OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Rasprave o filozofskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#51 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Forummeho wrote: 20/05/2020 13:29Dzaba ti sve te akrobacije, opet ne mozes zaobici svoju prvu premisu. Logika ima jednu karakteristiku, a to je da je hladna. Nema veze kako se ti osjecas u vezi necega i sta ti je cilj, ne mozes se pozvati na logiku pa onda negirati logiku.
Nije ti poznato da postoje dvije vrste logike. Jedna je ta "hladna", matematička logika , o kojoj ti govoriš. Pomoću nje ne možeš doći do Istine o postojanju materije života i prirode. Naučnici i filozofi samo tu logiku uvažavaju i koriste i to i jeste razlog što im istina o postojanju materije, života i prirode do danas nije poznata. Pomoću te logike, na primjer, ne možeš otkriti, ni znati kad vidiš ovcu na livadi da pase travu, zašto ona to radi. Naučnici, da bi odgovorili na to pitanje bi mogli da okreću, prevrću i mjere ovcu do sudnjega dana i nikada ne bi mogli da otkriju zašto to ona radi. Jedino bi mogli da utvrde da ona to radi uvijek kad joj je želudac prazani i za njih bi na kraju bilo logično da će ovca uvijek da pase travu kad joj je želudac prazan.

Međutim, postoji i druga vrsta logike koja svijetu još uvijek nije poznata i o toj logici ti ja pričam. To je logika Svijesti i njenih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti po kojoj u Svemiru sve postoji i sve se dešava. Po toj logici i ovca na livadi pase travu. Ne zato što joj je želudac prazan - ovca o tome pojma nema - već zato što je gladna. To je logika po kojoj ovca uz pomoć psihičkog procesa osjećanja gladi, uzrokuje svoj fizički proces paska trave i punjenja želuca travom, sve dok glad ne prestane. Odnosno, dok fizički pun želudac ne uzrokuje u ovci pojavu psihičkog procesa osjećanja sitosti.

Ova logika nam omogućuje da na kraju shvatimo da fizičkih procesa ne može da bude ako nisu uzrokovani psihičkim, niti da psihičkih može da bude, ako nisu uzrokovani fizičkim. To je ono što ima značenje ZAKONA POSTOJANJA. To naučnici još uvijek ne znaju. Oni još uvijek ne primjećuju da postoji neraskidiva uzročno-posljedična povezanost između fizičkih materijalnih i psihičkih svjesnih procesa i da oni jedni bez drugih nisu mogući. Što nam na kraju omogućuje ra razumijemo da su Svijest i Materija jedna i ista prirodna sila i pojava i da su to samo dva različita načina opažanja - čulno i vančulno - jedne i iste prirodne sile i pojave. Naučnici prilikom istraživanja materije, života i Svemira još uvike koriste samo empirijske, čulne i eksperimentalne metode i tu hladnu, matematički logiku i samo te metode smatraju valjanim, pomoću kojih nikada neće moći da saznaju Istinu ni o maeriji i materijalnom Svemiru.

Nisti o Svijesti, s obzirom da i psihologija koja pokuašava da odgonetne tajnu postojanja Svijesti i sama koristi čulne i eksperimentalne metode, pomoću kojih nikada neče moći da registruje Svijest, već uvijek i samo materiju i materialne procese. Bez mogućnosti da ikada sazna da je upravo materija koju mjere i istražuju ta Svijest.

Psiholozi još uvijek i ne znaju šta je Svijest, niti imaju pravu definicuiju Svijesti. Oni misle da su psihički procesi, pomoću kojih biće dovodi sebe u stanje svjesnosti, Svijest. NI na pamet im ne pada da je Svijest ono koje je sposobno da stvara, ne samo psihičke procese, već i fizičke i pomoću njih dovodi sebe u stanje svjesnosti i da, prema tome, samo Svijest uistinu POSTOJI, a da su opažljivvi, materijalni i psihički procesi samo fizičke i psihičke radnje Svijesti koje nemaju značenje POSTOJANJA, jer ne mogu postojati sami po sebi, bez Svijeti kao vršioca svih mogućih fizičkih i psihičkih radnji i procesa.

A sve ovo može na pravi način da se otkrije i sazna samo kada se izvrši logička analiza Svijesti i kad se ustanovi da ona mora da raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, bez kojih svjesnosti ne može da bude. I kad naučnici shvate da oni već raspolažu obiljem dokaza da materija raspolaže sa svih tih sedam sposobnosti i da materija nije ništa drugo do napregnuta i pokrenuta Svijest. Odnosno, kad shvate da su Svijest i materija jedna i ista prirodna sila i pojava. Odnosno, kad shvate da Svijest ne bi mogla da postoji kad ne bi mogla da bude materijalna, niti bi materija mogla da postoji kad ne bi bila svjesna.

Sve ovo je, naravno logika Svijeti i njenih sedam sposobnosti i o toj logici ti ja govorim. I njom treba da ovladaš i da je razumiješ, da bi razumio kako postoje materija, život i Svemir. U čemu ti ta hladna i mrtva, matematička logika koja se u školama uči, ne može da bude ni od kakve koristi.

Da samo nematerijalna Svijest postoji, to tvrdi i indijski fizičar i jogin, Mahariši, tvorac svjetskog pokreta za transcendentalnu meditaciju. Mislim da ovo što on priča, stoji napisano u Vedama, jer Vede nisam čitao. I on kaže da je Svijest uzrok materije i Svemira. Međutim, ni on ne raspolaže odgovorom na pitanje šta je uzrok Svijesti i kako ona postoji. Što se ne može znati sve dok se Svijest ne rasčlani na sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i ne utvrdi uzročno-posljedična, naizmjenična i vječita povezanost između te dvije vrste radnji koje Svijest vječito mora da vrši i na taj način se vječito samoodržava, tj. vječito biva sama svojim i uzrokom i posljedicom.

