Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
freelancerBIH

#25501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

GAU8 wrote: 15/05/2020 10:44 Kapaciteta za obavljanje testova ima. Mislim da trenutno nema potrebe za većim brojem testiranja. A i bitnije pitanje je koliko ima samih testova.
Ne slazem se...Mi bismo trebali sada imati kapacitet testirat 3000-5000 dnevno ljudi - pogotovo onih koji ulaze u drzavu. Ili napraviti nesto kao uslov za ulazak u drzavu test koji nije stariji od 24 sata da se moze uci bez prinudne karantine..
dječak sa šibicama

#25502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Imas dvije opcije, kao u RS testirati izlozene pojedince, poput radnica u prodavnicama radnika u starackim domovima i slicno, pa dobiti zarazene bez simptoma a onda testiras njihove kontakte i tako dalje. Dodjes do onih ugrozenih, preventivno recimo, ako prodavacica ima staru majku koja ima dijabetes, dobro je znati da ne bi trebale imati bliske kontakte.

A imas opciju ko Sebija, ne testiras skoro nikako, samo one koje bas moras. Tako imas male brojeve zarazenih i iluziju da je sve pod kontrolom. I molis se Bogu da negdje ne bukne, ako ne bukne ti si car. Ako bukne, gasis pozar kantom vode.
laik1981

#25503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

freelancerBIH wrote: 15/05/2020 11:11
GAU8 wrote: 15/05/2020 10:44 Kapaciteta za obavljanje testova ima. Mislim da trenutno nema potrebe za većim brojem testiranja. A i bitnije pitanje je koliko ima samih testova.
Ne slazem se...Mi bismo trebali sada imati kapacitet testirat 3000-5000 dnevno ljudi - pogotovo onih koji ulaze u drzavu. Ili napraviti nesto kao uslov za ulazak u drzavu test koji nije stariji od 24 sata da se moze uci bez prinudne karantine..
Samo Sarajevo ima kapacitet da radi 2000 testova dnevno, ako uzmemo u obzir i javni i privatni sektor..

Da li uopste ova testiranja u privatnim klinikama ulaze u ove dnevne izvjestaje? Ja znam masu ljudi koji su se testirali kod privatnika, a samo dvoje koji su se testirali u javnim ustanovama..
freelancerBIH

#25504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

laik1981 wrote: 15/05/2020 11:43
Samo Sarajevo ima kapacitet da radi 2000 testova dnevno, ako uzmemo u obzir i javni i privatni sektor..

Da li uopste ova testiranja u privatnim klinikama ulaze u ove dnevne izvjestaje? Ja znam masu ljudi koji su se testirali kod privatnika, a samo dvoje koji su se testirali u javnim ustanovama..
Ako imamo 2000 samo u Sarajevu - pitanje se postavlja zasto se taj kapacitet ne koristi - i zasto se manje bolnice koje imaju kapacitet ne osposobe da mogu vrsit testiranja - a ne da se svaki uzorak salje za Sarajevo i ceka po 24 sata ..

Ovdje treba ukljuciti i privatne i javne laboratorije da ulaze u zvanicnu statistiku ako su im validni testovi..

Kazem opet - ako mislimo stat u kraj ovom govnetu od virusa moramo imati minimum od 5000 testova dnevno, pogotovo za ljude koji ulaze u drzavu...

Ovo sto se sad na horuk radi i otvaraju na silu sve, a sa 300-400 testova dnevno - bojim se da ce nam 50-60% zarazenih opet proci ispod radara i eto belaja ...
laik1981

#25505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

freelancerBIH wrote: 15/05/2020 11:59

Ako imamo 2000 samo u Sarajevu - pitanje se postavlja zasto se taj kapacitet ne koristi - i zasto se manje bolnice koje imaju kapacitet ne osposobe da mogu vrsit testiranja - a ne da se svaki uzorak salje za Sarajevo i ceka po 24 sata ..

