Sana 95/Bitka za Banja Luku
-
PM72
#51 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Moje mišljenje je da amerikanci i zapad nisu htjeli državu u sred Europe u kojoj bi Muslimani činili preko 80 % stanovništva...to je jedini moguć zaključak zašto nas nisu naoružali i pustili do Drine.
Ovako imaju potpunu kontrolu i upravljaju svim procesima.Vatra stalno tinja i čim se malo više razgori -pošalju zamjenika pomoćnika državnog sekretara koji svu trojcu naruži da više neće biti kredita ako ne urade ono što zahtjeva...
Ovako imaju potpunu kontrolu i upravljaju svim procesima.Vatra stalno tinja i čim se malo više razgori -pošalju zamjenika pomoćnika državnog sekretara koji svu trojcu naruži da više neće biti kredita ako ne urade ono što zahtjeva...
- dr_Evil
#52 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
postali smo posljedni protektorat u Europi i da bude zanimiljivije posljednji apartheid u svijetu. Blago nama s nama i to je toPM72 wrote: ↑27/04/2020 11:33 Moje mišljenje je da amerikanci i zapad nisu htjeli državu u sred Europe u kojoj bi Muslimani činili preko 80 % stanovništva...to je jedini moguć zaključak zašto nas nisu naoružali i pustili do Drine.
- Maraschino
#53 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
To je to.PM72 wrote: ↑27/04/2020 11:33 Moje mišljenje je da amerikanci i zapad nisu htjeli državu u sred Europe u kojoj bi Muslimani činili preko 80 % stanovništva...to je jedini moguć zaključak zašto nas nisu naoružali i pustili do Drine.
Dodik moze da radi sta god hoce osim da pokrene oruzane sukobe( a to upravo radi). Pljcka sve zivo, uveo diktaturu, daje i narodu mrvice, provocira i nervira protivnike kako u brlogu tako i u pederaciji ali samo jedno ne smije raditi, voditi narod u oruzani sukob.
Avijacija SRJ je bila prizemljena i imala je zabranu letenja iznad prostora BiH. Ako se sjetis svaki dan avioni NATOa su nadlijetali BiH sto iz izvidjackih akcija sto odvracanja od bilo kakvih pokusaja iz Srbije, tako da oni ne bi smjeli djelovati avijacijom pogotovo pred kraj rata.
Tukli smo se i ganjali a u stvari je sve bilo dogovoreno mnogo ranije. Sve je islo dobro dok se Muslimani etnicki cistili a kada su preuzeli ''malu'' inicijativu onda se na brzinu sklepao Dejton da se zaustavi bilo kakav napredak na terenu.
-
tetejac
#54 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Taman da ih je 2 miliona bilo u BiH, Banja Luku bi uzeli za maksimalno 3 dana da je politika dozvoljavala. Ovo je realno. A koridor bi im bio do Brčkog. To je to. Pozdrav 
- Maraschino
#55 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Ovakva tema je bar 5 puta apsolvirana. Mi naoruzani, moral na visokom nivou, sporazum sa HV i HVO, blagi napredak na svim stranama i taman kada smo se ponadali da mozemo zemlju osloboditi budemo ucijenjeni ili stati ili ce nas bombardovati.
Na drugoj strani je sve bilo suprotno od onoga sto je kod nas bilo.
Nije da bi to islo kao po loju ali bi se uspjelo uz pretpostavku da Milosevic ne bi otvoreno ukljucio svoju vojsku. I do tada su bili ali manje i krijuci.
Na drugoj strani je sve bilo suprotno od onoga sto je kod nas bilo.
Nije da bi to islo kao po loju ali bi se uspjelo uz pretpostavku da Milosevic ne bi otvoreno ukljucio svoju vojsku. I do tada su bili ali manje i krijuci.
-
tetejac
#56 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Garantiram ti da bi uzeli sve zapadno od Brčkog u roku 5 dana a poslije toga i Istočnu Hercegovinu samo da je svijet dao. Ne zaboravi, srbi imaju iza sebe 50 godina državnog aparata i jakog lobiranja. Bili su jači za stolom.
