Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
parappa wrote: ↑02/05/2020 10:32
Neko je gore već napisao... Ako bude teklo po planu 2024 imali bi autoput od Ivana (Bradine) do Žepča kao i dionicu u RSu od Doboja preko Gradiške (valjda će i most do tada biti gotov) do Hrvatske.
Znači kad idem npr. iz Sarajeva za zapad ostaje samo dio od Žepča do Doboja kao magistrala.
Ovo bi bilo sasvim prihvatljivo mada ostaje san imajući u vidu kojim tempom trenutno grade.
Na jugu bi vjerovatno mogli dobaciti do petlje Mostar Jug.
Hajmo biti pozitivni (nadam se da Muhamed Konjić nije patentirao ovu izjavu)
Ako se iz Autocesta Federacije malo dignu s guzice i požure sa papirologijom i pozivima za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo, AP će stići sve do Tešnja u tom periodu, jer će RS do tada završiti AP od Johovca od entitetske linije (jedan dio već u izgradnji, a za preostali je u toku tender).
Pa Putnikovo brdo - Medakovo će značiti samo stanovnicima Tešnja jer ce tako brže stizati prema Doboju i dalje na sjever. Svima nama ostalima, od juga ko ide, iz pravca Zenice, imat ce smisla tek kad se završi dionica preko Crnog vrha, tj. od Medakova prema Ozimici.
Na toj dionici se nalaze dva izlaza, Karuše i Medakovo. Petlja Karuše će se spajati na magistralu M4 vrlo blizu M17, tako da će se saobraćaj sa M17 preusmjeravati tuda na autoput i u potpunosti će se zaobići Doboj. Crveno na mapi je devijacija M4 koja bi se trebala također spajati direktno na M17 sjeverno od sadašnje raskrsnice gdje je velika Hifa pumpa
U nekom dijelu oko Doboja bi trebala biti petlja gdje ce se(iduci iz pravca Zenice prema sjeveru) lijevo okretati za Banja Luku,Gradisku a desno prema Svilaju. Gdje bi ta petlja tacno ili okvirno trebala biti?
Edit:i ako se okrene prema svilaju, opet bi trebala biti petlja gdje ce se lijevo okretati za Svilaj a desno prema Brckom. Gdje ce se nalaziti te dvije petlje?
Ja mislim Johovac (Tovira) i Modriča (Vukosavlje).
Čvor johovac je faktički na kraju ovog već izgrađenog komada AC prema BL. Onaj dio koji se sad ne koristi je ulazak u petlju na Vc.
Ima još čvor Podnovlje, Pretpostavljam da je odatle planiran krak prema B.Brodu.
drug_profi wrote: ↑03/05/2020 03:05
Čvor johovac je faktički na kraju ovog već izgrađenog komada AC prema BL. Onaj dio koji se sad ne koristi je ulazak u petlju na Vc.
Ima još čvor Podnovlje, Pretpostavljam da je odatle planiran krak prema B.Brodu.
moon_walker_90 wrote: ↑03/05/2020 01:46
U nekom dijelu oko Doboja bi trebala biti petlja gdje ce se(iduci iz pravca Zenice prema sjeveru) lijevo okretati za Banja Luku,Gradisku a desno prema Svilaju. Gdje bi ta petlja tacno ili okvirno trebala biti?
Edit:i ako se okrene prema svilaju, opet bi trebala biti petlja gdje ce se lijevo okretati za Svilaj a desno prema Brckom. Gdje ce se nalaziti te dvije petlje?
Govoriš o petlji Johovac koja je već u izgradnji. Prije dvije stranice si imao satelitske snimke tog gradilišta. Iz pravca Zenice će se skretati lijevo za Banja Luku a nastavljati pravo prema Svilaju. Što se tiče odvajanja prema Brčkom trebalo biti biti negdje oko Modriče. Na ovoj animaciji možeš vidjeti da nigdje nema tog spoja jer to nikad prije nije ni bilo planirano. Taj autoput zajedno sa petljom koja bi ga spajala na 5c se tek mora projektovati i mislim da se to trenutno radi.