Ovdje treba ukljuciti i privatne i javne laboratorije da ulaze u zvanicnu statistiku ako su im validni testovi..

Kazem opet - ako mislimo stat u kraj ovom govnetu od virusa moramo imati minimum od 5000 testova dnevno, pogotovo za ljude koji ulaze u drzavu...

Ovo sto se sad na horuk radi i otvaraju na silu sve, a sa 300-400 testova dnevno - bojim se da ce nam 50-60% zarazenih opet proci ispod radara i eto belaja ...
Bilo je smrtnih slucajeva kod nas gdje su bolesni ljudi sa svim simptomima testirani i po tri puta, a da su testovi pokazivali negativan rezultat.. Kod supruge onog direktora Igmana ni jedan test nije bio pozitivan, a korona je navedena kao uzrok smrti zbog ostale klinicke slike.. Pa onaj doktor iz Sarajeva dva puta testiran za vrijeme bolesti i bio negativan, dok je tek treci test bio pozitivan.. Testovi su totalno nepouzdani.. Mozda ih zato i nema smisla toliko forsirati, pogotovo kod ljudi koji ne osjecaju nikakve simptome..

Ovi seroloski testovi, ili kako se vec zovu, koji otkrivaju antitijela su vec druga prica.. Ta testiranja na nekom slucajnom uzorku bi mogla dati puno odgovora.. Zasto ih ne rade, to je vec pitanje za one koji o tome odlucuju..
dječak sa šibicama

#25506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Mi imamo zdravstvene radnike koji su u strajku od septembra ili od kada, vise se ni ne sjecam, a cijelo vrijeme uredno primaju platu.

Sada otici na neku kliniku i nesto zavrsiti, skoro pa nemoguce. Odbijaju pacijente, ne zele ni informaciju dati niti ih zanima, tesko je gospodji sestrici telefon podici i nazvati laboratorijum drugu kliniku, doktoricu, doktora, bilo koga. A sve laboratorije su trenutno nedostupne, samo na Ilidzi primaju uzorke krvi, stolice, urina. Tamo je ogromna guzva, dolaze nepokretni ljudi koje porodica nosi na rukama, ispred je ogromni kontejner u kojem te pospricaju i izmjere temperaturu. Unutra haos.

Na klinikama se ne zna ko pije ko placa, jedna sestra kaze ovo druga ono doktorica trece, i tako u krug. Odgovor koji te najcesce ceka je "ne radimo trenutno zbog korone".

Dosla je dakle kriza za koju su oni skolovani, gdje oni trebaju na prve linije, ali gospoda ne radi jer je pandemija.
Sad zamislite rat, zemlja napadnuta, a generali i ostali oficiri kazu "ne radimo mi trenutno, rat je znate". I odu na bolovanje. Ili veliki pozar pola grada gori a vatrogasci kazu "mi smo trenutno nedostupni, znate gori grad".

Sve sto valja su otjerali, a pouvaljivala se seljadija i nepismeni kadar.
laik1981

#25507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

To je taj paradoks.. Vrijeme najvece pandemije, koja se desava jednom u 100 godina i koju su mnogi poredili sa ratnim stanjem, a 90% zdravdstvenih ustanova nikad nisu manje radile.. Nije to slika samo kod nas.. Takve slike se mogu vidjeti sirom svijeta, pa, u nekoj mjeri, i u najpogodjenijim zaristima..
daddy-kool

#25508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Kada imamo mali broj pozitivnih na testiranjima, ono što se radi je da se pomiješaju 30-ak uzetih uzoraka i testira se kao jedan. (ovo je neko na forumu iz DE ranije spominjao) Ako taj batch bude pozitivan onda se pomiješani uzorci testiraju pojedinačno. Na sličan način su pojačali testiranja i Njemačka, Rusija, Kina. Znači umjesto 500 dnevno može se raditi i do 15000 dnevno. Postoji mogućnost da se dodatno uštedi na testovima, ali radi brzine ide se na ovakav način.
index_box

