Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dale cooper

#22751 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dale cooper »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 26/04/2020 22:32
zomri wrote: 26/04/2020 22:12
dale cooper wrote: 26/04/2020 22:01 A vi lijepo poslušajte Nestorovića i u šoping u Milano...rahat...bez maske i rukavica. :mrgreen:
nažalost oni nisu stali na tom šopingu. evo sad gledam izjave da su "pobedili koronu", "da će leto ubiti virus", da otvaraju kafiće u maju, gradski prevoz isto, da virus i ako se vrati da će to biti mjestimično i pojedinačno. slušam ovog drostena a i zdrava logika govori da ako popuste mjere da će najvjerovatnije doživjeti jak, jak drugi val. volio bih da su oni upravu, naravno, ali čisto sumnjam.
A nakon drugog vala moguc je i treci, a onda i cetvrti. Najbolje rjesenje su visegodisnji karantin, vjecna socijalna distanca, maske, rukavice i obavezno svi drustveni kontakti preko socijalnih mreza ili putem tehnologije.

Nisi puno promijenio ljude, jedno 95%, kada im izbijes kolektivitet i drustveni, direktni, kontakt.

Ovo bas ne ide u dobrom smjeru, od panike usplahirene vecine sto bi dala sva gradjanska prava i ljudske slobode samo da prezive ( u redu sto bi dali svoja prava, problem su i tudja prava pod krinkom da se neko ugrozava ) preko new normal & social distance nebuloza ( sto nas kao rasu doslovno mijenja u korijenu ) do prihvatanja svih restrikcija i to sa aplauzom.

Konformizam i samo ja i moja guzica. Ostalo je nebitno. Tako ispade na kraju. Bas slaba i mlaka generacija koja je dobila sve na gotovo. Pisem generalno.
Od kako se virus pojavio u Evropi taktika je ta da se pandemija uspori i krivulja izravna do pravljenja vakcine. Taj metod je pokazao
rezultate u svim onim zemljama koje su na vrijeme primjenile mjere i savjete stručnjaka.

Sa slobodom dolaze i odgovornosti. Sloboda ne znači kurcobolju i mentalitet tipa "šta meni ima ko govoriti šta ću ja raditi".
Nisam ni ja za izričite naredbe i uvođenje ekstremnih mjera tipa policijskog sata, međutim kada imaš stanovništvo koje
ne pokazuje odgvornost i koje je sklono zanemarivanju savjeta, logičan slijed je da se savjet pretvori u naredbu.

Ako ti misliš da smo mi koji smo za oprez konformisti, onda vas koji ste protiv toga ne mogu nazvati nikako drugačije nego egoiste.
I ne znam na koju generaciju misliš, ja sam gen xer i kao dijete sam preživio i rat i još mnogo toga predeverao pride.
zubi

#22752 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

dale cooper wrote: 26/04/2020 22:01 A vi lijepo poslušajte Nestorovića i u šoping u Milano...rahat...bez maske i rukavica. :mrgreen:
nažalost oni nisu stali na tom šopingu. evo sad gledam izjave da su "pobedili koronu", "da će leto ubiti virus", da otvaraju kafiće u maju, gradski prevoz isto, da virus i ako se vrati da će to biti mjestimično i pojedinačno. slušam ovog drostena a i zdrava logika govori da ako popuste mjere da će najvjerovatnije doživjeti jak, jak drugi val. volio bih da su oni upravu, naravno, ali čisto sumnjam.
A nakon drugog vala moguc je i treci, a onda i cetvrti. Najbolje rjesenje su visegodisnji karantin, vjecna socijalna distanca, maske, rukavice i obavezno svi drustveni kontakti preko socijalnih mreza ili putem tehnologije.

Nisi puno promijenio ljude, jedno 95%, kada im izbijes kolektivitet i drustveni, direktni, kontakt.

