Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
User avatar
jeza u ledja
Posts: 45200
Joined: 29/12/2005 01:20

#25926 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

armin071 wrote: 24/05/2020 21:30 “Cijena” lockdown-a sve vidljivija.

Na američkom TV kanalu ABC ljekari su upozorili na posljedica lockdowna. Ljekari i medicinske sestre iz Medicinskog centra John Muir u Kaliforniji rekli su da su zabilježili toliko pokušaja samoubistava za ove četiri sedmice kao za cijelu prošlu godinu.

Dobra vijest je da predsjednik njemačke pokrajine Thüringen hoće od 6 juna da ukine sve mjere protiv korone kao što su maske i razmak i hoće da djeca opet krenu normalno u školu kao i obdaništa. Masonski mediji su mu se već opasno naklatili na kosti i pritisak je ogroman. Da li će uspjeti vidjećemo.

I jedna obećavajuća iz Amerike:

Stotine ljekara upozoravaju predsjednika Trumpa na pogubne posljedice produženog zatvaranja. To bi rezultiralo "milionima smrti". Više od 600 ljekara zahtijeva od američkog predsjednika Donalda Trumpa da prekine blokadu korone. U pismu, ljekari opisuju državna ograničenja kao "događaj sa ogromnim brojem žrtava" i upozoravaju na "eksponencijalno rastuće zdravstvene posljedice".
Republikanci regrutovali ekipu doktora koji gube posao jer nemaju dovoljno pacijenata. :wink:

https://chicago.suntimes.com/coronaviru ... oronavirus

Inace ekonomija i sve ostalo se uveliko otvara. S Trumpom ili bez njega ljudi ce i dalje oprezno postupati. Tu vlast ne moze puno pomoci.
daddy-kool
Posts: 12709
Joined: 30/07/2012 12:45
Location: muslimansko ostrvo

#25927 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Vitamin D determines severity in COVID-19 so government advice needs to change, experts urge

This study shows that, counter intuitively, countries at lower latitude and typically sunny countries, such as Spain and Northern Italy, had low concentrations of vitamin D and high rates of vitamin D deficiency. These countries also experienced the highest infection and death rates in Europe.

The northern latitude countries of Norway, Finland and Sweden, have higher vitamin D levels despite less UVB sunlight exposure, because supplementation and fortification of foods is more common. These Nordic countries have lower COVID-19 infection and death rates. The correlation between low vitamin D levels and death from COVID-19 is statistically significant.
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 134426.htm
laik1981
Posts: 12973
Joined: 05/12/2012 13:04

#25928 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Manjak vitamina d je povezan sa mnogim "modernijim" bolestinama koje su u ekspanziji.. Od MS-a i mnogih drugih autoimunih bolesti, do depresije i mnogih drugih psihickih oboljenja.. Manjak vitamina d vise nije direktno povezan sa brojem suncanih dana na odredjenom podneblju.. Sta nama znaci i da imamo 300 suncanih dana godisnje ako radimo u zatvorenim prostorima, na posao idemo raznoraznim prevozima, a slobodno vrijeme vecinom provodimo u zatvorenim prostorima.. Moderan nacin zivota nas je odvojio od prirode i totalno razbazdario nas imuni sistem.. Postali smo osjetljiviji na sve.. Prihvatili smo da suplementima i farmaceutskim otkricima nadomjestamo prirodu..
User avatar
GAU8
Posts: 9128
Joined: 05/01/2011 09:18

