Bleiburg - Sarajevo
-
Škobo Habu
#1777 Re: Bleiburg - Sarajevo
Ima ona koju je rekao, čini mi se, Sveti Pavao - vjera bez djela je mrtva.piupiu wrote: ↑16/05/2020 00:43
Kako ja pratim ovu debatu po mrežama, otprilike ispada ovako - antifašisti su pobili nevin svijet po Blajburgu. Antifašisti su komunjare. Antifašisti su krivi što u Sarajevu postoji škola Mustafe Busuladžića. Antifašisti su licemjerni što se bune protiv mise, jer nisu isposlovali 'nemanje' škole Mustafa Busuladžić. Mi ne trebamo imati školu Mustafa Busuladžić, ali antifašisti su ga nepravedno pogubili i zato ipak trebamo imati školu Mustafa Busuladžić, da bi pokazali kako su antifašisti, zapravo, jedini nepatvoreni fašisti.![]()
A ovdje kad je buknula tema o Busuladžiću, samo što se nije bio postrojio streljački vod da pogubi jugokomunjare i ne sjećam se koji su već sve ustaljeni epiteti koristili za one koji su smatrali da to treba pokrenuti. Na kraju i jeste pokrenuto, ali je KS odbila inicijativu, je l' tako, sve uz slavodobitno udaranje u bubnjeve onih koje su u medjuvremenu odgojili u uvjerenju da je Mustafa haman pa najveći bošnjački mislilac i šehid, simbol vjekovnog stradanja. Bilo je i peticija, i članaka, i rasprava, i inicijativa... bez uspjeha.
I šta sad treba da se desi, da grupe gradjana idu paliti škole, demolirati table? Ko je uopšte znao za neku opskurnu ulicu u nekom budžaku u Švrakinom selu, na primjer? Nisu antifašisti neka ujedinjena organizacija koja nadzire opštinski rad, nit' imena davali, niti imaju konsenzus da ih se otarase.
Antifašizam bez reakcije je go qrac.
Ovdašnji antifašizam je impotentan i petparački, jer se desetljećima krije iza titoizma raznih lagumdžija i komšića, predali ste ga u ruke muljatorskog SDP-a, kojim se ideološki gadio HDZ, ali za vlast su prigrlili rigidno desni HSP.
SUBNOR nam listom stoji uz Komšića koji jednu godinu tvrdi da su "njegovi" počinili zločine u Bleiburgu, a druge godine priča sve suprotno od toga.
Jednom riječju, to je ovdašnji pro-bosansko-hercegovački antifašizam. Halaša.
-
Huriccan01
#1778 Re: Bleiburg - Sarajevo
Covic nalazi puteve da progura sve ono sto ni Tudjman ni Boban nisu. Misa ko misa ko zna koliko ih je odrzano do sada i kome su odrzane iza zatvorenih vrata. Danas imate misu podrzanu od hrvatskoga sabora, prenosi je televizija Herceg Bosne, u sjecanje Blajburskim zrtvama. Islamska zajednica sve to podrzava SPC se pravi da se nista ne desava. Veliki vodja B. Izetbegovic relitivizira stvari i sve tako u krug.
Nazalost ovi sto najvise pricaju o komunistickim rezimu ili su sami velike komuniste ili koriste dobre prakse komunizma.
D. Covic covjek do 92 bio clan partije djeluje kroz udruzenje gradjana zvano HNS koje koristi iste metode kao komunisticka partija, ako nisi s nama onda si protiv nas. Radi sve skupa sa drugom B. Izetbegovicem da se izbori u Mostaru ne odrze, prvo pravo demokratije je pravo na izbor.
Prava mala ispostava saveza komunista herceg bosne.
B.Izetbegovic djeluje kroz stranku SDA puna mu usta vjere, postenja , patriotizma ..... radi sve sto i komunisticka partija. Stranka ti je i mama i tata i brine o tebi sve dok si ti privrzen i radis onako kako ti se kaze. Kupuje svake izbore, pa cak i unutar stranacke, za stinu lovu. Gdje god SDA nemoze vrsi opstrukcije na sve moguce nacine. Jos mu samo jedno fali a to je da ima SDA pionire regrutovane u obdanistima.
M.Dodik sve sam rekao i koristi istu matricu kao gore dva navedena zvuci uzasno ali po.meni casniji od obojice jer se ne lini reci i uraditi sve kako bi dokazao da ima samo jednu zelju a to je da bude tata i mama svih Srba.
