SDP

Better Man

#60401 Re: SDP

Post by Better Man »

drug_profi wrote: 09/05/2020 02:53
Better Man wrote: 08/05/2020 22:44 Treba ukinuti finansiranje političkih stranaka trajno, ali isto zabraniti svim javnim preduzečima da i pfening smiju dati bilo kojoj političkoj stranci. Stranke treba da se finasiraju isključivo od članarine svojih članova i nikako drugačije.
To je udar na demokratiju i pogoduje samo onome ko ima budzet pod kontrolom. Ne nasjedajte na ove SDA podvale.
Sve se to zda zakonom regulisati da za marku uzetu iz budžeta ili javnog preduzeča itd. ideš u zatvor i sve moraš vratiti i žestoke sankcije za stranku.
Better Man

#60402 Re: SDP

Post by Better Man »

izvrsni direktor wrote: 09/05/2020 08:24
Better Man wrote: 08/05/2020 22:44 Treba ukinuti finansiranje političkih stranaka trajno, ali isto zabraniti svim javnim preduzečima da i pfening smiju dati bilo kojoj političkoj stranci. Stranke treba da se finasiraju isključivo od članarine svojih članova i nikako drugačije.
A kako bi sprijecio onda "dobit ces tender ako doniras privatno 10 posto iznosa tendera u sda"?
Tako što bi izmjenio zakone i takvo bi nešto bilo navedeno kao teško krivično djelo i svaki tender bi se morao provjeriti
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#60403 Re: SDP

Post by izvrsni direktor »

Better Man wrote: 09/05/2020 20:32
A kako bi sprijecio onda "dobit ces tender ako doniras privatno 10 posto iznosa tendera u sda"?
Tako što bi izmjenio zakone i takvo bi nešto bilo navedeno kao teško krivično djelo i svaki tender bi se morao provjeriti
Pa to je zakonski odavno regulisano, korupcija je i sad kaznjiva i krivicno djelo. Tenderi se i sad provjeravaju detaljno. Postoje komisije, agencija za javne nabavke, tenderi se kontrolisu, tuzilastvo procesuira, sudstvo takodje.
Ne razumijem, kako bi se to ubuduce moglo dovesti u red, a pogotov mi nije jasno zasto nije do sad u red dovedeno? Znas li ti?
Better Man

#60404 Re: SDP

Post by Better Man »

izvrsni direktor wrote: 09/05/2020 21:25

Pa to je zakonski odavno regulisano, korupcija je i sad kaznjiva i krivicno djelo. Tenderi se i sad provjeravaju detaljno. Postoje komisije, agencija za javne nabavke, tenderi se kontrolisu, tuzilastvo procesuira, sudstvo takodje.
Ne razumijem, kako bi se to ubuduce moglo dovesti u red, a pogotov mi nije jasno zasto nije do sad u red dovedeno? Znas li ti?
Pa kad bi se dovelo u red, oni više ne bi mogli krasti.Zato i nije dovedeno u red, Mora se insistirati na tome i zabraniti strankama da odlučuju o tome i tu moraju raditi teški profesionalci koji nisu nikad bili ni u jednoj stranci.
drug_profi

#60405 Re: SDP

Post by drug_profi »

Da se vako razumijemo. Nerko je svojim nekim radnjama dok je bio premijer direktno mene opljackao. Znaci uzeo pare iz mog dzepa.
Ne bih detaljisao jer 90% vas nije kadro shvatiti funkcionisanje trzista kapitala. Bitno je da ima kod mene aferima.

A ja sam, i opet cu, glasati za SDP. Jer neko mora stati na rep sistemu gdje se na minderu sve zavrsava. Mora se oduzeti bjanko pobjeda na izborima.
Mora se drzavni tuzilac zamisliti da li ce imati politicku zastitu dogodine i da li ce neki novi prosekutor njega tada goniti.
Imamo sada i Kiflu i Pedju. Imamo blok stranaka koje su naizgled ideoloski razlicite, ali to sad uopste nije bitno. Bitno je da postoje tri stranke koje zele uspostaviti modernu drzavu. Uspostaviti sistem programa rada i odgovornosti prema biracima. Uspostaviti Ustavno-pravni poredak de fakto, a ne pro forme, ili Jure de franko.
RunnerX

