TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
MMM1977

#12751 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MMM1977 »

Treba mi preporuka za TV 75", primarno gledam Samsung ali nije obaveza. Dobra slika i zvuk su obavezni naravno
HardCore

#12752 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

MMM1977 wrote: 22/05/2020 23:13 Treba mi preporuka za TV 75", primarno gledam Samsung ali nije obaveza. Dobra slika i zvuk su obavezni naravno
Oces od 1800KM ili od 10000KM?
MMM1977

#12753 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MMM1977 »

Do 5000
EKSER1337

#12754 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by EKSER1337 »

https://www.olx.ba/artikal/38005213/phi ... zUU0m7mKn4

Valja li ovo cemu, ako ne sta ima u ovom cjenvomon rangu da je OK?
bower

#12755 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bower »

mayab

#12756 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mayab »

EKSER1337 wrote: 23/05/2020 00:53 https://www.olx.ba/artikal/38005213/phi ... zUU0m7mKn4

vjerovatno ima boljih za te pare i tu velicinu
https://www.ekupi.ba/SAMSUNG-LED-televi ... 16524.aspx
https://www.ekupi.ba/LG-LED-televizor-4 ... 06997.aspx

ali pustimo da se jave stručniji :thumbup:
bower

#12757 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bower »

EKSER1337 wrote: 23/05/2020 00:53 https://www.olx.ba/artikal/38005213/phi ... zUU0m7mKn4

Taj Philips ti je dobar model.. A možeš si i ovdje nešto više pročitat.

https://blog.richersounds.com/product-r ... -tv-range/
https://7review.com/philips-55pus6814-review/
https://www.techradar.com/reviews/phili ... -4k-uhd-tv
HardCore

#12758 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

bower wrote: 23/05/2020 10:06

Od ovog modela bjezi ko od govneta, cuj ovo dobar model boze sacuvaj... Smart a jedino sto radi na njemu je yt ostalo nista
bower

#12759 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bower »

HardCore wrote: 23/05/2020 10:33
bower wrote: 23/05/2020 10:06

Od ovog modela bjezi ko od govneta, cuj ovo dobar model boze sacuvaj... Smart a jedino sto radi na njemu je yt ostalo nista
Ajde prestani ljudima davat nekakve lažne informacije.. Što se tiče smart aplikacija ima tu i Netflix, Amazon Prime itd..I sve radi odlično:) Omogučava i Miracast. A dal si se pitao, da možda čovjeku i ne trebaju toliko smart mogučnosti, več druge stvari od kvaliet slike , zvuka itd..
player_

#12761 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by player_ »

Jesu dobre ova kalibracije sa rtings za q60r ?
Vecina stvari je bila vec slicno podesena , prebacio u movie mode stavio na gamu 2.2 warm 2 color tone , backlit pise podesiti po potrebi , samo nisam white balance dirao posto pise da je to za svaki panel drugacije ali se moze probati..
Ima li neko bolja podesavanja il je ovo otprilike to :)
Tv je brutalan :bih:
valjuga

#12762 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by valjuga »

skafiskafsnjak wrote: 22/05/2020 14:55 Nakon par dana koristenja XF9005 ...

Tv je vrh vrhova... Sto je zgodno, dosta aplikacija mi moze sto sam mislio da nece. Npr nord vpn ....
Slika je savrsena, za moj ukus. Povezivost isto super.

Citao sam mane slika pod uglom i taj android. Ovo prvo me ne zanima jer tv gledam uglavnom haman pod pravim uglom.

Android jeste malo spor.... Ali ne ocekujem da radi kao racunar. Za moj pojam, podnosljivo...
Kako misliš gledaš pod pravim uglom?
Zakrenuo si tv pa ga gledaš uspravno?
I interesuje me zašto nord vpn,meni nekako preskup ja kupio ghost ...
skafiskafsnjak

#12763 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by skafiskafsnjak »

valjuga wrote: 23/05/2020 12:14
skafiskafsnjak wrote: 22/05/2020 14:55 Nakon par dana koristenja XF9005 ...

Tv je vrh vrhova... Sto je zgodno, dosta aplikacija mi moze sto sam mislio da nece. Npr nord vpn ....
Slika je savrsena, za moj ukus. Povezivost isto super.

Citao sam mane slika pod uglom i taj android. Ovo prvo me ne zanima jer tv gledam uglavnom haman pod pravim uglom.

