Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
jeza u ledja

#24401 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

DEMONIKA wrote: 06/05/2020 02:34
jeza u ledja wrote: 06/05/2020 02:31
DEMONIKA wrote: 06/05/2020 00:06

grohotom vam se smijem :mrgreen:
Znaci ne dernecis na plazi?

Jebiga, zna se kakvim ljudima je sve smijesno. Ljudi umiru. Ekonomije se raspadaju. Tebi smijesno. :thumbup:

Da je meni tvoja pamet, da se i ja malo nasmijem.
A da je meni tvoja da se odmorim :mrgreen:
Od cega ti imas da odmoris dijete drago? :-)
Pisat pa spavat.
freelancerBIH

#24402 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

RJ57 wrote: 06/05/2020 00:39 danas su švabe i izraelci neovisno jedni od drugih potvrdili da su uspjeli izolovati antitijela koja mogu spriječiti aktivnost virusa nakon zaraze. testovi slijede i ako to bude proferceralo mogao bi se dobiti djelotvoran lijek protiv korone za par mjeseci.

meni nije jasno da li bi uspješan lijek tog tipa pomogao razvoju vakcine ili ne, ali i lijek bi bio velika stvar. onda barem ne bi morali slušati o raznoraznim remdesivirima i klorokinima ovoga svijeta!
I za ova anti tijela - treba vremena koliko i za vakcinu, prerano si se ponadao :D
GAU8

#24403 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Za brojace i nebrojace umrlih;

ne znam da li je vec bila ova animacija:

https://www.reddit.com/r/dataisbeautifu ... dium=web2x

Ako je vec bilo, izvinjavam se.
RJ57

#24404 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RJ57 »

freelancerBIH wrote: 06/05/2020 08:46
RJ57 wrote: 06/05/2020 00:39 danas su švabe i izraelci neovisno jedni od drugih potvrdili da su uspjeli izolovati antitijela koja mogu spriječiti aktivnost virusa nakon zaraze. testovi slijede i ako to bude proferceralo mogao bi se dobiti djelotvoran lijek protiv korone za par mjeseci.

meni nije jasno da li bi uspješan lijek tog tipa pomogao razvoju vakcine ili ne, ali i lijek bi bio velika stvar. onda barem ne bi morali slušati o raznoraznim remdesivirima i klorokinima ovoga svijeta!
I za ova anti tijela - treba vremena koliko i za vakcinu, prerano si se ponadao :D
sigurno treba, ali koliko sam ja razumio puno manje nego za vakcinu. sa tim antitijelima je fazon da se daju kao lijek već zaraženima i djeluju odmah direkt protiv virusa.
za vakcinu je komplikovanija situacija jer je potrebno stvoriti imunitet, dakle antitijela koja tijelo stvara na osnovu onoga što je ubrizgano kao sastavni dio vakcine. takva antitijela onda ostaju u tijelu i daju mu imunitet, dok su ova iz lijeka samo za trenutno dejstvo.

da li ta saznanja mogu pomoći u stvaranju vakcine ne znam
Last edited by RJ57 on 06/05/2020 09:39, edited 1 time in total.
biglebovski

#24405 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Oni stariji od 60 godina mogli bi biti osjetljiviji na koronavirus, ali 103-godišnja žena iz Kentuckyja borila se s njim i pobijedila.

Virdžiniji Harris, koja živi u okrugu Hopkins, dijagnosticiran je virus u ožujku nakon agresivne groznice i mučnine, rekla je njezina obitelj za WFIE-TV. Kako nije imala respiratornih problema, njezina obitelj nije mislila da je riječ o koronavirusu, ali svejedno je testirana.

"Rezultati smo dobili oko pet dana kasnije, a oni su bili pozitivni. Bili smo vrlo uznemireni, uznemireni ", rekao je unuk Adam Harris.

Njeni simptomi su uključivali visoku temperaturu i nizak krvni tlak.