Ovo bas ne ide u dobrom smjeru, od panike usplahirene vecine sto bi dala sva gradjanska prava i ljudske slobode samo da prezive ( u redu sto bi dali svoja prava, problem su i tudja prava pod krinkom da se neko ugrozava ) preko new normal & social distance nebuloza ( sto nas kao rasu doslovno mijenja u korijenu ) do prihvatanja svih restrikcija i to sa aplauzom.

Konformizam i samo ja i moja guzica. Ostalo je nebitno. Tako ispade na kraju. Bas slaba i mlaka generacija koja je dobila sve na gotovo. Pisem generalno.
Ma ja ba.... samo ova generacija...

Image
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22753 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by japin_mutapi »

antikoronasi ne bi rjesavali problem jer problem ,po njima, ne postoji
piupiu

#22754 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

seoBIH wrote: 26/04/2020 22:37 Ako si tako siguran, potvrdi za 60KM :) AL Tawil i seroloski test.
A on već radi? A ja sve čekam ovaj Eurofarm. Hvala! :thumbup:
Vela666

#22755 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vela666 »

dale cooper wrote: 26/04/2020 22:20
Vela666 wrote: 26/04/2020 22:02 Jel djece ti gladne u Africi?
Ti to pisao ozbiljne face :run:

Kako ste svi moralni jer vam se vaša stražnjica našla u opasnosti i osjetila miris smrti, pa sve moralac do moralca, osuđuju, morališu, zgražavaju se.
Imate po 20+k postova, sumnjam da imate iti jedan napisan u kojem tako zdušno apelujete i na slijepost i gluhoću svijeta na svakodnevno umiranje djece zahvaćene ratovima i glađu.

Licemjerni, u svom moralu dok u isto vrijeme okrećući glave od stvari koje ih se lično de dotiču,

pa da citiram
Neću reći stid da vas bude, to ostaje na vama, da sami sa sobom porazgovarate iza zatvorenih vrata.
Oj živote možeš li biti više lejm i krindž. :mrgreen: Mislite na gladnu djecu u Africi!!!! :facepalm: Je li to zaista najbolje što možeš napisati? :|
Ovdje je riječ o neposrednoj opasnosti u kojoj možemo sopstvenim odgovornim ponašanjem i postupcima učiniti razliku. Šta možemo
uraditi po pitanju rata i gladi u Africi? Ništa konkretno niti što bi riješilo problem na duže staze. Što ne znači da nas boli kurac za tom temom.
Ali bitno je da si ti tu temu izvukla da nam nabacuješ na nos kao da si bolja od nas po tom pitanju. :roll:

Što se tiče količine postova, pa imala bi ih i ti do sada toliko da si uspjela zadržati prošle forumske živote. :mrgreen:
Moj post nije bio namjenjen tebi, hastal ti hastal mi.
seoBIH

#22756 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

piupiu wrote: 26/04/2020 22:49 A on već radi?
Spoiler
Show
MISLITE POZITIVNO, BUDITE NEGATIVNI NA TESTU ZA COVID-19!

BUDIMO SIGURNI NA RADNOM MJESTU!

U želji da Vam pomognemo da povratak u Vaših uposlenika u radno okruženje bude siguran u pogledu širenja virusa COVID-19, Poliklinika „Dr Al Tawil“ nudi usluge pravovremenog testiranja prije povratka na radno mjesto, kao i medicinsku podršku pri povratku na radno mjesto (telefonske konsultacije).

Nudimo Vam testiranje 2019-nCOV IgG / IgM Rapid Test koji se temelji brzoj imunokromatografskoj metodi. Koristi se za detekciju 2019 Novel koronavirus (2019)-Ncov IgG i IgM antitijela u humanom serumu/plazmi. Test je namijenjen samo za upotrebu od strane profesionalno obučenog osoblja.

Šta ovim testom možete otkriti?

