Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post Reply
Giancarlo
Posts: 482
Joined: 26/12/2008 21:22

#1926 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Giancarlo »

Tomahawk11 wrote: 04/05/2020 11:35
pici wrote: 04/05/2020 11:30 znaci kurjaci se povlace ko fol iz bizmisa dok se ovo sve ne slegne... zasto sipa ne trazi od malinara uplatnice bankovnih racuna kojima je zmbt voditelj rastrkao 10 miliona, ahbabima poplacao talove... svi drmnuli lovu i sad registratori stoje u magazi... ovakav oČiti lopovluk ako prodje, treba ugasiti ovu drzavu... fiko kako ide post... selam :bih:
Ja ba, kud ode lova, kaže gubi joj se svaki trag, uplaćena na inostrane račune :-)
Lova je najlaksi trag za pratiti u istragama, zato im je i najveci problem u ovoj prici. Zato evo nakon 8 ili 9 dana jos niko ziv nije ni priveden, uhapsen, ispitan... Radi se 24/7 300km/h da se papirologija ili zataska zauvijek bez traga ili da se sad naknadno dovede u red. Jednostavno nema drugog objasnjenja za ovo skandalozno nepostupanje nadelznih organa. Ovo je evc gotovo, nema od ovoga nista. sve e preofirno odradeno, ali fikreta izvlaci sto je sa druge strane imao za sda vazne pijune u vidu solaka i fadila, a ja nesto ne vjerujem da je sda u ovom trenu spremna pustiti ih niz vodu zbog fikre, tako da ce izvuci skupa sa njima u paketu.
User avatar
pici
Posts: 43539
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1927 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by pici »

lova je na racunima rastaljena... a istraga je u toku sto bi fiko, solak, fOdilj, zaHiragic rekli nek o ovome odluce i preispitaju nadlezni organi...

Bezočno izrugivanje javnosti postaje svakodnevni manir onih koji bi prema toj istoj javnosti trebali iskazati barem kurtoazno poštovanje.

Vjerujete li da će Sead Kreštalica, tužitelj iz slučajeva Memić, Hotić i Delimustafić, kazniti krivce za nabavku respiratora? Ili će Sanita Alagić od medijske rupe napraviti bazen?

Bezočno izrugivanje javnosti postaje svakodnevni manir onih koji bi prema toj istoj javnosti trebali iskazati barem kurtoazno poštovanje. Umjesto toga oni drsko uzvraćaju, okuraženi višegodišnjom nedodirljivošću bez obzira na razmjere kriminalnih radnji u kojima sudjeluju, piše Žurnal.
Sanita Alagić, pomoćnica Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, nakon tvrdnji da je nabavka respiratora iz Kine “provedena u skladu za važećim zakonima i procedurama” te osude novinara koji previše pitaju, rečenicom objavljenom na Instagramu najbolje, navode, predočava mentalitet ovovremenske pljačkaške kaste pod stranačkim okriljem.

„Samo vi meni kopajte jamu, kad završite ja ću sebi napraviti bazen“, poručila je Alagić nakon što su je naljutili “novinari koji su počeli raditi posao institucija koje su nadležne”. Cinizam ove izjave možda je i nadmašila onu “sve po zakonu” Nedžada Brankovića .

Kako piše Žurnal, druga „pljuska“ javnosti došla je upravo iz institucije nadležne za Solaka, Alagić, Hodžića i ostalu malinarsko-respiratorsku družinu i njihove bravure vrijedne 10,5 miliona našeg novca.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva KS-a Sabina Sarajlija imenovala je Seada Kreštalicu za šefa Odjela za gospodarski kriminal i korupciju.

Tužitelj za kojeg je Ured disciplinskog tužitelja prije osam godina predlagao udaljenje s dužnosti, postaje tako čelnik odjela tužilaštva koje bi trebalo istražiti i slučaj nabavke respiratora iz Kine (pre)plaćenih iz federalnog budžeta!

Navode da drugostupeno povjerenstvo VSTV-a ne samo da svojevremeno nije prihvatilo prijedlog o udaljenju, nego je smanjilo prvostepenu kaznu, pa mu je u konačnici izrečena mjera smanjenja plate za 20 posto na period od jedne godine.

Da, ističu, tolika je kazna za “ponašanje u sudu ili tužiteljstvu i izvan suda ili tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije”. Navode da je vrhunac svog kontroverznog rada tužitelj Kreštalica imao je u slučaju ubistva Dženana Memića na Ilidži, optužujući Ljubu i Bekriju Seferovića da su ovog mladića usmrtili svojim vozilom.
Seferovići su na dva suđenja oslobođeni optužbe, a niz tužiteljskih odluka i potezi tužitelja Kreštalice ukazivali su da su mnogi detalji i dokazi ovog slučaja ili skriveni ili lažirani.

O Tužiocu Kreštalici Žurnal je nekoliko puta pisao, od njegove uloge u ublažavanju kazne poznate osobe sarajevskog kriminalca Mirze Hatića do “slučajnih susreta” s optuženima u predmetu Pravda gdje je “glavna zvijezda” Alija Delimustafić.

I sada, pišu, dok čekamo da iz izolacije doma svoga čelnik VSTV-a Milan Tegeltija na harmonici kojom tijekom pandemije uveseljava virtualni puk, odsvira akord koji označava dehibernaciju pravosuđa, trebamo vjerovati da će istraga kupovine respiratora biti potpuna i dosljedna te da krivci ponovo neće biti neki seferovići.

Da povjerujemo kako će tužilaštvo ustvrditi odgovornost čelnika federalne vlade, direktora civilne zaštite, vlasnika “Srebrne maline” i utvrditi ko je “podrinjski boss” u pozadini? Neće, naravno.
Kako navode, podrugljivost buduće vlasnice bazena ne ostavlja prostora da vjerujemo u suprotno. Oni su naučili da je za tužiteljstvo “sehara” SDA nedodirljiva, iako se ista nemilice puni od danka koji nam svakodnevno sve više nameću.


