BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Snake Eyes

#6901 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Snake Eyes »

Koliko znam Zlatnoj Džezvi su oborili cijenu ali i kvalitet, od najbolje kafe napravili su prosjek, čak i ispod prosjeka.
Podržavam da kvalitetan proizvod ima i kvalitetnu cijenu, realno, ako je ova njihova čokoladica dobra poput buena ne znam zašto bi morala biti mnogo jeftinija.
boshniak

#6902 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by boshniak »

kox wrote: 30/04/2020 22:03 Imaš Vispakove vrlo dobre čokoladice od 0.5 km 50g (mliječno, kokos, lješnjak i jagoda čini mi se punjenje) i kokos čokoladice po čini mi se 35 feninga, ako želiš da kupiš domaće u tom cjenovnom rangu.
Probao sam te VISPAK-ove to su stari proizvodi ali nisu mi nikad legle, previše fila a i čokolada okolo je više kakao preliv i bukvalno osjetim šećer pod zubima kad ih jedem, volim dati šansu domaćem proizvodu ali želim isto tako i kvalitet, evo recimo meni je Violeta domaći proizvod (za neke na forumu nije), i supruga kupuje sve njihove proizvode papir, deterdžent, omekšivač, ali vide se da rade na kvalitetu a i cijenom su pristupačni. Mislim da njihovom toalet papiru može parirati samo Zewa koja je i skuplja uvijek za 2-3KM za istu količinu.
Bloo
Globalna šefica

#6903 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Bloo »

kox wrote: 30/04/2020 22:03
boshniak wrote: 30/04/2020 21:56 Ne razumijem tu logiku, imaš proizvodnju ne plaćaš uvozne dadžbine, imaš distribuciju, imaš privilegiju "domaćeg" kod naroda, i opet cijenom skuplja od znatno kavlitetnijeg uvoza. Čista pohlepa to je sigurno, evo recimo za Bajram uvijek kupim paket nekih čokoladica pa podijelim djeci, rado bi kupio taj Kremipan da odgovara cijenom jer je domaći, ali logično da ću kupiti neke Kandit čokoladice ili nešto sl od 0.5KM/kom, jer cijenom odgovaraju kvalitetu.
Imaš Vispakove vrlo dobre čokoladice od 0.5 km 50g (mliječno, kokos, lješnjak i jagoda čini mi se punjenje) i kokos čokoladice po čini mi se 35 feninga, ako želiš da kupiš domaće u tom cjenovnom rangu.
Što se Kremipana tiše stvarno je dobar i kvalitetan ali objektivno preskup. Realno bi bilo da košta oko 0.6 km.
čokolada brašnasta i zrnata nekaka, fil tvrd i presladak Vispak.
Kremipan nisam probala.
Snake Eyes

#6904 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Snake Eyes »

Slažem se, Vispakove čokoladice Čoko Club loše i nikakve, uz sve loše osobine nevjerovatno su preslatke, grlo peče od slatkoće. Vjerovatno tolikim udjelom šećera pokušavaju sakriti nedostatak ukusa i teksture.
NecuVise

#6905 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by NecuVise »

Snake Eyes wrote: 30/04/2020 22:05 Proizvođač je nesumnjivo ubijeđen da je napravio prozvod kvalitetom približan ili jednak ferrero proizvodu, pretpostavljam da je to razlog visoke cijene. Ukoliko su upravu po pitanju kvaliteta onda je cijena opravdana, ukoliko su upravu... :D
Teoretski da je i jednak Ferrero proizvodu (ne znam nisam probao) kako može biti isti cijenom ako Ferrero svoj proizvede negdje u Poljskoj i dobaci ga ovdje? Više plate u Poljskoj, transport, uvozne dažbine plus jak marketing na tvu. Ferrero možda može jeftinije dobiti sirovine ako uzmemo da koriste baš iste sirovine i to je to, ostali troškovi znatno veći. Kremipan proizvode u velikoj kladuši, bez reklame na tvu, bez jakih lokacija na policama i opet ista cijena? Ko voli nek izvoli, za mene ne hvala. Mazu redovno kupujem i veliki sam fan iste, ali za nju smatram da opravdava cijenu, ovo ipak ne.