#25929 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

laik1981 wrote: 25/05/2020 09:22 Manjak vitamina d je povezan sa mnogim "modernijim" bolestinama koje su u ekspanziji.. Od MS-a i mnogih drugih autoimunih bolesti, do depresije i mnogih drugih psihickih oboljenja.. Manjak vitamina d vise nije direktno povezan sa brojem suncanih dana na odredjenom podneblju.. Sta nama znaci i da imamo 300 suncanih dana godisnje ako radimo u zatvorenim prostorima, na posao idemo raznoraznim prevozima, a slobodno vrijeme vecinom provodimo u zatvorenim prostorima.. Moderan nacin zivota nas je odvojio od prirode i totalno razbazdario nas imuni sistem.. Postali smo osjetljiviji na sve.. Prihvatili smo da suplementima i farmaceutskim otkricima nadomjestamo prirodu..
Jos zimi kad "podgrijemo" raznim cumurima loseg kvaliteta, ili odbacenim gumama.... razgaljuje duh i tijelo :-) :-)
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7409
Joined: 16/01/2007 23:38

#25930 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Nevjerovatno je koliko naši ljekari ne posvećuju pažnju stanju vitamina i minerala u tijelu inače, nevezano za koronu. Prije nekog vremena sam imala totalni raspad sistema, od nekih autoimunih stanja do naglog pada imuniteta, zamora, ono, baš za brigu. Kontam štitna opet prolupala, koriguju mi dozu, vozi dalje. Nisam baš sklona tome da me gugl liječi i dijagnostikuje, ali kako vidim da me svaki ljekar otpravi od sebe s hrpom terapije, a bez nekih naročitih obrazloženja, čak ni pretraga, zarovim ja malo po internetu. Zajednički faktor za sve moje boljke - nizak nivo vitamina D. Ujutro prva privatna ambulanta i uradim nalaz. Katastrofa, imate onaj donji nivo, pa onda imate ono "manje od minumuma". E to dno minimuma je bilo kod mene. OK, nalaz i endokrinologu koji me vodi. Kaže "auuuuuuuu", propisa neku mega-dozu i to u spreju zbog bolje apsobrcije. Na kraju me pita "otkud ti da provjeriš vitamin", rekoh otud što Vama nikad nije palo na um da uradim taj nalaz, a dvije dijagnoze koje mi liječite su direktno vezane za nivo vitamina D. Ne bi mu pravo.
Ali da, zaista treba obratiti pažnju, makar provjeriti na svoju ruku. Naš način života nas definitivno udaljava od sunca. Uglavnom smo u zatvorenom, a kad smo vani, toliko su nas isprepadali suncem i melanomom, da smo stalno blokirani kremama s visokim zaštitnim faktorom i odjeći koja uglavnom pokriva veći dio tijela, da ne uspijemo dobiti dovoljno od sunca.
User avatar
GAU8
Posts: 9128
Joined: 05/01/2011 09:18

#25931 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

banjaluka078 wrote: 25/05/2020 10:49 Nevjerovatno je koliko naši ljekari ne posvećuju pažnju stanju vitamina i minerala u tijelu inače, nevezano za koronu. Prije nekog vremena sam imala totalni raspad sistema, od nekih autoimunih stanja do naglog pada imuniteta, zamora, ono, baš za brigu. Kontam štitna opet prolupala, koriguju mi dozu, vozi dalje. Nisam baš sklona tome da me gugl liječi i dijagnostikuje, ali kako vidim da me svaki ljekar otpravi od sebe s hrpom terapije, a bez nekih naročitih obrazloženja, čak ni pretraga, zarovim ja malo po internetu. Zajednički faktor za sve moje boljke - nizak nivo vitamina D. Ujutro prva privatna ambulanta i uradim nalaz. Katastrofa, imate onaj donji nivo, pa onda imate ono "manje od minumuma". E to dno minimuma je bilo kod mene. OK, nalaz i endokrinologu koji me vodi. Kaže "auuuuuuuu", propisa neku mega-dozu i to u spreju zbog bolje apsobrcije. Na kraju me pita "otkud ti da provjeriš vitamin", rekoh otud što Vama nikad nije palo na um da uradim taj nalaz, a dvije dijagnoze koje mi liječite su direktno vezane za nivo vitamina D. Ne bi mu pravo.
Ali da, zaista treba obratiti pažnju, makar provjeriti na svoju ruku. Naš način života nas definitivno udaljava od sunca. Uglavnom smo u zatvorenom, a kad smo vani, toliko su nas isprepadali suncem i melanomom, da smo stalno blokirani kremama s visokim zaštitnim faktorom i odjeći koja uglavnom pokriva veći dio tijela, da ne uspijemo dobiti dovoljno od sunca.
Za vitamin se D ne moras cvariti na suncu...
Dovoljno je redovno prosetati vani. Inace bi svi sjevernjaci (ili juznjaci) davno pokrepali
daddy-kool
Posts: 12709
Joined: 30/07/2012 12:45
Location: muslimansko ostrvo

