LIBIJA

Post Reply
The 51st State

#6326 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

I sta sad da postamo haftarove egzekucije, nisi ti dobar nikako. Manje su ostraseni ovi sa slika od tebel,
Ti bas zaglibio u fanatizam.
sumirprimus

#6327 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

Kiki je sam sebe ubijedio da konta geopolitiku.
Zato i je zanimljivo :mrgreen:
Sada je jasniji i pad juznog fronta u siriji bez ozbiljnije borbe. Ovi se godinama vec odijelili a nama na klixu niko nije javio :lol: :mrgreen: :skoljka:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6328 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

Kiki je robot
Dinno Su

#6329 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian rekao je u srijedu da je situacija u Libiji veoma zabrinjavajuća, upozorivši kako se u toj zemlji primjenjuje scenarij iz Sirije.

"Kriza se produbljuje. Suočavamo se sa" sirizacijom "Libije", rekao je Le Drian na saslušanju francuskog Senata.
Kikibombona

#6330 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Kikibombona wrote: 27/05/2020 17:42 Americka vojska je upravo objavila satelitske snimke 14 ruskih aviona koji su stigli u vojnu bazu al-Jufra.

Zasto al-Jufra, od toliko baza u Libiji, sta nam ovo govori?

---

Izgleda da se radi o rusko-turskom dogovoru u kojem su Turci odradili prljavi posao. Sa tim ciljem je poslan Vagner, da bi potpomogao tursko-ruski plan na terenu i sabotirao libijsku odbranu.

Na sceni je podjela Libije sto ce Rusima omoguciti kontrolu nad cijelom Evropom i Mediteranom. :-x Nevjerovatna naivnost Evrope i nezainteresovanost Trampove administracije, pustili su Rusiju da odredjuje sudbinu Libije kao sto su odredili sudbinu Sirije.

Al-Jufra baza je od presudne vaznosti za kontrolu naftnih polja...

Image

Image

...

Rusi zele kontrolisati najveci i najbogatiji dio Libije. Uplivom na sjever Afrike imaju namjeru siriti utjecaj na Egipat i ostatak kontinenta.

Turci ce se zadovoljiti sitnicama kao u slucaju Sirije, dobit ce mali emirat prepun ekstremistickih skupina, vehabijske i ihvanijske ideologije. Na kraju ce sve to CHP odjebati kada preuzme vlast i tek ce onda nastati nekontrolisan haos.

...

Umjesto da su Amerika i Evropa podrzali Haftara da slomi teroristi u Tripoliju, te da Libija bude pro-zapadna drzava, lagano su uvukli Rusiju u igru kao sto je slucaj u Siriji.

Rusija i Alzir su se danas dogovorili da rade na primirju u Libiji. Dakle, Rusi rade na podjeli zemlje...

Image
Amerikanci snimaju rusko prisustvo u bazi al-Jufra

Image

A sve je moglo biti zavrseno za 7 dana da su Amerika i Evropa podrzali generala Haftara. :(
zlajaBHF

#6331 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Ja mislim da ce se poceti ubrzo sa pregovorima.

Samo ne znam koju ce teritoriju jos uzeti GNA
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#6332 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

- U Libiji se vodi bitka za prvu zemlju unutar muslimanskog svijeta, dok se Rusija pozicionira za "Dan D". USA, zbog unutrašnjih polarizacija nema efektivan i jedinstven pristup iako AFRICOM prepoznaje stvar. Kina, iza scene, komunicirajući sa svima, igrajući na sve potencijalne pobjednike, igra igru na ishode čiji je cilj da joj se uvaže investicije uložene u Libiju do 2011-e godine. Što se tiče EU, ne zna se ni da li više postoji (znakove nepostojanja je pokazala u barem dvije situacije od 2015. godine do danas), dok najznačajniji evropski akteri ponaosob su iz više razloga trećerazredan akteri u Libiji danas, ne izuzimajući francuski Total.

Image

Ovo jako dobro znaju regionalni muslimanski akteri s obje strane fronta, koji su svojim pristupom u Libiji u potpunosti zasjenili jalove evropsko-ostrvske igrače, bivše imperijalne sile.
Kikibombona

#6333 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote: 27/05/2020 23:04 Ja mislim da ce se poceti ubrzo sa pregovorima.