Evo šta Mahariši doslovno kaže:

”U osnovi svijeta stoji ujedinjeno polje svih prirodnih zakona. To je nešto nematerijalno, vanvremensko, nemanifestovano, neaktivno. To je veliko ništa koje je početak i uzrok svega. U njemu postoji sve, sve velike i male stvari, svi svjetovi, svi oblici, svi odnosi, ali samo kao princip, kao ideja, kao latentna mogućnost. To je čista svijest. I kad se dio te čiste svijesti, makar i najsitnija njena čestica, izdvoji i stupi u aktivno stanje, kad postane dinamična, pretvara se u konkretnu stvar, u materiju, u biće, u svemir. To ništa ima potpunu svijest o sebi jer je čista svijest. Ima ogromnu, beskonačnu moć samoorganizovanja, jer je kreativno, jer je ujedinjeno polje svih sposobnosti, svih mogućnosti. Njegova priroda je savršenstvo, sklad, harmonija, blaženstvo, i sve sto nastaje iz toga zadržava tu osobinu, ostaje blaženstvo.”
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#52 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

i agree wrote: 20/05/2020 14:40Jesi li gdje zabiljezio video sa tim iskustvima?Bas bi volio cuti malo vise o tome.
Ne, jer takva svjedočenja i priče ne služe ničemu drugom do, da se ljudi čude.

Prilikom jednog od mojih "izlazaka iz tijela, me je "svjetlosno biće" upitalo, da li želim da pravim "čuda"?

Odgovorio sam: Ne, čuda zaglupljuju ljude. Ja želim da objasnim "čudo", misleći pri tome, naravno, na čudo samog postojanja materije, života i Svemira. I što sam tražio, to sam i dobio.
Ima Bosne_Bice Bosne
Posts: 4132
Joined: 07/02/2009 03:56
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#53 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

I ja sam otkrio "muda od labuda", ali ne pisem traktate o tome. :oops: :D
User avatar
Veigar
Posts: 2346
Joined: 07/01/2020 12:17

#54 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Veigar »

Ljubo2 wrote: 21/05/2020 02:04 Naučnici i filozofi samo tu logiku uvažavaju i koriste i to i jeste razlog što im istina o postojanju materije, života i prirode do danas nije poznata. Pomoću te logike, na primjer, ne možeš otkriti, ni znati kad vidiš ovcu na livadi da pase travu, zašto ona to radi.
:-) :-) :-) :-) :-)
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#55 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 21/05/2020 07:54 I ja sam otkrio "muda od labuda", ali ne pisem traktate o tome.
Postoje više vrsta ljudi.

Jedni su koji ne otkriju ništa i ne pišu ništa. Tih je većina.

Drugi, takođe, ne otkriju ništa, a mnogo pišu. To su filozofi, teolozi, ideolozi i politikolozi. Šta onda pišu kad ne otkriju ništa? Lažu!

Treći su koji nešto otkriju, ali ne sve i pišu o tome što otkriju. To su naučnici.

Četvrti su koji otkriju i objasne SVE. Takvih je do sada samo JEDAN: To sam JA. Ja ne pišem i ne objašnjavam mnogo, jer otkriće i objašnjenje SVEGA može da se izrazi sa samo dvije riječi: "JA + 7". Što će reći da ništa drugo ne postoji što bi trebalo da se otkrije i objasni do samo Svijest koja sebe zove imenom "JA" i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji : naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja, pomoću kojih ona vječno postoji, sama po sebi kao svoj i uzrok i posljedica.

Peti su oni koji ništa ne razumiju, kojih je takođe mnogo, Nebitno da li im se to objašnjava samo sa dvije riječi ili sa mnogo traktata. Oni još uvijek čeprkaju po prašini, nadajući se da će i oni nešto da otkriju i objasne i vesele se kad otkriju "muda od labuda", uvjereni da više ništa ne postoji što može i treba da se otkrije.

Postoje i oni šesti. Oni su u manjini. To su oni koji mogu da razumiju kad ima šta da im se objasni i kad ima ko.

Hebiga, evo ja opet napisao traktat.
Last edited by Ljubo2 on 21/05/2020 20:17, edited 1 time in total.
User avatar
JoseMujica
Posts: 27605
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#56 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by JoseMujica »

Image
Ima Bosne_Bice Bosne
Posts: 4132
Joined: 07/02/2009 03:56
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#57 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Ljubo2 wrote: 21/05/2020 11:42
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 21/05/2020 07:54 I ja sam otkrio "muda od labuda", ali ne pisem traktate o tome.
Postoje više vrsta ljudi.

Jedni su koji ne otkriju ništa i ne pišu ništa. Tih je većina.

Drugi, takođe, ne otkriju ništa, a mnogo pišu. To su filozofi, teolozi, ideolozi i politikolozi. Šta onda pišu kad ne otkriju ništa? Lažu!

Treći su koji nešto otkriju, ali ne sve i pišu o tome što otkriju. To su naučnici.

Četvrti su koji otkriju i objasne SVE. Takvih je do sada samo JEDAN: To sam JA. Ja ne pišem i ne objašnjavam mnogo, jer otkriće i objašnjenje SVEGA može da se izrazi sa samo dvije riječi: "JA + 7". Što će reći da ništa drugo ne postoji što bi trebalo da se otkrije i objasni do samo Svijest koja sebe zove imenom "JA" i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji : naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja, pomoću kojih ona vječno postoji, sama po sebi kao svoj i uzrok i posljedica.

Peti su oni koji ništa ne razumiju, kojih je takođe mnogo, Nebitno da li im se to objašnjava samo sa dvije riječi ili sa mnogo traktata. Oni još uvijek čeprkaju po prašini, nadajući se da će oni nešto da otkriju i objasne i vesele se kad otkriju "muda od labuda", uvjeeni da više ništa ne postoji što može i treba da se otkrije.

Postoje i oni šesti. Oni su u manjini. To su oni koji mogu da razumije kad ima šta da im se objasni i kad ima ko.

Hebiga, evo ja opet napisao traktat.
Aha, a to "SVE" znaci bas SVE. I samo JEDAN. TI. :lol:

Nista onda, moj zajeb... :oops:

Nastavi da pises traktate. :lol:
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#58 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 21/05/2020 20:15 Aha, a to "SVE" znaci bas SVE?

Aha!
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 21/05/2020 20:15I samo JEDAN. TI?

