Da, 100 metara.
Prelazak ulice-kazna
-
Hakiz
#27 Re: Prelazak ulice-kazna
Sa stanemo negde kod pješačkog na kojem nema semafora i čekamo da vidimo koliko vozačke stoke će stati i pustiti pješaka da pređe? Staću ja na trotoar uz pješački prelaz, a ti sa strane broj koliko automobila će proći da ne stane prije pješačkog, a koliko će stati i pustiti me da pređem pješački prelaz. Recimo onaj pješački prelaz kod mosta na Ilidži kada se ide prema OBI-ju.
Da vidimo koliko vozačke stoke će usporiti i voziti na takav način da ne popršće pješaka kada pada kiša i stvore se lokve na ivicama vozne trake uz trotoar?
Pa da gledamo kako i sa kojim rastojanjem vozači obilaze bicikliste koji su na cesti. Možda nećeš vjerovati, ali tamo gdje nema posebne biciklističke trake, biciklisti bi trebali voziti po cesti, ne bi smjeli po trotoaru.
Ima još toga šta bi mogli stati i provjeravati.
Da vidimo ko je veća stoka, vozači ili pješaci.
Last edited by Hakiz on 02/06/2020 16:40, edited 1 time in total.
- dobar osjecaj
- muha_sa
#29 Re: Prelazak ulice-kazna
Nije tvoja greška--nece moc izvadit dokumente ako ne plati.Pandakonda wrote: ↑02/06/2020 14:33Moja greška, zato sam i napisao ako se ne varamvictom wrote: ↑02/06/2020 14:30Pandakonda wrote: ↑02/06/2020 14:18
Nećeš moći vaditi dokumente (lična, pasoš, vozačka itd.). I ako se ne varam to ti stoji u kaznama tako da si nahebao ako ti neko bude tražio uvjerenje o nekažnjavanju![]()
ne razlikuješ prekršaj i krivično djelo![]()
- Euphoria
#30 Re: Prelazak ulice-kazna
30. Tolerancija 10.Bobi wrote: ↑02/06/2020 16:14Prije svakog pješačkog stoji ograničenje brzine...kolikoMiss Moonlight wrote: ↑02/06/2020 15:11 Ma po meni nije besmisleno. Znaju pješaci praviti problem. U nedjelju idem od hitne prema Pofalicima. Vozim 40km/h otprilike, tu imaju 3-4 trake, kako u kojem dijelu. Isto i auto u traci pored mene i jedno auto iz suprotnog pravca. Na pješačkom od skretanja za chipas, bigno,ramaglas.... Muz, zena, dijete neke 3-4 godine i kolica sa bebom. I oni izlaze i pravko krecu prelaziti cestu, uopste nisu zastali niti pogledali, doduše na pješačkom. Auto u traci do mene jedva zakoči, znači malo je falilo da udari ženu i kolica. Ja kočim naglo,ali stanem bez problema. Auto iz suprotne trake tik uz njih proleti, njima iza ledja, nije mogao stati, ali je kočio. I taj lik poče ganjati to auto, čovjek stao, hoće da se bije s njim.
Pa druže jeste pješački ali trebaš na njemu stati, a ne opušteno furati gledajući samo pravo, auto ne može tek tako zakočiti.
Ja bih i te slučajeve kažnjavala. A da ne govorim koliko puta vidim roditelje sa djecom da prelijecu ulicu jer im se mrsko 20m spustiti do pješačkog![]()
? Jesi gledala ikad
?
Stat cu ja, ali jad mi iskoči i sekundi ha već pred pješačkim, ne mogu stati, nije da neću.
Zna se kako se prelazi pješački prelaz, uče nas u prvom razredu osnovne škole.