- dr_Evil
#57 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
I da ne zaboravimo da je Jens Stoltenberg prakticki dijete Srbije
-
tetejac
#58 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Svi su oni bili na njihovoj strani, ‘ko im jebe mater. Od tih glavešina do unproforaca na terenu. Kad se sjetim tih unproforaca mamu im jebem bezobraznu muka mi dođe.
-
90minut
#59 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
I ne zaboravimo da je napredovanje i nas i HV bilo tako brzo zbog direktne odluke VRS da se povuku prvenstveno u BL pa onda i u Prijedor dakle odluka da se uleti u BL bi završila s pitanje je koliko mrtvih naših i HV vojnika i pitanje je jedno veliko da li bi uopšte i probili.
Zato kad bi krenuli prvo bombardovati jedno 10 dana pa onda pješadija..
Minimum bi trebalo jedno mjesec za konacni slom BL.
A do tad bi se ukljucili i ovi iz Srbije i nastao bi haos samo što je to nepopularno razmišljanje.
A do tad bi se ukljucili i ovi iz Srbije i nastao bi haos samo što je to nepopularno razmišljanje.
- Maraschino
#60 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Svi su bili na njihovoj strani pa i Wens i Oven.
Svako onaj ko je mogao da gleda progon i etnicko ciscenje a nije zelio da reaguje kako bi to zaustavio bio je saucesnik u tome i precutno je to podrzavao.
- dr_Evil
#61 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Lekcija uzdaj se u se i u svoje kljuse koju nas narod nazalost nije naucio. Diplomatski gore stojimo 50puta nego '92, financijski 250puta gore, samo vojno stojimo bolje, ali i to bi se raspalo ako bi ovi nastavili da vode.Maraschino wrote: ↑27/04/2020 12:51Svi su bili na njihovoj strani pa i Wens i Oven.
Svako onaj ko je mogao da gleda progon i etnicko ciscenje a nije zelio da reaguje kako bi to zaustavio bio je saucesnik u tome i precutno je to podrzavao.
A ovim akcijama sta bi bilo kad bi bilo nema smisla raspravljat. Samo je fino cuti od tetejca ili PM72 kako je sve to izgledalo iz prve ruke, za nas koji smo tada jos skupljali klikere.
-
tetejac
#62 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Kakav mjesec dana, istina je da su se grupirali oko Banja Luke ali mi bi ih pomeli za 3 dana. Imali smo dalekometno topništvo nad Banja Lukom. Gvozdike, gradove, 203, itd. Rastavili bi ih u roku 3 dana da je svijet dao. Nije dao. Isto tako nije dao ni istočnu hercegovinu a bila je u planu nakon južnog poteza. Oni su bili razbijeni. Ne bježim od činjenice da bi bilo krvavo ali ti garantiram u roku 3 dana da bi BL bila oslobođena.90minut wrote: ↑27/04/2020 12:38 I ne zaboravimo da je napredovanje i nas i HV bilo tako brzo zbog direktne odluke VRS da se povuku prvenstveno u BL pa onda i u Prijedor dakle odluka da se uleti u BL bi završila s pitanje je koliko mrtvih naših i HV vojnika i pitanje je jedno veliko da li bi uopšte i probili.
- animus
#63 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Politika je zaustavila ofanzivu koja je bila na vrhuncu. Po meni je trebalo rizikovati pa sta bude. Sumnjam da bi nas ameri bombardovali. Srbija nebi mogla nista. Koridor je bio zacepljen izbjeglicama i nema sanse da bi moglo ista proci u suprotnom pravcu ko zna koliko dana. Nakon oslobadjanja Sanskog Mosta Arkan je otisao jer je vidio gdje to vodi. Ostale su njegove jedinice ali rasulo vise nije mogao niko zaustaviti. Uzimanjem Prijedora nastupila bi nova situacija. HV je vec vladao Manjacom.