Ako to još niste shvatili, dodaju, pomoći vam nema, ponovo ćete glasati za iste, za njihov paketić od 100g kahve, pola kile “kocke”, a ove godine možda bude i pokoja malina pride…

Last edited by pici on 04/05/2020 19:39, edited 1 time in total.
joe_black
Posts: 1618
Joined: 27/07/2012 12:36

#1928 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by joe_black »

Evi i SDA se oglasila povodom afere...Ocekujmo zrtvovanje dorata Solaka (Max ce doci do promjene na neku drugu poziciju)
Iz sve ovoga ce ispasti da je SDA nejveci pozitivac u ovoj aferi...hahahahahah
User avatar
pici
Posts: 43539
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1929 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by pici »

- Podržavamo pokretanje istražnih radnji, te očekujemo ubrzano provođenje istrage s ciljem provjeravanja zakonitosti nabavke respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH, uzimajući u obzir čitav niz opravdano iskazanih sumnji u vezi sa ovom nabavkom.

- Podržavamo odluku Vlade Federacije BiH da se preispitaju i učine dostupnim javnosti nabavke koje su vršile federalne institucije za vrijeme pandemije. Očekujemo da to isto učine i svi drugi nivoi vlasti u BiH.
:lol: :lol: :lol: drze lopova...
User avatar
Industrialyzer
Posts: 4839
Joined: 11/06/2011 23:51

#1930 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Industrialyzer »

joe_black wrote: 04/05/2020 19:39 Evi i SDA se oglasila povodom afere...Ocekujmo zrtvovanje dorata Solaka (Max ce doci do promjene na neku drugu poziciju)
Iz sve ovoga ce ispasti da je SDA nejveci pozitivac u ovoj aferi...hahahahahah
Provjerena taktika, godinama prolazi, stotine miliona su tako prisvojili. Ali, mora jednom ta taktika pasti u vodu, mora jedan slucaj ogoliti nekog kapitalca, pa majku mu i Cosa Nostra je pala kad se Falcone pojavio :mrgreen:
User avatar
exliberal-ex
Posts: 7707
Joined: 11/04/2013 00:01

#1931 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by exliberal-ex »

pici wrote: 04/05/2020 19:42
- Podržavamo pokretanje istražnih radnji, te očekujemo ubrzano provođenje istrage s ciljem provjeravanja zakonitosti nabavke respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH, uzimajući u obzir čitav niz opravdano iskazanih sumnji u vezi sa ovom nabavkom.

- Podržavamo odluku Vlade Federacije BiH da se preispitaju i učine dostupnim javnosti nabavke koje su vršile federalne institucije za vrijeme pandemije. Očekujemo da to isto učine i svi drugi nivoi vlasti u BiH.
:lol: :lol: :lol: drze lopova...
normalno da podrzavaju....


pitaj kurvi jel postena...naravno da jesam tako i ovi...podrzavamo... od 92 podrzavamo...nema koga nismo iz centrale i prvog safa podrzali :D
drinjanin
Posts: 120
Joined: 03/04/2009 14:54

#1932 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by drinjanin »

Kad ne zelis da rijesis slucaj - formiras komisiju :-D

Kad tuzilastvo ne reagira promptno na ovako inkriminirajuce informacije znaci da se sve lagano papiroloski pripremi i i rastegne na sudu. Drugim rijecima,: pisaj po sirotinji...ko ih ...

Neko rece u ranijim postovima da ne zasluzujemo drzavu. Zbog ovakvih desavanja cemo je izgubiti izgubiti. Ljudi ce biti svjesni kad bude kasno. Jbg...Svak sebi
User avatar
Matzan
Posts: 7008
Joined: 16/01/2015 13:25

#1933 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Matzan »

JThomas wrote: 04/05/2020 14:54 da se vidi je li cijena normalna ili nije.
Dakle, cijena ide na psihijatrijsko vještačenje?
User avatar
JThomas
Posts: 69048
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#1934 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by JThomas »

pokušaj humora je deplasiran. koja god vrsta postupka išla, obaveza ugovornog organa je da se uvjeri i obezbjedi da se javni novac racionalno troši. što znači da je cijena optimalna, redovna, tekuća...što sve prevedeno na razgovorni dijalekt znači normalna.

da, ja znam da to u nas ne biva tako. samo me nemojte ubjeđivati da je to u redu. puno iskrenije je ovako k'o ovaj ahbab, haha jeste l' to ljubomorni, jel' to vi ne biste, fikro, jaguar, hajmo se kladiti da ništa neće biti, hoćemo po milju, jel to nemate...
zlajci
Posts: 117
Joined: 13/12/2009 12:52

#1935 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by zlajci »

Novak20 wrote: 02/05/2020 20:43
Novak20 wrote: 02/05/2020 13:18 Gledam ponovno ovaj ugovor između FU CZ i "F.H. Srebrena malina" i sve više sumnjam u to da je smišljeno "sfušeren".

Kada se nabavljaju robe, uradi se specifikacija sa preciznim tehničkim karakteristikama traženog uređaja, garantnim rokovima, načinu održavanja, eventualnoj obuci korisnika itd. Ako se kojim slučajem navodi "marka" robe, obavezno stoji ili ekvivalent, odnosno roba druge "marke" sa istim ili sličnim karakteristikama.
Ovdje se već u Čl. 1. vidi da je Ponuđač 02.04. '20.(nije registriran u SJN) već dostavio (pred)ponudu za uređaj HC VE 003. Pošto je isporučen drugi uređaj, trebalo bi prvo usporediti tehničke karakteristike ugovorene i isporučene robe. Ako se ne slažu, stvar je jasna i malom djetetu.

U članu 2. (ne)dvosmisleno je navedeno da PDV plaća Prodavac. Prodavac je nakon isporuke 80 ventilatora platio PDV, a za 20 neisporučenih uređaja nije ni imao potrebu uplatiti PDV. Ne da mi se sada tražiti da vidim ima li Prodavac pravo povrata PDV. Ako ima, i te pare ostaju njemu.