#25932 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Dovoljno je 10-15 minuta, kratki rukavi i šorc da je više kože izloženo.
User avatar
zomri
Posts: 12838
Joined: 03/05/2006 07:31

#25933 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

daddy-kool wrote: 25/05/2020 11:04 Dovoljno je 10-15 minuta, kratki rukavi i šorc da je više kože izloženo.
da kad je sunce u zenitu, inače treba malo više. ali svejedno mislim da na našim prostorima svako skupi toliko vremena u ljetnim mjesecima. dok odeš do granapa i vratiš se eto ga. dobra je stvar što zalihe vitamina d ostaju u tijelu ako usfali.
User avatar
banjaluka078
Moderator
Posts: 7409
Joined: 16/01/2007 23:38

#25934 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

GAU8 wrote: 25/05/2020 10:59 Za vitamin se D ne moras cvariti na suncu...
Dovoljno je redovno prosetati vani. Inace bi svi sjevernjaci (ili juznjaci) davno pokrepali
Očigledno da nekom nije. Redovno sam vani. Vjerovatno ima i do stanja organizma.

Pronađoh podatak da nekih 30% Australaca ima manjak vitamina D, a ne možeš vala sunčanije od Australije.
https://www.osteoporosis.org.au/vitamin-d

Sjevernjake spašava velika upotreba ribe u prehrani, dodaci D vitamina i njihova "zimovanja" u južnim krajevima.
In Table III we sorted the studies according northern latitude but no clear trend in D3 according to a north–south gradient was found. However, among the most northerly studies is evident that northern Sweden has higher D3 levels than Tromsö (6), the HUNT study from Mid-Norway (12) and Iceland (15). That more northern latitude does not necessarily lead to lower D3 levels was evident in a European multicentre study, using similar sampling and assays, where D3 increased from Italy to Finland and Sweden (18). Perhaps this is due to dietary habits and vitamin D–supplemented food. In a large recent study from Greenland, higher latitude (ranging between 60 and 77°N) was associated with lower vitamin D levels (35) and dermal production of vitamin D during sun exposure contributes strongly (34).

https://www.tandfonline.com/doi/full/10 ... .v74.27963
User avatar
zomri
Posts: 12838
Joined: 03/05/2006 07:31

#25935 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

ljudima svijetle puti je lako, ovi tamnije kože teže dobijaju vitamin d putem sunca te bi trebali piti suplemente. oni inače više umiru od covida-19 pa je to jedno od mogućih objašnjenja.
User avatar
SmokingMan
Posts: 18615
Joined: 08/07/2012 18:11
Location: I am back!

#25936 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

DNA vaccines protect monkeys from coronavirus

Monkeys were protected from the new coronavirus after receiving a DNA vaccine against the virus.

Seeking a strategy to stave off SARS-CoV-2 infection, Dan Barouch at Harvard Medical School in Boston, Massachusetts, and his colleagues explored vaccines composed of DNA (J. Yu et al. Science http://doi.org/dwfb; 2020). This type of vaccine prompts the recipient’s cells to make a pathogen or its components. That, in turn, stimulates the immune system.

The researchers developed six DNA vaccines based on a coronavirus protein called spike and tested them in rhesus macaques (Macaca mulatta). The animals mounted an antibody response similar to the response seen in macaques and humans who’d recovered from SARS-CoV-2 infection.

