salocha wrote: ↑29/04/2020 10:37
Ko god ima problema sa bilo kakvom robom naručenom preko interneta, samo malo potegnite odredbe Zakona o zaštiti potrošaća, pa će priča da se promjeni.
https://kuip.ks.gov.ba/sites/kuip.ks.go ... vine_0.pdf
Kupovina TVa preko interneta je zajebana stvar. Ja sam prije 5 godina kupovao sadašnji TV (vakat je da se mjenja). Preko JEDNOG web shopa su mi dostavili 3 TVa i na kraju sam sva tri vratio i dobio pare nazad. Jedan imao užasan DSE, drugi imao zaglavljen florescentno zeleni pixel na sred panela i treći užasan bleed. Bilo je nagovora za zamjene, davanje drugih modela sa popustom itd itd itd. Na kraju sam ja istrajao u onom što tražim, a moram priznati da su na kraju i oni ispoštovali Zakon i vratili mi pare.
Izgubio sam 5 godina života, dobio srčano oboljenje, šećer itd dok nisam završio kupovinu TVa, a na kraju sam preko veza legalno naručio direktno iz Panasonicove fabrike TV uz dobar popust (dobavljač ništa zaradio nije). I tu sam imao stres kakav će TV doći. Nije bio jeftin a opet naručen maksuz za mene, ne mogu zajebavati sa povratom jer je drug od druga itd. Sreća, došao savršen.
Ima tu još stvari koje su stresne:
1. Ubjeđen sam da nam se iz Evrope dostavlja roba koja TAMO nije prošla i da se dosta takve robe uvaljuje preko web shopova (95% kupaca ne primjeti nedostatke, samo mi bolesnici smo im rizik sa kojim se fajtaju)
2. Svi ti vraćeni televizori unutar BiH se vraćaju u ponovnu prodaju dok ne nađu žrtvu koja ga neće vratiti
Zato im unaprijed treba reći da ne želimo TVe koji su ijednom bili izvađeni iz kutije, da ćemo im svaki TV koji nije fabrčki zapakovan odmah vratiti. Za sve što nam se ne svidi odmah ih pismeno obavijestiti i ako počnu da zavlače, zaprijetiti inspekcijom i ako opet ne poduzmu ništa pismeno se obratiti inspekciji. Ne pristajati ni na kavke ublehe servist ti ne bi priznao ovo ili ono. Internet kupovina je kupovina na daljinu, zakljulivanje ugovora bez uvida u proizvod, imamo kao kupci milion odredbi koje nas štite.
Ja se već 2 godine spremam za kupovinu OLEDa, ali znam da će to biti stresno do bola. Naravno ne plaća mi se puna cijena kad modeli tek dođu i kad možeš biti siguran da bar nisu prošli sito i rešeto u BiH, a naručiti recimo sada model iz 2019 preko web shopa, gdje su dobri popusti je veeeeelika lutrija.
Evo npr. gledam Philips 65OLED804. Bio nedavno ispod 3500 KM uz popuste na kartice na 3 različita web shopa, a inače taj TV je oko 5000, sa popustima se mogao uganjati oko 4500. Nakon 20 dana vraćena cijena na staru, veliku cijenu. Ubijeđen sam da se radilo o JEDNOM TVu, koji je u nekoj trgovini stajao kao izložbeni model 10 mjeseci i koji je ponuđen svim web shopovima da je dostupan, pa ko ga prvi uvali nekome. Sumnjam da je Philips skinuo cijenu drastično za 50 primjeraka koji su bili fabrički zapakovani sa mašnom na sebi i čekali sretne kupce.