Belgija jeste odabrala takav način prijavljivanja smrti, smatrali su da je to bliže istini, ali i oni sami vele: ako ćete nas porediti sa drugim zemljama trebate ove brojeve dijeliti sa 2.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
daddy-kool
#25426 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
coco1
#25427 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@daddy-kool moram jos nesto dodati na prethodnu prepisku. kazes da pcr test moze dati vrlo mali broj "lazno pozitivnih" rezultata, u procentu 1-4%. ja taj procenat ne mogu prihvatiti kao mali i zanemariv, jer ulazi u zbirnu statistiku, pogotovo ukoliko se radi o "lazno pozitivnim" kod smrtnih slucajeva. jer, u tom slucaju, itekako mjenja statisticke podatke, koji nisu tacni i prikazuju lazne statisticke brojeve. nije isto ako je iskazana smrtnost 1,1% ili 0,6% (ovo su proizvoljni postotci, ali su moguci i u praksi), a, ocito, da usljed nepouzdanosti rezultata testa moze doci do laznih i netacnih statistickih podataka.
naravno, ista situacija je i sa "lazno negativnim".
tako da, barem meni, postavlja se pitanje pouzdanosti, trenutno, iskazanih brojeva i statistickih podataka.
tako da, barem meni, postavlja se pitanje pouzdanosti, trenutno, iskazanih brojeva i statistickih podataka.
-
daddy-kool
#25428 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vidi "lažno pozitivni" su dodali neki broj (1-4%) ali su "lažno negativni" oduzeli mnogo više (oko 20%) tako da to svakako treba ide prema gore, odnosno da je bilo više zaraženih. Takođe nisu svi testirani i mnogi su bili bolesni bez dokazane dijagnoze na Covid.coco1 wrote: ↑14/05/2020 14:18 @daddy-kool moram jos nesto dodati na prethodnu prepisku. kazes da pcr test moze dati vrlo mali broj "lazno pozitivnih" rezultata, u procentu 1-4%. ja taj procenat ne mogu prihvatiti kao mali i zanemariv, jer ulazi u zbirnu statistiku, pogotovo ukoliko se radi o "lazno pozitivnim" kod smrtnih slucajeva. jer, u tom slucaju, itekako mjenja statisticke podatke, koji nisu tacni i prikazuju lazne statisticke brojeve. nije isto ako je iskazana smrtnost 1,1% ili 0,6% (ovo su proizvoljni postotci, ali su moguci i u praksi), a, ocito, da usljed nepouzdanosti rezultata testa moze doci do laznih i netacnih statistickih podataka.
Naravno da se radi o procjenama, takva je priroda ovih podataka. Smrtnost se procjenjuje (IFR = 0,6 - 1,4 % - ovo procjenjuje Imperial College London) ovisno o demografiji, zdr. sistemu, regiji, itd. Ova najnovija studija iz Španije je ustvari jako dobra, a slični podaci se dobijaju iz seroloških testiranja iz NYC i Ženeve.
daddy-kool wrote: ↑14/05/2020 02:46 Coronavirus: the first seroprevalence data estimates that 5% of the population has been infected, with variability according to provinces (IFR = 1,2%)
https://www.isciii.es/Noticias/Noticias ... VID19.aspx
Btw, ovdje su procjene ICL:
https://mrc-ide.github.io/covid19estima ... l-infected
Last edited by daddy-kool on 14/05/2020 14:33, edited 1 time in total.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#25429 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Testovi su sprdancija. Znam za nekoliko osoba koje su bile pozitivne, da bi 3 dana poslije bile negativne.....
- GAU8
#25430 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta su skontali eksperti na temi?
Koliko ce ovo jos moci ovako...
Koliko ce ovo jos moci ovako...