Aha!
User avatar
Dope_Man
Posts: 7775
Joined: 03/06/2016 16:31

#59 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dope_Man »

Kada covjeka sopstveni ego zaslijepi, nema nista gore. Sreca, nisu svi kojima se to desi na bitnim pozicijama u drustvu, a historija je pokazala sta se desi kada ljude na takvim pozicijama ponese ego da su bas oni posebni, drugaciji, nekakav mesija koji je tu da svijetu otvori oci, a nije sposoban samog sebe u ogledalu pogledati i pokusati biti iole objektivan.
Safete Dilbere
Posts: 538
Joined: 06/12/2019 21:55
Location: Sajo utovaraj istovaraj

#60 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Safete Dilbere »

Sto vam toliko smeta tema?Ako mislite da nije za vas zaobidjete pustite pokretaca da nastavi pisati onima koje to zanima
User avatar
apsidejzi
Posts: 8237
Joined: 25/05/2013 23:49

#61 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by apsidejzi »

Ljubo2 wrote: 21/05/2020 02:04 Pomoću te logike, na primjer, ne možeš otkriti, ni znati kad vidiš ovcu na livadi da pase travu, zašto ona to radi. Naučnici, da bi odgovorili na to pitanje bi mogli da okreću, prevrću i mjere ovcu do sudnjega dana i nikada ne bi mogli da otkriju zašto to ona radi. Jedino bi mogli da utvrde da ona to radi uvijek kad joj je želudac prazani i za njih bi na kraju bilo logično da će ovca uvijek da pase travu kad joj je želudac prazan.
+
Međutim, postoji i druga vrsta logike koja svijetu još uvijek nije poznata i o toj logici ti ja pričam. ... Po toj logici i ovca na livadi pase travu. Ne zato što joj je želudac prazan - ovca o tome pojma nema - već zato što je gladna.
:lol: Ovca ne pase travu jer joj je zeludac prazan nego zato sto je gladna. To naucnici ne vide, to samo ti vidis hahahahah :lol:

Najzanimljivija mi je teza da naucnici nesto ne znaju a neki prosvjetitelj zna. Ja kad to procitam odmah se najezim. Uvijek imas ove POSEBNE, kontrase, koji zele ono malo serotinina da im se izluci u mozak praveci svoj virtuelni svijet u kojem su oni glavni junaci. Najpametniji, najsposobniji, najbolji.

Drug, stvar je veoma jednostavna, samo je tesko prihvatljiva. Sve ima svoju vjerovatnocu da se desi i u beskonacno mnogo vremena sa beskonacno mnogo pokusaja, sve ce se desiti. Ovaj svemir kakvim ga mi vidimo, je samo manifestacija jedne od vjerovatnoca. Nema tu boga, nema tu svijesti. Ima samo vjerovatnoca i beskonacnost. Zakon velikih brojeva. Ti to mozes zvati svijest, bog, natprirodna sila ili kako god zelis. To je samo ime. Naucnici isto to nazivaju multiverzum.

Na nekom makro nivou, nema nikakvog smisla. Na nasem individualnom nivou, smisao je ono sto mi odredimo da bude smisao dok smo tu. Jal umres, iz tvoje perspektive postaje svjedno i vrijeme i vjerovatnoca prije i poslije. Ne vidim zasto je to tesko prihvatiti kao zivotnu ideju. Po meni je to najiskrenija i najpravednija ideja.
User avatar
vaučer
Posts: 9135
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#62 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by vaučer »

Meni je fascinantna ljudska opsjednutost iznošenja zaključaka o materiji o kojoj puno (beskrajno puno) više ne znamo nego znamo (svemir i postojanje) a sve iz naše minijaturne i u prostorno-vremenskom kontekstu zanemarivo široke perspektive.

Kao mrav koji pokušava objasniti internet nakon što je jednom hodao preko letka za internet caffe. Niti zna čitati, niti može pratiti upute, niti ikad doći do spomenutog caffea, ni da ga netko sjedne ispred računara bi razumio išta.

Preporučam knjigu ‘Denial of Death’. Jer u tom grmu leži zec naše neutažive želje da budemo važniji nego zbilja jesmo.
belfy
Posts: 7665
Joined: 06/08/2007 09:00

#63 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by belfy »

kakvi nezahvalnici... evo pjesma za Ljubu koju sigurno do sada nije cuo:
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#64 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

vaučer wrote: 22/05/2020 15:13 Preporučam knjigu ‘Denial of Death’. Jer u tom grmu leži zec naše neutažive želje da budemo važniji nego zbilja jesmo.
apsidejzi wrote: 22/05/2020 12:06 Najzanimljivija mi je teza da naucnici nesto ne znaju a neki prosvjetitelj zna. Ja kad to procitam odmah se najezim. Uvijek imas ove POSEBNE, kontrase, koji zele ono malo serotinina da im se izluci u mozak praveci svoj virtuelni svijet u kojem su oni glavni junaci. Najpametniji, najsposobniji, najbolji.
Dope_Man wrote: 22/05/2020 11:26 Kada covjeka sopstveni ego zaslijepi, nema nista gore. Sreca, nisu svi kojima se to desi na bitnim pozicijama u drustvu, a historija je pokazala sta se desi kada ljude na takvim pozicijama ponese ego da su bas oni posebni, drugaciji, nekakav mesija koji je tu da svijetu otvori oci, a nije sposoban samog sebe u ogledalu pogledati i pokusati biti iole objektivan.
Redovno, kad god vjernici shvate da im Zakon postojanja ruši njihovu vjeru, u nedostatku argmenata da ga napadnu, počnu napadati mene, riječima: "ovakav si - onakav si".

Ne vrijedi vam to, dragi moji! Zakon postojanja je neoboriv! Čak i kad ga negirate, vi ga istovremeno i dokazujete. Zakon postojanja glasi da ništa ne može ni postojati, ni desiti se, a da se ne upotrijebe svih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanje, kretanje, opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje. Čovjek kad hoće makar samo i da prdne, mora da upotrijebi svih tih sedam svojih sposobnosti i radnji, tj. mora i da pomisli i razumije i napregne se i pokrene i opazi i osjeti i zapamti. Isto je tako i sa Zakonom postojanja ko pokuša da ga negira, bilo izgovorenom rječju, bilo pisanom, mora svaku izgoovorenu riječ posebno i da pomisli i razumije i napregne i pokrene govorni mehanizam da je izgovori, zatim opazi, tj. čuje da je izgovorio, i na kraju osjeti i zapamti. Isto tako i kad pisanom riječju želi da negira Zakon postojanja, mora svako napisano slovo ili otkucano na tastaturi kompjutera, prvo da pomisli i razumije, zatim da napregne i pokrene prst da otkuca određeno slovo, pa kad otkuca, onda opazi i osjeti da je otkucao i na kraju sve to i zapamti.

