Tekst da suzu pustiš.high_volume wrote: ↑25/04/2020 20:46 Ne želim upravljati odgojem tuđe djece, niti želim upravljati tuđim zdravljem, interes mi je da zaštitim svoje zdravlje i zdravlje moje bliske porodice s kojom sam u kontaktu svaki dan. Kako mogu zaštiti svoje zdravlje kada pojedini neozbiljni i neodgovorni roditelji, niti žele da zaštite svoje zdravlje, niti zdravlje svoje djece. Ova fotografija sa Vilsonovog šetališta danas jasno pokazuje koliko je nekog iz našeg društva briga za društvo i opće dobro."Imali smo dva mjeseca da naučimo kako štitimo sebe i druge. Imali smo dva mjeseca da podignemo svijest. Šta smo naučili? Malo toga. Nema distance, nema rukavica, maske uglavnom na grlu, vjerovatno zbog grlobolje...“![]()
![]()
Od juče, dio stanovništva u nas, konkretno u Sarajevu, ponaša se kao da ne postoji biološka opasnost, kao da coronavirus nije među nama i kao da niko u nas nije umro niti teško obolio od ovog opasnog nevidljivog neprijatelja, koji nam je, kao i cijelom svijetu, načinio nesagledivu štetu, koju nećemo moći sanirati za dugo godina.
I sada kada je zdravstveno stanje pod kontrolom epidemiologa, uticajni dio Kriznog štaba Federacije BiH samostalno odlučuje da mjere na zaštiti ljudi od coronavirusa relaksira, ukida policijski sat, koji, istina je, i nije imao neki pragmatičan učinak, ali je imao snažno psihološko djelovanje na ljude da poštuju ostale mjere, dakle dio Kriznog štaba ukida policijski sat oslobađajući tako zabranu da se u vrijeme iftara i poslije može odlaziti u džamije na ramazanske molitve, ili odlaziti na iftare jedni drugima, ili zajedničke, grupne, dovodeći time u opasnost od zaraze sve nas, ne samo učesnike. Jedan dio Kriznog štaba stavio je pravo na religiju iznad prava na opće zdravlje ljudi, i to u vrijeme zvanično proglašene pandemije.![]()
![]()
Koliko mjere mogu trajati?
Moderator: O'zone
- index_box
#2151 Re: Koliko mjere mogu trajati?
-
Enticer
#2152 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ne mogu da vjerujem kakvi ublehasi se nalaze u CZ, pa to je nevjerovatno, sad se satro ibrete zbog guzvi i djece, pa sta su ocekivali "strucnjaci" kad su ogranicili vrijeme i dane kad djeca mogu vani. Moras biti tokmak na kvadrat da kazes djeco 3 puta u sedmici od 14 do 20h... i logicno je da ce sva djeca poletiti vani. Braco draga, kakvi nas likovi vode kroz ovu krizu, umjesto da kazu djeca mogu vani bez ikakvih ogranicenja svaki dan pa ce neko pustiti dijete od 10 do 12, neko od 2 do 5, neko od 7 do 9, ovako svi izasli u isto vrijeme jer znaju da ce opet nazad u kavez do utorka. Boze pomozi nam, samo to mogu reci...