„Bila sam tako bolesna i mislila sam da ću umrijeti. Ali dobri Gospodin se pobrinuo za mene, svi su se molili za mene, a jednostavno nije bilo moje vrijeme ", rekao je Harris

"Ako bi mogla to preći sa 103 godine, osjećala bi se da ga većina ljudi može proći ako bi se brinuli o sebi i učinili ono što su trebali učiniti", rekao je njezin sin Doug Harris.

https://www.nbcconnecticut.com/news/cor ... n/2256098/
stakasa

#24406 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 7/fulltext

Ovaj Giesecke zna sta prica. I sigurno covjek sa integritetom. On tvrdi da se ovo ne moze zaustavit, on to tvrdi od pocetka i ponajvise zbog njega Svedska je u borbi sa ovim virusom isla putem kojim je isla.
Znaci daba nam se je sakrivat, stice svakog prije ili kasnije. Ali 98 posto ljudi nece ni znati da su imali i prebolili coronu
biglebovski

#24407 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

GAU8 wrote: 06/05/2020 09:16 Za brojace i nebrojace umrlih;

Daj nam onu kako se po Bingu širi, pa onda onaj formular o odbijanju liječenja, nije ni on odavno bio.
biglebovski

#24408 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

daddy-kool wrote: 06/05/2020 03:09 Ja ne mogu da vjerujem da se vodi rasprava oko toga da li je korona prenapuhana ili su mjere bile nepotrebne. Nije samo jedna zemlja, i nismo samo mi uveli mjere, nego su skoro pa sve zemlje na svijetu reagovale vrlo drastično. Mnoge od tih zemalja bi jedva dočekale da pokažu kako su njihovi rivali ispali glupi i pogriješili, neki bi lizali svetišta da pokažu kako se ne boje virusa, drugi bi pozivali na izlaske na kafu protiv straha od virusa, dok bi treći zaglupljivali pričom kako je sve ovo prevara (hoax). Čekaj pa sve se ovo desilo. :-) Zajebo se Čeh, Švabo, Rus, Amerikanac i Englez ali se Bosanac prevariti ne da. Isto kao u vicu. :D :skoljka:
Kad će onih deset petnest dana do eksplozije virusne smrti, što si nam predviđao sredinom marta?
GAU8

#24409 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

stakasa wrote: 06/05/2020 09:42 https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 7/fulltext

Ovaj Giesecke zna sta prica. I sigurno covjek sa integritetom. On tvrdi da se ovo ne moze zaustavit, on to tvrdi od pocetka i ponajvise zbog njega Svedska je u borbi sa ovim virusom isla putem kojim je isla.
Znaci daba nam se je sakrivat, stice svakog prije ili kasnije. Ali 98 posto ljudi nece ni znati da su imali i prebolili coronu
Pa ovdje vise niko ni ne tvrdi da se virus moze "zaustaviti". To se moglo uraditi dok je bio izolovan samo u Kini (ako je uopste ikad i bio)

Sada je samo pitanje koliko treba odvrnuti cesmu za nove infekcije.
Je li podnosljivo da jedna zemlja kao BiH ima po 1000 novih infekcija dnevno (ukljucujuci i one infekcije za koje nikad ne saznamo).
Moze li to biti 2000 dnevno?

Uglavnom kad bude inficirano oko 2 miliona bosanaca, mozemo govoriti o imunitetu krda. To bi znacilo 1000 - 2000 dana i corona bye-bye
GAU8

#24410 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

biglebovski wrote: 06/05/2020 09:48

Daj nam onu kako se po Bingu širi, pa onda onaj formular o odbijanju liječenja, nije ni on odavno bio.
NIsam ja kriv sto si frustriran :-)
Banksy

#24411 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

As Trump Pushes to Reopen, Government Sees Virus Toll Nearly Doubling

An internal Trump administration model projects a near-doubling of daily coronavirus deaths by June 1 as the nation begins to reopen, as well as a rapid rise in daily infections.