-
coco1
#25431 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
na osnovu cega se zna i tvrdi da su "lazno negativni" oduzeli 20%?daddy-kool wrote: ↑14/05/2020 14:31Vidi "lažno pozitivni" su dodali neki broj (1-4%) ali su "lažno negativni" oduzeli mnogo više (oko 20%) tako da to svakako ide prema gore. Takođe nisu svi testirani i mnogi su bili bolesni bez dokazane dijagnoze na Covid.coco1 wrote: ↑14/05/2020 14:18 @daddy-kool moram jos nesto dodati na prethodnu prepisku. kazes da pcr test moze dati vrlo mali broj "lazno pozitivnih" rezultata, u procentu 1-4%. ja taj procenat ne mogu prihvatiti kao mali i zanemariv, jer ulazi u zbirnu statistiku, pogotovo ukoliko se radi o "lazno pozitivnim" kod smrtnih slucajeva. jer, u tom slucaju, itekako mjenja statisticke podatke, koji nisu tacni i prikazuju lazne statisticke brojeve. nije isto ako je iskazana smrtnost 1,1% ili 0,6% (ovo su proizvoljni postotci, ali su moguci i u praksi), a, ocito, da usljed nepouzdanosti rezultata testa moze doci do laznih i netacnih statistickih podataka.
Naravno da se radi o procjenama, takva je priroda ovih podataka. Smrtnost se procjenjuje (IFR = 0,6 - 1,4 % - ovo procjenjuje Imperial College London) ovisno o demografiji, zdr. sistemu, regiji, itd. Ova najnovija studija iz Španije je ustvari jako dobra, a slični podaci se dobijaju iz seroloških testiranja iz NYC i Ženeve.
daddy-kool wrote: ↑14/05/2020 02:46 Coronavirus: the first seroprevalence data estimates that 5% of the population has been infected, with variability according to provinces (IFR = 1,2%)
https://www.isciii.es/Noticias/Noticias ... VID19.aspx
Btw, ovdje su procjene ICL:
https://mrc-ide.github.io/covid19estima ... l-infected
- GAU8
#25432 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Citav zivot je sprdancija. I jos na kraju umres.konektovan wrote: ↑14/05/2020 14:33 Testovi su sprdancija. Znam za nekoliko osoba koje su bile pozitivne, da bi 3 dana poslije bile negativne.....
- konektovan
#25433 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Druze, ne pricam napamet. To su osobe koje poznajem,...GAU8 wrote: ↑14/05/2020 14:34Citav zivot je sprdancija. I jos na kraju umres.konektovan wrote: ↑14/05/2020 14:33 Testovi su sprdancija. Znam za nekoliko osoba koje su bile pozitivne, da bi 3 dana poslije bile negativne.....
-
daddy-kool
#25434 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Senzitivnost rt-pcr testa na covid je od 80-90%, a to znači da će 10-20% stvarno inficiranih biti prikazano na testu sa negativnim rezultatom (tzv lažno negativni).
(sensitivity of initial rRT-PCR was only 83.3%)
https://www.ejradiology.com/article/S07 ... 0150-9/pdf
- TheCitizen
#25435 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
0,6% od ukupno zarazenih. A ukupno zarazeni u procjenama su registrovani puta 10. Trenutno je i ta umnozena procjena ogromnih 0,59% populacije. Strahota.Maha23 wrote: ↑14/05/2020 13:18Dobro je, nadolazimo polako, nije vise 0,03% kako su pojedini tvrdili...TheCitizen wrote: ↑14/05/2020 12:07 Korona virus je najstrasniji i najsrtonosniji virus u ljudskoj historiji. Procijenjena smrtnost od 0,6% je pokazatelj da ce korona virus dovesti do izumiranja covjecanstva. Za nekoliko hiljada godina. Mozda.
Bar se uspio smanjiti broj umrlih od gripe pa ih je ove sezone umrlo samo 180 hiljada od nje. Od korone trenutno skoto 300 hiljada. To je zajedno 480 hiljada. Tek sad je ovo onaj srednji godisnji prosjek umrlih od gripe. Zvoni li ikome ikakvo zvono?
Jucer mi se prijatelj testirao u Sarajevu. Kaze da je nalaz pokazao da ima antitijela i da to znaci da je prebolovao koronu. On nema pojma da je bio bolestan. 52 godine ima.
Zar za taj pcr test nije njegov izumitelj rekao da nije namijenjen za viruse?
Da se potsjetimo.

Last edited by TheCitizen on 14/05/2020 14:48, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#25436 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ako je prc pokazao da su bili pozitivni, onda je velika vjerovatnoća da su zaista i bili inficirani.konektovan wrote: ↑14/05/2020 14:33 Testovi su sprdancija. Znam za nekoliko osoba koje su bile pozitivne, da bi 3 dana poslije bile negativne.....
Ako je imuni sistem svoje "odradio" zašto ne bi bili negativni nakon 3 dana?
Da li su imali nekih simptoma?