Image

https://hms.ba/objavljen-ugovor-o-nabav ... oj-malini/

Treće poglavlje je trebalo biti rok, način i mjesto isporuke pa onda uvjeti plaćanja ali recimo da je to formalna i nebitna stvar. Ono što je bitno je da se nigdje ne navodi iznos penala u slučaju kašnjenja ako se roba ne isporuči do 15. 04. '20. Ugovorom nije predviđena sukcesivna isporuka što znači da isporuka 4/5 ugovorene robe nije kompletna i da će dan isporuke preostalih 20 uređaja biti dan kada je roba isporučena. Od 15. 04. - datuma isporuke ovih preostalih 20 uređaja, Prodavac bi trebao platiti penale u iznosu do 5 % vrijednosti ugovora.

Robu primaju zaposlenik FU CZ zadužen za MTS i zaposlenik ZZJZ. Rješenjima bi trebalo imenovati ove ljude (samo dvojica ??) koji moraju biti kompetentni za prijem ovih uređaja jer valja porediti karakteristike ponuđenog uređaja HC VE 003 i ovog isporučenog. Daj Bože da to bude tako jer bi zaposlenici zaduženi za prijem u slučaju najmanjeg neslaganja u tehničkim karakteristikama ponuđenog i isporučenog trebali odbiti potpisati Zapisnik o prijemu.

Ako su isporučeni uređaji primljeni na osnovu istih karakteristika kao ugovoreni, tek onda dolazi na red provjera tehničke ispravnosti.....ima toga još ali moram da idem. :D

Image
Da nastavim.

Uređaji su nekompletno isporučeni, 80 od 100. FU CZ naređuje da se podijele po medicinskim ustanovama. Kako ? Nema (jedinstvenog) Zapisnika o prijemu, nema provjere tehničke ispravnosti. Tko će uopće primiti mačka u vreći ???

U preambuli Ugovora se pominje Odluka o izuzeću primjene Zakona o javnim nabavkama od 03.04. '20. Tko god je završio pravo ili je radio u upravi, jasno mu je da se odlukom ne može poništavati propis višeg reda. Zakonom se, npr ne može kršiti Ustav, odlukom se ne može kršiti zakon. FU CZ je poslala Agenciji za javne nabavke dopis kojim je tražila upute za provođenje najbržeg mogućeg postupka u ovoj situaciji, Agencija je odgovorila i dala upute za najbrže moguće provođenje postupka. Nakon toga, seljački um brzo "fercera" i odgovor Agencije ne poštuje ali uzima kao formalno pokriće za sve nelegalnosti ovog postupka nabavke.

https://tuzlanski.ba/infoteka/direktor- ... de-i-fucz/
Postoji mogućnost da ugovorni organ ako za to postoji valjan i dokaziv razlog, izvrši nabavku po hitnoj proceduri. Dakle, da se ispoštuje Zakon, da bi se zaštitili ljudski životi i zdravlje. Spomenut cemo da samo u situaciji izuzetne nužde, kada je potrebno reagovati istog momenta, npr. u roku do 1 ili 2 sata, ili čak u roku od nekoliko minuta da bi se spasili ljudski zivoti i zdravlje i kada objektivno nije moguće primjeniti postupak nabavke po hitnoj proceduri, postoji mogućnost izuzeća od primjene Zakona. Naravno, sasvim je jasno da se kod ove nabavke respiratora nikako nisu stvorili uslovi za izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama.
BizMis je koncem ožujka osmišljen kao i formalna pokrića, sada se traže izvođači radova. Ozbiljne firme se nude ali bivaju odbijene ili su pozivane ali nisu pristale na lopovluk. Na red dolazi Malina, mogla je i Kupina. Mali problem, Malina nije niti u jednom registru ali FU CZ i ne traži nikakve kvalifikacione i profesionalne uvjete od Prodavača osim onih općih, sudskih rješenja gdje se firme registriraju za stotine djelatnosti.
Prema onome sto određuju propisi iz oblasti lijekova, ponuđač mora imati dozvolu Agencije za lijekove i medicinsku opremu za promet lijekova na tržištu Bosne i Hercegovine. | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/infoteka/direktor- ... de-i-fucz/
Također, da bi dobavljač mogao učestovati u postupcima javnih nabavki, mora biti registrovan na Portalu javnih nabavki (www.ejn.gov.ba). Trenutačno, na Portalu postoji 11 270 registrovanih ponuđača, ali Srebrna malina nije registrovana. Zasto je izabrana firma koja nije niti registrovana na Portalu javnih nabavki, kao ponuđač, je sada veliko pitanje za sve nas.
Naglašavamo jos jednom da Zakon nije ispoštovan, nije provedena procedura javne nabavke. Mi smo se odmah po saznanju za ovu nabavku respiratora iz medija, obratili Vladi Federacije BiH i Federalnoj upravi civilne zaštite putem monitoringa da nam dostave podatke na koji način su nabavljani respiratori. | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/infoteka/direktor- ... de-i-fucz/
Lopovluk očit, akteri sa rukama u medu, oni pametni mi budale.

Ima li na ovom forumu kakav pravnik da mi kaže da nisam u pravu ???
Već dvije noći krenem da odgovorim, ali me djeca prekinu.
Lijepo si to sve posložio s time da je moguće da ugovorni organ donese odluku o primjeni člana 10. Zakona o javnim nabavkama odnosno tzv izuzeće. Hipotetički, za svaku nabavku ugovorni organ može tako uraditi, ali se osnovanost takve odluke utvrđuje kroz istragu. U konkretnom slučaju nije se nabavka mogla realizirati kroz izuzeće jer nisu ispunjeni zakonski uslovi da se primjeni član 10.