Chococlub čokolade su valjale prije 15 godina, danas nažalost ne. Možda se može jedna dvije probrati od čitavog asortimana.
kox

#6906 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

Bloo wrote: 30/04/2020 23:00
kox wrote: 30/04/2020 22:03
boshniak wrote: 30/04/2020 21:56 Ne razumijem tu logiku, imaš proizvodnju ne plaćaš uvozne dadžbine, imaš distribuciju, imaš privilegiju "domaćeg" kod naroda, i opet cijenom skuplja od znatno kavlitetnijeg uvoza. Čista pohlepa to je sigurno, evo recimo za Bajram uvijek kupim paket nekih čokoladica pa podijelim djeci, rado bi kupio taj Kremipan da odgovara cijenom jer je domaći, ali logično da ću kupiti neke Kandit čokoladice ili nešto sl od 0.5KM/kom, jer cijenom odgovaraju kvalitetu.
Imaš Vispakove vrlo dobre čokoladice od 0.5 km 50g (mliječno, kokos, lješnjak i jagoda čini mi se punjenje) i kokos čokoladice po čini mi se 35 feninga, ako želiš da kupiš domaće u tom cjenovnom rangu.
Što se Kremipana tiše stvarno je dobar i kvalitetan ali objektivno preskup. Realno bi bilo da košta oko 0.6 km.
čokolada brašnasta i zrnata nekaka, fil tvrd i presladak Vispak.
Kremipan nisam probala.
Možda si naletila na staru ili neadekvatno skladištenu čokoladicu, ja ih jedem nekih 15+ godina i obično su vrlo dobre. Znači govorim o onim od 50g, postoje i od 100 g ali su malo lošije.
Snake Eyes

#6907 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Snake Eyes »

NecuVise wrote: 30/04/2020 23:20
Snake Eyes wrote: 30/04/2020 22:05 Proizvođač je nesumnjivo ubijeđen da je napravio prozvod kvalitetom približan ili jednak ferrero proizvodu, pretpostavljam da je to razlog visoke cijene. Ukoliko su upravu po pitanju kvaliteta onda je cijena opravdana, ukoliko su upravu... :D
Teoretski da je i jednak Ferrero proizvodu (ne znam nisam probao) kako može biti isti cijenom ako Ferrero svoj proizvede negdje u Poljskoj i dobaci ga ovdje? Više plate u Poljskoj, transport, uvozne dažbine plus jak marketing na tvu. Ferrero možda može jeftinije dobiti sirovine ako uzmemo da koriste baš iste sirovine i to je to, ostali troškovi znatno veći. Kremipan proizvode u velikoj kladuši, bez reklame na tvu, bez jakih lokacija na policama i opet ista cijena? Ko voli nek izvoli, za mene ne hvala. Mazu redovno kupujem i veliki sam fan iste, ali za nju smatram da opravdava cijenu, ovo ipak ne.

Chococlub čokolade su valjale prije 15 godina, danas nažalost ne. Možda se može jedna dvije probrati od čitavog asortimana.
Valjda je logika izvoza takva da se zadržava slična cijena kao iz matične zemlje, na stranu što je dokazano da ti uvozni proizvodi za naša tržišta nemaju isti kvalitet. Obaraju kvalitet da bi zadržali istu cijenu i pokrili dodatne troškove izvoza.
Ne mogu shvatiti da mi kinder bueno nije skup, dok npr naš proizvod koji je teoretski istog kvaliteta mi je preskup i još kalkulišem koje to oni sve troškove imaju i koja bi cijena trebala biti. Samo je kvalitet bitan i prema njemu proizvod može biti skup. Ove čoko club čokoladice su preskupe jer džaba da mi ih daješ ja ih pojest neću a kamoli da ih uopće platim.
Snake Eyes

#6908 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Snake Eyes »

Najbolje upoznaš naš mentalitet kada odlučiš da nešto prodaš na PIK-u. Pošto mi kao kupci obično omalovažavamo robu kada kupujemo, prodavač je prisiljen da nerelano podigne cijenu kako bi nakon cjenkanja došao na onu realnu po kojoj je namjeravao da proda robu tj. po njenoj pravoj vrijednosti.
Ova ista osobina omalovažavanja robe je ishodište komentarisanje cijene ove kremipan čokoladice koja samo može biti skupa ako je lošeg kvaliteta a ne zato što je kod nas proizvedena.
nepass1