-
elcaliente
#2153 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ja sam rekao da je nakbolje pustiti da sve funcionise.index_box wrote: ↑25/04/2020 20:51Ne kontam šta funkcioniše?elcaliente wrote: ↑25/04/2020 20:45 Mozda je i najbolje ovako, pustiti sve da funcionise i napraviti eksperiment u Federaciji. Vidjeti cemo sve za 2-3 sedmice da li je bila ubleha ili ne. Ako je ubleha onda super dokazali smo teorije zavjere a ako nije ubleha pomrijeti ce hronocni i penzioneri. Mozda je to vecini ljudi u BiH uredu da se rijese balasta.
Znaci win- win situacija.![]()
U ostatku svijeta ljudi se normalno kreću, a bh. robovima neobično vidjeti narod na ulici.
Jeste li svjesni da je djeci izlaz ograničen na 3 dana u sedmici? Pa logično da će izaći svi tokom ta tri dana.![]()
E, zašto su u startu usvojene nebulozne odluke, to se treba pitati.
Ovdje narod ne vidi šumu od drveta, šta je ovo![]()
![]()
![]()
Onako kako vecina zahtjeva.
Jer bi imali svakako u win- win situaciju.
Ja mislim da bi vlada najvise volila sa se rijesi hronicnih i penzionera pa su mozda zbog toga i popustili mjere da probaju funkcionise li.
A ovo oko djece itd, to smo vidjeli na sta je to licilo danas. Svi paze i svi se stite.
-
zilog
#2154 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Imali su 150.000 testova i mjesec dana da iskruze svaki moguci klaster. Radili po 200-300 testova na dan. Sad ce narod biti kriv...Enticer wrote: ↑25/04/2020 20:54 Ne mogu da vjerujem kakvi ublehasi se nalaze u CZ, pa to je nevjerovatno, sad se satro ibrete zbog guzvi i djece, pa sta su ocekivali "strucnjaci" kad su ogranicili vrijeme i dane kad djeca mogu vani. Moras biti tokmak na kvadrat da kazes djeco 3 puta u sedmici od 14 do 20h... i logicno je da ce sva djeca poletiti vani. Braco draga, kakvi nas likovi vode kroz ovu krizu, umjesto da kazu djeca mogu vani bez ikakvih ogranicenja svaki dan pa ce neko pustiti dijete od 10 do 12, neko od 2 do 5, neko od 7 do 9, ovako svi izasli u isto vrijeme jer znaju da ce opet nazad u kavez do utorka. Boze pomozi nam, samo to mogu reci...
-
laik1981
#2155 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Vidim bruku komentara Bosnjo ovako, Bosnjo onako.. Cerkez zaprepasten mentalitetom ljudi zato sto ih je u velikom broju vidio na Vilsonovom.. Evo malo slika iz svjetskih drzava drzava.. Jesmo mi neodgovorni..
Njemacka