Za svaku nabavku prvo i osnovno je da ugovorni organ zna šta traži da nabavi. Tako i donosi odluku o pokretanju nabavke XY roba, usluga ili radova; odredi komisiju koja će evaluirati ponude, te sačini tehničku specifikaciju tražene robe koja je sastavni dio tederske dokumentacije. Sama tenderska dokumentacija propisuje i druge uslove koje ponuđaći moraju zadovoljiti da bi njihova ponuda bila tehnički zadovoljavajuća. Nešto od toga je npr. izvod iz sudskog registra, dokaz o realiziranim ugovorima određene vrijednosti za nabavku iste predmetne robe unazad nekoliko godina, dokazi da ponuđač nema neizmirenih obaveza po osnovu poreza, bankovna garancija, određeni broj certificiranih zaposlenih u ponuđaču u svrhu servisiranja, obuke o korištenju, u konkretnoj nabavci i dozvola nadležne agencije za uvoz medicinske opreme itd. U praksi, kada se radi o nabavci sofisticirane opreme obavezno se traži da je ponuđač ovlašteni distributer proizvođača. Sve ovo se provodi u cilju savjesnog trošenja javnog novca, učešće svim zainteresiranim ponušačima u postupku, te transparentnost kao jedan od osnovnih principa nabavki.

U ovom trenutku suvišno je govoriti da se ugovor nije mogao zaključiti sa ponuđačem koji u tom trenutku nije imao dozvolu za uvoz medicinske robe iz prostog razloga što ponuđač u trenutku potpisivanja ugovora, da sada zanemarimo sve druge zabrinjavajuće osobine ponušača, nije bio tehnički sposoban da se sa istim potpiše ugovor. Naravno ugovorni organ bi trebao imati zapisnik sa otvaranja ponude ponušača i izvještaj o ocjeni ponude :D
Suvišno je govoriti da se niti jednoj firmi ne može dati unaprijed ovoliki novac bez bankovne garancije koja je garant za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora. Uz sve nakaradno što su do sada učinili u CZ jedan od problema je što je predmet nabavke bio 100 respiratora, a u državu je došlo samo 80. Namjerno kažem u državu jer formalno oni još nisu isporučeni CZ jer su njihov prijem, po ugovoru, trebali odraditi neko iz CZ i neko iz Zavoda za javno zdrastvo. Kako iz Zavoda nisu bili uključeni mislim da će dati svog čovjeka na prijem nikada. Imena firmi koje se spominju kao potencijalne firme koje će izvršiti pregled respiratora je još dublja dubioza u koju se ukopavaju iz CZ. Na vrijeme su ih upozorili iz Agencije za javne nabavke da je to onda dodatni propust i kršenje propisa jer i za tu uslugu mora biti izvršen postupak javne nabavke. Ono što je meni lično frapantno da šefica sektora za materijalna sredstva u CZ to ne zna pa se onako ofira u javnosti prije par dana najavljujući Sono Medical za pregled respiratora.

Prema svemu, uključujući ugovor koji je objavljen u medijima, pa čak i uz uslov da sa ovim respiratorima na kraju bude sve kako treba, javni novac je bio izložen riziku od zloupotrebe, prekršen je zakon i zloupotrijebljen je položaj rukovodioc ugovornog organa odnosno direktor CZ u ovom slučaju. Fijasko će tek biti ako se ispostavi da su ovi uređaji kuyac od ovce.

Vidjet ćemo šta će se dešavati o eventualnom širenju istrage na druga krivična djela, uvezanost više osoba, pranje novca, elemenata organizovanog kriminala. Imam ozbiljno povjerenje u SIPA za ovu istragu.

Oni koji plasiraju šprdanciju na ovaj događaj idu u korist nezakonitostima nesvjesno ih relativizirjući. A siguran sam da ima i onih koji to svjesno rade. Možemo mi simpatisati koga hoćemo, ali ovo nisu stvari za šprd. Radi se o javnom novcu, o sumnji uključivanja ovih respiratora u zdrastveni sistem i sumnji da je neki korisnik mogao snositi fatalne posljedice. Radi se o tome da moramo razmišljati o sutrašnjici naše djece i svako učiniti svoj maksimum na građenju normalnijih prilika u našoj državi.
User avatar
cenecimoveocino
Posts: 2437
Joined: 31/12/2013 23:00
Location: Zenica

#1936 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by cenecimoveocino »

fikrete drzise nedaj dušmanima nase :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih:
joe_black
Posts: 1618
Joined: 27/07/2012 12:36

#1937 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by joe_black »

zlajci wrote: 04/05/2020 21:14
Novak20 wrote: 02/05/2020 20:43
Novak20 wrote: 02/05/2020 13:18 Gledam ponovno ovaj ugovor između FU CZ i "F.H. Srebrena malina" i sve više sumnjam u to da je smišljeno "sfušeren".

Kada se nabavljaju robe, uradi se specifikacija sa preciznim tehničkim karakteristikama traženog uređaja, garantnim rokovima, načinu održavanja, eventualnoj obuci korisnika itd. Ako se kojim slučajem navodi "marka" robe, obavezno stoji ili ekvivalent, odnosno roba druge "marke" sa istim ili sličnim karakteristikama.
Ovdje se već u Čl. 1. vidi da je Ponuđač 02.04. '20.(nije registriran u SJN) već dostavio (pred)ponudu za uređaj HC VE 003. Pošto je isporučen drugi uređaj, trebalo bi prvo usporediti tehničke karakteristike ugovorene i isporučene robe. Ako se ne slažu, stvar je jasna i malom djetetu.

U članu 2. (ne)dvosmisleno je navedeno da PDV plaća Prodavac. Prodavac je nakon isporuke 80 ventilatora platio PDV, a za 20 neisporučenih uređaja nije ni imao potrebu uplatiti PDV. Ne da mi se sada tražiti da vidim ima li Prodavac pravo povrata PDV. Ako ima, i te pare ostaju njemu.

