Imaju raznorazni izvjestaji CDC i na njima na dnu ima kad je stranica zadnji put updateovana. Recimo ima i izvjestaj o 80k estimaciji, a ispod pise "note" da su ovi brojevi updateovani (i na dnu pise septembar 2018). Itd.salik79 wrote: ↑04/05/2020 21:08 Ili je ova revizija u novembru naknadno, ove godine, dopisana sitnim slovima, ili je rijec o totalnoj neozbiljnosti, da ne kazem aljkavosti, jer:
Malo je reci - sumnjiva rabota. Volio bih da sam imao screenshotovanu ovu stranicu prije mjesec, mjesec i po dana.CDC officials called the 80,000 figure preliminary, and it may be slightly revised. But they said it is not expected to go down.
Ako se ovako mogu igrati brojkama nakon skoro dvije godine, onda bi se, po potrebi, mogli "poigrati" i sa ovim korona brojkama. A, da ce ih morati revidirati, i to u skorije vrijeme, to svakako.
Ne moze se voditi diskusija tako da za nesto sto ti ne odgovara u zvanicnom izvoru podataka kazes da je "sumnjiva rabota". Onda nema svrhe uzimati uopste bilo kakve zvanicne podatke u obzir. Sta god da izleti se moze osporiti.
Corona brojke su diskutabilne, to se ja mislim svi slazu, jer je u pitanju nova varijabla za koju nije ni postojao kod u bazi podataka, pogotovo u kombinaciji sa drugim respirativnim bolescugama. Mislim da razne zemlje imaju razne nacine kodiranja smrti od raznih bolesti, i oko toga se vodi polemika i sredjuju podaci nekoliko godina. Slicno ko popis stanovnistva. Tako da konacan broj XY tek mozes naci za mozda godinu-dvije unazad.
Opet se vracam na ukupne brojke umrlih, a koje su vece. Moze biti polemike oko toga sta je uzrok smrti, ali ne moze oko toga sta su faktualne brojke. Naravno, osim ako se spore obicni podaci. A u tom slucaju, diskusija gubi svaki smisao .