Nismo mi imali muda da se strancima usprotivimo.
- dr_Evil
#64 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Ti to gledas iz drugacije perspektive jer si bio tu, ali osvojiti jedan grad pun civila nije ostvarivo ako nisi spreman za totalni masakr, pa sta bi ti sa svim tim oruzjem, rokao po stambenim zgradam? Bio si u Mostaru na prvoj liniji u Santicevoj, znas kako to ide puno bolje od mene.tetejac wrote: ↑27/04/2020 12:59Kakav mjesec dana, istina je da su se grupirali oko Banja Luke ali mi bi ih pomeli za 3 dana. Imali smo dalekometno topništvo nad Banja Lukom. Gvozdike, gradove, 203, itd. Rastavili bi ih u roku 3 dana da je svijet dao. Nije dao. Isto tako nije dao ni istočnu hercegovinu a bila je u planu nakon južnog poteza. Oni su bili razbijeni. Ne bježim od činjenice da bi bilo krvavo ali ti garantiram u roku 3 dana da bi BL bila oslobođena.90minut wrote: ↑27/04/2020 12:38 I ne zaboravimo da je napredovanje i nas i HV bilo tako brzo zbog direktne odluke VRS da se povuku prvenstveno u BL pa onda i u Prijedor dakle odluka da se uleti u BL bi završila s pitanje je koliko mrtvih naših i HV vojnika i pitanje je jedno veliko da li bi uopšte i probili.
-
90minut
#65 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
U 3 dana bi, al' kad bi vojnicima bilo mentalitet kao japancima na Guadalcanalu protiv Amera i juriš do posljednjeg covjeka.tetejac wrote: ↑27/04/2020 12:59Kakav mjesec dana, istina je da su se grupirali oko Banja Luke ali mi bi ih pomeli za 3 dana. Imali smo dalekometno topništvo nad Banja Lukom. Gvozdike, gradove, 203, itd. Rastavili bi ih u roku 3 dana da je svijet dao. Nije dao. Isto tako nije dao ni istočnu hercegovinu a bila je u planu nakon južnog poteza. Oni su bili razbijeni. Ne bježim od činjenice da bi bilo krvavo ali ti garantiram u roku 3 dana da bi BL bila oslobođena.90minut wrote: ↑27/04/2020 12:38 I ne zaboravimo da je napredovanje i nas i HV bilo tako brzo zbog direktne odluke VRS da se povuku prvenstveno u BL pa onda i u Prijedor dakle odluka da se uleti u BL bi završila s pitanje je koliko mrtvih naših i HV vojnika i pitanje je jedno veliko da li bi uopšte i probili.
Međutim hajde malo opširno kazes istina je da su se grupirali pa nisu to bili bošnjaci 92 bili su naoruzani i oni do zuba tako da ajmo malo realno šta misliš koliko bi mrtvih bilo na našoj strani?
- LBVIEW
#66 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Bila bi im repriza Mrkonjica gdje ste ih sprzili VBR-ovima-.tetejac wrote: ↑27/04/2020 12:59Kakav mjesec dana, istina je da su se grupirali oko Banja Luke ali mi bi ih pomeli za 3 dana. Imali smo dalekometno topništvo nad Banja Lukom. Gvozdike, gradove, 203, itd. Rastavili bi ih u roku 3 dana da je svijet dao. Nije dao. Isto tako nije dao ni istočnu hercegovinu a bila je u planu nakon južnog poteza. Oni su bili razbijeni. Ne bježim od činjenice da bi bilo krvavo ali ti garantiram u roku 3 dana da bi BL bila oslobođena.90minut wrote: ↑27/04/2020 12:38 I ne zaboravimo da je napredovanje i nas i HV bilo tako brzo zbog direktne odluke VRS da se povuku prvenstveno u BL pa onda i u Prijedor dakle odluka da se uleti u BL bi završila s pitanje je koliko mrtvih naših i HV vojnika i pitanje je jedno veliko da li bi uopšte i probili.