Image

https://hms.ba/objavljen-ugovor-o-nabav ... oj-malini/

Treće poglavlje je trebalo biti rok, način i mjesto isporuke pa onda uvjeti plaćanja ali recimo da je to formalna i nebitna stvar. Ono što je bitno je da se nigdje ne navodi iznos penala u slučaju kašnjenja ako se roba ne isporuči do 15. 04. '20. Ugovorom nije predviđena sukcesivna isporuka što znači da isporuka 4/5 ugovorene robe nije kompletna i da će dan isporuke preostalih 20 uređaja biti dan kada je roba isporučena. Od 15. 04. - datuma isporuke ovih preostalih 20 uređaja, Prodavac bi trebao platiti penale u iznosu do 5 % vrijednosti ugovora.

Robu primaju zaposlenik FU CZ zadužen za MTS i zaposlenik ZZJZ. Rješenjima bi trebalo imenovati ove ljude (samo dvojica ??) koji moraju biti kompetentni za prijem ovih uređaja jer valja porediti karakteristike ponuđenog uređaja HC VE 003 i ovog isporučenog. Daj Bože da to bude tako jer bi zaposlenici zaduženi za prijem u slučaju najmanjeg neslaganja u tehničkim karakteristikama ponuđenog i isporučenog trebali odbiti potpisati Zapisnik o prijemu.

Ako su isporučeni uređaji primljeni na osnovu istih karakteristika kao ugovoreni, tek onda dolazi na red provjera tehničke ispravnosti.....ima toga još ali moram da idem. :D

Image
Da nastavim.

Uređaji su nekompletno isporučeni, 80 od 100. FU CZ naređuje da se podijele po medicinskim ustanovama. Kako ? Nema (jedinstvenog) Zapisnika o prijemu, nema provjere tehničke ispravnosti. Tko će uopće primiti mačka u vreći ???

U preambuli Ugovora se pominje Odluka o izuzeću primjene Zakona o javnim nabavkama od 03.04. '20. Tko god je završio pravo ili je radio u upravi, jasno mu je da se odlukom ne može poništavati propis višeg reda. Zakonom se, npr ne može kršiti Ustav, odlukom se ne može kršiti zakon. FU CZ je poslala Agenciji za javne nabavke dopis kojim je tražila upute za provođenje najbržeg mogućeg postupka u ovoj situaciji, Agencija je odgovorila i dala upute za najbrže moguće provođenje postupka. Nakon toga, seljački um brzo "fercera" i odgovor Agencije ne poštuje ali uzima kao formalno pokriće za sve nelegalnosti ovog postupka nabavke.

https://tuzlanski.ba/infoteka/direktor- ... de-i-fucz/
Postoji mogućnost da ugovorni organ ako za to postoji valjan i dokaziv razlog, izvrši nabavku po hitnoj proceduri. Dakle, da se ispoštuje Zakon, da bi se zaštitili ljudski životi i zdravlje. Spomenut cemo da samo u situaciji izuzetne nužde, kada je potrebno reagovati istog momenta, npr. u roku do 1 ili 2 sata, ili čak u roku od nekoliko minuta da bi se spasili ljudski zivoti i zdravlje i kada objektivno nije moguće primjeniti postupak nabavke po hitnoj proceduri, postoji mogućnost izuzeća od primjene Zakona. Naravno, sasvim je jasno da se kod ove nabavke respiratora nikako nisu stvorili uslovi za izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama.
BizMis je koncem ožujka osmišljen kao i formalna pokrića, sada se traže izvođači radova. Ozbiljne firme se nude ali bivaju odbijene ili su pozivane ali nisu pristale na lopovluk. Na red dolazi Malina, mogla je i Kupina. Mali problem, Malina nije niti u jednom registru ali FU CZ i ne traži nikakve kvalifikacione i profesionalne uvjete od Prodavača osim onih općih, sudskih rješenja gdje se firme registriraju za stotine djelatnosti.
Prema onome sto određuju propisi iz oblasti lijekova, ponuđač mora imati dozvolu Agencije za lijekove i medicinsku opremu za promet lijekova na tržištu Bosne i Hercegovine. | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/infoteka/direktor- ... de-i-fucz/
Također, da bi dobavljač mogao učestovati u postupcima javnih nabavki, mora biti registrovan na Portalu javnih nabavki (www.ejn.gov.ba). Trenutačno, na Portalu postoji 11 270 registrovanih ponuđača, ali Srebrna malina nije registrovana. Zasto je izabrana firma koja nije niti registrovana na Portalu javnih nabavki, kao ponuđač, je sada veliko pitanje za sve nas.
Naglašavamo jos jednom da Zakon nije ispoštovan, nije provedena procedura javne nabavke. Mi smo se odmah po saznanju za ovu nabavku respiratora iz medija, obratili Vladi Federacije BiH i Federalnoj upravi civilne zaštite putem monitoringa da nam dostave podatke na koji način su nabavljani respiratori. | Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/infoteka/direktor- ... de-i-fucz/
Lopovluk očit, akteri sa rukama u medu, oni pametni mi budale.

Ima li na ovom forumu kakav pravnik da mi kaže da nisam u pravu ???
Već dvije noći krenem da odgovorim, ali me djeca prekinu.
Lijepo si to sve posložio s time da je moguće da ugovorni organ donese odluku o primjeni člana 10. Zakona o javnim nabavkama odnosno tzv izuzeće. Hipotetički, za svaku nabavku ugovorni organ može tako uraditi, ali se osnovanost takve odluke utvrđuje kroz istragu. U konkretnom slučaju nije se nabavka mogla realizirati kroz izuzeće jer nisu ispunjeni zakonski uslovi da se primjeni član 10.

