Premijer liga BiH
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- avetinja
#104951 Re: Premijer liga BiH
Ne znam ima li izvor, nisam ga tamo našao.
-
5korpus
#104952 Re: Premijer liga BiH
Prevelika smo banana od drzave da bi se ovo nastavilo.
Ali je komedija da imas 30 ljudi u bazenu na manjoj povrsini od terena i ne moze se fuca igrat

Ali je komedija da imas 30 ljudi u bazenu na manjoj povrsini od terena i ne moze se fuca igrat
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#104953 Re: Premijer liga BiH
Cesi i Crnogorci nastavljaju sa navijačima
- Logovan
#104954 Re: Premijer liga BiH
Ako i mi nastavimo, daj da bude navijača majku mu, ne vidim zašto se ne bi dopustilo.
Nemoj prodavati broj ulaznica kao inače, nego smanji broj, na stadion ćemo ulaziti sa razmakom, na tribini će biti isto razmak, ako maska treba biće i maska i gotovo.
- Charuga
- Globalni moderator
#104955 Re: Premijer liga BiH
Odmah sam ovo napisao. Šta nas drkaju više, daj da se prekine, ili da se igra.Max Bunker wrote: ↑25/05/2020 20:57 Kakvo izdrkavanje (da orposti forumaški puk) i razvlačenje pameti nama navijačima.
Klubovi raspustili igrače (Radnik npr.), četiri kluba testirali igrače (ne provociram nikoga), Savez prije cirka deset dana rekao da su za nastavak šanse male i sada novinari odjednom pišu možda se nastavi ali se eto neće nastaviti a Savez se ne oglašava da demantuje ove novinske špekulacije.
Ili prekini ili odredi datum, samo nemoj više zajebavati a imam podobar osječaj da se i klubovi ovdje kurvaju (ne svi naravno) i da oni glume da su za nastavak a zapravo su sve uradili ili rade ili znaju da do nastavka neće doći.
Tržni centri u RS rade, u kafanama i restoranima ljudi sjede unutra, ne samo vani (u Sarajevu), kina i pozorišta kreću sa radom, ali sportski događaji ne mogu ...
-
Max Bunker
#104956 Re: Premijer liga BiH
Vidi, prije nekih tri sedmice sam baš pratio i čitao preporuke i uputstva UEFA. To je bilo sa službene stranice UEFA i iz novinskih članaka ali provjerenih tipa Sky Sport i sl. Ili ukucam na engleskom ili pročitam na nekom od naših portala (ex-Yu) pa onda provjerim na engleskom.avetinja wrote: ↑25/05/2020 21:33Ne znam koliko je tačno, ali na drugom forumu su pisali da je UEFA naredila da se takmičenja nastave i da neće biti pomoći od UEFE ako prekinu sezonu. S obzirom na sva dešavanja, ne bi me čudilo da je istina.Max Bunker wrote: ↑25/05/2020 20:57 Kakvo izdrkavanje (da orposti forumaški puk) i razvlačenje pameti nama navijačima.
Klubovi raspustili igrače (Radnik npr.), četiri kluba testirali igrače (ne provociram nikoga), Savez prije cirka deset dana rekao da su za nastavak šanse male i sada novinari odjednom pišu možda se nastavi ali se eto neće nastaviti a Savez se ne oglašava da demantuje ove novinske špekulacije.
Ili prekini ili odredi datum, samo nemoj više zajebavati a imam podobar osječaj da se i klubovi ovdje kurvaju (ne svi naravno) i da oni glume da su za nastavak a zapravo su sve uradili ili rade ili znaju da do nastavka neće doći.
Zaista nigdje nisam našao tu informaciju da se pare neče dobiti.
Jedino šta je 1/1 i 100% sigurno a odnosi se na neke zabrane, suspenzije i slično, jeste situacija u kojoj Savez prekine ligu na svoju ruku a uslovi su dopuštali da se liga nastavi. To bi recimo bila situacija da država ukine stanje pandemije ili donese odluku da se sportski događaji mogu održavati a onda Savez nakon toga prekine prvenstvo radi pandemije. Doduše i u ovoj situaciji, kada je država dozvolila održavanje sportskih događaja, nacionalni savezi mogu prekinuti prvenstvo ako bi nastavak prvenstva izložio znatnim finansijskim troškovima klubove a koji bi ih doveli u tešku materijalnu situaciju. Npr., budžet kluba FK Trebević je do kraja sezone (od maja do jula) 300.000,00 KM, od toga na plate i ostale troškove ide 280.000,00 KM, dobiju pomoć Saveza od 60.000,00 KM a troškovi poduzimanja epidemioloških/sigurnosnih/zdravstvenih mjera za nastavak prvenstva je 150.000,00 KM (testiranje, karantene, dupli autobusi itd.). Dakle, bili bi u minusu 80.000,00 KM. E tada nacionalni savezi u takvim situacijama mogu prekinuti ligu.