I sada mi jos pricaju o komunistima pa komunisti su bili genijalci za vas. Samo su lose kopije komunistickoga sistema.
Neka zivi NEO NACIONALIZAM i jedinstvo njihovih vodja .
Nazalost ovi sto najvise pricaju o komunistickim rezimu ili su sami velike komuniste ili koriste dobre prakse komunizma.
D. Covic covjek do 92 bio clan partije djeluje kroz udruzenje gradjana zvano HNS koje koristi iste metode kao komunisticka partija, ako nisi s nama onda si protiv nas. Radi sve skupa sa drugom B. Izetbegovicem da se izbori u Mostaru ne odrze, prvo pravo demokratije je pravo na izbor.
B.Izetbegovic djeluje kroz stranku SDA puna mu usta vjere, postenja , patriotizma ..... radi sve sto i komunisticka partija. Stranka ti je i mama i tata i brine o tebi sve dok si ti privrzen i radis onako kako ti se kaze. Kupuje svake izbore, pa cak i unutar stranacke, za stinu lovu. Gdje god SDA nemoze vrsi opstrukcije na sve moguce nacine. Jos mu samo jedno fali a to je da ima SDA pionire regrutovane u obdanistima.
M.Dodik sve sam rekao i koristi istu matricu kao gore dva navedena zvuci uzasno ali po.meni casniji od obojice jer se ne lini reci i uraditi sve kako bi dokazao da ima samo jednu zelju a to je da bude tata i mama svih Srba.
I sada mi jos pricaju o komunistima pa komunisti su bili genijalci za vas. Samo su lose kopije komunistickoga sistema.
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
#1780 Re: Bleiburg - Sarajevo
hrvoje klasić ,tvrtko jakovina,ivo goldsteinmayab wrote: ↑15/05/2020 22:52kakavdanakneiskustvu wrote: ↑15/05/2020 22:03 da opet upitam,mozda je neko cuo za to,odrzavaju li se u njemackoj mise za hitlerove vojnike koje su na kraju rata pobili saveznici,i to pod pokroviteljstvom njemackog parlamenta i uz prenos na njemackoj drzavnoj televiziji?https://net.hr/danas/hrvatska/povjesnic ... na-drzava/Naveo je primjer stotinjak čuvara iz logora Dachau koji su poubijani razoružani, ali Njemačka ne pomišlja da u zakon stavi kako su pali za slobodu, dok je to bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora za bleiburške žrtve govorio.Prema Klasiću tužno je ovih dana slušati bosanskohercegovačkog kardinala Vinka Puljića, čiji je prethodnik bio Ivan Šarić, veliki simpatizer Pavelića, koji je podržavao ustaški pokret. Napomenuo je da ne smije biti nikakvog izjednačavanja.
-
kakavdanakneiskustvu
#1781 Re: Bleiburg - Sarajevo
Mate_Miso_Kovac wrote: ↑15/05/2020 23:40 Dostojanstvo grada u kojem svoje ulice imaju poglavnikov reis, komandir SS policijske pukovnije Sandzaka, bojnik 13. SS divizije "Handzar", najveci zagovornik formiranja "Handzar" divizije i jedini hodza koj je ucestvovao u nacistickoj/okupatorskoj povorci u Sarajevu, činovnik ministarstva kulture NDH, otvoreni propagator nacističke i antižidovske ideologije... Aha, totalno
Gdje su protesti gradske erudencije i fejsbuk-antifašista zadnjih 30 godina? Gdje su plakati? Gdje je paljenje vatre i citiranje pjesnika (koji, uzgred, za razliku od gorepomenute elite, nema ulicu u Sarajevu, u kojem je ostavio neizbrisiv trag)?
-
Huriccan01
#1782 Re: Bleiburg - Sarajevo
pametnom je dosta
https://www.klix.ba/vijesti/regija/plen ... /200514113
Plenković je rekao kako je takva sudbina 1945. godine, nakon sloma NDH, snašla i Hrvatsku, koja je još gotovo pola stoljeća bila lišena slobode i demokracije.
U NDH su Hrvati bili slobodni i uzivali u demokratiji ??????????????????
Plenkovic ima memorija ko riba . i to ona mala ribica iz crtanoga "Finding Nemo" mislim da se zvala Dora.
https://www.klix.ba/vijesti/regija/plen ... /200514113
Plenković je rekao kako je takva sudbina 1945. godine, nakon sloma NDH, snašla i Hrvatsku, koja je još gotovo pola stoljeća bila lišena slobode i demokracije.
