Automobilska industrija u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

anelsol

#1 Automobilska industrija u BiH

Post by anelsol »

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji. Do 1992. godine, Volkswagen je proizvodio putničke automobile i komercijalna vozila u fabrici u blizini Sarajeva, dok su preduzeća Kosmos iz Banja Luke i Soko iz Mostara proizvodila autobuse.

U posljednjih deset godina, ova industrija je doživjela dinamičan razvoj i postala je snažno izvozno orjentirana, izvozeći u prosjeku 90% svoje proizvodnje.

Danas, bh. preduzeća iz automobilskog sektora proizvode širok spektar dijelova i komponenti, kao što su: zupčanici i njihovi dijelovi, metalni precizni dijelovi, pogon osovine, kočioni sistemi, spojnice, upravljački sistemi, pumpe, filteri, električni auto-dijelovi, proizvodi od tekstila i kože, aluminijske felge, akumulatori i različiti sitni dijelovi kao što su opruge, vijci, cijevi i komponente od metala, gume ili plastike.

Budući da je ova industrijska grana značajan segment privrednog života u BiH zaslužuje posebnu temu na ovom forumu.
zforumas

#3 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by zforumas »

...i svjecice
anelsol

#4 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by anelsol »

Ovo su neke od firmi koje se bave proizvodnjom u ovom sektoru:

TMD Group Gradačac

tmd-group.ba/

Prevent Group:

www.preventgroup.ba/en/homepage/

Cimos TMD Ai doo Gradačac:

www.tcholding.com/locations/

Wagner Automotiv doo Gradačac:

www. wagner-automotiv.ba/

Zinkteknik Bosnia doo Mostar:

www.zinkteknik.se/ba/o-nama/

Volkswagen Sarajevo doo

Veritas Automotive doo Sarajevo

https://www.veritas.ag/en/products-and- ... -divisions

Saraj-Komerc doo Gornji Vakuf:

https://www.saraj-komerc.com/
Last edited by anelsol on 26/05/2020 09:53, edited 1 time in total.
anelsol

#5 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by anelsol »

Bekto Emka doo Goražde:

https://www.emka.com/ba_ba/company/manu ... g/history/

Jajce Aloy wheels doo:

http://jaw.ba/

Unis Tok doo Kalesija:

www.unistok.ba/

ADK doo Novi Travnik:

http://www.adk.ba/bs/

Krupa Kabine doo:

https://www.facebook.com/KrupaKabine/

Surtec-Eurosjaj doo Konjic:

https://www.surtec-eurosjaj.com/bs/contact

Nastavite niz....
high_volume

#6 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by high_volume »

anelsol wrote: 26/05/2020 00:40 Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji. Do 1992. godine, Volkswagen je proizvodio putničke automobile i komercijalna vozila u fabrici u blizini Sarajeva, dok su preduzeća Kosmos iz Banja Luke i Soko iz Mostara proizvodila autobuse.
Obzirom na tradiciju i trenutna znanja i sposobnosti BiH tržišta, pravne norme države, broj i stručnost radnika, itd., možda bi sarajevski TAS trebali aktivirati u proizvodnji G1, ev. G2, na njima smo stali... I ostali :D
anelsol

#7 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by anelsol »

high_volume wrote: 26/05/2020 09:59
anelsol wrote: 26/05/2020 00:40 Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji. Do 1992. godine, Volkswagen je proizvodio putničke automobile i komercijalna vozila u fabrici u blizini Sarajeva, dok su preduzeća Kosmos iz Banja Luke i Soko iz Mostara proizvodila autobuse.
Obzirom na tradiciju i trenutna znanja i sposobnosti BiH tržišta, pravne norme države, broj i stručnost radnika, itd., možda bi sarajevski TAS trebali aktivirati u proizvodnji G1, ev. G2, na njima smo stali... I ostali :D
Naravno nije to na predratnom nivou, ali ima još dobrih firmi tako da još nismo za baciti :D
zforumas

#8 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by zforumas »

Posto je u mom rodnom gradu dosta razvijena ova grana industrije navest cu i ja par firmi za koje znam da proizvode dijelove ili sklopove za autoindustriju:

MANN+HUMMEL BA J.S.C. Tesanj

„Pobjeda“ dd Tešanj ,Fabrika pumpi i prečistača

Enker tvronica svjećica I tehničke keramike

Prevent Fad d.d. Jelah – Tešanj

Medena Commerce

Ima jos dosta manjih firmi koje rade kao kooperanti ovim vecim ili koje rade tzv. Lohn poslove i izvoze najvise za Njemacku.
BiBi911

#9 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by BiBi911 »

Izbaci ove dilfine i ademove firme
Dope_Man

#10 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by Dope_Man »

anelsol wrote: 26/05/2020 00:40 Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji.
Said no one, ever.

BiH nit ima "dugu tradiciju" nit "veliko iskustvo" u toj industriji.

U BiH se, vrlo kratko, sklapali automobili za njemackog giganta kako bi ih lakse plasirao za trziste Jugoslavije. Nakon rada imamo firme koje prave sitne dijelove. To je realni opis. Srbija moze reci da nesto ima, zahvaljujuci Rimcu i Hrvatska. Mi, realno, nemamo autoindustriju. Imamo par saradnika.