https://www.nytimes.com/2020/05/04/us/p ... -toll.html

The projections, based on data collected by various agencies, including the Centers for Disease Control and Prevention, and laid out in an internal document obtained Monday by The New York Times, forecast about 200,000 new cases each day by the end of May, up from about 30,000 cases now. There are currently about 1,750 deaths per day, the data shows.

biglebovski

#24412 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

GAU8 wrote: 06/05/2020 09:54

A nisam ni ja tebi kriv što si se sasro ko grlica...
GAU8

#24413 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

biglebovski wrote: 06/05/2020 09:57

Taj si zakljucak donio na osnovu...
biglebovski

#24414 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

GAU8 wrote: 06/05/2020 10:00
veličine tvoje glave.... :D :D :D :D :bih: :bih: :bih: :bih:
daddy-kool

#24415 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

stakasa wrote: 06/05/2020 09:42 https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 7/fulltext

Nažalost i Giesecke i Tegnell su upali u zamku svoje prvobitne pretpostavke da smrtnost od Covid-19 nije veća od IFR = 0,1% (opasnija od sezonske gripe koja ima IFR = 0,02%) i na tome su gradili svoju strategiju "usporavanja epidemije" tj drugačije nazvani put sticanja "imuniteta krda". Sada kada su zagazili duboko u tom smjeru, teško je promijeniti stav i ovaj članak je ustvari odbrana tog pristupa, samo što ja ne vidim nauku ili istraživanja koja to podržavaju.
PCR testing and some straightforward assumptions indicate that, as of April 29, 2020, more than half a million people in Stockholm county, Sweden, which is about 20–25% of the population, have been infected (Hansson D, Swedish Public Health Agency, personal communication).
Ovo gore je matematički model (koji izgleda nije objavljen jer "personal communications") a uz neke "neposredne pretpostavke" pretpostavlja da je 20-25% građana u Stockholmu već imalo infekciju. Pa veli ispod da serološka ispitivanja pokazuju da se stvari odvijaju u tom smjeru jer Danderyds bolnici je 20% testiranog osoblja imalo antitijela (što naravno nije reprezentativan uzorak). Iako se koriguje u odnosu na prethodne izjave gdje je navodio veće brojeve samo za grad Stockholm, još uvijek nisu objavljena serološka istraživanja koja potvrđuju ovakve navode. Izloženost od 20% je malo vjerovatna, jer je NYC imao toliku izloženost ali se kod njih to pokazalo i na broju umrlih.

Ima mnogo kritika i unutar Švedske:
https://www.dn.se/debatt/alternativ-cor ... radda-liv/

Imperial College London u svom modelu procjenjuje da je oko 5,26% Švedske bilo do sada inficirano.
https://mrc-ide.github.io/covid19estima ... l-infected

Da bi se zarazilo između 66-82% populacije (granične vrijednosti za postizanje imuniteta krda) trebalo bi između tri i četiri godine.
daddy-kool

#24416 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Banksy wrote: 06/05/2020 09:56

As Trump Pushes to Reopen, Government Sees Virus Toll Nearly Doubling

An internal Trump administration model projects a near-doubling of daily coronavirus deaths by June 1 as the nation begins to reopen, as well as a rapid rise in daily infections.

https://www.nytimes.com/2020/05/04/us/p ... -toll.html

The projections, based on data collected by various agencies, including the Centers for Disease Control and Prevention, and laid out in an internal document obtained Monday by The New York Times, forecast about 200,000 new cases each day by the end of May, up from about 30,000 cases now. There are currently about 1,750 deaths per day, the data shows.

U USA idu predsjednički izbori i plašim se da će odluke biti donesene sa čisto političkom računicom.
daddy-kool

#24417 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

biglebovski wrote: 06/05/2020 09:50

Kad će onih deset petnest dana do eksplozije virusne smrti, što si nam predviđao sredinom marta?
Ja mislim da si ove "eksplozije virusne smrti" samo ti na forumu spominjao.
GAU8

#24418 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

biglebovski wrote: 06/05/2020 10:06
GAU8 wrote: 06/05/2020 10:00

veličine tvoje glave.... :D :D :D :D :bih: :bih: :bih: :bih:
Hajde, makar nisam frustriran... :izet: :izet:
salik79

#24419 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Profesor sa Stanforda John Ioannidis u intervjuu za CNN objasnjava da je Covid19 "uobicajena i blaga bolest" koja je jednako opasna ili cak manje opasna za opcu populaciju od gripe (gripe). Posebnu zastitu pruziti pacijentima u starackim domovima i bolnicama.