Zato, moja preporuka svima koji žele da negiraju Zakon postojanja glasi: Nemojte da ga negirate, jer što ga više negirate, sve ga više i više dikazujete.
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#65 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

belfy wrote: 22/05/2020 21:29 kakvi nezahvalnici... evo pjesma za Ljubu koju sigurno do sada nije cuo:
Hvala za pjesmu. Baš je u skladu sa postavljenom temom.
User avatar
apsidejzi
Posts: 8237
Joined: 25/05/2013 23:49

#66 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by apsidejzi »

Ljubo2 wrote: 22/05/2020 22:49
vaučer wrote: 22/05/2020 15:13 Preporučam knjigu ‘Denial of Death’. Jer u tom grmu leži zec naše neutažive želje da budemo važniji nego zbilja jesmo.
apsidejzi wrote: 22/05/2020 12:06 Najzanimljivija mi je teza da naucnici nesto ne znaju a neki prosvjetitelj zna. Ja kad to procitam odmah se najezim. Uvijek imas ove POSEBNE, kontrase, koji zele ono malo serotinina da im se izluci u mozak praveci svoj virtuelni svijet u kojem su oni glavni junaci. Najpametniji, najsposobniji, najbolji.
Dope_Man wrote: 22/05/2020 11:26 Kada covjeka sopstveni ego zaslijepi, nema nista gore. Sreca, nisu svi kojima se to desi na bitnim pozicijama u drustvu, a historija je pokazala sta se desi kada ljude na takvim pozicijama ponese ego da su bas oni posebni, drugaciji, nekakav mesija koji je tu da svijetu otvori oci, a nije sposoban samog sebe u ogledalu pogledati i pokusati biti iole objektivan.
Redovno, kad god vjernici shvate da im Zakon postojanja ruši njihovu vjeru, u nedostatku argmenata da ga napadnu, počnu napadati mene, riječima: "ovakav si - onakav si".

Ne vrijedi vam to, dragi moji! Zakon postojanja je neoboriv! Čak i kad ga negirate, vi ga istovremeno i dokazujete. Zakon postojanja glasi da ništa ne može ni postojati, ni desiti se, a da se ne upotrijebe svih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanje, kretanje, opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje. Čovjek kad hoće makar samo i da prdne, mora da upotrijebi svih tih sedam svojih sposobnosti i radnji, tj. mora i da pomisli i razumije i napregne se i pokrene i opazi i osjeti i zapamti. Isto je tako i sa Zakonom postojanja ko pokuša da ga negira, bilo izgovorenom rječju, bilo pisanom, mora svaku izgoovorenu riječ posebno i da pomisli i razumije i napregne i pokrene govorni mehanizam da je izgovori, zatim opazi, tj. čuje da je izgovorio, i na kraju osjeti i zapamti. Isto tako i kad pisanom riječju želi da negira Zakon postojanja, mora svako napisano slovo ili otkucano na tastaturi kompjutera, prvo da pomisli i razumije, zatim da napregne i pokrene prst da otkuca određeno slovo, pa kad otkuca, onda opazi i osjeti da je otkucao i na kraju sve to i zapamti.

Zato, moja preporuka svima koji žele da negiraju Zakon postojanja glasi: Nemojte da ga negirate, jer što ga više negirate, sve ga više i više dikazujete.
Kako znas da ih nije osam nego bas sedam?
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#67 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Safete Dilbere wrote: 22/05/2020 11:35 Sto vam toliko smeta tema?Ako mislite da nije za vas zaobidjete pustite pokretaca da nastavi pisati onima koje to zanima
Hvala na podršci!

Pa, hajde onda da nastavim sa onjašnjavanjem "onima koje to zanima".

Ovaj put ću da objasnim Zakon postojanja komentarišući Maharišija kojeg sam gore već citirao. Da ponovim i potsjetim vas šta je rekao:

”U osnovi svijeta stoji ujedinjeno polje svih prirodnih zakona. To je nešto nematerijalno, vanvremensko, nemanifestovano, neaktivno. To je veliko ništa koje je početak i uzrok svega. U njemu postoji sve, sve velike i male stvari, svi svjetovi, svi oblici, svi odnosi, ali samo kao princip, kao ideja, kao latentna mogućnost. To je čista svijest. I kad se dio te čiste svijesti, makar i najsitnija njena čestica, izdvoji i stupi u aktivno stanje, kad postane dinamična, pretvara se u konkretnu stvar, u materiju, u biće, u svemir. To ništa ima potpunu svijest o sebi jer je čista svijest. Ima ogromnu, beskonačnu moć samoorganizovanja, jer je kreativno, jer je ujedinjeno polje svih sposobnosti, svih mogućnosti. Njegova priroda je savršenstvo, sklad, harmonija, blaženstvo, i sve sto nastaje iz toga zadržava tu osobinu, ostaje blaženstvo.”

Istina je sve ovo što je Mahariši rekao. On je ovdje sa samo nekoliko rečenica izrekao cijeli Zakon postojanja. Međutim, problem je što svemu ovome nedostaju iskustveni i naučni dokazi, kao i logička objašnjenja da sve to može i da se razumije, zbog čega čitalac sve ovo ne može da usvoji kao Znanje, već samo kao vjerovanje.

A da je sve ovo što je rekao, Istina, a ne vjerovanje, ja ću sada da pokušam da ukažem na poznate naučne činjenice pomoću kojih sve to može i da se dokaže i na logiku pomoću koje sve to može i da se objasni i razumije.

1. Mahariši:
”U osnovi svijeta stoji ujedinjeno polje svih prirodnih zakona. To je nešto nematerijalno, vanvremensko, nemanifestovano, neaktivno. To je veliko ništa koje je početak i uzrok svega".

Mahariši je bio fizičar i u fizici već postoje dokazi da materija, život i Svemir nastaju iz "kvantnog vakuuma" u kojem nema materije, ni materijalnih formi, što je sa stanovišta fizike isto što i Ništa, pa se sa stanovišta fizike ovaj prvi Maharišijev stav može smatrati ispravnim.