Ove ostale informacije, tipa naš prvak neće igrati LP, UEFA neće dati pare ako se prvenstvo ne završi, tužbe klubova ako dođe do prekida, pravilo da ako je tri ili manje bodova između prvog i drugog na tabeli neće biti prvaka i sl. su ili dio medijskog pritiska na Savez ili neke sitne laži u cilju prepucavanja na relaciji mi i vi ili pecanje na neke lažne informacije sa žlj stranih portala.
Jedino da se u zadnjih pet/šest/sedam dana nije šta promjenilo a to nisam upratio od posla pa nisam imao vremena da puno mahalam i istražujem po netu.
-
north
#104957 Re: Premijer liga BiH
Apsolutno je moguce bilo nastaviti sezonu da se na vrijeme krenulo sa organizacijom..srbi su iz svog razloga opstruirali, jos uvijek to rade, na adresu NS su poslali sluzbeni dopis da ne moze prije 1 jula i to je jos uvijek na snazi koliko je poznato..ne znam koliko je realno da u ovoj sedmici sami po sebi pisaju mijenjajuci misljenje u 10 dana i kazu sad moze..ja sam apsolutno za nastavak takmicenja ali samo da se odigra svih 11 kola jer je to jedino posteno..bez nekih izmisljenih play off-ova
.bas cudna situacija, debili u savezu su sad ni tamo ni vamo, svjesni su da postaje kasno za nesto, jer ekipe jos treniraju iz zajebancije samo jer ne znaju ni sta ce biti, i jos jedan entitet ne da, a s druge strane se vidi da mnogi drugi bi mogli krenuti i time se blamiraju kod ljudi iz UEFE..
- Charuga
- Globalni moderator
#104958 Re: Premijer liga BiH
https://sport1.oslobodjenje.ba/premijer ... sta/190083
Da li je to nastavak sezone, ili prekid i zakazivanje nove, to je odluka organa saveza, ali sa njom bi na vrijeme trebali biti upoznati direktni akteri. Svaki novi trening je novi trošak, ali ako neće biti nastavka sezone, onda je to trošak bačen u vjetar, koji je klubovima mogao poslužiti za druge namjene. A pitanje koje se tiče struke je za šta se tačno ekipe spremaju? Na koji način se radi periodizacija? Kako treneri da spreme ekipe i po kojem principu? Kako i na koji način uopše motivisati igrače za ovakav sistem u kojem se ništa ne zna?
- Charuga
- Globalni moderator
-
Max Bunker
#104960 Re: Premijer liga BiH
@Charuga tek sada vidjeh tvoj post.
Apsolutno se slažem!
A na osnovu onoga što sam zaključio iz medija pa i razgovara sa nekim ljudima iz našeg fudbala (klubovA konkretno sa naglaskom da se radi o množini) i nekim ljudima koji su bliski tim klubovima, stekao sam osjećaj da ni klubovi nisu više zagrijani za nastavak prvenstva i da prostiš, da se i oni kurvaju i da u javnost idu sa saopštenjima da su za nastavak a zapravo da Boga mole da se ne nestavi. Možda su i bili, zapravo i jesu, oni prvih par dana pandemije kada se mislilo da će to trajati maksimalno mjesec dana i prestati. Sada je već situacija mnogo složenija i ima milion pitanja.
Prvo, kako sve organizovati?
Moraš dakle organizovati nastavak prvenstva i kupa. Onda nakon toga organizovati pripreme igrača za sezonu 2020/2021 pa idu evropske utakmice pa nova sezona.
Drugo, šta je sa fizičkom spremom igrača?
Skoro dva mjeseca nisu pošteno potrčali i ti ih sada vraćaš na terene u ritmu srijeda-viken a bez priprema ili sa nekim mini pripremama od maksimalno deset dana. Volio bih da griješim, i gluho bilo ali to je idealna situacija za povrede.
Treće, šta je sa finansiranjem klubova?