U uzorku pune krvi (plazma ili serum) prikupljene ili iz prsta ili vadjenjem krvi iz vene, dobiju se rezultati za samo 10-15 min. Rezultati pokazuju prisutvo ili odsustvo IgG i/ili IgM antitijela. Test je pogodan za otkrivanje i bolesnih i izliječenih osoba, sa posebnim naglaskom na asimptomatskim slučajevima (osobe koje su zarazne a nemaju simptome bolesti) koje mogu biti najveći problem za sigurnost radnog mjesta.

Kako Vam rezultati testa mogu pomoći pri povratku zaposlenih na radno mjesto?

1. Ukoliko su u krvi prisutna (pozitivna) samo IgG anti-tijela osoba je bila inficirana, razvila je imunitet, nije zarazna, može se vratiti na radno mjesto, ne treba terapiju.

2. Ukoliko su u krvi pozitivna IgM anti-tijela osoba trenutno ima infekciju (bez obzira na prisustvo ili odsustvo simptoma), razvija imunitet, ali je zarazna. U skladu sa uputama Epidemiološke službe neophodna je samoizolacija i kontrola testa nakon 14 dana. Ako je osoba duže od 7 dana bila ranije u samoizolaciji potrebna je kontrola testa nakon 7 dana.

3. Ukoliko su pozitivna i IgG i IgM anti-tijela osoba još uvijek ima prisutnu infekciju i postepeno razvija trajni imunitet. U skladu sa uputama Epidemiološke službe neophodna je samoizolacija i kontrola testa nakon 14 dana. Ako je osoba duže od 7 dana bila ranije u samoizolaciji potrebna je kontrola nakon 7 dana.

4. Ukoliko su negativna oba antitijela-IgG i IgM osoba nema znakova imuniteta na COVID-19, ali se ne isključuje da infekcija postoji u ranoj fazi. Ako postoji sumnja na kontakt ili su prisutni simptomi ponoviti test za 3-7dana, ako je i dalje negativna može se vratiti na radno mjesto.

Prilikom povratka na radno mjesto Vašim radnicima nudimo besplatne telefonske konsultacije, kroz koje mogu dobtii kratke savjete naših ljekara ukoliko sumnjaju na pojavu simptoma.

Ovim mjerama zajednički se brinemo za najdragocjeniji resurs, svoje ljude, omogućujući najsigurniji i bezbrižan povratak u radni život.

Testirajte, testirajte, testirajte, preporuke su WHO u COVID-19 pandemiji-metod koji se uz pametno osmišljene epidemiološke restriktivne mjere pokazao kao najbolji!

Zemlje koje su prve uvele široko i sistematično testiranje s ciljem identificiranja zaraženih, njihovu izolaciju, praćenje toka bolesti i izlječenja te praćenje razvoja imuniteta u populaciji, će prve početi i s popuštanjem restriktivnih mjera te imati najmanje posljedice u pogledu smrtnosti i štetnih posljedica za ekonomiju, a oboje su na žalost drakonski...

Nisu manje bitne niti psihološke posljedice koje se pojavljuju kao posljedica dugotrajne (samo)izolacije i općih restriktivnih mjera, a koje će vremenom postati sve izraženije.

Inače, u molekularnoj i serološkoj dijagnostici COVID-19 infekcije danas koristimo dvije osnovne vrste testova:

❓PCR testovi, kojim se otkriva prisutnost virusa uzimanjem brisa nosa/ždrijela-zlatni standard za odredjivanje, u prvoj fazi epidemije, je li netko inficiran ili ne. Nakon izlječenja test je negativan.
Manjak je što ne može otkriti osobe s imunitetom, visoka cijena, kompleksnost (traži posebnu opremu i više sati rada dobro obučenog osoblja- od tehnike samog uzimanja brisa, do rada na aparatima) i oscilacije prisutnosti samog virusa na sluznici s koje se uzorak uzima-nije rijetkost da je test ponavljano negativan iako pacijent ima sve simptome, CT promjene na plućima i bio je jasno izložen COVID-19 infekciji.