Francuska

Svedska

Japan

Juzna Korea

Engleska

Australija

Njemacka

Francuska
Svedska

Japan

Juzna Korea

Engleska

Australija
- SmokingMan
-
Nivelacija
#2157 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Čerkez se čudi sto su djeca izasla napolje nakon zatvora od 40 dana.
Čerkezu znas li da je ta mjera jedino u FBIH donesena u cijeloj Evropi?
Direktni si ti krivac za ovo danas jer ta mjera nije smjela biti nikada usvojena !
Čerkezu znas li da je ta mjera jedino u FBIH donesena u cijeloj Evropi?
Direktni si ti krivac za ovo danas jer ta mjera nije smjela biti nikada usvojena !
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#2158 Re: Koliko mjere mogu trajati?
E jest vala, a i ovo "u nas" isto kao da me macolom u glavu udara.index_box wrote: ↑25/04/2020 20:53Tekst da suzu pustiš.high_volume wrote: ↑25/04/2020 20:46 Ne želim upravljati odgojem tuđe djece, niti želim upravljati tuđim zdravljem, interes mi je da zaštitim svoje zdravlje i zdravlje moje bliske porodice s kojom sam u kontaktu svaki dan. Kako mogu zaštiti svoje zdravlje kada pojedini neozbiljni i neodgovorni roditelji, niti žele da zaštite svoje zdravlje, niti zdravlje svoje djece. Ova fotografija sa Vilsonovog šetališta danas jasno pokazuje koliko je nekog iz našeg društva briga za društvo i opće dobro."Imali smo dva mjeseca da naučimo kako štitimo sebe i druge. Imali smo dva mjeseca da podignemo svijest. Šta smo naučili? Malo toga. Nema distance, nema rukavica, maske uglavnom na grlu, vjerovatno zbog grlobolje...“![]()
![]()
Od juče, dio stanovništva u nas, konkretno u Sarajevu, ponaša se kao da ne postoji biološka opasnost, kao da coronavirus nije među nama i kao da niko u nas nije umro niti teško obolio od ovog opasnog nevidljivog neprijatelja, koji nam je, kao i cijelom svijetu, načinio nesagledivu štetu, koju nećemo moći sanirati za dugo godina.
I sada kada je zdravstveno stanje pod kontrolom epidemiologa, uticajni dio Kriznog štaba Federacije BiH samostalno odlučuje da mjere na zaštiti ljudi od coronavirusa relaksira, ukida policijski sat, koji, istina je, i nije imao neki pragmatičan učinak, ali je imao snažno psihološko djelovanje na ljude da poštuju ostale mjere, dakle dio Kriznog štaba ukida policijski sat oslobađajući tako zabranu da se u vrijeme iftara i poslije može odlaziti u džamije na ramazanske molitve, ili odlaziti na iftare jedni drugima, ili zajedničke, grupne, dovodeći time u opasnost od zaraze sve nas, ne samo učesnike. Jedan dio Kriznog štaba stavio je pravo na religiju iznad prava na opće zdravlje ljudi, i to u vrijeme zvanično proglašene pandemije.![]()
![]()
-
high_volume
#2159 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Za dušebrižne postavljače fotografija svjetskih šetača po javom prostoru, pogledati ovu tabelu broja zaraženih coronavirusom u svijetu, broj mrtvih i oporavljenih.
Naša država bila je u donjem dijelu tabele.... Trebamo li tu ostati, ili ići naviše
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Naša država bila je u donjem dijelu tabele.... Trebamo li tu ostati, ili ići naviše
https://www.worldometers.info/coronavirus/
-
kox
#2160 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ja sam danas bio na Vilsu baš u doba kada su uslikane ove slike iz članka, pola ljudi prepoznajem. Jeste stvarno mnogo ljudi izašlo, ali većina ljudi se prilično pridržava mjera. Nema većih grupa osim na pješačkim prelazima dok se čeka zeleno, ostalo su uglavnom pojedinci ili grupe po 2-3, vjerovatno ista porodica. Kako je bilo kasnije ne znam, ali tada nije bila neka drama. A i mi smo primijenitili ono troje djece na biciklima sa jedne od slika, nemaju maske ali su bili oni i majka čini mi se, vjerovatno je to ista porodica i nije bilo neke gomile djece oko njih.
