Fikret (srebrena malina) i respiratori

Locked
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4001 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

MorningStar wrote: 17/05/2020 23:31
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 17/05/2020 23:27
MorningStar wrote: 17/05/2020 23:13
Jeste ako su prodavac i kupac odradili posao sa tudjim parama (naroda bih - fbih) pa mu dostavili hepek. (respiratore koji se ne koriste u klinikama za dugorocnu terapiju nego kao privremena mjera - vozila - trijaza)
O, ja mislio da je kupac FBiH. :oops:

Prodavac---->Fikret
Kupac-------->FBiH

Od koga je Fikret kupio i ko je njemu uvalio je nevazno za ovu aferu.

Kupac je taj koji treba da provjeri sta kupuje, a ako mu je ponudjena pogresna roba da je odbije.

Kupac se jos sav sretan slikao i izjave davao pri prijemu pogresne robe. :oops: :lol:
Nije kupac nego onaj kojem je povjereno da kupuje u tudje ime (naroda BiH fbih)
:thumbup:

A ko je taj, ima li ime i prezime? (hint: nije Fikret)

Neka se onda F BiH slika, ako te kojima je povjerila kupnju ne zavrse u zatvoru. :oops: :lol:
salik79

#4002 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by salik79 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 17/05/2020 23:36
salik79 wrote: 17/05/2020 23:24
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 17/05/2020 22:04

A sto se on treba toliko prozivati? Sto tolika hajka na njega, a najmanje je kriv u toj aferi?

Mogao je bilo ko poslati ponudu za respiratore, sa markom, cijenom, specifikacijom, itd., ali odgovornost je do onih koji ponude biraju i prihvataju da provjere da li je sve cisto i po zakonu.

Njih treba prozivati, istrazivati i kazniti...

PS: Da mi je naci neku budalu da ga hoce kupiti, ja bi mu ga prodao. :lol:
Nek budala pazi da ga ne osteti. :lol: :lol:
Jos da nam objasnis kada i gdje je objavljen poziv za dostavljanje ponuda, pa da se, djelimicno, slozimo s tobom.
@salik79, ne znam niti me zanima. Ako je prekrsen zakon neka odgovaraju koji su ga prekrsili. Ako je tender namjesten neka odgovaraju za namjestanje tendera.

Poenta mojih postova je ovo: zasto se proziva samo jedan covjek, mozda i najmanji krivac u cijeloj aferi, a ne prozivaju se glavni krivci? ;-)
On je isturena karika, a preko njega, logickim slijedom, odmotava se citavo klupko.

Velis preko 40 godina si povezan s radiologijom? U BiH, ili vani?
MorningStar

#4003 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by MorningStar »

Poenta mojih postova je ovo: zasto se proziva samo jedan covjek, mozda i najmanji krivac u cijeloj aferi, a ne prozivaju se glavni krivci? ;-)
Prozivaju se svi redom a ovaj je jedan od gorih jer nece da mukne i druge stavi malo na razanj zato ce i da uz solaka najvise zagori.
MorningStar

#4004 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by MorningStar »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 17/05/2020 23:43
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 17/05/2020 23:27

O, ja mislio da je kupac FBiH. :oops:

Prodavac---->Fikret
Kupac-------->FBiH

Od koga je Fikret kupio i ko je njemu uvalio je nevazno za ovu aferu.

Kupac je taj koji treba da provjeri sta kupuje, a ako mu je ponudjena pogresna roba da je odbije.

Kupac se jos sav sretan slikao i izjave davao pri prijemu pogresne robe. :oops: :lol:

Neka se onda F BiH slika, ako te kojima je povjerila kupnju ne zavrse u zatvoru. :oops: :lol:
Solak je kupovao tj FUCZ - od Fikreta tj. Maline a sve po prethodno dogovorenoj proceduri da isti prodavac prodje tj. njegova ponuda pa se posle rastale za meso tj. kesovinu. Ja mislim tako mozda grijesim ?
amidzazeher

#4005 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by amidzazeher »

A sto ne bi Fikret rekao istinu koliko su mu ponudili za deal i ko mu je ponudio, sta mislis o tome?
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4006 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

salik79 wrote: 17/05/2020 23:44
salik79 wrote: 17/05/2020 23:24

Jos da nam objasnis kada i gdje je objavljen poziv za dostavljanje ponuda, pa da se, djelimicno, slozimo s tobom.
@salik79, ne znam niti me zanima. Ako je prekrsen zakon neka odgovaraju koji su ga prekrsili. Ako je tender namjesten neka odgovaraju za namjestanje tendera.

