Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
Nivelacija

#2676 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nivelacija »

Mene samo cudi kako nema masovnih protesta na ulicama protiv Novalica i Federalne vlade.

Ili smo postali toliko letargicni da nas vise nista ne moze pogoditi i izvuci na ulice.

Haj sve ali da i ugostitelji sute i trpe nevjerovatno.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2677 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by konektovan »

Kakva je ova nasa drzava prazit, pokazije tako sto u prva tri radna dana frizerskog salona salju dva puta inspekciju. :-)
Ovo da se desava u Parizu, Berlinu, Madridu sve bi gorilo.....
laik1981

#2678 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

konektovan wrote: 09/05/2020 15:10 Kakva je ova nasa drzava prazit, pokazije tako sto u prva tri radna dana frizerskog salona salju dva puta inspekciju. :-)
Sto krivis drzavu kada je narod uspavan i nezainteresovan.. Ti francuzi se dignu za najmanju glupost, a nas vrhunac aktivizma i otpora je komentar na forumu i drustvenim mrezama.. Kako smo zasluzili tako i zivimo.. Ko nas jebe.. Dosta vise licemjerstva i bjezanja od odgovornosti.. Svi smo saucesnici..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2679 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by konektovan »

laik1981 wrote: 09/05/2020 15:15
konektovan wrote: 09/05/2020 15:10 Kakva je ova nasa drzava prazit, pokazije tako sto u prva tri radna dana frizerskog salona salju dva puta inspekciju. :-)
Sto krivis drzavu kada je narod uspavan i nezainteresovan.. Ti francuzi se dignu za najmanju glupost, a nas vrhunac aktivizma i otpora je komentar na forumu i drustvenim mrezama.. Kako smo zasluzili tako i zivimo.. Ko nas jebe.. Dosta vise licemjerstva i bjezanja od odgovornosti.. Svi smo saucesnici..
Mislim da sam zadnjom recenicom u svom postu bas to opisao... ;-)
elcaliente

#2680 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

Vrhunac gluposti i licemijerstava je kada ugostiteljski radnik staje u odbranu gazde ugostitelja protiv drzave a taj isti ugostitelj ga godinama zaposljava na crno ili na minimalac.

Isto tako frizeri. Pola racun pola koverta i to je uredu.
Tu se ne bune.

Ali kada treba dezinfikovati stolicu onda se dize buna, na internetu naravno jer za drugo se ne nezna.
laik1981

#2681 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

S obzirom kako se vlast ponasa i stiti narod retardiran je svako onaj ko ne vara drzavu i radi posteno.. Najveci haraci u evropi a najmanja podrska u krizi.. Ja od sada nikome racun traziti necu i gledacu da ukradem drzavi kad god budem u prilici, sto i svima najiskrenije preporucujem..
elcaliente

#2682 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

laik1981 wrote: 09/05/2020 15:39 S obzirom kako se vlast ponasa i stiti narod retardiran je svako onaj ko ne vara drzavu i radi posteno.. Najveci haraci u evropi a najmanja podrska u krizi.. Ja od sada nikome racun traziti necu i gledacu da ukradem drzavi kad god budem u prilici, sto i svima najiskrenije preporucujem..
Pa taj radnik vara sebe a ne drzavu.
Sanjarko

#2683 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

elcaliente wrote: 09/05/2020 15:27 Vrhunac gluposti i licemijerstava je kada ugostiteljski radnik staje u odbranu gazde ugostitelja protiv drzave a taj isti ugostitelj ga godinama zaposljava na crno ili na minimalac.

Isto tako frizeri. Pola racun pola koverta i to je uredu.
Tu se ne bune.

Ali kada treba dezinfikovati stolicu onda se dize buna, na internetu naravno jer za drugo se ne nezna.
Ne staju vise mnogi, neki staju jer nemaju izbora. Izaslo na vidjelo ovdje ovo prvo sto kazes. Cak nisu kod jednog ovog ovdje gazde radnici ni znali da im neuplaciva staz. Ovo za frizere i mnoge druge, mora mozda tako ko mnogih njih. Nemogu drugacije mozda opstati. Preveliki su nameti, drzava malo stoji iza ljudi itd.

Evo ja sam bolestan mozda odmalena ali eto zvanicno vec skoro desetljece. Nikakvo pravo na osnovu bolesti nisam ostvario. Tek sad kad socijalno se otvori opet cemo da probamo da vidimo mogu li sta da ostvarim. U nekoj uredzenijoj drzavi bi odmah imao pravo na osnovu toga i ne bi bilo puno birokratije oko toga.