So What! wrote: ↑30/04/2020 14:05 Johovac - Rudanka (6,1 km)
edin_the wrote: ↑03/05/2020 09:44
Što se tiče odvajanja prema Brčkom trebalo biti biti negdje oko Modriče. Na ovoj animaciji možeš vidjeti da nigdje nema tog spoja jer to nikad prije nije ni bilo planirano. Taj autoput zajedno sa petljom koja bi ga spajala na 5c se tek mora projektovati i mislim da se to trenutno radi.
super video, po prvi puta vidim trasu puta, ako je nisu u međuvremenu promijenili, a petlja za koridor/brčko bila gdje bila (podnovlje, vukosavlje ili negdje treće)
najgore od svega je da će oni u RS taj autoput vjerovatno napraviti prije nego mi u federaciji išta smisleno spojimo!
Ovo od doboja sjeverno je sve ravnica, par mostova I to je sve, se sve moze zavrsiti vrlo lako I brzo, I puno jeftinije, ali me ne bi iznenadilo da km bude po cijeni kao I za zenicku obilaznicu
Johovac će biti više račva na fazon Butila i Mahovljana, koji će vjerovatno biti i najčešći izbor putnika prema Zapadnoj Evropi pa sve i kada se izgradi autoput do Svilaja.
S druge strane, otkad ja trubim, da je FBiH zapao reljefno mnogo teži dio autoputa za graditi. Recimo u RS-u grade autoputeve kroz ravnice i tako nabijaju mnogo veću kilometražu autoputeva, što samo po sebi nije loše, ali generalno ne znači da su boli graditelji.
U svakom slučaju, da recimo odluče praviti autoputeve od Istočnog Sarajeva prema nekom drugom gradu, onda bi dobili scenarij, kakav sada FBiH ima u Srednjoj Bosni i Sjevernoj Hercegovini, probijajući brda i planine i izbijajući trase kroz obronke brda.
Jedan uvlakački članak magazina START o izgradnji pod-dionice Klopče-Donja Gračanica, ali koji nudi neke jako korisne informacije o izgradnji ove dionice koje do sada nisu bile dostupne.
A zatim su izbacili dva snimka na svom YouTube kanalu gdje se još bolje objašnjava, kako će se riješiti najkritičnije tačke na ovoj pod-dionici.
Prva kritična tačka jeste, klizište između vijadukta Klopče i mosta Babina Rijeka, gdje inžinjer objašnjava da su se vratili prvobitnom planu izgradnje cut-and-cover tunela, i na snimku vidimo kako teče izgradnja ovog tunela.
Druga kritična tačka jeste vijadukt Pehare čija je izgradnja stala nakon što je došla negdje do polovine vijadukta. Kako su tada objašnjavali, pojavilo se nestabilno tlo, i prije nekoliko mejseci su objavili da su napokon pronašli rješenje za ovaj problem, tako će posljednjih nekoliko stubova ovog vijadukta, biti ukopano u bunare (već ranije viđeno tokom izgradnje mosta Babina Rijeka), pa će temelji ovih stubova biti dužine kao i sami stubovi.
Petlja Johovac je već u izgradnji, već naredne sedmice krećemo sa izradom rasponske konstrukcije na rampi 1 smjer Banja Luka - Svilaj, i kreće izrada temelja za rampu 3 smjer Doboj - Banja Luka
Petlja Johovac je već u izgradnji, već naredne sedmice krećemo sa izradom rasponske konstrukcije na rampi 1 smjer Banja Luka - Svilaj, i kreće izrada temelja za rampu 3 smjer Doboj - Banja Luka
Je li radiš za Integral? Slobodno opali koju slikicu kad stigneš, uvijek je zanimljivo vidjeti dokle se doguralo sa radovima
Je li radiš za Integral? Slobodno opali koju slikicu kad stigneš, uvijek je zanimljivo vidjeti dokle se doguralo sa radovima
Ne radim za Integral, ali radim gore, radio sam na IX transverzali, a radio sam i na dionici Banja Luka - Prnjavor. Kad stignem objavim.