Za svaku nabavku prvo i osnovno je da ugovorni organ zna šta traži da nabavi. Tako i donosi odluku o pokretanju nabavke XY roba, usluga ili radova; odredi komisiju koja će evaluirati ponude, te sačini tehničku specifikaciju tražene robe koja je sastavni dio tederske dokumentacije. Sama tenderska dokumentacija propisuje i druge uslove koje ponuđaći moraju zadovoljiti da bi njihova ponuda bila tehnički zadovoljavajuća. Nešto od toga je npr. izvod iz sudskog registra, dokaz o realiziranim ugovorima određene vrijednosti za nabavku iste predmetne robe unazad nekoliko godina, dokazi da ponuđač nema neizmirenih obaveza po osnovu poreza, bankovna garancija, određeni broj certificiranih zaposlenih u ponuđaču u svrhu servisiranja, obuke o korištenju, u konkretnoj nabavci i dozvola nadležne agencije za uvoz medicinske opreme itd. U praksi, kada se radi o nabavci sofisticirane opreme obavezno se traži da je ponuđač ovlašteni distributer proizvođača. Sve ovo se provodi u cilju savjesnog trošenja javnog novca, učešće svim zainteresiranim ponušačima u postupku, te transparentnost kao jedan od osnovnih principa nabavki.

U ovom trenutku suvišno je govoriti da se ugovor nije mogao zaključiti sa ponuđačem koji u tom trenutku nije imao dozvolu za uvoz medicinske robe iz prostog razloga što ponuđač u trenutku potpisivanja ugovora, da sada zanemarimo sve druge zabrinjavajuće osobine ponušača, nije bio tehnički sposoban da se sa istim potpiše ugovor. Naravno ugovorni organ bi trebao imati zapisnik sa otvaranja ponude ponušača i izvještaj o ocjeni ponude :D
Suvišno je govoriti da se niti jednoj firmi ne može dati unaprijed ovoliki novac bez bankovne garancije koja je garant za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora. Uz sve nakaradno što su do sada učinili u CZ jedan od problema je što je predmet nabavke bio 100 respiratora, a u državu je došlo samo 80. Namjerno kažem u državu jer formalno oni još nisu isporučeni CZ jer su njihov prijem, po ugovoru, trebali odraditi neko iz CZ i neko iz Zavoda za javno zdrastvo. Kako iz Zavoda nisu bili uključeni mislim da će dati svog čovjeka na prijem nikada. Imena firmi koje se spominju kao potencijalne firme koje će izvršiti pregled respiratora je još dublja dubioza u koju se ukopavaju iz CZ. Na vrijeme su ih upozorili iz Agencije za javne nabavke da je to onda dodatni propust i kršenje propisa jer i za tu uslugu mora biti izvršen postupak javne nabavke. Ono što je meni lično frapantno da šefica sektora za materijalna sredstva u CZ to ne zna pa se onako ofira u javnosti prije par dana najavljujući Sono Medical za pregled respiratora.

Prema svemu, uključujući ugovor koji je objavljen u medijima, pa čak i uz uslov da sa ovim respiratorima na kraju bude sve kako treba, javni novac je bio izložen riziku od zloupotrebe, prekršen je zakon i zloupotrijebljen je položaj rukovodioc ugovornog organa odnosno direktor CZ u ovom slučaju. Fijasko će tek biti ako se ispostavi da su ovi uređaji kuyac od ovce.

Vidjet ćemo šta će se dešavati o eventualnom širenju istrage na druga krivična djela, uvezanost više osoba, pranje novca, elemenata organizovanog kriminala. Imam ozbiljno povjerenje u SIPA za ovu istragu.

Oni koji plasiraju šprdanciju na ovaj događaj idu u korist nezakonitostima nesvjesno ih relativizirjući. A siguran sam da ima i onih koji to svjesno rade. Možemo mi simpatisati koga hoćemo, ali ovo nisu stvari za šprd. Radi se o javnom novcu, o sumnji uključivanja ovih respiratora u zdrastveni sistem i sumnji da je neki korisnik mogao snositi fatalne posljedice. Radi se o tome da moramo razmišljati o sutrašnjici naše djece i svako učiniti svoj maksimum na građenju normalnijih prilika u našoj državi.

Hajde sad ti kao iskusni pravnik, lijepo napisi, cije ja ovdje eventualna krivicna odgovornost.
Fikretova ili od ugovornog organa?
User avatar
CPT
Posts: 6246
Joined: 16/05/2018 11:13

#1938 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by CPT »

O'zone wrote: 04/05/2020 18:47 https://www.6yka.com/novosti/smail-i-am ... va-sitnica
Saračevići su za dva klinička respiratora ovlaštenom uvozniku medicinske opreme Inel BH iz Maglaja, platili 28.000 konvertibilnih maraka. To je maloprodajna cijena, u koju je uključen PDV. Iz kompanije Inel BH su nam telefonom kratko izjavili da se radi o respiratorima njemačkog brenda Lowenstein koji se proizvodi u Švicarskoj, i koji u potpunosti odgovaraju zahtjevima za kliničko liječenje bolesti COVID-19.

Respiratore, ICU monitore i drugu medicinsku opremu, vlasnici Zlatarni „Dar“, Smail i Amel Saračević, nabavili su i poklonili početkom aprila – dakle, kada je kriza oko korona virusa bila na vrhuncu. A naručili su ih tek 18 dana ranij
Kaže ne može se nabaviti. Košta ko Petra kajgana bla,bla,bla
Sa ovim ce biti ista prica kao i sa Fikretovim. Znaci odes na stranicu pomenute firme, pogledas njihovu ponudu ventilator i onda se probudis...
Bobi
Forum administrator
Posts: 31997
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno
Contact:

#1939 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Bobi »

joe_black
Posts: 1618
Joined: 27/07/2012 12:36

#1940 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by joe_black »

CPT wrote: 04/05/2020 21:28
O'zone wrote: 04/05/2020 18:47 https://www.6yka.com/novosti/smail-i-am ... va-sitnica
Saračevići su za dva klinička respiratora ovlaštenom uvozniku medicinske opreme Inel BH iz Maglaja, platili 28.000 konvertibilnih maraka. To je maloprodajna cijena, u koju je uključen PDV. Iz kompanije Inel BH su nam telefonom kratko izjavili da se radi o respiratorima njemačkog brenda Lowenstein koji se proizvodi u Švicarskoj, i koji u potpunosti odgovaraju zahtjevima za kliničko liječenje bolesti COVID-19.