Da li bi ja volio da imamo stvarnu industriju, gdje je zapravo proizvode komponente kod nas i ugradjuju u finalni proizvod - da. To bi bilo odlicno. Elem bi imali jeftinija vozila za kupiti u salonu, em bi imali zaradu na izovozu. Ali nazalost daleko smo mi od toga.
anelsol

#11 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by anelsol »

Dope_Man wrote: 26/05/2020 12:16
anelsol wrote: 26/05/2020 00:40 Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji.
Said no one, ever.

U BiH se, vrlo kratko, sklapali automobili za njemackog giganta kako bi ih lakse plasirao za trziste Jugoslavije. Nakon rada imamo firme koje prave sitne dijelove. To je realni opis. Srbija moze reci da nesto ima, zahvaljujuci Rimcu i Hrvatska. Mi, realno, nemamo autoindustriju. Imamo par saradnika.

Da li bi ja volio da imamo stvarnu industriju, gdje je zapravo proizvode komponente kod nas i ugradjuju u finalni proizvod - da. To bi bilo odlicno. Elem bi imali jeftinija vozila za kupiti u salonu, em bi imali zaradu na izovozu. Ali nazalost daleko smo mi od toga.
Ok, svak ima svoje mišljenje. I ja se slažem da to nije na nekom zavidnom nivou, ali ako određena grana privrede zapošljava nekoliko hiljada ljudi, i ako određene opštine/gradovi u BiH kao što su Gradačac ili Tešanj doslovno žive od te grane industrije, ne možemo reći da to ne postoji.
BiBi911

#12 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by BiBi911 »

Hajd da ti dodam dilfina i ademova firma prave za ducati " sub frame", drzac zadnje celjusti, lim za zastitu od toplote oko auspuha(ali ne prvu ugradnju vec zamjenski dio)

rade za bugare prsten, pa bugari nesto doradjuju i salju za italiju.
Ispusiki su posao za ICSA italija zbog pohlepe otislo je u Travnik kod Adnana :thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by mk ultra »

a ova fadilova Thermo metal resist? :mrgreen:
ElRe

#14 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by ElRe »

Valja se sad prebacivati na elektroku. SUS motori su za 10god prošlost.
Guadalajara

#15 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by Guadalajara »

mk ultra wrote: 26/05/2020 14:39 a ova fadilova Thermo metal resist? :mrgreen:
Jbg...I ta firma se bavi proizvodnjom visokolegiranih celika, dijelova za municiju... ;-)
mk ultra

#16 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by mk ultra »

Guadalajara wrote: 26/05/2020 15:11
Jbg...I ta firma se bavi proizvodnjom visokolegiranih celika, dijelova za municiju... ;-)
vidio sam da rade i dijelove turbo kompresora za vozila, imaju rotacionu peć za ljevanje, mogu oni svašta :mrgreen:
Guadalajara

#17 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by Guadalajara »

mk ultra wrote: 26/05/2020 15:28
vidio sam da rade i dijelove turbo kompresora za vozila, imaju rotacionu peć za ljevanje, mogu oni svašta :mrgreen:
Aha, mogu i lansirne cijevi proizvoditi :mrgreen:
dječak sa šibicama

#18 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Zasto ne dodati i cinjenicu da je VW poslije rata zelio obnovu proizvodnje u Tasu, pa je bosnjo uvozio gotovu Feliciju, montirao gume na gotov proizvod i onda ga prodavao kao "domaci proizvod" bez carine.

Koliko se sjecam, par uglednih biznismena se omastilo na toj prevari.
mk ultra

#19 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by mk ultra »

Guadalajara wrote: 26/05/2020 15:45
mk ultra wrote: 26/05/2020 15:28

Aha, mogu i lansirne cijevi proizvoditi :mrgreen:
Koja li slucajnost da bas dobiju taj dio pretisa :mrgreen:
Guadalajara

#20 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by Guadalajara »

mk ultra wrote: 26/05/2020 16:20 Koja li slucajnost da bas dobiju taj dio pretisa :mrgreen:
Nije od Pretisa nista ostalo 1996. godine...Ovo su oni svoje elektroindukcione peci instalirali i masine za centrifugalno livenje... :mrgreen:

Kako se niko ne sjeti da otvori fabriku reznih alata... nekakvog volfram karbida :mrgreen:
Guadalajara

#21 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by Guadalajara »

TMR

Kineska fabrika sa 6 livnih masina

155_mm

#22 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by 155_mm »

Dope_Man wrote: 26/05/2020 12:16
Said no one, ever.

pa znas li barem otprilike reci koliko SRB i HR uvoze djelova za te svoje autoindustrije?
anelsol

#23 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by anelsol »

Image

Evo još jedne.
155_mm

#24 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by 155_mm »

problem sa autoindustrijom sto je ona sad na nekom raskrscu zbog ovih elektroauta. iz pouzdanih izvora :D znam da je BOSCH stopirao mnoge razvojne projekte bas zbog te neizvjesnosti kud ce se kretati autoindustruja u buducnosti.

problem je i to sto kad bi svi presli na el. auta jednostavno mema dovoljno struje za sviju. mislim da bi trebali nekoliko puta povecati svjetsku proizvodnju struje da bi se svi mogli voziti na el. auto.
zforumas

#25 Re: Automobilska industrija u BiH

Post by zforumas »

Zato Hidrogena i Kisika ima kol'ko hoces.
Post Reply