So What! wrote: ↑03/05/2020 13:21
Johovac će biti više račva na fazon Butila i Mahovljana, koji će vjerovatno biti i najčešći izbor putnika prema Zapadnoj Evropi pa sve i kada se izgradi autoput do Svilaja.
da, za pretpostaviti je da će, ako nije već i sada tako, gro saobraćaja za zapad hrvatske i zapadnu evropu ići tuda pa na gradišku! na svilaj će vjerovatno otpasti veći dio teretnog saobraćaja, te oni koji idu za madžarsku, istočnu austriju, češku, slovačku, poljsku, te ove ruske i priruske zemlje!
So What! wrote: ↑03/05/2020 13:21
S druge strane, otkad ja trubim......
ma trubiš ti svašta nešta ... šalim se, samo tako dalje, bez tebe ne bi znali najmanje pola stvari o izgradnji autoputeva koje možemo naći na ovoj temi!
BHRT na gradilištu dionice Koridora Pet C – zaobilaznica kod Zenice
Dionica kojom buduća autocesta A1 zaobilazi Grad Zenicu, odnosno poddionica od Drivuše do Heca, u posljednje tri godine je najveće gradilište na trasi koridora Pet C. Ekipa BHRT-a na terenu se uvjerila da pandemija koronavirusa nije bitnije utjecala na izvođenje radova.
Radovi na izgradnji trase autoputa A-1 kroz Zenicu, tzv. zeničke zaobilaznice, teku planiranom dinamikom. Na gradilištima dvije poddionice od Klopča do Heca svakodnevno je angažovano oko 400 radnika. Sve neophodne mjere zaštite na vrijeme su poduzete, tako da pandemija koronavirusa nije usporila radove.
“Izvođač je poduzeo sve mjere kako bi nastavio rad i u ovim uslovima, tako da je pojedine ljude koji se nalaze ovdje uveo u jedan vid karantina ,odnosno većina ljudi je u kampu ili privatnim kućama, privatnom smješatju tako da se ne miješaju sa ostatkom građanstva.” - Reuf Kadrić, JP Autoceste FBiH
Izgradnju koridora Pet C kroz Zenicu prate brojni problemi uzrokovani izuzetno nepovoljnim geološko-morfološkim uvjetima koji su nerijetko zahtjevali značajna odstupanja od glavnog projekta zbog aktivacije velikog broja klizišta.
“Rješenja koja su bila planirana glavnim projektom su bila dosta siromašna tako da nisu mogla da drže faktor stabilnosti iznad zahtijevanog od strane tehnike. Mi smo izvršili korekcije svih tih rješenja, uskladili tehnička rješenja sa zahtjevima geotehnike.” - Reuf Kadrić, JP Autoceste FBiH
Zbog izuzetno složenih geološko-morfoloških uvjeta ovdje se nalazi tunel koji nije bio planiran, a koji će biti izgrađen u narednom periodu da bi bila povezana trasa zeničke zaobilaznice. Tunel se gradi po sistemu cut and cover, nakon izgradnje dvije tunelske cijevi u dužini 200 metara bit će prekriven slojem zemlje i tako će se uspostaviti trasa…
Dionicu, osim brojnih klizišta, karakteriše veliki broj građevinskih objekata, a jedan od najzahtjevnijih, ne samo na ovoj poddionici, nego na cijeloj trasi budućeg koridora Pet C, je vijadukt Babina rijeka gdje su u toku završni građevinski radovi.
“Mostovi su završeni, spojeni, preostaje završni dio završnih radova, hidroizolacija, pripreme za asfalt, odvodnja ograda i tako dalje. Objekat spada među najzahtjevnije objekte na koridoru što se tiče rješavanja samih prepreka.” - Ibro Buljubašić, JP Autoceste FBiH
Svi radovi trebali bi biti okončani do novembra ove godine, a za Dan državnosti planirano je puštanje u rad 11 kilometara duge zeničke zaobilaznice, Zenica-jug – Zenica-sjever. Vrijednost svih radova, uz značajna poskupljenja zbog izmjena projekta, iznosi oko 400 miliona konvertibilnih maraka.