I jos jedan profesor sa Stanforda dr. Scott Atlas, u intervjuu za CNN, tvrdi da je "pogresna ideja zaustavljanja Covida19 stvorila katastrofalnu situaciju u zdravstvu". Nastali su iracionalni strahovi jer je bolest bila „sveukupno blaga“. Stoga ne postoji "apsolutno nikakav razlog" za opsezne testove na opcoj populaciji, nego su potrebni samo u bolnicama i starackim domovima.

Banksy

#24420 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

French hospital discovers Covid-19 case from December

Man found to have had virus a month before government confirmed first cases

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... 8ctanPwnoU

“He was sick for 15 days and infected his two children, but not his wife, who works in a supermarket,” he said.

“He was amazed. He didn’t understand how he had been infected. We put the puzzle together and he had not made any trips. The only contact that he had was with his wife.”

The man’s wife worked alongside a sushi stand, close to colleagues of Chinese origin, Cohen said. It was not clear whether those colleagues had travelled to China, and the local health authority should investigate, he added.

stakasa

#24421 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

daddy-kool wrote: 06/05/2020 10:32

Nažalost i Giesecke i Tegnell su upali u zamku svoje prvobitne pretpostavke da smrtnost od Covid-19 nije veća od IFR = 0,1% (opasnija od sezonske gripe koja ima IFR = 0,02%) i na tome su gradili svoju strategiju "usporavanja epidemije" tj drugačije nazvani put sticanja "imuniteta krda". Sada kada su zagazili duboko u tom smjeru, teško je promijeniti stav i ovaj članak je ustvari odbrana tog pristupa, samo što ja ne vidim nauku ili istraživanja koja to podržavaju.
PCR testing and some straightforward assumptions indicate that, as of April 29, 2020, more than half a million people in Stockholm county, Sweden, which is about 20–25% of the population, have been infected (Hansson D, Swedish Public Health Agency, personal communication).
Ovo gore je matematički model (koji izgleda nije objavljen jer "personal communications") a uz neke "neposredne pretpostavke" pretpostavlja da je 20-25% građana u Stockholmu već imalo infekciju. Pa veli ispod da serološka ispitivanja pokazuju da se stvari odvijaju u tom smjeru jer Danderyds bolnici je 20% testiranog osoblja imalo antitijela (što naravno nije reprezentativan uzorak). Iako se koriguje u odnosu na prethodne izjave gdje je navodio veće brojeve samo za grad Stockholm, još uvijek nisu objavljena serološka istraživanja koja potvrđuju ovakve navode. Izloženost od 20% je malo vjerovatna, jer je NYC imao toliku izloženost ali se kod njih to pokazalo i na broju umrlih.

Ima mnogo kritika i unutar Švedske:
https://www.dn.se/debatt/alternativ-cor ... radda-liv/

Imperial College London u svom modelu procjenjuje da je oko 5,26% Švedske bilo do sada inficirano.
https://mrc-ide.github.io/covid19estima ... l-infected

Da bi se zarazilo između 66-82% populacije (granične vrijednosti za postizanje imuniteta krda) trebalo bi između tri i četiri godine.
Nisi bolan kompetentan da ovo tvrdis. Kao sto nisam ni ja. Google i linkovi stvaraju privid ali iza ovoga covjeka stoji 40-ak godina iskustva i naucnog rada. Mi do prije tri godine o ovome nismo znali nista a sad bi da savjete okolo djelimo i ocjenjujemo strucnost ljudi kojima je ovo posao
salik79

