mayab wrote:Koristimo neki Elektrolux pekač već godinama iako nismo ni približno zadovoljni kvalitetom kruha (pri dnu bude nabijen, a na vrhu previše prozračan, i džaba sve, nikakva paznja, recepti, male izmjene u receptu nisu pomogle , medjutim koristimo ga jer se tako barem zna šta se jede, za razliku od onih "hibrida" iz pekara....
Zadnjih par mjeseci smo probali fol da pekač samo odradi proces miješanja i prvog dizanja tijesta, a onda u pleh i u rernu, e to je stvarno vrhunski kruh, samo je zahtjevno vremenski, i onda skoro da dodjemo do situacije da pekač ne izvršava svoju osnovnu namjenu, a to je da se sve naspe i da mašina dalje sama odradjuje posao , ali šta je tu je...
U Sarajevu 8 mjeseci koristim Moulinex sa dvije mjesalice...a...na Jadranu koristim 4 mjeseca Elektrolux pekac...godinama.
U Moulinexu je kruh savrsen. U Elektroluxu, kako kad. Uglavnom je dobar, jer sam se tokom dosta godina izvjestio u recepturama, ali...cesto se desavaju i losiji rezultati, napr. kao kod tebe ali to je samo kada malo pozurim i nisam posve precizan. Inace, ja sam dosta precizan i strogo pazim da su sastojci koje stavljam u tacno onim mjernim kolicinama kako uputstvo i recepti kazu. Mislim da nesto grijesis u recepturi, mozda nisi,bas, najprecizniji prilikom stavljanja sastojaka. Kada bi znao tok i nacin stavljanja sastojaka ... znao bi gdje grijesis...i bio bi puno zadovoljniji sa svojim kruhom.
- Korisnici pekaca cesto zaboravljaju da brasno koje upotrebljavaju mora odstojati najmanje jedan mjesec. Ako se upotrebljava svjeze brasno ... kruh nije najbolji.
- Cesto se zanemari da germa hlapi i ponekad se mora staviti malo vise germe, narocito ako se upotrebljava malo vece pakovanje germe.
- Manja ili veca kolicina vode moze da uzrokuje u konacnici losiji kruh.
- Mora se stavljati mljeko i secer. Mnoge domacice to ne rade itd. itd.
Na zalost, nisam na netu nasao kvalitetne recepte za Elektrolux pekace...ali, recepti koje upotrebljavam za Moulinex pekac su dobri i ja ih upotrebljavam za Elektrolux pekac.
Kako rece forumasica...pekac mi jedan od najvaznijih i najkorisnijih kucanskih aparata. I ja cesto izmjesim sve u pekacu i onda tijesto prebacim u tepsiju pa ga ispecem u rerni. Kruh je nevjerovatno dobar...sto je logicno, jer ima puno vise prostora za pecenje. Inace, sve se mjesi u pekacu...tjesto za picu, kolace i sl. Nema sanse da neko moze na ruke izmjesiti tako dobro tijesto za picu.
Na kraju ... za sve korisnike bilo kojeg pekaca...Cesto se desava da mjesalice zablokiraju i kantica, a time i pekac postanu neupotrebljivi. Potrebno je stavljati vrelu, kipucu vodu u kanticu i malo pomalo rucno pokusavati da se pokrene mjesalica. Malo pustiti da voda ugrije mjesalicu...pa pokusavati je okretati. Meni je do sada svaki put uspjelo. A to se desava cim jedno duze vrijeme ne koristite pekac.
I za korisnike Moulinex pekaca jedno moje iskustvo...Na donjem djelu poklopca pekaca odsarafiti tih nekoliko sarafa, rastaviti i izmedju staviti foliju za pecenje...i prekriti sve one rupice, izuzev stakla. Kruh ce biti puno bolje pecen.
Ako po zavrsetku pecenja ostavite kruh u pekacu, sutradan ce kruh biti puno zilaviji. Kruh se mora odmah izvaditi, staviti ga u krpu na rersetku da se hladi bar nekoliko sati prije upotrebe. Ovo ne vazi za one koji odmah jedu kruh... Ja svoj kruh jedem 2-3 dana i svaki dan mi je dobar.