Najviši vijadukt na Koridoru 5C Babina rijeka u narednim danima bit će potpuno spojen
Radovi na izgradnji dionice Koridora 5C kod Zenice napreduju planiranom dinamikom. Za spajanje lijeve trase vijadukta Babina rijeka ostalo je još samo tri metra, a po planu teku i radovi na tunelu Zenica.
Zenička obilaznica zbog konfiguracije terena predstavljala je najzahtjevniji projekt Koridora 5C, ali zahvaljujući struci, radovi teku planiranom dinamikom i sve bi trebalo biti završeno do 25. novembra kada je planirano otvorenje novih kilometara Koridora 5C kod Zenice na dionici Zenica jug - Zenica sjever.
Sve bi teklo mnogo brže da brojna klizišta, podzemne vode te sporovi s mještanima nisu otežavali i usporavali izgradnju Zeničke obilaznice koja je ujedno i sama od sebe po elementima kao što su vijadukti i tuneli najzahtjevniji projekt.
Međutim, kako su nam kazali iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine za manje od sedam dana se očekuje spajanje vijadukta Babina rijeka koji je bio veliki zadatak ovog projekta, a u tunelu Zenica probijen je prvi poprečni prijelaz.
"Spajanje lijevog vijadukta Babina rijeka očekuje se za manje od sedam dana. Na poddionici Ponirak - Vraca u toku su radovi na tunelu Zenica gdje je probijen prvi poprečni pješački prijelaz između lijeve i desne cijevi tunela Zenica. Poprečne veze idu na svakih 200 metara, a do sada je iskopano 340 metara lijeve i 280 metara desne tunelske cijevi", kazali su iz Autocesta FBiH.
Tunel Zenica će imati devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše.
Pripreme za izgradnju vijadukta Babina rijeka počele su u julu mjesecu 2016 godine.
Otkako je nastala ova pandemija, novinari su nam se raspucali, slikaju i snimaju po ovim gradilištima, a građevinske kompanije su otvorile naloge na društvenim mrežama, pa konstantno dobivamo neke nove fotografije sa gradilišta, kojih se na svu sreću mnogo i otvorilo prije početka pandemije.
Nadam se da vam nije smor nekada ovoliko fotografija na temi, meni ovako djeluje to fino i pregledno za pratiti napredak.
Što se tiče odvajanja prema Brčkom trebalo biti biti negdje oko Modriče. Na ovoj animaciji možeš vidjeti da nigdje nema tog spoja jer to nikad prije nije ni bilo planirano. Taj autoput zajedno sa petljom koja bi ga spajala na 5c se tek mora projektovati i mislim da se to trenutno radi.
super video, po prvi puta vidim trasu puta, ako je nisu u međuvremenu promijenili, a petlja za koridor/brčko bila gdje bila (podnovlje, vukosavlje ili negdje treće)
najgore od svega je da će oni u RS taj autoput vjerovatno napraviti prije nego mi u federaciji išta smisleno spojimo!
još je nešto interesantno, veći dio autoputa će ići lijevom obalom bosne a ne desnom kako sam ja to, očito pogrešno pretpostavljao. mislim da će zbog toga od doboja do svilaja biti 10 mostova preko bosne ako sam to tačno upratio. meni je nekako bilo logično da idu skroz desnom obalom i da se trasa svede na 2 mosta, eventualno 4, ali očito to i nema previše veze sa izborom trase. moglo bi biiti do ekspropriacije, ili ja stvarno nemam pojma!
So What! wrote: ↑03/05/2020 16:27
Otkako je nastala ova pandemija, novinari su nam se raspucali, slikaju i snimaju po ovim gradilištima, a građevinske kompanije su otvorile naloge na društvenim mrežama, pa konstantno dobivamo neke nove fotografije sa gradilišta, kojih se na svu sreću mnogo i otvorilo prije početka pandemije.
Nadam se da vam nije smor nekada ovoliko fotografija na temi, meni ovako djeluje to fino i pregledno za pratiti napredak.
još je nešto interesantno, veći dio autoputa će ići lijevom obalom bosne a ne desnom kako sam ja to, očito pogrešno pretpostavljao. mislim da će zbog toga od doboja do svilaja biti 10 mostova preko bosne ako sam to tačno upratio. meni je nekako bilo logično da idu skroz desnom obalom i da se trasa svede na 2 mosta, eventualno 4, ali očito to i nema previše veze sa izborom trase. moglo bi biiti do ekspropriacije, ili ja stvarno nemam pojma!