Kad se pogleda onaj klip na kojem se njemačka policija preko megafona zahvaljuje gradjanima u parku, disciplinovaniji su ljudu danas na Vilsu bili, bar ono što sam ja vidio.
Kad se pogleda onaj klip na kojem se njemačka policija preko megafona zahvaljuje gradjanima u parku, disciplinovaniji su ljudu danas na Vilsu bili, bar ono što sam ja vidio.
-
costacurta
#2161 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Prijatelju očigledno je da mnogo stvari treba da riješiš prije no što se upustiš u raspravu.Vela666 wrote: ↑25/04/2020 19:06Pričamo o narodu koji se ovdje stavio pod lupu jer je neodgovoran i pravi izlete po tržnim centrima i slika ga se na svakom koraku da li je s maskom ili nije.costacurta wrote: ↑25/04/2020 18:47Vjerujem da si ti i tebi slični bili na odgovornim mjestima da bi znali šta učiniti sa pojavom koja je paralizovala cijelu planetu.Vela666 wrote: ↑25/04/2020 18:04 Nije problem u ljudima, nego u organizaciji, ponovo![]()
Ni mjere karantene, kao ni ove koje su donijeli jučer, nisu popraćene adekvatnom organizacijom.
Prve donijeli s neba u strahu od nepoznatog i od kolapsa zdravstva i evo ih i poslije 40ak dana još su pogubljeni kao i na početku...
a da ne govorim o tržnim centrima gdje očito vlasnike i odgovorne nije briga da uvedu red i sklone svaku osobu koja krši propise, i šta onda očekivati od naroda nego raspašoj
Kako ba ne dosadite sami sebi, sve emeritusi i pandemiolozi. Šta kae i poslije 40 dana pogubljeni, pa bolan nebio Amerika se vrti oko sebe, ne znaju kud bi i šta da rade.
I o organizaciji ovih tvojih kojima se eto ti klanjaj čitav ramazan.
Ja ba, svijet na koljenima, ali organiziraju svoje države na najbolji mogući način, osim ovih tvojih ovdje što nisu bili paralizovani dok su pljačkali donacije, budžet i sve čega su se dohvatili, ali su paralizovani za sve ostalo, što strukom koju nemaju i što pameću koju isto nemaju.
klap klap![]()
Konfuzan si, nešto moji, pa Ramazan te pljačke te donacija re budžet, pa tržni centri..... narod pod lupom...
Stari zavet, Novi zavet, Kula stražara..... sve sam čit'o
-
mali_balon
#2162 Re: Koliko mjere mogu trajati?
index_box wrote: ↑25/04/2020 20:53Tekst da suzu pustiš.high_volume wrote: ↑25/04/2020 20:46 Ne želim upravljati odgojem tuđe djece, niti želim upravljati tuđim zdravljem, interes mi je da zaštitim svoje zdravlje i zdravlje moje bliske porodice s kojom sam u kontaktu svaki dan. Kako mogu zaštiti svoje zdravlje kada pojedini neozbiljni i neodgovorni roditelji, niti žele da zaštite svoje zdravlje, niti zdravlje svoje djece. Ova fotografija sa Vilsonovog šetališta danas jasno pokazuje koliko je nekog iz našeg društva briga za društvo i opće dobro."Imali smo dva mjeseca da naučimo kako štitimo sebe i druge. Imali smo dva mjeseca da podignemo svijest. Šta smo naučili? Malo toga. Nema distance, nema rukavica, maske uglavnom na grlu, vjerovatno zbog grlobolje...“![]()
![]()
![]()
Mah pusti, prvo ovaj high volume panicar obicni i neznalica isto ona hurmasica, btw nema je nesta...nek se odoje samoizoluju i nekekv podrum dok ovo sve ne prodje i mi dubale ne pomremo....drugo ovaj cerkez isto strucnjak samo takav, cuj maske i rukavice i to vani da je u granapu ili javnom prevozu pa hajd.....a i rekose da nema koristi od maski....on razocran uhljeb....strucnjk i gujca pasja....evo danas setam u njemackoj niko vani ne nosa masku, neko stavi u prodavnici ako hoce, parkovi puni ljudi se suncaju, djeca, starci, klupe pune...jedino vidis ponekog sa maskom i sto u nekim prodavnicama pustaju odredjen broj ljudi.....vidim najavili otvaranje frizeraja od 04.05..... a kod nas bi neki jos uvijek karntin, policijski i sta ja znam.....na kraju svega za nekoliko mjeseci svi ce skontat da su svedi bili najpametniji...