Koliko bi to nama valjalo desetljece da sam primao koliko toliko para na osnovu ovoga. Nekazem ima i do nas krivice u vezi toga, ali od svih problema nismo ni mogli da ganjamo ta neka moja prava.

Sto moja stara kaze, gubila bi dan. A to znaci primanje sto zaradi, samim tim sve sto nam treba od hrane pa nadalje.
svi u napad

#2684 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svi u napad »

Svaka medalja ima dvije strane. Normalno je da bi drzava morala nadoknaditi gubitak privatnicima koje su natjerali da zatvore u periodu od 2mjeseca. I to je vrlo lako uraditi. Znaci Coco prosle godine imao u martu i aprilu toliki i toliki promet prema knjigama i toliko dobije i tu nema nikakve diskusije. E sad sta cemo sa Mrkvom. 5 miliona poreza utajio nastavio sa poslom ko da se nista nije dogodilo i sad ce i on traziti naknadu. Niko iz udruzenja malih obrtnika/ugostitelja nije trazio da se zabrani rad Mrkvi, Vatri, Metropolisu i slicnim seratorima zbog kojih svi mi mislimo da su ugostitelji milioneri i ko ih jebe nek pate. Ponavljam koliko si prijavljivao za toliko imas pravo traziti nadoknadu.
Kad smo kod brica ispricacu vam jednu interesantnu pricu iz predratne B.Luke. Par godina prije rata dodje u BL izvjesni Junuz iz Francuske i otvori zanatskom centru salon Pariz (gdje je nekad godinama zivio i radio). Covjek bio zaista super frizer i svi bili zadovoljni (u salonu imao na pocasnom mjestu sliku Pelea kako ga sisa). Tako jednom prilokom sjedim ja na stolici i sisam se kad banu inspekcija. Ja u blagom cudu jer u tada svoji 30-ak godina nikad nista slicno nisam dozivio. Pregledaju oni radnju, papire i napisu bogami dobru kaznu Junuzu. E sad zasto kazna? Gospodin Junuz nije drzao svoj pribor u alkoholu tj. u dezifkcionom sredstvu sto svi moraju raditi. Presissao sam 60 kuka i to sa drzanjem sredstava rada u alkoholu sam samo vidio poslije kod Junuza i kod jednog brice u Dubaiju. Koliko brica vi poznajete da su to radili prije Corone a svi su to obavezni raditi. Kod ugostitelja ce te i dobiti neki racun ali kod frizera nikad i sad kako im ispltiti nadoknadu za izgubljeni rad.
Mora se pokrenuti peticija protiv Novalica i com. i traziti naknada za izgubljenu dobit i tu ne bi smjelo biti diskusije ali naknada mora biti prema prijavljenim prihodima. Najgore je sto ce Coco i slicni koji su pokusavali spasiti svoje radnike najebati a lopovi ala Mrkva i slicni ce biti i dalje zasticeni ko medvjedi.
Sve je otislo u helac i stvarno ne vidim rjesenje ni za 50 godina. Ndam se da sam u krivu. Zivjeli.
laik1981