Android jeste malo spor.... Ali ne ocekujem da radi kao racunar. Za moj pojam, podnosljivo...
Kako misliš gledaš pod pravim uglom?
Zakrenuo si tv pa ga gledaš uspravno?
I interesuje me zašto nord vpn,meni nekako preskup ja kupio ghost ...
Rodjak ne zahebavaj :D

Sta ja znam, probao nord, dobar bio... Nedavno je akcija bila, za godinu 30ak eura... Cekam opet da kupim. To nije skupo
ovajonaj

#12764 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ovajonaj »

Mali update mog slučaja...
Asbis servis je odobrio zamjenu mog Philipsa 55PUS7504
Slijedeće sedmice bi se to trebalo realizovati sa ekupi da uzmem nešto drugo u zamjenu.
Ovih dana sam pročitao stranica i stranica na avforumu i za Philips i za Sony i za Samsung.
Zakljucio sam da se 90% ljudi žali na Philips na iste ove probleme što sam i ja imao pa čak i na druge probleme koje ja nisam imao. I gotovo svi su vratili IPS modele i odabrali drugi tv. Neki su čak vratili i VA modele zbog izraženog DSE...
Za Sony ima relativno malo žalbi pokoja žalba za backlight bleed ali generalno nije loše.
Samsung je npr prilično dobar al su imali par zajeba sa IPS panelima u ru7 serijama.
Razmišljao sam da li da uzmem 55q60 ili 55ru7172 i lg soundbar sk5. I nakon dosta dosta čitanja na avforumu i gledanja testova čini mi se da q60 nije toliko bolji od 7172 modela. Plus uniformnost crne je gora na q60 nego na seriji ru71 što ne bi trebalo biti ali jeste bar sam tako vidio na rtings stranici. Serija ru7 najviše ima problema sa veličinom 43 inča jer je samung šarao sa panelima. Velik broj 43" ru7 modela ima IPS panele i većina ljudi su se žalili na backlight bleed.
E da i dosta ljudi je jako izrevoltirano što Samsung gura oglase u instalirane aplikacije a što je najgore aktiviraju se nekoliko mjeseci nakon kupovine i ljudi ne mogu vratiti tv pa se onda snalaze tako što nabave pihole ili na routeru blokiraju nekoliko samsungovih domena sa kojih dolaze reklame.
Pošto imam router koji može to blokirati nije me to pokolebalo da se ovaj put odlučim za Samsung.
Međutim pošto sam ograničen na ekupi i tamo q60 košta oko 1300 a ru7172 oko 800 u dilemi sam da li je q60 toliko bolji od 7172 da bi opravdao toliku razliku u cijeni...
Uzeo sam već android box sa amilogic s905x3 chipsetom koji je 7 stepenica iznad chipseta koje i sony i philips nude u svojim androidima i kontam još taj ru7172 i taj lg sk5 360w soundbar i to zajedno je npr za oko 100km skuplje od prvobitnog philipsa a bolje u svakom pogledu.
E da još nešto... Philipsov odgovor na moj problem sa panelom je bio da je to normalna pojava na Led televizorima :-)
Tako da znate da se ne zeznete sa Philipsom kao ja...
Nadzornik

#12765 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

player_ wrote: 23/05/2020 11:43 Jesu dobre ova kalibracije sa rtings za q60r ?
Vecina stvari je bila vec slicno podesena , prebacio u movie mode stavio na gamu 2.2 warm 2 color tone , backlit pise podesiti po potrebi , samo nisam white balance dirao posto pise da je to za svaki panel drugacije ali se moze probati..
Ima li neko bolja podesavanja il je ovo otprilike to :)
Tv je brutalan :bih:
Hvala Bogu,stigla komoda... :D

Ja sam isto tako na pocetku kalibrirao svoj Q64R po uputama RTINGS-a i neko vrijeme koristio te postavke medjutim nije to to,
nisam bio zadovoljan i poceo sam da istrazujem po netu i austrijskim forumima,ovdje dodaj ondje oduzmi i nakon nekog vremena sam sliku dotjerao
za moje,mojih ukucana i gostiju oko do savrsenstva... :thumbup:

To izgleda ovako,probaj i javi mi svoje utiske... :bih:

Rezim slike: Film
Pozadinsko osvjetljenje: 50
Kontrast: 50
Svjetlina: -1
Ostrina: 3
Farbe: 25
Digitalna obrada: malo
Filmski rezim: Auto2
Auto motion plus: Unschärfeminderung 10 / Judder-Minderung 3
Farbe temperatura: Warm 2
RGB-Gain: 2, -2, -4
RGB-Offset: -1, 0, 2
Gamma: BT.1886... -2

Inteligentni i eko modus iskljuceni.