- Bullet Tooth Tony
#31 Re: Prelazak ulice-kazna
Ma pjesaci svugdje isti
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#32 Re: Prelazak ulice-kazna
Ne mozes se zaustaviti zato sto nisi prilagodila brzinu kretanja vozila a to nije tvojih 30+10...znaci moras se kretati sporije a tih 10 km samo samozive osobe smatraju da je ispravno. Vozac motornog vozila mora da prati kretanje pjeshaka u blizini pjeshachkog prelaza i uvijek je odgovorniji za bilo kakvu nsrecu ...razmisli malo.Miss Moonlight wrote: ↑02/06/2020 16:4630. Tolerancija 10.forbidden wrote: ↑02/06/2020 16:14Prije svakog pješačkog stoji ograničenje brzine...kolikoMiss Moonlight wrote: ↑02/06/2020 15:11 Ma po meni nije besmisleno. Znaju pješaci praviti problem. U nedjelju idem od hitne prema Pofalicima. Vozim 40km/h otprilike, tu imaju 3-4 trake, kako u kojem dijelu. Isto i auto u traci pored mene i jedno auto iz suprotnog pravca. Na pješačkom od skretanja za chipas, bigno,ramaglas.... Muz, zena, dijete neke 3-4 godine i kolica sa bebom. I oni izlaze i pravko krecu prelaziti cestu, uopste nisu zastali niti pogledali, doduše na pješačkom. Auto u traci do mene jedva zakoči, znači malo je falilo da udari ženu i kolica. Ja kočim naglo,ali stanem bez problema. Auto iz suprotne trake tik uz njih proleti, njima iza ledja, nije mogao stati, ali je kočio. I taj lik poče ganjati to auto, čovjek stao, hoće da se bije s njim.
Pa druže jeste pješački ali trebaš na njemu stati, a ne opušteno furati gledajući samo pravo, auto ne može tek tako zakočiti.
Ja bih i te slučajeve kažnjavala. A da ne govorim koliko puta vidim roditelje sa djecom da prelijecu ulicu jer im se mrsko 20m spustiti do pješačkog![]()
? Jesi gledala ikad
?
Stat cu ja, ali jad mi iskoči i sekundi ha već pred pješačkim, ne mogu stati, nije da neću.
Zna se kako se prelazi pješački prelaz, uče nas u prvom razredu osnovne škole.
-
Bobi
- Forum administrator
#33 Re: Prelazak ulice-kazna
Ma ovo he glavonja, kroz centar grada bukvalno gdje je sve ispresjecano vozi iznad ograničenja plus pretice s lijeve strane(Engleska)..sam je napravio desetke prekršaja.
-
kakavdanakneiskustvu
#34 Re: Prelazak ulice-kazna
ličnu i paosš može,za te dokumente nema veze da li ima neko neplaćenu kaznu ili nema
-
Bobi
- Forum administrator
#35 Re: Prelazak ulice-kazna
A cips, evo rece jedna teta iznad da ne moze?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/06/2020 17:01ličnu i paosš može,za te dokumente nema veze da li ima neko neplaćenu kaznu ili nema
-
moonca
#36 Re: Prelazak ulice-kazna
Da, ako nema semafora....t_id=16551556 wrote:02/06/2020 16:18 Tvoje je da pred pješačkim usporiš makar vozila kroz Pripyat.
-
Hakiz
#37 Re: Prelazak ulice-kazna
Ako se ne varam čini mi se da su te stvari išle na Ustavni sud ili neki drugi. To da li se može izdavanje dokumenata usloviti izvršenjem obaveza koje sa tim dokumentima nemaju veze.
Pa recimo ne možeš dobiti vozačku ako nisi platio saobraćajne kazne mi i ima smisla. Ali da ne možeš dobiti CIPS ili pasoš zbog saobaćajnih kazni mi nema smisla.
Kada za koju godinu dođemo u fazu u koju Kina polako ulazi, fazu "društvenog ocjenjivanja" pa ti kažu da ne možeš kupiti hranu ako nisi platio kaznu za prelazak na crveno ili ne možeš otići doktoru jer ti je vozač Ubera dao lošu ocjenu kao mušteriji.
Pandemija je pokazala da se rado odričemo slobode za sigurnost, pa bi to bila samo jedna od faza odricanja od slobode da bismo bili sigurniji.
Pa recimo ne možeš dobiti vozačku ako nisi platio saobraćajne kazne mi i ima smisla. Ali da ne možeš dobiti CIPS ili pasoš zbog saobaćajnih kazni mi nema smisla.