#2685 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

svi u napad wrote: 09/05/2020 16:38 Svaka medalja ima dvije strane. Normalno je da bi drzava morala nadoknaditi gubitak privatnicima koje su natjerali da zatvore u periodu od 2mjeseca. I to je vrlo lako uraditi. Znaci Coco prosle godine imao u martu i aprilu toliki i toliki promet prema knjigama i toliko dobije i tu nema nikakve diskusije. E sad sta cemo sa Mrkvom. 5 miliona poreza utajio nastavio sa poslom ko da se nista nije dogodilo i sad ce i on traziti naknadu. Niko iz udruzenja malih obrtnika/ugostitelja nije trazio da se zabrani rad Mrkvi, Vatri, Metropolisu i slicnim seratorima zbog kojih svi mi mislimo da su ugostitelji milioneri i ko ih jebe nek pate. Ponavljam koliko si prijavljivao za toliko imas pravo traziti nadoknadu.
Kad smo kod brica ispricacu vam jednu interesantnu pricu iz predratne B.Luke. Par godina prije rata dodje u BL izvjesni Junuz iz Francuske i otvori zanatskom centru salon Pariz (gdje je nekad godinama zivio i radio). Covjek bio zaista super frizer i svi bili zadovoljni (u salonu imao na pocasnom mjestu sliku Pelea kako ga sisa). Tako jednom prilokom sjedim ja na stolici i sisam se kad banu inspekcija. Ja u blagom cudu jer u tada svoji 30-ak godina nikad nista slicno nisam dozivio. Pregledaju oni radnju, papire i napisu bogami dobru kaznu Junuzu. E sad zasto kazna? Gospodin Junuz nije drzao svoj pribor u alkoholu tj. u dezifkcionom sredstvu sto svi moraju raditi. Presissao sam 60 kuka i to sa drzanjem sredstava rada u alkoholu sam samo vidio poslije kod Junuza i kod jednog brice u Dubaiju. Koliko brica vi poznajete da su to radili prije Corone a svi su to obavezni raditi. Kod ugostitelja ce te i dobiti neki racun ali kod frizera nikad i sad kako im ispltiti nadoknadu za izgubljeni rad.
Mora se pokrenuti peticija protiv Novalica i com. i traziti naknada za izgubljenu dobit i tu ne bi smjelo biti diskusije ali naknada mora biti prema prijavljenim prihodima. Najgore je sto ce Coco i slicni koji su pokusavali spasiti svoje radnike najebati a lopovi ala Mrkva i slicni ce biti i dalje zasticeni ko medvjedi.
Sve je otislo u helac i stvarno ne vidim rjesenje ni za 50 godina. Ndam se da sam u krivu. Zivjeli.
A sta ako je coco prosle godine u martu imao jednog radnika, a sada ima cetiri radnika.. Promet mu sad veci za deset dana nego sto je prije bio za mjesec, ali su mu i troskovi veci cetiri puta.. Ima veci promet za period marta u kojem je radio ali je i pored toga u gubitku dvije milje u odnosu na mart iz prosle godine.. Nema pravo na subvenciju za mart i maj ako mu je u maju dopusteno da radi, a pravo na subvenciju ce po tom kriteriju imati svaka benzinska pumpa u federaciji..
svi u napad

#2686 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svi u napad »

Dragi Laik ja sam uzeo samo jednu varijantu rjesenja problema. Uvijek ce biti nekih extra slucajeva ali negdje se mora presjeci. Da li ce to biti proslogodisnja zarada ili zarada prva dva mjeseca ove godine je odluka koju moraju donjeti drzavni organi i uvijek ce biti nezadovoljnih. Ja sam samo misljenja da bez obzira koju varijantu uzmes mjerilo je sta je ko prijavio za porez i nista vise. Pozdrav.
laik1981

#2687 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

Zakon je teska nebuloza.. Nigdje u svijetu nema ni blizu slicne nebuloze.. Ovo sto je Fadil uradio je zlocin protiv radnika i zdravog razuma.. Apsolutno ne postoji argument koji opravdava ovaj bezobrazluk i beskrupuloznost..
drndalo

#2688 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by drndalo »

laik1981 wrote: 09/05/2020 18:59 Zakon je teska nebuloza.. Nigdje u svijetu nema ni blizu slicne nebuloze.. Ovo sto je Fadil uradio je zlocin protiv radnika i zdravog razuma.. Apsolutno ne postoji argument koji opravdava ovaj bezobrazluk i beskrupuloznost..
Ih, nesto novo...?
MMM1977

#2689 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MMM1977 »

laik1981 wrote: 09/05/2020 15:39 S obzirom kako se vlast ponasa i stiti narod retardiran je svako onaj ko ne vara drzavu i radi posteno.. Najveci haraci u evropi a najmanja podrska u krizi.. Ja od sada nikome racun traziti necu i gledacu da ukradem drzavi kad god budem u prilici, sto i svima najiskrenije preporucujem..
Nemoj tako druže, a od čega ćemo kupiti respiratore kad bude drugi, treći i deveti talas?

Trebaju se fino udružiti svi frizeri, ugostitelji i ostali kojima je država zabranila rad a uvalila karu umjesto pomoći te da niko ne kuca ništa i ne prijavljuje ništa, sa bandom ne može drugačije. A inspektor kad se pojavi na vratima odmah bejzbol palicom po glavi, svakako smo maskirani.

Poznanica otvorila frizerski prije par dana, nakon 2 mušterije uletila inspekcija i zviz 5000 kazne. Fali valjda za još onih 20 respiratora, 750 vizira i 8 miliona maski.
laik1981

#2690 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by laik1981 »

MMM1977 wrote: 12/05/2020 22:36
Nemoj tako druže, a od čega ćemo kupiti respiratore kad bude drugi, treći i deveti talas?