❓Otkrivanje specifičnih antitijela IgG i IgM
Uzorak je puna krv (plazma ili serum) prikupljena ili iz prsta ili vadjenjem krvi iz vene a rezultati su gotovi za samo 10-15 min. Test je pogodan za otkrivanje i bolesnih i izliječenih osoba, i poseban naglasak je na asimptomatskim slučajevima.

Mana je što negativni rezultati ne isključuju infekciju - antitijela možda nisu imala dovoljno vremena da se formiraju, osobe koje su se pokazale negativnima treba ponovno testirati za nekoliko dana, a pozitivne rezultate treba potvrditi i drugim metodama PCR ili radiološki u izraženijim slučajevima.

Novije studije su dokazale porast antitijela već u prvom tjednu infekcije i to u početku IgM, a nakon toga i IgG antitjela, čak i kod pacijenata koji su PCR tehnikom bili negativni na COVID-19.

Rast razine antitijela počinje 5-6-og dana od početka infekcije, pri čemu je prisutnost antitijela u prvih 7 dana < 40% da bi se vrlo brzo povećala na 80 do 100% 15-og dana. Suprotno tome virusna RNA se smanjivala od 67% 7-og dana, do 46% 15-og dana pa nadalje.

❗️Serološki testovi omogućavaju identificiranje osoba koje su se oporavile i razvile imunitet, stoga će se moći vratiti na svoja radna mjesta, što je posebno važno kod zdravstvenih djelatnika, policije, vojske ali i zaposlenika svih drugih grana.

Posljedne novosti
zomri

#22757 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

samo bih da kažem kome je karantin drag u kući mu bio. ali neke su stvari krajnje neophodne, a druge, poput srbijanskog salta mortale, totalno nebulozne. podsjećam da je kod njih epidemija uznapredovala najviše na balkanu.

od svega, najlakše je srat da mjere ne valjaju.
Milenkov buraz

#22758 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Imaš i ove komformiste koji su 3 dan krenuli sa kukanjem da će pomrijeti zatvoreni u kuće i od gladi tako da ta medalja ima dvije strane. ;-) Ja ih zovem anti-lockdown paničari jer i jedne i druge tjera strah a strah je zarazan. Ali evo vidimo ovo polako ide na bolje pa se nadam najboljem.
Last edited by Milenkov buraz on 26/04/2020 22:57, edited 1 time in total.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22759 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by japin_mutapi »

Korona na 205.000 plus umrli u starackim domovima i kucama i ne posustaje još. Nije zahvatila u punom obimu cijelu planetu a sve su prilike da hoće. Onda će ove brojke ići brzo prema gore.
Vela666

#22760 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vela666 »

A imaš i plažu u kaliforniji gdje hiljade ljudi koji se kupaju sunčaju i brčkaju, zabole kako ih ti zoveš :lol:
armin071

#22761 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

japin_mutapi wrote: 26/04/2020 22:57 Korona na 205.000 plus umrli u starackim domovima i kucama i ne posustaje još. Nije zahvatila u punom obimu cijelu planetu a sve su prilike da hoće. Onda će ove brojke ići brzo prema gore.
:roll:
Milenkov buraz

#22762 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Vela666 wrote: 26/04/2020 22:57 A imaš i plažu u kaliforniji gdje hiljade ljudi koji se kupaju sunčaju i brčkaju, zabole kako ih ti zoveš :lol:
Eki to? :mrgreen:
neko_sa_strane

#22763 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Koliko je tačan rapid test?
dale cooper

#22764 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dale cooper »

zomri wrote: 26/04/2020 22:53 samo bih da kažem kome je karantin drag u kući mu bio. ali neke su stvari krajnje neophodne, a druge, poput srbijanskog salta mortale, totalno nebulozne. podsjećam da je kod njih epidemija uznapredovala najviše na balkanu.

od svega, najlakše je srat da mjere ne valjaju.
Ma ko ba voli biti zatvoren u kući. Ja sam izraziti introvert pa mi ova situacija ne leži i stvara mi anksioznost. Ali shvatam ozbiljnost
situacije i potrebu za mjerama opreza. Volio bih lično da se dolaskom ljeta situacija smiri i ne bude nikakvog drugog ili trećeg talasa.
Ali dosta toga je i do nas i do naše savjesnosti i odgovornosti da onemogućimo da se ponovi ili barem ne ponovi u nekom većem obimu.
salik79

#22765 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

armin071 wrote: 26/04/2020 21:21
dale cooper wrote: 26/04/2020 21:14
Banksy wrote: 26/04/2020 20:57 Na bs, tekst na Faktoru.