- konektovan
#25437 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisu imali nikakve simptome.daddy-kool wrote: ↑14/05/2020 14:46Ako je prc pokazao da su bili pozitivni, onda je velika vjerovatnoća da su zaista i bili inficirani.konektovan wrote: ↑14/05/2020 14:33 Testovi su sprdancija. Znam za nekoliko osoba koje su bile pozitivne, da bi 3 dana poslije bile negativne.....
-
coco1
#25438 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
super, hvala. znaci, imamo cca 15% (prosjek izmedju 10 i 20% )lazno negativnih koji hodaju medju nama, svuda u svijetu? na 100 testiranih to je 15 zarazenih, za koje je "lazno" utvrdjeno da su negativni. na 1000 ljudi to je 150 zarazenih koji su "lazno" negativni, hodaju medju nama, svakodnevno i svuda. koliko, potencijalno, ti "lazno negativni" mogu zaraziti stvarno zdrave? da li nam ovo govori da je, ipak, svedski pristup najsvrsishodniji i najlogicniji?daddy-kool wrote: ↑14/05/2020 14:39Senzitivnost rt-pcr testa na covid je od 80-90%, a to znači da će 10-20% stvarno inficiranih biti prikazano na testu sa negativnim rezultatom (tzv lažno negativni).
(sensitivity of initial rRT-PCR was only 83.3%)
https://www.ejradiology.com/article/S07 ... 0150-9/pdf
-
daddy-kool
#25439 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tako je. Iz tog razloga su naši insistirali na samoizolaciji od 14 dana, pogotovo što testovi u prvih 2-3 dana od infekcije imaju najveću vjerovatnoću da daju lažno negativan rezultat. U početku kada nije bilo dovoljno testova, oni su testirali samo one koji razviju simptome - da bi potvrdili infekciju na Covid-19, a da bi izbjegli opasnost širenja infekcije od lažno negativnih propisivana je samoizolacija na 14 dana nakon kojih sigurno ne bi bili zarazni.coco1 wrote: ↑14/05/2020 14:50
super, hvala. znaci, imamo cca 15% (prosjek izmedju 10 i 20% )lazno negativnih koji hodaju medju nama, svuda u svijetu? na 100 testiranih to je 15 zarazenih, za koje je "lazno" utvrdjeno da su negativni. na 1000 ljudi to je 150 zarazenih koji su "lazno" negativni, hodaju medju nama, svakodnevno i svuda. koliko, potencijalno, ti "lazno negativni" mogu zaraziti stvarno zdrave?
Ma jok, oni su zalutali.
Zemlje koje su rano uvele lockdown prije izlaze iz krize i u mnogo boljoj epidemiološkoj formi (Austrija, Norveška, Slovenija, Česka, ...).
-
daddy-kool
#25440 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moguće je da su bili asimptomatski slučajevi i da je imuni sistem brzo riješio infekciju, procjene su da je takvih 50% od ukupno zaraženih.konektovan wrote: ↑14/05/2020 14:49Nisu imali nikakve simptome.daddy-kool wrote: ↑14/05/2020 14:46Ako je prc pokazao da su bili pozitivni, onda je velika vjerovatnoća da su zaista i bili inficirani.konektovan wrote: ↑14/05/2020 14:33 Testovi su sprdancija. Znam za nekoliko osoba koje su bile pozitivne, da bi 3 dana poslije bile negativne.....
Može se provjeriti serološkim testom.
-
daddy-kool
- GAU8
#25442 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
PCR Test ne moze biti lazno pozitivan ako se savjesno radi (laborant nije slucajno pobrkao, pomijesao, ili kontaminirao uzorke)konektovan wrote: ↑14/05/2020 14:37Druze, ne pricam napamet. To su osobe koje poznajem,...GAU8 wrote: ↑14/05/2020 14:34Citav zivot je sprdancija. I jos na kraju umres.konektovan wrote: ↑14/05/2020 14:33 Testovi su sprdancija. Znam za nekoliko osoba koje su bile pozitivne, da bi 3 dana poslije bile negativne.....
Moze biti lazno negativan ako je rana faza infekcije, pa osoba ima vrlo malo virusa i prilikom uzimanja brisa ne bude prisutan virus u uzorku.