On je isturena karika, a preko njega, logickim slijedom, odmotava se citavo klupko.

Prvo boldirano: ako ga tuziteljstvo bude koristilo kao najvaznijeg svjedoka, moguce.

Drugo boldirano: Pola-pola.
Ima Bosne_Bice Bosne

#4007 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

amidzazeher wrote: 17/05/2020 23:47
A sto ne bi Fikret rekao istinu koliko su mu ponudili za deal i ko mu je ponudio, sta mislis o tome?
A sto se Fikret ne tretira kao svjedok, a ne optuzeni?

Sta mislis o tome?
mobsterc

#4008 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by mobsterc »

Pa kako ti lovis ribe, bacis ajkuku da ulovi za tebe?
Ne moze tako, ako ce pasti vece ribe, to ce se desiti ako male propjevaju. Fikro je zadnja rupa na sviralu, ali ako progovori, odose i vece ribe.
Samo sto je ovo mafija pa mu je familija pod prijetnjom da ne progovara. Ista ta mafija drzi tuzilastvo i sud, tako da od istraga nema nista. Pusti se te demagogije neka istrazni organi rade svoj posao.
Njihov posao je zataskavanje i unistavanje dokaza da slucajevi propadaju.
Jedina nada su mediji da vrse pritisak.pa da utuvi u glavi prosjecnom glupsonu da ako zeli da mu djeca ovdje odrastaju mora za nekog drugog da glasa.
Svi su lopovi, i to je tacno, ali kada je mala bara puno krokodila, zakomplikuje se tu i tamo pa i narod hajruje.
amidzazeher

#4009 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by amidzazeher »

Fikret je saucesnik u prevari, zasto bi se tretirao kao svjedok?
mobsterc

#4010 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by mobsterc »

amidzazeher wrote: 17/05/2020 23:57 Fikret je saucesnik u prevari, zasto bi se tretirao kao svjedok?
Moze u slucaju ako ce otkucati vece ribe u zamjenu za svoju slobodu.
salik79

#4011 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by salik79 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 17/05/2020 23:52

Prvo boldirano: ako ga tuziteljstvo bude koristilo kao najvaznijeg svjedoka, moguce.

Suoptuzenik i svjedok, valjda je to i za ocekivati...Naravno, u iole pravno uredjenoj zemlji.

Pretpostavljam, ovu prvu polovinu u BiH? Ako je tako, onda si morao poznavati i mog rahmetli djeda, s obzirom da je bio doajen radiologije u BiH.
Ima Bosne_Bice Bosne

#4012 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

MorningStar wrote: 17/05/2020 23:45

Solak je kupovao tj FUCZ - od Fikreta tj. Maline a sve po prethodno dogovorenoj proceduri da isti prodavac prodje tj. njegova ponuda pa se posle rastale za meso tj. kesovinu. Ja mislim tako mozda grijesim ?
Drug moj, mislim da to sud ne zanima. Sud uzima u ubzir samo pisane legalne ugovore i druge dokumente. (nisam pravnik, ali vjerujem da je tako, mada me ne bi iznenadilo da je i drugacije )
Guadalajara

#4013 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Guadalajara »

salik79 wrote: 17/05/2020 23:27
Tamam, jos jedna krivicna prijava. :thumbup:
Znas kakve su kazne ? :lol:
Ima Bosne_Bice Bosne

#4014 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

salik79 wrote: 18/05/2020 00:03
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 17/05/2020 23:52

Suoptuzenik i svjedok, valjda je to i za ocekivati...Naravno, u iole pravno uredjenoj zemlji.

Pretpostavljam, ovu prvu polovinu u BiH? Ako je tako, onda si morao poznavati i mog rahmetli djeda, s obzirom da je bio doajen radiologije u BiH.

Posalji mi ime na PP. :)
Guadalajara

#4015 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Guadalajara »

Bavrka rece da nikad nije radila u struci...pa cekaj...ne rece jel ima drzavni polozen...Za faks 1 godnu, za srednju 6 mjeseci... :-)
MorningStar

#4016 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by MorningStar »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 18/05/2020 00:04
MorningStar wrote: 17/05/2020 23:45

Drug moj, mislim da to sud ne zanima. Sud uzima u ubzir samo pisane legalne ugovore i druge dokumente. (nisam pravnik, ali vjerujem da je tako, mada me ne bi iznenadilo da je i drugacije )
Dobra stara prica u BiH :wink: latice,ugovori,dogovori,sudije na suncanju po kancelarijama,tuzioci u kafanama sa tuzenim i tako :D
salik79

#4017 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by salik79 »