Q: What keeps you awake at night?
A: In Germany, people see that the hospitals are not overwhelmed, and they don’t understand why their shops have to shut. They only look at what’s happening here, not at the situation in, say, New York or Spain. This is the prevention paradox, and for many Germans I’m the evil guy who is crippling the economy. I get death threats, which I pass on to the police. More worrying to me are the other emails, the ones from people who say they have three kids and they’re worried about the future. It’s not my fault, but those ones keep me awake at night.
:-)
Kažem ja između Drostnera i npr. Vučića nikakve razlike. Psihopate koje su dočekale 5 min. u kojima mogu da se igraju ljudskim sudbinama, zaštićeni kao medvjedi kako
policijom tako i politikom, ali iz aviona se vidi da su se uživili u uloge. Jebeno je kada šizofrenija prevlada zdrav razum....
Tacno tako, Dorsten je zasticen i ima priliku prosipati svoju patetiku po medijima, dok, recimo, njegov profesor i mentor na berlinskoj Charité klinici Detlev Krüger, objašnjava da je Covid19 „na mnogo načina uporediv sa gripom“ i „nije opasniji od odredjenih varijanti virusa gripe“. Profesor Krüger smatra da je "zastita usta i nosa koju je otkrila politika" "akcionizam" i potencijalni "akcelerator mikroba" (o cemu danima pisem). Istovremeno, upozorava na "veliku kolateralnu stetu" zbog poduzetih mjera. Ali, njegovo misljenje tesko cemo pronaci. Bas kao i misljenje profesora Bhakdija moramo traziti na alternativnim medijima, koji nasim kolegama sa instancanim osjecajem za istinu i pravdu nisu po volji....

Ali, ne cudi, dobro i za to imaju hrabrosti, s obzirom na vec zapoceti lov na vjestice. Nakon onog hapsenja ljekara u Svicarskoj, sada se i Austrija obracunava sa kriticarima korona histerije, tako da im prijete zabrane rada https://www.sn.at/panorama/oesterreich/ ... n-86594140 ;

bas kao i njihovim kolegama u Madjarskoj:
https://magyarhang.org/belfold/2020/04/ ... alnak-meg/
cvrčak_na_hedonizmu

#22766 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

zomri wrote: 26/04/2020 22:44

evo ti odlučuješ o svim mjerama. kako bi riješio problem u fbih?
Za pocetak, tema je Korona u svijetu, kako vise manje vecina ovdje reaguje ( zakljucaj sve, aaaaaaa vidi sjede na klupama, nemaju gas maske, rukavice i skafandere, klasteri u najavi, fuj jesu bezobrazni ) tako reaguje i vecina u svijetu, jer su zabrinuti za svoje guzice i doslovno sve bi dali da je zastite. Problem je kada sve to postane normalno i standard, a ide se ka tome, jer zamisli da si ti odrastao sa maskom, zabranom okupljanja, socijalnom distancom i stay at home varijantom. Ne bi bio ti, jer bi svasta nesto fulio i potpuno se drugacije razvio. To je, druze, smijer, u kojem idemo. Jal neko umre, aaaaaa, zatvaraj sve, pogibosmo. Ko je reko, reklo na tv-u.

Baje su tu vazda i ljudi umiru non stop, samo su do sada umirali bez brojaca ( osim ratova ili nekih vecih nesreca ), a sada dolazi new normal i vise nista nece biti isto ( to se vec uveliko prica i najavljuje, a svijet se primio ko saucesce ), a mediji samo hajcaju, jer je gledanost dobra, jebo posljedice. To obicno ne bude dobro, zapravo nikada ne bude dobro, jer te nagaze na kraju.