- geralt
#25443 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Navedi nam bilo koju sezonu gripe u zadnjih 20 godina koja je kod nas pobila 120 ljudi. Uzmi u obzir da imamo mnogo, mnogo manji postotak zarazenih koronom nego zarazenih gripom ijedne sezone. I da se korona nece zaustaviti na 120 zrtava, jer imamo jos preko 800 aktivnih slucajeva, te 30-ak novih slucajeva svakog dana.TheCitizen wrote: ↑14/05/2020 14:41 0,6% od ukupno zarazenih. A ukupno zarazeni u procjenama su registrovani puta 10. Trenutno je i ta umnozena procjena ogromnih 0,59% populacije. Strahota.
Zar za taj pcr test nije njegov izumitelj rekao da nije namijenjen za viruse?
Evo da ti pomognem, Klix sve fino sumirao za zadnjih par godina: https://www.klix.ba/vijesti/bih/provjer ... /200328069
FBiH
2019/20: 21
2018/19: 24
2017/18: 19
RS
2018/19: 62
2017/18: 1
2016/17: 4
Ili hajmo ovako, jesi li ikad cuo da na dernek dodje covjek sa gripom, i da u roku od mjesec dana cetvero sa tog derneka umre od gripe?
- GAU8
#25444 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa sve ovo ovako...
-
coco1
#25445 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
kada govorim o "lazno negativnim" ne govorim o uvezenim slucajevima (dijaspora, stranci i sl, jer se na njih odnosila mjera samoizolacije), nego o domicilnom stanovnistvu, koje je testirano i imalo "lazno negativan" rezultat. evo, recimo mene testiraju sada i dobijem "lazno negativan" (pu, pu, pu) nalaz. provodim vrijeme sa suprugom koja je medicinski radnik i radi svaki 3. dan od 08,00 do 22,00, sa sinom od 29 godina, koji ima drustvo s kojim se redovno druzi, poslovno smo angazovani, neki dan sam isao u banja luku i prijedor... kakve sve klastere mi mozemo izazvati?daddy-kool wrote: ↑14/05/2020 15:00Tako je. Iz tog razloga su naši insistirali na samoizolaciji od 14 dana, pogotovo što testovi u prvih 2-3 dana od infekcije imaju najveću vjerovatnoću da daju lažno negativan rezultat. U početku kada nije bilo dovoljno testova, oni su testirali samo one koji razviju simptome - da bi potvrdili infekciju na Covid-19, a da bi izbjegli opasnost širenja infekcije od lažno negativnih propisivana je samoizolacija na 14 dana nakon kojih sigurno ne bi bili zarazni.coco1 wrote: ↑14/05/2020 14:50
super, hvala. znaci, imamo cca 15% (prosjek izmedju 10 i 20% )lazno negativnih koji hodaju medju nama, svuda u svijetu? na 100 testiranih to je 15 zarazenih, za koje je "lazno" utvrdjeno da su negativni. na 1000 ljudi to je 150 zarazenih koji su "lazno" negativni, hodaju medju nama, svakodnevno i svuda. koliko, potencijalno, ti "lazno negativni" mogu zaraziti stvarno zdrave?
Ma jok, oni su zalutali.
Zemlje koje su rano uvele lockdown prije izlaze iz krize i u mnogo boljoj epidemiološkoj formi (Austrija, Norveška, Slovenija, Česka, ...).
mene Bog ne moze ubjediti da na iskazane brojeve testiranja u federaciji, posljednjih 10-tak dana, stvarno, ima tako mali broj zarazenih. ja bih najsretniji bio da se ovo cudo nikako nije pomenulo i pojavilo i da se niko, nikada i nigdje nije zarazio istim, ali... ne kazem da neko lazira rezultate testova, da idu sa biranjem koga testirati kako bi brojevi bili sto manji, itd, itd. nije banja luka preko svijeta, a tamo je situacija daleko drugacija. iskreno, ja se pitam radi li se o istim vrstama testova, isti proizvodjac i sl. brojevi su mi nelogicni i niko mi tu logiku nece promjeniti, ma sta mi pricao ili pisao.
sto se svedske tice, kao i za sve ostalo, pokazat ce vrijeme. svedski strucnjaci tvrde da ce, u konacnici, brojevi izmedju svedske i drzava koje si pobrojao biti priblizni, samo sto je svedska do tih brojeva dosla "brzo" i sa blagim mjerama zabrana, a kod drugih ce se to rastegnuti na duzi vremenski period i uz rigoroznije mjere. kazem, vrijeme ce pokazati.
