https://towardsdatascience.com/covid-19 ... 640f411691
De ba nemojte me zajebavat...
Moderator: O'zone
E čuj od 1. do 21. marta i uporedio 2019. i 2020.jeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 22:44 Ja malo guglo:
De ba nemojte me zajebavat...![]()
Italija ne postojijeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 22:44 Ja malo guglo:
Evo, ne znam šta da vam kažem. Ove usporedbe, analize, grafikone, brojeve preminulih u Italiji (i drugdje) smo već pretabirili još polovinom aprila i utvrdili kako se broj preminulih povećao, konkretno za Italiju, u Bergamu, koji ima 120 hiljada stanovnika, i još jednom mjestu u Lombardiji, ako se ne varam, a u Milanu, koji broji 4.5 miliona stanovnika broj umrlih u skladu s podacima od prethodnih godina. Zašto je to tako, struka će nekad odgonetnuti.montii wrote: ↑30/04/2020 22:48trebao je usporedit period u kojem nije bilo korone s drugim periodom u kojem je nije bilo.index_box wrote: ↑30/04/2020 22:45E čuj od 1. do 21. marta i uporedio 2019. i 2020.jeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 22:44 Ja malo guglo:
![]()
De, ohani malo.
Ma ne vrijedi. Pustiš ga par dana da se ispuše i to je to. Samo zabrinjava činjenica da postoji ovoliki broj ljudi koji imaju neki fetiš na brojanje mrtvih i priželjkivanje nekakvih smrtonosnih virusa. Zanima me samo kako će da se vrate u normalni život odnosno za njih nenormalni kada mediji odustanu od pumpanja straha.index_box wrote: Ali, znam da niko ne čita temu od prve do zadnje stranice, pa sad sve ide u krug...![]()
Engleska najgorageralt wrote: ↑30/04/2020 22:09 Evo linka sa detaljnim statistikama stvarnih i "ocekivanih" smrti za ovaj period za razne drzave i regione, u poredjenju sa statistickim prosjekom za prethodne godine: https://www.nytimes.com/interactive/202 ... eaths.html
Konkretno u Njujorku, od 11.03. je umrlo 6 puta vise ljudi nego sto je "normalno" - skok sa 6000 na 27 000. Interesantno da su neke drzave ostale skoro netaknute - Norveska cak ima manje mrtvih nego inace, u Danskoj je povecanje neznatno, u Njemackoj relativno maleno u odnosu na broj stanovnika.
Jebiga tesko je pratit ove dugacke teme u kojim se dnevno nastanca puno postova.index_box wrote: ↑30/04/2020 22:57
Evo, ne znam šta da vam kažem. Ove usporedbe, analize, grafikone, brojeve preminulih u Italiji (i drugdje) smo već pretabirili još polovinom aprila i utvrdili kako se broj preminulih povećao, konkretno za Italiju, u Bergamu, koji ima 120 hiljada stanovnika, i još jednom mjestu u Lombardiji, ako se ne varam, a u Milanu, koji broji 4.5 miliona stanovnika broj umrlih u skladu s podacima od prethodnih godina. Zašto je to tako, struka će nekad odgonetnuti.
Ali, znam da niko ne čita temu od prve do zadnje stranice, pa sad sve ide u krug...
P.S. Treba li uopće napominjati da je u ostatku Italije smrtnost čak i manja nego prethodnih godina?
Neki ljudi su ovdje par dana.armin071 wrote: ↑30/04/2020 23:06 Ma ne vrijedi. Pustiš ga par dana da se ispuše i to je to. Samo zabrinjava činjenica da postoji ovoliki broj ljudi koji imaju neki fetiš na brojanje mrtvih i priželjkivanje nekakvih smrtonosnih virusa. Zanima me samo kako će da se vrate u normalni život odnosno za njih nenormalni kada mediji odustanu od pumpanja straha.
Ma da, to su otvaraci ociju kojima je glavni izvor informisanja fb stranica "roditelj odlucuje" i sl.....ignorance is bliss!jeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 23:23Neki ljudi su ovdje par dana.armin071 wrote: ↑30/04/2020 23:06 Ma ne vrijedi. Pustiš ga par dana da se ispuše i to je to. Samo zabrinjava činjenica da postoji ovoliki broj ljudi koji imaju neki fetiš na brojanje mrtvih i priželjkivanje nekakvih smrtonosnih virusa. Zanima me samo kako će da se vrate u normalni život odnosno za njih nenormalni kada mediji odustanu od pumpanja straha.
Ti si pak izgleda cijelo vrijeme ovdje da otvaras ljudima oci.
Ima statistika smrtnosti po zemljama i godinama:jeza u ledja wrote: ↑30/04/2020 22:49Ne kontam?
Nisam siguran ni kako da odgovorim. Naravno nisam ja poredio, vec to tako stoji u clanku kojeg sam postavio.
Sta je tacno nejasno ili smijesno u postavljenom to mi je misterija.
Bez obdukcije je lupanje
Bez strucnog znanja ili iskustva na terenu je lupanje. Ovo sto mi pricamo je lupanje. Ono sto ti kazu strucnjaci to mogu opovrgnuti samo drugi strucnjaci. Ne mi.
Treba uzeti u obzir da se svuda u svijetu drastično smanjio broj smrti u saobraćaju usljed lockdowna.jeza u ledja wrote: ↑01/05/2020 00:13Bez strucnog znanja ili iskustva na terenu je lupanje. Ovo sto mi pricamo je lupanje. Ono sto ti kazu strucnjaci to mogu opovrgnuti samo drugi strucnjaci. Ne mi.
Sta ce se tacno utvrditi obdukcijom ne znam, Cisto sumnjam da se virus navodi kao direktan uzrok smrti.
Koliko mi je poznato pod "smrt od korone" znaju stavit svasta i da je taj standard razlicit u raznim zemljama. Mnogi umrli su imali vise kojekakvih bolescuga.
No zbog ovog upravo pricamo o ukupnom broju umrlih. Ako je on znatno veci od uobicajenog, a ovo sto za sada vidimo - jeste, onda je ocigledno nesto drugo po srijedi.
Do sudnjeg dana...
Iako javno ne priznaju da je to cilj, u zadnje dvije sedmice stalno to promovišu.Point. wrote: ↑30/04/2020 13:02
Stani malo. Zbog čega misliš da lupaju o imunitetu krda? Zašto misliš da je ta strategija lupanje? Zašto misliš da žive u iluziji?
Prva stvar, o lupanju cifri, ljudi su odmah ispravili grešku i rekli da su stavili pogrešan varijabel kad su računali i odmah su priznali grešku, omaklo se.
Druga stvar, imunitet krda uopšte nije strategija, to je juče potvrdio državni epidemiolog Anders Tinel, strategija je da poravnaju krivulju sa oslobode zdravstvo a ako se stvori imunitet krda tim bolje, što znači da će mnogo bolje predeverati eventualni drugi val od država koji su sada u lockdown modu.
I treća stvar, kako vec možeš reći da je njihova strategija iluzija kad još pandemija traje i danas niko ne zna koja je strategija najbolje rješenje?