Samo jedan pogled na kartu je dovoljan da se vidi da je desna obala daleko brdovitija i nepristupačnija. I M17 čitavom dužinom ide lijevom obalom. Drugi razlog za to je i što se trasa usmjerava prema Odžaku, a i lijevom obalom je najlakše zaobići Modriču. Obilazak Modriče s južne strane ne bi imao nikakvog smisla.
RJ57 wrote: ↑03/05/2020 16:53
Samo jedan pogled na kartu je dovoljan da se vidi da je desna obala daleko brdovitija i nepristupačnija. I M17 čitavom dužinom ide lijevom obalom. Drugi razlog za to je i što se trasa usmjerava prema Odžaku, a i lijevom obalom je najlakše zaobići Modriču. Obilazak Modriče s južne strane ne bi imao nikakvog smisla.
nije baš tako. u stvarnosti je pola pola. međutim percepcija vozača, ako si ikada tuda vozio, je sasvim drugačija, tu imaš utisak da sa “one tamo strane” ima više prostora. posebno oko dugog polja.
dugo polje, to je nekad bila noćna mora dok nisu ukinuli da je to “naseljeno mjesto”. guliš 50 nasat i imaš osjećaj da voziš pola sata a da se nisi mako smjesta, nigdje se drugo nisam kazni naplaćao ko tamo, nigdje ni kuća ni žive duše a 50 i nikad prestat! a još puna linija! sreća pa je neko uneka doba upalio mozak i ukinuo to sranje!
RJ57 wrote: ↑03/05/2020 15:51ma trubiš ti svašta nešta ... šalim se, samo tako dalje, bez tebe ne bi znali najmanje pola stvari o izgradnji autoputeva koje možemo naći na ovoj temi!
Hvala puno, trudim se, a koliko vidim trudi se i raja na ovoj temi, koja izgleda poprilično neprepoznatljivo zadnjih dana. Od poligona za liječenje ličnih frustracija, demonstracija neznanja i generalnog spamanja, na ovoj temi ljudi zaista pišu o izgradnji autoputeva, što je neobično, ali svakako pozitivno.
Dr Arsla wrote: ↑03/05/2020 17:02Izborna godina, poznata taktika
Izbora ove godine najvjerovatnije da i nema, a i ako bude bilo, ništa od ovoga se svakako ne može otvoriti prije izbora.
Za razliku od poprilično loših, jeftinih, siromašnih i poprilično slabo pripremljenih priloga, AlJazeera Balkans je kao i obično na vrhuncu zadatka i ovdje možemo vidjeti još bolji prikaz gradilišta na Zeničkoj obilaznici, koja su nakon skoro 6 godina od otvaranja gradilišta u Drivuši, napokon došla u svoju finalnu fazu, a inžinjeri na ovoj dionici napokon izgledaju kao da znaju kojem pravcu "gone".
So What! wrote: ↑04/05/2020 16:13
Za razliku od poprilično loših, jeftinih, siromašnih i poprilično slabo pripremljenih priloga, AlJazeera Balkans je kao i obično na vrhuncu zadatka i ovdje možemo vidjeti još bolji prikaz gradilišta na Zeničkoj obilaznici, koja su nakon skoro 6 godina od otvaranja gradilišta u Drivuši, napokon došla u svoju finalnu fazu, a inžinjeri na ovoj dionici napokon izgledaju kao da znaju kojem pravcu "gone".
Ne znam da li se ijedan prilog koji uključuje "stručno" mišljenje Osmana Lindova može nazvati dobrim, a kamoli da još bude za pohvalu. Novinar je napravio centralnu tematiku priloga oko preusmjeravanja nekakvih 20 miliona maraka za koje niko od intervjuisanih ni nema pojma gdje su trebale otići, a vijest o ulaganju 1,7 milijardi maraka u tunel Prenj i obilaznicu Mostara spomenuo kao manju opasku.