Kada za koju godinu dođemo u fazu u koju Kina polako ulazi, fazu "društvenog ocjenjivanja" pa ti kažu da ne možeš kupiti hranu ako nisi platio kaznu za prelazak na crveno ili ne možeš otići doktoru jer ti je vozač Ubera dao lošu ocjenu kao mušteriji.
Pandemija je pokazala da se rado odričemo slobode za sigurnost, pa bi to bila samo jedna od faza odricanja od slobode da bismo bili sigurniji.
- DEMONIKA
#38 Re: Prelazak ulice-kazna
ako nema semafora, ajdeeeeee
kroz Pripyat je inače gutavo voziti, puno brate tih semafora, a ljudi tamo iskaču iz svakog čoška...
- victom
#39 Re: Prelazak ulice-kazna
moj savjet, ako je "samo" 40 KM, plati i zaboravi... ja razumijem, da se zakon primjenjuje selektivno, neko sredjuje svoje kazne direktno u MUP-u, sve znam, sve prošo... ali 40 KM nije vrijedno da se natežeš s njima. ja sam se naplaćao kazni, i opravdnih i neopravdnih, i izmišljenih , imam fasciklu cijelu...
Last edited by victom on 01/03/2021 02:36, edited 2 times in total.
- S4mpion
#40 Re: Prelazak ulice-kazna
Zapravo, problem ste napravili vi, vozači. Na tom dijelu ceste pješak se može opazit' na 200 metara, bez ikakve potrebe za naglim kočenjem.Miss Moonlight wrote: ↑02/06/2020 15:11 Ma po meni nije besmisleno. Znaju pješaci praviti problem. U nedjelju idem od hitne prema Pofalicima. Vozim 40km/h otprilike, tu imaju 3-4 trake, kako u kojem dijelu. Isto i auto u traci pored mene i jedno auto iz suprotnog pravca. Na pješačkom od skretanja za chipas, bigno,ramaglas.... Muz, zena, dijete neke 3-4 godine i kolica sa bebom. I oni izlaze i pravko krecu prelaziti cestu, uopste nisu zastali niti pogledali, doduše na pješačkom. Auto u traci do mene jedva zakoči, znači malo je falilo da udari ženu i kolica. Ja kočim naglo,ali stanem bez problema. Auto iz suprotne trake tik uz njih proleti, njima iza ledja, nije mogao stati, ali je kočio. I taj lik poče ganjati to auto, čovjek stao, hoće da se bije s njim.
Ja ne shvatam vozače koji vide pješaka pred pješačkim prelazom i opet prolijeću ispred njega punom brzinom, vrijeme je da se takvoj praksi stane ukraj.
Čovjek je možda s porodicom stig'o iz neke civilozovane zemlje, gdje vozači znaju šta je pješački prelaz.
Ali, uopšteno gledano, pješak u Sarajevu ne može preći ulicu dok nekom ne iskoči ispred auta.
- dječak sa šibicama
#41 Re: Prelazak ulice-kazna
Pjesak na pjesackom prelazu je zakon, zakletva, vozac ga ne smije ruzno pogledati, u svakoj normalnoj drzavi pjesaci su na pjesackom u apsolutnoj prednosti, vozaci staju i ako je pjesak pet metara udaljen od prelaza.
Ali zato van pjesackog prelaza, pjesak na kolovozu je ko krme u Teheranu. Zato i deru kazne, a ti plati, ili nemoj nisi lud.
Ali zato van pjesackog prelaza, pjesak na kolovozu je ko krme u Teheranu. Zato i deru kazne, a ti plati, ili nemoj nisi lud.
- victom
#42 Re: Prelazak ulice-kazna
--- 40 KM nije kraj svijeta.. nije vrijedno živaca
Last edited by victom on 01/03/2021 02:36, edited 2 times in total.
- muha_sa
- DEMONIKA
#44 Re: Prelazak ulice-kazna
i svaki naredni dan kašnjenja +2km 
- muha_sa
- muha_sa
- muha_sa
-
Bobi
- Forum administrator
-
moonca
#50 Re: Prelazak ulice-kazna
Ako je dozvoljena brzina 80- ti vozis 80... kroz semafor, ako je zeleno svjetlo..