The team then gave doses of coronavirus to the vaccinated monkeys, which developed only mild illness. Viral multiplication in the animals was generally lower than in unvaccinated controls, probably because the vaccinated animals’ immune systems kept the virus in check.ž


https://www.nature.com/
laik1981
Posts: 12973
Joined: 05/12/2012 13:04

#25937 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

daddy-kool wrote: 25/05/2020 11:04 Dovoljno je 10-15 minuta, kratki rukavi i šorc da je više kože izloženo.
Za minimum ti je potrebno je 10-15 minuta i to pod uslovom da ti ga ne fali.. Da bi nadoknadio eventualni manjak potrebno ti je puno, puno vise i to pravog suncanja, a ne setanja u odjeci.. I to se odnosi na svaki dan uz uslov da je suncano.. Uzmes u obzir da zimi imas dva mjeseca smoga gdje sunca ne vidis i jos 4-6 mjeseci kada je oblacno i sam izracunas koliko ti je potrebno suncanja da sve to nadoknadis.. Sto vise boravka vani.. Zatvoreni prostori ubijaju i psihicki i fizicki..
Alles-Tamam
Posts: 1007
Joined: 17/05/2013 19:58

#25939 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Alles-Tamam »

Vezano za ovo sa vitaminom D sam do prošle sedmice osjetio na vlastitoj koži :-)

Nekih 10 dana mi se mantalo pomalo, muka pred povraćanje, smoren nikakav.
Odem u apoteku i ispircam to apotekarki, žena mi kaže da joj ispružim ruku i pogleda mi prste, i vidi da mi se koža malo guli.
Pita ona mene od kad si kući, reko manje više 2 mjeseca.
Prvo što je rekla manjak vitamina D ili željeza.
Ali prije da je vitamin D, dala mi neke tablete da pijem jednom dnevno, i sad zaista ne znam jel Placebo efekat ili nije, ali kroz 2 dana kao nov.
User avatar
GAU8
Posts: 9128
Joined: 05/01/2011 09:18

#25940 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Da ti se za 2 dana popravi stanje organizma nakon manjka vitamina D u organizmu nema teoretske sanse..
Ali OK svi smo ovdje doktorirali medEcinu, evo ukljucujuci i mene :lol: :lol:
Alles-Tamam
Posts: 1007
Joined: 17/05/2013 19:58

#25941 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Alles-Tamam »

Pa zato i kažem možda je i Placebo, jer svjestan sam i ja da haman 3 mjeseca izolacije ne mogu za dva dana sa dvije tablete riješiti.
Mislim pijem ih i dalje a i na posao se počelo lagano ići
armin071
Posts: 5283
Joined: 27/11/2008 22:26
Location: prvi red treci dzep.

#25942 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

„Top“ virolog Christian Drosten (48) potpuno je pogriješio sa svojim najvažnijim istraživanjem korone. Institut za virusologiju pri berlinskom Charitéu, 29. travnja, koji vodi Drosten, objavio je dokument sa dalekosežnim političkim posljedicama. Tim istraživača istražio je jesu li djeca jednako zarazna kao i odrasli. Rezultat Drosten studije činio se jasnim: "Djeca mogu biti podjednako zarazna kao i odrasli. Hitna apel istraživača političarima:" Na osnovu tih rezultata moramo upozoriti na neograničeno ponovno otvaranje škola i vrtića u trenutnoj situaciji. " Nekoliko tjedana nakon objavljivanja, studija Drosten našla se pod sve većom kritikom: naučnici iz nekoliko zemalja optužuju istraživače Charitéa da su radili nepravilno - s katastrofalnim posljedicama. Kontroverzno: Prema informacijama BILD-a, kritiku je odobrio i tim istraživača Rust. Greške su već interno priznate. Da li je njemačka školska politika postala žrtvom pogrešne studije?


Znači nakon što je 2009 “povalio” Njemačku za nekoliko stotina miliona eura zbog (ne)namjerne pogrešne prognoze za svinjsku gripu jahač apokalipse nastavlja u svom stilu.


