad po Kemi.

Vama ostalim smutljivcima i nevjernicima koji tvrdite da je naš Fikro nabavio nake loše rHespiratore nemam šta poručiti osim da je haram blatiti našeg Fikru, takvog Hinsana ova naša zemlja još nije iznjedrila, vrijeme će pokazati i pružiti vam šansu da se pokajete, progledate vako k'o što sam i ja sam.
dr_Evil

#6334 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by dr_Evil »

155_mm wrote: 03/06/2020 12:20 @@dr_Evil
taj dio za korupciju politickog vodstva naroda sa posebnim potrebama se slazem sa tobom. ali mene vise interesuje ovaj tvoj tehnicki dio.

nego cesto pominjes to "pucanje pluca" nije mi jasno na sta mislis.

ako uzmemo ono laicki da je osnovna funkcija respiratora da osigura protok zraka tj. kisika kroz pluca. znaci kad pacijen ne moze da "usisava" zrak onda ga respirator "upumpava" i ispumpava naravno.

znaci glavna velicina kojom se upravlja bi trebale biti kolicina zraka po jednom "upunpavanju" i frekvencija "upunpavanja" . to se nasteluje na osnovu gabarita pacijenta. ili? i sad se postavlja pitanje da li se velicina pluca mjenja tokom disanja i frekvencija dok se lezi u krevetu. naravno podrazumijeva se da mu zena ne lezi gola u krevetu sa pacijentom.

kolicina kisika se moze mjeriti onim sto se natakari na prst.

i sad se dalje postavlja pitanje kako dolazi do pucanja pluca. prepumpa ih uredjaj. ali za to bi trebao biti neki sigurnosni ventil koji se otvara ako pritisak u sistemu predje odredjenu vrijednost. vjerovatno bi se taj ventil trebao otvoroti i kad pacijent prdne. sto bi znacilo da je sistem dovoljno otporan na velicinu smetnje "pacijetov prdez" a mozda cak i na ulazni signal smetnje "pacijentovo kihanje"

tako da mi stvarno nije jasno o kakvom se pucanju pluca govori.

ali srecom pa imamo inzinjera na temi pa ce nam to on objasniti.

Ebo ga ti sada, ti stvarno nisi gledao senada u subotu, ja samo ponavljam sta je covjek koji je ekspert u tom polju ispricao.

Dakle sigurnosni ventil o kojem pricas ovde nece funkcionisati, ali shavatm sta pricas, ima jedna anegdota kada je profa sa faxa pitao malog sta mu je stari doktor bili mogli tokom mozdanog ili srcanog udara da postavimo sigunosni ventil tako da se smanje pritisak, a ovaj mu poslao selam i rekao reci profi da se drzi bagera. Tako da je to za mene i za tebe poruka takodjer.

Ono sto je rekao covjek ako se dobro sjecam je da pluca u sred bolesti (covid) postaju krtija, a drugo sta je rekao je da covjek sa vremenom treba da se pusta samostalno da dise nekim dijelom. Dok bi ovaj aparat uvijek upumpavao istu kolicinu, i istom brzinom, sto dugotrajno dovodi do ostecenja, Aparat njegovim zakljuckom nije dobar za covid pacijente i generalno intezivnu njegu.

Za nas to znaci da ne mjeri izlaz i ne radi nista sa tim podatcima da bi regulisao. Moze li se to rucno kontrolisat kada je pacijent intubiran, ja pojma nemam niti me zanima, sve se moze, u ratu smo sigurno imali i vecih izuma
muha_sa

#6335 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by muha_sa »

high_volume wrote: 03/06/2020 12:08
dr_Evil wrote: 03/06/2020 11:53
Zato boli kada malinar kupuje respiratore, ginekolog glume epidemiologa, masinski inzinjer glavnog ekonoma, a mali od voznog parka direktora FCUZ-a. I sve nam je to dala koja ona stranka?
"Malinar" je trgovac. Našao robu, ponudio, kupac odlučio, prenio novac, ovaj isporučio, zaradio....

Očito je da "boli" nešto drugo, ne kad "malinar kupuje respiratore". Da je nabavku "Fikretovih" respiratora izvršila neka druga firma, koja u svom nazivu ili praksi ima riječ "medicinski", niko ne bi ni slova napisao :-)
Trgovac kupi za SVOJU lovu nešto i nek proda za stostruko vec lovu ako ima levata koji ce kupit. Boli ga rinaka.

Ako su mene slagali i ja sam vas :D
muha_sa

#6336 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by muha_sa »

sumirprimus

#6337 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by sumirprimus »

naravno da se registrator moze koristit, da skuplja prasinu na aerodromu, skladistu, podrumu klinickih centara, domva dzravlja, ili u ambulantnim vozilima uz struju i kisik jedno sat.
dok god ne spoje nekog heftu a ne sat, a i za ovaj herojski cin da nadju medju sobom dobrovoljca, jer oni tvrde da moze, ja im ne vjerujem :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#6338 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Tomahawk11 »

Billy The Pljuc wrote: 03/06/2020 12:27
Tomahawk11 wrote: 03/06/2020 11:42 Da krenemo od početka....on je otvorio novi račun iako su računi maline blokirani ranije, u februaru.
Račun striktno za sredstva iz budžeta za koja još nije bilo odobreno da se u tu svrhu uplate dotičnom gospodinu.
Dobro, jeste išaretom, ali nije ono sa potpisom i pečatom.
Nejse.
HEROJ a ne ZLOČINAC, jel te stid Tomo ove insinuacije, hoćeš da pomislimo da je naš Fikro lopov?