Respiratore, ICU monitore i drugu medicinsku opremu, vlasnici Zlatarni „Dar“, Smail i Amel Saračević, nabavili su i poklonili početkom aprila – dakle, kada je kriza oko korona virusa bila na vrhuncu. A naručili su ih tek 18 dana ranij
Kaže ne može se nabaviti. Košta ko Petra kajgana bla,bla,bla
Sa ovim ce biti ista prica kao i sa Fikretovim. Znaci odes na stranicu pomenute firme, pogledas njihovu ponudu ventilator i onda se probudis...
Evo vidi sada ovako: klauzula u ugovoru je bila da ugovorni organ moze raskinut jednostrano ugovor. Taman da je fikro umjesto respiratora isporucio usisivace, na ugovornom organu je da raskine ugovor i trazi povrat uplacenih 10.6M...
Fikrina firma DOO (DRUSTVO SA OGRANICENOM ODGOVORNOSCU) odgovara samo svojom cjelokupnom imovinom za tih 10.5M...
Znaci ovdje sam mali pretjerao pa naveo USISIVACE jer bi to vec bila prevara...
Ovdje ljudi lupaju o kricnoj odgovornosti??? Svasta ima u ovoj nasoj Bosni
User avatar
CPT
Posts: 6246
Joined: 16/05/2018 11:13

#1941 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by CPT »

Bobi wrote: 04/05/2020 21:51 https://ordamed.com/production/anastesi ... ariya.html

to su ovakvi :mrgreen: ...tač skrin :mrgreen:
Jasta su... Taj na tac skrin je 72.000KM (ako uzmes vecu kolicinu).

Uopste ne sumnjam da je onaj 28.000KM isti! :wink:
Tempo
ZeModerator
Posts: 5186
Joined: 07/12/2003 00:00

#1942 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Tempo »

joe_black wrote: 04/05/2020 21:52
CPT wrote: 04/05/2020 21:28
O'zone wrote: 04/05/2020 18:47 https://www.6yka.com/novosti/smail-i-am ... va-sitnica



Kaže ne može se nabaviti. Košta ko Petra kajgana bla,bla,bla
Sa ovim ce biti ista prica kao i sa Fikretovim. Znaci odes na stranicu pomenute firme, pogledas njihovu ponudu ventilator i onda se probudis...
Evo vidi sada ovako: klauzula u ugovoru je bila da ugovorni organ moze raskinut jednostrano ugovor. Taman da je fikro umjesto respiratora isporucio usisivace, na ugovornom organu je da raskine ugovor i trazi povrat uplacenih 10.6M...
Fikrina firma DOO (DRUSTVO SA OGRANICENOM ODGOVORNOSCU) odgovara samo svojom cjelokupnom imovinom za tih 10.5M...
Znaci ovdje sam mali pretjerao pa naveo USISIVACE jer bi to vec bila prevara...
Ovdje ljudi lupaju o kricnoj odgovornosti??? Svasta ima u ovoj nasoj Bosni
krivicna, nego sta. i to za sve ucesnike ovog organizovanog kriminalnog djela.
Novak20
Posts: 13930
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#1943 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Novak20 »

zlajci wrote: 04/05/2020 21:14
Već dvije noći krenem da odgovorim, ali me djeca prekinu.
Lijepo si to sve posložio s time da je moguće da ugovorni organ donese odluku o primjeni člana 10. Zakona o javnim nabavkama odnosno tzv izuzeće. Hipotetički, za svaku nabavku ugovorni organ može tako uraditi, ali se osnovanost takve odluke utvrđuje kroz istragu. U konkretnom slučaju nije se nabavka mogla realizirati kroz izuzeće jer nisu ispunjeni zakonski uslovi da se primjeni član 10.

Za svaku nabavku prvo i osnovno je da ugovorni organ zna šta traži da nabavi. Tako i donosi odluku o pokretanju nabavke XY roba, usluga ili radova; odredi komisiju koja će evaluirati ponude, te sačini tehničku specifikaciju tražene robe koja je sastavni dio tederske dokumentacije. Sama tenderska dokumentacija propisuje i druge uslove koje ponuđaći moraju zadovoljiti da bi njihova ponuda bila tehnički zadovoljavajuća. Nešto od toga je npr. izvod iz sudskog registra, dokaz o realiziranim ugovorima određene vrijednosti za nabavku iste predmetne robe unazad nekoliko godina, dokazi da ponuđač nema neizmirenih obaveza po osnovu poreza, bankovna garancija, određeni broj certificiranih zaposlenih u ponuđaču u svrhu servisiranja, obuke o korištenju, u konkretnoj nabavci i dozvola nadležne agencije za uvoz medicinske opreme itd. U praksi, kada se radi o nabavci sofisticirane opreme obavezno se traži da je ponuđač ovlašteni distributer proizvođača. Sve ovo se provodi u cilju savjesnog trošenja javnog novca, učešće svim zainteresiranim ponušačima u postupku, te transparentnost kao jedan od osnovnih principa nabavki.

U ovom trenutku suvišno je govoriti da se ugovor nije mogao zaključiti sa ponuđačem koji u tom trenutku nije imao dozvolu za uvoz medicinske robe iz prostog razloga što ponuđač u trenutku potpisivanja ugovora, da sada zanemarimo sve druge zabrinjavajuće osobine ponušača, nije bio tehnički sposoban da se sa istim potpiše ugovor. Naravno ugovorni organ bi trebao imati zapisnik sa otvaranja ponude ponušača i izvještaj o ocjeni ponude :D
Suvišno je govoriti da se niti jednoj firmi ne može dati unaprijed ovoliki novac bez bankovne garancije koja je garant za ozbiljnost ponude i izvršenje ugovora. Uz sve nakaradno što su do sada učinili u CZ jedan od problema je što je predmet nabavke bio 100 respiratora, a u državu je došlo samo 80. Namjerno kažem u državu jer formalno oni još nisu isporučeni CZ jer su njihov prijem, po ugovoru, trebali odraditi neko iz CZ i neko iz Zavoda za javno zdrastvo. Kako iz Zavoda nisu bili uključeni mislim da će dati svog čovjeka na prijem nikada. Imena firmi koje se spominju kao potencijalne firme koje će izvršiti pregled respiratora je još dublja dubioza u koju se ukopavaju iz CZ. Na vrijeme su ih upozorili iz Agencije za javne nabavke da je to onda dodatni propust i kršenje propisa jer i za tu uslugu mora biti izvršen postupak javne nabavke. Ono što je meni lično frapantno da šefica sektora za materijalna sredstva u CZ to ne zna pa se onako ofira u javnosti prije par dana najavljujući Sono Medical za pregled respiratora.