Neki sponzori su otkazali ili smanjili sponzorstva. Neće biti ni navijača na tekmama mada to osim donekle u nekoj sitnoj mjeri nama, Želji i Veležu klubovima ni ne doprinosi nešto aman popunjavanju budžeta. A treba isplatiti plate, treba platiti epidemiološke/zdravstvene mjere a to su karantene, testiranja, dupli autobusi itd.. Mislim da sam negdje vidio da bi ti troškovi po klubu iznosili 139.000,00 KM a zaista ne vidim kojom magijom skoro svi naši klubovi uz izuzetak Sarajeva, Zrinjskog, možda Željezničara i Veleža mogu platiti. Bez ikakvog omalovažavanja Čelika i Slobode ali ću samo staviti
Zvijezdu, Mladost, Radnik itd. da ne spominjem.
Četvrto, kada se i ako se sezona završi na zelenom terenu, kako organizovati pripreme za iduću sezonu i šta je odmorom igrača?
Da se prvenstvo prekine (a ne navijam za prekid jer bih volio da prvaci postanemo na terenu) svi bi manje-više bili dobitnici osim možda Željezničara, Širokog i Veleža jer Željezničar je i dalje u borbi za dva trofeja, Široki ima šansu za Kup ili Evropu kroz ligu a Velež opet ima šansu da izbori Evropu.
Apsolutno se slažem!
A na osnovu onoga što sam zaključio iz medija pa i razgovara sa nekim ljudima iz našeg fudbala (klubovA konkretno sa naglaskom da se radi o množini) i nekim ljudima koji su bliski tim klubovima, stekao sam osjećaj da ni klubovi nisu više zagrijani za nastavak prvenstva i da prostiš, da se i oni kurvaju i da u javnost idu sa saopštenjima da su za nastavak a zapravo da Boga mole da se ne nestavi. Možda su i bili, zapravo i jesu, oni prvih par dana pandemije kada se mislilo da će to trajati maksimalno mjesec dana i prestati. Sada je već situacija mnogo složenija i ima milion pitanja.
Prvo, kako sve organizovati?
Moraš dakle organizovati nastavak prvenstva i kupa. Onda nakon toga organizovati pripreme igrača za sezonu 2020/2021 pa idu evropske utakmice pa nova sezona.
Drugo, šta je sa fizičkom spremom igrača?
Skoro dva mjeseca nisu pošteno potrčali i ti ih sada vraćaš na terene u ritmu srijeda-viken a bez priprema ili sa nekim mini pripremama od maksimalno deset dana. Volio bih da griješim, i gluho bilo ali to je idealna situacija za povrede.
Treće, šta je sa finansiranjem klubova?
Neki sponzori su otkazali ili smanjili sponzorstva. Neće biti ni navijača na tekmama mada to osim donekle u nekoj sitnoj mjeri nama, Želji i Veležu klubovima ni ne doprinosi nešto aman popunjavanju budžeta. A treba isplatiti plate, treba platiti epidemiološke/zdravstvene mjere a to su karantene, testiranja, dupli autobusi itd.. Mislim da sam negdje vidio da bi ti troškovi po klubu iznosili 139.000,00 KM a zaista ne vidim kojom magijom skoro svi naši klubovi uz izuzetak Sarajeva, Zrinjskog, možda Željezničara i Veleža mogu platiti. Bez ikakvog omalovažavanja Čelika i Slobode ali ću samo staviti
Četvrto, kada se i ako se sezona završi na zelenom terenu, kako organizovati pripreme za iduću sezonu i šta je odmorom igrača?
Da se prvenstvo prekine (a ne navijam za prekid jer bih volio da prvaci postanemo na terenu) svi bi manje-više bili dobitnici osim možda Željezničara, Širokog i Veleža jer Željezničar je i dalje u borbi za dva trofeja, Široki ima šansu za Kup ili Evropu kroz ligu a Velež opet ima šansu da izbori Evropu.
-
north
#104961 Re: Premijer liga BiH
sve stoji..sutnja iz saveza ili manjak konretnih informacija govore ili da jos uvijek ne znaju sta da radeCharuga wrote: ↑25/05/2020 22:04 https://sport1.oslobodjenje.ba/premijer ... sta/190083
Da li je to nastavak sezone, ili prekid i zakazivanje nove, to je odluka organa saveza, ali sa njom bi na vrijeme trebali biti upoznati direktni akteri. Svaki novi trening je novi trošak, ali ako neće biti nastavka sezone, onda je to trošak bačen u vjetar, koji je klubovima mogao poslužiti za druge namjene. A pitanje koje se tiče struke je za šta se tačno ekipe spremaju? Na koji način se radi periodizacija? Kako treneri da spreme ekipe i po kojem principu? Kako i na koji način uopše motivisati igrače za ovakav sistem u kojem se ništa ne zna?
