Bleiburg - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1851 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Romeo 80 »

animals wrote: 16/05/2020 11:39 Koliko je uopce pobijeno ljudi u Bleiburgu..
Nijedan! Tesko da je tu bilo covjeka.
Kikibombona

#1852 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Kikibombona »

bunk wrote: 16/05/2020 12:43

Image
Uzivaj!

salik79

#1853 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by salik79 »

sherbett wrote: 16/05/2020 12:35 Meni je najjace kako pojedinima smeta Misa za zrtve rata i zlocina zato sto se radi o Hrvatima u vrijeme NDH, dok sigurna sam, neki od njih kopaju po maticnim knjigama nebi li iz istog doba nasli da im se pradjed ili deda kojim slucajem ikad izjasnio nekako kako bi mogli danas na tim osnovama trazit RH tj. EU pasosh

Muslim ima gro takvih slucajeva na onoj temi o RH drzavljanstvu

A tad nije problem bit Hrvat u vrijeme II. Sv. Rata

Jadno!
Ja imam svu mogucu dokumentaciju, cistu kao suza, ali me lik u hrvatskoj ambasadi (koji je postao drzavljan na osnovu krsnog lista) sikanira cim vidi moje ime i prezime. Veli, kakve veze ima sto su ti preci bili Hrvati (dodajuci, da ni oni nisu morali biti Hrvati da bi dobili hrvatsko drzavljanstvo, nabrajajuci nacine na koje su mogli dobiti domovnice i putovnice) ako se ti nikada nisi izjasnio kao Hrvat. Rekoh, gdje da se izjasnim? Jedino na popisu. Dodadoh da mu se ni stozernik do '91. nije izjasnio Hrvatom. Na to nevoljko mi dade papirologiju koju moram ispuniti... :-)
Connaisseur Karlin

#1854 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Connaisseur Karlin »

POD BRITANSKOM OKUPACIJOM

Na kraju Drugog svjetskog rata Austrija je bila okupirana od strane pobjedničkih vojski. Hrvatske izbjeglice u Austriji, njih otprilike 40 tisuća, uglavnom su se nalazile u zoni britanske okupacijske uprave u Koruškoj. Najveći logor nalazio se u Klagenfurtu, smješten na prostoru današnjeg stadiona nogometnog kluba Koruška u Klagenfurtu. Za vrijeme Trećeg Reicha taj je prostor s nastambama neko vrijeme služio kao vojni zatvor, a potom kao logorski smještaj za strane radnike na prinudnom radu. Također, taj je tzv. lager od svibnja 1945. do kolovoza 1946. bio pod upravom UNRRA-e, a nakon toga je upravu i službeno preuzela britanska okupacijska vojska i zadržala ju do 19. lipnja 1950., kada je civilni dio upravljanja lagerom predala austrijskim vlastima.

Lager je zauzimao oko 42.000 kvadratnih metara i sastojao se od 20 stambenih baraka, magazina za potrepštine, kuhinje, kantine za društvene djelatnosti, ambulante, dvije barake za pranje rublja, improvizirane crkvene zgrade i skladišta za ogrjevna drva. U logoru su bili osigurani hrana i spavanje kao i mogućnost zaposlenja u nekim austrijskim tvrtkama. Međutim, kretanje, pa čak i odlazak na posao, bilo je ograničeno na samo 10 km od lagera, i to uz pisano dopuštenje britanskih okupacijskih vlasti.

U tim je uvjetima svaka aktivnost izbjeglih Hrvata bila nepoželjna i na sve se načine pokušavala ugušiti. Britanske okupacijske vlasti u Austriji, naime, pokušavale su na sve načine prikriti svoju sramotnu ulogu u izručenju hrvatskih zarobljenika njihovim krvnicima te su Hrvatima zabranjivale svako približavanje Bleiburgu, mjestu početka britanskog sudjelovanja u masovnom zločinu nad hrvatskim narodom.
Britnacima se treba obratiti sa doticnim pitanjem :)
archi_a

#1855 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by archi_a »

Update: iako najavljen "europejca" nema (ili je zaklonjen u odajama :-D ) , ali su tu čavara i cvitanović. :D
Kikibombona

#1856 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Kikibombona »

Romeo 80 wrote: 16/05/2020 12:44
Sto bi moj drug rekao, ponosni Hrvat po majci i ocu: malo su ih pobili.
House

#1857 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by House »

gdje su sakrili čovića :D
bunk

#1858 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by bunk »

Image
Yebomajku kad ovu sliku vidi prosjecni stanovnik Evrope ili SAD ili Australije :lol: :lol: :lol:
Ovo moze kontat samo Bosanac i Hercegovac.
Last edited by bunk on 16/05/2020 12:49, edited 1 time in total.
salik79

#1859 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by salik79 »

Kikibombona wrote: 16/05/2020 12:36
salik79 wrote: 16/05/2020 12:29 Malo o nesrazmjeru postupanja prema ustasama i cetnicima (zanemarit cemo postavljanje cetnickih koljaca Istocne Bosne na komandna mjesta partizanskih jedinica) :

Cemu sluzi ovaj revizionizam?