Sto se tice Federacije, vidjecemo kada racuni dodju na naplatu, KS je vec kratak za cca 30% planiranih prihoda, ako se ovo nastavi bice veselo, a Korona ce biti najmanji problem. Ne treba biti genije pa to shvatiti.

To sto neko ima dobar posao ne znaci nista, stvari se vrlo brzo promijene. Od toga da sutra zijanis posao ili da drotovima prepolove plate pa ti zajedno sa klosarima upadaju u kucu, jer imas pare.
Milenkov buraz

#22767 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 26/04/2020 23:02
dale cooper wrote: 26/04/2020 21:14

:-)
Kažem ja između Drostnera i npr. Vučića nikakve razlike. Psihopate koje su dočekale 5 min. u kojima mogu da se igraju ljudskim sudbinama, zaštićeni kao medvjedi kako
policijom tako i politikom, ali iz aviona se vidi da su se uživili u uloge. Jebeno je kada šizofrenija prevlada zdrav razum....
Tacno tako, Dorsten je zasticen i ima priliku prosipati svoju patetiku po medijima, dok, recimo, njegov profesor i mentor na berlinskoj Charité klinici Detlev Krüger, objašnjava da je Covid19 „na mnogo načina uporediv sa gripom“ i „nije opasniji od odredjenih varijanti virusa gripe“. Profesor Krüger smatra da je "zastita usta i nosa koju je otkrila politika" "akcionizam" i potencijalni "akcelerator mikroba" (o cemu danima pisem). Istovremeno, upozorava na "veliku kolateralnu stetu" zbog poduzetih mjera. Ali, njegovo misljenje tesko cemo pronaci. Bas kao i misljenje profesora Bhakdija moramo traziti na alternativnim medijima, koji nasim kolegama sa instancanim osjecajem za istinu i pravdu nisu po volji....

Ali, ne cudi, dobro i za to imaju hrabrosti, s obzirom na vec zapoceti lov na vjestice. Nakon onog hapsenja ljekara u Svicarskoj, sada se i Austrija obracunava sa kriticarima korona histerije, tako da im prijete zabrane rada https://www.sn.at/panorama/oesterreich/ ... n-86594140 ;

Pa gdje neće budalu uhapsiti, Austrija sa 15.000+ zaraženih spala na nešto malo preko 2000 oboljelih i minimalnu smrtnost, ja bih ga na Goli otok poslao. Eto trebali su kao Švedska pa bi još imali 15.000 zaraženih i dosta više mrtvih. Pih :oops:
Vela666

#22768 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vela666 »

seoBIH wrote: 26/04/2020 22:37
Lajavikrelac wrote: 26/04/2020 22:31 Prema svim parametrima većina nas je taj virus pregrmila tokom zime. Znači selena, cinka, vitamina C i D u kombinaciji sa propolisom i matičnom mliječi pa neka talasa materi... :oops:

Koliko su srali o tajfunu koji očekujemo dobili smo povjetarac.... :skoljka:
Ako si tako siguran, potvrdi za 60KM :) AL Tawil i seroloski test.
Jesi siguran da je 60KM? Pisao neko da je 200KM a ne nađoh im u cjenovniku.
To bi bilo super jeftino
piupiu

#22769 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 26/04/2020 22:32 A nakon drugog vala moguc je i treci, a onda i cetvrti. Najbolje rjesenje su visegodisnji karantin, vjecna socijalna distanca, maske, rukavice i obavezno svi drustveni kontakti preko socijalnih mreza ili putem tehnologije...