Trebaju se fino udružiti svi frizeri, ugostitelji i ostali kojima je država zabranila rad a uvalila karu umjesto pomoći te da niko ne kuca ništa i ne prijavljuje ništa, sa bandom ne može drugačije. A inspektor kad se pojavi na vratima odmah bejzbol palicom po glavi, svakako smo maskirani.

Poznanica otvorila frizerski prije par dana, nakon 2 mušterije uletila inspekcija i zviz 5000 kazne. Fali valjda za još onih 20 respiratora, 750 vizira i 8 miliona maski.
Dabogda ih sve redom nakacili na te respiratore, i inspektore i clanove vlade.. Samo krasti od govana na sve moguce nacine.. Sutra se penjem na krov da nakacim divlju struju :D
bunk

#2691 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Ovima sto su sa ovim pushagijama sise trovali djecu treba trajno zabranit rad.
A to govno stavit na listu zabranjenih supstanci.
Cudi me da se ni jedna stranka nije ocitovala sa prijedlogom da se zakonom zabrani koristenje tog djubreta.
nekome

#2692 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by nekome »

Za sta su je kaznili?
Tambure

#2693 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

pitao je neko zasto se ne protestuje protiv vlade ... zato sto su oni kao direktni učesnici reality showa nama nepresusan izvor zabave za cijele porodice. mi na njih gledamo kao na dvorske lude a nikako kao na krojače naših života.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2694 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

U Federaciji BiH tokom aprila zabilježen pad prometa od čak milijardu i po KM
biglebovski

#2695 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by biglebovski »

Posljedice pandemije u našoj zemlji su ogromne, a njih najbolje ilustriraju novi podaci Porezne uprave Federacije BiH. Evidentirani promet fiskalnih uređaja u aprilu ove godine zabilježio je pad od čak 1,46 milijardi KM.
Kako je za Klix.ba kazao direktor ove institucije Šerif Isović, fiskalni uređaji u FBiH, njih 83.408, u aprilu ove godine zabilježili su promet od 2,5 milijardi KM, što je za čak 1,46 milijardi manje od prometa u istom mjesecu prošle godine kada je on iznosio 3,96 milijardi.
Ostvareni pad prometa je čak 37 posto, što ilustrira efekat potpunog zatvaranja našeg društva i udara na ekonomiju.
Pad u martu je bio znatno manji, ali opet osjetan i iznosio je 363 miliona KM.
Promet kroz fiskalne kase u prva dva mjeseca bio je u porastu od 213 miliona (januar) i 140 miliona KM (februar) u odnosu na iste mjesece prošle godine.
https://www.klix.ba/biznis/u-federaciji ... /200513044

Bogami ne-esecijalni fino uprihode i prijave.
Slažem se sa kolegama da bi se svima kojima je zabranjen rad trebalo nadoknaditi. Izlaz iz krize bi se ubrzao otvaranjem svega i poticanjem potrošnje uz totalnu relaksaciju mjera u trgovini i ugostiteljstvu/turizmu. Što prije to bolje, jedan dan košta 132 miliona maraka :D .
Tambure

#2696 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

ne sirite lazi, Novalic je lijepo juče rekao da imamo trend povećanja broja zaposlenih.
MorningStar

#2697 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MorningStar »

elcaliente wrote: 09/05/2020 15:54
Pa taj radnik vara sebe a ne drzavu.
To bi bilo ispravno kada bi pare od tog poreza isle gdje trebaju a ne u djepove lopovskih politicara i co oko njih kao i uhljebljavanje po javnim preduzecima finih glasaca i to u preduzecima koje ili imaju gubitke ili imaju totalni monopol pa im se moze.
Tambure

#2698 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

hoces se moc na more raja, nece nam valjda jedina opcija biti neum
elcaliente

#2699 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

Tambure wrote: 13/05/2020 14:32 hoces se moc na more raja, nece nam valjda jedina opcija biti neum
Imas opciju i Crna Gora za sada, oni su rekli da ce otvoriti granice za dolazak turista iduceg mjeseca.
Budva ovo ono.
neko_sa_strane

#2700 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by neko_sa_strane »

Tambure wrote: 13/05/2020 13:03 pitao je neko zasto se ne protestuje protiv vlade ... zato sto su oni kao direktni učesnici reality showa nama nepresusan izvor zabave za cijele porodice. mi na njih gledamo kao na dvorske lude a nikako kao na krojače naših života.
Upravo tako!
Locked