U NDH su Hrvati bili slobodni i uzivali u demokratiji ??????????????????
Plenkovic ima memorija ko riba . i to ona mala ribica iz crtanoga "Finding Nemo" mislim da se zvala Dora.
- Nekako s proljeća
#1783 Re: Bleiburg - Sarajevo
Vjerovatno si pomiješao pojmove, antifašisti su u suštini protiv nasilja bilo koje vrste prema drugom i drugačijem, a ideološki komunisti je već drugi pojam. Ni četnici nisu to bili dok se nisu pojavile ustaše i NDH, koji čine veliki zulum pravoslavnom stanovništvu, i ne samo pravoslavnom već ga provode nad svim onim koje njihovi rasni zakoni obuhvataju. A sve to usklađeno sa doktrinama njihove komande u fašističkoj Njemačkoj.dječak sa šibicama wrote: ↑16/05/2020 01:02 Mogu primjetiti da antifasisti ili oni koji sebe tako zovu, imaju opasan poriv za ubijanjem.
Ti svojim komentarom nastupaš tipično latinski a mi bi u raji rekli hinjski. Točak historije il' povijesti ti je kao i meni dao mogućnost izbora da ostaneš u svom gradu sa svim svojim u njemu, i da braniš i odbraniš vrijednosti sarajevskog ili bosanskohercegovačkog društva, jer Sarajevo je i glavni grad države je l'. Međunarodno priznate i članice Ujedinjenih nacija. Iskreno, volio bih da si odletio k'o gošpar neki avionom ili bar nekim prevozom , ali jbg stari, barbari i četnici blokirali, nakon njih i ustaše. Ni ptica 1993. nije mogla ući od kada su ustaše napale Armijske jedinice u Mostaru 1993. Ima tema o Mostaru u ratu, nisam zapazio da si se oglasio i iznio neki svoj stav o tom ''nožu u leđa''.
Nikada se nisi oglasio na relevantnim temama o presudi za Udruženi zločinački pothvat, Hrvatskoj i njenoj paradržavi Herceg Bosni. Zato si hinja latinska. A jesi gdje je god bilo prilike i prostora da hrakneš na manje vrijedne pomena osobe iz naše časne borbe i odbrane Sarajeva i države. A kada je ''Oluja'' u pitanju tu si redovan, skokneš i do ''Vukovara'' , ali nikad' i do Srebrenice.
Bože moj, ima mjesta pod suncem i za dječake i za djevojčice sa žigicama.
Smrt fašizmu, sloboda Sarajevu.
- nosara
#1784 Re: Bleiburg - Sarajevo
Nista neo... Dobri, stari kleronacizam.Huriccan01 wrote: ↑16/05/2020 07:41 Covic nalazi puteve da progura sve ono sto ni Tudjman ni Boban nisu. Misa ko misa ko zna koliko ih je odrzano do sada i kome su odrzane iza zatvorenih vrata. Danas imate misu podrzanu od hrvatskoga sabora, prenosi je televizija Herceg Bosne, u sjecanje Blajburskim zrtvama. Islamska zajednica sve to podrzava SPC se pravi da se nista ne desava. Veliki vodja B. Izetbegovic relitivizira stvari i sve tako u krug.
- Nekako s proljeća
#1786 Re: Bleiburg - Sarajevo
Pa da, rokni ih činjenicama i idi dalje. Dobar odgovor su dobili u vlastitoj lijepoj našoj.
- animals
#1787 Re: Bleiburg - Sarajevo
Ja mislim da je u toj vojsci 1% bilo onih koji su zasluzili kaznu..
ostali su bili pripadnici vojske kao i u svim vojskama...
Svaka ideologija sklizne i postane ono sto ne bi trebala biti..
Srbi su bili vecina u Partizanima i osvecivali su se za Jasenovac i druge zlocine nad njima..
sto su platili vecinom oni koji nemaju veze sa tim zlocinima je samo posljedica oni prije..
Misa za Bleirbuske zrtve nakon toliko godina i to u Sarajevu je besmislena..
jer u BIH, zive i tri naroda i jedan se bas i ne slaze sa tim i to treba postovati..
ali sve je besmisleno na ovim prostorima..
treba te zrtve vec jednom ostaviti na miru i ne koristiti u dnevno polticke svrhe..
sto cine i Srbi sa Jasenovcom i Hrvati sa Bleiburgom..