-
Enticer
#2163 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Treba narod izaci vani i gov.njivim motkama rastjerati ovu bagru, sve su zatvorili bili, sve skratili, gledam neki dan pred svakom yebenom bankom i postom redovi se formirali jer gospoda rade do 12 ili do 2 i pet do 12 kaze lik iz security za 5 min zatvaramo, a jos 30 ljudi u redu i narod im yebe majke majcine, mislim neka, i treba, pa sad ovo sa djecom... znaci svaka im je odluka za robije.zilog wrote: ↑25/04/2020 20:57Imali su 150.000 testova i mjesec dana da iskruze svaki moguci klaster. Radili po 200-300 testova na dan. Sad ce narod biti kriv...Enticer wrote: ↑25/04/2020 20:54 Ne mogu da vjerujem kakvi ublehasi se nalaze u CZ, pa to je nevjerovatno, sad se satro ibrete zbog guzvi i djece, pa sta su ocekivali "strucnjaci" kad su ogranicili vrijeme i dane kad djeca mogu vani. Moras biti tokmak na kvadrat da kazes djeco 3 puta u sedmici od 14 do 20h... i logicno je da ce sva djeca poletiti vani. Braco draga, kakvi nas likovi vode kroz ovu krizu, umjesto da kazu djeca mogu vani bez ikakvih ogranicenja svaki dan pa ce neko pustiti dijete od 10 do 12, neko od 2 do 5, neko od 7 do 9, ovako svi izasli u isto vrijeme jer znaju da ce opet nazad u kavez do utorka. Boze pomozi nam, samo to mogu reci...
Vidjet cemo u ponedjeljak kad penzioneri navale izlaziti, svi u isto vrijeme od 9 do 13h, mislim nek izlaze, i moraju jadni ljudi izaci da sta kupe ili da protegnu noge...
-
last mohicans
#2164 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Prosta matematika, izgleda da su je svi odreda lufatili iz KZ. Vidjet ces kad penzici u ponedjeljak izađu, vecina ce kao i ova djeca, prvi dan izaci, a manje njih u srijedu.Enticer wrote: ↑25/04/2020 20:54 Ne mogu da vjerujem kakvi ublehasi se nalaze u CZ, pa to je nevjerovatno, sad se satro ibrete zbog guzvi i djece, pa sta su ocekivali "strucnjaci" kad su ogranicili vrijeme i dane kad djeca mogu vani. Moras biti tokmak na kvadrat da kazes djeco 3 puta u sedmici od 14 do 20h... i logicno je da ce sva djeca poletiti vani. Braco draga, kakvi nas likovi vode kroz ovu krizu, umjesto da kazu djeca mogu vani bez ikakvih ogranicenja svaki dan pa ce neko pustiti dijete od 10 do 12, neko od 2 do 5, neko od 7 do 9, ovako svi izasli u isto vrijeme jer znaju da ce opet nazad u kavez do utorka. Boze pomozi nam, samo to mogu reci...
-
elcaliente
#2165 Re: Koliko mjere mogu trajati?
laik1981 wrote: ↑25/04/2020 20:59 Vidim bruku komentara Bosnjo ovako, Bosnjo onako.. Cerkez zaprepasten mentalitetom ljudi zato sto ih je u velikom broju vidio na Vilsonovom.. Evo malo slika iz svjetskih drzava drzava.. Jesmo mi neodgovorni..
Njemacka
Francuska
Svedska
Japan
Juzna Korea
Engleska
Australija
![]()
Ja kazem ma pustiti sve da funcionise normalno .
Nemamo sta izgubiti ako je ubleha saznati cemo a i ako nije i to cemo saznati.
Samo treba pametno infomacije servirati.
Ako u kom slucaju pocnu ljudi umirati ne govoriti da je od korone nego srce, pluca ovo ono da se raja ne plasi.
A ne treba dati ni svakome na respirator posto ih nema dovoljno paracetamol i kuci.
Nema se sta izgubiti a uz to i narod zadovoljan.
Eto glasova na iducim izborima.
-
high_volume
#2166 Re: Koliko mjere mogu trajati?
I šta je još zanimljivo...da se mjerama Kriznog štaba na suzbijanju opasnosti od zaraze coronavirusom protive na svaki način, i licemjerno raduju ukidanju tih mjera, uglavnom mlade pišonje, nezrela i maloobrazovana mladež bez dana radnog i sa malo životnog iskustva i osjećaja za društvenu odgovornost, poneseni isključivo vlastitim interesima i razmišljanjima kako i gdje popiti jeftino kafu....