#60406 Re: SDP

Post by RunnerX »

drug_profi wrote: 09/05/2020 21:34Imamo sada i Kiflu i Pedju. Imamo blok stranaka koje su naizgled ideoloski razlicite, ali to sad uopste nije bitno. Bitno je da postoje tri stranke koje zele uspostaviti modernu drzavu. Uspostaviti sistem programa rada i odgovornosti prema biracima. Uspostaviti Ustavno-pravni poredak de fakto, a ne pro forme, ili Jure de franko.
Težak je i mukotrpan posao pred njima, a imaju samo dvije godine da se spreme za vjerovatno najvažnije izbore ikad. Što se tiče ideoloških razlika, sve dok Dino gravitira prema centru, biće to ok. Postoji dosta stvari oko kojih se ne slažu, ali vrlo malo njih utiče na život građana, to je najbitnije.

Ovaj blok djeluje veoma ozbiljno i šteta što je Komšić zastranio jer bi sa njim bili poprilično jači, ali bolje što je sad ovo uradio, nego za dvije godine, tada bi napravio mnogo veću štetu.
Kikibombona

#60407 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Leverage wrote: 09/05/2020 17:35Sad si ovu temu sveo na to šta Nermin Nikšić misli ili ne misli. Moj problem sa tvojim razmišljanjem nije to što ti ne misliš lijepo o Nikšiću, moj problem je to što ti misliš da treba obustaviti finansiranje političkih subjekata i još na to spominješ "skupocjene Mercedese", kao da se od tih para uzimaju nekakvi skupocjeni Mercedesi, a ne iz budžeta institucija.
Da ne sirimo pricu, izdvojit cu ovaj dio...

Evo sta sam pisao o finansiranju stranaka iz budzeta na temi PzP:
Kikibombona wrote: 04/04/2020 22:05Ja se sa ovim nikako ne mogu sloziti.

Upravo suprotno, ja bih odredio da se stranke primarno finansiraju iz budzeta te uz simbolicne donacije gradjana, ne vise od 50km godisnje.

Mi sada imamo slucaj da privrednici doniraju pozamasne iznose strankama, sto transparentno sto tajno, te se vlast poslije revansira namjestenim tenderima. To je ujedno jedan od najvecih problema u ovoj drzavi.

Mora se uciniti sve da se podigne kineski zid izmedju stranka i privatnih ulagaca.

Kikibombona wrote: 04/04/2020 22:40Od svih inicijativa koje je pokrenuo Mirsad Hadzikadic ova mi se najmanje svidja. Mislim da je izrazito kontraproduktivna i da ce stranke motivisati da jos vise traze novac od privrednika, tj. tajkuna u slucaju BiH. Iz toga obavezno proizilaze veoma stetni aranzmani od kojih drzava i narod imaju veliku stetu.

...

Ja bih predlozio zakon da se strogom zatvorskom kaznom sankcionisu svi koji uplate na racun stranke vise od 50-100km godisnje. Stranke finansirati primarno iz budzeta, da budu nezavisne od tajkuna.

...

Pogledaj recimo Srbiju i tamosnjeg tajkuna Miroslava Miskovica. On je godinama bio glavni finansijer politickih stranka u zemlji. Bilo mu svejedno ko ce dobiti izbore kada finansira poziciju i opoziciju. Uplati strankama 10 a preko nastimanih tendera i sumnjivih poslova zaradi 100 miliona eura. Dobar posao za njega.

Tako rade svi drugi tajkuni na Balkanu, finansiraju politicke organizacije i onda traze protuusluge iz kojih zarade ogromne iznose.

...

Svjestan sam da prijedlog Platforme nailazi na dobar odjek vecine gradjana BiH radi razvijene mrznje prema strankama. Prosjecan Bosanac konta, super majku im jebem, sto manje strankama i sto manje plate ministrima. A jadni Bosanac nije svjestan da ce manjak u budzetu namirivati tajnim kanalima i aranzmanima sa tajkunima od kojih ce drzava i narod imati ogromnu stetu.

Dakle, ja se protivim skidanju stranka sa budzeta i smanjenju plata ministrima i parlamentarcima. Ustede su male a potencijalna steta ogromna.
Kikibombona wrote: 05/04/2020 00:50Napisao sam da doniranje treba zabraniti i drakonski sankcionisati. Preduslov za to su neovisne sigurnosno-obavjestajne sluzbe.

Ljudi koji se bore protiv korupcije svakako zasluzuju visoke plate. Sa malim platama ih postavljas u iskusenje.