- LBVIEW
#67 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Tj. nase rukovodstvo nije imalo muda.animus wrote: ↑27/04/2020 13:02 Politika je zaustavila ofanzivu koja je bila na vrhuncu. Po meni je trebalo rizikovati pa sta bude. Sumnjam da bi nas ameri bombardovali. Srbija nebi mogla nista. Koridor je bio zacepljen izbjeglicama i nema sanse da bi moglo ista proci u suprotnom pravcu ko zna koliko dana. Nakon oslobadjanja Sanskog Mosta Arkan je otisao jer je vidio gdje to vodi. Ostale su njegove jedinice ali rasulo vise nije mogao niko zaustaviti. Uzimanjem Prijedora nastupila bi nova situacija. HV je vec vladao Manjacom.
-
tetejac
#68 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Nisam bio tu ali moja je postrojba bila. Bio sam na jugu i spremao se na Trebinje koje nažalost nismo uzeli, opet zbog politike i svijeta. Rokao bih kao i u Kninu, kakav masakr. Rekao sam u prvom postu kako bi bilo. Nisam bio u Mostaru u Šantićevoj ako misliš na 1993.dr_Evil wrote: ↑27/04/2020 13:02Ti to gledas iz drugacije perspektive jer si bio tu, ali osvojiti jedan grad pun civila nije ostvarivo ako nisi spreman za totalni masakr, pa sta bi ti sa svim tim oruzjem, rokao po stambenim zgradam? Bio si u Mostaru na prvoj liniji u Santicevoj, znas kako to ide puno bolje od mene.tetejac wrote: ↑27/04/2020 12:59Kakav mjesec dana, istina je da su se grupirali oko Banja Luke ali mi bi ih pomeli za 3 dana. Imali smo dalekometno topništvo nad Banja Lukom. Gvozdike, gradove, 203, itd. Rastavili bi ih u roku 3 dana da je svijet dao. Nije dao. Isto tako nije dao ni istočnu hercegovinu a bila je u planu nakon južnog poteza. Oni su bili razbijeni. Ne bježim od činjenice da bi bilo krvavo ali ti garantiram u roku 3 dana da bi BL bila oslobođena.90minut wrote: ↑27/04/2020 12:38 I ne zaboravimo da je napredovanje i nas i HV bilo tako brzo zbog direktne odluke VRS da se povuku prvenstveno u BL pa onda i u Prijedor dakle odluka da se uleti u BL bi završila s pitanje je koliko mrtvih naših i HV vojnika i pitanje je jedno veliko da li bi uopšte i probili.
- LBVIEW
#69 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Sjecas se Bildta koji je zakmecao kad ste ih nalupali u "Oluji", dok je za vrijeme genocida u Srebrenici sastancio s Milosevicem.
Ma smece svi ovi iz EU, da nije bilo Amera imali bi i danas Srbiju na Kupi.
-
trocadero
#70 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Pa što ne siđe da se upoznamo?tetejac wrote: ↑27/04/2020 03:31Nisam bio na ratištu u Sarajevu, osim što sam bio na Igmanu. Kakve veze ima to s temom?
Kakve gluposti valjaš....pada Banja Luka za 3 dana ...isto i Ist.Hercegovina pa na Drinu i odatle nije ni Beograd daleko.
Da mi je znati na kom ratištu u kom gradu si se dobro pošopao sa neprijateljem...ali ono baš baš dobro.