Tema su ustase, cemu vaganje i razvodnjavanje? Otvori ili reaktiviraj temu o cetnicima pa cemo tamo pricati o njima.

Popisam se na grobove ustaske zlocinacke gamadi.

...

Sto se tice partizana, zanimljivo je gledati takmicenje ustasa, cetnika i handzarevaca u mrznji prema njima. Ja sam predlagao da budem sufinansijer druzenja cetnika, ustasa i handzarevaca gdje bi se zajednicki evocirale uspomene na mrski komunisticki rezim. Niko se nije javio.
To pokojni Vlado Dapcevic revizionista? Bas kao sto je i rahmetli Adil Zulfikarpasic bio?

Druzenje cetnika i partizana imas u Srbiji i RS-u, pa vidi s njima o tom sufinansiranju.
Nike af1 white

#1860 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Nike af1 white »

bunk wrote: 16/05/2020 12:48 Image
Yebomajku kado vou sliku vidi prosjecni stanovnik Evrope ili SAD ili Australije :lol: :lol: :lol:
ovaj covjek na plakatu je penicilin tvojim agama i njihovom ustaskom cvijecu :izet: :izet:
Artest

#1861 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Artest »

dječak sa šibicama wrote: 16/05/2020 12:25 Drago mi je da se hiljade gradjana okmupilo da iskazu neslaganje sa skandaloznom pljackom od strane vladajucih oligarhija.

O da... bjezi u pm licemjernu
Jesi li zapalio svijecu za Luburica i narucio Sarajevo ispod Trebevica?
House

#1862 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by House »

Artest wrote: 16/05/2020 12:50
dječak sa šibicama wrote: 16/05/2020 12:25 Drago mi je da se hiljade gradjana okmupilo da iskazu neslaganje sa skandaloznom pljackom od strane vladajucih oligarhija.

O da... bjezi u pm licemjernu
Jesi li zapalio svijecu za Luburica i narucio Sarajevo ispod Trebevica?
:lol: :thumbup:
neko_sa_strane

#1863 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by neko_sa_strane »

Connaisseur Karlin wrote: 16/05/2020 12:40
sherbett wrote: 16/05/2020 12:35 Meni je najjace kako pojedinima smeta Misa za zrtve rata i zlocina zato sto se radi o Hrvatima u vrijeme NDH, dok sigurna sam, neki od njih kopaju po maticnim knjigama nebi li iz istog doba nasli da im se pradjed ili deda kojim slucajem ikad izjasnio nekako kako bi mogli danas na tim osnovama trazit RH tj. EU pasosh

Jadno!
pa Hrvatski Sabor podrzava ustastvo, znaci drzava HR je dala pasose i svima koji su imali dede u handzar diviziji :D

samo su iskortistili priliku, dobili jos jedan pasos , razumljiv pragmatican pristup , a isti ne ugorzava nikoga danas :thumbup:

ali ova ustaska misa upravo narusava ujedinjenu Hrvatsku, jer ni unutar HR ne postoji jednoslgasnost, o tome ne pises , vec pametujes nekome u SA i BiH :lol:
Hrvatska je penzije podijelila svima što su bili pripadnici bilo koje ustaške udruge civilne ili vojne.
Ja nisam znao da Željko Komšić sjedi na obje stolice antifašističkoj i ustaškoj. Nadam se da DF neće preći cenzus na zakazanim izborima.
Kikibombona

#1864 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Kikibombona »

Yebomajku kad ovu sliku vidi prosjecni stanovnik Evrope ili SAD ili Australije :lol: :lol: :lol:
Hahahaha, odmah sam znao sta smeta SDA-ovcima :lol: :lol:

Image

S druge strane, SDA seljacka gamad krade na respiratorima. Krajnji domet sarajevska kotlina i ekskurzija na Bosforu.

...

Evropa je inace odusevljena sa SDA ideologijom, ovo ce bas nanijeti nemjerljivu stetu i pokvariti SDA imidz koji je postao inspiracija mladima u Amsterdamu i Parizu.
Reglan

#1865 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Reglan »

Zastava sa ljiljanima i Tito. :run:
dječak sa šibicama

#1866 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Reglan wrote: 16/05/2020 12:52 Zastava sa ljiljanima i Tito. :run:
:lol: ima i onaj sa SFRJ zastavom :lol:
salik79