Novac od clanova je simbolican i nedovoljan. Koja bi stranka mogla pokriti troskove od obicnih donatora? Nijedna. Tu dolazimo do tajkuna i njihovih izdasnih donacija. A sta mislis, onako laicki, zasto bi neki tajkun donirao stranci milion 100 000 ili 1 000 000? ;-)

...

Izdvajanja za stranke uopste nisu velika i na listi problema taj problem je negdje na 1001 mjestu. Ako dodjemo na nivo svijesti Finaca, tek onda mozemo razmatrati ovakve ideje. U ovakvoj situaciji, izrazito kontraproduktivno. Skidanje stranka sa budzeta bi dodatno ojacali vezu stranaka i tajkuna, a to bi dodatno srozalo drzavu i narod.
Sada je situacija vanredna, suoceni smo sa ekonomskim kolapsom. Treba rezati sve gdje se rezati moze da bi se zastitile ugrozene kategorije. Apsolutno je nemoralno zadrzati postojece iznose za stranke dok desetine hiljada ljudi ostaje bez posla.

...

Neka Nermin Niksic i ekipa stave u sluzbu svoj privatni novac za vrijeme predizborne kampanje. Zaradili su stotine hiljada maraka, desetine miliona, ljudi iz vrha SDP-a, a da su uzasno malo vratili narodu.
Leverage

#60408 Re: SDP

Post by Leverage »

Ama ne mogu Nikšić i ekipa te pare (ako ih uopšte imaju) staviti u svrhu predizborne kampanje jer je to protivno zakonu i završili bi u zatvoru. Ne može pojedinac donirati ni fening više od 10 hiljada maraka na godišnjem nivou. Ako se troškovi kampanje ne mogu opravdati prihodima partije onda je to klasični kriminal. Ti savjetuješ opozicione političare da budu malo kriminalci? Znaš valjda ko bi to jedva dočekao.

Slažem se da je vanredna situacija i slažem se da je država pred ekonomskim kolapsom. Tim prije novac treba ulagati u jedinu stvar koja nas može izvući iz te situacije - dakle u promjenu vlasti. Ja sam se ovdje raspravljao sa jednim koji je tvrdio da svima na budžetu treba smanjiti plate pa tako i prosvjetnim radnicima. E pa sad da kažem da bih pristao prije da se meni smanji plata nego da se ukine finansiranje političkih subjekata i to kažem iz najsebičnijih mogućih razloga, smatram da će meni lično biti bolje jer tad postoji realna šansa da se vlast promijeni i da mnogi koji ne rade ili rade za male plate počnu raditi i raditi za veće plate, pa tako i ja.

Toliko o tome.
drug_profi

#60409 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ne mozes to zahtjevati dok se budzetski novac NE DAJE privredi. Znaci uzeli su strankama kao zbog krize, a istovremneo to sto su uzeli ne daju tamo gdje je kriza.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#60410 Re: SDP

Post by izvrsni direktor »

Better Man wrote: 09/05/2020 21:31
izvrsni direktor wrote: 09/05/2020 21:25

Pa kad bi se dovelo u red, oni više ne bi mogli krasti.Zato i nije dovedeno u red, Mora se insistirati na tome i zabraniti strankama da odlučuju o tome i tu moraju raditi teški profesionalci koji nisu nikad bili ni u jednoj stranci.
Znaci kazes da nije dovedeno u red zato sto to ne zele ovi iz sda kako bi mogli nastaviti po svom. Ali pvaj put kazes da treba inzistirati na tome, kako bi sda sama valjda odlucila da ne zeli to vise i da zeli da se sama kazni? Potrebno je samo da mi ovaj put insistiramo. Na tome.
Ulazimo u teritorije bajki?
RunnerX

#60411 Re: SDP

Post by RunnerX »

Leverage wrote: 09/05/2020 22:18 Ama ne mogu Nikšić i ekipa te pare (ako ih uopšte imaju) staviti u svrhu predizborne kampanje jer je to protivno zakonu i završili bi u zatvoru. Ne može pojedinac donirati ni fening više od 10 hiljada maraka na godišnjem nivou. Ako se troškovi kampanje ne mogu opravdati prihodima partije onda je to klasični kriminal. Ti savjetuješ opozicione političare da budu malo kriminalci? Znaš valjda ko bi to jedva dočekao.
Ovako to rade majstori igre,

Leverage

#60412 Re: SDP

Post by Leverage »

To bi vjerovatno bilo pozdravljeno do strane onih koji su protiv finansiranja iz budžeta.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#60413 Re: SDP

Post by Chmoljo »

bunk wrote: 09/05/2020 19:41
Chmoljo wrote: 09/05/2020 19:28 Karikirao si ti sam sebe sa ovim rješenjima finansiranja političkih subjekata.
Ja to oduvijek govorim.
Ukinut financiranje politike.
Ko hoce u politiku nek proda privatnu imovinu ili skupi donacije.
Normala.