Tačno, 'nisi puno promijenio ljude', evo, ti pričaš isto što su ljudi pričali za vrijeme karantina zbog Španske gripe prije sto godina.

https://www.theatlantic.com/family/arch ... e/609163/
Izvini, Cvrle, gdje ti živiš? Naša konstantna i sve šira upotreba tehnologije je social distancing par excellence! Sjediš u kafani, sjedi četvoro ljudi, od toga je troje na telefonu, ili nešto prčka, ili se slika, ili se s nekim dopisuje, niko ni s kim ne razgovara, i eto sad, kao, jaooo, u korijenu ćemo se promijeniti zbog mjesec-dva odsustva fizičkog kontakta.

Drugo, u ovom vremenu niko ti neće oduzeti tvoja gradjanska i ljudska prava (osim Vučića :mrgreen:) više nego što ti ih je tehnologija već odavno počela oduzimati i nagrizati... a ti i ja i svi mi skupa joj u tome dobrovoljno pomažemo na sve moguće načine. Mislim, ovo je posebna tema, ali haj', svakom' njegov strah, što bi se reklo.
Last edited by piupiu on 26/04/2020 23:12, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#22770 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 26/04/2020 23:05
zomri wrote: 26/04/2020 22:44

evo ti odlučuješ o svim mjerama. kako bi riješio problem u fbih?
Za pocetak, tema je Korona u svijetu, kako vise manje vecina ovdje reaguje ( zakljucaj sve, aaaaaaa vidi sjede na klupama, nemaju gas maske, rukavice i skafandere, klasteri u najavi, fuj jesu bezobrazni ) tako reaguje i vecina u svijetu, jer su zabrinuti za svoje guzice i doslovno sve bi dali da je zastite. Problem je kada sve to postane normalno i standard, a ide se ka tome, jer zamisli da si ti odrastao sa maskom, zabranom okupljanja, socijalnom distancom i stay at home varijantom. Ne bi bio ti, jer bi svasta nesto fulio i potpuno se drugacije razvio. To je, druze, smijer, u kojem idemo. Jal neko umre, aaaaaa, zatvaraj sve, pogibosmo. Ko je reko, reklo na tv-u.

Baje su tu vazda i ljudi umiru non stop, samo su do sada umirali bez brojaca ( osim ratova ili nekih vecih nesreca ), a sada dolazi new normal i vise nista nece biti isto ( to se vec uveliko prica i najavljuje, a svijet se primio ko saucesce ), a mediji samo hajcaju, jer je gledanost dobra, jebo posljedice. To obicno ne bude dobro, zapravo nikada ne bude dobro, jer te nagaze na kraju.

Sto se tice Federacije, vidjecemo kada racuni dodju na naplatu, KS je vec kratak za cca 30% planiranih prihoda, ako se ovo nastavi bice veselo, a Korona ce biti najmanji problem. Ne treba biti genije pa to shvatiti.

To sto neko ima dobar posao ne znaci nista, stvari se vrlo brzo promijene. Od toga da sutra zijanis posao ili da drotovima prepolove plate pa ti zajedno sa klosarima upadaju u kucu, jer imas pare.
Kada smo već kod BiH ja mislim da ovaj sistem treba da se uruši i da se sruši neovisno o Corona pandemiji zato mi je drago da se cijela ova *určina od države uruši pa će valjda niknuti neki bolji i pravedniji sistem. Ako je tebi stalo do održavanja ovog besmisla onda uživaj i žali za padom prihoda, meni ni sekunde nije žao.
salik79

#22771 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Milenkov buraz wrote: 26/04/2020 23:08

Pa gdje neće budalu uhapsiti, Austrija sa 15.000+ zaraženih spala na nešto malo preko 2000 oboljelih i minimalnu smrtnost, ja bih ga na Goli otok poslao. Eto trebali su kao Švedska pa bi još imali 15.000 zaraženih i dosta više mrtvih. Pih :oops:
Sve bi bilo u pet deka i bez ovog haosa, cije posljedice ce osjecati jos duuuugo vremena.
cvrčak_na_hedonizmu

#22772 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

dale cooper wrote: 26/04/2020 22:48

Od kako se virus pojavio u Evropi taktika je ta da se pandemija uspori i krivulja izravna do pravljenja vakcine. Taj metod je pokazao
rezultate u svim onim zemljama koje su na vrijeme primjenile mjere i savjete stručnjaka.