-
tetejac
#71 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Relativno malo ako uzmemo u obzir opseg operacije. U oluji je poginulo oko 200 naših. Relativno malo s obzirom koliko smo oslobodili i kojim tempom smo napredovali. Oni su bili razbijeni.90minut wrote: ↑27/04/2020 13:02U 3 dana bi, al' kad bi vojnicima bilo mentalitet kao japancima na Guadalcanalu protiv Amera i juriš do posljednjeg covjeka.tetejac wrote: ↑27/04/2020 12:59Kakav mjesec dana, istina je da su se grupirali oko Banja Luke ali mi bi ih pomeli za 3 dana. Imali smo dalekometno topništvo nad Banja Lukom. Gvozdike, gradove, 203, itd. Rastavili bi ih u roku 3 dana da je svijet dao. Nije dao. Isto tako nije dao ni istočnu hercegovinu a bila je u planu nakon južnog poteza. Oni su bili razbijeni. Ne bježim od činjenice da bi bilo krvavo ali ti garantiram u roku 3 dana da bi BL bila oslobođena.90minut wrote: ↑27/04/2020 12:38 I ne zaboravimo da je napredovanje i nas i HV bilo tako brzo zbog direktne odluke VRS da se povuku prvenstveno u BL pa onda i u Prijedor dakle odluka da se uleti u BL bi završila s pitanje je koliko mrtvih naših i HV vojnika i pitanje je jedno veliko da li bi uopšte i probili.
Međutim hajde malo opširno kazes istina je da su se grupirali pa nisu to bili bošnjaci 92 bili su naoruzani i oni do zuba tako da ajmo malo realno šta misliš koliko bi mrtvih bilo na našoj strani?
- LBVIEW
#72 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Sjecas se likova poput Akashija, Butrosa Galija, Karla Bildta i inih?Maraschino wrote: ↑27/04/2020 12:51Svi su bili na njihovoj strani pa i Wens i Oven.
Izrazavanje "zabrinutosti", dok Srbi orgijaju po Hrvatskoj i Bosni, a ostre osude i protesti kad im se krenulo vracati.
Danas sam ubijedjen kako su im vodece europske zemlje dale odrijesene ruke.
-
90minut
#73 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Vidio bi ti koliko bi mrtvih imao da si pokušao uci u BL bukvalno su se svi povukli u istu naoruzani do zuba i samo cekali da nas poklope rijeke krvi bi bile sva ostala šuplja je samo to šuplja kao da nisi dana ratovao pa to ne znaš.
Al' razumijem ja i naše i vas ohrabreni što su u tako kratkom periodu uzeli toliku teritoriju pa ono mislli skinuce srbi gace cim dođeš pred BL uh kakvo pogresno razmisljanje.
Al' razumijem ja i naše i vas ohrabreni što su u tako kratkom periodu uzeli toliku teritoriju pa ono mislli skinuce srbi gace cim dođeš pred BL uh kakvo pogresno razmisljanje.
-
tetejac
#74 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Ma danci i četnici na jednoj strani a na drugoj mi. I rokanje, i to pravo. Manu im jebem. Odeš na pregovore i ubiju ti čovjeka, mamu im jebem pokvarenu.
- dr_Evil
#75 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Najvise zbog toga cu vjerovati da je Oluja bila dogovor, isto kao "Lipanje Zore", to bi i objasnilo taj cudesni stop.tetejac wrote: ↑27/04/2020 13:11Relativno malo ako uzmemo u obzir opseg operacije. U oluji je poginulo oko 200 naših. Relativno malo s obzirom koliko smo oslobodili i kojim tempom smo napredovali. Oni su bili razbijeni.90minut wrote: ↑27/04/2020 13:02U 3 dana bi, al' kad bi vojnicima bilo mentalitet kao japancima na Guadalcanalu protiv Amera i juriš do posljednjeg covjeka.tetejac wrote: ↑27/04/2020 12:59
Kakav mjesec dana, istina je da su se grupirali oko Banja Luke ali mi bi ih pomeli za 3 dana. Imali smo dalekometno topništvo nad Banja Lukom. Gvozdike, gradove, 203, itd. Rastavili bi ih u roku 3 dana da je svijet dao. Nije dao. Isto tako nije dao ni istočnu hercegovinu a bila je u planu nakon južnog poteza. Oni su bili razbijeni. Ne bježim od činjenice da bi bilo krvavo ali ti garantiram u roku 3 dana da bi BL bila oslobođena.