Ja mislim da je dogovor vec pao izmedju Putina i Erdogana.

Evropa ce skupo platiti spavanje, Rusija prijeti da ce zagospodariti Mediteranom. Vec imaju Siriju, sada i Libija. :roll:
sumirprimus

#6334 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

da si malo pratio vidio bi da se u toj al dzufri vec godinu okupljaju haftarovi placenici ko recimo oni sudanci dzandzavid kako vec...
baza bez poraza :D
The 51st State

#6335 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

i ta ce baza doci na red, dok se tripoli oslobodi u potpunosti.
zlajaBHF

#6336 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote: 27/05/2020 23:59
zlajaBHF wrote: 27/05/2020 23:04 Ja mislim da ce se poceti ubrzo sa pregovorima.

Ja mislim da je dogovor vec pao izmedju Putina i Erdogana.

Evropa ce skupo platiti spavanje, Rusija prijeti da ce zagospodariti Mediteranom. Vec imaju Siriju, sada i Libija. :roll:
I ja mislim da jesu, ali kakav je dogovor?

Mislim da je Hafter gotov. Nije potpisao kad su bili pregovori u Moskvi, i mozda je nepotpisivanjem, ustvari potpisao svoju smrt.
Mozda se on ubrzo ukloni, a neko iz Tobruka preuzme kontrolu nad istokom, i krecu pregovori.

U Libiji nije ksno za dogovor, i siguran sam da nce biti rata do istrebljenja, kao u Siriji.
Dinno Su

#6337 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Premijer Malte RobertAbela
, čija je zemlja odbila misiju #EU #IRINI, posjetio je danas Tripoli i upoznao o detaljima Faieza Sarraja. Potpisani su odredjeni ugovori i migracijski memorandum.
Kikibombona

#6338 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote: 28/05/2020 16:23I ja mislim da jesu, ali kakav je dogovor?

Mislim da je Hafter gotov. Nije potpisao kad su bili pregovori u Moskvi, i mozda je nepotpisivanjem, ustvari potpisao svoju smrt.
Mozda se on ubrzo ukloni, a neko iz Tobruka preuzme kontrolu nad istokom, i krecu pregovori.

U Libiji nije ksno za dogovor, i siguran sam da nce biti rata do istrebljenja, kao u Siriji.
Ruski spijun je veoma inteligentan psihopata i zajeban igrac. Uvijek igra svoju igru i navodi vodu na svoj mlin.

Njemu ne odgovara jak Haftar, jer jak Haftar nije poslusan. Odgovara mu slab Haftar, koji ce biti trajno ovisan o ruskoj pomoci, a Putin ce situaciju iskoristiti da se uvali u Libiju i sije strah po Mediteranu.

...

Rusija je mogla pomoci Haftaru da za 7 dana zavrsi milicije u Tripoliju. Nisu pomogli jer bi tada Haftar bio jak i ne bi imao potrebu sluziti Rusima.

...

Putko je napuckao Erdogana, pustio Haftara da oslabi, pa sada ulijece kao veliki spasioc. Sada salje avione. Zasto ih nije slao prije 5-6 mjeseci? :idea:

...

Stara taktika zavadi pa vladaj.

...

Ne vjerujem da ce libijski rat dugo trajati, doci ce do podjele, bice nesto kao konfederacija, a jedan dio sa drugim nece imati nikakvu saradnju. Haftar je uspostavio cvrst komandni lanac i njegova vojska je disciplinovana. Druga strana ima desetine milicija koje je ujedinio Haftar. Cim rat zavrsi, oni ce se medjusobno masakrirati, kao sto rade tzv. pobunjenici u Siriji. Kada ne ratuju sa Asadom ili Kurdima, tuku se medjusobno.
sumirprimus

#6339 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

Jel to tvoje misljenje ili si negdje procitao?
S koliko samouvjerenosti valjas gluposti pa to je za istrazivanja :lol:
Lincoln-Burrows

#6340 Re: LIBIJA

Post by Lincoln-Burrows »