Sa slobodom dolaze i odgovornosti. Sloboda ne znači kurcobolju i mentalitet tipa "šta meni ima ko govoriti šta ću ja raditi".
Nisam ni ja za izričite naredbe i uvođenje ekstremnih mjera tipa policijskog sata, međutim kada imaš stanovništvo koje
ne pokazuje odgvornost i koje je sklono zanemarivanju savjeta, logičan slijed je da se savjet pretvori u naredbu.

Ako ti misliš da smo mi koji smo za oprez konformisti, onda vas koji ste protiv toga ne mogu nazvati nikako drugačije nego egoiste.
I ne znam na koju generaciju misliš, ja sam gen xer i kao dijete sam preživio i rat i još mnogo toga predeverao pride.
Ne mogu, al nikako, biti proglasen egoistom, ako kazem da je prosle godine vise ljudi umrlo od gripe nego ove godine od Korone. Toliko o strasnoj Koroni. To su, ono sto ti kazes, konkretni dokazi.

Konformizam je vidljiv kod vecine, da se ne ponavljam, sve sam napisao. To se obicno obije o glavu na kraju.

I ja sam ratno dijete, onda me jos vise cudi tvoj stav, mozda je i do mene.
Milenkov buraz

#22773 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

piupiu wrote: 26/04/2020 23:11
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 26/04/2020 22:32 A nakon drugog vala moguc je i treci, a onda i cetvrti. Najbolje rjesenje su visegodisnji karantin, vjecna socijalna distanca, maske, rukavice i obavezno svi drustveni kontakti preko socijalnih mreza ili putem tehnologije...

Tačno, 'nisi puno promijenio ljude', evo, ti pričaš isto što su ljudi pričali za vrijeme karantina zbog Španske gripe prije sto godina.

https://www.theatlantic.com/family/arch ... e/609163/
Izvini, Cvrle, gdje ti živiš? Naša konstantna i sve šira upotreba tehnologije je social distancing par excellence! Sjediš u kafani, sjedi četvoro ljudi, od toga je troje na telefonu, ili nešto prčka, ili se slika, ili se s nekim dopisuje, niko ni s kim ne razgovara, i eto sad, kao, jaooo, u korijenu ćemo se promijeniti zbog mjesec-dva odsustva fizičkog kontakta.

Drugo, u ovom vremenu niko ti neće oduzeti tvoja gradjanska i ljudska prava (osim Vučića :mrgreen:) više nego što ti ih je tehnologija već odavno počela oduzimati i nagrizati... a ti i ja i svi mi skupa joj u tome dobrovoljno pomažemo na sve moguće načine. Mislim, ovo je posebna tema, ali haj', svakom' njegov strah, što bi se reklo.

Nevezano sada za pandemiju svaka ti je na mjestu. :thumbup:
Last edited by Milenkov buraz on 26/04/2020 23:19, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#22774 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 26/04/2020 23:14
Milenkov buraz wrote: 26/04/2020 23:08

Sve bi bilo u pet deka i bez ovog haosa, cije posljedice ce osjecati jos duuuugo vremena.
Austija i austrijanci očito ne misle tako kao ti i slični. Njihova država njihova pravila jbg. To je možda i odgovor zašto su tako uspješni u odnosu na neke. :wink:
piupiu

#22775 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Vela666 wrote: 26/04/2020 22:57 A imaš i plažu u kaliforniji gdje hiljade ljudi koji se kupaju sunčaju i brčkaju, zabole kako ih ti zoveš :lol:
A imaš i one što su se tako jedan vikend masovno sunčali i brčkali, pa su im u ponedjeljak ekspresno zatvorili sve plaže u državi, doduše, u Australiji. :D

https://edition.cnn.com/travel/article/ ... index.html
Locked