A znaci, ipak su najbitnije pare.. A sta je sa zdravljem i zivotima ljudi? I hladno halalis desetine hiljada pasnivih pusaca koji umru.. E tako halale desetine miliona zivota ovi sto se danas lafo brinu o nasem zdravlju i daju neke preporuke, a ni za sta zivo nemaju dokaza.. Juce pricali jedno, danas drugo, a sutra ce vjerovatno nesto peto..piupiu wrote: ↑29/04/2020 18:02Kako zašto? Pa zato što većina para iz cijene cigareta ide u kofere poreskih službi. I do 80%.laik1981 wrote: ↑29/04/2020 17:10Sto bi bila 100KM kutija kada moze da se zabrani u potpunosti? Sto, po tvome misljenju, to ne urade kada se vec toliko brinu za ljudsko zdravlje i zivote? Ne pitamo se ni ti, ni ja.. To se moze zabraniti isto kao i heroin..zubi wrote: ↑29/04/2020 17:06 I sta sad? Hocemo l' ti meni jedan slucaj, ja tebi jedan? Sta to dokazuje, da nismo svi isti? Naravno da nismo, ni na antibiotik isto ne reagujemo, nekoga po glavi opale "nezeljene pojave" pa se ubelaji a neko regulara ...
Sto se pusenja tice, da se ja pitam, cijena kutije bi bila 100 KM a svi pusaci bi morali u balon pa nek dime kol'ko im dusa isce..
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#16051 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- zomri
#16052 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
dakle, naručeni su HC VE003 modeli. google pretragom nije moguće pronaći taj model, ali vjerovatno se misli na model HC E003 koji izgleda ovako i trenutno je nedostupan za nabavku na alibabi:joe_black wrote: ↑29/04/2020 18:14Ovo oko modela ako je tacno, a vjerovatno jest...pbas me interesuje tko ce svoj potpis staviti priliko prijema respiratora.zomri wrote: ↑29/04/2020 18:11Ovome nema kraja. Ugovoreni jedni respiratori, a stigao skroz drugi model.
Ugovor precizira da se kupuje invezivni respirator HC VE003, a da je ukupna vrijednost ugovorene robe 10 miliona i 530 hiljada KM. U tu vrijednost uračunat je PDV. Zanimljivo je da je ugovor potpisan 3. aprila, a da je kompanija "Srebrena malina" tek prekjučer dobila dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu.

moj educated guess je da ih je izradio prvobitni dobavljač i onda je da ne propadnu pare naručeno bilo šta što se može prodati pod respirator, a da može stići u aprilu.
-
daddy-kool
#16053 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako korona nije opasna, a po navedenom primjeru nije, zašto će nam i socijalna distanca?
Last edited by daddy-kool on 29/04/2020 19:03, edited 1 time in total.
- zubi
#16054 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sram ih bilo, kako nista ne znaju, poserem im se ja u skole nake sto zavrsise... virus vec mjesecima tu, hej mjeseeciiiiiiima, a oni pojma nemaju,... eto, jel udure?laik1981 wrote: ↑29/04/2020 18:44 A znaci, ipak su najbitnije pare.. A sta je sa zdravljem i zivotima ljudi? I hladno halalis desetine hiljada pasnivih pusaca koji umru.. E tako halale desetine miliona zivota ovi sto se danas lafo brinu o nasem zdravlju i daju neke preporuke, a ni za sta zivo nemaju dokaza.. Juce pricali jedno, danas drugo, a sutra ce vjerovatno nesto peto..
- O'zone
- Globalni moderator
#16055 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Naš krajnji domet. Na žalost. Nema tu više inicijalne kapsle. Otišla da radi u Njemačku.Banksy wrote: ↑29/04/2020 18:13
Mnoge javne ličnosti podržavaju i učestvuju u akciji NDB "Bukom protiv diktature"
Javne ličnosti: Srbija odjekuje i to je dobro
https://www.danas.rs/politika/javne-lic ... -je-dobro/
Moja porodica takođe lupa u šerpe, zviždi i na razglas pušta pesmu „Bagra“. Radujem se toj energiji koja je sve veća. Iz narastajućeg nezadovoljstva rodila se međusobna solidarnost i odlučnost da ispratimo ovaj mračni režim u istoriju
– Ali ja to doživljavam i kao svojevrsnu nemoć i pitam se na koji način tu nemoć pretvoriti u moć za promene koje su našem društvu potrebne za život, baš kao i zdravlje.