2.Mahariši:
"U njemu postoji sve, sve velike i male stvari, svi svjetovi, svi oblici, svi odnosi, ali samo kao princip, kao ideja, kao latentna mogućnost."

U ovom stavu Mahariši nam daje do znanja da u Kvantmom vakuumu iz kojeg nastaju materija život i Svemir postoji Znanje (Informacija o materiji životu i Svemiru), po kojem materija život i Svemir treba da nastanu i razviju se. I za ovo u nauci postoji dokaz. On je sadržan u činjenici i tvdnji fizičara i biologa da samo energija i informacija postoji. Fizičari raspolažu dokazom da materija, tj. energija nastaje iz kvantnog vakuuma, ali porijeklo informacije još uvijek ne mogu da objasne. O tome evo link sa zanimljivim kratkim komentarom naučnika na temu "energija i informacija". https://hrcak.srce.hr/index.php?show=cl ... ezik=88387

3. Mahariši:
"To je čista svijest. I kad se dio te čiste svijesti, makar i najsitnija njena čestica, izdvoji i stupi u aktivno stanje, kad postane dinamična, pretvara se u konkretnu stvar, u materiju, u biće, u svemir."

I ovaj Maharišijev stav djelimično ima svoje uporište u fizici, koja raspolaže dokazom da materija, život i Svemir nastaju po načinu samonaprezanja (BIG-BANG) i samopokretanja kvantnog vakuuma. Međutim, ne raspolažu dokazom da je kvantni vakuum polje "čiste svijesti" kako Mahaiši tvrdi. To može samo logički da se objasni i vančulno, tj. samospoznajno u sebi da se dokaže.

Što se logike tiče, pozvaćemo u pomoć Hegela, majstora logike, koji je rekao (koliko se sjećam, jer davno sam čitao Hegelovu knjigu logike koji više nemam) ovo: Ako od nečega koje postoji kao Prvo, nastaje nešto Drugo, tada to Drugo i ne postoji, već i dalje postoji to Pvo, koje je samo promijenilo svoj oblik ili stanje, pa sada samo izgleda da se pojavilo i da postoji nešto Drugo. Ovu Hegelovu logiku možemo provjeriti, recimo, na primjeru kule koju na plaži pravimo od pijeska. Gdje treba da zamislimo da pijesak na plaži postoji kao nešto Prvo, a kula koju od pijeska gradimo, kao nešto Drugo. I gdje imamo činjenicu da uistinu uvijek i samo postoji pijesak, čak i kad se nalazi u obliku kule, koji će ostati da postoji i onda kad vjetar ili morski valovi sruše kulu.

Analogno, ovo pravilo "Drugog koje nastaje iz Prvog" važi i za cijeli Svemir sa značenjem Drugog, koji je nastao iz kvantnog vakuuma, koji postoji kao Prvo. Važi i za čovjeka kao jednog od bezbrojnih djelića Svemira. Što znači da ni Svemir, ni čovjek kao nešto Drugo istinski NE POSTOJE, već i dalje postoji to od čega su oni oblikovani koje postoji kao PRVO. Što znači da ni Svemir, ni čovek, kao oblici, ne mogu znati od čega su oni napravljeni, zato jer ni Svemir, ni čovek istinski ne postoje, već to može da zna samo ono u Svemiru i čovjeku koje Svemir i čoveka od sebe samoga gradi. Šta je Ono?

To je naravno ono u čoveku "malo", a u Svemiru "Veliko" , kako Mahariši kaže "svjesno Ništa", koje se napregnulo i pokrenulo i tako postalo energija, tj. postalo je Nešto Drugo i tako od sebe kao žive i svjesne energije napravilo i Svemir i čovjeka. I koje usada u ljudskom obličju spoznaje sebe samoga i sebe zove imenom "JA". A koje se u nauci označava imenom "SVIJEST"

Eto, to je način na koji se može i iskustveno dokazati i logički objasniti da je ono Prvo koje postoji, od kojega je napravljeno sve što ima značenje Drugog - SVIJEST.

4. Mahariši:
"To ništa ima potpunu svijest o sebi jer je čista svijest. Ima ogromnu, beskonačnu moć samoorganizovanja, jer je kreativno, jer je ujedinjeno polje svih sposobnosti, svih mogućnosti."

Ovdje Mahariši govori o sposobnostima i mogućnostima kojima Svijest raspolaže, pomoću kojih može putem samopreobražavanja i samoorganizovanja da postane materija, život i Svemir. Ali ne kaže koje su to sposobnosti i mogućnosti. Mi to možemo sami da uradimo, tako što ćemo da izvšimo analizu vlastite Svijesti. A kad to i uradimo, lako saznajemo da naše materijalno tijelo, koje je cijelo napravljeno od Svijesti, koju opažamo kao energiju, odnosno, materiju, raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. To su: naprezanje, kretanje, opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje. U fizici i biologiji postoje dokazi da cjelokupna energija/materija, od koje je u Svemiru sve napravljeno, raspolaže sa tih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i da bez njih ništa ne bi bilo moguće.

Ovdje je važno shvatiti da tih fizičkih i psihičkih SPOSOBNOSTI ima samo SEDAM. A da su bezbrojne MOGUĆNOSTI, tj. načini na koje te sposobnosti mogu da se koriste. Pomoću njih svjesna materija Svemira može da poprimi bilo koji oblik - oblik atoma, nebeskog tijela, galaksije, ćelije, biljke, životinje, čovjeka ili bilo čega drugog, pa i pasjeg govneta pored puta, svejedno. Pomoću ovih sedam sposobnosti čovjek može da igra fudbal, svira violinu, slika, obrađuje zemlju, vrši komplikovane hirurške zahvate, proizvodi razna tehnološka čuda, pa i ratne tehnologije pomoću kojih može da uništi sve to. Da, zaboravio sam kao važno, pomoću tih sedam sposobnosti ljudi i žene mogu i da se sexaju. Dakle, sva čuda ovog svijeta su moguća.