-
daddy-kool
#25446 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To si potpuno upravu. Te dileme se sada javljaju sa ovim ceritifikatima za putovanja ili prilikom prijema pacijenata u bolnice, jer ne postoji način da se utvrdi da neko nije u ranoj fazi infekcije. Možeš biti zaražen a dobiti negativan nalaz, a možeš zaista biti negativan pa se opet zaraziti dan poslije. Negativan nalaz ništa ne garantuje, tako da u suštini nalaz ima neku vrijednost samo ako je pozitivan.coco1 wrote: ↑14/05/2020 15:31
kada govorim o "lazno negativnim" ne govorim o uvezenim slucajevima (dijaspora, stranci i sl, jer se na njih odnosila mjera samoizolacije), nego o domicilnom stanovnistvu, koje je testirano i imalo "lazno negativan" rezultat. evo, recimo mene testiraju sada i dobijem "lazno negativan" (pu, pu, pu) nalaz. provodim vrijeme sa suprugom koja je medicinski radnik i radi svaki 3. dan od 08,00 do 22,00, sa sinom od 29 godina, koji ima drustvo s kojim se redovno druzi, poslovno smo angazovani, neki dan sam isao u banja luku i prijedor... kakve sve klastere mi mozemo izazvati?
mene Bog ne moze ubjediti da na iskazane brojeve testiranja u federaciji, posljednjih 10-tak dana, stvarno, ima tako mali broj zarazenih. ja bih najsretniji bio da se ovo cudo nikako nije pomenulo i pojavilo i da se niko, nikada i nigdje nije zarazio istim, ali... ne kazem da neko lazira rezultate testova, da idu sa biranjem koga testirati kako bi brojevi bili sto manji, itd, itd. nije banja luka preko svijeta, a tamo je situacija daleko drugacija. iskreno, ja se pitam radi li se o istim vrstama testova, isti proizvodjac i sl. brojevi su mi nelogicni i niko mi tu logiku nece promjeniti, ma sta mi pricao ili pisao.
Ja sam protivnik njihovog pristupa, ali vidim da je Švedska mnogima uzor pa sam malo popustio.coco1 wrote: ↑14/05/2020 15:31 sto se svedske tice, kao i za sve ostalo, pokazat ce vrijeme. svedski strucnjaci tvrde da ce, u konacnici, brojevi izmedju svedske i drzava koje si pobrojao biti priblizni, samo sto je svedska do tih brojeva dosla "brzo" i sa blagim mjerama zabrana, a kod drugih ce se to rastegnuti na duzi vremenski period i uz rigoroznije mjere. kazem, vrijeme ce pokazati.
- uglavnomja
#25447 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
svedska +69
norveska +3
norveska +3
- jeza u ledja
#25448 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prije svega - broj umrlih od gripe svake godine je procjena, bilo za razvijene zemlje koje imaju preciznije podatke, bilo za cijeli svijet. Brojke konkretno umrlih direktno od gripe su u stvari mnogo manje od ovih procjena. Mislite kako se broj zrtava od COVID-19 napuhava? Mislite da se ljudima koji su umrli, a imali i druge bolesti, tipa upala pluca ili gripa, pogresno kao uzrok smrti upisuje COVID-19? Eh, pa, iznenadicete se da su procjene u vezi sezonskih brojeva smrti obicne gripe mnogo dubioznije. U stvarnosti, broj registrovanih umrlih od gripe je mnogo manji od godisnjih procjena.TheCitizen wrote: ↑14/05/2020 12:07 Korona virus je najstrasniji i najsrtonosniji virus u ljudskoj historiji. Procijenjena smrtnost od 0,6% je pokazatelj da ce korona virus dovesti do izumiranja covjecanstva. Za nekoliko hiljada godina. Mozda.
Bar se uspio smanjiti broj umrlih od gripe pa ih je ove sezone umrlo samo 180 hiljada od nje. Od korone trenutno skoto 300 hiljada. To je zajedno 480 hiljada. Tek sad je ovo onaj srednji godisnji prosjek umrlih od gripe. Zvoni li ikome ikakvo zvono?
U Americi je sezonski broj smrti od gripe procjenjen na izmedju 25 i 65 hiljada, medjutim broj registrovanih slucajeva smrti od iste (na nacin na koji se recimo trenutno registruje broj smrti od COVID-19) je u stvari mnogo manji - izmedju 3 i 15 hiljada godisnje.