#6909 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by nepass1 »

boshniak wrote: 30/04/2020 12:07 Gdje imaju ove Kremipan cokoladice, valja li sta i koja je cijena. Nemojte reci samo da stoji pored Kinder buena i da je citavih 0.10KM jeftiniji od istog :D
Ja uzeo u merkatoru da probam, bgm meni bezveze skroz. Nemam pojma koliko kosta
Rijeka_snova

#6910 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Rijeka_snova »

Snake Eyes wrote: 30/04/2020 22:31 Koliko znam Zlatnoj Džezvi su oborili cijenu ali i kvalitet, od najbolje kafe napravili su prosjek, čak i ispod prosjeka.
Podržavam da kvalitetan proizvod ima i kvalitetnu cijenu, realno, ako je ova njihova čokoladica dobra poput buena ne znam zašto bi morala biti mnogo jeftinija.
Stvarno je Zlatna dzezva u zadnje vrijeme bas losa :-)
NecuVise

#6911 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by NecuVise »

Kad se od mene traži da podržim domaće kupovinom domaćih proizvoda onda očekujem i da mene ti domaći proizvođači podrže nudeći mi kvalitetan proizvod po konkurentnim cijenama. Sad bih ja trebao da bh platom da se bespogovorno žrtvujem za sve što je made in BIH? Naravno da ću gledati cijenu, što ne bih? Nigdje nisam naveo da kinder Bueno nije skup. Također, kvalitet i cijenu poredim sa onim što je dostupno na našem tržištu a ne sa proizvodima koji se nalaze na njemačkim policama. I na kraju, ne omalovažavam ništa nego je kremipan nekonkurentan na tržištu.
kox

#6912 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

Meni je Zlatna dzezva i dalje dobra kafa, uglavnom nju pijem ali ne znam odakle vam da je pojeftinila, bar ona zelena. Najjeftinija koju sam ja našao je 6.8 za 500g, a često je i preko 7. Prije par godina je bila oko 6 km.
vanjki

#6913 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by vanjki »

kox wrote: 01/05/2020 00:55 Meni je Zlatna dzezva i dalje dobra kafa, uglavnom nju pijem ali ne znam odakle vam da je pojeftinila, bar ona zelena. Najjeftinija koju sam ja našao je 6.8 za 500g, a često je i preko 7. Prije par godina je bila oko 6 km.
Najbolja kafa na trzistu i dalje za mene.Jednostavno ima lijepu pjenu kada se napravi,i po ukusu mi bolja od ostali
drndalo

#6914 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by drndalo »

kox wrote: 01/05/2020 00:55 Meni je Zlatna dzezva i dalje dobra kafa, uglavnom nju pijem ali ne znam odakle vam da je pojeftinila, bar ona zelena. Najjeftinija koju sam ja našao je 6.8 za 500g, a često je i preko 7. Prije par godina je bila oko 6 km.
Ne da nije pojeftinila nego je skuplja nego ikad.

A ofucala se jeste, barem mojih zadnjih 3-4 kupovine pa sam malo navukao rezerve konkurencije... Imam osjecaj da mi je "tanja" nego inace kad pijem. Dakle ili neka druga sorta/porijeklo, ili slabije przena pa je svjetlija... A na tu tankocu sam muhanat...
Rothmans

#6915 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Rothmans »

Nez imam li 3 stavke u frizideru da su domace . Samo sto kvalitetnije i jeftinije . Jos kad znam kako se nasi domaci vecinom ophode sa radnicima ,ma mrs.
kox

#6916 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

Onda si fulio temu.
nepass1

#6917 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by nepass1 »

Rijeka_snova wrote: 01/05/2020 00:28
Snake Eyes wrote: 30/04/2020 22:31 Koliko znam Zlatnoj Džezvi su oborili cijenu ali i kvalitet, od najbolje kafe napravili su prosjek, čak i ispod prosjeka.
Meni opet zlatna najbolja, onda brazil i grand, frankova najlosija. Mozda je do navike ili licnog okusa
thekupus

#6918 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by thekupus »

Jao, nisam bio siguran jesmo li samo mi kući umislili da se Zlatna džezva pokvarila, al evo vidim da i vi isto mislite. Baš šteta.
Rijeka_snova