Plakat će oni za Gadafijem
aerodinamika

#6341 Re: LIBIJA

Post by aerodinamika »

jednonogi_Jack wrote: 26/05/2020 18:53
aerodinamika wrote: 26/05/2020 18:04
osim toga u egiptu zivi 25 miliona turaka :wink:
Turkish journalist and politician Hasan Celal Güzel claimed that the Turkish descended population in Egypt numbered 25 million people
i to su stari podaci, ali procentualno nesto vise nego u Libiji gdje cine 25% stanovnistva :bih:
To hoćeš da nadmašiš Kikija u vicevima?
Činjenice
More recent estimates in 2019 suggest that the total Turkish population in Libya is around 1.4 million, or that more than one in four Libyans (i.e. 25% of the country's population) have Turkish ancestry
Turci cine 25% stanovnistva Libije
Činjenice
Misrata-grad heroj je centar Turske kulture, dvije trecine stanovnika je Turaka :thumbup:

The city of Misrata is considered to be the "main center of the Turkish-origin community in Libya"; in total, the Turks form approximately two-thirds (est.270,000) of Misrata's 400,000 inhabitants.
ČINJENICE :izet:
Premijer Sarać Faiz je Turcin
Image
Born in Tripoli, al-Sarraj comes from a wealthy land-owning family of Turkish origin
kao i ministar unutrasnjih poslova-roden u herojskoj Misrati :thumbup:
ČINJENICE
Turkish journalist and politician Hasan Celal Güzel claimed that the Turkish descended population in Egypt numbered 25 million people
Turci čine najmanje 25% stanovništva Egipta :thumbup:
aerodinamika

#6342 Re: LIBIJA

Post by aerodinamika »

zlajaBHF wrote: 27/05/2020 14:13
Opetja033 wrote: 26/05/2020 21:38

Zato čine sve kako bi i u Tunisu došlo do vojnih/državnog udara. Jer zele unistiti demokratiju u arapskom i islamskom svijetu.

Osovina Turska - Katar - Pakistan je jedina garancija slobode i ravnopravnosti muslimana svijeta. Mnoge drzave i pokreti su svjesni toga i sve se vise okrecu njima. Vlada Somalije je u principu dio bloka dok Tunis i Alžir sve više gravitiraju njima. I Tunis , nakon demokratskih i slobodnih izbora, krupnim koracima grabi tom bloku kako bi zaštitio svoju mladu i ranjivu demokratiju dok Alžir potpisuje strateška partnerstva sa Ankarom.

Izgledalo je jako loše u jednom trenutku, međutim danas imamo jedan sasvim solidan i cvrst blok zemalja na Magrebu - od Maroka do Libije koji predstavljaju branu neprijateljima slobode muslimana. Koji u Tursku i Katar gledaju kao u svoje najvažnije saveznike.
Nije daleko dan kada ce se i Egipat ponovo pridružiti slobodnom muslimanskom svijetu.
Ne znam da li je Pakistan u tom bloku, ali je cinjenica da taj blok jaca iz dana u dan.
Alzit i Tunis su novi kandidati, ili ako nista zemlje koje saradjuju sa nima.
Tu je jos Malezija.

Na drugoj strani imas zemlje kao UAE, S. Arabiju, Egipat itd.

Mene u svemu tome zanima Americka uloga i potpora. Koga oni podrzavaju, i zasto.