Eto, to je sve. Sada ovo Maharišijevo objašnjenje postojanja materije, života i Svemira više nije vjera, več NAUKA. Ko je sve ovo što sam u ovom postu rekao, do kraja i na pravi način razumio, taj je do kraja razumio šta je i materija i život i Svemir i Svijest i Bog i od mene, Ljube "vanzemaljca" (tako me neko naprijed nazva), može dobiti diplomu doktora Nauke o nagonu samoodržanja, tj. poznavaoca osnovnog prirodnog Zakona po kojem postoje materija, život i Svemir, sa dozvolom da ovu jednostavnu, iskustveno i eksperimentalno dokažljivu i logički objašnjivu i razumljivu Nauku, može objašnjavati i širiti dalje.
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#68 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

apsidejzi wrote: 22/05/2020 22:58 Kako znas da ih nije osam nego bas sedam?
Pa, provjerio sam. Moeš i ti da provjeiš i da se uvjeiš, jer i ti si Svijest. Samo je sedam SPOSOBNOSTI, a MOGUĆNOSTI i načina na koje te sposobnosti mogu da se koriste je bezbroj. To možeš da provjeriš ako pokušaš makar i za milimetar da pomjeriš makar i mali prst svoje ruke i uvjeriš se da ćeš morati svih tih sedam sposobnosti da upotrijebiš da bi u tome uspio. Ove sposobnosti kao radnje uvijek idu pojedinačno, ali neraskidivo povezano jedna iza druge. Zato jer su sve uzajamno uzročno-posljedično povezane i uvijek jedna iz druge kružno proizilaze. Misao i razumijevanje uvijek proizilaze iz znanja, tj. iz onoga što se opaža, osjeća i pamti. A no što se opaža, osjeća i pamti je uvijek materijalni objekt koji se uvijek manifestuje kao energija, tj. kao fizički psoces naprezanja i kretanaj. A naprezanje i kretanje je uvijek posljedica mišljenja, razumijevanja i osjećanja potrebe, tj- osjećanja želje za naprezanjem i kretanjem, o kojem se ranije steklo znanje o naprezanju i kretanju uz pomoć opažanja, osjećanja i pamćenja naprezanja i kretanja. Kao što primjećuješ, uzročno-posljedična povezanost između ovih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji je kružna, koja se nikada ne prekida. Ako bi samo jedna od ovih sposobnosti nedostajala, taj kružni, samoponavljajući, vječiti, psihofizički proses ne bi bio moguć.

Ovo fizičari i biolozi znaju kada tvrde da samo energija i informacija postoji. Energija se uvijek manifestuje kao fizička radnja naprezanja i kretanja, a informacija uvijek kao psihička radnja opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja tog naprezanja i kretanja. Naravno, tu je i Svijest kao VRŠOLAC tih fizičkih i psihičkih radnji, koje ne mogu postojati same po sebi, ni vršiti same sbe, bez Svijesti kao Vršioca koji je uvijek nedjeljiv od njih. Tako da u krajnjem slučaju možemo da tvrdimo da ove fizičke i psihičke radnje i ne postoje, već uvijek i samo Svijest kao vršilac koji raspolaže sposobnostima da ove radnje vrši. Kada, na primejr, možemo da tvdimo da nikada ne postoji čovjekovo kretanje, već uvijek i samo čovek koji se kreće. Ili da nikada ne postoji nikakva misao, već uvijek i samo mislilac koji misli itd.

Fizičke i psihičke sposobnosti su nešto drugo, nego fizičke i psihičke radnje. Fizičke i psihičke sposbnosti, isto kao i Svijest koja njima raspolaže, postoje uvijek, a fizičke i psihičke radnje se uvijek ponavljaju, tj. uvijek iznova počinju i završavaju. Svemir kao fizička i psihička radnja Svijesti se vječito iznopva ponavlja, tj. počinje i završava.
L u c i f e r
Posts: 12309
Joined: 30/11/2013 14:50
Location: Bosna

#69 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by L u c i f e r »

vaučer wrote: 22/05/2020 15:13 Meni je fascinantna ljudska opsjednutost iznošenja zaključaka o materiji o kojoj puno (beskrajno puno) više ne znamo nego znamo (svemir i postojanje) a sve iz naše minijaturne i u prostorno-vremenskom kontekstu zanemarivo široke perspektive.

Kao mrav koji pokušava objasniti internet nakon što je jednom hodao preko letka za internet caffe. Niti zna čitati, niti može pratiti upute, niti ikad doći do spomenutog caffea, ni da ga netko sjedne ispred računara bi razumio išta.

Preporučam knjigu ‘Denial of Death’. Jer u tom grmu leži zec naše neutažive želje da budemo važniji nego zbilja jesmo.
:thumbup:

Male bakterije u supku univerzuma :)
L u c i f e r
Posts: 12309
Joined: 30/11/2013 14:50
Location: Bosna

#70 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by L u c i f e r »

"naprezanje, kretanje, opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje"

Pa ne znam bas

Ja sam upravo tako zestoko prdnuo, a nisam se uopste napregnuo, samo izletilo.
User avatar
Dope_Man
Posts: 7775
Joined: 03/06/2016 16:31

#71 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dope_Man »

apsidejzi wrote: 22/05/2020 12:06 Na nekom makro nivou, nema nikakvog smisla. Na nasem individualnom nivou, smisao je ono sto mi odredimo da bude smisao dok smo tu. Jal umres, iz tvoje perspektive postaje svjedno i vrijeme i vjerovatnoca prije i poslije. Ne vidim zasto je to tesko prihvatiti kao zivotnu ideju. Po meni je to najiskrenija i najpravednija ideja.
Neko prirodno stanje covjeka je da se boji smrti. Neki od nas to prevazidju kad shvatimo da nista nema stvarnog smisla, da mi umireno i svijet ide dalje bez nas kao i sa nama, i da smo nakon smrti nista kao i prije jer je ovaj masina kojom percipiramo svijet i sebe ugasena i raspadnuta. To se zapravo moze desiti i dok je neko ziv sa specificnim povredama mozda ili bolestima.