#1867 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by salik79 »

neko_sa_strane wrote: 16/05/2020 12:51

Jadno!
pa Hrvatski Sabor podrzava ustastvo, znaci drzava HR je dala pasose i svima koji su imali dede u handzar diviziji :D

samo su iskortistili priliku, dobili jos jedan pasos , razumljiv pragmatican pristup , a isti ne ugorzava nikoga danas :thumbup:

ali ova ustaska misa upravo narusava ujedinjenu Hrvatsku, jer ni unutar HR ne postoji jednoslgasnost, o tome ne pises , vec pametujes nekome u SA i BiH :lol:
Hrvatska je penzije podijelila svima što su bili pripadnici bilo koje ustaške udruge civilne ili vojne.
Ja nisam znao da Željko Komšić sjedi na obje stolice antifašističkoj i ustaškoj. Nadam se da DF neće preći cenzus na zakazanim izborima.
Koje penzije, kada? (Koliko znam to je slucaj jedino u Srbiji.) Ozbiljno pitam.
Artest

#1868 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Artest »

Prvo boga molili da se desi incident kad je Papa dolazio, pa ga kasnije raspudic proglasio maltene komunjarom jer nije dosao u Grude
(legitimnim bh katolicima, tj. separatistima), a izgleda i danas prodje bez incidenata od strane radikalnih Teherandzija.

Poskok i djecak sa zigicama na Fikrinim respiratorima :(
manijak1

#1869 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by manijak1 »

Jadno!
Kako sad se ne mogu izjasniti Bosancem , tad se nisu mogli izjasniti kao Bošnjaci , što će reć tad je bio problem biti Bošnjakom.
Činjenica je da sad nije problem biti Bošnjakom u Hrvatskoj , tako da ne moraju više kopat po općinskim uredima ne bi li dobili državljanstvo RH, tj odnedavno i putovnicu sa oznakom EU.
Tad su bili 'hrvatsko cvijeće' kako je poglavnik ustrojio dobre i poštene balije. U to vrijeme II svjetskog rata.
Samo ne bih rekao da velika većina uopšte shvata poruku mise koljačima u vrijeme II svjetske vojne.
Možda onda ne bi bilo hipten Muslim slučaj da bi tražili osnovu po kojoj mogu steći , kako ti nadmeno kažeš , EU putovnicu jer su izjasnili Hrvatom , umjesto Srbinom , Jugoslovenom i iz famoznog Ustava 74-e Muslimanom.
Uglavnom ovdje su žrtve moneta za potkusurivanje , zločinci ugledni i poštovani biznismeni.
Grozno :!:
dječak sa šibicama

#1870 Re: Bleiburg - Sarajevo

Prvo da navede koje su to "ustaske udruge" :lol:

I jos penzije dobili :lol:
Connaisseur Karlin

#1871 Re: Bleiburg - Sarajevo

neko_sa_strane wrote: 16/05/2020 12:51

Jadno!

pdojela penizja, to je obaveza svake drzave, i Njemaccka je daval penzije wermahtovcima u Jugi i u svojoj drzavi :)

za Komsica ne znam, malo znam o politici Balkana, ali ovo sto vidim je cirkus, na zalost

mene iritira ustastvo i centistvo u danansjoj politici :)

istina, nije ni EU postdjena desnicarske politike , ali BiH nema osnovne Zakone o zabrani prakticiranja nosenja ustaskih i cetnickih simbola :roll:
neko_sa_strane

#1872 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by neko_sa_strane »

Romeo 80 wrote: 16/05/2020 12:44
Ima članak na portalu index.hr na kojem je navedeno da je prema britanskim izvorima pobijeno 12 hiljada ustaša, 8000 belogardejaca, 4000 četnika i 400 pripadnika četničkih formacija iz Crne Gore. Članak je objavljen u njemačkim novinama TAZ.
salik79

#1873 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by salik79 »

Kikibombona wrote: 16/05/2020 12:52
Hahahaha, odmah sam znao sta smeta SDA-ovcima :lol: :lol:

Image

S druge strane, SDA seljacka gamad krade na respiratorima. Krajnji domet sarajevska kotlina i ekskurzija na Bosforu.

...

Evropa je inace odusevljena sa SDA ideologijom, ovo ce bas nanijeti nemjerljivu stetu i pokvariti SDA imidz koji je postao inspiracija mladima u Amsterdamu i Parizu.
Kada cemo zbog ovoga vidjeti siroke narodne mase na ulicama?

Bojim se da je ovo oko mise upravo razvlacenje pameti i preusmjeravanje zize interesovanja sa drskih kradja, u reziji koalicionih partnera.
dječak sa šibicama

#1874 Re: Bleiburg - Sarajevo

Normalno da nema incidenata, kao i na paradi gej likova, kad dvije brigade policije obezbjedjuju :lol:

Za to vrijeme Fikro malinar i Dilfa deru novu turu ventilatora, ipak su prioriteti poznati :lol:
Connaisseur Karlin

#1875 Re: Bleiburg - Sarajevo

dječak sa šibicama wrote: 16/05/2020 12:58 Normalno da nema incidenata, kao i na paradi gej likova, kad dvije brigade policije obezbjedjuju :lol:

Za to vrijeme Fikro malinar i Dilfa deru novu turu ventilatora, ipak su prioriteti poznati :lol:
a ti ne krijes svoje ustastvo :D to si nesto bolji od njih :D
Locked