#6919 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Rijeka_snova »

nepass1 wrote: 01/05/2020 23:18
Meni opet zlatna najbolja, onda brazil i grand, frankova najlosija. Mozda je do navike ili licnog okusa
Ma sigurno da je do licnog ukusa, znam ljude kojima je Franck top. Definitivno je Zlatna dzezva najpopularnija, uvijek ima zaliha u kuci iz "kesa". Nemam kad probat nesto drugo. Kolegica preporučuje Prima kafu pa cu mahsuz uzeti da vidim.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6920 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by konektovan »

Najveci problem nasih proizvoda i proizvodjaca je taj, da osciliraju u kvaliteti, ne svi, ali dobar broj njih ima probleme da zadrzi kontinuitet u kvaliteti. Ima potencijala , samo treba poraditi na nekim stvarima, i ne potencirati previse patriotizam i parole kupujmo domaće, a ovamo tusis ispodprosjecan proizvod...
Napravis kvalitetan proizvod sa konkurentnom cijenom, i nema brige, al' kad vidis da vispak tusi svoje cokolade choco club skoro po cijeni dorine, milke.....e tu je onda problem..
bss

#6921 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by bss »

Samo Maza!! :izet:
bunk

#6922 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by bunk »

Dzezvu vec godinama trosim.
Od svih koje se mogu nabaviti kod nas ona mi je
"najblaza" ..franck,grand,brazil su za moj ukus malo previse przene i jake kad se zakuhaju...
Dzezva mj jos uvijek ima onu " blagu" smedju boju kad se zakuha...
Opet to je moja subjektivna ocjena..prije dzezve sam koristio crvenu doncafe..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6923 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by konektovan »

bss wrote: 02/05/2020 06:48 Samo Maza!! :izet:
Na temu maze. Kupio nekad mazu pocetkom aprila na akcij, rok upottebe 19.04, i otvorim je tek prije 4 dana, da je uporedim sa je'nom friškom, koja je proizvedena u martu ove godine. Nikakve razlike u okusu, mirisu, mazivosti :mrgreen: fakat, primjer odlicnog kvaliteta a da je domace. :thumbup:
DaffyDuck

#6924 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by DaffyDuck »

Dzezva je uzas u posljednje vrijeme, ali mi smo kuci primijetili da svakih nekoliko mjeseci ima odstupanja u kvaliteti, nekad bude toliko kisela da je bas ruzna za piti, a nekad koliko god zaspes tanka i bez ukusa. I nakon godina potrosnje, odustali smo od kupovine iste. Preporuka za one u SA, ima przionica kafe u Sagrdzijama sa lijeve strane, preko puta Konrad Adenauer, kafa odlicna, miriiiiiise prekrasno.

A Kremipan je za mene ogrooomno razocarenje. Nakon maze sam ocekivala pristojan proizvod, medjutim nakon kupovine i otpakivanja.... znaci izgled i okus cokolade... uzas. Mislim da su kalupi neki izvorni Agrokomercovi....

Inace, u AS-u, posebno AC foodu, imaju ozbiljnih problema sa dizajnerom, nek mijenjaju pod hitno. Ona nijansa narandzaste boje, pogotovo sa kombinacijom zelene i plave je uzas.
drndalo

#6925 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by drndalo »

Rijeka_snova wrote: 01/05/2020 23:54
nepass1 wrote: 01/05/2020 23:18

Ma sigurno da je do licnog ukusa, znam ljude kojima je Franck top. Definitivno je Zlatna dzezva najpopularnija, uvijek ima zaliha u kuci iz "kesa". Nemam kad probat nesto drugo. Kolegica preporučuje Prima kafu pa cu mahsuz uzeti da vidim.
Ma naravno da je sve to do ukusa i navike. Ja volim przeniju, a evo Bunk svjetliju...

I Franck se da se ne lazemo odronio od kad ga prave u Posusju ili komsiluku...

Ja znam da sam subjektivan, ali kako mi je hanuma iz BL, tamo sam se navikao na OM kafu, preporucujem probu ko je nadje u prodaji. Nekada je bilo za kupiti u Bingu, u zadnje vrijeme bas je ne vidjam...
Post Reply