Nisam ocekivao uspjeh Turske u libiji, i zato mislim da su imali Americku podrsku. Ako jesu, zasto je imaju?
:lol: cuj americka podrska :lol:
da te pitam jesul turci imali americku podrsku kmad su hiljadu godina (memluci+osmanlije )vladali arapskim i muslimanskim svijetom?
Drugo trenutna stanje pokazuje da su arapi nesposobni da sami vladaju i da proizvode samo siromastvo, ratove i bijedu, iskustvo pokazuje da su samo turci bili faktor stabilnosti koji je obezbjedio mir i razvoj, sve sto je postignuto u arapskom svijetu postignuto je pod turskom upravom.
Libija ima posebno mjesto u Turskoj historiji, zadnja pokrajina gdje su turci pokusali da organizuju otpor kolojalistima, zemlja gdje zivi od ukupne populacije stanovnistva 25% turaka itd.
Nakon ovoga ide se na potpisivanje ugovora o razgranicenju i polaganoj integraciji sa Turnisom i Alzirom, i smirivanje stanja u Jemenu i izbacivanjem emirata i saudije iz Jemena pod turskim vodstvom :thumbup:
Saudija ce se raspasti, kao i Egipat, bice potrebna intervencija Turske u jednom trenutku i preuzimanje uprave nad saudijskom obalom crvenog mora i Mekom i Medinom, vehabije ce biti protjerane u pustinju-prestace biti bil kakav znacajni faktor.
Nekoliko drzava ce pretsati da postoji
Grcka (u sadasnjem obliku, mozda i u potpunosti-rijec je o kolonijalnom projektu i izmisljenoj naciji-koja sa drevnom grckom ima veze kao Eskim sa Zulu plemenom :-) )
Turska ce vratiti kontrolu nad svim ostrvima u Egejsom moru, i cjelokupnu trakiju

Egipat - gola bjeda, Turska ce tu morati intervenisati kad tad, vecina ogromna vecina naroda i sad gleda u tursku ko ozebo sunce i naici ce na veliku podrsku naroda kad za to dode vrijeme, vojna hunta nece se moci odrzati pred narodom

Saudija izmisljena drzava
Arapski svijet dobice prilikun za razvoj ali najvaznije mir i stabilnost
Turci su vladali tim teritorijama 1000 godina, vladace jos hiljadu
zadnjih sto godina je bio incident koji ce biti ispravljen i vec se polako saintervencijom u Siriji i Libiji ispravlja, opste narodno raspolozenje u bivsim turskim teritorijama je izuzetno povoljno i bice vece sa vremenom, ovo je vrijeme stojece Turske
The 51st State

#6343 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

:D :oops:
Kikibombona

#6344 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

aerodinamika wrote: 28/05/2020 19:23da te pitam jesul turci imali americku podrsku kmad su hiljadu godina (memluci+osmanlije )vladali arapskim i muslimanskim svijetom?
Zasto Memluke i Osmanlije stavljas u istu ravan kada su se potukli svaki put kada su se sreli?

To je kao da u istu ravan stavis Palestince i Izraelce, jer su jedni i drugi semitskog porijekla. :D

Nema bas smisla...
Kikibombona

#6345 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Strasni gubici za teroriste danas, desetine mrtvih Sirijaca i poneki Libijac. Slike uznemirujuce...

https://twitter.com/lna2019m

Jedan od Sirijaca koji su zaginuli u Libiji za platu od 2k dolara

studiorum_tuzlaensis

#6346 Re: LIBIJA

Post by studiorum_tuzlaensis »

Jel to plata sa toplim obrokom?
Kikibombona

#6347 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

studiorum_tuzlaensis wrote: 28/05/2020 20:49 Jel to plata sa toplim obrokom?
Turci ih jebu za plate samo tako. :D Ovaj iznos neki dobiju za 45 dana, neke zavlace po dva mjeseca. :D Obecali su im 2k mjesecno ali malo ko dobije taj iznos.

O tome je vise pisala ugledna novinarka Lindzi Snel. Ima dosta komentara s tim u vezi. Evo jedan od...

@mba

#6348 Re: LIBIJA

Post by @mba »

aerodinamika wrote: 28/05/2020 19:23
zlajaBHF wrote: 27/05/2020 14:13
Opetja033 wrote: 26/05/2020 21:38

Zato čine sve kako bi i u Tunisu došlo do vojnih/državnog udara. Jer zele unistiti demokratiju u arapskom i islamskom svijetu.

Osovina Turska - Katar - Pakistan je jedina garancija slobode i ravnopravnosti muslimana svijeta. Mnoge drzave i pokreti su svjesni toga i sve se vise okrecu njima. Vlada Somalije je u principu dio bloka dok Tunis i Alžir sve više gravitiraju njima. I Tunis , nakon demokratskih i slobodnih izbora, krupnim koracima grabi tom bloku kako bi zaštitio svoju mladu i ranjivu demokratiju dok Alžir potpisuje strateška partnerstva sa Ankarom.