#25509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

freelancerBIH wrote: 15/05/2020 10:29
index_box wrote: 14/05/2020 23:55 :shock: :zzzz: Neki i dalje ne shvataju da smo sad u fazi izlovanja pojedinaca koji su zaraženi i njihovih kontakata. Taj apsolutni lockdown (na čiji pomen neki forumaši doživljavaju orgazam) je gotov, bar u Evropi.
Sta ti zivota ti mislis postici npr. sa 400-500 testiranja dnevno u BiH a populacija je 3.3 miliona i vise? Meni je apsurdno da do sad nisu povecali kapacitete za testiranje... :roll:
Ne razumijem šta želiš postići testiranjem 5000 ljudi dnevno koji nemaju nikakve simptome? Koji će uopće biti kriterij više za testiranje? Testiraj dok se testovi ne potroše, pa onda nabavljaj nove preko Fikretove Maline?

Meni je od samog starta to testiranje potpuno besmisleno, testira te danas i kaže da si negativan, a ti poslije toga uđeš u supermarket i pokupiš virus. Ili evo ova nebuloza - imati test ne stariji od 72h. Pa šta se sve moglo izdešavati u ta tri dana, mogao si koronu 100 puta pokupiti. I šta onda znači taj papir koji ti imaš da bi prešao granicu?

A, s druge strane, razumio bih masovno testiranje i da su testovi pouzdani, a oni to nisu. I ovi što su testirani, i sad, i prije dva mjeseca, daj Bože da su oni zaista bili negativni u tolikoj mjeri koliko je pisalo. Jer ako test nije u mogućnosti kod ljudi s razvijenom TEŠKOM kliničkom slikom detektovati virus (epidemiolog, supruga *Igman*, a vjerovatno su i onu prvu preminulu s Ilidže testirali, znam da se govorilo da je negativna, pa posthumo pozitivna...), onda ne znam o čemu mi pričamo.

Detektovao kod asimptomatskih slučajeva, tigra, papaje i koze, a kod žene koja umire u mukama - nije detektovao. Izem ti ja taj test.

Jedino što bi moglo valjati jesu serološka testiranja, ali tek kada bude 100% sigurno da ona detektuju antitijela za SARS-CoV-2, a ne tamo za neki lijevi koronavirus...
laik1981

#25510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

@Dady_cool Na prvu djeluje pametno, ali da li se tako, na neki nacin, "razblazuje koncentacija virusa" i tim jos vise narusava pouzdanost testa.. Koliko sam shvatio brzi test zna podbaciti jer na uzetom uzorku nema dovoljnog prisustva virusa da bi test reagovao.. Koje testiranje je zastupljenije u Njemackoj.. Ovo sa brzim testovima ili to serolosko?
Tambure

#25511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

testirati zdrave moze samo kreten ... pametan cuva testove jer ce ih kasnije dobro unovciti
laik1981

#25512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Tambure wrote: 15/05/2020 13:20 testirati zdrave moze samo kreten ...
Za ove brze testove se apsolutno slazem.. Serolosko testiranje moze odgovoriti koliko nas je bilo zarazeno virusom a da nije ni znalo.. Taj podatak je od krucijalne vaznosti..
Tambure

#25513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

laik1981 wrote: 15/05/2020 13:24
Za ove brze testove se apsolutno slazem.. Serolosko testiranje moze odgovoriti koliko nas je bilo zarazeno virusom a da nije ni znalo.. Taj podatak je od krucijalne vaznosti..
krucijalne vaznosti? za koga? ... time bi se samo otkrilo da je smrtnost od ovog virusa ispod 0,01%
geralt

#25514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Tambure wrote: 15/05/2020 13:26 krucijalne vaznosti? za koga? ... time bi se samo otkrilo da je smrtnost od ovog virusa ispod 0,01%
:roll:
laik1981