#24422 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

U novom intervjuu, epidemiolog, Knut Wittkowski objasnjava, da je opasnost Covid19 slicna opasnosti od gripe i da je vrhunac zaraze u vecini zemalja premasen prije lockdowna. Zatvaranje citavih drustava bila je katastrofalna odluka bez koristi, ali s ogromnom stetom. Najvaznija mjera je zastita starackih domova. Izjave Billa Gatesa o Covid19 bile su "apsurdne" i "nemaju nikakve veze sa stvarnoscu", a cijepljenje protiv Covid19 nije potrebno. Uticajni model Covid19 britanskog epidemiologa Neila Fergusona (onaj sto je situaciju iskoristio za svaleranciju) bio je "potpuni promasaj".

Last edited by salik79 on 06/05/2020 11:24, edited 1 time in total.
Banksy

#24423 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

IDENTIFICIRAN NOVI SOJ COVIDA-19 KOJI JE PUNO ZARAZNIJI OD 'ORIGINALA' 'Ako i nađemo cjepivo, njegova bi učinkovitost mogla biti ograničena...'

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10276840/

Znanstvenici su identificirali novi soj koronavirusa koji je postao dominantan u cijelom svijetu i čini se da je zarazniji od verzija koje su se širile u ranim danima pandemije Covida-19, pokazala je nova studija koju su predvodili znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija u američkom Los Alamosu.

Novi soj pojavio se u veljači u Europi, brzo je migrirao na istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država i bio je dominantan širom svijeta od sredine ožujka, objavili su znanstvenici.

Osim što se brže širi, može ljude učiniti ranjivijima na drugu infekciju.

Ako pandemija ne uspije sezonski prestati s toplijim vremenom, upozorava studija, virus bi mogao doživjeti daljnje mutacije, a učinkovitost cjepiva mogla bi biti ograničena. Ako je cjepivo dizajnirano na temelju originalne verzije koronavirusa, možda neće biti učinkovito protiv novog soja, upozorili su autori studije.

Iako istraživači još ne znaju detalje kako se mutirani šiljak virusa ponaša u tijelu, očito čini nešto što mu daje evolucijsku prednost u odnosu na prethodnika i potiče njegovo brzo širenje. Jedan znanstvenik nazvao ga je "klasičnim slučajem Darwinove evolucije".

Čak i ako novi soj nije opasniji od ostalih, on bi ipak mogao komplicirati napore da se pandemija stavi pod kontrolu. Poseban bi problem bio kada bi virus toliko mutirao da ljudi koji imaju imunitet na ranije sojeve ne bi imali imunitet na novu verziju koronavirusa.

stakasa

#24424 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

salik79 wrote: 06/05/2020 11:22 U novom intervjuu, epidemiolog, Knut Wittkowski objasnjava, da je opasnost Covid19 slicna opasnosti od gripe i da je vrhunac zaraze u vecini zemalja premasen prije lockdowna. Zatvaranje citavih drustava bila je katastrofalna odluka bez koristi, ali s ogromnom stetom. Najvaznija mjera je zastita starackih domova. Izjave Billa Gatesa o Covid19 bile su "apsurdne" i "nemaju nikakve veze sa stvarnoscu", a cijepljenje protiv Covid19 nije potrebno. Uticajni model Covid19 britanskog epidemiologa Neila Fergusona (onaj sto je situaciju iskoristio za svaleranciju) bio je "potpuni promasaj".

I ovaj svedski govori da se ne uzdamo previse u vakcinu. Na kraju ce Nestorovic ispast u pravu
salik79

#24425 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Njemački virolog Hendrik Streeck u novom intervjuu objasnjava konacne rezultate svoje studije antitijela. Streeck je ustanovio da je smrtnost Covid19 0,36%, ali u intervjuu dalje objasnjava da je to gornja granica, a smrtnost je vjerovatno u rasponu od 0,24 do 0,26% ili čak i manja. Prosjecna starost umrlih pozitivno testiranih je bila oko 81 godine.

https://medicalxpress.com/news/2020-05- ... ality.html
Locked