Izgledalo je jako loše u jednom trenutku, međutim danas imamo jedan sasvim solidan i cvrst blok zemalja na Magrebu - od Maroka do Libije koji predstavljaju branu neprijateljima slobode muslimana. Koji u Tursku i Katar gledaju kao u svoje najvažnije saveznike.
Nije daleko dan kada ce se i Egipat ponovo pridružiti slobodnom muslimanskom svijetu.
Ne znam da li je Pakistan u tom bloku, ali je cinjenica da taj blok jaca iz dana u dan.
Alzit i Tunis su novi kandidati, ili ako nista zemlje koje saradjuju sa nima.
Tu je jos Malezija.

Na drugoj strani imas zemlje kao UAE, S. Arabiju, Egipat itd.

Mene u svemu tome zanima Americka uloga i potpora. Koga oni podrzavaju, i zasto.

Nisam ocekivao uspjeh Turske u libiji, i zato mislim da su imali Americku podrsku. Ako jesu, zasto je imaju?
:lol: cuj americka podrska :lol:
da te pitam jesul turci imali americku podrsku kmad su hiljadu godina (memluci+osmanlije )vladali arapskim i muslimanskim svijetom?
Drugo trenutna stanje pokazuje da su arapi nesposobni da sami vladaju i da proizvode samo siromastvo, ratove i bijedu, iskustvo pokazuje da su samo turci bili faktor stabilnosti koji je obezbjedio mir i razvoj, sve sto je postignuto u arapskom svijetu postignuto je pod turskom upravom.
Libija ima posebno mjesto u Turskoj historiji, zadnja pokrajina gdje su turci pokusali da organizuju otpor kolojalistima, zemlja gdje zivi od ukupne populacije stanovnistva 25% turaka itd.
Nakon ovoga ide se na potpisivanje ugovora o razgranicenju i polaganoj integraciji sa Turnisom i Alzirom, i smirivanje stanja u Jemenu i izbacivanjem emirata i saudije iz Jemena pod turskim vodstvom :thumbup:
Saudija ce se raspasti, kao i Egipat, bice potrebna intervencija Turske u jednom trenutku i preuzimanje uprave nad saudijskom obalom crvenog mora i Mekom i Medinom, vehabije ce biti protjerane u pustinju-prestace biti bil kakav znacajni faktor.
Nekoliko drzava ce pretsati da postoji
Grcka (u sadasnjem obliku, mozda i u potpunosti-rijec je o kolonijalnom projektu i izmisljenoj naciji-koja sa drevnom grckom ima veze kao Eskim sa Zulu plemenom :-) )
Turska ce vratiti kontrolu nad svim ostrvima u Egejsom moru, i cjelokupnu trakiju

Egipat - gola bjeda, Turska ce tu morati intervenisati kad tad, vecina ogromna vecina naroda i sad gleda u tursku ko ozebo sunce i naici ce na veliku podrsku naroda kad za to dode vrijeme, vojna hunta nece se moci odrzati pred narodom

Saudija izmisljena drzava
Arapski svijet dobice prilikun za razvoj ali najvaznije mir i stabilnost
Turci su vladali tim teritorijama 1000 godina, vladace jos hiljadu
zadnjih sto godina je bio incident koji ce biti ispravljen i vec se polako saintervencijom u Siriji i Libiji ispravlja, opste narodno raspolozenje u bivsim turskim teritorijama je izuzetno povoljno i bice vece sa vremenom, ovo je vrijeme stojece Turske

:thumbup:
The 51st State

#6349 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Jeli realno da frajer smara toliko sa izvorima koji nista osim propagande i lazi ne prenose.
Mislim ko iole prati bliskoistocne sukobe zna to, opasan neki prenos, nema sta.
Inace i danas manji napredak vladinih snaga u tripoliju, dok pod kontrolom kriminialnih teroirstickih falangi je ubijeno 30 migranata kako kazu zbog osvete.
The 51st State

#6350 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Jeli ovo zavrcu pipe uzurpatoru i krimosu?
Post Reply