#25515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Tambure wrote: 15/05/2020 13:26
krucijalne vaznosti? za koga? ... time bi se samo otkrilo da je smrtnost od ovog virusa ispod 0,01%
Ne samo to, nego i da je virus bio prisutan i u vremenu prije restriktivnih mjera.. U Francuskoj su retestiranjem nekih uzoraka dokazani slucajevi iz decembra i dokazano da se ne radi o nultim pacijentima.. Ako ih je bilo u Francuskoj onda nema razloga da ih ne bude i u ostatku svijeta.. Taj podatak fali u svim bitnim formulama..
geralt

#25516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

laik1981 wrote: 15/05/2020 13:31
Ne samo to, nego i da je virus bio prisutan i u vremenu prije restriktivnih mjera.. U Francuskoj su retestiranjem nekih uzoraka dokazani slucajevi iz decembra i dokazano da se ne radi o nultim pacijentima.. Ako ih je bilo u Francuskoj onda nema razloga da ih ne bude i u ostatku svijeta.. Taj podatak fali u svim bitnim formulama..
Evo ti primjer koliko su seroloski testovi na antitijela pouzdani: https://www.bloomberg.com/news/articles ... ry-results

Covjek uradio na sebi 4 testa od 4 razlicita proizvodjaca, dobio 2 pozitivna i 2 negativna rezultata.
biglebovski

#25517 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Divna vijest...

U Klinici za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu trenutno više nema pacijenata pozitivnih na koronavirus.

"To je divna vijest, nemamo nikakvih najava ni za nove pacijente, a nema ni novih pozitivnih", poručila je Izetbegović.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-kcus ... /200515084

Smatram de nema potrebe za opuštanjem i popuštanjem. Ovakvim tempom moramo nastaviti. Virus je izuzetno smrtonosan i nevjerovatno brzo se širi. Nisu smjeli otvarati kafiće niti puštati starije i djecu.
Čak i WHO, najbolja svjetska organizacija to govori, ali džaba, pritisak propalih i penzionisanih virologa, anti-vaxera i histeričnih teoretičara zavjera je, na žalost, urodio plodom.

WHO: "Djeca su važni pokretači prenosa virusa gripa u zajednici. Za virus COVID-19, početni podaci
ukazuje da su djeca manje pogođena od odraslih i da je stopa kliničkih napada u starosnoj grupi od 0-19 godina niska. Daljnji preliminarni podaci ispitivanja prenosa domaćinstava u Kini sugeriraju da djeca budu zaražena od strane odraslih, a ne obrnuto."

https://www.who.int/docs/default-source ... 96b04adf_4
laik1981

#25518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

geralt wrote: 15/05/2020 13:38

Evo ti primjer koliko su seroloski testovi na antitijela pouzdani: https://www.bloomberg.com/news/articles ... ry-results

Covjek uradio na sebi 4 testa od 4 razlicita proizvodjaca, dobio 2 pozitivna i 2 negativna rezultata.
Pa neka odaberu najpouzdanije.. Ne kontam, ako je sve tako nepouzdano, sta onda mi znamo o ovom svemu? Apsolutno nista..
Tambure

#25519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

laik1981 wrote: 15/05/2020 13:47
geralt wrote: 15/05/2020 13:38

Pa neka odaberu najpouzdanije.. Ne kontam, ako je sve tako nepouzdano, sta onda mi znamo o ovom svemu? Apsolutno nista..
da, ostavilo se da se nagađa jer se pojma nema u cemu je problem ... vecina i smatra da nicega nije ni bilo
daddy-kool

#25520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 15/05/2020 13:20 @Dady_cool Na prvu djeluje pametno, ali da li se tako, na neki nacin, "razblazuje koncentacija virusa" i tim jos vise narusava pouzdanost testa.. Koliko sam shvatio brzi test zna podbaciti jer na uzetom uzorku nema dovoljnog prisustva virusa da bi test reagovao.. Koje testiranje je zastupljenije u Njemackoj.. Ovo sa brzim testovima ili to serolosko?
Ovo je testiranje standardnim RT-PCR testom.
Serološki testovi mogu biti brzi ili ELISA. Ovi brzi su prilično nepouzdani.