Dobro ultima reče, tako su srbi i za embargo govorili.
JThomas

#60414 Re: SDP

Post by JThomas »

a ako je neko slučajno već u politici, pa slučajno i na vlasti, njega će korektivi u vlasti spriječiti da to zloupotrijebi :thumbup:
ultima_palabra

#60415 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Leverage wrote: 09/05/2020 22:18 Ama ne mogu Nikšić i ekipa te pare (ako ih uopšte imaju) staviti u svrhu predizborne kampanje jer je to protivno zakonu i završili bi u zatvoru. Ne može pojedinac donirati ni fening više od 10 hiljada maraka na godišnjem nivou. Ako se troškovi kampanje ne mogu opravdati prihodima partije onda je to klasični kriminal. Ti savjetuješ opozicione političare da budu malo kriminalci? Znaš valjda ko bi to jedva dočekao.

Slažem se da je vanredna situacija i slažem se da je država pred ekonomskim kolapsom. Tim prije novac treba ulagati u jedinu stvar koja nas može izvući iz te situacije - dakle u promjenu vlasti. Ja sam se ovdje raspravljao sa jednim koji je tvrdio da svima na budžetu treba smanjiti plate pa tako i prosvjetnim radnicima. E pa sad da kažem da bih pristao prije da se meni smanji plata nego da se ukine finansiranje političkih subjekata i to kažem iz najsebičnijih mogućih razloga, smatram da će meni lično biti bolje jer tad postoji realna šansa da se vlast promijeni i da mnogi koji ne rade ili rade za male plate počnu raditi i raditi za veće plate, pa tako i ja.

Toliko o tome.
Stani, onaj ko je na vlasti ce ulagati u promjenu vlasti? To nema ni kod Branka Kockice...
Leverage

#60416 Re: SDP

Post by Leverage »

ultima_palabra wrote: 09/05/2020 23:31

Toliko o tome.
Stani, onaj ko je na vlasti ce ulagati u promjenu vlasti? To nema ni kod Branka Kockice...
Ne skontah gdje sam ja to napisao.
ultima_palabra

#60417 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Kazes da treba ulagati u promjenu vlasti, ko da ulaze?
Leverage

#60418 Re: SDP

Post by Leverage »

ultima_palabra wrote: 09/05/2020 23:38 Kazes da treba ulagati u promjenu vlasti, ko da ulaze?
Možda nisam bio dovoljno jasan. Ako ostane finansiranje političkih subjekata onda će ostati i finansiranje opozicije i to vidim kao ulaganje u promjenu vlasti.
putokaz1

#60419 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Kritika i Izmišljanje SDA botova o SDP u znači da se SDA boji SDP BH ali bez razloga
Ako SDP nije skočio 2018 teško će sad preskočit 10 Načelnika i to je Previše
Ako SDP Dobije 3 nova Načelnika će biti Uspjeh
Bitni su glasači DF2018 izvan KS
Kome će se orjentisat
A Šta je rekao Nermin ili koliko Amandmana Fadilj nije usvojio ili Jel Mašić obrijao bradu je nebitno
SDP ima svoje glasače i neke nove iz DF-a,povratnike i
To je sve
ultima_palabra

#60420 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Leverage wrote: 09/05/2020 23:40
ultima_palabra wrote: 09/05/2020 23:38 Kazes da treba ulagati u promjenu vlasti, ko da ulaze?
Možda nisam bio dovoljno jasan. Ako ostane finansiranje političkih subjekata onda će ostati i finansiranje opozicije i to vidim kao ulaganje u promjenu vlasti.
Ok, ali kontrola je kod vlasti i oni su skontali da ce ici u kontra smjeru.
Leverage

#60421 Re: SDP

Post by Leverage »

ultima_palabra wrote: 09/05/2020 23:45
Leverage wrote: 09/05/2020 23:40
Ok, ali kontrola je kod vlasti i oni su skontali da ce ici u kontra smjeru.
Ali pritisak javnosti kao u slučajevima Asim, Fikret i slično mogao bi da to osujeti.