Ipak kako neki ovdje rekoše treba slušati struku i samo struku naravno koju koriste ovi iz vlasti. Sva druga mišljenja i studije su potpuno irelevantne i treba ih proglasiti teorijama zavjere i sl.... Naravno po ovoj spodobi od “naučnika” se ravna većima EU a tako i naši odnosno Sebijini stručnjaci...
daddy-kool
Posts: 12709
Joined: 30/07/2012 12:45
Location: muslimansko ostrvo

#25943 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 25/05/2020 12:44
daddy-kool wrote: 25/05/2020 11:04 Dovoljno je 10-15 minuta, kratki rukavi i šorc da je više kože izloženo.
Za minimum ti je potrebno je 10-15 minuta i to pod uslovom da ti ga ne fali.. Da bi nadoknadio eventualni manjak potrebno ti je puno, puno vise i to pravog suncanja, a ne setanja u odjeci.. I to se odnosi na svaki dan uz uslov da je suncano.. Uzmes u obzir da zimi imas dva mjeseca smoga gdje sunca ne vidis i jos 4-6 mjeseci kada je oblacno i sam izracunas koliko ti je potrebno suncanja da sve to nadoknadis.. Sto vise boravka vani.. Zatvoreni prostori ubijaju i psihicki i fizicki..
Na tu notu razmišljam o sljedećem, tokom jeseni i zime manje smo izloženi suncu i vjerovatno imamo nedostatak vitamina D u široj populaciji. Virus je najstabilniji na temperaturama 4-10 C, i manjoj relativnoj vlažnosti.
The virus is highly stable at 4°C, but sensitive to heat. 1 2
The number of new confirm COVID-19 cases in mainland China peaked on Feb 1, 2020. COVID-19 daily incidence were lowest at -10 ℃ and highest at 10 ℃, while the maximum incidence was observed at the absolute humidity of approximately 7 g/m3. 1
Image

Stanje prosječnih temperatura po mjesecima kod nas.
Image

Pa ovome bi novembar - polovina decembra, pa onda februar-april mogli biti pogodni mjeseci za širenje virusa sa sezonskim manjkom vitamina D, i vjerovatno bi bilo dobro na jesen svima preporučiti suplementaciju vitamina D. Mislim da su na osnovu ovih informacija i najavili mogući drugi talas u Evropi (i kod nas).
User avatar
Diwan
Posts: 6546
Joined: 12/11/2005 00:59
Location: Transcendencija

#25944 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Image
User avatar
MorningStar
Posts: 9431
Joined: 22/11/2019 18:43

#25945 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Slucajno otvori ovdje kad ono grafikoni tabele vremenske prognoze molekularna hemija .... :lol: ludilo :D
armin071
Posts: 5283
Joined: 27/11/2008 22:26
Location: prvi red treci dzep.

#25946 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Diwan wrote: 25/05/2020 20:48 Image
Jel ovo neki naš uvaženi kolega sa foruma? :zoka:
User avatar
Diwan
Posts: 6546
Joined: 12/11/2005 00:59
Location: Transcendencija

#25947 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

armin071 wrote: 25/05/2020 20:50
Diwan wrote: 25/05/2020 20:48 Image
Jel ovo neki naš uvaženi kolega sa foruma? :zoka:
Mnogi i danas nose ful opremu
daddy-kool
Posts: 12709
Joined: 30/07/2012 12:45
Location: muslimansko ostrvo

#25948 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ventilation in everyday life is more important than washing your hands

According to Christian Drosten, Head of Virology at the Charité in Berlin, increased ventilation is now playing a bigger role. New scientific findings showed that “in addition to droplet infection, we also have a significant increase in aerosol infection,” said Drosten on “Deutschlandfunk”.

Image

What can you do about it? “If it is the case that a virus is in the air, then this indoor air must of course be moved,” emphasizes Drosten. He now considers ventilation to be more important than Wash hands and disinfect. “If you want to underemphasize one area in favor of another, that would really be the disinfectant area in everyday life.”
https://www.web24.news/u/2020/05/ventil ... hands.html
biglebovski
Posts: 3162
Joined: 02/11/2005 16:43

#25949 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Što bi ugledni Guardian reko, ko je protiv korona-vakcine taj je nacista, agitator i ezoterični hipi...