Ali prihvatiti da si u nekom velikom poretku stvari nebitan i da, ma sta god uradio, to nista ne znaci, i jos da ce doci neka smrt koja je trajna.. e to ubi covjekov ego. Nemres ba to, bitan sam ja. Daj mi ideju po kojoj sve ima smisla, neko na mene pazi, bitan sam i zivjecu vjecno..
Tempo
ZeModerator
Posts: 5186
Joined: 07/12/2003 00:00

#72 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

jebo majku skim ja zivim.
User avatar
apsidejzi
Posts: 8237
Joined: 25/05/2013 23:49

#73 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by apsidejzi »

Ljubo2 wrote: 23/05/2020 02:20
apsidejzi wrote: 22/05/2020 22:58 Kako znas da ih nije osam nego bas sedam?
Pa, provjerio sam. Moeš i ti da provjeiš i da se uvjeiš, jer i ti si Svijest. Samo je sedam SPOSOBNOSTI, a MOGUĆNOSTI i načina na koje te sposobnosti mogu da se koriste je bezbroj. To možeš da provjeriš ako pokušaš makar i za milimetar da pomjeriš makar i mali prst svoje ruke i uvjeriš se da ćeš morati svih tih sedam sposobnosti da upotrijebiš da bi u tome uspio. Ove sposobnosti kao radnje uvijek idu pojedinačno, ali neraskidivo povezano jedna iza druge. Zato jer su sve uzajamno uzročno-posljedično povezane i uvijek jedna iz druge kružno proizilaze. Misao i razumijevanje uvijek proizilaze iz znanja, tj. iz onoga što se opaža, osjeća i pamti. A no što se opaža, osjeća i pamti je uvijek materijalni objekt koji se uvijek manifestuje kao energija, tj. kao fizički psoces naprezanja i kretanaj. A naprezanje i kretanje je uvijek posljedica mišljenja, razumijevanja i osjećanja potrebe, tj- osjećanja želje za naprezanjem i kretanjem, o kojem se ranije steklo znanje o naprezanju i kretanju uz pomoć opažanja, osjećanja i pamćenja naprezanja i kretanja. Kao što primjećuješ, uzročno-posljedična povezanost između ovih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji je kružna, koja se nikada ne prekida. Ako bi samo jedna od ovih sposobnosti nedostajala, taj kružni, samoponavljajući, vječiti, psihofizički proses ne bi bio moguć.

Ovo fizičari i biolozi znaju kada tvrde da samo energija i informacija postoji. Energija se uvijek manifestuje kao fizička radnja naprezanja i kretanja, a informacija uvijek kao psihička radnja opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja tog naprezanja i kretanja. Naravno, tu je i Svijest kao VRŠOLAC tih fizičkih i psihičkih radnji, koje ne mogu postojati same po sebi, ni vršiti same sbe, bez Svijesti kao Vršioca koji je uvijek nedjeljiv od njih. Tako da u krajnjem slučaju možemo da tvrdimo da ove fizičke i psihičke radnje i ne postoje, već uvijek i samo Svijest kao vršilac koji raspolaže sposobnostima da ove radnje vrši. Kada, na primejr, možemo da tvdimo da nikada ne postoji čovjekovo kretanje, već uvijek i samo čovek koji se kreće. Ili da nikada ne postoji nikakva misao, već uvijek i samo mislilac koji misli itd.

Fizičke i psihičke sposobnosti su nešto drugo, nego fizičke i psihičke radnje. Fizičke i psihičke sposbnosti, isto kao i Svijest koja njima raspolaže, postoje uvijek, a fizičke i psihičke radnje se uvijek ponavljaju, tj. uvijek iznova počinju i završavaju. Svemir kao fizička i psihička radnja Svijesti se vječito iznopva ponavlja, tj. počinje i završava.
Nisam pitao za aplikaciju tvoje teorije. Pitao sam o metodologiji. Koju metodologiju si koristio pri provjeravanju. Ovo je tvojih sedam: naprezanje, kretanje, opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje. Kako ce tvoja metoda dokazati da "potreba" nije broj osam, "administriranje" broj 9, "akrobacije" broj 10, "dijaliza" broj 11, "antropomorfizam" kao 12, "pritisak" kao 13, apscinencija 14 itd. Ja u ovoj tvojoj listi vidim samo random rijeci. Moras navesti metodologiju po kojima si dosao do njih te metodologiju da se niz upravo tu dovrsava. Tvoj subjektivni osjecaj je irelevantan.
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#74 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

apsidejzi wrote: 23/05/2020 11:04Nisam pitao za aplikaciju tvoje teorije. Pitao sam o metodologiji. Koju metodologiju si koristio pri provjeravanju. Ovo je tvojih sedam: naprezanje, kretanje, opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje. Kako ce tvoja metoda dokazati da "potreba" nije broj osam, "administriranje" broj 9, "akrobacije" broj 10, "dijaliza" broj 11, "antropomorfizam" kao 12, "pritisak" kao 13, apscinencija 14 itd.

Riječ je o Zakonu POSTOJANJA. Postavlja se pitanje kojim SPOSOBNOSTIMA mora da raspolaže ono koje kao NAJPRVO POSTOJI da bi moglo da bude samo svojim UZROKOM I POSLJEDICOM. Imajući na umu da je logično da ništa ne može POSTOJATI bez UZROKA i da ono koje postoji kao NAJPRVO nema ko da uzrokuje, do ono samo sebe, jer ono je NAJPRVO KOJE POSTOJI. To je logika.
apsidejzi wrote: 23/05/2020 11:04Ja u ovoj tvojoj listi vidim samo random rijeci. Moras navesti metodologiju po kojima si dosao do njih te metodologiju da se niz upravo tu dovrsava. Tvoj subjektivni osjecaj je irelevantan.
Metodologija je ANALITIČKO NABRAJANJE SPOSOBNOSTI kojima raspolaže ono Najprvo koje postoji, koje se spoznaju putem neposrednog iskustva Najprvog koje postoji.

A, ako se pitaš kojom metodom dolazimo do saznanja KO ili ŠTA je Najprvo koje postoji i kojom metodom stičemo neposredno iskustvo sposobnosti kojima Najprvo raspolaže, gore naprijed, koristeći Hegelovu logiku, sam objasnio da ništa Drugo i NE POSTOJI, do samo to Najprvo. Imajući na umu da je sve Drugo što postoji samo fizička i psihička manifestacija Najprvog.