Srbi su bili vecina u Partizanima i osvecivali su se za Jasenovac i druge zlocine nad njima..
sto su platili vecinom oni koji nemaju veze sa tim zlocinima je samo posljedica oni prije..
jer u BIH, zive i tri naroda i jedan se bas i ne slaze sa tim i to treba postovati..
treba te zrtve vec jednom ostaviti na miru i ne koristiti u dnevno polticke svrhe..
-
breuer
#1788 Re: Bleiburg - Sarajevo
čovječe, očito me nisi najbolje shvatio, pitao sam gdje se protestuje protiv nacističkog pišanja po gradu u kojem sam rođen...ide mi se što dalje prema Katedrali, ali vidim da je sve blokirano...Nekako s proljeća wrote: ↑15/05/2020 20:14Realan odgovor se može ponuditi sutra u ovaj vakat, oko akšama. Po meni je bitno da svi budu zadovoljni , mislim na one koji će biti fizički na mjestima koje pominješ. Njihovo mi je mišljenje nekako zanimljivije i realnije, a nemam predrasude ni prema svim ostalim koji sve ovo prate virtualno. Pravo na mišljenje nam je svima zagarantovano na ovom forumu, treba cijeniti tu privilegiju. Svi se nešto danas bore za neka prava. U vrijeme o kojem govorimo, strašno brzo se glava gubila ako je nosila ''pogrešnu kapu'' i oznaku.Na desetine miliona žrtava tokom rata, ideološke čistke kažu još toliko MILIONA žrtava.
Zato je antifašizam kao vrijednost svačiji, i nadilazi propale komunističke tvorevine i društva. A prije svega na svu izopačenost koju je fašizam proizveo dok nije poražen.
Sanjam dan kada će Jakob Finci reći da mu je žao palestinskog naroda, bar onog nedužnog. Uzmi mi muštuluk slobodno, 20 bam nudim, ako prije mene to uspiješ čuti ili pročitati. A to su tek rečenica dvije. Vidjet ćemo hoće li kardinal Puljić izgovoriti prave rečenice za naše znatiželjne uši i oči. Bog mu dao pameti, to mu iskreno želim. Reis Kavazović je apelovao da se suzdrži ko može od kritiziranja kardinala Puljića, a konstruktivna kritika je vazda bila koristan pristup.
Pišemo se sutra iza akšama.
-
breuer
#1789 Re: Bleiburg - Sarajevo
animals wrote: ↑16/05/2020 09:16 Ja mislim da je u toj vojsci 1% bilo onih koji su zasluzili kaznu..
vrlo suptilno izjednačavanje Jasenovca sa Bleiburgom...
a gdje su krenuli ti nevini obični vojnici, kad su već bili obična vojska, što se ne vratiše kućama...
valjda na Mozartfest...
- Porodice Foht
#1790 Re: Bleiburg - Sarajevo
Kada vidite ko ulazi u tih 20 odabranih misoslusalaca danas u katedralu, da tu nema normalnog vjernika ni insana vec go politicki interes i kapric HDZ-a i Crkve, sve je jasno! Bio sam u katedrali vise puta i korona mjere ih ne sprecavaju da puste puno veci broj vjernika? Mozda ih i nema, nece ljudi da se brukaju? Mozda ih Covic nije uspio nafatati pa na kraju spalo na garibe iz Hdz i Cro ambasade? 
- animals
#1791 Re: Bleiburg - Sarajevo
Pa jel trebalo pobiti vojnike RS, kad su bili u panicnom bijegu 95..breuer wrote: ↑16/05/2020 09:33animals wrote: ↑16/05/2020 09:16 Ja mislim da je u toj vojsci 1% bilo onih koji su zasluzili kaznu..
vrlo suptilno izjednačavanje Jasenovca sa Bleiburgom...
a gdje su krenuli ti nevini obični vojnici, kad su već bili obična vojska, što se ne vratiše kućama...
valjda na Mozartfest...
jesu i oni bil na Mozartfestu..
- Connaisseur Karlin
#1792 Re: Bleiburg - Sarajevo
animals, postoji Dan Mrtviv, tad se prakticira misa svm mrtvim , tako je potvrdio bosanski franjvevac Marko Orslolicanimals wrote: ↑16/05/2020 09:16 Ja mislim da je u toj vojsci 1% bilo onih koji su zasluzili kaznu..
ovo je selektivno biranje mise jednim zrtama , to je grozno na ovim prostirimma
drugo, jedan od organizatroa je Blajnurski Vod, ustase folklorasi
-
breuer
- animals
#1794 Re: Bleiburg - Sarajevo
Pa sata sam ja napisao..Connaisseur Karlin wrote: ↑16/05/2020 09:45animals, postoji Dan Mrtviv, tad se prakticira misa svm mrtvim , tako je potvrdio bosanski franjvevac Marko Orslolicanimals wrote: ↑16/05/2020 09:16 Ja mislim da je u toj vojsci 1% bilo onih koji su zasluzili kaznu..