- Charuga
- Globalni moderator
#104962 Re: Premijer liga BiH
@Max Bunker
Ja sam aludirao na to da donesu neku odluku, i da sa njom izađu u javnost. Prekid, ili nastavak, pa da klubovi znaju na čemu su. Ovako treniraju, troše resurse, neki su se i testirali, a niko ne zna za šta. Onako će znati za šta da se spremaju, novu sezonu na jesen, ili nastavak.
Što se testova tiče, 230 KM je jedan, a vjerujem da je za klubove i jeftiniji, na količinu. Neko od novinara je lupio tu cifru od 139.000, a ona je možda pola od toga za 11 kola.
Ja sam aludirao na to da donesu neku odluku, i da sa njom izađu u javnost. Prekid, ili nastavak, pa da klubovi znaju na čemu su. Ovako treniraju, troše resurse, neki su se i testirali, a niko ne zna za šta. Onako će znati za šta da se spremaju, novu sezonu na jesen, ili nastavak.
Što se testova tiče, 230 KM je jedan, a vjerujem da je za klubove i jeftiniji, na količinu. Neko od novinara je lupio tu cifru od 139.000, a ona je možda pola od toga za 11 kola.
-
ibizza
#104963 Re: Premijer liga BiH
samo copy/paste kod nas...
- Charuga
- Globalni moderator
#104964 Re: Premijer liga BiH
https://sport1.oslobodjenje.ba/premijer ... bih/190077
Hajde da i to vidimo.
"Mislim da bi ova sedmica definitivno trebala biti sedmica odluke šta će se dogoditi. Očekujem da ovih dana bude donešena odluka koja će staviti tačku na cijelu priču", zaključio je Zeljković.
Hajde da i to vidimo.
-
north
#104965 Re: Premijer liga BiH
ma ne moze jos ba sa navijacima..nije realno..sta sad crnogorci pametniji od svaba
..i btw u CG 0 zarazenih
....
-
Max Bunker
#104966 Re: Premijer liga BiH
Ma znam šta si mislio i slažem se sa tobom. Isto to trubim od prvog dana ali ono dalje što sam napisao se nastavlja na ovu priću oko nastavka ili prekida.Charuga wrote: ↑25/05/2020 22:22 @Max Bunker
Samo pokazuje da smo došli u situaciju minut do dvanaest sa eventualnim nastavkom a da ima bruku pitanja a nema odgovora i da što više vremena prolazi, to će i teže biti organizovati prvenstvo.
- budzetlija
#104967 Re: Premijer liga BiH
Evo vidiš komentare poslije tvognorth wrote: ↑25/05/2020 19:00Objavili su i ostali portali: klix sc, sport1...hipoteticki, oni u rs ce se opet izjasniti 8 juna i ako kazu ukida se odmah zabrana, a s druge strane UEFA opet pomjeri rokove za okoncanje sezone, da se nesto na brzinu sklepati da se nekako odigra....tesko, ali ne nemoguce...djeluje jos malo vjerovatno da ce biti ali ne i nemoguce ponavljam sad nakon ovoga kada je moguce da prije 1 jula ukinu zabranu..savez je prosle sedmice trebao proglasiti kraj, pa su rekli odmah iza bajrama i jos nista..znaci da se jos nesto vaga... UEFA opet pomjerila rokove za izjasnjenje, i sada ovo iz rs-a odjednom objavljeno, tako da ipak ne mislim da 1000% se nece igrati...vidjecemo uostalom..po meni 80-20% sanse..u korist da necebudzetlija wrote: ↑25/05/2020 17:45ponovo saopštenje FKŽ preko ss.ba
![]()
Kako nam je objašnjeno, ne znači ovo da je Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske procijenio da se može igrati od tada, već do tada samo važi danas donesena odluka. Naime, Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske na svako dvije sedmice donosi prijedlog mjera u borbi protiv koronavirusa, pa je tako i određen datum 8.6, a na sljedećem sastanku će izvjesno biti produženo trajanje mjera, što i dalje znači da se na teritoriji Republike Srpske neće moći igrati prije 1. jula.![]()
- budzetlija
-
north
#104969 Re: Premijer liga BiH
ma dobro lesko, ja sam ovdje malo ozbiljno htio da piskaramo oko aktuelne teme jer i mene zanima sta ce biti na kraju oko svega.. ne mora svaki post biti zajebancija ili provociranje, ja to najvise volim kad uzmemo titulu pa tad volim takve mezetiti ili kad dobijemo u derbiju..ovako samo diskutovanje a ko hoce da stalno iskrivljuje nesto sta da mu radimo..