Bujaju prosvjedi antivaksera. Hoće li cijepljenje protiv korone biti obavezno?

ISPRED Brandenburških vrata u Berlinu u subotu se okupila politički neharmonična skupina prosvjednika. Nosili su cvijeće u kosi, hazmatska zaštitna odijela ukrašena slovom Q, bedževe sa starom njemačkom carskom zastavom ili majice na kojima je pisalo "Gates, My Ass", što je referenca na američkog softverskog milijardera Billa Gatesa. Širom svijeta milijuni odbrojavaju dane do otkrića cjepiva protiv covida-19. Ovi ljudi, međutim, prosvjeduju zbog prava da se ne cijepe i nisu jedini, piše The Guardian.

Već devet tjedana tisuće se okupljaju u europskim gradovima kako bi iskalile bijes zbog mjera socijalnog distanciranja za koje vjeruju da su drakonska taktika usmjerena na ukidanje osnovnih građanskih prava i otvaranje vrata prisilnom cijepljenju koje će nanijeti više štete nego sam virus.

Hodajući prema središtu prosvjeda niz Ulicu 17. lipnja, nastavlja Guardian, jedna žena kaže da vjeruje kako je pandemija covida-19 prijevara koju je osmislila farmaceutska industrija.

"Nikad se ne bih dala cijepiti. Nisam se cijepila ni protiv gripe, a još uvijek sam živa", rekla je ova žena koja se predstavila kao Riot Granny (Pobunjena Baka).

Alijansa antivaksera

Alijansa antivaksera, neonacističkih agitatora i ezoteričnih hipija, koja se posljednjih tjedana okupljala na trgovima Berlina, Beča i Züricha, počela je stvarati problem nacionalnim vladama koje planiraju scenarije za ponovno pokretanje gospodarstava i dugoročno rješavanje koronavirusa. Čak i prije nego što je cjepivo protiv covida-19 pronađeno, nacionalni lideri suočavaju se s dilemom. Trebaju li nastojati što brže imunizirati što veći dio populacije ili obavezno cijepljenje nosi rizik poticanja uličnog pokreta, koji je ionako sklon teorijama zavjera o farmaceutskim kompanijama i vladinim autoritarnim tendencijama?

Preliminarni rezultati istraživanja Vaccine Confidence Projecta i ORB Internationala, provedeni u Europi početkom travnja, dok je infekcija još bila u rapidnom usponu, pokazuju da je otpor prema cijepljenju posebice jak u zemljama koje su uspjele izbjeći najteži udar pandemije. U Švicarskoj, gdje su imunolozi predložili masovno cijepljenje već u listopadu ove godine, 20 posto ispitanika reklo je da se ne želi cijepiti. U Austriji je skepsa prema cjepivu na sličnoj razini jer je 18 posto ispitanih izjavilo da će odbiti cijepljenje, piše Guardian.

U Njemačkoj se u travnju devet posto ispitanika protivilo cijepljenju, ali njihov broj od tada se vjerojatno povećao jer je virus odnio manje života nego u drugim zemljama. Paralelno istraživanje Sveučilišta u Erfurtu utvrdilo je da je broj Nijemaca koji su odgovorili pozitivno na pitanje o cjepivu protiv covida-19 od sredine travnja do sredine svibnja pao sa 79 na 63 posto. U Velikoj Britaniji je ORB International proveo anketu 6. i 7. svibnja, a 10 posto ispitanika odgovorilo je da se ne želi cijepiti.

Iako znanstvenici predviđaju da će imunizacija 70 posto stanovništva biti dovoljna da virus nestane, postoji zabrinutost da bi glasna manjina mogla iskoristiti narativ oko cijepljenja. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas našalio se i savjetovao da od onih koji šire teorije zavjere treba držati distancu puno veću od 1,5 metara, ali čini se da bi pokret mogao dosegnuti snagu kakvu su imali Pegidini prosvjedi protiv azilantske politike kancelarke Angele Merkel te oblikovati razmišljanja u berlinskim centrima moći.