-
laik1981
#2167 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Sram nas bilo.. Ups ovo Japan

-
last mohicans
#2168 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Prije heftu,dvije sam o ovome pisao. Sve nase je najgore, najneodgovorniji, najnepismeniji, sve nase sranje, a sve tuđe bolje. Kad vidis slike iz drugih zemalja, kao da dolaze iz druge dimenzije. Jos u vecini ovih zemalja nije bila zabrana kretanja, pa su ovako nagrnuli.laik1981 wrote: ↑25/04/2020 20:59 Vidim bruku komentara Bosnjo ovako, Bosnjo onako.. Cerkez zaprepasten mentalitetom ljudi zato sto ih je u velikom broju vidio na Vilsonovom.. Evo malo slika iz svjetskih drzava drzava.. Jesmo mi neodgovorni..
Njemacka
Francuska
Svedska
Japan
Juzna Korea
Engleska
Australija
![]()
- bunk
#2169 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Policijski sat je trebalo ostaviti do kraja opasnosti.
Mozda ga pomjerit na 21h.
Poslove pustati.
Sa policijskim za vratom svi bi bili svjesni da stanje nije za opustanja.
A vala do 21h ko me zavrsi poslove onda...
Ovako odjednom se stvara privid sigurnosti a nije jos vrijeme za to.
Poslove pustati.
-
laik1981
#2170 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Da, da.. Vjerovatno su takvi i izveli danas djecu malo na zrak.. Sram da ih bude..high_volume wrote: ↑25/04/2020 21:07 I šta je još zanimljivo...da se mjerama Kriznog štaba na suzbijanju opasnosti od zaraze coronavirusom protive na svaki način, i licemjerno raduju ukidanju tih mjera, uglavnom mlade pišonje, nezrela i maloobrazovana mladež bez dana radnog i sa malo životnog iskustva i osjećaja za društvenu odgovornost, poneseni isključivo vlastitim interesima i razmišljanjima kako i gdje popiti jeftino kafu....![]()
![]()
-
Enticer
#2171 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Nek izadju, i treba da izadju. Dozvoljeno im je. I nek maksimalno koriste priliku svaki dan od 9 do 13h. Da nema ogranicenja rasporedilo bi se to i ne bi se ni osjetilo.last mohicans wrote: ↑25/04/2020 21:06Prosta matematika, izgleda da su je svi odreda lufatili iz KZ. Vidjet ces kad penzici u ponedjeljak izađu, vecina ce kao i ova djeca, prvi dan izaci, a manje njih u srijedu.Enticer wrote: ↑25/04/2020 20:54 Ne mogu da vjerujem kakvi ublehasi se nalaze u CZ, pa to je nevjerovatno, sad se satro ibrete zbog guzvi i djece, pa sta su ocekivali "strucnjaci" kad su ogranicili vrijeme i dane kad djeca mogu vani. Moras biti tokmak na kvadrat da kazes djeco 3 puta u sedmici od 14 do 20h... i logicno je da ce sva djeca poletiti vani. Braco draga, kakvi nas likovi vode kroz ovu krizu, umjesto da kazu djeca mogu vani bez ikakvih ogranicenja svaki dan pa ce neko pustiti dijete od 10 do 12, neko od 2 do 5, neko od 7 do 9, ovako svi izasli u isto vrijeme jer znaju da ce opet nazad u kavez do utorka. Boze pomozi nam, samo to mogu reci...
-
Enticer
#2172 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pa niko ti ne brani da sam sebi uvedes policijski sat kada i koliko hoces.bunk wrote: ↑25/04/2020 21:13 Policijski sat je trebalo ostaviti do kraja opasnosti.
Poslove pustati.
- Maraschino
#2173 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Malo distance, malo maske i rukavice, malo opreza na sve strane i to je to. Zivot mora da ide dalje. Virus ce se pojavljivati ali ce se brze reagovati(cim neko pocne sa kihanjem, kasljanjem)javit ce se ljekaru i brze ce se reagovati.
Sve treba otvoriti uz odredjene mjere opreza za svaku djelatnost.
Sve treba otvoriti uz odredjene mjere opreza za svaku djelatnost.
- Maraschino
#2174 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Bravo, ko ne zeli izlaziti vani na to ima pravo ali je pretjerano nekome to sprecavati.Enticer wrote: ↑25/04/2020 21:17Pa niko ti ne brani da sam sebi uvedes policijski sat kada i koliko hoces.bunk wrote: ↑25/04/2020 21:13 Policijski sat je trebalo ostaviti do kraja opasnosti.
Poslove pustati.
-
elcaliente
#2175 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Fadil je konto sta da radi sada kada mu je ekonomija pala.bunk wrote: ↑25/04/2020 21:13 Policijski sat je trebalo ostaviti do kraja opasnosti.
Poslove pustati.
Nema priliva a mora smanjiti budzetske izdadtke.
Nemoze na uhljebe jer su mu oni glasacko tijelo.
Eh onda idem potamaniti penzionere pustit cu ih da setaju i to najbolje da im dolaze unuci u posjetu.