Dakle, po Hegelu, sve što POSTOJI, je Najprvo koje postoji, pa i TI, sam. I kad putem samoanalize saznaš kojim sposobnostima ti sam raspolažeš, pomoću kojih POSTOJIŠ, znaćeš kojim sposobnostima raspolaže, ne samo to Najprvo koje postoji, već i sve Drugo koje je putem samopreobražavanja i samooranizovanja nastalo od Najprvog. Isto kao što si i ti sam nastao kao nešto Drugo, zadržavajući pri tome u sebi sve sposobnosti i osobine Najprvog.

Upravo onako kako Mahariši kaže: "Njegova priroda je savršenstvo, sklad, harmonija, blaženstvo, i sve sto nastaje iz toga zadržava tu osobinu, ostaje blaženstvo.”

To "blaženstvo" o kojem Mahariši govori su tih 7 sposobnosti o kojima ja pričam. Dakle, Apsidejzi, da još jednom ponovim, metoda pomoću koje možeš saznati kojim sposobnostima mora da raspolaže ono Najprvo koje postoji je SAMOSPOZNAJA. Kad budeš izvršio analizu vlastitih sposobnosti kojima moraš raspolagati da bi te bilo, saznaćeš kojim sposobnostima mora da raspolaže i ono Najprvo koje postoji, jer ti sam - tvoje živo i svjesno Jastvo, je to koje kao Najprvo postoji.

Sve ovo što si ti gore nabrojao pod rednim brojevima od 8 do 14, nisu SPOSOBNOSTI, već MOGUNOSTI koje može da vrši samo onaj ko raspolaže sa sedam sposobnosti. Onaj ko sa sedam sposobnosti raspolaže, on raspolaže i neograničenim mogućnostima. Onaj ko sa sedam sposobnosti ne raspolaže, toga i nema, nikad ga nije ni bilo, niti će ikada da ga bude. Dakle samo postoji "JA +7" i ničega više nema. I gdje kog u beskrajnom nebeskom prostoru utvrdimo da nešto postoji, uvijek će to da bude JA + 7 i nišra drugo. To Ja + 7 je ZAKON sveukupnog poistojanja. Nauka danas, time što tvrdi da samo energija i informacija postoji, dokazuje da osim 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji i JASTVA kao njihovog Vršioca, ničeg drugog nema. Jer energija se fizički uvijek manifestuje kao radnja naprezanja i kretanja, a infomacija kao psihička radnja opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljennja i razumijevanja tog naprezanja i kretanja.
Ljubo2
Posts: 874
Joined: 18/05/2020 05:34

#75 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dope_Man wrote: 23/05/2020 07:27 Ali prihvatiti da si u nekom velikom poretku stvari nebitan i da, ma sta god uradio, to nista ne znaci, i jos da ce doci neka smrt koja je trajna.. e to ubi covjekov ego. Nemres ba to, bitan sam ja. Daj mi ideju po kojoj sve ima smisla, neko na mene pazi, bitan sam i zivjecu vjecno..
Šta je, šta si se uštroco? Iz vječnog života ne možeš pobjeći čak i da hoćeš. I hiljadu puta da se ubiješ ili te ubiju, i dalje ostaješ živ i svjestan sebe. Jer ti si taj koji postojiš kao ono NAJPRVO koje postoji, sam po sebi, kao svoj uzrok i posljedica, kao nešto nestvorivo i neuništivo. Ovaj život kojim sad živiš je samo jedna varijanta od bezbroj različitih mogućnosti. I svaka varijanta je, kako Mahariši veli, "blaženstvo". U svemu može da se uživa, nebitno da li nešto postoji kao kamen ili čovjek. Sve što trenutno jeste, voli da bude to što jeste. Čovjek voli da bude čovjek i ništa drugo; kamen voli da bude kamen i ništa drugo. Upravo onako kao to Erazmo Roterdamski kaže: "Kada bi glave poletjele niuz ulicu, svako bi potrčao za svojom".

A što se smisla života tiče, taj smisao se uvijek svodi na prevazilaženje nezadovoljstva i zla, a ostvarivanje zadovoljstva i dobra. Mogućnosti su bezbrojne, pa biraj. Kao čovjek imaš mogućnost da igraš fudbal, sviraš violinu, slikaš, obrađuješ zemlju, pjevaš, hebeš i bezbroj drugih mogućnosti. Naravno, sve to možeš ostvariti samo u zajednici sa drugim ljudima, uz njihovu pomoć i pomoć pirode u kojoj živiš. Pod uslovom da znaš kako da uspostaviš harmoničan suživot sa drugim ljudima i prirodom, a ne sebičan, tj. samo na svoju korist, a štetu svega drugog.

Možda ova činjenica da ti ublaži strah od smrti, saznanje da istinski čovjek koji preživljava smrt i raspad tijela, nije ljudski organizam, već ono elektromagnetno, živo i svjesno polje, zvano "duša" ili "aura", koja obavija i prožima ljudski organizam, pomoću koje radi mozak i nervni sistem, koje može i da se spoji i odvoji od tijela i preživi smrt i raspoad tijela. I ja sam se nekada davno, kao ateista, plašio smrti, za koju sam mislio da predstavlja kraj svega. Dok jednog dana nisam spontano uspio u potpuno budnom i svjesnom stanju da ustanem i odvojim se iz tijela, a zatim se isto tako budan i svejstan kasnije vratim u tijelo. Povremeno mi se to dešavalo punih 15 godina, dok jednom nisam saznao da mi to odvajanje od tijela i vraćanje u njega, omogućuje jedno, "svjetlosno biće", sa namjerom da mi pokaže i pouči me, da lično mogu da provjerim i uvjerim se da se život čovjeka sa smrću tijela ne završava. Kojom prilikom sam izvršio više eksperimenata i nepobitno se uvjerio da se zaista radi o mojim istinskim "izlascima" iz tijela, a ne o nekakvoj mojoj halucinaciji. Naravno, ti sam ovo ne možeš na sebi provjeriiiiti dok ne umreš ili, ako, kao ja, ne budeš imao pomoćnika da ti u tome pomogne. ILI da meni vjeruješ. Ili da do kraja razumiješ ZAKON po kojem postoji Svijest, sama po sebi, kao svoj uzrok i posljedica, uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti, od uvijek i zauvijek.
Post Reply