Ove gore postavke su za HD,UHD I 4K programe ili filmove a za SD programe izgleda ovako:

Rezim slike: Film
Pozadinsko osvjetljenje: 22
Kontrast: 45
Svjetlina: 0
Ostrina: 0
Farbe: 25
Digitalna obrada: malo
Filmski rezim: Auto2
Auto motion plus: Unschärfeminderung 10 / Judder-Minderung 3
Farbe temperatura: Warm 2
RGB-Gain: 2, -2, -4
RGB-Offset: -1, 0, 2
Gamma: BT.2.2...-1

Inteligentni i eko modus iskljuceni.

Ako te jos sta interesuje slobodno pitaj.

P.S. obzirom da i nemam SD kanala tj. svi su HD osim kad gledam neke nase TV stanice sto rijetko cinim,ovu prvu postavku i ne mjenjam... 8)
HardCore

#12766 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

bower wrote: 23/05/2020 10:43
HardCore wrote: 23/05/2020 10:33

Ajde prestani ljudima davat nekakve lažne informacije.. Što se tiče smart aplikacija ima tu i Netflix, Amazon Prime itd..I sve radi odlično:) Omogučava i Miracast. A dal si se pitao, da možda čovjeku i ne trebaju toliko smart mogučnosti, več druge stvari od kvaliet slike , zvuka itd..
E jesi naveo aplikacije alal ti vera, inace ljudi kupuju niskobudjetne televizore da bi gledali netflix i amazon prime koji se jos dodatno placaju, a kakve to jos aplikacije ima de nas prosvjetli, a o tome kolko je spor OS to nije vrijedno spomena

A taj tv nema ni kvalitetnu sliku a ni zvuk, dakle moze se uzeti bolji tv za iste pare.
bower

#12767 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bower »

ovajonaj wrote: 23/05/2020 14:08 Mali update mog slučaja...
Asbis servis je odobrio zamjenu mog Philipsa 55PUS7504
Slijedeće sedmice bi se to trebalo realizovati sa ekupi da uzmem nešto drugo u zamjenu.
Ovih dana sam pročitao stranica i stranica na avforumu i za Philips i za Sony i za Samsung.
Zakljucio sam da se 90% ljudi žali na Philips na iste ove probleme što sam i ja imao pa čak i na druge probleme koje ja nisam imao. I gotovo svi su vratili IPS modele i odabrali drugi tv. Neki su čak vratili i VA modele zbog izraženog DSE...
Za Sony ima relativno malo žalbi pokoja žalba za backlight bleed ali generalno nije loše.
Samsung je npr prilično dobar al su imali par zajeba sa IPS panelima u ru7 serijama.
Razmišljao sam da li da uzmem 55q60 ili 55ru7172 i lg soundbar sk5. I nakon dosta dosta čitanja na avforumu i gledanja testova čini mi se da q60 nije toliko bolji od 7172 modela. Plus uniformnost crne je gora na q60 nego na seriji ru71 što ne bi trebalo biti ali jeste bar sam tako vidio na rtings stranici. Serija ru7 najviše ima problema sa veličinom 43 inča jer je samung šarao sa panelima. Velik broj 43" ru7 modela ima IPS panele i većina ljudi su se žalili na backlight bleed.
E da i dosta ljudi je jako izrevoltirano što Samsung gura oglase u instalirane aplikacije a što je najgore aktiviraju se nekoliko mjeseci nakon kupovine i ljudi ne mogu vratiti tv pa se onda snalaze tako što nabave pihole ili na routeru blokiraju nekoliko samsungovih domena sa kojih dolaze reklame.
Pošto imam router koji može to blokirati nije me to pokolebalo da se ovaj put odlučim za Samsung.
Međutim pošto sam ograničen na ekupi i tamo q60 košta oko 1300 a ru7172 oko 800 u dilemi sam da li je q60 toliko bolji od 7172 da bi opravdao toliku razliku u cijeni...
Uzeo sam već android box sa amilogic s905x3 chipsetom koji je 7 stepenica iznad chipseta koje i sony i philips nude u svojim androidima i kontam još taj ru7172 i taj lg sk5 360w soundbar i to zajedno je npr za oko 100km skuplje od prvobitnog philipsa a bolje u svakom pogledu.
E da još nešto... Philipsov odgovor na moj problem sa panelom je bio da je to normalna pojava na Led televizorima :-)
Tako da znate da se ne zeznete sa Philipsom kao ja...
To što si se ti zeznuo, ne znači, da je televizor loš.. Baš suprotno, ako pogledamo testove i mišljenja ljudi, vidimo, da je taj model veoma dobar televizor ako gledamo prosječno ocjeno:) I to model sa IPS panelom.. I moraš, da znaš, da se na različitim forumima uvijek najviše javlja ljudi koji imaju poneki problem sa televizorom, a dosta manje tistih koji su zadovolnji televizorima.. Recimo kod nas se proda oko 100.000 Philips televizora ljetno, a sada neka se pogleda koliko ljudi da ocjenu za određen televizor.. Ako bi barem 30%-40% tih ljudi dalo negativnu ocjeno , da nisu zadovolnji, onda bi se moglo reči, da taj televizor pa stvarno nije dobar..