HZZ objavio popis korisnika potpore: U ožujku je isplaćeno 1,5 milijardi kuna
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/h ... ardi-kuna/
Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u srijedu na svojim internetskim stranicama popis korisnika potpore očuvanje radnih mjesta za ožujak, koji pokazuje da je potporu od 3.250 kuna po zaposlenom dobilo 83.955 poslodavaca.
za skoro 485 tisuća radnika.
Samo u Bosni muk.
I FB zajebancija s Fikrom i respiratorima.
-
daddy-kool
#16056 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://avaz.ba/vijesti/bih/566683/amba ... brinjavaju
Ambasada SAD: Svi izvještaji o koruptivnim radnjama u vrijeme pandemije veoma nas zabrinjavaju
Ambasada SAD: Svi izvještaji o koruptivnim radnjama u vrijeme pandemije veoma nas zabrinjavaju
- piupiu
#16057 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A i oni su kolektivno vazda zabrinuti. I onda koktelčić tamo, koktelčić 'vamo, i adio Mare!daddy-kool wrote: ↑29/04/2020 19:08 https://avaz.ba/vijesti/bih/566683/amba ... brinjavaju
- DEMONIKA
#16058 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Oni kao da su tek juče stigli u beha oOdaddy-kool wrote: ↑29/04/2020 19:08 https://avaz.ba/vijesti/bih/566683/amba ... brinjavaju
-
Ci-Nick
#16059 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Tih 200 ili 300.000 zarade bi bilo još i povoljno ali pod uslovom da je Fikret platio svojim novcem, da je roba odgovarajuća, da nudi obuku, servis, tehničku podršku.joe_black wrote: ↑29/04/2020 18:37Pa to ti je otprilike tako....vjeruj ni ja im ne bi dao da im moja firma radi taj posao za proviziju ispod nekih 200 000KKm sto je otprilike i realno...ali stvar je u tome da je Fikret najmanji lopov u svoj ovoj prici...zubi wrote: ↑29/04/2020 18:18Fikret tu dobar 200.000-300.000? Aferim!joe_black wrote: ↑29/04/2020 18:12 Ma na kraju krajeva, nema tu polemike ni trenutka.
Fikret i da je uradio ovaj posao po zakonu i kako treba...odradio je posao posrednistava u nabavci za koja je standardna tarifa koja se uzima oko 2-3% od vrijednosti posla i gotovo...
Posao nije transparentan, niko od mogucih uvoznika navedena opreme nije kontaktiran niti je imao uopce informaciju da ce se nabavljati respiratori i samim tim nije ni mogao dati ponudu za nabavku istih...
Meni je najsmesnije ona stavka ugovora o placanje gdje se Fikretovoj firmi daje avans 100% za nabavku...i koji bi samo cirkus bio da je naletio na prevarante na alibabi kojih je more...
Treba dobro provjeriti dali su navedeni respiratori uopce respiratori...moj prijatelj kupio kontejner grijalica preko alibabe i na adresu mu stigao kontejner igracaka-grijalica. hahahahahaah
A ovako, kupio je za pare koje su mu unaprijed uplaćene pogrešne uređaje, koji ne odgovaraju ovim iz ponude, i još zaradio milion KM.