Naš Fikro ti je bolan ne bio još u februaru im'o VIZIJU da će mu novi računi trebati za transakcije koje se i dešavaju u aprilu, znači za nepuna dva mjeseca od pomenute vizije. Pa kako ti nije jasno da ni Nostradamus a ni baba Vanga sa sve skupa Tarabićima i da ne spominjem Milana Tarota, Aziru, Džemilu, Kleopatru, Nizamu Al Raisu i ostale k'o fol vidovnjake a ima ih na pasja preskakala NISU, i opet ponavljam NISU, bili u stanju predvidjeti događaje iz tako bliske budućnosti.

Tomo, moram istaći da sam te gotivio sve do danas, pao si mi u očima i izgorio k'o meteor, više ti neću zapratiti nijedan post a kamoli lajkati nešto, one crtane romane što ti onomad dadoh da pročitaš i poster od Brus Lija koji sam ti poklonio da mi hitno vratiš, klikere i sličice što si mi dao da popunim album životinjsko carstvo sam ti već posl'o nazad po Kemi.

Vama ostalim smutljivcima i nevjernicima koji tvrdite da je naš Fikro nabavio nake loše rHespiratore nemam šta poručiti osim da je haram blatiti našeg Fikru, takvog Hinsana ova naša zemlja još nije iznjedrila, vrijeme će pokazati i pružiti vam šansu da se pokajete, progledate vako k'o što sam i ja sam.
E jbg...da sam znao šutio bih :(
dr_Evil

#6339 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by dr_Evil »

muha_sa wrote: 03/06/2020 12:34
Dzaba meces video :D
muha_sa

#6340 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote: 03/06/2020 12:36

Neizgovorena je zlata vrijedna :D
sumirprimus

#6341 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by sumirprimus »

dakle da legnete na postelju, i da vam treba heftu dana pu pu ne trebalo nikom, respirator, ventilator, da li bi ste a da mozete odluciti pristali da vas spoje na ovaj acm fikrin respirator?
Tomahawk11
Globalni moderator

#6342 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote: 03/06/2020 12:38
Tomahawk11 wrote: 03/06/2020 12:36

Neizgovorena je zlata vrijedna :D
Ako iko zna - ti znaš :thumbup:
muha_sa

#6343 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by muha_sa »

dr_Evil wrote: 03/06/2020 12:37
muha_sa wrote: 03/06/2020 12:34
Dzaba meces video :D
Da sam prije ovog intervjua umro ne bih znao da imamo ovakvog strucnjaka :-D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6344 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by un1ted »

Dzabe video, dobro napisano, jer su forumski sručnjaci sturčni za sve, od vojnog naoružanja, respiratora, registratora, servera i raznih pravnih procedura. Mi baš ličimo na vegetu :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#6345 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote: 03/06/2020 12:40 dakle da legnete na postelju, i da vam treba heftu dana pu pu ne trebalo nikom, respirator, ventilator, da li bi ste a da mozete odluciti pristali da vas spoje na ovaj acm fikrin respirator?
Ja bih rekao kopajte me odmah, nema potrebe da me mučite.
dr_Evil

#6346 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by dr_Evil »

Covjek bolan zna sta prica, ja gledao u subotu vec pola zaboravio sta je pricao :D

To je poenta svega, treba ljudi da rade svoj posao oni koji znaju. Ne dam nikom da mi se mjesa u ono sto radim, ako nije u mom polju, i tako treba da bude
Maraschino

#6347 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Maraschino »

muha_sa wrote: 03/06/2020 12:29

Trgovac kupi za SVOJU lovu nešto i nek proda za stostruko vec lovu ako ima levata koji ce kupit. Boli ga rinaka.

Ako su mene slagali i ja sam vas :D
Bas tako.

Sve dok ima nekoga da toliko plati cijena nije upitna.
Druga je stvar sto su oni ikoristili vanrednu situaciju i bez tendera i ponuda prihvatili jednu ponudu.
winpin

#6348 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by winpin »

high_volume wrote: 03/06/2020 12:08
"Malinar" je trgovac. Našao robu, ponudio, kupac odlučio, prenio novac, ovaj isporučio, zaradio....

Očito je da "boli" nešto drugo, ne kad "malinar kupuje respiratore". Da je nabavku "Fikretovih" respiratora izvršila neka druga firma, koja u svom nazivu ili praksi ima riječ "medicinski", niko ne bi ni slova napisao :-)
Kakav je to trgovac koji igra po tudjim notama, u ciji biznis je ukljuceno xxx "stranih" persona koja mu krce put do cilja, koji ni maline iz vocnjaka ne bi plasirao na trziste da mu nije tih istih. Ne, druze, nije on trgovac nego prevejana, pohlepna spodoba ukljucena u kriminalni kartel radi brzog bogacenja. Sto se njega samog tice njegov kapacitet uspjesnog trgovca je ravan nuli. Ovako mu se mnogo sto sta poklopilo, od mjesta rodjenja pa nadalje.
sumirprimus

#6349 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by sumirprimus »

pa to tomo i pricamo, jedno je branit ovu kriminalnu bagru, a druga stvar ova njihova sranja prikopcat na sebe ili nekog ti dragog..
njonju. trazili bi oni svi ove dregere kako vec
155_mm

#6350 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by 155_mm »

@dr_Evil
ma ja sam samo mislio da iskoristimo inzinjera na temi pa da nam on neke tehnicke stvari objasni. ono uopsteno za nas laike.

ne srece se svaki dan inzinjer na temi koji barata regulaciom sistema, obradom digitalnih signala i laplasovom transformacijom.

:D

hajd ne zamjeri. povlacim se iz rasprave. i ipak hvala za tehnicka pojasnjenja.
Locked