Naravno, kao što vidimo, javnost baš i nije naklonjena ovoj opciji što uveliko pomaže SDA-u.
putokaz1

#60422 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Javnost nije naklonjena nikome
50% neče izaći
Možda u KS da Konaković ima naklon bivših DF i SBB glasača dijelom i može se probližiti SDA-u u tom dijelu BH
Na TK javnost je uz SDP
cadburry

#60423 Re: SDP

Post by cadburry »

Ko prati sta pisem, zna da sam ja posebno naklonjen SDP-u i Nasoj stranci. Ali ova Niksiceva glupost gdje se zali sto je smanjen grant za politicke stranke je toliko nepromisljen i bahat cin da sebi ne mogu doci.
Kikibombona

#60424 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Toliko o tome.
Pa eto, ako moze 10 000, neka bude 10 000, ni marka vise. Koliko u SDP-u ima ljudi nakacenih na budzet, parlamentaraca, nacelnika, vijecnika, bogatih pojedinaca... svi neka izdvoje po 10k i eto ogromnih sredstava. Neka se aktiviraju simpatizeri sa manjim iznosima.

Neka Nermin Niksic i ekipa stave privatna vozila u sluzbu stranke, neka obilaze gradove i sela, neka rade sa gradjanima. Neka pocnu jos danas. Ko moze zabraniti Nerminu Niksicu da upali auto te zajedno sa sarardnicima posjeti jedno bosansko ili hercegovacko selo, sutra drugo itd...!???

Kada covjek ima volju nacina je milion.

Tu je internet kao besplatan medij. SDP je i tu trom, nikakav. Zasto Nermin Niksic ne odvoji sat sedmicno kao Hadzikadic da bi odgovorio na pitanja gradjana, da se malo priblizi narodu? Internet nudi milion mogucnosti samo treba ukljuciti mozak i zagrijati stolicu.

...

Kako ce SDP urediti drzavu ako nisu sposobni pribaviti milion-dva za nekoliko mjeseci, ako nisu sposobni osmisliti produktivnu kampanju sa manjim iznosom nego inace...!???

...

SDP-eove kampanje su do sada bile qrton, iste kao SDA-ove i drugih stranaka. Nimalo inventivnosti. Istresi milione na bilborde, poneki stranacki skup sa vozanjem stranackih aktivista i to je to. Pa na posljednjem predizbornom skupu u Zenici SDP je dovukao kamaru simpatizera iz drugih gradova. Licno sam gledao kolonu SDP autobusa. :-x Za to im trebaju pare? Neka se napuse qrca sto se mene tice. Ako su nesposobni, jebat ih. Pokupit se i u Njemacku. Ne pada mi na pamet da ginem za Nermina Niksica, da bi on imao 5k platu.

...

Kao glasac NS pisao sam Pedji Kojovicu vise puta. Svaki put je odgovorio osim jednom. Znas kada nije odgovorio? Kada sam mu prebacio sto uzima platu dok parlament ne radi. Pametnom dosta.

I meni da bude zao sto je NS ostala bez sredstava...!?? Ako imaju volje i znanja lako ce nadomjestiti smanjen budzet.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#60425 Re: SDP

Post by malakh »

Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

Kada sam se u septembru 2019. godine kandidovao za predsjednika KO SDP BiH Sarajevo i time ugrozio u potpunosti svoj lični odnos sa rukovostvom partije, to sam učinio jer sam itekako bio svjestan pogubnosti ostanka aktuelnog rukovodstva na čelu sarajevske organizacije - navodi Čengić.

Uz uvjerenost u loš rad rukovodstva organizacije, jasno je vidljivo bilo da to rukovodstvo ne može napraviti "tim" ili "ekipu" dok je meni zamjerano upravo da želim praviti "tim" ili "ekipu". O održanoj Konvenciji nikada javno nisam govorio, jer nisam želio ugroziti ugled SDP BiH u javnosti, zato su mi pomalo smiješne bile kritike SDP-a na račun afere "Asim" i organizovanja izbora unutar sarajevske SDA, kada su se iste stvari dešavale u izborima za sarajevski SDP. Jedina razlika je što za razliku od Efendića sam ja šutio o tome.
još je zanimljivo kako su u sarajevskom sdpu sa nulom pomnožili njega i sašu magazinovica, prijetili otkazima u toplanama ako se ne glasa za masica....

i zbog ovog mislim da će čengić uskoro biti bivši u sdpu.
Post Reply