-
daddy-kool
#16060 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-gran ... /200429138
IZVJEŠTAJ INSPEKTORA
Na graničnim prelazima u FBiH u posljednja 24 sata povećan broj putnika
IZVJEŠTAJ INSPEKTORA
Na graničnim prelazima u FBiH u posljednja 24 sata povećan broj putnika
-
laik1981
#16061 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sto ti ni prehlada nije potrebna i ta socijalna distanca ti je dovoljna da je izbjegnes.. Dedo je dokazao da od korone ne umires tek tako, bez obzira sto imas preko 80 godina i, kako je sada popularno reci, nekoliko tezih udruzenih hronicnih oboljenja.. Dedo je prebolovao na nogama.. Ali dedo ne sjedi u cetiri zida i 24/7 broji pozitivne i smrtne slucajeve, pa da dodje u stanje neke hipnoticke paranoje u kojoj misli da se desava apokalipsa u kojoj ljudi padaju po ulicama.. Guzve, prebukiranost i pucanje sistema u odredjenim bolnicama u vecim evropskim i svjetskim gradovima su iz razloga sto se strategijom odbrane od virusa izolovalo 90% bolnica u tim vecim gradovima i pacijenti su preusmjeravani na mali broj bolnica koje su odredjene kao korona bolnice.. Tako imamo slucajeve bolnica koje su puste i ne primaju ni redovne pacijente, dok u korona bolnicama ljekari padaju u kolaps od iznemoglosti..daddy-kool wrote: ↑29/04/2020 18:53Ako korona nije opasna, po navedenom primjeru nije, zašto će nam i socijalna distanca?
U Hrvatskoj je korona usla u nekoliko starackih domova i zarazilo se par desetina staraca.. I na kraju nije bilo nikakvog pomora.. I kod nas je u starackom domu zarazena jedna sticenica koja je imala preko 80 godina i koja je zbog zdravstvenog stanja bila nepokretna.. Ne znam sta je sa tim slucajem..
U Sarajevu je do sad umrlo troje od korone.. Kod sva tri slucaja zdravstveni sistem je danima odbijao da lijeci te osobe.. Zasto pripisati koroni nesto za sta je odgovorno nase zdravstvo?
Virus postoji, to niko ne porice.. Da li je opasniji od nekih virusa koji su vec bili prisutni, vrijeme ce pokazati? Medijima sam davno prestao vjerovati..
-
laik1981
#16062 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vjeruj da nisam ni ocekivao drugaciji odgovor.. udure jezubi wrote: ↑29/04/2020 19:02Sram ih bilo, kako nista ne znaju, poserem im se ja u skole nake sto zavrsise... virus vec mjesecima tu, hej mjeseeciiiiiiima, a oni pojma nemaju,... eto, jel udure?laik1981 wrote: ↑29/04/2020 18:44 A znaci, ipak su najbitnije pare.. A sta je sa zdravljem i zivotima ljudi? I hladno halalis desetine hiljada pasnivih pusaca koji umru.. E tako halale desetine miliona zivota ovi sto se danas lafo brinu o nasem zdravlju i daju neke preporuke, a ni za sta zivo nemaju dokaza.. Juce pricali jedno, danas drugo, a sutra ce vjerovatno nesto peto..
btw. evo od prvog maja krecu sa radom mali obrti.. Primemimo se na apokalipsu i halalimo jedni drugima..
-
Nivelacija
#16063 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
RS zdrave ljude sa granice slala u dom sa zarazenim osobama 
- dječak sa šibicama
#16064 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ex reis Ceric stao u odbranu Novalica i mladog lava iz Suceske, ironicno porucio vladi da proda respiratore jer "nama respiratori ne trebaju", narod je nezahvalan
Vama ne treba ovakav narod, vi ce te napraviti drugi narod, pravi, ljepsi, bolji narod
Vama ne treba ovakav narod, vi ce te napraviti drugi narod, pravi, ljepsi, bolji narod
- O'zone
- Globalni moderator
#16065 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Fali im još Inzko da izrazi svoju zabrinutost.daddy-kool wrote: ↑29/04/2020 19:08 https://avaz.ba/vijesti/bih/566683/amba ... brinjavaju
Kako je nestalo ŠveCkih stolova i domjenaka nestalo nam i visokog predstavnika
-
kakavdanakneiskustvu
#16066 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
jedan od nezahvalnih građana porucuje valjda zahvalnom Ceriću,dabogda tebi trebao taj respirator ,koji nama svima ne trebaju i treba ih vratitidječak sa šibicama wrote: ↑29/04/2020 19:51 ex reis Ceric stao u odbranu Novalica i mladog lava iz Suceske, ironicno porucio vladi da proda respiratore jer "nama respiratori ne trebaju", narod je nezahvalan
- nepass1
#16067 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Fikret ukucao na google respirator cajna fast deliveri i prvi rezultat sto je izbacilo tu zavrsio posao
-
daddy-kool
#16068 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Od kad se zbog prehlade pravi socijalna distanca?