https://www.mall.hr/ultra-hd-4k-televiz ... -prijemnik
https://www.mall.hr/ultra-hd-4k-televiz ... views#tabs
https://www.mall.hr/ultra-hd-4k-televiz ... -prijemnik
dzeko1

#12768 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by dzeko1 »

A daj više nas popusti sa philipsom, mislim da si dotužio svima na ovom forumu...
bower

#12769 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bower »

dzeko1 wrote: 23/05/2020 15:21 A daj više nas popusti sa philipsom, mislim da si dotužio svima na ovom forumu...
Dok če se pljuvat i pisat razne laži o tom brendu, tako dugo ču dosađivat.. I dok se neče vodit nekakva konstruktivna rasprava, o tim televizorima:)
Jer neki ljudi bi ipak uzeli taj brend, ali jedni jednostavno počnete odmah sa nekim lažima, raznim izmišljotinama itd.. Dok nečete prestat, tako dugo ču biti za neke veoma naporan..! :D
ovajonaj

#12770 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ovajonaj »

bower wrote: 23/05/2020 15:29
dzeko1 wrote: 23/05/2020 15:21 A daj više nas popusti sa philipsom, mislim da si dotužio svima na ovom forumu...
Dok če se pljuvat i pisat razne laži o tom brendu, tako dugo ču dosađivat.. I dok se neče vodit nekakva konstruktivna rasprava, o tim televizorima:)
Jer neki ljudi bi ipak uzeli taj brend, ali jedni jednostavno počnete odmah sa nekim lažima, raznim izmišljotinama itd.. Dok nečete prestat, tako dugo ču biti za neke veoma naporan..! :D
Gledaj... Prvi sam bio otvoren za isprobati bilo šta dobro u toj cijeni. Izabrao Philips zbog ambilighta. Svi znamo kako je završilo. Međutim imao sam sreće da su iz servisa odobrili zamjenu. Da je bilo do Philipsa morao bih i dalje trpiti taj tv u svojoj kući jer je to po njima normalno. Ako je ono normalno za Philips kako da se bilo ko drugi može odlučiti za kupovinu Philipsa ako sam Philips nema nikakve kontrole kvalitete i pušta onakve panele u prodaju? A da ne pričam o problemima sa firmwareom na tim serijama Philipsa 7xx4...
Izbacuju na tržište poluproizvod. Da se nisam na svojoj koži uvjerio pa hajd...
Treba li da stavim link sa avforuma gdje su ljudi postavljali slike svojih Philips ekrana mahom IPS ali bilo je i VA. Ajoj jedan lik je imao ogromnu fleku na sred ekrana VA panel, vratio i uzeo isti model i opet dobio fleku ali 30ak posto manju... Ali to je roba sa greskom jednostavno...
Treba uvesti certifikaciju za backlight bleed. Ko je ne prođe ne može imati tu oznaku. Pa meni je backlight bleed u top 5 najgorih problema što jedan LCD tv može imati, a vrlo malo sami testeri zapinju za to. Pa ne živim ja u prodavnici pod 10 neonki pa da samo tako gledam tv...Ako LG i Sony mogu izbaciti toliko IPS panela na tržište koji nemaju backlight bleed na svakom drugom TV-u zašto ne može i Philips? Ne može jer im je kontrola kvaliteta nula. Ja ne mogu nakon ovog nikome preporučiti Philips. Jednostavno ne mogu...
diablobih

#12771 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Dzaba pises, opet ce on preporuciti Philips sa saphi OS nekom jadniku :D Neki ljudi ne mogu preci preko svog misljenja, a neki radnici kao bower zivotom brane brand.
REDDEVILS