Slicno je za EU, a pogotovo za svijet ukupno. U stvari godisnje procjene smrti od gripe u svijetu su notorno problematicne. To ne znaci da su netacne, samo znaci da su zasnovane na raznim modelima, algoritmima, pickama materinama.
Vise o tome na primjer ovdje ili ovdje.
E sad, a posto se ovo iznad ponavlja vise puta....da su sezonske brojke umrlih od gripe slicne COVID-19. Broj umrlih od ovog novog virusa je vec debelo presisao broj sezonskih smrti od gripe, u razvijenim zemljama koje rade pouzdane statistike. Godisnje u EU/EEA izmedju 15 i 70 hiljada ljudi umre od gripe (tacnije od "uzroka vezanih za gripu") (izvor). Broj dosadasnjih zrtava od COVID-19 u EU je za sada cirka 150k. Znaci duplo vise.
U Americi je broj zrtava od gripe godisnje izmedju 20 i 60k (izvor - ima raznih procjena od ispod 20 do skoro 70). Trenutan broj umrlih od Coronavirusa u Americi je vec na 85 hiljada.
Znaci ovo je i pored mjera koje su uvedene, i naravno pored umrlih od gripe ove sezone (kojih je mnogo manje nego inace, ali i dalje naravno postoje, i za rad diskusije iznad trebali bi ih dodati na ukupan broj smrti od obje bolesti i tu brojku porediti sa sezonskom gripom). I naravno, ovdje se barata direktno registrovanim smrtima od COVID-19, a broj zarazenih i neregistrovanih umrlih je sigurno veci, ako ne i drasticno veci. I da dodamo da smo vec debelo izasli iz sezone gripe.
I opet da dodam broj svih umrlih u pogodjenim zemljama je drasticno veci zadnja 2 mjeseca nego inace.
Ovaj novi virus je vise nego ocito mnogo opasniji od obicne gripe. Al dobro, pravicemo se ludi, traziti izgovore za sve.
Inace, interesantno kako se struka slusa kada je u pitanju sve ostalo, a ne ovaj virus. Pa se tako uzimaju procjene procjena izvedenih izvedenica sezonskih slucajeva smrti gripe i svih smrti koje imaju veze sa istom, ali se mnogo direktnije i jasnije racunice COVID-19 odbacuju. Ovo primjetim i u diskusijama inace gdje se poteze sumnja u zvanicne podatke, nauku, itd, i nekom cudnom logikom se naucni podaci, cesto iz istih izvora, koriste da bi se osporila strucnost tih istih naucnika u vezi neke druge naucne teze.
- jeza u ledja
#25449 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kojih doktora?TheCitizen wrote: ↑14/05/2020 12:20 Puno doktora se slaze. Puno ih to i javno govori ali im se na daje medijski prostor. Jos vise ih ne zeli javno pricati. A ove sto pricaju njih cenzurisu i brisu gdje god mogu.
Od nekoliko medicinara ovdje sam vec cuo istu stvar, da je ove godine ovaj virus samo izdvojen iz mase od godisnje gripe i da se od njega onda napravio bauk. Ne znam da li je ovo tacno ali gledajuci brojeve izgleda da jeste. Kazu da je isto bilo uradjeno i sa onim h1n1 prije nekoliko godina.
Ne, nije tacno i brojevi se ne slazu.
- jeza u ledja
#25450 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ova vijest nije tacna. Stavio sam izvor prije 10-ak strana. Brojka nije 96% vec 81%.biglebovski wrote: ↑14/05/2020 13:13Belgija...daddy-kool wrote: ↑14/05/2020 12:55 Smrti od korone su vjerovatno i veće jer se upisuju samo one gdje je potvrđena zaraza,
To je zemlja s 11 milijuna ljudi koja je - u vrijeme pisanja - zabilježila preko 6.000 smrtnih slučajeva. No, za razliku od drugdje, više od polovice tih smrti prijavljeno je iz domova umirovljenika. A od ukupne smrti koja se dogodila u domovima, četiri posto su slučajevi potvrđeni koronavirusnim testom, a 96 posto je sumnjivih.
https://www.euronews.com/2020/04/22/ana ... statistics
PS: Odnosno stavio je neko drugi, ne sjecam se ko, ja sam samo procitao sta pise.