Prema svemu, uključujući ugovor koji je objavljen u medijima, pa čak i uz uslov da sa ovim respiratorima na kraju bude sve kako treba, javni novac je bio izložen riziku od zloupotrebe, prekršen je zakon i zloupotrijebljen je položaj rukovodioc ugovornog organa odnosno direktor CZ u ovom slučaju. Fijasko će tek biti ako se ispostavi da su ovi uređaji kuyac od ovce.

Vidjet ćemo šta će se dešavati o eventualnom širenju istrage na druga krivična djela, uvezanost više osoba, pranje novca, elemenata organizovanog kriminala. Imam ozbiljno povjerenje u SIPA za ovu istragu.

Oni koji plasiraju šprdanciju na ovaj događaj idu u korist nezakonitostima nesvjesno ih relativizirjući. A siguran sam da ima i onih koji to svjesno rade. Možemo mi simpatisati koga hoćemo, ali ovo nisu stvari za šprd. Radi se o javnom novcu, o sumnji uključivanja ovih respiratora u zdrastveni sistem i sumnji da je neki korisnik mogao snositi fatalne posljedice. Radi se o tome da moramo razmišljati o sutrašnjici naše djece i svako učiniti svoj maksimum na građenju normalnijih prilika u našoj državi.
:kakoste:
:thumbup:
Hvala.

Ovi papanski lopovi su mnoge stvari u postupku JN namjerno iskarikirali do bola vođeni seljačkom logikom da vodu zamute što više nadajući se da će sve proći po njih bezbolno i dobro u poplavi epidemije.
Osim kršenja ZJN za koji su predviđene prekršajne kazne, mislim da ovdje ima i dosta elemenata krivične odgovornosti aktera po drugim zakonima.

Izborna godina može pobrkati planove ekipi jer će ovo biti vruća politička tema u listopadu.

Tražit će se žrtveni jarac, kako god.
User avatar
dembele
Posts: 2725
Joined: 19/06/2014 09:15

#1944 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by dembele »

Šta nam je sa bajkerom Fahrom?
Je li još gluho bilo u bolnici? Ako jest, red bi bio, otići čovjeku u posjetu, odnijeti mu kilu malina, nek se nađe za iftara.
User avatar
BrziGonzales
Posts: 400
Joined: 09/05/2018 17:40

#1945 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by BrziGonzales »

joe_black wrote: 04/05/2020 21:27
Hajde sad ti kao iskusni pravnik, lijepo napisi, cije ja ovdje eventualna krivicna odgovornost.
Fikretova ili od ugovornog organa?
Ne opra tvoga malinara sa Solakom od govana ni cijelo Jablaničko jezero... Tražiš ovdje sa se raja izjasni da li je tvoj pulen manje kriv od ostalih baraba? Nešto ti znači ako ti neko napiše da je manje kriv? Ovdje je bitno da li država funkcioniše ili gasimo mašinu i motamo kablove. Kralo se na veliko i prije. Ali prije 20 godina komunikacija preko interneta je bila na početcima. Danas imamo društvene mreže, znamo provjeriti cijene u drugim zemljama, vidimo kada se mulja. Iznos ove moguće pljačke je manji od milijardi ukradenih od ovog naroda, ali 10 miliona je sasvim dovoljan iznos da se narod zainteresuje i prati kako se sve razvija. Na državi je da se pokaže da li je ima ili je banana za kojom ne vrijedi plakati.
Zato prestani moriti narod pitanjima čija je manja krivična odgovornost. Gledajmo vrijedi li ova država ili ne vrijedi.
Novak20
Posts: 13930
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#1947 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Novak20 »

Huriccan01 wrote: 04/05/2020 22:36 https://www.fokus.ba/vijesti/bih/je-li- ... e/1759572/

kada mislis da si sve cuo
Ode ovo klupko do Izetbegovića.
User avatar
dembele
Posts: 2725
Joined: 19/06/2014 09:15

#1948 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by dembele »

Huriccan01 wrote: 04/05/2020 22:36 https://www.fokus.ba/vijesti/bih/je-li- ... e/1759572/

kada mislis da si sve cuo
FUCZ napravi veću štetu za Federaciju nego sve elementarne nepogode u zadnjih 10 godina.
User avatar
bosan
Posts: 1581
Joined: 15/05/2005 21:34

#1949 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by bosan »

Novak20 wrote: 04/05/2020 22:43
Huriccan01 wrote: 04/05/2020 22:36 https://www.fokus.ba/vijesti/bih/je-li- ... e/1759572/

kada mislis da si sve cuo
Ode ovo klupko do Izetbegovića.
Do Bakira naseg dobrog , prepostenog :D :D
User avatar
Better Man
Posts: 16689
Joined: 01/10/2006 20:10

#1950 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Better Man »

Novak20 wrote: 04/05/2020 22:43
Huriccan01 wrote: 04/05/2020 22:36 https://www.fokus.ba/vijesti/bih/je-li- ... e/1759572/

kada mislis da si sve cuo
Ode ovo klupko do Izetbegovića.
I treba. I Izetbegoviće treba uhapsiti i na doživotnu robiju i sve im oduzeti što imaju i što su pokrali.
Post Reply