Unatoč tome što neki znanstvenici pozivaju na obavezno cijepljenje protiv covida-19, njemački ministar zdravstva Jens Spahn kaže da preferira dobrovoljni program. Istodobno je uvođenje "imunitetnih putovnica" za one koji su se cijepili ili razvili antitijela uklonjeno iz novih "pandemijskih zakona", koji su u svibnju prihvaćeni u Bundestagu.

"Postoji bojazan od nečasnog saveza između ezoteričnih ljevičara, ekstremnih desničara i Reichsbürger pokreta, koji ne priznaje legitimitet moderne njemačke države. Kad je riječ o ljudima koji se snažno protive cijepljenju, obično se radi o dva do četiri posto populacije u Njemačkoj. No s ovakvim savezom mogli bismo svjedočiti širem otporu u stanovništvu", rekla je za Guardian Natalie Grams, liječnica i spisateljica koja se specijalizirala za razotkrivanje tvrdnji o učinkovitosti alternativne medicine.

"Iako cjepivo ne postoji, svi govore o njemu i antivakserski pokret pronašao je savršeno okruženje za širenje. Virolozi važu dokaze i često izlaze s ponešto kontradiktornim savjetima, dok javnozdravstvenim tijelima trebaju tjedni da bi formulirali svoje poruke. Antivakseri iskorištavaju ovu neizvjesnost", objasnila je Grams, koja se nekad bavila homeopatijom.

U Francuskoj se na antivakserske osjećaje gleda kao na fenomen ovog tisućljeća, koji se hrani nepovjerenjem u središnju državu. Nasuprot tome, u zemljama njemačkog govornog područja oprez prema programima cijepljenja datira još iz 19. stoljeća, ističe Guardian. U prvoj polovici 20. stoljeća antivakserski stavovi poklapali su se s antisemitizmom. Treći Reich bio je prepun teorija zavjere i programi cijepljenja predstavljeni su kao židovska urota osmišljena za trovanje njemačke nacije, odnosno za "podčinjavanje čovječanstva židovskoj težnji za zgrtanjem bogatstva".

Neki povjesničari smatraju da bi dobrovoljno cijepljenje protiv covida-19 bilo ne samo manje politički rizično nego i učinkovitije u zaštiti stanovništva od koronavirusa.

"Kad je riječ o programima cijepljenja, rijetko se raspravlja o samoj bolesti, nego uglavnom o odnosu između pojedinca i države. U Njemačkoj se još od 19. stoljeća postavlja pitanje može li vlada prisiliti ljude da budu zdravi", rekao je povjesničar Malte Thiessen, koji vodi Institut za povijest Vestfalije u Münsteru.
biglebovski
Posts: 3162
Joined: 02/11/2005 16:43

#25950 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

daddy-kool wrote: 25/05/2020 21:10
Ventilation in everyday life is more important than washing your hands

According to Christian Drosten, Head of Virology at the Charité in Berlin, increased ventilation is now playing a bigger role. New scientific findings showed that “in addition to droplet infection, we also have a significant increase in aerosol infection,” said Drosten on “Deutschlandfunk”.

Image

What can you do about it? “If it is the case that a virus is in the air, then this indoor air must of course be moved,” emphasizes Drosten. He now considers ventilation to be more important than Wash hands and disinfect. “If you want to underemphasize one area in favor of another, that would really be the disinfectant area in everyday life.”
https://www.web24.news/u/2020/05/ventil ... hands.html

Zato mi imamo sreće i imamo Bingo i ostale prodavnice koje se dobro provjetravaju, sve klimatizirano, state of the art i zato se niko nije u Bingu i ostalim prodavnicama zarazio. Ovog Torstena više ni Guardian ne prenosi...
Locked