#12772 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

Samo Sony, Samsung i LG a od Philipsa imam samo aparat za brijanje :mrgreen:
bower

#12773 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bower »

ovajonaj wrote: 23/05/2020 15:58
bower wrote: 23/05/2020 15:29
Gledaj... Prvi sam bio otvoren za isprobati bilo šta dobro u toj cijeni. Izabrao Philips zbog ambilighta. Svi znamo kako je završilo. Međutim imao sam sreće da su iz servisa odobrili zamjenu. Da je bilo do Philipsa morao bih i dalje trpiti taj tv u svojoj kući jer je to po njima normalno. Ako je ono normalno za Philips kako da se bilo ko drugi može odlučiti za kupovinu Philipsa ako sam Philips nema nikakve kontrole kvalitete i pušta onakve panele u prodaju? A da ne pričam o problemima sa firmwareom na tim serijama Philipsa 7xx4...
Izbacuju na tržište poluproizvod. Da se nisam na svojoj koži uvjerio pa hajd...
Treba li da stavim link sa avforuma gdje su ljudi postavljali slike svojih Philips ekrana mahom IPS ali bilo je i VA. Ajoj jedan lik je imao ogromnu fleku na sred ekrana VA panel, vratio i uzeo isti model i opet dobio fleku ali 30ak posto manju... Ali to je roba sa greskom jednostavno...
Treba uvesti certifikaciju za backlight bleed. Ko je ne prođe ne može imati tu oznaku. Pa meni je backlight bleed u top 5 najgorih problema što jedan LCD tv može imati, a vrlo malo sami testeri zapinju za to. Pa ne živim ja u prodavnici pod 10 neonki pa da samo tako gledam tv...Ako LG i Sony mogu izbaciti toliko IPS panela na tržište koji nemaju backlight bleed na svakom drugom TV-u zašto ne može i Philips? Ne može jer im je kontrola kvaliteta nula. Ja ne mogu nakon ovog nikome preporučiti Philips. Jednostavno ne mogu...
Pa što se tiče backlight bleeda pate od toga svi LED televizori.. Trebao bi si malo pogledat Lg seriju 8 a posebno 9, pa da vidiš šta znači pravi backlight bleed:) Pa ista priča je i sa Samsungom.. Napisao sam, da danas moraš imat sreče kako potrefiš sam panel.. Pa malo si pogledaj ocjene Philipsa na linkovima koje sam dao.. Ali pošto ti neznaš koliko se proda televizora, misliš, da ako ima par sto ljudi nekakvih problema, da je to onda pravi problem.. Ti što pišu na AVforumu i raznim drugim forumima to nisu ni 1% koliko se proda Philips televizora:)) Kao što sam napisao, kad če par deset tisuča ljudi napisat, da nisu zadovolnji određenim modelom, onda se može reči, da imaju ti televizori stvarno probleme.. A što se tiče same kontrole nisu drugi ništa bolji od Philipsa..! Jednostavno danas sama proizvodnja ide prebrzo, pa se teško prati na kontroli svaki televizor..
bower

#12774 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bower »

REDDEVILS wrote: 23/05/2020 16:07 Samo Sony, Samsung i LG a od Philipsa imam samo aparat za brijanje :mrgreen:
A zaboravio si Panasonica, koji pojede Samsunga a posebno Lg-ja:) Problem na tim Balkanskim tržiščima je, da radi marketing za Lg i Samsung punom snagom..! I poslije ljudi misle, da nema boljeg televizora od Samsunga i Lg-ja.. Posebno, moraju biti oprezni ti ljudi na vašim prostorijama, koji prave recenzije.. Jer ako neče dati dobre ocjene za Lg i Samsung, odmah gube posao.. Pa i u nekim drugima zemljama je slični problem.. Jednostavno Lg i Samsung davaju za marketing i druge stvari velike pare..! Pa zato se mora vidjet negdje rezultat:)) Dobar pokazatelj je HDTelevizija gdje Darko uopšte zadnje 2 godine više ne pravi recenzije za Philips, Sony, Panasonic itd.. Samo Samsung i Lg, pošto ga ti ljudi sponzoriraju..
Last edited by bower on 23/05/2020 16:28, edited 1 time in total.
diablobih

#12775 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Zato se radi nevjerovatan marketing za Philips, pa mu to opet ne ide u prilog. Nije marketing sve, iako pomaze pomalo.
Post Reply