Guadalajara wrote: 18/05/2020 00:08
Od ranije poznanstvo s policijom? :mrgreen:
Guadalajara

#4018 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Guadalajara »

salik79 wrote: 18/05/2020 00:11
pa eto...smijesna je kazna... :lol:

a tek da vidis kako se mulja po sudovima... ;-)
amidzazeher

#4019 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by amidzazeher »

mobsterc wrote: 17/05/2020 23:59
amidzazeher wrote: 17/05/2020 23:57 Fikret je saucesnik u prevari, zasto bi se tretirao kao svjedok?
Moze u slucaju ako ce otkucati vece ribe u zamjenu za svoju slobodu.
Moglo bi i tako ali da mu je to bila prvobitna namjera tj. da je posten i ima muda pa da raskrinka njihove lopovluke, ovako cisto sumnjam.
Hajlac

#4020 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Hajlac »

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je na sjednici održanoj 13. maja razmatrala Informaciju o radu Federalne uprave civilne zaštite(FUCZ) u periodu stanja nesreće u FBiH od 16.03.2020. godine i Izvještaj o postupku nabavki od 16. 03.2020. godine. S tim u vezi v.d. direktora FUCZ-a do sutra mora odgovoriti na ključna pitanja.
Na spomenutoj sjednici vršilac dužnosti direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović nije dao odgovre na ključna pitanja pod izgovorom da je tek dan ranije imenovan na tu funkciju poslije suspenzije Fahrudina Solaka. Stoga je Kadribegović dobio rok da do kraja radnog dana 18. maja odgovori na ključna pitanja u vezi rada FUCZ-a i javnih nabavki u periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH.

Članovi Komisije za sigurnost tražili su odgovore na slijedeća pitanja:

Ko je pisao specifikaciju za respiratore? Da li je FUCZ znao da firma nije na spisku ovlaštenih za uvoz medicinske opreme u trenutku sklapanja obligacionog odnosa? Da li ste kontaktirali sve firme koje su ovlaštene? Da li ima aneks ugovora?

Zašto je došlo do promjene u samom stožeru FUCZ-a? Ko je potpisao Odluku o nabavci sredstava u ime ministrice Milićević, a nije potpis ministrice, kao i
gospodina Solaka? Kako je došlo do toga da je FUCZ postala služba za javne nabavke umjesto Vlade FBiH i svih resornih ministarstava? Zašto postoji veliki broj posrednika i da li je Vlada FBiH mogla direktno naručiti svu ovu opremu?

Koji su respiratori i broj respiratora traženi od kriznog štaba zdravstva. Koji su tipovi respiratora naručeni, a koji su stigli u FBiH. Šta sad kad je novac potrošen, a može se desiti nova prirodna nepogoda?

Članovi komisije traže odgovore i na slijedeća pitanja u vezi nabavke respiratora:

Postoji li pismena odluka, akt Vlade FBiH kojim se daje ovlaštenje FUCZ-u za nabavku respiratora, ko je potpisao? Postoji li odluka Vlade FBiH kojim ona avansno uplaćuje 10,5 miliona KM ovoj firmi? Ko je pravio specifikaciju i zašto je ista više puta mijenjana? Otkud tolika cijena? Ako nije ispoštovana isporuka do 15.04.2020. godine zašto nije raskinut ugovor? Da li je odobren produžetak roka isporuke od FUCZ-a za koji period i pod kojim uslovima i zbog čega je to urađeno ako se pozvalo na hitnost?

Šta je FUCZ zaprimio od ponuda, na koji način je to analizirano i kako su potrošeni novci građana FBiH? Da li je odlukom Vlade FBiH bila limitirana marža za zaštitne maske i rukavice?

Federalna uprava civilne zaštite je od 16. marta do kraja aprila potrošila ukupno 23 miliona KM na javne nabavke, a osim respiratora postoji još nekoliko sumnjivih nabavki ostaleopreme, poput maski, zaštitnih odijela i slično. Naročito je sumnjivo sklapanje poslova sa firmama koje se do sad anisu bavile sličnom djelatnošću, ili nisu imale prihoda prethodnih godina, kao što jeslučaj s firmom Patrio iz Visokog, s kojom je FUCZ sklopio više od dva miliona KM vrijedne poslove, iako ta firma nema prihoda za 2019. niti se zna broj zaposlenih i prethodna iskustva.