I ta priča sa dedom...
Mislim da je i u tim grupama 70+ preko pola zaraženih bez simptoma.
A i od onih koji nisu 85-90% preboli i preživi - jasno je da ne umiru svi.
Ali da nije naivno nije, ima i kod nas i ljudi u srednjim godinama koji su bili u jako teškom stanju i jedva preživjeli.
Last edited by daddy-kool on 29/04/2020 21:00, edited 1 time in total.
-
jagugu
#16069 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
KO JE ODGOVORAN ZA PORAST OBOLJELIH U RS: Tajkunske zabave, liturgije, loša opremljenost ljekara, šverc medicinskom opremom...
https://zurnal.info/novost/23020/tajkun ... om-opremom
https://zurnal.info/novost/23020/tajkun ... om-opremom
-
el-weedo
#16070 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ova danas žena što je umrla OD korona virusa. Testirana više puta bila negativna, testirali poslje smrti pozitivna. 
-
laik1981
#16071 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja pravim socijalnu distancu i kod prehlade.. Od kada? Od kada znam za sebe. Odmaknem se na distancu od onih koji kisu i kaslju.. Ne izlazim ako ne moram kada sam prehladjen.. Mediji su od ovog napravili apokalipsu i mnogi su se primili na to.. Ja ni gripu ne smatram naivnom, a ako malo vise procitas o njoj vidjeces da je daleko od naivne.. Ne smatram da je trebalo izazvati ovakvu ekonomsku krizu u kojoj je 30000 ljudi dobilo otkaze i na taj nacin im ugroziti najosnovniju egzistenciju, ne smatram da je bio potreban policijski sat i zabrana izlaska starim i djeci.. Smatram da socijalna distanca, izjegavanje organizzovanih masovnih skupova i pojacane higijenske mjere jedine imaju smisla u borbi, kako protiv ove, tako i protiv ostalih epidemija..daddy-kool wrote: ↑29/04/2020 20:39Od kad se zbog prehlade pravi socijalna distanca?
I ta priča sa dedom...
Mislim da je i u tim grupama 70+ preko pola zaraženih bez simptoma.
A i od onih koji nisu 85-90% preboli i preživi - jasno je da ne umiru svi.
Ali da nije naivno nije, ima i kod nas i ljudi u srednjim godinama koji su bili u jako teškom stanju i jedva preživjeli.
-
laik1981
- banjaluka078
#16073 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Na odjelu kod mog momka je ležala žena koja je imala sve kliničke simptome korone, uključujući i ct pluća koji je potvrdio sliku, ali su dva testa bila negativna. Uzet je treći test, rezultat je stigao bukvalno sat prije nego što će umrijeti i tek taj je bio pozitivan. Tako da je sasvim moguće da je samo rezultat stigao nakon što je umrla.
Inače, ovdje često čujem o tom trećem testu koji konačno bude pozitivan. Ne znam da li je do testova, do osoblja koje obrađuje, ali je činjenica da je nerijetka pojava.
-
laik1981
#16074 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Za to vrijeme u privatnim klinikama uzimaju 60KM ljudima za testiranje koje im nista ne dokazuje, jedino eto sto im daje taj neki lazni osjecaj sigurnosti.. Danas sam upoznao lika koji se vec cetiri puta testirao.. Prvi put ga izaslo sa snimkom pluca 250KM.. Prekljuce mu uradili za 60.. A mozda im je i zao budale pa mu dali neki popust na kolicinu 
- Banksy
#16075 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dugoročno, da. I tako će vjerovatno biti. U ovoj, akutnoj fazi, potrebne su nešto jače mjere koje će nam nametnuti i, kao rezultat, formirati te dugoročne navike opreza.