sto cine i Srbi sa Jasenovcom i Hrvati sa Bleiburgom..![]()
ovo je selektivno biranje mise jednim zrtama , to je grozno na ovim prostirimma
drugo, jedan od organizatroa je Blajnurski Vod, ustase folklorasi![]()
da je besmisleno, to odrzavati u Sarajevu..
i bilo gdje drugdje nakon toliko godina..
- Connaisseur Karlin
#1795 Re: Bleiburg - Sarajevo
'si spreman za odlazak na misu u 12:15dječak sa šibicama wrote: ↑16/05/2020 01:02 Mogu primjetiti da antifasisti ili oni koji sebe tako zovu, imaju opasan poriv za ubijanjem.
- animals
#1796 Re: Bleiburg - Sarajevo
Pa bezvezno je o tom raspravljati..
rat je bio, a ratovi donose svakakve price..
a ovdje se rat ponovio nakon 40 godina i u tom je najveca bit..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
breuer
#1798 Re: Bleiburg - Sarajevo
oprosti, tema je Bleiburg - Sarajevo, dakle ništa konkretno u vezi savremenih dešavanja, ali izuzetno bitno za dostojanstvo i moralnu higijenu jedne zajednice...animals wrote: ↑16/05/2020 09:49Pa bezvezno je o tom raspravljati..
rat je bio, a ratovi donose svakakve price..
a ovdje se rat ponovio nakon 40 godina i u tom je najveca bit..
a pokušaje opravdanja ljudi koji su se u tom trenutku zatekli na tom polju niko sa iole pameti i morala ne bi prihvatao...
-
high_volume
#1799 Re: Bleiburg - Sarajevo
Baš onako perfidno, podmuklo, izjednačavanje antifašista sa fašistima. Ne znam šta ti je povod za ovakvu pljuvačinu, ali jako sam iznenađen tvojim komentaromdječak sa šibicama wrote: ↑16/05/2020 01:02 Mogu primjetiti da antifasisti ili oni koji sebe tako zovu, imaju opasan poriv za ubijanjem.
- Nekako s proljeća
#1800 Re: Bleiburg - Sarajevo
Izvini, ja ću se usmjeriti na okupljanje koje ukazuje na činjenice tj žrtve ustaškog terora u Sarajevu, u području Filozofskog fakulteta.breuer wrote: ↑16/05/2020 09:30čovječe, očito me nisi najbolje shvatio, pitao sam gdje se protestuje protiv nacističkog pišanja po gradu u kojem sam rođen...ide mi se što dalje prema Katedrali, ali vidim da je sve blokirano...Nekako s proljeća wrote: ↑15/05/2020 20:14Realan odgovor se može ponuditi sutra u ovaj vakat, oko akšama. Po meni je bitno da svi budu zadovoljni , mislim na one koji će biti fizički na mjestima koje pominješ. Njihovo mi je mišljenje nekako zanimljivije i realnije, a nemam predrasude ni prema svim ostalim koji sve ovo prate virtualno. Pravo na mišljenje nam je svima zagarantovano na ovom forumu, treba cijeniti tu privilegiju. Svi se nešto danas bore za neka prava. U vrijeme o kojem govorimo, strašno brzo se glava gubila ako je nosila ''pogrešnu kapu'' i oznaku.Na desetine miliona žrtava tokom rata, ideološke čistke kažu još toliko MILIONA žrtava.
Zato je antifašizam kao vrijednost svačiji, i nadilazi propale komunističke tvorevine i društva. A prije svega na svu izopačenost koju je fašizam proizveo dok nije poražen.
Sanjam dan kada će Jakob Finci reći da mu je žao palestinskog naroda, bar onog nedužnog. Uzmi mi muštuluk slobodno, 20 bam nudim, ako prije mene to uspiješ čuti ili pročitati. A to su tek rečenica dvije. Vidjet ćemo hoće li kardinal Puljić izgovoriti prave rečenice za naše znatiželjne uši i oči. Bog mu dao pameti, to mu iskreno želim. Reis Kavazović je apelovao da se suzdrži ko može od kritiziranja kardinala Puljića, a konstruktivna kritika je vazda bila koristan pristup.
Pišemo se sutra iza akšama.