Komisija čeka odgovore od FUCZ-a i na slijedeća pitanja:

Na osnovu čega ste stavljali cijene na ove količine, da li temeljem ponuda koje
ste prethodno dobili ili ste proizvoljno računali, pa se to kao slučajno dogodilo
da se podudari sa onim kada ste nabavljali? Ko je u FUCZ-u procjenjivao vrijednost roba koje su nabavljane i na osnovu kojih informacija?

Kako ste dolazili do odluka o nabavci koje ste predložili Štabu koji ih je usvajao?
Zašto FUCZ nije tražio ponude od firmi koje su kompentente i ovlaštene da se
bave prometovanjem medicinskih sredstava? Zašto FUCZ protivno zabrani povećanja cijena medicinskih sredstava nije reagovao na objavljene spiskove privrednih subjekata koji su uvećavali iste i time direktno ostvarivali profit?

Ukoliko vršilac dužnosti direkotra FUCZ-a Mustafa Kadribegović odgovori na ova pitanja mnogi detalji iz cijelog procesa FUCZ-ovih nabavki će biti jasniji, ali i sam postupak nabavke respirtora.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-su- ... /200517052
Ima Bosne_Bice Bosne

#4021 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

japin_mutapi wrote: 17/05/2020 21:37
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 17/05/2020 21:27 Vec sam ranije pitao, biste li ga toliko optuzivali da je nekoj budali prodao kineski zid? :?:
Nije mi nitko odgovorio.

Ovo je najgluplje pitanje u cjelokupnoj historiji glupih pitanja.
Nema glupih pitanja, postoje samo glupi odgovori. :oops: :D
salik79

#4022 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by salik79 »

Guadalajara wrote: 18/05/2020 00:11
salik79 wrote: 18/05/2020 00:11

pa eto...smijesna je kazna... :lol:

a tek da vidis kako se mulja po sudovima... ;-)
Jasno kao dan, ili se izgube spisi, ili je "sve po zakonu", ili "zastara", a ponekad u presudi bude upisano pogresno slovo u imenu, ili prezimenu... I tako :mrgreen:
joe_black

#4023 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by joe_black »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 17/05/2020 22:08
sinuhe wrote: 17/05/2020 21:43 Fikret je valjda ta budala kojoj je neko prodao kineski zid.
Recimo da jeste, ali ga Fikro preprodao jos vecoj budali. :oops: :lol: :D
A budala koja je kupila, platila je to iz djepa jos vecih budala...hahahah
Guadalajara

#4024 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Guadalajara »

salik79 wrote: 18/05/2020 00:25
Jasno kao dan, ili se izgube spisi, ili je "sve po zakonu", ili "zastara", a ponekad u presudi bude upisano pogresno slovo u imenu, ili prezimenu... I tako :mrgreen:
I sudovi su zivi cirkus...I tu dok se dosudi, razvuce, zali....tamo...vamo...opstinski, kantonalni, federalni...jedan vrati...i tako do besvijesti...Samo da imaju sta raditi pravnici... :D

Hej, znam za slucajeve da se zbog 1 KM gube nekretnine :mrgreen:
hamza_sa

#4025 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by hamza_sa »

Billy The Pljuc wrote: 17/05/2020 22:54 :lol: :lol: :lol:

Moram nam se nasmijati ovako svima skupa, slomismo se da skontamo šta i kako a to ni akteri ove afere više ne znaju, situVacija se i kod njih mijenja iz dana u dan a naše vajno sudstvo i tužilaštvo im dalo gratis period da se makar oni hudi i jadni pokušaju dogovoriti i "složiti" papirologiju da eto bude bar blizu slova zakona ako već ne u okvirima istog. Zato nam se već i počinju plasirati oprečne informacije "glede" ključnih detalja, nismo djeca.

Nešto mi iskreno smeta a to je naše tumačenje krivice pojedinaca u ovoj aferi, nema drugovi ovdje malo manje i malo više krivih, svi su po meni za streljačkog voda.

Ono što već svima treba biti jasno jeste da niko od učesnika ove afere neće biti kažnjen, u bilo kom obliku - da se razumijemo.

Naših 10,53 miliona KM is gone, dobro je da ćemo ojačati službena vozila hitne pomoći Bosnia wide sa ovih 80 respiratora vremenom i da nijedan teži slučaj oboljelog sa covid-19 nije tretiran istim, bezbeli da bi i umro.

I da ne zaboravim, lijepo je vidjeti našeg Fikru u novoj vozilici, sad je i službeno saudijac, nadam se da mi neće neko od njegovih "pravobranitelja" replicirati sa pojašnjenjem da je možda vozilo posudio od punca, brata, jarana, mame i slično.

Ostajte mi zdravi i veseli.

Hahahahahhah

Nesto slicno ovome:

Locked