- animus
#104970 Re: Premijer liga BiH
Kanton Sarajevo ima samo jednu osobu trenutno zarazenu. Ne razumijem sto nebi mogli i navijaci u manjem broju prisustvovati tekmama. Bar ovi sa clanskim kartama. 
- Charuga
- Globalni moderator
- Logovan
#104972 Re: Premijer liga BiH
Dobra ideja.
Ili prodavati onoliko ulaznica koliko ti dozvoljava kapacitet stadiona, s tim da ljudi sa godišnjim kartama imaju zagarantovan dolazak na utakmicu.
- avetinja
#104973 Re: Premijer liga BiH
Ako bude nagli obrat, ako se prvenstvo nastavi, to znači da su dobili nove informacije zbog kojih su morali nastaviti. Ne znam kako sve to ide. Krizni štab FBiH je rekao da se utakmice mogu uskoro početi odigravati. Definitivno bi UEFA mogla pitati u čemu je onda problem. A kada bi dobili odgovor u vezi RS-a, onda bi to značilo da su donijeli političku odluku pa bi bio belaj.Max Bunker wrote: ↑25/05/2020 21:54 Vidi, prije nekih tri sedmice sam baš pratio i čitao preporuke i uputstva UEFA. To je bilo sa službene stranice UEFA i iz novinskih članaka ali provjerenih tipa Sky Sport i sl. Ili ukucam na engleskom ili pročitam na nekom od naših portala (ex-Yu) pa onda provjerim na engleskom.
Zaista nigdje nisam našao tu informaciju da se pare neče dobiti.
Jedino šta je 1/1 i 100% sigurno a odnosi se na neke zabrane, suspenzije i slično, jeste situacija u kojoj Savez prekine ligu na svoju ruku a uslovi su dopuštali da se liga nastavi. To bi recimo bila situacija da država ukine stanje pandemije ili donese odluku da se sportski događaji mogu održavati a onda Savez nakon toga prekine prvenstvo radi pandemije. Doduše i u ovoj situaciji, kada je država dozvolila održavanje sportskih događaja, nacionalni savezi mogu prekinuti prvenstvo ako bi nastavak prvenstva izložio znatnim finansijskim troškovima klubove a koji bi ih doveli u tešku materijalnu situaciju. Npr., budžet kluba FK Trebević je do kraja sezone (od maja do jula) 300.000,00 KM, od toga na plate i ostale troškove ide 280.000,00 KM, dobiju pomoć Saveza od 60.000,00 KM a troškovi poduzimanja epidemioloških/sigurnosnih/zdravstvenih mjera za nastavak prvenstva je 150.000,00 KM (testiranje, karantene, dupli autobusi itd.). Dakle, bili bi u minusu 80.000,00 KM. E tada nacionalni savezi u takvim situacijama mogu prekinuti ligu.
Ove ostale informacije, tipa naš prvak neće igrati LP, UEFA neće dati pare ako se prvenstvo ne završi, tužbe klubova ako dođe do prekida, pravilo da ako je tri ili manje bodova između prvog i drugog na tabeli neće biti prvaka i sl. su ili dio medijskog pritiska na Savez ili neke sitne laži u cilju prepucavanja na relaciji mi i vi ili pecanje na neke lažne informacije sa žlj stranih portala.
Jedino da se u zadnjih pet/šest/sedam dana nije šta promjenilo a to nisam upratio od posla pa nisam imao vremena da puno mahalam i istražujem po netu.
-
north
#104974 Re: Premijer liga BiH
meni je malo cudna ova izenadna objava troprstasa danas 8 juni, ok, nisu rekli da se tad moze igrati, nego da to tad vazi zabrana pa cecse opet ocitovati tako da zvuci drugacije i blaze od onog decidnog ne moze prije 1 jula..kao da je neko testiranje..mozda se tu nesto krije
.a interesantan je i taj datum, ako se uzme u obzir 6 juni do kad treba krenuti
....sto bas sad 8.6.???...uglavnom mulja se nesto 
- budzetlija
#104975 Re: Premijer liga BiH
Malta proglasila šampiona
bodovna razlika bila 3 boda i tako gurnula FKS u nosioce LS