Što se tiče razlaživanja koncentracije virusa, razblažuje se, i zato se planiraju setovi u ovisnosti o različitim scenarijima.
These data suggest that pooling of up to 30 samples per pool can increase test capacity with existing equipment and test kits and detects positive samples with sufficient diagnostic accuracy. We must mention that borderline positive single samples might escape detection in large pools. We see these samples typically in convalescent patients 14–21 days after symptomatic infection. The pool size can accommodate different infection scenarios and be optimised according to infrastructure constraints.
https://www.thelancet.com/journals/lani ... 5/fulltext
Tambure

#25521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

ljudi pamte samo svježe stvari, neće da povezuju i rezonuju ...

od početka se pričalo kako će mjere i karantini trajati dok se ne pronađe vakcina - o vakcini se više ne priča a mjere se popuštaju, čak Trump kaže da vakcina i ne treba.

svaki dan su bili izvještaji iz italije, španije, SAD, UK ... juče umrili: SAD - 1715, UK - 428, španija - 217, italija - 262 ... o ovome se više ne izvještava, a sjetite se samo bombastičnih najava katastrofe kada bi za dan u italiji umrlo 200 ili 300 ljudi.

za nenošenje maski se kod nas dnevno kažnjavalo po 1000 ljudi, danas je ista odluka na znazi ali se niko ne kažnjava niti se maske nose.

gledajući trend novozaraženih i umrlih u biH, on je takav da su novozaraženi u blagom padu, a umrli čak u rastu ... ako se uzme vrištanje po medijima da se spašavaju stari i djeca, a juče ih pustiš u javni prijevoz, a djecu od ponedeljka u vrtiće ... jedino se možeš zapitati ko je ovdje lud?
TomANDJerry

#25523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TomANDJerry »

Tambure wrote: 15/05/2020 14:04 ljudi pamte samo svježe stvari, neće da povezuju i rezonuju ...

od početka se pričalo kako će mjere i karantini trajati dok se ne pronađe vakcina - o vakcini se više ne priča a mjere se popuštaju, čak Trump kaže da vakcina i ne treba.

svaki dan su bili izvještaji iz italije, španije, SAD, UK ... juče umrili: SAD - 1715, UK - 428, španija - 217, italija - 262 ... o ovome se više ne izvještava, a sjetite se samo bombastičnih najava katastrofe kada bi za dan u italiji umrlo 200 ili 300 ljudi.

za nenošenje maski se kod nas dnevno kažnjavalo po 1000 ljudi, danas je ista odluka na znazi ali se niko ne kažnjava niti se maske nose.

gledajući trend novozaraženih i umrlih u biH, on je takav da su novozaraženi u blagom padu, a umrli čak u rastu ... ako se uzme vrištanje po medijima da se spašavaju stari i djeca, a juče ih pustiš u javni prijevoz, a djecu od ponedeljka u vrtiće ... jedino se možeš zapitati ko je ovdje lud?
Nista, radi se ono sto se trebalo raditi od pocetka ... NISTA --- jer nista ne mozes uraditi. Nemas vakcinu, nemas lijek --- ali neki idiot je smislio genijalno rjesenje hajmo se zatvoriti u kucu. Tek nakon 3 mjeseca skontali, hej --- ali sta cemo dalje.

Za ne povjerovat
TheCitizen

#25524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheCitizen »

WHO prekjucer - Pred nama je jos uvijek dug put u obuzdavanju virusa.
WHO jucer - Kretanje virusa je pod kontrolom.
(izvor N1 i AlJazeera titlovi).
Ja danas - ko je lud?
index_box

#25525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

uglavnomja wrote: 15/05/2020 14:13 svedska +117
:sad:
A što jučer ne napisa +69? :mrgreen:
Locked